Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Βελτίωση Επιδόσεων Windows 11, Κατανάλωση Μπαταρίας Android, Ποιότητα Βίντεο Edge
QuickSteps#332 - Βελτίωση Επιδόσεων Windows 11, Κατανάλωση Μπαταρίας Android, Ποιότητα Βίντεο Edge

Βελτίωση Επιδόσεων Windows 11, Κατανάλωση Μπαταρίας Android, Ποιότητα Βίντεο Edge

Αυτή την εβδομάδα, μειώνουμε την κατανάλωση μπαταρίας από εφαρμογές στο Android. Βελτιώνουμε τις επιδόσεις του PC απενεργοποιώντας το φόντο του κινητού στη Σύνδεση τηλεφώνου και καταργώντας προεγκατεστημένες εφαρμογές, εμποδίζουμε το πλήκτρο “Win” να μας βγάζει εκτός της οθόνης παιχνιδιού, και φτιάχνουμε εικονίδια με τη Ζωγραφική στα Windows 11. Χρησιμοποιούμε τη βελτίωση ποιότητας βίντεο και δημιουργούμε AI θέμα για τον Edge.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς μειώνω την κατανάλωση μπαταρίας από συγκεκριμένες εφαρμογές στο Android

Για να ανοίγουν ταχύτερα οι εφαρμογές και να μπορούμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις, το Android διατηρεί ενεργές διάφορες διεργασίες στο παρασκήνιο. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, αρκετοί συνηθίζουμε να διατηρούμε στο κινητό εγκατεστημένες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε περιστασιακά, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να τις κατεβάζουμε εκ νέου κάθε φορά που τις χρειαζόμαστε. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές μπορεί να διατηρούν ενεργές διεργασίες στο παρασκήνιο, καταναλώνοντας άσκοπα μπαταρία.

Μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση μπαταρίας από συγκεκριμένες εφαρμογές στο Android, εφαρμόζοντας κάποιους περιορισμούς. Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και πατάμε το “Εφαρμογές”.

QuickSteps#332 - Βελτίωση Επιδόσεων Windows 11, Κατανάλωση Μπαταρίας Android, Ποιότητα Βίντεο Edge

Έπειτα, εντοπίζουμε οποιαδήποτε εφαρμογή που θέλουμε να εμποδίσουμε από το να καταναλώνει πολύ μπαταρία, πατάμε στην καταχώρηση της, και επιλέγουμε το “Μπαταρία”.

Μετά, διαλέγουμε το “Περιορισμένο”, ώστε το Android να περιορίζει τη χρήση της μπαταρίας, όταν αυτή η εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την κατανάλωση μπαταρίας, μπορούμε να βάλουμε εφαρμογές σε αδράνεια, ή πλήρη αδράνεια. Στην πρώτη περίπτωση, η εκάστοτε εφαρμογή τρέχει περιστασιακά στο παρασκήνιο ώστε να εκτελεί διεργασίες και να αποστέλλει ειδοποιήσεις.

Από την άλλη, όταν μία εφαρμογή είναι σε κατάσταση πλήρους αδράνειας, δεν εκτελείται ποτέ στο παρασκήνιο, δεν προβάλλει ειδοποιήσεις, ούτε λαμβάνει ενημερώσεις. Αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν κανονικά μόνο όταν τις τρέχουμε εμείς.

Για να βάλουμε εφαρμογές σε αδράνεια, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε το “Μπαταρία”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Όριο χρήσης στο παρασκήνιο”.

Έπειτα, πατάμε το “Εφαρμογές σε αδράνεια” ή το “Εφαρμογές σε πλήρη αδράνεια”, όποιο από τα δύο ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Μετά, πατάμε το “+”, διαλέγουμε τις εφαρμογές που θέλουμε να βάλουμε σε αδράνεια, και πατάμε “Προσθήκη”.

Για να αφαιρέσουμε εφαρμογές από τη λίστα της αδράνειας, ή της πλήρους αδράνειας, πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε το “Κατάργηση”.

Έπειτα, επιλέγουμε τις εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν και πατάμε “Κατάργηση”.

Βελτίωση επιδόσεων στα Windows 11 με κατάργηση εφαρμογών

Τα Windows 11 είναι γεμάτα από διάφορα προεγκατεστημένα εργαλεία και προγράμματα, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν το σύστημα. Καταργώντας όποια από αυτά δεν χρησιμοποιούμε, μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις του υπολογιστή.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στο “Εφαρμογές”.

Έπειτα, πατάμε στο “Εγκατεστημένες εφαρμογές”.

Μετά, εντοπίζουμε την εφαρμογή που θέλουμε να καταργήσουμε και κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες.

Στο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Πώς απενεργοποιώ το φόντο του κινητού στη “Σύνδεση τηλεφώνου” στα Windows 11

Η Microsoft πρόσθεσε στην εφαρμογή “Σύνδεση τηλεφώνου” τη δυνατότητα να συγχρονίζει το φόντο του κινητού και να το προβάλλει στο παράθυρο.

Αυτή η διαδικασία δεν καταναλώνει πόρους στιγμιαία. Αντιθέτως, αναγκάζει το σύστημα να ελέγχει τακτικά για αλλαγές στο φόντο του κινητού και τη GPU να αναδημιουργεί το φόντο στη “Σύνδεση τηλεφώνου”, είτε αυτό έχει αλλάξει, είτε όχι.

Οπότε, μιας και ως χαρακτηριστικό δεν προσφέρει καμία λειτουργικότητα, θα ήταν καλό να το απενεργοποιήσουμε, ώστε να μειώσουμε τον φόρτο της GPU. Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή “Σύνδεση τηλεφώνου” και πατάμε το γρανάζι.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Δυνατότητες”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Πρόσθετες ρυθμίσεις” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Ταπετσαρία”.

Πώς εμποδίζω το πλήκτρο “Win” να με βγάζει εκτός της οθόνης του παιχνιδιού

Τα Windows 11, όπως και όλες οι εκδόσεις του λειτουργικού της Microsoft, χρησιμοποιούν κάποιες βασικές συντομεύσεις και πλήκτρα, για την εκτέλεση διάφορων εργασιών.

Για παράδειγμα, όποιο παράθυρο ή πρόγραμμα και αν έχουμε ανοιχτό, πατώντας το “Win” ανοίγει το μενού Έναρξη. Αντίστοιχα, αν πατήσουμε “Win + D”, τότε ελαχιστοποιούνται όλα τα ανοιχτά παράθυρα και προγράμματα, και μεταφερόμαστε στην Επιφάνεια εργασίας.

Κατά περίπτωση, αυτές οι συντομεύσεις μπορεί να φανούν χρήσιμες. Ωστόσο, όταν παίζουμε ένα παιχνίδι, ειδικά κάποιο ανταγωνιστικό shooter, σίγουρα δεν θέλουμε να βρεθούμε εκτός της οθόνης του παιχνιδιού επειδή πατήσαμε κατά λάθος το “Win”, ή κάποια άλλη συντόμευση.

Ευτυχώς, με το εργαλείο “Remap a key” του PowerToys μπορούμε να απενεργοποιήσουμε όλες αυτές τις συντομεύσεις. Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή και μπαίνουμε στο “Keyboard Manager”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Enable Keyboard Manager” και κάνουμε κλικ στο “Remap a key”.

Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το “Add key remapping”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το “Win” κάτω από το “Select” και το “Undefined” κάτω από το “To send”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “OK” και στο πλαίσιο που θα ανοίξει πατάμε “Continue anyway”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να απενεργοποιήσουμε όσες συντομεύσεις και πλήκτρα θέλουμε.

Πώς ενεργοποιώ τη βελτίωση ποιότητας βίντεο στον Edge

Ο Microsoft Edge διαθέτει ένα εργαλείο το οποίο βελτιώνει την ποιότητα των βίντεο χρησιμοποιώντας AI και διάφορους αλγόριθμους. Για να ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα βελτίωσης βίντεο στον Edge, μπαίνουμε στη σελίδα που φιλοξενεί το βίντεο και ξεκινάμε την αναπαραγωγή.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Βελτίωση βίντεο”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Βελτιώστε τα βίντεο όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στην πρίζα.”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “Settings”.

Θα μεταφερθούμε στην ενότητα των ρυθμίσεων που είναι σχετική με τη βελτίωση των βίντεο. Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε πόσο έντονη θα είναι η βελτίωση και τη μέγιστη ανάλυση στην οποία θα προσαρμόζει το βίντεο ο Edge.

Πώς δημιουργώ AI θέμα για τον Microsoft Edge

Η Microsoft ανέπτυξε ένα AI εργαλείο που επιτρέπει να δημιουργούμε θέματα για τον Edge με τη χρήση προτροπών. Στην ουσία, περιγράφουμε στο εργαλείο πώς θα θέλαμε να είναι το θέμα του browser και αυτό δημιουργεί ένα θέμα βασισμένο στη δική μας περιγραφή.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτόν τον ιστότοπο από τον Edge και κάνουμε κλικ στο “Create a theme”.

Έπειτα, πληκτρολογούμε την προτροπή που περιγράφει το θέμα και πατάμε “Create theme”. Αν θέλουμε το AI εργαλείο να δημιουργήσει ένα τυχαίο θέμα για εμάς, τότε κάνουμε κλικ στο “Surprise me”.

Το εργαλείο θα δημιουργήσει το θέμα και θα το εμφανίσει μαζί με την προτροπή που χρησιμοποιήσαμε.

Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με το θέμα, κάνουμε κλικ στο “Apply theme”, διαφορετικά, πατάμε το “Create another theme”, για να δημιουργήσουμε ένα νέο θέμα.

Πώς φτιάχνω εικονίδια με τη Ζωγραφική των Windows 11

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά online και τοπικά εργαλεία δημιουργίας εικονιδίων. Ωστόσο, αν θέλουμε να φτιάξουμε τα δικά μας εικονίδια στα Windows 11, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ανεξάρτητο εργαλείο, καθώς μπορούμε να το κάνουμε με τη Ζωγραφική.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή και πατάμε το κουμπί για την αλλαγή μεγέθους της εικόνας.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε το “Pixel”, βεβαιωνόμαστε ότι το εικονίδιο του συνδετήρα είναι έγχρωμο, διαφορετικά κάνουμε κλικ πάνω του, πληκτρολογούμε τις διαστάσεις που θέλουμε να έχει το εικονίδιο, και πατάμε “OK”.

Οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις εικονιδίων στα Windows είναι:

  • 16 x 16 pixel (μικρό εικονίδιο)
  • 32 x 32 pixel (κανονικό εικονίδιο)
  • 48 x 48 pixel
  • 64 x 64 pixel
  • 128 x 128 pixel (μεγάλο εικονίδιο κατάλληλο για μεγάλες οθόνες)

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο μενού “Προβολή” και πατάμε το “Γραμμές πλέγματος”.

Εφόσον σχεδιάσουμε το εικονίδιο, πατάμε “Αρχείο” και από το “Αποθήκευση ως” διαλέγουμε το “Άλλη μορφή”.

Στο παράθυρο της αποθήκευσης, επιλέγουμε στο “Αποθήκευση ως” το “Bitmap 24-bit (*.bmp, *.dib)”, μετά στο όνομα του αρχείου προσθέτουμε το “.ico”, και πατάμε “Αποθήκευση.

QuickSteps#332 - Βελτίωση Επιδόσεων Windows 11, Κατανάλωση Μπαταρίας Android, Ποιότητα Βίντεο Edge

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT 25 IOYNIOY α2_x4 upscale-Photoroom OK
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#333 - Ζωή Μπαταρίας Android, Εικόνες Σε 3D Μοντέλα Με Δωρεάν AI Εργαλείο, Επιδόσεις Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20240628 - Όταν το LoL Συνάντησε Το Vampire Survivors, Fortnite Reload, Η Lara Croft Στο Dead by Daylight
GamingSteps