Κάθε σύγχρονο smartphone μπορεί να τραβήξει βίντεο. Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες, όμως, κάθε βίντεο χρειάζεται οπωσδήποτε επεξεργασία για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα – χωρίς ένα στοιχειώδες μοντάζ, τα περισσότερα βίντεο απλά δεν βλέπονται. Ενώ ένας υπολογιστής είναι η πιο κατάλληλη συσκευή για video editing, η δωρεάν εφαρμογή Adobe Premiere Clip επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία βίντεο στο κινητό.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο στον υπολογιστή, δείτε τον οδηγό μας:
Επεξεργασία Βίντεο: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Σε Windows/Mac/LinuxΜέχρι σχετικά πρόσφατα, η επεξεργασία βίντεο ήταν μία εργασία αποκλειστικά για επαγγελματίες ή φανατικούς χομπίστες. Οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν είχαν καθόλου βιντεοκάμερα, ή ενδιαφέρον…
Τι είναι το Adobe Premiere Clip
Το Adobe Premiere Clip είναι η απλουστευμένη έκδοση του Adobe Premiere Pro, ειδικά σχεδιασμένη για φορητές συσκευές. Κυκλοφορεί για Android και iOS.
Η Adobe έχει αφαιρέσει όλα τα περίπλοκα και εξεζητημένα εργαλεία της επαγγελματικής έκδοσης, αφήνοντας απλές δυνατότητες που βοηθούν στην επεξεργασία βίντεο στο κινητό από ένα μέσο χρήστη.
Μερικά από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο Adobe Premiere Clip είναι:
- Εισαγωγή πολυμέσων
- Αναδιάταξη των στοιχείων του project
- Προσθήκη μουσικής
- Κόψιμο και διαίρεση clip
Για την εισαγωγή βίντεο, εικόνων, και μουσικής μπορούμε να εισάγουμε σχετικά αρχεία πολυμέσων από τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, από το Adobe Creative Cloud, είτε από πολυάριθμες υπηρεσίες cloud που υποστηρίζει η εφαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να κάνουμε λήψη των πολυμέσων που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, και να τα εισάγουμε από τη συσκευή μας, καθώς θα επιταχύνει σημαντικά την όλη διαδικασία.
Πώς γίνεται η επεξεργασία βίντεο στο κινητό
Έχοντας όλα τα αρχεία που χρειαζόμαστε στο κινητό μας, ας ξεκινήσουμε με τη δημιουργία του δικού μας βίντεο με το Adobe Premiere Clip.
Δημιουργία Project
Όπως το Premiere Pro, έτσι και το Clip χρησιμοποιεί projects για τη δημιουργία βίντεο. Οπότε, πατάμε το κουμπί με το “+” κάτω δεξιά για να φτιάξουμε ένα νέο project.
Άμεσα θα εμφανιστεί ένα μενού, κι από εδώ μπορούμε να διαλέξουμε την πηγή των αρχείων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Η πρώτη επιλογή είναι ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής, η δεύτερη να τραβήξουμε εκείνη τη στιγμή κάποιο clip, και τέλος να κατεβάσουμε τα αρχεία από κάποια online πηγή.
Εμείς πατάμε το πρώτο για να βρούμε εικόνες, μουσική, και βίντεο στο κινητό.
Η επόμενη σελίδα θυμίζει λίγο τους διαχειριστές αρχείων, αλλά σε πιο απλή μορφή. Σε κάθε φάκελο πατάμε το βέλος δεξιά για να εμφανιστεί το περιεχόμενό του. Έπειτα, επιλέγουμε ό,τι θέλουμε, και πατάμε το “DONE”.
Να σημειώσουμε ότι μπορούμε να διαλέξουμε μόνο βίντεο και εικόνες. Η προσθήκη και επεξεργασία του ήχου γίνεται αργότερα.
Στη συνέχεια, βλέπουμε την οθόνη επιλογής τύπου του project. Εδώ έχουμε δύο επιλογές, το “Automatic” και το “Freeform”.
Με το “Automatic”, το Adobe Premiere Clip δημιουργεί ένα project αυτόματα, προσθέτει τα clip που επιλέξαμε, και βάζει μία τυχαία μουσική υπόκρουση. Επίσης, έχουμε κάποιες επιλογές διαμόρφωσης του project.
Αντιθέτως, με το “Freeform” έχουμε απόλυτο έλεγχο, με ποικιλία ρυθμίσεων, και προφανώς καλύτερα αποτελέσματα. Για την πλήρη επεξεργασία βίντεο στο κινητό, επιλέγουμε το δεύτερο.
Βέβαια, ακόμη κι αν επιλέξουμε “Automatic”, μπορούμε από το ανάλογο κουμπί πάνω δεξιά να περάσουμε σε λειτουργία “Freeform”.
Όταν το πατήσουμε, θα δούμε το παράθυρο επιβεβαίωσης. Μόλις πατήσουμε “CONVERT TO FREEFORM”, το project αλλάζει, και έχουμε όλες τις δυνατές επιλογές διαθέσιμες.
Πλέον το project είναι έτοιμο, μπορούμε να αρχίσουμε να το δουλεύουμε, και να προχωρήσουμε με την επεξεργασία βίντεο στο κινητό.
Αναδιάταξη πολυμέσων
Έχοντας επιλέξει Freeform, βλέπουμε την οθόνη επεξεργασίας, και εδώ υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία θα δούμε στη συνέχεια.
Προς το παρόν, μας ενδιαφέρει η προεπισκόπηση στο πάνω μέρος της οθόνης, η γραμμή κοψίματος ακριβώς από κάτω, και τέλος τα πολυμέσα που έχουμε προσθέσει.
Το Adobe Premiere Clip εισάγει τα δεδομένα με τη σειρά που τα επιλέξαμε, οπότε ίσως θέλουμε να τους αλλάξουμε θέση στη γραμμή αναπαραγωγής.
Η αναδιάταξη των στοιχειών γίνεται εύκολα με παρατεταμένο πάτημα στο πολυμέσο που θέλουμε, και σύρσιμο στην επιθυμητή θέση.
Κόψιμο των clips
Η πιο σημαντική δυνατότητα στην επεξεργασία βίντεο στο κινητό – ή και οπουδήποτε αλλού – είναι το να κόψουμε μέρος ενός clip που δεν χρειαζόμαστε. Είναι το πρώτο βήμα του μοντάζ.
Για αυτή τη λειτουργία στο Adobe Premiere Clip, επιλέγουμε το βίντεο που θέλουμε, και κάτω από την προεπισκόπηση βλέπουμε τη γραμμή κοψίματος. Εκεί βλέπουμε μία λαβή σε κάθε άκρο, και μία λευκή γραμμή.
Μετακινώντας τη λευκή γραμμή, βλέπουμε το συγκεκριμένο σημείο του clip στην προεπισκόπηση. Με τη βοήθειά της, εντοπίζουμε το σημείο έναρξης που θέλουμε, και μετά μεταφέρουμε εκεί την αριστερή λαβή.
Αντίστοιχα, επιλέγουμε το σημείο στο οποίο θα τελειώνει το clip.
Όλες οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα, οπότε δεν απαιτείται να κάνουμε κάτι επιπλέον. Επίσης, το clip δεν καταστρέφεται. Απλά το Adobe Premiere Clip σημειώνει ως παράμετρο τη νέα αρχή και το νέο τέλος που ορίσαμε.
Διαίρεση των clips
Μερικές φορές, ίσως θέλουμε να συμπεριλάβουμε ολόκληρο το clip, αλλά χρειαζόμαστε διαφορετικά τμήματά του σε διαφορετικά σημεία του βίντεο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μας βοηθήσει το εργαλείο διαίρεσης του Adobe Premiere Clip.
Επιλέγουμε το clip που μας ενδιαφέρει, και πατάμε το εικονίδιο ρυθμίσεων πάνω δεξιά.
Σε αυτή την οθόνη, μπορούμε να του κάνουμε αρκετές αλλαγές, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει το “Split at Playhead”.
Για να ενεργοποιηθεί η επιλογή, πρέπει η λευκή γραμμή να βρίσκεται σε κάποιο ενδιάμεσο σημείο της γραμμής κοψίματος.
Οπότε μετακινούμε τη λευκή γραμμή στο σημείο που θέλουμε να διαιρεθεί το clip, και το “Split at Playhead” ενεργοποιείται.
Μόλις πατήσουμε το κουμπί, θα μεταφερθούμε στην αρχική σελίδα επεξεργασίας, και πλέον υπάρχει ένα επιπλέον clip.
Το αρχικό έχει διαιρεθεί, και βλέπουμε τα δύο τμήματά του χωριστά.
Το Adobe Premiere Clip δεν μας περιορίζει στο πόσες φορές θα διαιρέσουμε ή θα κόψουμε ένα clip.
Στην ουσία, η διαίρεση δεν κόβει ένα clip στα δύο. Απλά δημιουργεί ένα εικονικό διπλότυπό του. Έπειτα, ρυθμίζει το σημείο που επιλέξαμε ως τέλος του πρώτου, και αρχή του δεύτερου.
Αλλαγή ταχύτητας clip και δημιουργία διπλότυπου
Στην οθόνη επεξεργασίας clip που είδαμε, υπήρχαν μερικά ακόμη εργαλεία. Το πρώτο ήταν η γραμμή ταχύτητας. Μέσω αυτής, μπορούμε να αλλάξουμε την ταχύτητα αναπαραγωγής του συγκεκριμένου clip.
Ακριβώς από κάτω υπάρχει το κουμπί “Duplicate Clip”, που αν το πατήσουμε, η εφαρμογή δημιουργεί ένα αντίγραφο του επιλεγμένου clip.
Προσθήκη μουσικής υπόκρουσης
Η επεξεργασία βίντεο στο κινητό δεν περιλαμβάνει φυσικά μόνο την εικόνα, αλλά και τον ήχο. Το Adobe Premiere Clip μας επιτρέπει να προσθέσουμε επιπλέον μουσική ή ηχητικά εφέ.
Πατάμε τη νότα στο μενού της κορυφής για να μπούμε στη λειτουργία επιλογής μουσικής υπόκρουσης.
Το Adobe Premiere Clip έρχεται με μία μικρή συλλογή ήχων, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μουσική εμείς θέλουμε.
Μόλις βρούμε τον ήχο που επιθυμούμε, πατάμε το “ADD”, και μεταφερόμαστε στην οθόνη επεξεργασίας της μουσικής υπόκρουσης.
Η εφαρμογή μας παρέχει μερικές επιλογές, όπως την αντικατάσταση του ήχου, την αφαίρεσή του, και τη ρύθμιση της έντασης.
Δυστυχώς, μπορούμε να έχουμε μόνο ένα κομμάτι μουσικής σε κάθε βίντεο, και πάντα συγχρονίζει με την έναρξη του project.
Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να επιλέξουμε η μουσική να αρχίζει σε ύστερο σημείο του κομματιού. Χρειάζεται απλά να μετακινήσουμε την κυματομορφή του ήχου.
Το ημιδιάφανο τμήμα δεν θα ακούγεται, το έντονο μοβ τμήμα είναι η μουσική που θα παίζει, και η μαύρη γραμμή σηματοδοτεί το σημείο έναρξης του βίντεο.
Επιπλέον επιλογές ήχου
Στο Adobe Premiere Clip θα βρούμε μερικές ακόμα ρυθμίσεις σχετικές με τον ήχο.
Με ενεργό το “Auto Mix”, η εφαρμογή μειώνει την ένταση της μουσικής σε σημεία των clips που ακούγονται άλλοι ήχοι.
Τα “Audio Fade In” και “Audio Fade Out” φροντίζουν ώστε η ένταση της μουσικής να ανεβαίνει σταδιακά στην έναρξη του βίντεο, και να μειώνεται επίσης σταδιακά κατά το κλείσιμό του.
Τέλος, έχουμε το “Sync to Music”, το οποίο κόβει τα clips ανάλογα με τη μουσική υπόκρουση. Μερικές φορές δουλεύει μία χαρά, και κάποιες άλλες όχι και τόσο. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να πειραματιστούμε μαζί του.
Τελειοποίηση του Project
Σε αυτό το σημείο, το βίντεό μας πρέπει να είναι μία χαρά, αλλά υπάρχουν μερικά εργαλεία ακόμη που ίσως δώσουν στο project μας αυτό το κάτι παραπάνω.
Εξισορρόπηση χρώματος και ήχου
Μπορούμε να επεξεργαστούμε την εικόνα και τον ήχο του κάθε clip χωριστά. Αρχικά, επιλέγουμε το clip που θέλουμε, και μετά πατάμε είτε το κουμπί του κλείστρου, είτε το μεγάφωνο.
Όσον αφορά την εικόνα, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε:
- Τη συνολική φωτεινότητα (Exposure)
- Τα φωτεινά σημεία (Highlights)
- Τα σκοτεινά σημεία (Shadows)
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ήχο, μπορούμε να επιλέξουμε αν θα αναπαράγεται από τον διακόπτη “Play Audio”, να ρυθμίσουμε την έντασή του, και να ενεργοποιήσουμε τα “Audio Fade In/Out”.
Επίσης, θα βρούμε και τη λειτουργία “Smart Volume”, που αν την ενεργοποιήσουμε, θα ρυθμίσει την ένταση των ήχων του βίντεο σε ένα ενιαίο επίπεδο.
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν το συγκεκριμένο clip, και όχι ολόκληρο το project.
Προσθήκη εφέ χρώματος
Στο Adobe Premiere Clip θα βρούμε μία σειρά από φίλτρα που αλλάζουν το χρώμα, την αντίθεση, και τον συνολικό τόνο του βίντεο. Πρόκειται για λειτουργίες που δεν συναντάμε εύκολα σε εφαρμογές για επεξεργασία βίντεο στο κινητό.
Η πρόσβαση σε αυτά τα φίλτρα γίνεται από το κουμπί των τριών κύκλων πάνω δεξιά, και έχουμε στη διάθεσή μας συνολικά 30.
Μπορούμε να δούμε πώς το κάθε φίλτρο επηρεάζει το βίντεό μας από την προεπισκόπηση στο πάνω μέρος της οθόνης.
Τα φίλτρα αυτά εφαρμόζονται σε όλο το βίντεο, και όχι σε μεμονωμένα clips.
Ρυθμίσεις βίντεο και μεταβάσεις
Παράλληλα, μπορούμε να ρυθμίσουμε κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά το βίντεο. Πώς θα ξεκινά ή θα τελειώνει, με ποιον τρόπο θα αλλάζουν τα clips μεταξύ τους, και άλλα.
Πατάμε το γρανάζι στο μενού, και μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του βίντεο. Οι επιλογές που έχουμε είναι ενδιαφέρουσες, αν και περιορισμένες.
Με το “Fade in from black”, το βίντεο θα ξεκινάει με μαύρο φόντο, από το οποίο θα κάνει σταδιακή μετάβαση στην εικόνα. Αντίστοιχα, με το “Fade out from black”, στο τέλος του βίντεο θα έχουμε μετάβαση σε μαύρο φόντο.
Το “Crossfade between clips” προσθέτει ένα εφέ σβησίματος του επόμενου clip επάνω στο προηγούμενο, καθώς αυτά εναλλάσσονται.
Παράλληλα, αν είναι ενεργό το “Photo Motion”, κάνει ένα μικρό ζουμ στις εικόνες, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση του slideshow.
Τέλος, έχουμε το “Video Bumper” και το “Watermark”. Το πρώτο προσθέτει στο τέλος του βίντεο τα στοιχεία μας, και το δεύτερο προσθέτει υδατογράφημα σε όλη τη διάρκεια του project.
Τα δύο αυτά στοιχεία πρέπει να έχουν προσαρμοστεί από τις ρυθμίσεις του Adobe Premiere Clip.
Προσθήκη τίτλου και επιπλέον πολυμέσων
Έμεινε ένα τελευταίο βήμα για την επεξεργασία βίντεο στο κινητό, και αυτό δεν είναι άλλο από την προσθήκη τίτλων, και πάνω από όλα, επιπλέον πολυμέσων.
Από την κύρια σελίδα επεξεργασίας, πατάμε το κουμπί με τον σταυρό κάτω δεξιά. Με το “Text Title” εισάγουμε έναν τίτλο στο project.
Στην οθόνη επεξεργασίας τίτλων μπορούμε να γράψουμε το κείμενο που θέλουμε, καθώς και να επιλέξουμε το χρώμα του κειμένου και του φόντου.
Επιστρέφοντας στην αρχική οθόνη, ο τίτλος έχει προστεθεί μπροστά από το clip που ήταν επιλεγμένο. Αν θέλουμε, τον μετακινούμε σε κάποιο άλλο σημείο, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε όσους τίτλους επιθυμούμε.
Αντίστοιχα, από το “+” μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε πηγή εισαγωγής πολυμέσων, και να τα προσθέσουμε στο project μας.
Αποθήκευση και δημοσίευση του βίντεο
Με λίγη βοήθεια από το Adobe Premiere Clip, μόλις ολοκληρώσαμε την επεξεργασία βίντεο στο κινητό. Ήρθε η ώρα να δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό πατάμε το κουμπί πλήρους οθόνης πάνω δεξιά, και το βίντεο αρχίζει να παίζει.
Το Adobe Premiere Clip αποθηκεύει συνεχώς τη δουλειά μας, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι γι' αυτό.
Μπορούμε όμως να μοιραστούμε με τους φίλους μας τη δημιουργία μας. Για να το κάνουμε αυτό, πατάμε το κουμπί διαμοιρασμού πάνω δεξιά.
Έχουμε μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές εδώ. Ας τις δούμε μία προς μία.
Πρώτη είναι η δυνατότητα “Save to Gallery”, που μας επιτρέπει να κάνουμε εξαγωγή του βίντεο στο κινητό μας. Μόλις το πατήσουμε, μας ρωτά σε τι ανάλυση θέλουμε να αποθηκευτεί, και ολοκληρώνει την εργασία με το πάτημα του “CONTINUE”.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εξαγωγή του βίντεο εξαρτάται από τη διάρκειά του, το μέγεθος των αρχείων, τα εφέ που ενδεχομένως προσθέσαμε, και βεβαίως το πόσο γρήγορο είναι το κινητό μας σαν συσκευή.
Το αποθηκευμένο βίντεο μπορούμε να το δούμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή, ή να το μοιραστούμε στα social media μας.
Δεύτερη έχουμε την επιλογή “Save to Creative Cloud”, όπου δημιουργεί το τελικό βίντεο, και το ανεβάζει στον χώρο που διαθέτουμε στο Creative Cloud.
Έπειτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το “Publish & Share”, ώστε να κοινοποιήσουμε το βίντεό μας στην κοινότητα του Adobe Premiere Clip. Ωστόσο, μπορούμε να επιλέξουμε να είναι κρυφό.
Με τα “Share on YouTube” και “Share on Twitter”, η εφαρμογή δημιουργεί το βίντεο και το δημοσιεύει στον ανάλογο λογαριασμό μας.
Κλείνοντας, η επιλογή “Send to Premiere Pro CC” ανεβάζει το project στον τομέα του Adobe Premiere Pro CC, και μας επιτρέπει να το επεξεργαστούμε από τον υπολογιστή μας.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε κάποια βασική επεξεργασία ενός βίντεο στο κινητό, και έπειτα να το τελειοποιήσουμε στον υπολογιστή.
Με το Adobe Premiere Clip έχουμε όμορφα βίντεο στο λεπτό
Λίγο πολύ, το Adobe Premiere Clip προσφέρει τα βασικότερα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο στο κινητό. Παρ’ όλα αυτά, είναι μία ισχυρή εφαρμογή με αρκετές δυνατότητες.
Φυσικά εννοείται πως με την επεξεργασία βίντεο στο κινητό δεν πρόκειται να διεκδικήσουμε κάποιο όσκαρ μοντάζ, ή οποιοδήποτε βραβείο γενικότερα. Ο ρόλος του είναι αν θέλουμε απλά να ετοιμάσουμε κάτι σχετικά αξιόλογο στα γρήγορα.
Σε τελική ανάλυση, μπορούμε να κάνουμε τη βασική επεξεργασία στο κινητό μας, και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε το project από τον υπολογιστή μας.
Εσείς τι πιστεύετε για το Adobe Premiere Clip; Ασχολείστε με την επεξεργασία βίντεο στο κινητό; Θα δίνατε μία ευκαιρία στην εφαρμογή της Adobe; Γράψτε μας στα σχόλια.