Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #27: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #27: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, αποστέλλουμε αρχεία με προστασία κωδικού σε Windows 10 και καταγράφουμε την οθόνη μέσω του VLC. Στη συνέχεια, κάνουμε αναζήτηση μέσω εικόνας στο Google, διαγράφουμε το ιστορικό μας στο YouTube, και απενεργοποιούμε τον Chrome από το να τρέχει στο background. Τέλος, μπλοκάρουμε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, και κάνουμε άλλες mute στον παραπάνω browser.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Αποστολή αρχείων με προστασία κωδικού σε Windows 10

Αν επιθυμούμε να στείλουμε αρχεία σε κάποιον φίλο μας, αλλά δε θέλουμε να ρισκάρουμε να τα δει κάποιος άλλος, ή αν απλά θέλουμε να έχουμε κλειδωμένα σημαντικά αρχεία στον υπολογιστή, τότε αρκεί να κατεβάσουμε το Encrypto.

Το πρόγραμμα αυτό είναι δωρεάν, λειτουργεί σε Windows αλλά και σε Mac, και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει είναι να κρυπτογραφεί τα αρχεία χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση AES-256, και να ζητάει έναν κωδικό για να αποκτήσει ο χρήστης πρόσβαση σε αυτά.

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι και πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς Λειτουργεί

Σε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για…

Για να κλειδώσουμε ένα αρχείο μέσω του Encrypto, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Μόλις ανοίξουμε το πρόγραμμα, θα μας δοθούν δύο επιλογές.
  1. Add File: Για να κλειδώσουμε συγκεκριμένα αρχεία.
  2. Add Folder: Για να κλειδώσουμε ολόκληρους φακέλους.

QuickSteps #27: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

  • Στο παράδειγμά μας χρησιμοποιήσαμε τη δεύτερη επιλογή.

  • Αφού εισάγουμε τον φάκελο/αρχείο που επιθυμούμε να κλειδώσουμε, πληκτρολογούμε έναν κωδικό, και προαιρετικά ένα «Hint», δηλαδή μια λεκτική βοήθεια για όποιον προσπαθήσει να ανοίξει τον φάκελο.

  • Στη συνέχεια, πατάμε «Encrypt» για να αρχίσει η κρυπτογράφηση του φακέλου.

  • Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαδικασία, πατάμε «Save As…» για να αποθηκεύσουμε τον φάκελο όπου θέλουμε.

  • Προσοχή, το αρχείο θα έχει κατάληξη «.crypto» και μπορεί να διαβαστεί μόνο με το πρόγραμμα Encrypto. Φυσικά, θα απαιτεί και τον κατάλληλο κωδικό.

Οπότε, αν στείλουμε αυτόν τον φάκελο π.χ. σε έναν φίλο μας, δεν αρκεί μονάχα ο κωδικός για να δει τα περιεχόμενά του, αλλά θα πρέπει να έχει κατεβασμένο και το πρόγραμμα.

Για περισσότερες επιλογές για το κλείδωμα φακέλων και αρχείων, δείτε τον οδηγό μας:

Κλείδωμα Φακέλου με Κωδικό και Απόκρυψη Φακέλων

Αν έχουμε ένα φάκελο με “ευαίσθητα” δεδομένα, δύο απλές μέθοδοι για να τον κρατήσουμε μακριά από αδιάκριτα μάτια είναι είτε να τον κλειδώσουμε, είτε να τον…

Καταγραφή της οθόνης μέσω του VLC

Είτε δημιουργούμε tutorial στο youtube, είτε απλά θέλουμε να καταγράψουμε footage από κάποιο παιχνίδι για να το στείλουμε σε έναν φίλο μας, δεν είναι ανάγκη να κατεβάσουμε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα για την καταγραφή της οθόνης.

Μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε το VLC, το οποίο λογικά το έχουμε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας για άλλη χρήση. Αν όχι, μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Για να κάνουμε capture την οθόνη του υπολογιστή μας μέσω του VLC, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Αφού ανοίξουμε το πρόγραμμα, πατάμε «Πολυμέσα», το οποίο βρίσκεται πάνω αριστερά, και επιλέγουμε «Μετατροπή/Αποθήκευση» ή πατάμε απλά Ctl + R.

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε την καρτέλα με όνομα «Συσκευή σύλληψης». Εδώ αλλάζουμε το πεδίο «λειτουργία σύλληψης» από «DirectShow» σε «Επιφάνεια εργασίας».

  • Αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε και τον αριθμό των frames (καρέ) που θα καταγραφεί η οθόνη στο πεδίο «Επιθυμητός ρυθμός καρέ για τη σύλληψη».

  • Στη συνέχεια, πατάμε «Μετατροπή/Αποθήκευση».

  • Εδώ, επιλέγουμε πού θα αποθηκευτεί το αρχείο πατώντας «Περιήγηση».

  • Τέλος, πατάμε «Έναρξη» για να ξεκινήσει η καταγραφή της οθόνης. Προσοχή, το VLC δεν θα μας εμφανίσει κάποια ένδειξη ότι γίνεται εγγραφή.

  • Για να σταματήσουμε την καταγραφή της οθόνης, πατάμε το κουμπί που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Αν χρειαζόμαστε περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά την καταγραφή οθόνης, θα τις βρούμε στις παρακάτω εφαρμογές:

Αναζήτηση στο Google μέσω εικόνας

Χρησιμοποιούμε καθημερινά το Google, αλλά δε γνωρίζουμε όλα του τα κόλπα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο παραγωγικοί και γρήγοροι στις αναζητήσεις μας.

Μερικά από αυτά τα έχουμε αναλύσει στους δύο παρακάτω οδηγούς.

Για να κάνουμε αναζήτηση βάσει μιας εικόνας στο Google, με σκοπό π.χ. να βρούμε παρόμοιες εικόνες, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Πηγαίνουμε στο www.google.gr και πατάμε «Εικόνες», πάνω δεξιά.

  • Τώρα, πατάμε το εικονίδιο με τη φωτογραφική μηχανή που βρίσκεται δεξιά από την μπάρα αναζήτησης.

  • Σ’ αυτό το σημείο μας δίνονται δύο επιλογές. Μπορούμε είτε να κάνουμε αναζήτηση βάσει της διεύθυνσης URL της εικόνας που θέλουμε…

  • … είτε να κάνουμε εισαγωγή μιας εικόνας που έχουμε για παράδειγμα αποθηκευμένη στο PC μας.

Διαγραφή ιστορικού αναζήτησης στο YouTube

Είναι γνωστό ότι αν είμαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό μας στο YouTube, οι αναζητήσεις που πραγματοποιούμε καταγράφονται. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος μας παρακολουθεί, αν και με την Google ποτέ δεν είμαστε σίγουροι.

Από τη μία, το ιστορικό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο, καθώς συμπληρώνονται αυτόματα οι παλιές αναζητήσεις. Από την άλλη, μπορεί να μη θέλουμε να φαίνεται τι είδους αναζητήσεις έχουμε κάνει.

Βέβαια, έχουμε τη δυνατότητα να διαγράψουμε τις αναζητήσεις μας είτε μεμονωμένα, είτε συνολικά. Παρακάτω δείχνουμε πώς να το κάνουμε αυτό:

  • Πρώτα, συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας και πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις οριζόντιες γραμμές, που βρίσκεται πάνω αριστερά.

  • Εκεί, επιλέγουμε «Ιστορικό».

  • Τώρα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι είτε να πατήσουμε το «Χ» που βρίσκεται δεξιά από κάθε αναζήτηση για να διαγράψουμε όποιες θέλουμε…

  • …ή μπορούμε να πατήσουμε «Εκκαθάριση ολόκληρου του ιστορικού αναζήτησης», για να διαγράψουμε ολόκληρο το ιστορικό αναζήτησης στο YouTube από την αρχή έως σήμερα.

  • Επίσης, αν δε θέλουμε να αποθηκεύονται από εδώ και πέρα οι αναζητήσεις μας στο YouTube, μπορούμε πολύ απλά να πατήσουμε το κουμπί «Παύση ιστορικού αναζήτησης».

Απενεργοποίηση του Chrome από το να τρέχει στο background

Ο Chrome από προεπιλογή τρέχει στο παρασκήνιο, ακόμη και αν κλείσουμε όλες τις καρτέλες και τα παράθυρά του. Αυτό γίνεται για να μπορεί να μας εμφανίζει ειδοποιήσεις από εφαρμογές ή υπηρεσίες, όπως το Facebook, Email, και YouTube, ακόμα και αν τον έχουμε κλείσει.

Βέβαια, αυτό καταναλώνει πόρους, πράγμα που για έναν αργό υπολογιστή με λίγη RAM μπορεί να είναι σημαντικό.

Για να σταματήσει ο Chrome να τρέχει στο παρασκήνιο, κάνουμε τα εξής:

  • Αφού ανοίξουμε τον browser, πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές, που βρίσκεται πάνω δεξιά, και στη συνέχεια επιλέγουμε «Ρυθμίσεις».

  • Κατευθυνόμαστε κάτω κάτω και πατάμε «Σύνθετες».

  • Στην ενότητα «Σύστημα», πατάμε το εικονίδιο δεξιά από το «Να συνεχίζεται η εκτέλεση εφαρμογών παρασκηνίου όταν το Google Chrome είναι κλειστό».

Μπλοκάρισμα ιστοσελίδων σε όλους τους Browsers

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπλοκάρουμε ιστοσελίδες, όπως το να χρησιμοποιήσουμε ειδικά extensions, ή να αλλάξουμε ορισμένες ρυθμίσεις στο router.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος, και αυτός είναι να προσθέσουμε μερικές γραμμές στο αρχείο host, που βοηθάει στην αντιστοιχία του URL της ιστοσελίδας με τη διεύθυνση IP του.

Τα θετικά με αυτόν τον τρόπο είναι ότι δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κανένα τρίτο πρόγραμμα, και επίσης μπλοκάρει τις ιστοσελίδες σε όλους τους browsers. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι:

  • Ανοίγουμε το «Σημειωματάριο» με δικαιώματα διαχειριστή.

  • Πατάμε Ctl + O ή «Αρχείο» και στη συνέχεια «Άνοιγμα…».

  • Στο όνομα αρχείου, πληκτρολογούμε «C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\» και αλλάζουμε την επιλογή δίπλα από «Έγγραφα κειμένου (*txt)» σε «Όλα τα αρχεία».

  • Τώρα επιλέγουμε το «hosts» και πατάμε «Άνοιγμα».

  • Tέλος, προσθέτουμε απλά την/τις ιστοσελίδα/δες που θέλουμε να μπλοκάρουμε, με την μορφή «127.0.0.1 www.otinanai.gr.com», και πατάμε «Αποθήκευση».

Για να δείτε πιο αναλυτικά τη διαδικασία, δείτε τον οδηγό μας:

FEATURED Μπλοκάρισμα Ιστοσελίδων Σε Όλους Τους Browsers & Οικοσύστημα Windows Android
Μπλοκάρισμα Ιστοσελίδων Σε Όλους Τους Browsers & Οικοσύστημα Των Windows / Android

Το Internet περιλαμβάνει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης. Ταυτόχρονα όμως, περιέχει σελίδες που είναι από άχρηστες και ενοχλητικές, έως και επικίνδυνες. Στον οδηγό θα δούμε…

Πώς να κάνουμε σίγαση ιστοσελίδες στον Chrome

Αν επιθυμούμε μια ιστοσελίδα να γίνει mute, ώστε να μην ακούγεται κανένας ήχος από αυτή, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε δεξί κλικ πάνω στην αντίστοιχη καρτέλα και να επιλέξουμε «Σίγαση ιστοτόπου».

Τώρα, από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε καρτέλα και να ανοίξουμε από αυτήν την ιστοσελίδα, θα είναι από προεπιλογή σε σίγαση.

Για να λειτουργήσει βέβαια αυτό, προϋποθέτει ότι έχουμε την έκδοση Chrome 64 ή μεταγενέστερη.

Αν θέλουμε να μην είναι πλέον σε σίγαση οι καρτέλες από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, απλά πατάμε ξανά δεξί κλικ και επιλέγουμε «Κατάργηση σίγασης ιστότοπου».

Παρ' όλ’ αυτά, το συγκεκριμένο από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί χρονοβόρο, οπότε υπάρχει μια πιο γρήγορη λύση.

Μπορούμε να κάνουμε mute τις ιστοσελίδες, απλά πατώντας αριστερό κλικ πάνω στο εικονίδιο του ηχείου, που υπάρχει αριστερά από το «Χ» στην εκάστοτε καρτέλα. Για να γίνει αυτό, κάνουμε τα εξής:

  • Πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».

  • Στην μπάρα αναζήτησης γράφουμε «#enable-tab-audio-muting».

  • Αλλάζουμε το «Tab audio muting UI control» από «disable» σε «enable» και πατάμε το κουμπί «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ».

Για περισσότερα κόλπα με τις σημαίες του Chrome, δείτε τον οδηγό μας:

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured Image shop
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps