Αυτή την εβδομάδα απενεργοποιούμε τις εφαρμογές από το να τρέχουν στο background των Windows 10 και κάνουμε backup τον Gmail λογαριασμό μας. Στη συνέχεια, πραγματοποιούμε αναίρεση αποστολής email, αποκλείουμε τη Google από το να μας κρυφακούει από το android κινητό μας, και δημιουργούμε κωδικούς πρόσβασης με τον Chrome. Τέλος, δημιουργούμε προσαρμοσμένες οδηγίες στο Google Maps και μεταφράζουμε εικόνες στο κινητό μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Απενεργοποίηση εφαρμογών στο παρασκήνιο των Windows 10
Πολλές εφαρμογές από προεπιλογή τρέχουν στο παρασκήνιο. Aυτό βέβαια βοηθάει, καθώς μπορούν να μας στέλνουν ειδοποιήσεις, να ελέγχουν αυτόματα για ενημερώσεις, κ.τ.λ., χωρίς να χρειαστεί να τις έχουμε ανοιχτές.
Παρ' όλα αυτά, αυτή η διαδικασία καταναλώνει “κρυφά” πόρους, οι οποίοι μπορεί να μας ήταν χρήσιμοι. Αν πχ. ο υπολογιστής μας είναι αργός, ή αν χρησιμοποιούμε laptop και δε θέλουμε να καταναλώνεται άσκοπα η μπαταρία, τότε σίγουρα δεν θα θέλαμε διάφορες φαρμογές να μας “τρώνε” πόρους στο background.
Για να απενεργοποιήσουμε τις εφαρμογές από το να τρέχουν στο παρασκήνιο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
Πατάμε τον συνδυασμό των πλήκτρων Windows Key + I για να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις.
Εδώ επιλέγουμε «Προστασία προσωπικών».
Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στις «Εφαρμογές παρασκηνίου».
Εδώ έχουμε δύο επιλογές: είτε απενεργοποιούμε όλες τις εφαρμογές από το να τρέχουν στο background…
…είτε απενεργοποιούμε ξεχωριστά όποιες εφαρμογές δε θέλουμε να τρέχουν στο παρασκήνιο.
Πώς να κάνουμε backup τον Gmail λογαριασμό μας
Για να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας του Gmail μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε τρίτα προγράμματα κατάλληλα γι’ αυτήν τη δουλειά, όπως πχ. το UpSafe, το Gmvault κτλ., είτε να βασιστούμε πάνω στο εργαλείο που μας προσφέρει η Google.
Εμείς σ’ αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της Google, καθώς είναι πολύ εύκολο στη χρήση, και μας παρέχει ένα αρχείο .zip με όλα τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας.
Καταρχάς, συνδεόμαστε με το λογαριασμό μας στην Google…
…και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε αυτόν τον σύνδεσμο.
Εκεί επιλέγουμε «Σύνδεση & ασφάλεια».
Στη συνέχεια, στην κατηγορία «Προσωπικές πληροφορίες και προστασία ιδιωτικής ζωής», πατάμε «Ελέγξτε το περιεχόμενό σας».
Στο πεδίο «Λήψη ή μεταφορά του περιεχομένού σας» επιλέγουμε «Δημιουργία αρχείου».
Εδώ μας εμφανίζονται όλα τα δεδομένα που μπορούμε να κάνουμε backup, όπως τη μουσική Google Play, τους χάρτες, κτλ., αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε στη συγκεκριμένη περίπτωση για το Gmail, οπότε πατάμε «Επιλογή κανενός».
Μετά βρίσκουμε το «Mail», το επιλέγουμε, και πατάμε «Επόμενο».
Σ’ αυτό το σημείο μας δίνονται διάφορες επιλογές, από το να επιλέξουμε σε τι μορφή θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο…
…καθώς και το επιθυμητό μέγεθος, αλλά και τον τρόπο παράδοσης.
Αφού διαλέξουμε ό,τι επιθυμούμε, πατάμε «Δημιουργία αρχείου».
Αναίρεση αποστολής email
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τύχει να στείλουμε ένα email σε λάθος άτομο και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε για να το ακυρώσουμε. Ευτυχώς, η αναίρεση ενός email υπάρχει στο Gmail, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.
Για να μάθετε περισσότερες κρυφές λειτουργίες του Gmail, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.
Για να ενεργοποιήσουμε την αναίρεση email, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
Αφού συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας στο Gmail, πηγαίνουμε στο γρανάζι δεξιά και επιλέγουμε «Ρυθμίσεις».
Μεταβαίνουμε στην καρτέλα «Γενικά», και αναζητάμε το «Αναίρεση αποστολής». Μόλις το ενεργοποιήσουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε πόσα δευτερόλεπτα θα έχουμε, από τη στιγμή που πατήσαμε αποστολή, για να κάνουμε την ακύρωση του email.
Τέλος, πηγαίνουμε κάτω κάτω, και πατάμε «Αποθήκευση αλλαγών».
Τώρα, κάθε φορά που στέλνουμε ένα email, θα μας εμφανίζεται μια κίτρινη καρτέλα με δύο επιλογές για το χρόνο που επιλέξαμε παραπάνω, πχ. 20 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μπορούμε να διαλέξουμε «Αναίρεση», αν επιθυμούμε.
Φυσικά αυτή τη δυνατότητα την έχουμε αφού ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση, και όχι αναδρομικά για προηγούμενα email που στείλαμε από λάθος.
Αποκλεισμός της Google από το να ακούει στο Android κινητό μας
Από τη στιγμή που κατέφθασαν οι φωνητικοί βοηθοί, ή αλλιώς οι λεγόμενοι “voice assistants”, πολλοί ανησύχησαν ότι η παρακολούθηση γίνεται πλέον ακόμη πιο εύκολη, αφού πχ. η Google θα μπορούσε να ακούσει ό,τι λέμε στην αντίστοιχη βοηθό, και έτσι να συλλέγει ακόμη περισσότερες πληροφορίες.
Απενεργοποίηση της λειτουργίας «ΟΚ Google»
Αν θέλουμε να σταματήσουμε την Google από το να ακούει τα “πάντα”, τότε ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού, και πάνω στην αναζήτηση γράφουμε «google».
Από τα αποτελέσματα που θα μας βγάλει, εμείς θα επιλέξουμε «Φωνητική πληκτρολόγηση Google».
Εκεί πατάμε «Ανίχνευση “Οk Google”».
Τέλος, απενεργοποιούμε την επιλογή «Από την εφαρμογή Google».
Δημιουργία κωδικών πρόσβασης αυτόματα με τον Google Chrome
Ένα πραγματικά ισχυρό password είναι σημαντικό για την προστασία, πχ. του λογαριασμού μας στο facebook, στο email κτλ.
Όμως, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να το ξεχνάμε αυτό, ή απλά να βαριόμαστε να σκεφτούμε κάποιον, οπότε και βάζουμε έναν πολύ απλό, με σκοπό να ξεμπερδεύουμε και να τον θυμόμαστε εύκολα, πράγμα που είναι τραγικό λάθος.
Για να μάθετε τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε έναν κωδικό, διαβάστε τον οδηγό μας.
Ισχυρό Password – Τα Μεγαλύτερα Λάθη και οι ΚίνδυνοιΈνα ισχυρό password είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ασφάλεια του email μας, του ebanking, του λογαριασμού στο Facebook, και όλης μας της παρουσίας στο…
Ευτυχώς, υπάρχει λύση στο να επιλέγουμε ισχυρούς κωδικούς, και ταυτόχρονα να μη χρειάζεται να τους θυμόμαστε απ' έξω. Αυτή είναι να χρησιμοποιήσουμε έναν password manager.
Για να μάθετε περί τίνος πρόκειται, καθώς και για να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς, διαβάστε τον παρακάτω οδηγό.
Παρ' όλα αυτά, αν για κάποιο λόγο δε θέλουμε να βασιστούμε πάνω σε έναν password manager για τη δημιουργία κωδικών, υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Μπορούμε αντ' αυτού να χρησιμοποιήσουμε ένα κατάλληλο flag (σημαία) στον Chrome.
Πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».
Στην μπάρα αναζήτησης, γράφουμε «#enable-manual-password-generation».
Αλλάζουμε το «Manual password generation» από «disable» σε «enable» και πατάμε το κουμπί «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ».
Τώρα πλέον, κάθε φορά που θα χρειάζεται να βάλουμε ένα νέο κωδικό, απλά θα πατάμε δεξί κλικ και θα επιλέγουμε «Δημιουργία κωδικού πρόσβασης…».
Δημιουργία προσαρμοσμένων οδηγιών στο Google Maps
Υπάρχουν φορές που οι χάρτες της Google μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα, καθώς ενδέχεται να μην πηγαίνουν πάντοτε από τον πιο σύντομο δρόμο, ή ακόμη και η διαδρομή που μας προτείνουν να μην είναι διαθέσιμη.
Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Google Maps, όμως, είναι η δυνατότητα αποστολής διαδρομής που εμείς έχουμε δημιουργήσει σε φίλους. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν, όμως η διοργάνωση ενός ταξιδιού είναι ένα αρκετά καλό παράδειγμα.
Αφού συνδεθούμε στον λογαριασμό μας στην Google, επισκεφτόμαστε αυτή τη διεύθυνση. Εδώ, πατάμε το εικονίδιο με το «+», που βρίσκεται κάτω δεξιά.
Στη συνέχεια, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το όνομα της διαδρομής πατώντας στο «Χάρτης χωρίς τίτλο».
Τώρα πατάμε το βελάκι «Προσθέστε οδηγίες», που βρίσκεται κάτω από τη μπάρα αναζήτησης, ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το σημείο εκκίνησης και προορισμού.
Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε ενδιάμεσους προορισμούς ή και στάσεις, πατώντας απλά «Προσθέστε προορισμό».
Μόλις τελειώσουμε, μπορούμε να εκτυπώσουμε τον χάρτη πατώντας τις τρεις κάθετες τελείες και επιλέγοντας «Εκτύπωση χάρτη»…
…ή απλά να πατήσουμε «Κοινοποίηση» και να το στείλουμε στους φίλους μας.
Αν θέλετε να μάθετε και άλλα κόλπα του google maps, μπορείτε να διαβάσετε τον αντίστοιχο οδηγό μας.
15 Μυστικά του Google Maps Που Ίσως Δεν ΓνωρίζατεΟι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει τους χάρτες της Google για να αναζητήσουμε μία οδό ή ένα μαγαζί που θέλουμε να επισκεφτούμε. Τι κάνει όμως…
Μετάφραση εικόνων σε κινητό/tablet με Google Translate
Για να μεταφράσουμε εικόνες σε όποια γλώσσα επιθυμούμε, αρκεί να κατεβάσουμε το Google Translate από εδώ.
Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή και επιλέγουμε τη γλώσσα του κειμένου που υπάρχει στην εκάστοτε εικόνα, καθώς και τη γλώσσα στην οποία θέλουμε να γίνει η μετάφραση.
Στη συνέχεια, πατάμε το εικονίδιο με τη φωτογραφική μηχανή…
…και εδώ είτε τραβάμε μια φωτογραφία, ή απλά επιλέγουμε το εικονίδιο που βρίσκεται κάτω αριστερά για να φορτώσουμε μια εικόνα που έχουμε αποθηκεύσει.
Αμέσως θα πραγματοποιηθεί σκανάρισμα της εικόνας, και θα μας ζητηθεί να επισημάνουμε με το δάκτυλό μας το κείμενο που υπάρχει στην αντίστοιχη εικόνα.
Αν υπάρχει παραπάνω από μια γραμμή, καλό θα ήταν να μην τις επιλέξουμε όλες μαζί, ούτως ώστε να βγάζει περισσότερο νόημα η μετάφραση. Αφού υποδείξουμε τις γραμμές, η μετάφραση θα γίνει αυτόματα στη γλώσσα που είχαμε επιλέξει στην αρχή.
Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;
Πως σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.