Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #33: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #33: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα κάνουμε προσθήκη αδρανοποίησης στο μενού έναρξης των Windows 10 και αλλάζουμε τα γράμματα του σκληρού μας δίσκου. Στη συνέχεια, μετράμε την ισχύ του σήματος του WiFi στον υπολογιστή μας, χρησιμοποιούμε το OneTab για τη διαχείριση πολλαπλών καρτελών, και ενεργοποιούμε το γρήγορο κλείσιμο των καρτελών στον Chrome. Τέλος, παίζουμε μουσική/βίντεο από το YouTube στο παρασκήνιο του κινητού μας, και κρατάμε το κινητό μας ξεκλείδωτο καθώς περπατάμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Προσθήκη αδρανοποίησης (hibernate) στην έναρξη Windows 10

Η αδρανοποίηση με λίγα λόγια είναι μια κατάσταση λειτουργίας του υπολογιστή μας, κατά την οποία, πριν σβήσει, αποθηκεύει όλα τα δεδομένα προσωρινά στον σκληρό μας δίσκο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπολογιστής καταναλώνει ρεύμα όπως και αν ήταν εντελώς κλειστός, ενώ ταυτόχρονα, όταν τον ανοίγουμε, θα βρούμε τα πάντα εκεί που τα είχαμε αφήσει.

Αν θέλετε να μάθετε τα αρνητικά και τα θετικά της αδρανοποίησης, καθώς και τις διαφορές της με την αναστολή λειτουργίας, διαβάστε τον παρακάτω οδηγό μας.

Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows
Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows

Οι περισσότεροι από εμάς σβήνουμε εντελώς τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε. Όμως, εκτός από τον τερματισμό λειτουργίας, έχουμε και άλλες επιλογές, προκειμένου ο υπολογιστής…

Για κάποιον λόγο, όμως, η αδρανοποίηση δεν εμφανίζεται ως επιλογή στο μενού της έναρξης.

Για να εμφανίσουμε την αδρανοποίηση στο μενού έναρξης, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Πατάμε το Windows Key…

  • …και πληκτρολογούμε «Πίνακας Ελέγχου».

  • Εκεί, γράφουμε στην μπάρα αναζήτησης, που βρίσκεται πάνω δεξιά, «Αλλαγή συμπεριφοράς των κουμπιών τροφοδοσίας».

  • Παρόλο που μπορούμε να δούμε κάτω από τις «Ρυθμίσεις τερματισμού» ότι η αδρανοποίηση δεν είναι επιλεγμένη, δεν μας επιτρέπει να το αλλάξουμε. Γι’ αυτό, πατάμε το «Αλλαγή των ρυθμίσεων που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη  στιγμή».

  • Πλέον, στις «Ρυθμίσεις τερματισμού» θα μπορούμε να επιλέξουμε την αδρανοποίηση. Αφού το κάνουμε αυτό, πατάμε «Αποθήκευση αλλαγών».

Τώρα πια στο μενού του τερματισμού θα μας εμφανίζεται και η αδρανοποίηση μαζί με τις άλλες επιλογές.

Αλλαγή γραμμάτων του HDD/SSD στα Windows 10

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει στο γράμμα “C”, για τον κύριο δίσκο που περιέχει το λειτουργικό μας, στο “D” για το DVD drive (αν και δεν έχουν μείνει και πολλά), και στο “E” για τα USB, τους εξωτερικούς δίσκους, κτλ.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε το γράμμα του δίσκου μας και να του δώσουμε όποιο θέλουμε εμείς. Για να γίνει αυτό, κάνουμε τα εξής:

  • Με δεξί κλικ πάνω στο μενού έναρξης θα εμφανιστούν επιλογές, από τις οποίες διαλέγουμε τη «Διαχείριση δίσκων».

  • Σ’ αυτό το σημείο, κάνουμε δεξί κλικ σε όποιον δίσκο του οποίου το γράμμα θέλουμε να αλλάξουμε, και επιλέγουμε «Αλλαγή του γράμματος ή της διαδρομής της μονάδας δίσκου…».

  • Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε «Αλλαγή…».

  • Εδώ, επιλέγουμε το νέο γράμμα που επιθυμούμε να έχει ο δίσκος, και πατάμε «ΟΚ»

Βέβαια, η αλλαγή γράμματος χρειάζεται προσοχή. Αν είχαμε κάποιο πρόγραμμα εγκατεστημένο σε αυτό το δεύτερο δίσκο, ή κάποιο πρόγραμμα στο δίσκο του λειτουργικού που να “βλέπει” κάποιες πληροφορίες στον Ε:, θα έχουμε πρόβλημα.

Με την αλλαγή του γράμματος, δεν αλλάζουν με κανένα τρόπο όλες οι υπάρχουσες αναφορές στις ρυθμίσεις των προγραμμάτων και στο μητρώο. Άρα προγράμματα που βασίζονται στον πρώην Ε: δεν θα λειτουργούν σωστά.

Επίσης, σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γράμμα του δίσκου στον οποίο έχουμε εγκατεστημένο το λειτουργικό μας. Αυτό γίνεται μόνο με format των Windows και επιλογή του γράμματος στην αρχή της εγκατάστασης.

Πώς να μετρήσουμε το σήμα του WiFi στον υπολογιστή μας

Ο μόνος τρόπος που έχουμε για να ελέγξουμε την ισχύ του σήματος του WiFi μέσα από τα Windows είναι κοιτάζοντας το αντίστοιχο εικονίδιο στην περιοχή των ειδοποιήσεων.

Προφανώς, όσες πιο πολλές μπάρες υπάρχουν, τόσο πιο δυνατό είναι το σήμα που λαμβάνει ο υπολογιστής μας από το router ή το repeater.

Όμως, αν θέλουμε κάτι πιο ακριβές για την ποιότητα του WiFi σήματός μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα της Nirsoft με το όνομα WirelessConnectionsInfo, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ.

Αφού κάνουμε εγκατάσταση του προγράμματος, απλά κοιτάμε τον αριθμό δίπλα από το «Signal Quality».

Το εύρος τιμών ορίζεται από το 0 έως το 100, με το μηδέν να είναι η μικρότερη τιμή και το εκατό να είναι η βέλτιστη. Προφανώς και αυτός ο αριθμός μεταβάλλεται συνεχώς.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να επιτύχετε καλύτερο σήμα WiFi, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Το WirelessConnectionsInfo δεν μας παρέχει μόνο έναν αριθμό για την ισχύ του σήματος του WiFi, αλλά και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως είναι:

  • το SSID (το όνομα του ασύρματου δικτύου μας),
  • το ρυθμό εκπομπής και λήψης,
  • τον αριθμό καναλιού,

καθώς και άλλα πολλά, όπως φαίνονται παρακάτω.

Χρησιμοποιώντας το OneTab για τη διαχείριση πολλαπλών καρτελών

Καθημερινά χρησιμοποιούμε τον Chrome, και το να έχουμε ανοιχτά μόλις δύο ή τρία tabs είναι ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Αντιθέτως, το πιο συνηθισμένο είναι να έχουμε δέκα και παραπάνω, χωρίς απαραίτητα να τα χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, ο Chrome αφιερώνει ξεχωριστό κομμάτι μνήμης RAM για κάθε νέο tab, με αποτέλεσμα να βλέπουμε το usage (χρήση) της να αυξάνεται εκθετικά όταν έχουμε πάρα πολλά tabs ανοιχτά.

Το OneTab είναι ένα plugin για τον Chrome, του οποίου η δουλειά είναι να συγκεντρώνει όλα τα περιττά Tabs που έχουμε ανοιχτά, δημιουργώντας μια λίστα με links, ούτως ώστε να έχουμε πρόσβαση σ’ αυτά, χωρίς απαραίτητα να τα έχουμε ανοιχτά όλη την ώρα.

Μ’ αυτό το plugin έχουμε καταφέρει όχι μόνο να οργανώσουμε τα tabs που έχουμε ανοιχτά, αλλά ταυτόχρονα να μειώσουμε και τη χρήση της RAM.

Για να μάθετε και άλλα ενδιαφέροντα plugin, διαβάστε τον παρακάτω οδηγό μας.

Featured Πρόσθετα Chrome 10 Επεκτάσεις Που Αλλάζουν Την Εμπειρία Μας Στους Browser Α20a
Πρόσθετα Chrome: 10 Επεκτάσεις Που Αλλάζουν Τον Τρόπο Πλοήγησης Σε PC & Κινητό

Οι επεκτάσεις είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύγχρονων browser. Προσθέτουν πολλές δυνατότητες και διευκολύνουν αφάνταστα την πλοήγηση στον υπολογιστή. Στον οδηγό θα δούμε 10…

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε όσες καρτέλες θέλουμε, και μετά να πατήσουμε το αντίστοιχο εικονίδιο του OneTab.

Αμέσως θα μαζευτούν όλα σε ένα tab, όπου από εκεί θα μπορούμε να τα ανοίξουμε, όποτε θέλουμε, ένα-ένα, ή ακόμη και να τα εμφανίσουμε όλα μαζί.

Ενεργοποίηση γρήγορου κλεισίματος των καρτελών στον Chrome

Αν αισθανόμαστε ότι οι καρτέλες στον Chrome αργούν να κλείσουν, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κατάλληλο flag (σημαία) με το όνομα “Fast Tab/Window close”.

Αυτό που κάνει, με λίγα λόγια, είναι να κλείνει όλα τα JavaScript events της αντίστοιχης σελίδας, ανεξάρτητα από το GUI (Graphical User Interface).

Για να μάθετε τι είναι τα flags στον Chrome, διαβάστε τον ανάλογο οδηγό μας.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

  • Πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».

  • Στην μπάρα αναζήτησης γράφουμε «#enable-fast-unload».

  • Αλλάζουμε το «Fast tab/window close» από «Disable» σε «Enable» και πατάμε το κουμπί «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ».

Αναπαραγωγή μουσικής/βίντεο από το YouTube στο παρασκήνιο του κινητού μας

Με το παρακάτω “κόλπο” μπορούμε να ακούμε μουσική από το Youtube, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε κάποια άλλη εφαρμογή στο κινητό μας.

Τα μόνα πράγματα που έχουμε να κάνουμε είναι τα εξής:

  • Ανοίγουμε τον Chrome στο smartphone μας και μπαίνουμε στο Youtube.

  • Εδώ, βάζουμε όποιο τραγούδι/βίντεο ή playlist θέλουμε, και μόλις ξεκινήσει, κάνουμε παύση και βγαίνουμε από τον Chrome.

  • Στη μπάρα ειδοποιήσεων θα παρατηρήσουμε ένα εικονίδιο, με το οποίο ο Chrome μας ειδοποιεί ότι κάποια καρτέλα παράγει ήχο. Απλά κατεβάζουμε τη μπάρα ειδοποιήσεων και πατάμε “Play”.

Αν το εικονίδιο για κάποιο λόγο δεν μας εμφανίζεται, τότε απλά πηγαίνουμε πίσω στον Chrome και πατάμε τις τρεις τελείες.

Από εκεί επιλέγουμε «Για υπολογιστή», για να εμφανιστεί η πλήρης έκδοση της ιστοσελίδας. Στην περίπτωσή μας, μιλάμε γι' αυτή του Youtube.

Τώρα, ακολουθούμε ξανά το τελευταίο βήμα που περιγράφτηκε πιο πάνω.

Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να κλείσουμε την οθόνη του κινητού μας, και το Youtube θα συνεχίζει να παίζει τη μουσική/βίντεο που είχαμε βάλει.

Πώς να κρατάμε το κινητό μας ξεκλείδωτο όταν περπατάμε

Σε προηγούμενο QuickSteps, είχαμε δείξει πώς να ρυθμίσουμε το κινητό, ούτως ώστε να μένει ξεκλείδωτο όταν είμαστε σπίτι μας, χρησιμοποιώντας το Smart Lock.

Για να δείτε πώς να το κάνετε αυτό, διαβάστε το αντίστοιχο QuickSteps.

QuickSteps #23: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα εμφανίζουμε την κατάσταση του Caps Lock και Num Lock στην οθόνη, κι αλλάζουμε τη χωρητικότητα του κάδου. Ενεργοποιούμε την αυτόματη διαγραφή cookies,…

Τώρα, θα χρησιμοποιήσουμε πάλι το Smart Lock, αλλά αυτή τη φορά, για να μένει το κινητό ξεκλείδωτο ενόσω ανιχνεύει κίνηση. Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Αφού πάμε στις ρυθμίσεις του κινητού μας, επιλέγουμε «Οθόνη κλειδ. και ασφάλεια».

  • Εκεί, πατάμε «Ρυθμίσεις ασφαλούς κλειδώματος».

  • Στη συνέχεια, επιλέγουμε το «Smart Lock» και εισάγουμε το μοτίβο ή το PIN που έχουμε, έτσι ώστε να γίνει επιβεβαίωση.

  • Σ’ αυτό το το σημείο, πατάμε «Εντοπισμός On-body».

  • Τέλος, αλλάζουμε την κατάσταση από «Ανενεργό» σε «Ενεργό», και πατάμε «Συνέχεια».

Τώρα πλέον, κάθε φορά που το κινητό ανιχνεύει κίνηση, θα ξεκλειδώνει αυτόματα, και θα κλειδώνει μόνο όταν το αφήσουμε κάτω.

Προφανώς, δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιον ανήκει το κινητό, οπότε αν το ξεκλειδώσουμε και κάποιος άλλος το πάρει και συνεχίσει να περπατάει, το κινητό παραμένει ξεκλείδωτο.

QuickSteps #33: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι και η πιο ασφαλής ρύθμιση του Smart Lock. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη για ανθρώπους που τρέχουν συνεχώς και θέλουν να γλιτώσουν λίγο χρόνο από το να ξεκλειδώνουν το κινητό τους συνέχεια.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured Image shop
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps