Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » Αποχαιρετάμε τον Stephen Hawking, Κενά Ασφαλείας σε AMD Ryzen

Αποχαιρετάμε τον Stephen Hawking, Κενά Ασφαλείας σε AMD Ryzen

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή ο Stephen Hawking, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα στον τομέα της κοσμολογίας. Παράλληλα θα δούμε τα νέα σχέδια του Youtube, νέα κενά ασφαλείας στους επεξεργαστές της AMD, πειρατικά παιχνίδια που τρέχουν καλύτερα σε σχέση με τα original, καθώς και πώς μπορούμε να μάθουμε Klingon εύκολα, γρήγορα, και δωρεάν.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εβδομαδιαίο WeeklySteps επιχειρεί να συνοψίσει τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, φιλτράροντας τις ανούσιες ειδήσεις.

Απεβίωσε ο Stephen Hawking σε ηλικία 76 ετών

Μόλις τρεις ημέρες πριν, στις 14 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σε όλους μας θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, αλλά και συγγραφέας, Stephen Hawking.

Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν γνωστός για τη μελέτη του πάνω στις μαύρες τρύπες και τη σχετικότητα, ενώ έγραψε αμέτρητα συγγράμματα για θέματα πάνω στον τομέα.

Ωστόσο, αυτό που τον έκανε περισσότερο διάσημο, όχι μόνο στον στενό κύκλο των θεωρητικών φυσικών, αλλά σε όλον τον κόσμο, ήταν η ασθένεια που αντιμετώπιζε για 55 χρόνια, έως και το τέλος της ζωής του.

Στην ηλικία των 21 ετών, ο Hawking διαγνώστηκε από τη λεγόμενη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS). Αυτή η πάθηση επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά την ικανότητα να ελέγξει την κίνηση των μυών.

Αν σας θυμίζουν κάτι τα αρχικά ALS, ήταν η ασθένεια για την οποία ξεκίνησε το Ice Bucket Challenge το 2014, με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για την ύπαρξή της.

Παρά την πρόβλεψη των γιατρών, που είχαν δώσει στον Hawking το πολύ δύο χρόνια ζωής μετά τη διάγνωση, ο ίδιος τους διέψευσε περίτρανα.

Ενώ πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του σε αναπηρική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει λέξη, αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει το έργο του πάνω στη μελέτη του σύμπαντος.

Το πιο γνωστό βιβλίο του Hawking είναι “Το Χρονικό του Χρόνου“, στο οποίο εξηγεί με πολύ απλά λόγια έννοιες που θα ήταν αδύνατο να καταλάβει κανείς χωρίς πτυχίο αστροφυσικής.

Παρ' όλα αυτά, ο Hawking καταφέρνει να απλουστεύσει με τον καλύτερο τρόπο ακόμα και τα πιο περίπλοκα κομμάτια του σύμπαντος, ώστε να μπορέσει οποιοσδήποτε αναγνώστης να καταλάβει έστω και λίγο καλύτερα τον κόσμο.

Αν δεν το έχετε διαβάσει, σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Όλως παραδόξως, η ημέρα του θανάτου του τυγχάνει να είναι η παγκόσμια ημέρα του αριθμού π, καθώς και η επέτειος των γενεθλίων του Αϊνστάιν.

Σοβαρές ευπάθειες σε επεξεργαστές AMD ή μύθος;

Την Τρίτη που μας πέρασε, μια ισραηλική εταιρεία ασφαλείας εν ονόματι CTS, έστειλε στην AMD αναφορά που περιγράφει 13 ευπάθειες που επηρεάζουν τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen.

Η είδηση αυτή θα ήταν αρκετά τρομακτική για τους κατόχους επεξεργαστών AMD, αν δεν αναφέραμε τα ψιλά γράμματα.

Εκτός του ότι η άγνωστη αυτή εταιρεία “ασφαλείας” έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα, χωρίς να αφήσει αρκετό χρόνο στην AMD να διερευνήσει το πρόβλημα, υπάρχουν και άλλα “σκοτεινά” σημεία στο όλο εγχείρημα.

Απ' ό,τι φαίνεται, για να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτές τις ευπάθειες χρειάζεται πρόσβαση root.

Οπότε μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Αν κάποιος έχει πρόσβαση διαχειριστή τον υπολογιστή μας, τι τον εμποδίζει να εκμεταλλευτεί το οτιδήποτε; Πού ακριβώς θα του χρησιμεύσουν τα οποιαδήποτε κενά ασφαλείας;

Όπως και να ‘χει, η AMD δήλωσε ότι τα κενά είναι όντως υπαρκτά, περιγράφονται με ακρίβεια στην αναφορά της CTS, και ήδη εργάζονται για να βρουν λύση στα προβλήματα.

Άρθρα απ' το Wikipedia στρατολογεί το Youtube

Το YouTube ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα θα αρχίσει να προσθέτει πληροφορίες από τη Wikipedia σε βίντεο που σχετίζονται με συνωμοσίες οποιουδήποτε είδους.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Μάλλον ότι θα εμφανίζονται στον χρήστη συνοδευτικές πληροφορίες από τη Wikipedia σε διάφορα βίντεο, ή πιθανόν κάποιο link που να οδηγεί στις πληροφορίες αυτές.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς μπορεί να μας χρησιμεύσει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, ούτε τι έχουν στο μυαλό τους οι υπεύθυνοι του YouTube για να κάνουν κάτι τέτοιο. Μένει μόνο να το δούμε και στην πράξη.

Είναι πάντως ενδιαφέρον πως παρά την ανακοίνωση του YouTube, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει την ίδια τη Wikipedia, έτσι για τα τυπικά έστω.

Η πειρατική έκδοση του Final Fantasy XV είναι καλύτερη

Το νέο Final Fantasy XV που κυκλοφόρησε πρόσφατα απογοήτευσε αρκετούς από τους οπαδούς του.

Φαίνεται ότι το παιχνίδι τρέχει πολύ καλύτερα στην πειρατική του έκδοση, απ' ό,τι αν το αγοράσει κανείς νόμιμα από το Steam.

Ενώ οι δοκιμές σε 720p ευνόησαν την έκδοση Steam του παιχνιδιού, στα 1080p η κατάσταση άλλαξε.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η πειρατική έκδοση ήταν ταχύτερη κατά 5% τουλάχιστον, με το μέγιστο να φτάνει τα 33%, ανάλογα με τη σκηνή.

Το αστείο είναι ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα περισσότερα παιχνίδια διαθέτουν κάποιες προστασίες, ώστε να αποτρέπουν την πειρατική χρήση (DRM).

Κάποιες φορές, οι συνεχείς έλεγχοι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης σε διάφορα παιχνίδια, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των χρηστών.

Πάντως οι υπεύθυνες εταιρείες δεν φαίνεται να δίνουν δεκάρα για τέτοια προβλήματα. Μήπως τυγχάνει να έχετε αγοράσει το παιχνίδι και να αντιμετωπίζετε πρόβλημα; Πείτε μας στα σχόλια.

Η άχρηστη είδηση της εβδομάδας: Μαθαίνουμε Klingon

Η Duolingo είναι μια γνωστή ιστοσελίδα που προσφέρει τη δωρεάν εκμάθηση αμέτρητων γλωσσών.

Δωρεάν Μαθήματα Αγγλικών Μέσω Internet με το Duolingo

Τα τελευταία χρόνια, όλα τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών στα σχολεία ή και σε φροντιστήρια. Αν όμως είμαστε ενήλικες και θέλουμε να μάθουμε αγγλικά ή…

Ποιος θα περίμενε όμως ότι στη λίστα των αμέτρητων αυτών γλωσσών, θα συμπεριλάμβανε και τα Klingon; Τι γλώσσα είναι αυτή; Σας βρίσκουμε αδιάβαστους.

Τα Klingon είναι μία από τις πιο δημοφιλείς “φανταστικές” γλώσσες, τις οποίες βλέπουμε κατά καιρούς σε αγαπημένες σειρές και ταινίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα “Elvish” του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Για όσους δεν τα γνωρίζουν, τα Klingon είναι γλώσσα της γνωστής σειράς ταινιών Star Trek. Τη γλώσσα δημιούργησε ο γλωσσολόγος Marc Okrand, ενώ τη μιλούν αρκετοί fans της σειράς ανά τον κόσμο.

Αν θέλετε να τα μάθετε κι εσείς – εμείς δεν θα κάνουμε τον κόπο – τότε μπορείτε να μπείτε στο Duolingo, και να αρχίσετε τα μαθήματα.

Βέβαια, αν θέλετε σώνει και καλά να μάθετε μια νέα γλώσσα, εμείς προτείνουμε Ιταλικά, Ισπανικά, έστω Ιαπωνικά βρε αδερφέ. Τουλάχιστον να σας είναι και κάπου χρήσιμα.

Σας άρεσε το WeeklySteps αυτής της εβδομάδας;

Αυτά ήταν τα νέα της εβδομάδας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Παρασκευή, με περισσότερες ειδήσεις από τον χώρο της τεχνολογίας. Μέχρι τότε, live long and prosper.

Ποια η γνώμη σας για τον Stephen Hawking; Έχετε σκοπό να μάθετε Klingon;

Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps