Home » Internet » Δημιουργία Ιστοσελίδας » Τι Είναι Μία Σελίδα 404 και Οι Πιο Πρωτότυπες Στο Ίντερνετ

Τι Είναι Μία Σελίδα 404 και Οι Πιο Πρωτότυπες Στο Ίντερνετ

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε όλους έχει συμβεί να κάνουμε κλικ σε ένα σύνδεσμο, όμως αντί να ανοίξει η σελίδα που θέλουμε, να εμφανιστεί ένα μήνυμα σφάλματος. Διαφορετικά είδη σφαλμάτων έχουν ξεχωριστούς αριθμητικούς κωδικούς. Το σφάλμα 404 είναι μακράν το πιο συνηθισμένο. Στον οδηγό θα δούμε τι σημαίνει μια σελίδα 404, καθώς επίσης και τις καλύτερες, πιο πρωτότυπες και πιθανώς αστείες σελίδες του είδους που εντοπίσαμε στο ίντερνετ.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι η σελίδα 404;

Κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο, αργά ή γρήγορα θα συναντήσουμε κάποια από τα δεκάδες σφάλματα του πρωτοκόλλου HTTP. Είναι σφάλματα που εμφανίζονται όταν μια ιστοσελίδα ή μια μεμονωμένη σελίδα δεν μπορεί για κάποιο λόγο να φορτώσει σωστά.

Το σφάλμα 404 είναι το πιο γνωστό από αυτά. Εμφανίζεται όταν επιχειρούμε να ανοίξουμε μία σελίδα που δεν υπάρχει. Μπορεί να υπήρχε παλαιότερα και να έχει διαγραφεί, να έχει αλλάξει διεύθυνση, να πατήσαμε κάποιο λάθος σύνδεσμο ή να γράψαμε λάθος URL.

Εδώ να τονίσουμε πως το σφάλμα 404 εμφανίζεται μόνο σε μεμονωμένες σελίδες, σε μια ιστοσελίδα που κατά τ' άλλα λειτουργεί. Αν μια ολόκληρη ιστοσελίδα έχει πρόβλημα, εμφανίζονται άλλοι αριθμοί σφάλματος, όπως το δημοφιλές 500 Internal Server Error.

Όταν λοιπόν ζητάμε στο server μια διεύθυνση που δεν οδηγεί σε κάποια σελίδα και δημιουργείται το σφάλμα 404, αυτό που μας εμφανίζει είναι η σελίδα 404.

Στα περισσότερα site, η σελίδα 404 αποτελείται από ένα λευκό φόντο με μαύρα γράμματα με το μήνυμα “ΣΦΑΛΜΑ 404 Η Σελίδα δεν βρέθηκε”, ή κάτι παρόμοιο.

Τι Είναι Μία Σελίδα 404 και Οι Πιο Πρωτότυπες Στο Ίντερνετ

Όμως, δεν είναι υποχρεωτικό μια σελίδα 404 να είναι ένα σκέτο κείμενο. Είναι ιδιαίτερα απλό για οποιονδήποτε web designer να φτιάξει μία τροποποιημένη σελίδα 404, που να περιλαμβάνει γραφικά, συνδέσμους, δυνατότητα αναζήτησης, και ό,τι άλλο θέλει.

Μάλιστα, ορισμένοι σχεδιαστές κάνουν αυτό το κάτι παραπάνω, δημιουργώντας έξυπνες, ενδιαφέρουσες, πολύχρωμες σελίδες 404. Ήδη στο PCsteps δώσαμε τη δική μας πινελιά στην αντίστοιχη δική μας σελίδα 404.

Ψάξαμε λοιπόν στο διαδίκτυο και συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις πιο πρωτότυπες και έξυπνες σελίδες 404.

Φυσικά η λίστα δεν είναι συνολική, και αν γνωρίζετε κάποια άλλη σελίδα 404 που αξίζει αναφοράς, γράψτε μας στα σχόλια.

Lego

Όλοι γνωρίζουμε τα Lego. Στη σελίδα τους βρίσκουμε παιχνίδια, οδηγίες συναρμολόγησης, βίντεο, και άλλα, Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η αστεία, αλλά ξεκάθαρη σελίδα σφάλματος.

H Lego χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες που ξέρουμε και αγαπάμε, κάνοντας ένα απλό αστείο. Ένας Legoman κρατά μία αποσυνδεδεμένη πρίζα, και ξεκάθαρα μας λέει ότι η διεύθυνση που προσπαθούμε να επισκεφτούμε δεν υπάρχει.

Pixar

Η Pixar, το γνωστό στούντιο δημιουργίας animation ταινιών, στη σελίδα σφάλματος έχει τη Λύπη. Η Λύπη είναι ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας “Τα Μυαλά που Κουβαλάς”.

Η Λύπη κλαίει, μάλλον για τη χαμένη σελίδα, αλλά το κείμενο “Ωωωω… Μην κλαις. Είναι απλά ένα σφάλμα 404. Αυτό που ψάχνεις μπορεί να τοποθετήθηκε κατά λάθος στη μακροπρόθεσμη μνήμη.”, την καθησυχάζει.

Το κείμενο είναι βασισμένο στην ταινία, που αν δεν την έχετε δει, σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

IMDb

Τώρα που λέμε για ταινίες, το IMDb, η γνωστή διαδικτυακή βάση δεδομένων σχετικά με τον κινηματογράφο και όχι μόνο, δεν έχει μία, αλλά πολλαπλές σελίδες 404.

Κάθε φορά που ανανεώνουμε τη σελίδα, το περιεχόμενό της αλλάζει.

Σε όλες τις σελίδες θα βρούμε παραθέσεις από γνωστές ταινίες. Όλες οι αναφορές είναι σχετικές με σφάλματα και σελίδες. Παράλληλα, κάτω δεξιά μπορούμε να δούμε από ποια ταινία προέρχεται η φράση.

Επίσης, το όνομα της ταινίας είναι σύνδεσμος που οδηγεί στη σελίδα της ταινίας στο IMDb.

9GAG

Το γνωστό σε όλους μας site που συγκεντρώνει όλα τα memes του διαδικτύου, δε θα μπορούσε να έχει κάτι διαφορετικό από ένα meme για σελίδα σφάλματος.

Πρόκειται για ένα GIF με τον John Travolta, από μία σκηνή της ταινίας Pulp Fiction, όπου είναι απόλυτα μπερδεμένος με το τι συμβαίνει. Πιστεύουμε πως ήταν ιδανική επιλογή για την περίπτωση αυτή.

NASA

Η NASA – ευχόμαστε όλοι να ξέρουμε ποια είναι – ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος. Γι’ αυτό η σελίδα 404 που έχει δημιουργήσει ταιριάζει με αυτό το θέμα.

Μας ενημερώνει πως: “Το κοσμικό αντικείμενο που αναζητάμε έχει εξαφανιστεί πέρα από τον ορίζοντα των γεγονότων”. Με λίγα λόγια; Tο ρούφηξε μια μαύρη τρύπα – άντε να το βρεις.

Mashable

Το Mashable είναι μια ιστοσελίδα ψηφιακής ενημέρωσης. Ευτυχώς, το μήνυμα σφάλματος που λαμβάνουμε είναι πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο από αυτό της NASA.

Υπάρχει η φωτογραφία μιας τρύπιας κάλτσας, που μας ενημερώνει πως τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορούν να βρουν τη σελίδα μας. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν και βρήκαν όλες τις χαμένες κάλτσες μας.

Πρέπει να το παραδεχθούμε, εμείς είχαμε χάσει πάσα ελπίδα. Ήμασταν σίγουροι ότι χάθηκαν μέσα σε κάποια μαύρη τρύπα στο εσωτερικό του πλυντηρίου.

Blizzard Entertainment

Η Blizzard Entertainment είναι γνωστή δημιουργός παιχνιδιών όπως το Warcraft, το Hearthstone, το Overwatch, και τα λοιπά.

Φαίνεται πως οι συντελεστές της διαθέτουν αρκετό χιούμορ, διότι αν και η σελίδα σφάλματος μοιάζει αρκετά με τις υπόλοιπες, είναι “σπασμένη”.

Μπορούμε να δούμε δύο σημεία με σπασμένο γυαλί, και τη μπάρα του μενού να έχει κρεμαστεί. Το όλο σκηνικό συμπληρώνει το μήνυμα “Συγχαρητήρια. Την έσπασες.”

Gamespot

Το Gamespot είναι μεγάλη ιστοσελίδα που παρέχει νέα, κριτικές, και άλλα σχετικά με τον κόσμο του gaming.

Η σελίδα 404 που διαθέτει το site είναι ένα παιχνίδι, και αυτό δεν μας εκπλήσσει καθόλου.

Όταν επισκεπτόμαστε τη σελίδα, μας ενημερώνει πως μάλλον χαθήκαμε. Παρ’ όλα αυτά, μιας που είμαστε εδώ, ας εξερευνήσουμε το μπουντρούμι για να βρούμε θησαυρούς.

Όπως καταλάβατε, το παιχνίδι είναι τύπου Dungeon Crawl, και οι θησαυροί που βρίσκουμε κάνουν χαρούμενη την geek καρδία μας.

Όλα αυτά συνοδεύονται από το απαραίτητο χιούμορ. Για παράδειγμα, βρίσκουμε ένα ρόπαλο με σιδερένια αιχμή, 100% χωρίς γλουτένη.

Blue Fountain Media

Η Blue Fountain Media είναι εταιρία ψηφιακού marketing. Mάλλον κάνουν καλά τη δουλειά τους, γιατί η σελίδα 404 που έχουν δημιουργήσει υπάρχει σχεδόν σε κάθε αντίστοιχη λίστα.

Η εταιρία λοιπόν δημιούργησε μια έκδοση του Pac-Man, με χάρτη στο σχήμα των ψηφίων 404. Έτσι βρε παιδί μου, να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα αντί να σερφάρουμε, μιας που χαθήκαμε. Δεν το λέμε εμείς, η σελίδα το γράφει.

Romain Brasier

Ο Romain Brasier είναι Γάλλος δημιουργός ιστοσελίδων, και έχει δημιουργήσει ένα παιχνίδι για τη σελίδα 404 του ιστοτόπου του.

Η σελίδα αυτή δεν υπάρχει πλέον σε αυτό τον κόσμο, μας ενημερώνει. “Όσο μένουμε, θυσιάζονται Lemmings, εκτός αν αποφασίσουμε να τα σώσουμε όλα”, μας προκαλεί. Τα Lemmings είναι χαρακτήρες από γνωστό ομότιτλο παιχνίδι της δεκαετίας του ‘90.

Για να σώσουμε τα Lemmings, αρκεί να περάσουμε το ποντίκι μας από πάνω τους. Αν το κάνουμε αυτό, τότε το Lemming βγάζει ένα αλεξίπτωτο, και προσγειώνεται ομαλά, αντί να τσακιστεί στο έδαφος.

Τα σενάρια είναι δύο. Δεν σώζουμε κανένα Lemming, και βλέπουμε το μήνυμα:

“Η θυσία γινόταν μπροστά στα μάτια σου, κι εσύ δεν έκανες τίποτα.
Από σεβασμό σε όλα τα θύματα, σε ευχαριστώ που θα φύγεις από αυτή τη σελίδα.”

Εκτός αν προσπαθήσουμε να σώσουμε όσα μπορούμε, οπότε θα δούμε αυτό το μήνυμα:

“Σε ευχαριστώ για τα Χ Lemmings που έσωσες.
Όμως, για να αποφύγεις τη σφαγή στο μέλλον, μην πατάς το πόδι σου σε αυτή τη σελίδα ;)”

Emailcenter UK Ltd

Η Emailcenter UK Ltd είναι υπηρεσία παροχής ηλεκτρονικών ταχυδρομείων για εταιρείες.

Η σελίδα σφάλματος που δημιούργησαν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, αφού μας επιτρέπει να διαλέξουμε ποιον υπάλληλο να απολύσουμε.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ομάδα ανάπτυξης πρέπει να τιμωρηθεί για αυτό το απερίγραπτο λάθος.

Μπορούμε είτε να επιλέξουμε έναν από τους τέσσερις υπαλλήλους, είτε να τους αφήσουμε να κρατήσουν τις δουλείες τους, αν αισθανόμαστε μεγαλόκαρδοι. Έπειτα, απλά θα γυρίσουμε στην αρχική σελίδα.

Left Logic

Η Left Logic είναι εταιρία προγραμματισμού JavaScript, και στη σελίδα σφάλματος της ιστοσελίδας της μπορούμε να ζωγραφίσουμε.

Η ίδια λέει: “Όχι, αυτό που έψαχνες δε μπορέσαμε να το βρούμε. Αν δεν ήταν σημαντικό, γιατί δεν παίζεις σε αυτό το κουτί που σου αφήσαμε;”

Επίσης, στο πλάι θα βρούμε τις καλύτερες ζωγραφιές μεταξύ των χρηστών που βρέθηκαν στη σελίδα.

Hotdot

Στο Hotdot θα βρούμε μια μικρή ομάδα από γραφίστες, οι οποίοι δημιουργούν ιστοσελίδες.

Η σελίδα σφάλματός τους, ωστόσο, είναι εμπνευσμένη από το όνομα της ομάδας, εφόσον dot σημαίνει “τελεία”.

Στη σελίδα αυτή μπορούμε να μετακινήσουμε τον κέρσορά μας, και μαζί με την κίνηση αυτή θα μετακινηθεί και το 404. Μοιάζει λες και βρισκόμαστε σε περιβάλλον τριών διαστάσεων.

Επιπλέον, μπορούμε να πατήσουμε σε κάποιο σημείο, και να δημιουργήσουμε μια μικρή έκρηξη.

Magnt

Η Magnt είναι εταιρεία δημιουργίας πρότυπων ιστοτόπων. Μη ρωτάτε τι και πώς, τεχνολογικό site είμαστε.

Στη σελίδα 404 ήθελαν να δείξουν πόσο δημιουργικοί είναι, και το κατάφεραν.

Με τη χρήση ενός διαγράμματος Venn, μας δείχνουν τους δύο πιθανούς λόγους που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Οπότε, σύμφωνα με το διάγραμμα πάντα, είτε εμείς “δεν ξέρουμε να γράφουμε”, είτε οι ίδιοι “χάλασαν κάτι.”

Embrace Pet Insurance

Η Embrace Pet Insurance είναι μια εταιρία ασφάλισης σκύλων.

Μας ενημερώνουν ότι ο σκύλος τους “έφαγε” τη σελίδα 404. Άρα, μπορούν να ασφαλίζουν τα ξένα κατοικίδια, αλλά όχι να κρατάνε ήρεμο το δικό τους; Χμμμ, όπως και να έχει, τον συγχωρούμε. Είναι αξιολάτρευτος.

Home Star Runner

Το Home Star Runner είναι μια flash-animated καρτούν σειρά. Ως εκ τούτου, όλο το site είναι φτιαγμένο σε Flash.

Τουλάχιστον γνωρίζουν ότι το Flash είναι πιο πεθαμένο και από απολίθωμα, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, είναι σε φάση μετατροπής από Flash σε HTML5.

Φυσικά, η σελίδα 404 δεν αποτελεί εξαίρεση, μιας και απαιτεί τη χρήση Flash για την προβολή της.

Όπως και να έχει, από δημιουργούς καρτούν δε θα περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από ένα σκίτσο. Η μετάφραση του κειμένου της σελίδας είναι η εξής:

“404 ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ. Θεέ μου, είσαι όντως ηλίθιος. Από το μυαλό σου κατέβαζες ονόματα αρχείων; Θέλω να πω, εντάξει, έχω δει κάποια ό,τι να’ ναι ονόματα αρχείων, αλλά αλήθεια τώρα; Είναι λες και δεν προσπαθείς καν. Κλείνοντας, δίνε του.”

Hugoware

Ο Hugo Bonacci είναι ανεξάρτητος προγραμματιστής και σχεδιαστής. Είναι λογικό, εφόσον διαθέτει τις γνώσεις, να δημιούργησε ο ίδιος τη σελίδα σφάλματος του ιστοτόπου του.

Αυτό που έχει δημιουργήσει ανήκει στη νούμερο ένα θέση, αν το άρθρο αυτό αποτελούσε κατάταξη τέτοιων σελίδων. Είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό βρήκαμε ψάχνοντας για σελίδες 404.

Χρησιμοποιώντας CSS κώδικα, κατασκεύασε μία δίνη η οποία παρασύρει το περιεχόμενο της σελίδας του.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως όλα τα κουμπιά είναι πλήρως λειτουργικά καθ’ όλη τη διάρκεια, και μπορούμε να τα πατήσουμε.

Hatched

Η Hatched είναι εταιρεία μάρκετινγκ, και στη σελίδα 404 που δημιούργησαν μπορούμε να πηδήξουμε κυριολεκτικά από ένα κτήριο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μάλλον δημιουργήθηκε κάποιο σφάλμα, και εμείς χάσαμε κάθε ελπίδα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λόγος να πηδήξουμε από ένα κτήριο. Ή μήπως είναι;

Με το πάτημα του κουμπιού “Ready Jump”, πηδάμε από το κτήριο. Μεταξύ των παραθύρων του κτηρίου, υπάρχουν “φωτισμένα” παράθυρα, τα οποία σχηματίζουν τα ψηφία 404.

Creation Museum

Το Creation Museum είναι ένα μουσείο φυσικής ιστορίας.

Πήραν τη Θεωρία του Δαρβίνου, και την ενσωμάτωσαν στη σελίδα 404 της ιστοσελίδας τους. Προφανώς, αφήνουν υπαινιγμούς για όσους την αμφισβητούν.

Η διατύπωση είναι λογοπαίγνιο, καθώς η φράση “the missing link” αναφέρεται στον κοινό πρόγονο που εικάζεται πως έχει ο άνθρωπος με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, τον οποίο όμως δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα οι παλαιοντολόγοι. Εξ' ου και είναι χαμένος (missing).

Ταυτόχρονα, βέβαια, στα αγγλικά ο σύνδεσμος σε μια ιστοσελίδα είναι “link”, και από εκεί προκύπτει το λογοπαίγνιο για το χαμένο σύνδεσμο.

Αν πατήσουμε το κουμπί κάτω από το “Sorry, that link is missing”, μεταφερόμαστε σε μία σελίδα που αναλύει την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους.

Cooklet

Το Cooklet είναι κάτι σαν το Pinterest της μαγειρικής. Oι χρήστες βάζουν συνταγές, πιάτα, και τα λοιπά, και στη συνέχεια οι άλλοι χρήστες σχολιάζουν, κάνουν like, και πάει λέγοντας.

Δεν ήταν και η πιο πρωτότυπη σελίδα 404 που βρήκαμε, αλλά έχει μία δόση χιούμορ.

Ουσιαστικά είναι ένα άδειο πιάτο. Εντάξει. έχει κάτι ψίχουλα, και το κείμενο: “Όχι! Δεν έμεινε αρκετό για εσένα ;)”. Υπονοώντας πως η σελίδα ήταν πιάτο φαγητού τόσο καλό που όποιος ήταν εκεί πριν από εμάς το έφαγε όλο.

Τελικά μία σελίδα 404 μπορεί να έχει ενδιαφέρον

Αν ο σχεδιαστής έχει χιούμορ, διάθεση, και φαντασία, μπορεί να κάνει ακόμη και τη βαρετή σελίδα του σφάλματος 404 ελκυστική.

Γνωρίζατε τι είναι μία σελίδα 404; Σας άρεσαν όσες παρουσιάσαμε; Αν ναι, ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα; Έχετε να μας προτείνετε εσείς κάποια άλλη σελίδα αντίστοιχα διασκεδαστική με όσες είδατε;

Πείτε μας στα σχόλια, κι εμείς σίγουρα θα ανταποκριθούμε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps