Home » Διάφορα » Υγεία » Είναι η Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία Αληθινή Ασθένεια?
Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία

Είναι η Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία Αληθινή Ασθένεια?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε όλο τον κόσμο, αυξανόμενος αριθμός ατόμων αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας λόγω της έκθεσης του σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες. Στον οδηγό θα δούμε κατά πόσο είναι υπαρκτή αυτή η ευαισθησία, γνωστή και ως EHS ή ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, και αν πράγματι είναι μια ασθένεια ικανή να μας προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα και αλλεργίες, από συνεχή έκθεση στο Wi-Fi και τα κινητά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία

Κατά την τελευταία δεκαετία, η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων τεχνολογιών έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά και στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.

Αυτές οι τεχνολογίες εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία, γνωστά ως EMF, στο εύρος των ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF). Βρίσκονται παντού γύρω μας, αλλά όπως είναι φυσικό δεν μπορούμε να τα δούμε.

Οι συσκευές ακτινογραφίας, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί πομποί, τα κινητά τηλέφωνα, οι φούρνοι μικροκυμάτων και το Wi-Fi είναι όλες καθημερινές πηγές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Ένας ικανός αριθμός ατόμων ανα την υφήλιο έχει αναφέρει μια σειρά ειδικών συμπτωμάτων που αποδίδονται στην έκθεση στα EMF. Αυτή η δυσανεξία θεωρείται ως ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS), ή αλλεργία στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Για ορισμένα άτομα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως δυσφορία και πονοκέφαλοι.

Ωστόσο, για άλλους μπορεί να είναι πιο σοβαρά έως και ακραίες μορφές αναπηρίας, σε σημείο να μην μπορούν να εργαστούν ή να κάνουν απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία 3

H έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), αναφέρει σε σχετική έκθεση ότι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν έχει επιστημονική βάση, και δεν είναι αναγνωρισμένη ιατρική διάγνωση. Επιπλέον, δεν αποτελεί ένα ενιαίο ιατρικό πρόβλημα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση μεταξύ έκθεσης και συμπτωμάτων.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές απόψεις επιστημόνων, όπως ο καθηγητής Olle Johansson του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, που διατείνονται ότι η EHS είναι βλάβη, καθώς τα συμπτώματα είναι υπαρκτά, όπως και οι ασθενείς.

Αρκετοί από αυτούς τους επιστήμονες τα αποδίδουν εν μέρει στην έκθεσή σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, χωρίς ωστόσο να ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματα αποτελούν μέρος οποιουδήποτε αναγνωρισμένου συνδρόμου.

Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία 10

Τι ισχύει στις περισσότερες χώρες

Η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν αναγνωρίζεται επισήμως στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν χαρακτηρίσει την EHS ως “επαγγελματική ασθένεια”, μια πάθηση δηλαδή που προσβάλλει ορισμένα άτομα αποκλειστικά και μόνο λόγω του επαγγέλματός τους.

Μάλιστα, στην Γαλλία, παρότι η χώρα δεν αναγνωρίζει την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία ως ασθένεια, εντούτοις, τοπικό δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως ως χορήγηση επιδόματος αναπηρίας σε μια 39χρονη γυναίκα.

Η Marine Richard, πρώην ραδιοφωνική παραγωγός, ισχυρίστηκε ότι πάσχει από ακραία μορφή αλλεργίας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα.

Υπήρξε μεγάλος ντόρος, καθώς η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως μια “επανάσταση” στο δικονομικό σύστημα της Γαλλίας, καθώς δημιούργησε παγκόσμιο νομικό προηγούμενο νομιμοποιώντας ισχυρισμούς ότι το Wi-Fi και άλλες συσκευές EMF μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία 8αα

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της EHS παρομοιάζονται με τη διαταραχή που σχετίζεται με την χαμηλού επιπέδου περιβαλλοντική έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η συνήθης έκθεσή μας σε πόλη με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ασαφή συμπτωματολογία χωρίς συγκεκριμένη χημική αιτιολογία, που παραπέμπει μόνο σε αλλεργίες, και τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τα πιο κοινά είναι δερματολογικά, όπως κοκκινίλα, μυρμήγκιασμα, και αίσθηση καψίματος. Επίσης υπάρχουν συμπτώματα νευρασθένειας όπως έντονοι πονοκέφαλοι, κόπωση, δυσκολίες συγκέντρωσης, ζάλη, ναυτία, αίσθηση ταχυπαλμίας, κρίσεις πανικού, και πεπτικές διαταραχές.

Ασθένεια ή Nocebo?

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για το φαινόμενο Placebo, την τάση των ανθρώπων να αισθάνονται καλύτερα εν είδει αυτοΐασης, έστω και αν το θεραπευτικό χάπι που έλαβαν είναι ένα απλό και αδρανές σκεύασμα ζάχαρης.

Το φαινόμενο Nocebo είναι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η τάση των ανθρώπων να αισθάνονται άσχημα όταν σκέφτονται ότι έχουν εκτεθεί σε κάτι επικίνδυνο.

Στην περίπτωση του EHS, έχει ήδη αποδειχτεί από καθηγητές ψυχολογίας πολλών πανεπιστημίων, αλλά και από πρόσφατες έρευνες και πειράματα, ότι τα συμπτώματα είναι μεν πραγματικά, αλλά ενδέχεται να μην προκαλούνται από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Σε πρόσφατα πειράματα που έγιναν από τους καθηγητές James Rubin και Simon Wessely, του τμήματος ψυχολογικής ιατρικής στο King's College του Λονδίνου, παρατηρήθηκε ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται αποδίδονται σε ψυχολογικά και όχι σε βιολογικά αίτια.

Πως αντιμετωπίζεται η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία

Ο Π.Ο.Υ. στην μελέτη του αναφέρει ότι η θεραπεία των γιατρών στα προσβεβλημένα άτομα θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ψυχολογική αξιολόγηση και στον εντοπισμό εναλλακτικών ψυχιατρικών συνθηκών που μπορεί να είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα, όπως το στρες.

Η ιατρική αξιολόγηση θα πρέπει να ερευνά όλες τις τυχόν ειδικές συνθήκες που μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματα. Επιπλέον, ο Π.Ο.Υ συνιστά και την αξιολόγηση του χώρου εργασίας και της κατοικίας για τον εντοπισμό παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στα εμφανιζόμενα συμπτώματα.

Τέτοιοι παράγοντες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση του εσωτερικού χώρου, τον υπερβολικό θόρυβο, τον κακό φωτισμό, αλλά και εξωγενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όπως διαφαίνεται από τον πλέον επίσημο φορέα παγκοσμίως, τα αίτια που σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε ψυχολογικές παθήσεις, αλλά και στις βεβαρημένες περιβαλλοντικές συνθήκες, παρά στην έκθεση στα EMF.

Η ιστορία μιας μυστηριώδους ασθένειας που προκαλείται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις ημέρες μας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να το αντικρούσει με βεβαιότητα.

Πρέπει να περιορίσω Wi-Fi και κινητό?

Οι περισσότερες έρευνες έχουν αναδείξει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τα σήματα ραδιοσυχνότητας που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή είναι αδύναμα, και δεν θεωρούνται επιβλαβή.

Είναι το WiFi Επικίνδυνο? Η Αλήθεια που Πολλοί Αγνοούν

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε ένα φίλο, γνωστό, ή συγγενή, που χαρακτηρίζει το WiFi επικίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτει την υγεία, και μπορεί…

Σε γενικές γραμμές, δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας και ακραίες κωμικοτραγικές συμπεριφορές, όπως στη σειρά “Better Call Saul”, καθώς οι συμβουλές από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, όπως είδαμε, είναι αρκετά καθησυχαστικές.

Αν θέλουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θεσμοθετημένα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα EMF, αλλά και χάρτες της χώρας μας με τον διαρκή έλεγχο, μπορούμε να επισκεφτούμε την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ).

Οι προληπτικές προτάσεις του ελληνικού ιατρικού συλλόγου

Παρ' όλα αυτά, ένας από τους μεγαλύτερους φορείς στη χώρα μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ημερίδα που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2017, ανησυχεί με τις επερχόμενες  τεχνολογίες.

Ο επιστημονικός φορέας θεωρεί ότι η νέα τεχνολογία 5G, καθώς επίσης και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν τα EMF, και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.

Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία 8

Έτσι λοιπόν, σε προληπτική βάση προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Χρησιμοποιούμε το κινητό λογικά και για σύντομες κλήσεις.
  • Περιορίζουμε το Wi-Fi και κάνουμε χρήση σταθερής – ενσύρματης σύνδεσης.
  • Απενεργοποιούμε επιλογές Wi-Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
  • Μην φέρουμε συχνά το κινητό σε επαφή με το κεφάλι.
  • Να αποφεύγουμε τη χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
  • Μην κάνουμε χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες γύρω μας.
  • Κρατάμε το κινητό μακριά από το σώμα.
  • Μην τοποθετούμε το κινητό στην τσέπη.
  • Τη νύχτα πρέπει να απενεργοποιούμε πάντα το κινητό και το Wi-Fi.
  • Όταν το σήμα είναι κακό, μην μιλάμε στο κινητό.
  • Αν έχουμε πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, πρέπει να την χρησιμοποιούμε κατά προτεραιότητα.

Είναι υπαρκτή η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία;

Πολλοί την έχουν ονομάσει ως αλλεργία στην τεχνολογία. Κάποιοι άλλοι την έχουν εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο ως αλλεργία στο Wi-Fi. Εσείς τι πιστεύετε για την EHS;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την δικιά σας άποψη για το κατά πόσο η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι ασθένεια, και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps