Home » Software » Παιχνίδια » Φθηνά Παιχνίδια: Η Αλήθεια Πίσω Από το G2A Και Άλλες Σελίδες

Φθηνά Παιχνίδια: Η Αλήθεια Πίσω Από το G2A Και Άλλες Σελίδες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Δεν θα το παίξουμε ανήξεροι, πως δεν έχουμε αγοράσει ποτέ παιχνίδια από ιστοσελίδες που τα πουλάνε κοψοχρονιά. Ούτε πρόκειται να θάψουμε κάποια συγκεκριμένη, ή γενικότερα. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να σας δείξουμε τις δύο πλευρές του νομίσματος. Θα σας πούμε την αντικειμενική αλήθεια για τα φθηνά παιχνίδια, τι κέρδος μπορεί να έχουμε με την αγορά τους, και τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι τα Grey Market;

Για να καταλάβουμε τι πάει στραβά με τις σελίδες που πουλάνε φθηνά παιχνίδια, πρέπει να κατανοήσουμε τη βάση τους. Όλες αυτές οι ιστοσελίδες έχουν σχέση με κάτι που λέγεται grey market, ή γκρι αγορά.

Ό,τι βρούμε στη μαύρη αγορά, συνήθως είναι δυσεύρετο ή απαγορευμένο. Αυτό είναι που δικαιολογεί, εν μέρει, την υψηλή τιμή του. Αντίθετα, στη γκρι αγορά πραγματοποιούνται μεταπωλήσεις αγαθών σε χαμηλότερες τιμές του κανονικού.

Δηλαδή, κάποιος τρίτος πουλά κάτι παρακάμπτοντας τους εξουσιοδοτημένους πωλητές, με στόχο να πετύχει χαμηλότερες τιμές από τον κατασκευαστή. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο ορισμός της, η γκρι αγορά είναι αρκετά νόμιμη.

Φθηνά Παιχνίδια: Η Αλήθεια Πίσω Από το G2A Και Άλλες Σελίδες

Παραδείγματα της καθημερινότητας μας υπάρχουν πολλά. Πρώτα από όλα, οι αγγελίες στη Χρυσή Ευκαιρία, ή κάποια αγορά από το eBay, ακόμη και καταστήματα που κάνουν παραεισαγωγές, αποτελούν κομμάτι του grey market.

Για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε ένα μεταχειρισμένο παιχνίδι στο ebay, ή να το αγοράσουμε από τα Public, που κάποιος το πούλησε ως μεταχειρισμένο.

Ένας κίνδυνος του grey market είναι πως θα μπορούσαμε να πέσουμε στην παγίδα του κλεμμένου προϊόντος.

Ξέρεις, οι τύποι που σε πλησιάζουν στα ΚΤΕΛ και πουλάνε αρώματα που ευθαρσώς ανακοινώνουν ότι τα έχουν κλέψει; Υπάρχουν τέτοιοι και διαδικτυακά, απλά κρύβονται, και κάποιες φορές αρκετά καλά.

Το αν είναι νόμιμο το να αγοράζουμε κλεμμένα προϊόντα, έστω εν αγνοία μας, και όταν αναφερόμαστε σε μια διεθνή αγορά, είναι μια ερώτηση για δικηγόρους. Και καθότι δεν είναι αυτό το επάγγελμά μας, αν σας απασχολεί, θα πρέπει να ρωτήσετε έναν ειδικό.

Ποιες ιστοσελίδες θεωρούνται grey market, και πώς λειτουργούν

Οι ιστοσελίδες που θεωρούνται γκρι αγορές είναι αμέτρητες, για αυτό και δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε όλες. Ωστόσο, έχουν ένα κοινό. Πουλάνε μεταξύ άλλων και φθηνά παιχνίδια.

Οι πιο γνωστοί ιστότοποι είναι το G2A, το Kinguin, και το cdkeys. Πρόσφατα είδαμε τις καλύτερες ιστοσελίδες με προσφορές σε παιχνίδια υπολογιστή, όμως διαφέρουν κατά πολύ.

Σελίδες όπως το G2A, είναι το eBay του gamer, μια μεγάλη αγορά με αμέτρητους πωλητές. Δεν μας πουλάει τα κλειδιά το G2A, αλλά κάποιος ανεξάρτητος χρήστης.

Όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι, περιμένουμε ένα email από τον πωλητή με το κλειδί, το οποίο μπορούμε να βάλουμε στην αντίστοιχη πλατφόρμα, και να κατεβάσουμε το παιχνίδι.

Τα κλειδιά ίσως δεν έχουν δοθεί στους ίδιους από την εταιρεία, και εμείς δεν έχουμε ιδέα από πού προήλθαν. Αν οτιδήποτε πάει στραβά, όπως θα δούμε παρακάτω, δε θα έχουμε κάποια υποστήριξη από την εταιρεία.

Τέτοιες σελίδες διαθέτουν ένα μεγάλο δίκτυο πωλητών, οι οποίοι δεν περνάνε κανένα τρομερό έλεγχο.

Ακριβώς αυτή είναι η διαφορά του G2A με το GreenManGaming, για παράδειγμα. Το ένα είναι ο παράδεισος των πωλητών, ενώ το δεύτερο είναι ο ένας και μοναδικός πωλητής.

Ποιοι είναι οι πωλητές, και πώς αποκτούν κέρδος

Μια αρκετά βάσιμη απορία είναι, πώς βγάζουν χρήματα όλοι οι πωλητές σε σελίδες με φθηνά παιχνίδια, και ποιοι είναι;

Οι πωλητές μπορεί να είναι άνθρωποι που έχουν στήσει ολόκληρες επικερδείς επιχειρήσεις πουλώντας εκατοντάδες κλειδιά την ημέρα. Ακόμη κι εμείς ίσως πουλάμε κάποιο παιχνίδι που μας έκαναν δώρο και δεν το θέλουμε πλέον.

Βέβαια, εμείς κοιτάμε να βγάλουμε κανένα χαρτζιλίκι, και όχι να αγοράσουμε Mercedes.

Οι πωλητές συνήθως ακολουθούν κάποιο επιχειρηματικό πρότυπο, με στόχο να αγοράζουν φθηνά, και να πουλάνε ακριβά. Έτσι, το κέρδος τους μερικές φορές είναι τεράστιο.

Πού βρίσκουν τα κλειδιά

Καλά όλα αυτά, αλλά πού βρίσκουν τόσα πολλά κλειδιά, ώστε τα κέρδη που έχουν να τους επιτρέπουν να ζουν από αυτό;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, και δεν χωρά σε μία φράση. Γι’ αυτό, ας δούμε αναλυτικά το θέμα “προμήθεια κλειδιών”.

Φθηνά διεθνή κλειδιά

Ο πιο συνηθισμένος και εύκολος τρόπος είναι η απόκτηση κλειδιών από άλλη αγορά.

Συνήθως, οι εταιρείες έχουν διαφορά στις τιμές ανά περιοχή. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει, είναι γιατί προσπαθούν να κάνουν τα παιχνίδια πιο οικονομικά και προσιτά σε κάποια αγορά.

Επίσης, υπάρχει η διαφορά συναλλάγματος, διαφορετικοί μισθοί, και συνθήκες διαβίωσης. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την τιμή ενός παιχνιδιού, και να δημιουργήσουν εντυπωσιακές διαφορές.

Μεγάλη διαφορά τιμών παρουσιάζει η Ρωσία έναντι της Ευρώπης. Παραδείγματος χάριν, το CS:GO στην Ευρώπη έχει $17.25, ενώ στη Ρωσία θα το βρούμε με $7.83.

Παράλληλα, σε σύγκριση 39 αγορών στις οποίες πωλείται το CS:GO, η Ευρώπη έχει την μεγαλύτερη τιμή πώλησης.

Ακριβώς αυτή τη διαφορά εκμεταλλεύονται οι πωλητές. Αγοράζουν φθηνά παιχνίδια από πιο οικονομικές αγορές, και τα μεταπουλάνε πιο ακριβά βγάζοντας το απαραίτητο κέρδος. Οι πωλητές αυτοί, εν μέρει, δεν κάνουν κάτι παράνομο.

Οι εταιρείες, ωστόσο, άρχισαν να συνειδητοποιούν το πρόβλημα, και δημιουργούν κλειδωμένα κλειδιά βάση γεωγραφικής τοποθεσίας. Δηλαδή, κάποιος στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ενεργοποιήσει κλειδί που διατίθεται για την αγορά της Βραζιλίας.

Επίσης, το Steam έχει λάβει τα μέτρα του, και δεν επιτρέπει να γίνονται δώρο παιχνίδια σε άλλη γεωγραφική περιοχή αν η διαφορά τιμής είναι πάνω από 10%.

Πάντα υπάρχει ο παράγοντας ηθική, που ίσως θα έπρεπε να μας σταματά από το να αγοράζουμε παιχνίδια με τη χρήση VPN. Παρ’ όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των παιχνιδιών και σε αυτές τις χώρες.

Επιπρόσθετα, η αγορά κλειδιών με τη βοήθεια ενός VPN δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παράλληλα, έχει κάποιες επιπτώσεις, που θα δούμε στη συνέχεια.

Προηγούμενες προσφορές ή πακέτα

Οι γεωγραφικοί περιορισμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σελίδες όπως το Kinguin και το G2A είναι γεμάτες με κλειδιά τα οποία αγοράστηκαν σε προσφορά ή ως μέρος πακέτου.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είδαμε το Humble Bundle, που με μηνιαία συνδρομή 12$ μας δίνει παιχνίδια αξίας 170$. Εννοείται πως δεν μας περιορίζει στο τι θα τα κάνουμε.

Παιχνίδια που αποκτώνται με τέτοιες προσφορές, μπορούν να μεταπωληθούν πιο ακριβά. Παρ’ όλα αυτά, θα είναι πιο οικονομικά από την αρχική τιμή τους.

Ούτε αυτή η μέθοδος είναι παράνομη, αφού είναι η βασική αξία του καπιταλισμού. Αγοράζουμε φθηνά, πουλάμε ακριβά.

Κλοπή πιστωτικών καρτών

Ήρθε η ώρα να πάμε πιο βαθιά, και όσο πιο μέσα μπαίνουμε, τόσο πιο παράνομα γίνονται τα πράγματα.

Το 2015, εκατοντάδες αντίγραφα του Far Cry 4 ανακλήθηκαν, καθώς αποκαλύφθηκε ότι αγοράστηκαν με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες. Τα κλειδιά που αγόρασαν οι απατεώνες, τα πούλησαν στο G2A και το Kinguin. Μιλάμε για ξεκάθαρο ξέπλυμα χρήματος.

Εννοείται πως η πιθανότητα να βρούμε κλεμμένα κλειδιά, σε site με φθηνά παιχνίδια είναι μεγάλη. Απλώς δεν αποτελεί τον κανόνα, και δεν πρέπει να μας αποτρέπει στις αγορές μας.

Προγραμματιστές και εκδότες

Οι εταιρείες υπολογίζουν το κόστος ενός παιχνιδιού με βάση πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι το κόστος παραγωγής, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την προώθησή του, κι αν το παιχνίδι θα έχει επεκτάσιμη ανάπτυξη.

Μέσα σε όλα αυτά μπαίνουν οι μισθοί των εργαζομένων, το προσωπικό κέρδος, καθώς και οι πόροι για την ανάπτυξη νέου παιχνιδιού.

Κάπως έτσι υπολογίζεται η τιμή, και έρχονται να σου πουλήσουν το Sea of Thieves 60 ευρώ, που όπως είδαμε, το λες τσιμπημένο σε σχέση με το τι σου δίνει.

Κάπως έτσι, μερικοί εκδότες αποφασίζουν να πουλάνε οι ίδιοι τα προϊόντα τους σε σελίδες με φθηνά παιχνίδια. Φυσικά, δεν κάνουν κάτι τέτοιο με το όνομα ΕΑ, αλλά με κάτι ξεκάρφωτο που θα τους κάνει να φαίνονται ως κοινός πωλητής.

Βέβαια, στόχος τους δεν είναι μόνο να κάνουν πωλήσεις, αλλά να συλλέξουν και στατιστικά στοιχεία. Δεδομένα όπως το πόσοι χρήστες πάνε σε τέτοια site, πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, και άλλα. Κάπως έτσι η Blizzard πουλάει το Overwatch μισοτιμής κάθε λίγο και λιγάκι.

Οι εταιρείες φυσικά και βγάζουν χρήματα μέσω αυτών των πωλήσεων, αν και το κέρδος τους είναι μικρότερο.

Οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες να πουλάνε ανώνυμα, κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι προφανείς. Ο καθένας θα έλεγε, εγώ πλήρωσα το παιχνίδι 20€, κι εσύ το πουλάς 15€; Κάπου βρε παιδί μου θα ένιωθες εξαπατημένος.

Όλα αυτά μοιάζουν με θεωρία συνωμοσίας, και ίσως να είναι. Άλλωστε, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ισχύει και τι όχι. Παρ’ όλα αυτά, το G2A αναφέρει ξεκάθαρα πως οι προγραμματιστές διαλέγουν οι ίδιοι να πουλάνε τα παιχνίδια τους σε σελίδες σαν αυτή.

Ποια είναι τα ρίσκα μιας τέτοιας αγοράς

Σιγά που δεν θα υπήρχαν κάποια ρίσκα σε τέτοιους είδους αγορές. Η αρχή των πάντων είναι ο τρόπος λειτουργίας των σελίδων που δεν πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους.

Ο καθένας πουλάει ό,τι θέλει, όσο πιστεύει ο ίδιος. Τώρα αν πάρουμε ένα κλειδί που αγοράστηκε με κλεμμένη πιστωτική, τότε εμείς χάσαμε, όχι το site. Γιατί αν το θύμα κάνει αίτηση αντιστροφής χρέωσης στην τράπεζά του, τότε η αγορά ακυρώνεται.

Ο κάτοχος της πιστωτικής παίρνει τα λεφτά του πίσω, και το κλειδί παύει να ισχύει. Έτσι, πληρώσαμε για το τίποτα, ο κλέφτης – πωλητής έχει πάρει τα λεφτά του, κι εμείς άσ' το καλύτερα, ας μην το πούμε.

Ευτυχώς, αρκετές ιστοσελίδες προσφέρουν μια εγγύηση σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, ώστε να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο αν πληρώσουμε το σχετικό αντίτιμο, διαφορετικά είμαστε χαμένοι.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται τα μη γνήσια ή χρησιμοποιημένα κλειδιά. Δηλαδή, κάποιος να μας πουλάει ένα κλειδί που μοιάζει με αυθεντικό αλλά δεν είναι, ή που ήδη έχει ενεργοποιήσει.

Τελειώνοντας, να αναφέρουμε το ρίσκο που παίρνουμε αν εμείς αγοράσουμε παιχνίδια χρησιμοποιώντας VPN.

Σε περίπτωση που η Valve εντοπίσει ότι πραγματοποιήσαμε αγορά παιχνιδιού μέσω σύνδεσης VPN, έχει το δικαίωμα να αποκλείσει τον λογαριασμό μας στο Steam. Έτσι, προσπαθώντας να γλιτώσουμε κανένα ευρώ, θα χάσουμε όλα τα παιχνίδια που έχουμε στην πλατφόρμα.

Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτές τις σελίδες

Είδαμε πως τα ρίσκα που παίρνουμε με την αγορά κλειδιών από τέτοιες σελίδες είναι αρκετά σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα βρούμε πολλούς που είναι ενάντια στη χρήση αυτών των site.

Εμείς θα σταθούμε λίγο απέναντι, και θα προσπαθήσουμε υποστηρίξουμε το άλλο στρατόπεδο, και να ρίξουμε μια ματιά στο γιατί όλο αυτό μπορεί να μην είναι και ό,τι καλύτερο ηθικά και λογικά.

Μπορεί οι προγραμματιστές να πουλάνε με μεγάλες διαφορές τιμών ανά περιοχή. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την αγορά παιχνιδιών από τα grey market. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο πως οι παραγωγοί έχουν αρκετά μειωμένο κέρδος εξαιτίας αυτού.

Φυσικά, αν πρόκειται για εταιρίες όπως η EA, η Bethesta, ή η Blizzard, τότε η ζημιά ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη. Σιγά μη λείψουν του Larry Probst τα 10€ που θα χάσει.

Αν όμως οι πωλήσεις μέσω των επίσημων σελίδων μειωθούν, τότε το κέρδος της εταιρείας είναι μικρότερο, και έτσι απλά θα πάρει την απόφαση να μη βγάλει sequel του Battlefield.

Για αυτό πρέπει να στηρίζουμε πάντα την εταιρεία, τον προγραμματιστή, και τον εκδότη. Διότι χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε το παιχνίδι στα χέρια μας.

Δεν είμαστε ενάντια στον καταναλωτή. Άλλωστε, όλοι περνάμε δύσκολα, και η αγορά ενός- δύο τίτλων ή DLC ενός παιχνιδιού από το G2A δε θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Μην μας γίνει όμως και συνήθεια. Ή μπορούμε να πάρουμε έστω τον βασικό τίτλο από grey market, και τα DLC από τους επίσημους πωλητές.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η αγορά ενός παιχνιδιού από σελίδες του είδους είναι καλύτερη από το κατέβασμα πειρατικού αντιγράφου. Τουλάχιστον έτσι θα πάρει και ο προγραμματιστής κάτι.

Στη τελική, αν δεν έχουμε λεφτά για μεγάλους τίτλους, υπάρχουν εκεί έξω και τα indie παιχνίδια. Αυτά έχουν δημιουργηθεί από έναν ανεξάρτητο προγραμματιστή, ο οποίος δεν είχε καμία χρηματική υποστήριξη.

Ξεκάθαρα είναι μικρότερου βεληνεκούς, συνήθως χαμηλότερου κόστους, και χαμηλότερων πωλήσεων. Για αυτό το λόγο, όταν πρόκειται για τέτοια παιχνίδια, θεωρούμε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του προγραμματιστή.

Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα grey market;

Πολύ καλή ερώτηση. Αρχικά, δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε οποιονδήποτε στο διαδίκτυο, και θα πρέπει πάντα να είμαστε προστατευμένοι. Έπειτα, είδαμε ήδη τα ρίσκα και τα προβλήματα που προκύπτουν.

Οι περισσότεροι που ψωνίζουν μέσω των grey market δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα τα βρούνε σκούρα με την επόμενη αγορά.

Φυσικά, δεν θα σας πούμε να αγοράσετε φθηνά παιχνίδια από τέτοιες σελίδες ή όχι. Αυτό είναι μία απόφαση που θα πάρετε μόνοι σας. Να χρησιμοποιείτε πάντα τη δική σας κρίση, ό,τι και να λένε οι κριτικές στο internet.

Τελικά, πόσο μπορεί να πληρώσουμε τα φθηνά παιχνίδια;

Ούτε κι εμείς είχαμε φανταστεί τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αγορές. Ποιος θα περίμενε, ότι σελίδες που απλά πουλάνε φθηνά παιχνίδια στο φως της μέρας, κρύβουν τόσο “σκοτάδι”;

Πάντως, είναι ξεκάθαρο πως ενδέχεται να πληρώσουμε πολύ ακριβά το φθηνό μας παιχνίδι. Γι’ αυτό, πρέπει να προσέχουμε πώς κινούμαστε.

Εσείς χρησιμοποιείτε σελίδες με φθηνά παιχνίδια; Σας έχει τύχει ποτέ καμία αναποδιά;

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#357 - Κρυφό Πλάνο Ενέργειας Απόλυτων Επιδόσεων Στα Windows 11, Βίντεο Αργής Κίνησης Στο PowerPoint
QuickSteps
GamingSteps#20241214 - Assassin's Creed Shadows Canon Mode, The Game Awards, Η Ciri Πρωταγωνίστρια Στο The Witcher 4
GamingSteps