Σε όλους έχει συμβεί να ακούσουμε ένα τραγούδι ή ένα μουσικό κομμάτι που μας άρεσε τρομερά και να μην έχουμε ιδέα για το όνομα του κομματιού ή του καλλιτέχνη. Στο παρελθόν, η εύρεση τραγουδιού ήταν θέμα τύχης, αν είχαμε καταφέρει να συγκρατήσουμε σωστά κάποιους από τους στίχους. Ας δούμε τις πιο χρήσιμες υπηρεσίες και εφαρμογές που επιτρέπουν την αυτόματη αναγνώριση τραγουδιού online, στο PC και το κινητό.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πώς γίνεται η αναγνώριση τραγουδιού online
Πριν το ίντερνετ, η μόνη μέθοδος για την εύρεση τραγουδιού ήταν να ρωτήσουμε κάποιον, και να ελπίζουμε πως γνωρίζει να μας απαντήσει.
Αν δεν ήταν κάποιος που άκουγε την ίδια μουσική μαζί μας, θα έπρεπε να του μεταφέρουμε επαρκείς πληροφορίες, όπως κάποιους από τους στίχους. Αν και εφόσον είχαμε καταφέρει να τους ακούσουμε και συγκρατήσουμε σωστά.
Και φυσικά η κατάσταση δυσκόλευε αφάνταστα αν αυτό που ψάχναμε δεν ήταν τραγούδι με στίχους, αλλά ένα ορχηστρικό κομμάτι. Συνήθως το να μουρμουρίσουμε τη μελωδία δεν βοηθάει καθόλου. Μα καθόλου.
Στα πρώτα χρόνια του ίντερνετ, το πρόβλημα παρέμενε ως ένα βαθμό. Η αναγνώριση τραγουδιού online βασιζόταν στο να έχουμε συγκρατήσει σωστά τους στίχους. Αν δεν τους ξέραμε, ή αν ψάχναμε κάτι ορχηστρικό, θα έπρεπε να σταθούμε εξαιρετικά τυχεροί.
Τα καλά νέα είναι πως πλέον η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την εύρεση τραγουδιού την ώρα που το ακούμε, χωρίς να χρειάζεται να συγκρατήσουμε στίχους και μελωδίες.
Ο τρόπος που λειτουργεί η αναγνώριση τραγουδιού online είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Η μελωδία της μουσικής μοιάζει με δακτυλικό αποτύπωμα, είναι ένα μοναδικό μοτίβο για κάθε τραγούδι και κομμάτι.
Με αυτόν τον τρόπο, οι προηγμένοι αλγόριθμοι διαφόρων υπηρεσιών για την εύρεση τραγουδιού αναγνωρίζουν ένα τραγούδι απλά από τη μελωδία του, και μας εμφανίζουν το όνομα και τον καλλιτέχνη.
Αναγνώριση τραγουδιού online με την Google
Για τους χρήστες του Android, η Google διαθέτει έναν από τους καλύτερους και ταχύτερους τρόπους για να κάνουμε αναγνώριση τραγουδιού online στο κινητό μας. Δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε κάποια εφαρμογή.
Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα μας προσφέρει το όνομα του κομματιού με τους στίχους και βίντεο, και με δυνατότητα αυτόματου συγχρονισμού στο PC και όλες τις συσκευές μας. Επιπλέον, αναπαράγει το κομμάτι με τον player του YouTube Music, ή άλλες μουσικές υπηρεσίες streaming.
Η ενσωματωμένη λειτουργία της αναγνώρισης ήχων βασίζεται στους εξελιγμένους αλγόριθμους της εταιρείας. Θεωρητικά, η εύρεση τραγουδιού είναι δυνατή ακόμη και αν το τραγουδήσουμε με τη δική μας φωνή.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε το widget αναζήτησης της Google. Συνήθως έρχεται έτοιμο στην αρχική οθόνη των Android smartphone. Σε περίπτωση που δεν το βλέπουμε, απλά το προσθέτουμε εμείς.
Από εκεί και μετά, για την αναγνώριση τραγουδιού online πατάμε διαδοχικά στο εικονίδιο του μικροφώνου και “αναζήτηση τραγουδιού”, και το widget θα αρχίσει να ακούει τη μουσική.
Σε ελάχιστο χρόνο θα μας παρουσιάσει στα ελληνικά όλες τις λεπτομέρειες του κομματιού. Κατόπιν, μας δίνει τη δυνατότητα να το αναπαράγουμε αμέσως στο YΤ Music. Επίσης, να δούμε το βίντεο του, εφόσον διατίθεται, και τους στίχους.
Μόλις ξεκινήσει η αναπαραγωγή στον player του κινητού, η αναγνώριση τραγουδιού online του widget συγχρονίζεται με το YouTube Music στον browser του υπολογιστή μας.
Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα τραγούδια που αναζητούμε αποθηκεύονται αυτόματα στη βιβλιοθήκη μας.
Επίσης, δεν περιορίζεται μόνο στην εύρεση τραγουδιών από το εξωτερικό. Έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και μεγάλο αριθμό από ελληνικά, ακόμα και αν τα τραγουδάμε εμείς, ή προέρχονται από παλιές Live εκδόσεις.
Σε γενικές γραμμές, η αναγνώριση τραγουδιού online της Google είναι πολύ ακριβής και γρήγορη, και με τον ενσωματωμένο player αλλά και τον αυτόματο συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές, μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα βολική.
Shazam
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη βολευτεί με το Shazam. Είναι αναμφίβολα μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές που μπορεί να αναγνωρίσει άγνωστα τραγούδια χωρίς πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.
Η εφαρμογή ανήκει από τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Apple και έκτοτε είναι χωρίς διαφημίσεις τόσο σε Android, όσο και και στο iOS. Το μεγάλο της ατού είναι το πολύ βολικό widget που διαθέτει. Κάνει την αναγνώριση τραγουδιού online με ένα πάτημα.
Επίσης, υπερτερεί από το widget της Google όταν φοράμε ακουστικά ή είμαστε εκτός σύνδεσης. Το Shazam θα αποθηκεύσει το τραγούδι που θα του υποδείξουμε, και όταν συνδεθούμε ξανά στο Internet, θα επιχειρήσει να το εντοπίσει.
Σε ό,τι αφορά τα Lyrics, η αναγνώριση τραγουδιού online με το Shazam εμφανίζει ζωντανά τους κατάλληλους στίχους, και μάλιστα συγχρονισμένους με το τραγούδι καθώς παίζει, ακόμη και αν το προλάβαμε από τη μέση.
Επιπλέον, συγχρονίζει και αποθηκεύει αυτόματα όλα τα κομμάτια που αναζητούμε στη σελίδα της και στον λογαριασμό που διατηρούμε εκεί. Έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα να τα ακούμε αλλά και να βλέπουμε τα βίντεο τους από τον browser του υπολογιστή μας.
Ταυτόχρονα, διατηρεί ένα ιστορικό όλων των τραγουδιών που έχουμε εντοπίσει χρησιμοποιώντας το Shazam. Έτσι, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρούμε τα τραγούδια που είχαμε ψάξει στο παρελθόν, ταξινομημένα κατά ημερομηνία αναζήτησης.
Το Shazam υποστηρίζει την εύρεση τραγουδιών αποκλειστικά από ηχογράφηση, έστω και αν πρόκειται για live ηχογράφηση. Ενδέχεται να μην μας λειτουργήσει αν ακούμε ζωντανή μουσική ή αν τραγουδάμε με τη δική μας φωνή.
Για να λειτουργήσει η αναγνώριση τραγουδιού online απευθείας στα Windows 10, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Bluestacks ως Android Emulator.
SoundHound
Το SoundHound ήταν στο παρελθόν ο μεγάλος ανταγωνιστής του Shazam για την αναγνώριση τραγουδιού online. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Android και στο iOS.
Παρ΄ όλα αυτά, στις μέρες μας υστερεί ελαφρά σε ακρίβεια στην εύρεση τραγουδιών σε σχέση με την Google και το Shazam. Επιπλέον, η εφαρμογή στο Android έχει κάποιες διαφημίσεις.
Όμως, το SoundHound έχει και ένα πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από τον εξαιρετικό και αυτόνομο player που διαθέτει.
To πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής του app μπορεί να αναπαράγει όλα τα τραγούδια, είτε αυτά που μας αναγνώρισε online, είτε πλήρη τραγούδια μέσω του YouTube ή του Spotify Premium, μαζί με τους στίχους τους.
Το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του SoundHound αφορά την εύρεση τραγουδιών από ηχογράφηση. Ωστόσο, η αναγνώριση τραγουδιού online είναι θεωρητικά εφικτή ακόμα κι αν το τραγουδίσουμε εμείς.
Αυτό είναι χρήσιμο όταν δεν θυμόμαστε τους στίχους για το τραγούδι παρά μόνο τη μελωδία. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο αποδίδουμε σωστά το πραγματικό τραγούδι που προσπαθούμε να βρούμε.
Εμείς πάντως πρέπει να είμαστε κακοί εκτελεστές γιατί αστόχησε σε όλες τις απόπειρες ερμηνείας που κάναμε.
AHA Music – αναγνώριση τραγουδιού online από υπολογιστή
Αν δεν έχουμε smartphone, αλλά μας καίει η εύρεση τραγουδιού, μπορούμε να επισκεφθούμε τη σελίδα AHA Music. Χρησιμοποιεί την ισχυρή βάση δεδομένων του ACRCloud και παρέχει αποτελέσματα μουσικής μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Το καλύτερο είναι ότι προσφέρει μια επέκταση για τον Chrome, τον Edge, και τους κλώνους του Chrome. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανοίγουμε το site κάθε φορά. Στις δοκιμές μας η επέκταση απέδωσε πολύ καλύτερα από το site που δεν τα πήγε και τόσο καλά.
Απλά πατάμε στο εικονίδιο της και ξεκινά αυτόματα η αναγνώριση τραγουδιών από υπολογιστή. Στη συνέχεια, μπορούμε να δούμε και τα βίντεο τους στο YouTube εφόσον διατίθενται.
Πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι η επέκταση ανιχνεύει τα τραγούδια που αναπαράγονται αποκλειστικά διαμέσου του browser όπου την έχουμε εγκαταστήσει.
Musixmatch – Lyrics
Το Musixmatch Lyrics είναι μια εφαρμογή για Android και iOS. Μας επιτρέπει με ένα πάτημα να έχουμε τους στίχους σε οποιοδήποτε τραγούδι αναπαράγεται εκείνη τη στιγμή.
Το κυριότερο είναι ότι μας επιτρέπει να κάνουμε το ίδιο και με όλα τα τραγούδια που διατηρούμε στις συλλογές μας. Με άλλα λόγια, είναι ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής με υποστήριξη στίχων.
Απλά ανοίγουμε από τις λίστες μας όποιο άλμπουμ ή κομμάτι θέλουμε μέσα στον player της εφαρμογής, και αμέσως θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι στίχοι του τραγουδιού.
Η υπηρεσία υποστηρίζει πλήρως το Spotify και άλλες πλατφόρμες μουσικής, και προσφέρει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα, χάρη στον προηγμένο αλγόριθμό της. Έτσι, αν μας ενδιαφέρουν πολύ οι στίχοι των τραγουδιών, το MusixMatch είναι η ιδανικότερη εφαρμογή.
Συνοψίζοντας
Είναι γεγονός ότι αν μας ενδιαφέρει εκτός από ξένα να βρίσκουμε και ελληνικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια που ίσως δεν είναι και τόσο γνωστά, το widget της Google και το Shazam είναι μονόδρομος.
Αν θέλουμε να γνωρίζουμε και τους στίχους στα τραγούδια που έχουμε αποθηκευμένα στις συσκευές μας, το Musixmatch θα μας δώσει πολλά περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.
Σε περίπτωση που δεν τα πάμε καλά με τις εφαρμογές των κινητών, τότε η επέκταση του Aha music θα μας κάνει καλή αναγνώριση τραγουδιού online στο PC.
Εφόσον τραγουδάμε εμείς το κομμάτι που θέλουμε να αναγνωρίσουμε, τότε, εκτός από το widget της Google, και το SoundHound που διαθέτει και ισχυρό player, μπορεί να μας δώσει αποτελέσματα αν αποδώσουμε σωστά το τραγούδι.
Ποια εφαρμογή προτιμάτε για την αναγνώριση τραγουδιού online?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την εύρεση τραγουδιών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.