Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Πώς Να έχω Πιο Ασφαλές Android με το Google Play Protect
Ασφαλές Android

Πώς Να έχω Πιο Ασφαλές Android με το Google Play Protect

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η αντιμετώπιση του κακόβουλου λογισμικού παραμένει πάντα ένα ουσιαστικό ζήτημα για το Android, καθώς εκατοντάδες εφαρμογές δεν είναι τόσο αθώες όσο δείχνουν. Στον οδηγό θα δούμε πώς η ενσωματωμένη προστασία της Google για να έχουμε πιο ασφαλές Android βελτιώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, υποστηριζόμενη από τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγόριθμων μηχανικής μάθησης

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς λειτουργεί το Google Play Protect

Το Google Play Protect είναι στην ουσία μια ενοποίηση των συστημάτων ασφαλείας του Android, και η εξέλιξη του “Verify apps”, που πρωτοεμφανίστηκε στο Android 4.2.

Εξετάζει συστηματικά και σε πραγματικό χρόνο τις εφαρμογές στο Google Play Store προτού τις κατεβάσουμε. Αυτό θα συμβεί αν πρόκειται και για app που ήδη χρησιμοποιούμε για αρκετό καιρό.

Έτσι λοιπόν, αν το Google Play Protect εντοπίσει μια δυνητικά επιβλαβή εφαρμογή, τότε θα μας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να καταργήσουμε αμέσως την κακόβουλη εφαρμογή.

Σε πιο κρίσιμες περιπτώσεις, το Google Play Protect θα αποκλείσει αυτόματα την επιβλαβή εφαρμογή, ακόμη και αν δεν προέρχεται από το Play store, και θα λάβουμε μια ειδοποίηση να μην προχωρήσουμε στην εγκατάσταση.

Ωστόσο, μας δίνει και το δικαίωμα να πάρουμε το ρίσκο, όπως παρατηρούμε παρακάτω.

Ασφαλές Android 50

Είναι ενεργοποιημένο στη συσκευή μου?

Η λειτουργία σάρωσης εφαρμογών για πιο ασφαλές Android είναι ενσωματωμένη σε οποιαδήποτε συσκευή που τρέχει το Play Store, και ενεργοποιείται αυτόματα. Δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί ή να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά, ούτε απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες από εμάς.

Στην ουσία πρόκειται για μια υπηρεσία που είναι πάντα διαθέσιμη. To Google Play Protect ανιχνεύει 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα για να βεβαιώσει ότι έχουμε ένα ασφαλές Android κινητό, tablet, ή TV box.

Ωστόσο, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το Google Play Protect. Βέβαια αν θέλουμε ασφαλές Android, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε μια τέτοια ενέργεια. Παρ' όλα αυτά, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να έχουμε άμεση πρόσβαση στην υπηρεσία.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, και πηγαίνοντας στο Play store, δεν έχουμε παρά να απενεργοποιήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε αντίστοιχα την επιλογή “Σάρωση συσκευής για απειλές ασφαλείας”, που παρατηρούμε στο τρίτο βήμα.

Ασφαλές Android 5

Σε αυτό το σημείο έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θέλουμε να συμβάλλουμε στην βελτίωση του εντοπισμού επιβλαβών εφαρμογών, που είδαμε στην παραπάνω εικόνα.

Αν επιλέξουμε την ενεργοποίησή της, στην ουσία μοιραζόμαστε τα δεδομένα μας με την εταιρεία, και συναινούμε η Google να μας παρακολουθεί με τους δικούς της τρόπους.

Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης

Παρότι η Google προσπαθεί να ελέγξει την ασφάλεια των εφαρμογών που έχουν ανέβει προς διάθεση στο Play Store, ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν εγγυάται ότι θα έχουμε πιο ασφαλές Android.

Έτσι, η εταιρεία χρησιμοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να συγκεντρώσει τα δεδομένα σάρωσης εφαρμογών από εκατομμύρια συσκευές.

Πρόκειται για τους περίφημους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, που συμβάλλουν τα μέγιστα στο να παραμείνει το Google Play Protect ένα βήμα μπροστά από τυχόν απειλές. Οι αλγόριθμοι δεν βοηθούν μόνο με τις εφαρμογές, αλλά παρέχουν και προστασία για ασφαλή περιήγησης στον Chrome.

Περισσότερα για το πώς λειτουργεί η μηχανική μάθηση και με ποιο τρόπο έχει φέρει επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη, θα βρείτε στον οδηγό μας:

Τι Είναι το Machine Learning Και Πώς Έφερε Επανάσταση στο AI

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας συναρπαστικός τομέας της τεχνολογίας, που υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο. Η Artificial Intelligence (AI) για δεκαετίες ανήκε αποκλειστικά στην επιστημονική…

Find My Device

Είναι αλήθεια ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να χάσουμε ή να μας κλέψουν την συσκευή, παρά να πέσουμε θύμα επίθεσης κακόβουλου λογισμικού στο Android.

H Google με το Play Protect βελτίωσε περαιτέρω τη δυνατότητα να έχουμε πιο ασφαλές Android. Έχει αντικαταστήσει τη διαχείριση συσκευών που έχουμε δει στον εντοπισμό κινητού Android με μια νέα εφαρμογή, που την εντάσσει στο Google Play Protect.

Πρόκειται για το “Find My Device”, που αν δεν το έχουμε κατεβάσει και εγκαταστήσει ήδη, καλό είναι να το κάνουμε τώρα. Η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει τη χαμένη ή κλεμμένη συσκευή μας, και να την κλειδώσει από απόσταση, ή ακόμη και να διαγράψει τα δεδομένα.

Ασφαλές Android 6

Το πολύ χρήσιμο app, εφόσον τo συνδέσουμε με τον λογαριασμό μας στην Google, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως για την online διαχείριση όλων των συσκευών μας.

Η διαχείριση, εκτός από το Android app του Google Play Protect, μπορεί να υλοποιηθεί με την εύρεση συσκευής διαμέσου οποιουδήποτε browser.

Ασφαλές Android 10

Μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, αν ο μη γένοιτο χάσουμε ή μας κλέψουν τη συσκευή. Θα είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, έχοντας τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη συσκευή μας και να κινηθούμε άμεσα.

Επιπλέον, θα μπορούμε να την κλειδώσουμε αν ήμασταν απρόσεκτοι και δεν είχαμε ενεργοποιήσει το κλείδωμα οθόνης.

Στην περίπτωση που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να την ανακτήσουμε, θα μπορούμε τουλάχιστον να επέμβουμε άμεσα, διαγράφοντας απομακρυσμένα όλα τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα στο κινητό.

Ασφαλές Android 10aa

Πέντε απλά βήματα

Παραθέτουμε με εικόνες τα πολύ απλά βήματα που απαιτούνται για τη διαχείριση του Find My Device.

  1. Εισερχόμαστε στην εφαρμογή.
  2. Δίνουμε την απαραίτητη άδεια για την τοποθεσία.
  3. Αν έχουμε περισσότερες από μια συσκευές συνδεδεμένες στον λογαριασμό μας Google, επιλέγουμε αυτή που θέλουμε.
  4. Οι τρεις κρίσιμες ενέργειες που μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε το κινητό. Ξεκινάμε άμεσα με την αναπαραγωγή ήχου αν νομίζουμε ότι το κινητό βρίσκεται κάπου κοντά μας, έτσι ώστε να το εντοπίσουμε επιτόπου.
  5. Στέλνουμε το μήνυμα ή τον αριθμό τηλεφώνου για να επικοινωνήσουν μας
  6. Διαγράφουμε απομακρυσμένα τα πάντα στη συσκευή. Είναι η ύστατη ενέργεια, και την κάνουμε μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανεύρεσης.

Έχουμε ασφαλές Android με το Google Play Protect?

Φυσικά, κανένα από τα ενσωματωμένα μέτρα της Google για πιο ασφαλές Android δεν αποτελεί δικαιολογία για να κάνουμε απρόσεκτη χρήση της συσκευής μας.

Ιδίως αν κατεβάζουμε εφαρμογές που βρίσκονται έξω από το Play Store, ενδέχεται το Google Play Protect σε συσκευές με παλιότερη έκδοση του Android να μην αντιμετωπίσει το malware με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την δικιά σας άποψη για να έχουμε πιο ασφαλές Android, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή A3_upscayl_4x_RealESRGAN_General_x4_v3
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#360 - Μπλοκάρισμα Χρήσης Κάμερας Windows 11, Αύξηση Επιδόσεων Android, Μηνύματα Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20241228 - Τα Χειρότερα Και Τα Καλύτερα Παιχνίδια Του 2024 Σύμφωνα με το Steam και το Metacritic
GamingSteps