Home » Software » Πώς να Προστατέψω Βίντεο και Φωτογραφίες με Υδατογράφημα

Πώς να Προστατέψω Βίντεο και Φωτογραφίες με Υδατογράφημα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στο internet, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να “κλέψει” τη δουλειά του άλλου χωρίς να νοιάζεται για τον κόπο του. Πιστεύουμε πως δεν είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουμε την άδεια κάποιου για να εκμεταλλευτούμε κάτι που του ανήκει. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς ως δημιουργοί για να καλύψουμε νομικά την πνευματική μας ιδιοκτησία; Αρκεί ένα υδατογράφημα για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Copyright

Για να κατανοήσουμε την ανάγκη χρήσης των υδατογραφημάτων, και πώς αυτά μπορούν να προστατεύσουν την πνευματική μας ιδιοκτησία, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο όρος “copyright” υποδεικνύει την πνευματική προστασία, η οποία αφορά δημοσιευμένα και μη έργα. Τα έργα αυτά καλύπτονται, ανεξάρτητα από τη μορφή στην οποία εκφράζονται, εφόσον έχουν κάποιας μορφής υπόσταση.

Πώς να Προστατέψω Βίντεο και Φωτογραφίες με Υδατογράφημα

Ουσιαστικά, κάθε δημιούργημα που μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε, ή να αγγίξουμε, ενδέχεται να προστατεύεται από copyright. Με τον όρο “δημιούργημα” ή “έργο”, εννοούμε κυριολεκτικά οτιδήποτε, από ένα κείμενο γραμμένο στο χαρτί, μέχρι τον κώδικα HTML μίας σελίδας στο internet.

Η νομοθεσία που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα δίνει στο δημιουργό το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου του. Τον καλύπτει κυριολεκτικά στα πάντα: Στην αναπαραγωγή, τη δημιουργία αντιγράφων, τη διανομή, τη δημόσια προβολή του έργου, και τα λοιπά.

Όπως καταλαβαίνουμε, μόνο ο δημιουργός έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου του, εκτός αν έχει αποποιηθεί των πνευματικών δικαιωμάτων, επιλέγοντας συνειδητά κάποια ελεύθερη άδεια χρήσης, όπως η Creative Commons.

Επίσης, ενδέχεται το εκάστοτε δημιούργημα να έχει εισέλθει στο Public Domain, και είναι απόλυτα νόμιμο να το χρησιμοποιήσουμε. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ταινίες, που είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο οδηγό.

Πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες

Πολλοί χρήστες πιστεύουν πως ό,τι βρίσκουν στο διαδίκτυο τους ανήκει, ή ότι μπορούν να το κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να ζητήσουν άδεια. Παράλληλα, θεωρούν πως μία απλή αναφορά της πηγής είναι αρκετή για να τους καλύψει νομικά.

Η λογική αυτή είναι τελείως λάθος όσον αφορά το νόμο, όπως είδαμε πιο πάνω. Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο φωτογράφος έχει τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα μίας φωτογραφίας, αμέσως μόλις πραγματοποιήσει τη λήψη της.

Το ίδιο ισχύει και για έναν γραφίστα, έναν σχεδιαστή, και οποιονδήποτε δημιουργεί οτιδήποτε από το μηδέν. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται η χρήση του εκάστοτε έργου χωρίς την άδεια του δημιουργού, κάτι που ισχύει και στην αντιγραφή άρθρων.

Ο Μόνος Σωστός Τρόπος Για Αντιγραφή Άρθρων από άλλα Site

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για μια ιστοσελίδα, είναι το να γράφουμε υψηλής ποιότητας άρθρα, σε τακτική βάση. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να κάνουμε…

Εμείς στο PCSteps, χρησιμοποιούμε φωτογραφίες πλήρως απαλλαγμένες από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων. Ναι, υπάρχουν τέτοιες εικόνες, και το Google διαθέτει σχετικά φίλτρα στην αναζήτηση εικόνων για να τις βρίσκουμε.

Πόσο προστατεύει ένα απλό υδατογράφημα το υλικό μας;

Η έγγραφή κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων μίας εικόνας ή βίντεο είναι μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία.

Για παράδειγμα, η κατοχύρωση φωτογραφιών απαιτεί τα ακόλουθα βήματα:

  • εκτύπωση των φωτογραφιών σε φυσικό χαρτί
  • δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων σε ψηφιακό δίσκο (DVD)
  • οι φωτογραφίες πρέπει να είναι αριθμημένες
  • σε ένα φύλλο Α4, ιδανικά μη χειρόγραφο, μερικά στοιχεία για την κάθε εικόνα
  • το πρώτο φύλλο μιας εφημερίδας, όπου θα φαίνεται καθαρά η ημερομηνία έκδοσης
  • σφραγίζουμε τα πάντα σε έναν φάκελο
  • αποστέλλουμε τον φάκελο ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ στον εαυτό μας, ΑΠΟ: Χάρη Τάδε ΠΡΟΣ: Χάρη Τάδε
  • είναι σημαντικό να είναι συστημένο, διότι το ταχυδρομείο θα σφραγίσει το άνοιγμα του φακέλου με την ημερομηνία αποστολής
  • από τη στιγμή που θα λάβουμε τον φάκελο, δεν πρέπει ποτέ να τον ανοίξουμε

Είχαμε δίκιο, έτσι; Η διαδικασία είναι επίπονη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η εναλλακτική του συμβολαιογράφου, στον οποίο πρέπει να πάμε με τα παραπάνω στοιχεία, και να ανοίξουμε έναν φάκελο κατοχύρωσης. Πληρώνουμε 50€ – άσχετα με τον αριθμό των αρχείων – και είμαστε νομικά καλυμμένοι.

Σημειώνεται ότι τον φάκελο τον κρατά ο συμβολαιογράφος, κι εμείς τον χρησιμοποιούμε αν και εφόσον χρειαστεί.

Όλα τα παραπάνω είναι η καλύτερη λύση, αλλά δεν μπορούμε πάντα να τα κάνουμε, ειδικά αν είμαστε ιδιοκτήτες ενός site και χρησιμοποιούμε καθημερινά νέες εικόνες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να μας βοηθήσουν τα υδατογραφήματα.

Ένα υδατογράφημα δεν μας καλύπτει ιδιαίτερα νομικά. Δηλαδή, αν πάμε στα δικαστήρια, δεν πρόκειται να αποδείξουμε τίποτα λέγοντας “Μα είχα βάλει υδατογράφημα”.

Παρ’ όλα αυτά, θα μας βοηθήσει να αποθαρρύνουμε κάποιους επίδοξους “κλέφτες”, και μάλιστα με πολλούς τρόπους.

Αρκετοί, μόλις βλέπουν μία εικόνα με υδατογράφημα, δεν δοκιμάζουν καν να την κατεβάσουν. Παράλληλα, αν υπάρξει ο ένας που θα αδιαφορήσει, μπορούμε να του κρούσουμε τον κώδωνα, διότι είχαμε “σημαδέψει” την εικόνα μας.

Επίσης, ένα σωστά τοποθετημένο υδατογράφημα θα απαιτήσει πολύωρη επεξεργασία για την αφαίρεσή του. Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αν μιλάμε για αρχείο βίντεο.

Η σωστή μορφή ενός υδατογραφήματος, είναι η λέξη “Copyright”, ή το σύμβολο της πνευματικής ιδιοκτησίας “©”, ακολουθούμενο από τη χρονολογία και το όνομά μας. Για παράδειγμα: ©2018 PCSteps.

Τώρα που μάθαμε όσα πρέπει να ξέρουμε, ήρθε η ώρα να δούμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε υδατογράφημα στις εικόνες και τα βίντεό μας. Φυσικά, θα το κάνουμε με τη χρήση τόσο δωρεάν, όσο και εμπορικών προγραμμάτων.

Προσθήκη υδατογραφήματος σε εικόνα

Θα αρχίσουμε βλέποντας πώς μπορούμε να προσθέσουμε υδατογράφημα σε μια εικόνα. Με εικόνες ασχολούμαστε σίγουρα περισσότερο, και η διαδικασία είναι λίγο πιο εύκολη.

Η εικόνα στην οποία θα προσθέσουμε το υδατογράφημα είναι η παρακάτω, και θα χρησιμοποιηθεί και για τα δύο προγράμματα, Gimp και Adobe Photoshop.

Με τη βοήθεια του δωρεάν Gimp

Θα ξεκινήσουμε με το δωρεάν Gimp, το οποίο κατεβάζουμε από την επίσημη σελίδα του, και το εγκαθιστούμε.

Τρέχουμε το Gimp, πατάμε “Αρχείο→Άνοιγμα…”, εντοπίζουμε την εικόνα που θέλουμε να επεξεργαστούμε, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Από την εργαλειοθήκη αριστερά, κάνουμε κλικ στο “Εργαλείο κειμένου”, και ο δείκτης του ποντικιού μας θα μετατραπεί σε κέρσορα.

Πατάμε οπουδήποτε στην εικόνα, και θα δούμε το μενού επιλογών του εργαλείου κειμένου. Γράφουμε το κείμενο που απαιτείται, επιλέγουμε τη γραμματοσειρά που θέλουμε, και ρυθμίζουμε αναλόγως το μέγεθος του κειμένου.

Μία πολύ καλή επιλογή γραμματοσειράς είναι η Arial Bold, ενώ για χρώμα καλό θα ήταν να επιλέξουμε το λευκό. Όπως και να έχει, αν αποφασίσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή, αρκεί ένα διπλό κλικ στο εικονίδιο του “Τ”, στη στρώση του κειμένου.

Τώρα ενεργοποιούμε το εργαλείο της μετακίνησης, και μεταφέρουμε όπου θέλουμε το κείμενο.

Με τη βοήθεια των εργαλείων μετασχηματισμού, περιστρέφουμε το κείμενο, του αλλάζουμε μέγεθος, και τα λοιπά. Γενικότερα προσπαθούμε να μην καταστρέψουμε την αισθητική της εικόνας, αλλά να δυσκολέψουμε τον επίδοξο “κλέφτη” κατά το καθάρισμα.

Σχεδόν φθάσαμε στο τέλος. Επιλέγουμε τη στρώση του κειμένου, και ακριβώς από πάνω βλέπουμε την “Αδιαφάνεια”, την οποία ρυθμίζουμε στο “50.0”.

Αποθηκεύουμε την εικόνα μας, η οποία θα μοιάζει κάπως έτσι:

Το υδατογράφημα δεν καταστρέφει την εικόνα, δυσκολεύει όμως τα πράγματα και προστατεύει ως ένα βαθμό την ιδιοκτησία μας.

Χρησιμοποιώντας το Adobe Photoshop

Η διαδικασία στο Photoshop είναι παρόμοια. Μόλις τρέξουμε το πρόγραμμα, πατάμε στο “File”, διαλέγουμε “Open”, και μόλις βρούμε το αρχείο μας, κάνουμε κλικ στο “Open”.

Με την εικόνα ανοιχτή, επιλέγουμε το “Type Tool”, κάνουμε κλικ στη φωτογραφία, και γράφουμε το κείμενο που θέλουμε.

Με τη βοήθεια των επιλογών του εργαλείου, ρυθμίζουμε τη γραμματοσειρά όπως θέλουμε. Προτείνουμε πάλι ως γραμματοσειρά την Arial Bold, και για χρώμα το λευκό.

Ενεργοποιώντας το εργαλείο μετακίνησης, μεταφέρουμε το κείμενο όπου θέλουμε.

Παράλληλα, με τα πλήκτρα “Ctrl+T”, ενεργοποιούμε το εργαλείο μετασχηματισμού (Transform Tool), με το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε μέγεθος, κλίση, και άλλα χαρακτηριστικά του κειμένου μας.

Πάντα προσπαθούμε το υδατογράφημα να μην καταστρέφει την εικόνα, αλλά να δυσκολεύει τα πράγματα για τους επίδοξους εκμεταλλευτές της δουλειάς μας.

Για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία του υδατογραφήματος, επιλέγουμε το layer του κειμένου και ρυθμίζουμε το “Opacity” στο “50%”.

Τώρα μπορούμε να αποθηκεύσουμε την εικόνα μας, η οποία πλέον είναι κάπως έτσι:

Όπως και πριν, το υδατογράφημα δεν καταστρέφει την εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, οποιοσδήποτε θελήσει να την χρησιμοποιήσει χωρίς την άδεια μας, θα δυσκολευτεί αρκετά να την καθαρίσει.

Εισαγωγή υδατογραφήματος σε βίντεο

Το να προσθέσουμε υδατογράφημα σε μία φωτογραφία δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Το να προσθέσουμε όμως υδατογράφημα σε βίντεο είναι εξίσου εύκολο.

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα από τα βίντεο του PCSteps, και τα προγράμματα DaVinci Resolve και Adobe Premiere Pro.

Μέσω των εργαλείων του δωρεάν DaVinci Resolve

Πριν ξεκινήσουμε, κατεβάζουμε το DaVinci Resolve από την επίσημη σελίδα της εφαρμογής, και το εγκαθιστούμε.

Έπειτα, ανοίγουμε το πρόγραμμα, δημιουργούμε ένα νέο project, και σύρουμε το βίντεο στη βιβλιοθήκη δεδομένων του project.

Τοποθετούμε το βίντεο στο Timeline.

Κάτω αριστερά βλέπουμε τη βιβλιοθήκη των εφέ. Αν αυτό δεν συμβαίνει, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Effects Library”.

Μεταξύ των επιλογών, θα βρούμε μία που ονομάζεται “Title”. Την επιλέγουμε, και σύρουμε ένα στοιχείο “Text” πάνω από το βίντεο στο Timeline.

Τώρα, κάνουμε κλικ στο στοιχείο κειμένου, και θα εμφανιστούν πάνω δεξιά οι ρυθμίσεις του. Επίσης, στην προεπισκόπηση του βίντεο βλέπουμε το κείμενο, ενώ ό,τι αλλαγές κάνουμε εμφανίζονται εκεί σε πραγματικό χρόνο.

Με επιλεγμένη την καρτέλα “Text”, συμπληρώνουμε το κείμενο του υδατογραφήματος στο πεδίο “Rich Text”. Επιλέγουμε τη γραμματοσειρά που θέλουμε. Ως συνήθως, προτείνουμε την Arial με Bold, και για χρώμα το λευκό.

Τέλος, ρυθμίζουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς, ανάλογα με την ανάλυση του βίντεο, ώστε να καταλαμβάνει όσο χώρο θέλουμε.

Πατώντας αριστερό κλικ στο κείμενο, επάνω στην προεπισκόπηση, επιλέγουμε το στοιχείο. Με κρατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού, τοποθετούμε το κείμενο σέρνοντάς το όπου θέλουμε πάνω στο βίντεο.

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να περιστρέψουμε το κείμενο, το κάνουμε από την επιλογή “Rotation Angle” στις ρυθμίσεις του στοιχείου. Παράλληλα, με τα “Position X/Υ”, μετακινούμε με ακρίβεια το στοιχείο του κειμένου.

Τέλεια! Το κείμενο μας είναι στη θέση του, έχει τις σωστές διαστάσεις, και πρέπει να το κάνουμε λίγο πιο διακριτικό.

Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Video” από τις ρυθμίσεις του στοιχείου κειμένου, εντοπίζουμε το “Opacity”, και το ρυθμίζουμε στο “50.00”.

Το τελευταίο βήμα είναι να επεκτείνουμε τη διάρκεια του στοιχείου κειμένου, τόσο ώστε να είναι ίση με τη διάρκεια του βίντεο.

Είμαστε έτοιμοι. Το υδατογράφημα έχει προστεθεί στο βίντεό μας, και πλέον δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι δεν τον “ενημερώσαμε” πως μας ανήκει.

Εκμεταλλεύοντας τις δυνατότητες του Adobe Premiere Pro

Η εισαγωγή υδατογραφήματος σε βίντεο με το Adobe Premiere Pro είναι κάπως διαφορετική.

Δημιουργούμε ένα νέο project, και σύρουμε το βίντεο στη βιβλιοθήκη πολυμέσων.

Τοποθετούμε το βίντεο στο Timeline, πατάμε το κουμπί εισαγωγής κειμένου, και ο δείκτης του ποντικιού μας αλλάζει.

Κάνοντας κλικ οπουδήποτε στην προεπισκόπηση του βίντεο, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κειμένου. Εκεί μπορούμε να προσθέσουμε το υδατογράφημά μας.

Παράλληλα, θα εμφανιστεί το στοιχείο κειμένου στο Timeline.

Αριστερά, βλέπουμε το “Effects Control”. Από εδώ μπορούμε να αλλάξουμε με κάθε λεπτομέρεια το στοιχείο κειμένου.

Στο “Source Text” ρυθμίζουμε τη γραμματοσειρά, το χρώμα, το μέγεθος, και πολλά ακόμη. Για γραμματοσειρά προτείνουμε την Arial σε Bold, και χρώμα λευκό. Το μέγεθος, όπως είπαμε πιο πάνω, εξαρτάται από την ανάλυση του βίντεο.

Μόλις τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις της γραμματοσειράς, ενεργοποιούμε το “Selection Tool”. Το στοιχείο κειμένου θα αλλάξει περίγραμμα.

Με παρατεταμένο κλικ, σύρουμε το κείμενο όπου θέλουμε, ενώ με τη βοήθεια τον σημείων ελέγχου, αλλάζουμε το μέγεθος του.

Ταυτόχρονα, αν περάσουμε το ποντίκι μας στα σημεία των γωνιών, ο δείκτης αλλάζει σε ένα διπλό γυριστό βελάκι. Αν κρατήσουμε πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού, μπορούμε να περιστρέψουμε το κείμενο.

Βέβαια, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε με ακρίβεια τη θέση, την περιστροφή, και πολλά ακόμη, από το πλαίσιο του “Effects Control” και το “Motion”.

Για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μία μικρή διαφάνεια στο κείμενό μας. Γι’ αυτό, ανοίγουμε το “Opacity, πάμε στο “Effects Control”, και το ρυθμίζουμε στο “50.0%”.

Προφανώς, για να εμφανίζεται το υδατογράφημα καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, θα πρέπει να το επεκτείνουμε χρονικά. Για να αλλάξουμε τη διάρκεια εμφάνισης του στοιχείου, σύρουμε την άκρη του μέχρι να φτάσει την άκρη του βίντεο.

Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία με επιτυχία, και πλέον όποιος κι αν θελήσει να “κλέψει” το βίντεό μας, θα πρέπει ή να ζητήσει άδεια, ή να αφιερώσει πολύ χρόνο για να το “διορθώσει”.

Τελικά αξίζει τον κόπο η προστασία με υδατογράφημα;

Μπορεί ένα υδατογράφημα να μην μας καλύπτει καθόλου νομικά, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος αποθάρρυνσης της μη αδειοδοτημένης χρήσης των εικόνων και βίντεό μας.

Εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο και το χρόνο που απαιτεί η όλη διαδικασία. Εσείς συμφωνείτε μαζί μας, ή θεωρείτε ότι δεν έχει κανένα νόημα;

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured CHEERLUX E1 Νέος Βιντεοπροβολέας Android 13 Με Πιστοποίηση Netflix Σε Προσφορά x4α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#361 - Ειδοποιήσεις Με Φλας Και Εκφώνηση Καλούντος Στο Android, Έγγραφα Google Ως Εργαλείο OCR
QuickSteps
GamingSteps#20250111 - Αποκάλυψη Για Το Switch 2, Κάρτες Γραφικών Nvidia RTX 50, AMD RX 9070 Και Ryzen Z2
GamingSteps