Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » Όλα τα Ρολόγια 6 Λεπτά Πίσω και Google Android P

Όλα τα Ρολόγια 6 Λεπτά Πίσω και Google Android P

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Παρατηρήσατε μήπως κάποια καθυστέρηση στο ρολόι του φούρνου σας τελευταία; Δείτε γιατί τα ρολόγια όλης της Ευρώπης πάνε έξι λεπτά πίσω. Επιπλέον, αυτή τη βδομάδα πήραμε μια γεύση από το επερχόμενο Google Android P, αλλά και από τεχνολογίες που διαβάζουν τη σκέψη. Την ίδια στιγμή, η Alexa της Amazon κοροϊδεύει τους χρήστες γελώντας χαιρέκακα, και η Microsoft ετοιμάζει το Spring Creators Update.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εβδομαδιαίο WeeklySteps επιχειρεί να συνοψίσει τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, φιλτράροντας τις ανούσιες ειδήσεις.

Μια πρώτη ματιά στο Google Android P

Η Google στις αρχές Μαρτίου – όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια – κυκλοφόρησε την πρώτη developer preview έκδοση του Android P.

Φυσικά, το λογισμικό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, και είναι διαθέσιμο μόνο για developers. Η εταιρεία δεν θα το διαθέσει ακόμα σε public beta.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης Android, όμως κάποιες αλλαγές αναφέρονται στη γραμμή ειδοποιήσεων…

Το βασικότερο μέχρι στιγμής χαρακτηριστικό του Android P είναι οι νέες ρυθμίσεις ασφαλείας που θα διαθέτει.

Μεταξύ άλλων, το λειτουργικό θα εμποδίζει την πρόσβαση σε συσκευές όπως το μικρόφωνο, η κάμερα, και οι αισθητήρες, για τις εφαρμογές που κάθονται αδρανείς στο παρασκήνιο.

Σε επίπεδο developing έγιναν αρκετές αλλαγές, όμως το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση. Για παράδειγμα, το ρολόι μετακινήθηκε στην αριστερή γωνία της οθόνης, με τις ειδοποιήσεις να εμφανίζονται ακριβώς δίπλα του.

Το μενού ρυθμίσεων απέκτησε εντονότερα χρώματα, ενώ οι γρήγορες ρυθμίσεις στη μπάρα ειδοποιήσεων εμφανίζουν επίσης αρκετές αλλαγές.

Είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από την επίσημη κυκλοφορία του Android P. Σίγουρα όμως θα δούμε ακόμα αμέτρητες αλλαγές μέχρι να φτάσουμε στο τελικό προϊόν.

Τα ρολόγια σε όλη την Ευρώπη έχουν καθυστέρηση

Αν τελευταία έχετε την αίσθηση ότι αργείτε στα ραντεβού σας ή στη δουλειά, πιθανόν να μην φταίτε εσείς.

Κάποια από τα ηλεκτρικά ρολόγια σε όλη την Ευρώπη εμφανίζουν καθυστέρηση έξι ολόκληρων λεπτών, και το φαινόμενο συμβαίνει από τα μέσα του Ιανουαρίου, ακόμα και στη χώρα μας.

Η μακροχρόνια διαμάχη ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, έχει δημιουργήσει μια πτώση στη συχνότητα του ρεύματος. Οι συσκευές που επηρεάζονται είναι συνήθως φούρνοι, φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρονικά ρολόγια, και άλλα.

Για να λειτουργήσει ένα ρολόι σε τέτοιες συσκευές, “μετράει” την ώρα βάσει της συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην Ευρώπη, υποτίθεται ότι βρίσκεται στα 50Hz.

Αν αυτή η συχνότητα πέσει κάτω από τα 50Hz, οι συνδεδεμένες συσκευές θα πάνε πιο αργά, ενώ αν ανέβει πάνω από αυτό το όριο, τα ρολόγια θα πάνε πιο γρήγορα.

Από τα μέσα του Γενάρη που μας πέρασε, τα ρολόγια που λειτουργούν μ’ αυτόν τον τρόπο έχουν χάσει συνολικά σχεδόν έξι λεπτά λόγω της μικρής πτώσης στη συχνότητα, που βρίσκεται στα 49.996Hz.

Τι σχέση έχουν η Σερβία και το Κόσοβο; Το Κόσοβο αποτελεί κι αυτό μέρος του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου, οπότε του ζητήθηκε να ρυθμίσει την παροχή της ηλεκτρικής του ενέργειας, ώστε να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του δικτύου.

Η Σερβία υποτίθεται ότι έπρεπε να βοηθήσει σ’ αυτό, όμως εφόσον οι δύο τους βρίσκονται σε διαμάχη, “τα τσούγκρισαν”, και καμία δεν είναι πρόθυμη να έρθει σε συνεννόηση με την άλλη.

Αυτό οδήγησε σε έλλειψη 113GWh από την πλευρά του Κόσοβου, το οποίο επηρέασε όλες τις χώρες του δικτύου, μειώνοντας τη συνολική συχνότητα. Φυσικά η μείωση δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά μας κόστισε… 6 λεπτά.

Φυσικά, τη σήμερον ημέρα, δεν βασιζόμαστε αποκλειστικά στα ρολόγια αυτών των συσκευών. Οι περισσότεροι κοιτάμε την ώρα στο κινητό ή στον υπολογιστή, που συνδέονται στο ίντερνετ για συγχρονισμό, ή στη χειρότερη σε ένα ρολόι τοίχου.

Μέχρι να λυθεί όμως η διαφωνία, έχετε υπόψιν ότι το ρολόι του φούρνου ίσως και να μην δείχνει τη σωστή ώρα.

Η Alexa γελάει με τα χάλια μας

Η Alexa είναι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Amazon, και βρίσκεται ενσωματωμένη σε διάφορες έξυπνες συσκευές.

Προγραμματίστηκε με σκοπό να παίζει μουσική, να ελέγχει άλλες έξυπνες συσκευές, και γενικά να ακολουθεί τις εντολές του χρήστη.

Ώσπου ξαφνικά, η Alexa άρχισε να γελάει κατάμουτρα σε διάφορους χρήστες, είτε όταν της ζητούσαν κάτι, είτε σε ανύποπτο χρόνο.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, να της έλεγες “Alexa, κλείσε το φως”, κι αυτή να ξεκινούσε το γέλιο. Στο παρακάτω βίντεο θα ακούσετε διάφορα απ’ τα περιστατικά.

https://www.youtube.com/watch?v=p8phGxzUC_Y

Το φαινόμενο άρχισε να εξαπλώνεται, με όλο και περισσότερα περιστατικά της Alexa να γελάει χωρίς λόγο. Φυσικά, αμέσως ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας τύπου Skynet.

Βέβαια η εξήγηση ήταν πολύ πιο απλή. Σύμφωνα με την Amazon, η Alexa γελούσε επειδή κατέγραφε κατά λάθος τη φράση “Alexa, laugh”. Με αυτή τη φράση, οι δημιουργοί της την προγραμμάτισαν να γελάει.

Για να αποφευχθούν τα μπερδέματα, η φράση αλλάχθηκε σε “Alexa, can you laugh?” (Alexa, μπορείς να γελάσεις), και η απάντηση της Alexa πλέον θα είναι “Sure, I can laugh” (Φυσικά και μπορώ να γελάσω), πριν αρχίσει να σκάει στα γέλια.

Windows 10 Spring Creators Update

Το φθινόπωρο είχαμε το Fall Creators Update, οπότε τώρα που μπήκε η άνοιξη, περνάμε στο Spring Creators Update των Windows 10.

Φαίνεται η Microsoft δεν βαρέθηκε ακόμα το “Creators Update” στις ονομασίες των ενημερώσεών της, και θα το χρησιμοποιήσει για τρίτη φορά.

Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ίδια την εταιρεία, η ονομασία υπάρχει στις τελευταίες ενημερώσεις των Windows 10 Insider.

Η ενημέρωση αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, με αρκετά νέα χαρακτηριστικά, όπως το νέο Timeline, υποστήριξη HDE, και άλλες αλλαγές στον σχεδιασμό.

Επιτέλους καρτέλες στον Windows Explorer

Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες τα Windows έχουν αλλάξει αμέτρητες φορές, ένα πράγμα έμεινε σχεδόν ίδιο κι απαράλλαχτο: ο Windows Explorer.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες – όπως κι εμείς – δεν έχουν κανένα παράπονο από την Εξερεύνηση των Windows. Ωστόσο, ένα από τα χαρακτηριστικά που λείπει από την εφαρμογή είναι η χρήση πολλαπλών καρτελών.

Μετά από τόσα χρόνια, επιτέλους θα δούμε καρτέλες στον Explorer. Πλέον δεν θα χρειάζεται να ανοίγουμε 10 διαφορετικά παράθυρα για να κάνουμε μια απλή Αντιγραφή και Επικόλληση.

Οι καρτέλες θα ονομάζονται Set, και δεν αφορούν μόνο τον Explorer. Θα λειτουργούν και σε άλλες εφαρμογές, όπως το Σημειωματάριο, η Γραμμή Εντολών, και άλλες.

Από τις αναφορές που γίνονται, φαίνεται ότι στα Set θα μπορούμε να προσθέτουμε καρτέλες από πολλαπλά προγράμματα, συγκεντρώνοντας έτσι σε ένα παράθυρο όλα τα απαραίτητα προγράμματα που χρειαζόμαστε για μια συγκεκριμένη εργασία.

Η όλη ιδέα μοιάζει πολλά υποσχόμενη για να αυξήσει την παραγωγικότητά μας. Μένει να δούμε και την υλοποίησή της για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει το μυαλό μας

Νομίζατε πως οι αλγόριθμοι της Google κάνουν καλή δουλειά στο να “διαβάζουν” τη σκέψη σας και να παρουσιάζουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα; Αν ναι, σίγουρα θα εκπλαγείτε με τις ικανότητες του παρακάτω προγράμματος.

Ένα νέο project τεχνητής νοημοσύνης από την Ιαπωνία, έχει τη δυνατότητα να αναλύει τομογραφίες του εγκεφάλου μας. Έπειτα, περιγράφει τι ακριβώς κοιτούσε το άτομο κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας.

Για την εκτέλεση του πειράματος, οι ερευνητές σκάναραν τους εγκεφάλους διαφόρων εθελοντών καθώς τους έδειχναν κάποιες συγκεκριμένες εικόνες.

Έπειτα, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, βάσει της τομογραφίας, μπορούσε να περιγράψει με ακρίβεια την εικόνα που είχε δει ο κάθε εθελοντής.

Σαφώς, δεν μιλάμε για περιγραφές πολλαπλών σελίδων, αλλά για φράσεις τύπου “Ένα σκυλί που κάθεται στο πάτωμα μπροστά απ’ το παράθυρο”.

Στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν πώς ακριβώς αναπαριστά τις πληροφορίες ο εγκέφαλος. Μπορεί ακόμα να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όμως σίγουρα μια τέτοια τεχνολογία φαντάζει αρκετά ενδιαφέρουσα.

Πώς σας φάνηκαν οι ειδήσεις αυτής της εβδομάδας;

Αυτά ήταν τα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Παρασκευή, με περισσότερες ειδήσεις από τον χώρο της τεχνολογίας.

Εσείς θα τρομάζατε αν αύριο-μεθαύριο ακούγατε την Cortana να γελάει όταν της ζητούσατε να σας κάνει μια “χάρη”; Πώς σας φαίνεται η ιδέα των ρομπότ που διαβάζουν τη σκέψη;

Έχετε παρατηρήσει κάποια καθυστέρηση στα ρολόγια των ηλεκτρικών σας συσκευών; Πείτε μας τις εντυπώσεις σας.

Αν γνωρίζετε κάποια άλλη σημαντική είδηση, μπορείτε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps