Η οθόνη κινητού καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρη την πρόσοψη της συσκευής. Αν δεν έχουμε προστατευτικό, είναι πιθανό να γρατζουνιστεί από κλειδιά, κέρματα, ή πτώση. Στο Internet κυκλοφορούν πολλές άχρηστες και επικίνδυνες συμβουλές για το πώς να κάνουμε επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη κινητού, όπως η χρήση οδοντόκρεμας, μαγειρικής σόδας, φυτικού ελαίου, και πολλές ακόμη που θα δούμε σε αυτόν τον οδηγό.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Οι χειρότερες συμβουλές για επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη κινητού
Η σειρά με την οποία παρουσιάζουμε αυτές τις άθλιες συμβουλές σχετικά με τη γρατζουνιά σε οθόνη κινητού είναι από την πιο ακίνδυνη προς την πιο επικίνδυνη. Αν και είναι περιττό, θα το πούμε: Μην ακολουθήσετε καμία, για κανένα λόγο.
Ελαιόλαδο – φυτικό λάδι
Η συμβουλή ότι μπορούμε να κάνουμε επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη με λάδι είναι απλά ανόητη, αλλά παραδόξως επιμένει στο διαδίκτυο. Δεν είναι ανάγκη να είναι ελαιόλαδο, μπορεί να είναι και ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή γενικά οποιοδήποτε φυτικό λάδι.
Υποτίθεται ότι η ιδέα είναι να εφαρμόσουμε μια μικρή σταγόνα ελαίου στην οθόνη η οποία θα καλύψει τις ρωγμές και θα τις κάνει λιγότερο ορατές.
Όμως, ακόμα και αν αφήσουμε το smartphone ακίνητο για πολλές ώρες, μόλις τοποθετήσουμε ξανά τη συσκευή στην τσέπη μας ή το χρησιμοποιήσουμε για λίγο στο χέρι μας το λάδι θα διασκορπιστεί. Η γρατζουνιά θα παραμείνει και εμείς θα καταλήξουμε με λάδι στα χέρια, στην τσέπη, και στην επιφάνεια της οθόνης.
Κιτ αφαίρεσης γρατζουνιών αυτοκινήτου
Οι γρατζουνιές δημιουργούνται όλες με τον ίδιο τρόπο, όταν κάτι σκληρό και αιχμηρό χαράζει μια επιφάνεια. Με αυτή τη λογική, λοιπόν, κάποιες “ιδιοφυΐες” σκέφτηκαν: γιατί να μην χρησιμοποιήσω ένα κιτ αφαίρεσης γρατζουνιών αυτοκινήτου σε μια οθόνη κινητού?
Η γρήγορη απάντηση είναι πως το μέταλλο δεν είναι γυαλί, ούτε καλύπτεται από χρώμα. Επομένως, αυτό που λειτουργεί στις γρατζουνιές της βαφής του αυτοκινήτου δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε οθόνη κινητού.
Η πιο λεπτομερής απάντηση είναι πως αυτού του είδους τα προϊόντα θα αφαιρέσουν την ελαιοφοβική επίστρωση (Oleophobic Coating). Την έχουν όλα τα σύγχρονα κινητά στις οθόνες τους, για να καθαρίζονται ευκολότερα οι δαχτυλιές.
Ακόμα χειρότερα, κάποια από αυτά τα προϊόντα για αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μικροσκοπικά σωματίδια για να αφαιρούν τη βρομιά και τις ελαφρές γρατζουνιές από τους υαλοκαθαριστήρες στο παρμπρίζ.
Με απλά λόγια, πρακτικά λειτουργούν σαν γυαλόχαρτο, εξομαλύνοντας την επιφάνεια. Που δεν είναι κάτι που θέλουμε για το κινητό μας.
Λείανση οθόνης με οξείδιο του δημητρίου
Είναι γεγονός ότι έχουμε προτείνει και εμείς σε προηγούμενο οδηγό για τον καθαρισμό κινητού την μέθοδο με το οξείδιο του δημητρίου (Cerium Oxide). Αυτό το υλικό κυκλοφορεί στην αγορά ως διαλυτή σκόνη ή ως βερνίκι.
Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες ομιλούν για μια υπερβολική ενέργεια για επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη κινητού. Συν τοις άλλοις, ενδέχεται να μας δώσει απογοητευτικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα να αφαιρέσει μια στρώση από την οθόνη κινητού.
Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να αφαιρέσουν τις γρατζουνιές από τα παρμπρίζ του αυτοκινήτου και τις βιτρίνες των καταστημάτων.
Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία όπου απαιτείται ειδικός τροχός λείανσης. Επιπλέον, ακρίβεια στην ποσότητα του οξειδίου του δημητρίου, καθώς και ακριβής θερμική διαχείριση.
Ακόμη και αν κάνουμε προσεκτική θερμική διαχείριση, σωστή εφαρμογή νερού και οξειδίου του δημητρίου, και αριστοτεχνική χρήση ενός τροχού λείανσης, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος της αφαίρεσης μιας στρώσης από την οθόνη αφής.
Μαγειρική σόδα – οδοντόκρεμα
Η οδοντόκρεμα και η μαγειρική σόδα είναι ένα κόλπο για να διορθώσουμε γρατζουνιές στην κάτω επιφάνεια ενός CD. Ουσιαστικά, τρίβει και αφαιρεί το πλαστικό δεξιά και αριστερά της γρατζουνιάς, για να είναι το υλικό στο ίδιο επίπεδο.
Ωστόσο, στην οθόνη κινητού, η οδοντόκρεμα θα αφαιρέσει ένα στρώμα από την οθόνη αφής, οπότε λέμε αντίο στην ελαιοφοβική επίστρωση.
Από την άλλη, η μαγειρική σόδα είναι μια τραχιά ουσία, και είναι πιθανότερο να γδάρει περισσότερο την οθόνη του κινητού μας, ή αν μη τι άλλο να αφαιρέσει και πάλι την επίστρωση.
Ως εκ τούτου, και στις δύο περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε με μια αχνή οθόνη που θα είναι δυσάρεστη στη χρήση.
Γυαλόχαρτο
Δεν είναι λίγες οι συμβουλές στο διαδίκτυο που περιλαμβάνουν αυτή τη μέθοδο μεταξύ των λύσεων για επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη κινητού. Μάλιστα, μερικές συστήνουν και ειδικά εργαλεία για να τρίψουμε την οθόνη κινητού.
Δεν πρόκειται να ξοδέψουμε άλλες λέξεις για το πόσο κακή ιδέα είναι αυτό. Θα φθείρουμε το τυχόν εναπομένον Oleophobic Coating και η οθόνη σίγουρα θα φαίνεται χειρότερη από ό, τι πριν ξεκινήσουμε.
Μίξη αυγού και aluminum potassium sulfate
Παρότι πρόκειται για μια σχετικά παλιότερη συμβουλή, την αναφέρουμε λόγω του ότι μοιάζει με συνταγή βγαλμένη από βιβλίο αλχημείας, παρόμοια με το μαγικό ξόρκι για τη μετατροπή μόλυβδου σε χρυσάφι.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, στη διαδικασία αυτή έπρεπε να κάνουμε τα ακόλουθα:
- Να αναμείξουμε ένα αυγό με aluminum potassium sulfate (θειικό αργίλιο-κάλιο, κοινώς “Στυπτηρία”)
- Να το ζεστάνουμε σε ένα τηγάνι και να μουλιάσουμε ένα πανί από μικροΐνες σε αυτό
- Να τυλίξουμε το πανί σε αλουμινόχαρτο και να το ψήσουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς μέχρι να στεγνώσει
- Να το βγάλουμε και να το ξεπλύνουμε με νερό για 30 δευτερόλεπτα
- Να επαναλάβουμε όλη αυτή τη διαδικασία τρεις φορές
- Τέλος, να αφήσουμε το πανί να στεγνώσει για 48 ώρες
Η συνταγή δεν αναφέρει αν κατά τη διάρκεια των 48 αυτών ωρών θα πρέπει να έχει πανσέληνο. Ούτε το πόσες παρθένες θα πρέπει να θυσιάσουμε σε ένα ξέφωτο στο δάσος, οπότε θα υποθέσουμε τον συνηθισμένο αριθμό.
Υποτίθεται μετά από όλα αυτά, το σούπερ πανί που δημιουργήσαμε σε συνδυασμό με την μίξη των υλικών εν είδει μαγιονέζας, μπορούμε να κάνουμε μια αποτελεσματική επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη κινητού.
Αν για κάποιο λόγο ήδη δεν σας ακούγεται σαν τη χειρότερη ιδέα στον κόσμο, αρκεί να αναλογιστούμε πως η στυπτηρία είναι ένα διαβρωτικό. Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στη βυρσοδεψία, την ταρίχευση, και στην ιατρική, για να σταματάει την αιμορραγία.
Επομένως, αν μία οθόνη κινητού αιμορραγεί για κάποιο λόγο, ίσως αυτή η λύση να βοηθήσει, τουλάχιστον μέχρι να καταφτάσει ο εξορκιστής.
Για απλές γρατζουνιές, στην καλύτερη περίπτωση θα αφαιρέσει μια στρώση από την οθόνη κινητού, στην χειρότερη κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Οι μόνες καλές συμβουλές για επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη
Όπως είναι φυσικό, η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική συμβουλή. Ένα προστατευτικό οθόνης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση γρατζουνιών.
Ιδίως, αυτά με τη γυάλινες οθόνες είναι ακόμη καλύτερα. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και τα υβριδικά προστατευτικά οθόνης με Tempered Glass, που προστατεύουν και το πίσω μέρος του κινητού.
Έτσι, όταν αγοράζουμε ένα κινητό, φροντίζουμε να εφαρμόσουμε ένα υψηλής ποιότητας προστατευτικό οθόνης γυαλιού. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντικαταστήσουμε ένα προστατευτικό από το να αφαιρούμε γρατσουνιές, και πολύ πιο οικονομικό από το να αντικαταστήσουμε μια κατεστραμμένη οθόνη.
Φυσικά, σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει χρήματα για να επιδιορθώσει μια ζημιά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται από μια γρατζουνιά στην οθόνη κινητού που υπάρχει περίπτωση να προκληθεί απλά βάζοντας τη συσκευή στην τσέπη ενός τζιν.
Αυτός είναι και ο λόγος που συμβουλές όπως αυτές που είδαμε προηγουμένως στον οδηγό είναι δημοφιλείς και κυκλοφορούν σε αρκετές ιστοσελίδες. Υπόσχονται να καλύψουν / κρύψουν τη γρατζουνιά δωρεάν.
Η αλήθεια όμως είναι πως από τι στιγμή που δεν προβλέψαμε μια προστασία στην οθόνη κινητού, και μας ενοχλεί η παρουσία της γρατσουνιάς, ο μόνος τρόπος να την ξεφορτωθούμε είναι να αλλάξουμε οθόνη κινητού.
Εν ολίγοις, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service.
Μέσω του iFixit, και με το κατάλληλο σετ εργαλείων και ανταλλακτικών, και φυσικά με την κατάλληλη τεχνογνωσία, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια οθόνη μόνοι μας με αρκετά χαμηλό κόστος.
Ωστόσο, στα νεότερα κινητά πρέπει να αποφύγουμε να το δοκιμάσουμε. Εκτός εάν είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να αποσυναρμολογήσουμε τη συσκευή. Επιπλέον, να αντικαταστήσουμε την οθόνη, και στη συνέχεια να επαναφέρουμε τα πάντα στη σωστή διάταξη τους.
Η φθηνότερη επιλογή
Τέλος, η φθηνότερη επιλογή είναι να αγνοήσουμε εντελώς τις γρατσουνιές. Σε τελική ανάλυση, εφόσον η οθόνη δεν είναι σπασμένη, μερικές ατέλειες δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργικότητα του κινητού μας.
Έτσι και αλλιώς, το πιο πιθανό είναι ότι θα το αντικαταστήσουμε αργά ή γρήγορα.
Εσείς πώς κάνετε επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη?
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη κινητού, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.