Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Κάρτα Μνήμης: Ξεμπερδεύουμε το Χάος Στην Αγορά SD και MicroSD

Κάρτα Μνήμης: Ξεμπερδεύουμε το Χάος Στην Αγορά SD και MicroSD

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αν έχετε προσπαθήσει να αγοράσετε κάρτα μνήμης SD ή microSD τα τελευταία χρόνια, θα έχετε διαπιστώσει ότι επικρατεί χάος με τις κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά. Ανάλογα με το πού σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα, θα πρέπει να επιλέξουμε τι UHS θα έχει, τι Speed Class, τι App Performance Class. Θα είναι V30 και πάνω; Πόσα GB θα μας χρειαστούν; SDXC ή SDHC; Η αγορά SD μπορεί εύκολα να γίνει πονοκέφαλος.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αντιλαμβάνεστε ότι για κάποιον που δεν γνωρίζει τι σημαίνουν όλα αυτά, και θέλει απλώς μια κάρτα για το κινητό του, όλες αυτές οι πιστοποιήσεις είναι δυσνόητες χωρίς λόγο.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μία λίστα με κάρτες SD και microSD της αγοράς, και να προτείνουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για κάθε χρήση. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αξίζει να αναφέρουμε τι σημαίνει το κάθε χαρακτηριστικό και πού χρησιμεύει.

Αν μη τι άλλο, θα βγάλουμε το άχτι μας και για τους υπεύθυνους πίσω απ' αυτό το χάος.

Αν ψάχνετε απλώς για αγορά SD ή μια κάρτα μνήμης microSD, χωρίς να σας ενδιαφέρει να μάθετε γιατί επιλέξαμε τις κάρτες που θα αναφέρουμε, μπορείτε απλά να μεταβείτε στο τέλος του οδηγού.

Πώς λειτουργεί μια κάρτα μνήμης SD

Οι κάρτες Secure Digital – ναι, αυτό σημαίνουν τα αρχικά SD – είναι κάρτες με μνήμη flash, τις οποίες χρησιμοποιούμε κατά κόρον σε όλες τις σύγχρονες συσκευές μας.

Μάλιστα, διαφέρουν από άλλα ήδη μνημών flash, καθώς μπορούμε να γράψουμε πάνω τους χιλιάδες φορές χωρίς να χαλάσουν. Παράλληλα, δεν χρειάζονται ρεύμα για να διατηρήσουν τα δεδομένα τους, όπως για παράδειγμα οι μνήμες RAM. Προφανώς, δεν έχουν ούτε κινούμενα μέρη, όπως οι δίσκοι HDD.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να τις παρομοιάσουμε με μικροσκοπικούς δίσκους SSD, αν και με αρκετά χαμηλότερη απόδοση.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά τις καθιστούν ιδανικές για χρήση σε κινητά, ψηφιακές κάμερες, και άλλες συσκευές που χρειάζονται φορητότητα, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, και αντοχή στον χρόνο.

Όπως και στους δίσκους SSD, τα δεδομένα σε μια κάρτα SD αποθηκεύονται σε μια σειρά από ηλεκτρονικά μέρη, τα οποία ονομάζονται NAND chip.

Αυτά τα κυκλώματα επιτρέπουν στα δεδομένα να καταγράφονται και να αποθηκεύονται μέσα στην κάρτα μνήμης. Και εφόσον δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν με μεγάλες ταχύτητες, από και προς την κάρτα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ταχύτητες των CD/DVD, ή των δίσκων HDD.

Τι σημαίνει Secure Digital;

Πριν προχωρήσουμε στον τρόπο λειτουργίας τους, θα αναφέρουμε ότι οι κάρτες SD συμμορφώνονται με τα πρότυπα που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται από την ένωση Secure Digital Association.

Την ένωση δημιούργησαν οι εταιρείες Panasonic, SanDisk, και Toshiba τον Ιανουάριο του 2000, με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση προτύπων αποθήκευσης για μνήμες flash.

Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιήθηκε ως βάση η τεχνολογία της SanDisk, που είναι παγκόσμιος ηγέτης στα προϊόντα μνήμης flash, και έγινε η βάση για τα νέα πρότυπα που κυκλοφορούν.

Η SD Association έχει την έδρα της στο San Ramon της Καλιφόρνια, αλλά δεν πρόκειται για έναν οργανισμό ή εταιρεία που παράγει και προωθεί κάρτες SD στην αγορά. Αντίθετα, είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της: μία ένωση.

Στην ένωση συμμετέχουν πάνω από χίλιες κατασκευάστριες εταιρείες, με σκοπό να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της τεχνολογίας που διέπει τις κάρτες SD, και να δημιουργήσουν νέα πρότυπα.

Μάλιστα, αν κοιτάξετε μια οποιαδήποτε κάρτα μνήμης, θα δείτε επάνω το λογότυπο της ένωσης.

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όλες οι κάρτες SD έχουν το ίδιο λογότυπο, τώρα ξέρετε τον λόγο.

Ξεμπερδεύοντας το κουβάρι…

Όπως ήδη αναφέραμε, τα χαρακτηριστικά σε μια κάρτα SD είναι ό,τι πιο μπερδεμένο θα συναντήσουμε στην αγορά. Πραγματικά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς κάτι τόσο μικρό, κατέληξε να είναι τόσο πολύπλοκο.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε αργά και σταθερά το κουβάρι για την αγορά SD κάρτας, ελπίζοντας να μην κάνουμε τα πράγματα χειρότερα.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι κάρτες μνήμης.

Μεγέθη

Το φυσικό μέγεθος της κάρτας είναι ο ευκολότερος παράγοντας, όταν μιλάμε για αγορά SD. Τα πράγματα είναι σχετικά απλά, αφού κάθε συσκευή δέχεται μόνο ένα συγκεκριμένο μέγεθος.

Τα διαθέσιμα μεγέθη φαίνονται στην εικόνα και περιγράφονται παρακάτω.

SD ή Full SD

Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο μέγεθος σε μια κάρτα μνήμης. Αυτές οι κάρτες διαθέτουν εννιά πινάκια από την πίσω πλευρά, και έχουν μέγεθος 32 x 24mm. Το πάχος τους είναι στα 2.1mm.

Στην αριστερή τους πλευρά θα βρούμε έναν διακόπτη, ο οποίος χρησιμοποιείται για την προστασία εγγραφής. Τέτοιες κάρτες θα βρούμε συνήθως σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, και άλλες συσκευές εγγραφής.

miniSD

Η “μίνι” έκδοση μιας κάρτας SD κυκλοφορεί με την ονομασία miniSD, και έχει μέγεθος 20 x 21.5 mm, με πάχος στα 1.4mm. Διαθέτει 11 πινάκια στο πίσω μέρος, και ήταν η πρώτη απόπειρα για σμίκρυνση της κανονικής κάρτας SD.

Πλέον, συναντάται πολύ σπάνια σε συσκευές, σε σύγκριση με τα άλλα δύο μεγέθη.

microSD

Το τελευταίο μέγεθος είναι οι κάρτες microSD, που είναι ακόμα πιο μικρές, στα 15 x 11 mm, με πάχος 1mm. Διαθέτει οκτώ πινάκια στο πίσω μέρος, και λόγω μικρού μεγέθους χρησιμοποιείται κυρίως σε smartphone.

Τι να επιλέξω;

Στην αγορά SD, επιλέγουμε πάντα το μέγεθος που ταιριάζει στη συσκευή μας, το οποίο αναγράφεται πάνω στο manual, ή στη θύρα που διαθέτει για την κάρτα μνήμης.

Στις θύρες SD μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς αντάπτορες για να τοποθετήσουμε κάρτες micro και miniSD.

Οπότε, αν διαθέτουμε ήδη κάποια καλή κάρτα microSD, για παράδειγμα, και θέλουμε να την τοποθετήσουμε σε μια κάμερα που δέχεται μόνο κάρτες SD, ίσως να μας αρκεί ένας απλός αντάπτορας.

Το πιθανότερο είναι η κάρτα microSD που διαθέτουμε να έχει ήδη έρθει με αντάπτορα, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές τους συμπεριλαμβάνουν στις συσκευασίες.

Σημειώνουμε ότι η χρήση του αντάπτορα δεν θα έχει κάποιο αντίκτυπο στην ταχύτητας της κάρτας. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούμε απευθείας τις κάρτες που έχουν σχεδιαστεί για την εκάστοτε θύρα.

Χωρητικότητα

Τα πράγματα είναι σχετικά πολύ απλά και στη χωρητικότητα. Στην αγορά SD θα βρούμε κάρτες από 1GB, έως αρκετά GB. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερες κάρτες SD μέχρι σήμερα φτάνουν τα 512GB. Η μεγαλύτερη microSD κάρτα είναι της SanDisk, και ανέρχεται κι αυτή στα 512GB.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε κάρτες που ισχυρίζονται μεγάλες χωρητικότητες για τραγικά γελοία ποσά.

Εκτός του ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες κάρτες σαν αυτή της παραπάνω εικόνας, θεωρείτε λογικό να κοστίζουν λιγότερο από έναν δίσκο HDD 1TB;

Οι miniSD κάρτες, όπως θα δούμε, δεν φτάνουν σε τόσο μεγάλα μεγέθη. Αφήστε που τείνουν να εξαφανιστούν από την αγορά, καθώς πλέον δεν χρησιμοποιούνται σε νέες συσκευές.

Στην αγορά SD κάρτας, ο καθένας μπορεί να επιλέξει χωρητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ωστόσο, οι εταιρείες δεν αρκέστηκαν στο να αναφέρουν απλά τη χωρητικότητα. Θέλησαν να προσθέσουν έξτρα γράμματα και ορολογίες στις κάρτες SD, που πρακτικά είναι άχρηστα, απ’ τη στιγμή που αναφέρουν τη χωρητικότητα.

Έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι το κάνουν επίτηδες δύσκολο για να μας παιδεύουν άδικα.

Όπως και να ‘χει, έχουμε τρία πρότυπα καρτών, όσον αφορά τη χωρητικότητα. Από το παλαιότερο προς το νεότερο, είναι τα εξής:

SD (σκέτο)

Αν η κάρτα μας πάνω γράφει απλώς SD, τότε η χωρητικότητά της είναι το πολύ έως 2GB. Πλέον χρησιμοποιείται ελάχιστα, καθώς 2GB δεν φτάνουν ούτε για ένα βίντεο 10 λεπτών σε ένα σύγχρονο κινητό.

Αυτό το πρότυπο χρησιμοποιεί σύστημα αρχείων FAT 12 και 16.

SDHC

Αν το λογότυπο “SD” συνοδεύεται και από τα γράμματα “HC”, τότε σημαίνει ότι η χωρητικότητα της κάρτας είναι από 4GB έως 32GB. Το HC σημαίνει “High Capacity”, δηλαδή “υψηλής χωρητικότητας”.

Όπως προείπαμε, είναι άχρηστη αυτή η ονομασία, και πιο πολύ αποτελεί διαφημιστικό τρικ, αφού στην ουσία πάνω σε κάθε κάρτα αναγράφεται ακριβώς πόσα GB διαθέτει.

Όπως και να ‘χει, οι κάρτες SDHC χρησιμοποιούν το σύστημα αρχείων FAT32. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον δεν μπορούμε να γράψουμε αρχεία μεγαλύτερα των 4GB σε αυτές τις κάρτες.

Αν για παράδειγμα έχουμε μια κάρτα SDHC, και καταγράφουμε βίντεο με μια βιντεοκάμερα, μόλις το βίντεό μας φτάσει τα 4GB, η κάμερα θα δημιουργήσει ένα νέο αρχείο βίντεο, ακόμα κι αν δεν σταματήσουμε την καταγραφή.

SDXC

Αντίστοιχα, το “XC” σημαίνει “eXtended Capacity”, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι κάρτες SDXC ξεκινούν από τα 32GB, και φτάνουν έως τα 2TB. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο κάρτες SD και microSD, καθώς οι miniSD δεν βγαίνουν σε τέτοια μεγέθη.

Σε αυτό το πρότυπο, το σύστημα αρχείων είναι exFAT, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει τον περιορισμό των 4GB του FAT.

Το μεγαλύτερο αρχείο που μπορεί να αποθηκευτεί σε σύστημα αρχείων exFAT είναι τα 16EB (Exabyte), που ισοδυναμούν με 16.000.000 TB. Αντιλαμβάνεστε ότι ίσως και να μην ζήσουμε τόσο, ώστε να δούμε τέτοια μεγέθη στα προσωπικά μας αρχεία. Λέμε, ίσως.

Παραπάνω αναφέραμε ότι οι μεγαλύτερες SD κάρτες φτάνουν τα 512GB. Δεν κάναμε λάθος, απλώς το πρότυπο SDXC έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει κάρτες έως 2TB. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν καταφέρει να τις κατασκευάσουν και να τις διαθέσουν στην αγορά.

Αυτό πάντως είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε για να το δούμε.

Τι να επιλέξω;

Παρότι τα πράγματα είναι απλά με τη χωρητικότητα, θα πρέπει να ελέγξουμε αν η συσκευή μας υποστηρίζει το πρότυπο της κάρτας που θα επιλέξουμε. Κάποιες παλιότερες συσκευές δεν δέχονται πάνω από 2GB. Με άλλα λόγια, δεν υποστηρίζουν SDXC ή SDHC.

Πάνω στη συσκευή ή στο manual εικονίζεται συνήθως ένα από τα τρία παρακάτω λογότυπα, ανάλογα με το πρότυπο που υποστηρίζει.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στα λογότυπα, τα πρότυπα χωρητικότητας συνδυάζονται με τα μεγέθη. Δηλαδή αν η συσκευή παίρνει microSD, θα δούμε αντίστοιχα κάρτες microSDHC και microSDXC.

Η επιλογή, λοιπόν, και εδώ είναι πανεύκολη. Αν η συσκευή μας το υποστηρίζει, επιλέγουμε SDXC χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεν υποστηρίζει αυτό το πρότυπο, ή αν δεν θέλουμε τόσο μεγάλη κάρτα, το SDHC είναι μονόδρομος.

Τώρα, αν έχουμε μια τόσο παλιά συσκευή που δεν δέχεται τίποτα απ’ τα παραπάνω, ίσως ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, οι συσκευές αναφέρουν πάντα το μέγιστο δυνατό όριο σε GB. Προσέχουμε, λοιπόν, να μην αγοράσουμε κάποια κάρτα μνήμης που το ξεπερνάει, γιατί δεν θα δουλεύει.

Bus Speed

Ο όρος UHS δημιουργήθηκε το 2010, και στην ουσία είναι ο όρος marketing που αναφέρεται στο είδος bus που διαθέτει η κάρτα μνήμης, και άρα στις μέγιστες ταχύτητες που μπορεί να φτάσει.

Ακολουθούν οι τύποι bus που υπάρχουν μέχρι στιγμής, μαζί με τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες που υποστηρίζουν.

Default Speed και High Speed

Το πρότυπο Default Speed είναι αρκετά παλιό και σηματοδοτεί το bus 1.01. Το High Speed είναι επίσης παλιό, είναι το μέγιστο που μπορούν να φτάσουν οι απλές κάρτες SD που αναφέραμε παραπάνω, και αναφέρεται στην έκδοση 1.10.

UHS

Από την έκδοση 3.01 και μετά, η ορολογία άλλαξε σε UHS, και αντίστοιχα αυξήθηκαν και οι μέγιστες δυνατές ταχύτητες των καρτών.

Ο παρακάτω πίνακας ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο.

Όπως βλέπουμε, το UHS συμβολίζεται με Ι, ΙΙ, ή III δίπλα από το λογότυπο SDXC ή SDHC. Οι απλές κάρτες SD -σκέτο- δεν υποστηρίζουν το πρότυπο UHS, και δεν υπάρχει κάποιο λογότυπο για τα Default Speed και High Speed.

Έτσι κι αλλιώς όμως, δεν θα μας χρειαστούν τέτοιες κάρτες πλέον.

Τι να επιλέξω;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το UHS-II, που δημιουργήθηκε το 2011, έχει διαφορετική διάταξη στα πινάκια της κάρτας, απ’ ό,τι το UHS-I. Η επιπλέον σειρά από pin που διαθέτει, αυξάνει το διαθέσιμο bandwidth στα 150-300MB/s.

Ωστόσο, για να εκμεταλλευτούμε πλήρως μια κάρτα μνήμης UHS-II, θα πρέπει η συσκευή μας να έχει τις απαραίτητες υποδοχές pin για να τη διαβάσει σωστά.

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχουν στην αγορά κινητά τηλέφωνα που να υποστηρίζουν UHS-II, ενώ οι χρήστες αναφέρουν χαμηλές ταχύτητες με την τοποθέτηση καρτών UHS-II σε θύρες UHS-I. Οι κάρτες UHS-III, ωστόσο, θα είναι συμβατές με θύρες UHS-II, όταν με το καλό κυκλοφορήσουν.

Επίσης, όλοι οι τύποι UHS είναι προς τα πίσω συμβατοί με την προηγούμενη γενιά. Αν δηλαδή έχουμε ήδη μια κάρτα UHS-I, αλλά η συσκευή μας υποστηρίζει UHS-II, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας την κάρτα.

Και πάλι λοιπόν, θα πρέπει να συμβουλευτούμε το manual της συσκευής μας, για να δούμε τι υποστηρίζει.

Αν διαθέτουμε κάποια κάρτα που δεν υποστηρίζει UHS, σημαίνει ότι έχει παλαιότερου τύπου bus, και άρα υποστηρίζει πολύ μικρότερες ταχύτητες.

Συνήθως τέτοιες κάρτες θα τις βρούμε αρκετά φθηνά, παρά τις μεγάλες χωρητικότητες, που ίσως μπούμε στον πειρασμό να τις δοκιμάσουμε.

Μην πέσετε στην παγίδα. Εμείς συνιστούμε τουλάχιστον κάρτες UHS-I παρά το μεγαλύτερο κόστος, εκτός πια κι αν η συσκευή είναι τόσο παλιά που δεν το υποστηρίζει.

Τι είναι το Speed Class

Αν νομίζατε ότι τα δύσκολα πέρασαν, είστε μακράν νυχτωμένοι. Ακόμα δεν είδαμε ούτε τα βασικά.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει στην αγορά SD, είναι η ταχύτητά της.

Η ταχύτητα μια κάρτας δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο όταν απλώς αποθηκεύουμε αρχεία, ή τραβάμε φωτογραφίες με το κινητό. Είναι όμως άκρως σημαντική όταν τραβάμε βίντεο, ειδικά αν πρόκειται για βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Προφανώς, αν η κάρτα μας δεν μπορεί να γράψει δεδομένα όσο γρήγορα τα καταγράφει η κάμερά μας, το αρχείο που θα προκύψει θα είναι ένα μάτσο χάλια, και δεν θα φταίει η κάμερα.

Θα μας πείτε, πριν λίγο δεν είδαμε το bus speed; Για ποια ταχύτητα μιλάμε τώρα; Το bus speed είναι οι μέγιστες ταχύτητες που μπορούν να πετύχουν οι κάρτες SD, ανάλογα με το είδος του bus που διαθέτουν.

Όμως τι γίνεται με τις ελάχιστες ταχύτητες; Αυτό το κομμάτι έρχεται να καλύψει το πολυσυζητημένο Speed Class.

Εδώ να σημειώσουμε ότι μιλάμε πάντα για ταχύτητες εγγραφής, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο.

Η SD Association έχει δημιουργήσει τρεις κατηγορίες ταξινόμησης που έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα γράφει δεδομένα μια κάρτα SD. Η κάθε κατηγορία έχει ένα σωρό υποκατηγορίες. Μάλιστα, μία κάρτα μπορεί να εμπίπτει σε δύο ή και στις τρεις κατηγορίες ταυτόχρονα.

Όχι, δεν αρκούσε μία κατηγορία, ήθελαν να δημιουργήσουν τρεις, τι ζόρι τραβάτε; Πώς αλλιώς θα μας μπέρδευαν περισσότερο;

Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, αυτές οι κατηγορίες είναι κάτι σαν τις πιστοποιήσεις 80 Plus των τροφοδοτικών, αλλά σε απείρως χειρότερο βαθμό.

Αγορά Τροφοδοτικού: Πώς να Επιλέξω μέσω PSU Calculator

Η αγορά τροφοδοτικού είναι μία δύσκολή απόφαση για τον υπολογιστή. Η λάθος αγορά τροφοδοτικού μπορεί να είναι από σπατάλη χρημάτων μέχρι επικίνδυνη για το σύστημα. Στον…

Θεωρούμε ότι είναι προφανές μέχρι εδώ, πως η SD Association δεν φημίζεται για το αποτελεσματικό της marketing. Ενδεχομένως να μην την ενδιαφέρει καν αυτός ο τομέας, δεν εξηγείται αλλιώς.

Speed Class

Η πρώτη πιστοποίηση είναι το Speed Class, και αναφέρεται στην ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής.

Το Speed Class συμβολίζεται με ένα νούμερο μέσα στο σχήμα “C” πάνω στην κάρτα, και ανάλογα με το νούμερο, η κάρτα εμπίπτει σε τέσσερις υποκατηγορίες: Class 2, 4, 6, και 10.

Ευτυχώς, τα νούμερα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά ισοδυναμούν με την ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής σε MB/s σε κάθε κατηγορία. Μία κάρτα που έχει Speed Class 6, σημαίνει ότι εγγυάται ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής τα 6MB/s.

Ultra High Speed Class

Το UHS Speed Class είναι άλλη μια “μονάδα μέτρησης” της ταχύτητας εγγραφής για τις κάρτες SD, και αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής για βίντεο. Ποια η διαφορά; Καμία, πραγματικά.

Εντάξει, σηματοδοτεί τη μετάβαση σε UHS bus από High Speed bus, όμως ως μέτρο αναφοράς της ταχύτητας, δεν κάνει καμία διαφορά.

Εν ολίγοις, θα μπορούσε να συνεχιστεί η προηγούμενη ορολογία Speed Class, απλώς αυξάνοντας τις ταχύτητες. Ας πει κάποιος στην SD Association ότι τα νούμερα ΔΕΝ σταματάνε στο 10.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: UHS Speed Class 1 και 3. Για συντομία θα τις βρούμε και ως U1 και U3.

Το λογότυπό τους είναι το σχήμα U, και μέσα βρίσκεται ο αντίστοιχος αριθμός, όπως φαίνεται στην πάνω εικόνα. Το U1 υποστηρίζει ελάχιστο ρυθμό εγγραφής τα 10MB/s, ενώ το U3 τα 30MB/s.

Εν ολίγοις, αν η κάρτα έχει πάνω U1 ή U3, σημαίνει ότι έχει UHS bus – πράγμα που έτσι κι αλλιώς το ξέραμε γιατί έχει ξεχωριστό σήμα UHS επάνω – και επιλέον πιάνει τις ελάχιστες ταχύτητες 10MB/s και 30 MB/s αντίστοιχα.

Video Speed Class

Το Video Speed Class δημιουργήθηκε για να ξεχωρίσει τις κάρτες που μπορούν υποστηρίξουν εγγραφή υψηλών αναλύσεων (4K ή 8Κ).

Καμία πρωτοτυπία δηλαδή, σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία. Αυτή η κατηγορία πιστοποιεί επίσης και την υποστήριξη της επόμενης γενιάς των μνημών flash, όπως οι 3D NAND.

Το Video Speed Class, ή απλώς V Class, συμβολίζεται με το γράμμα V και δίπλα τον αριθμό της ελάχιστης ταχύτητας εγγραφής σε MB/s.

Υπάρχουν πέντε διαθέσιμες υποκατηγορίες: V6, V10, V30, V60, και V90.

Ταχύτητα κατασκευαστή

Σε κάποιες κάρτες SD, οι κατασκευαστές αποφασίζουν να εισάγουν δικές τους μέγιστες ταχύτητες, βάσει μετρήσεων που έχουν κάνει στα προϊόντα τους.

Έτσι, σε συνδυασμό με όλα αυτά τα σύμβολα που είδαμε ως τώρα, πάνω σε αρκετές κάρτες θα βρούμε και αναγραφόμενες μέγιστες δυνατές ταχύτητες.

Επαναλαμβάνουμε, μέγιστες δυνατές ταχύτητες, και μάλιστα ανάγνωσης τις περισσότερες φορές, όχι εγγραφής. Πώς οι συνδέσεις ADSL δίνουν έως 24Mbps; Αντίστοιχα και οι κατασκευαστές καρτών δίνουν έως, πχ 80 MB/s μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης.

Δεν σημαίνει ότι θα φτάνει αυτά τα νούμερα η κάρτα μνήμης, αλλά υποθέτουμε ότι τουλάχιστον θα τα πλησιάζει. Σε αντίθεση πάντα με τις ταχύτητες ίντερνετ στις 24άρες συνδέσεις στην Ελλάδα, που όχι μόνο δεν πλησιάζουν τα 24Mbps, αλλά τις περισσότερες φορές είναι και κάτω απ' τα μισά.

Τι στο κέρατο να επιλέξω;

Καλή ερώτηση.

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται όλα τα παραπάνω.

Σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη ένδειξη είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει. Με άλλα λόγια, σε κάρτες που υποστηρίζουν V90, θα βρούμε επιπλέον τις ενδείξεις U3 και C10, οι οποίες μας είναι πρακτικά άχρηστες.

Για οποιαδήποτε χρήση, δεν νοείται εν έτει 2018 να πάμε σε κάτι λιγότερο από U3 ή V30, αν δεν μας περιορίζει το hardware.

Αν έχουμε τόσο περιορισμένο budget, μπορούμε να ξεπέσουμε σε U1 ή V10, αλλά μόνο για χρήσεις αναπαραγωγής ή αποθήκευσης, και όχι εγγραφής βίντεο. Βέβαια, η χρηματική διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, που να αξίζει έστω και να το σκεφτούμε.

Για κάρτες κάτω από U1, V10, και Class 10, δεν το συζητάμε καν. Μείνετε μακριά, είναι καθαρά πεταμένα λεφτά, και ποιος ξέρει από πότε έχουν ξεμείνει στο ράφι.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι και βιντεολήπτες, που καταγράφουν το υλικό τους σε 8K, ίσως να αξίζει να επενδύσουν σε κάρτες V60 και V90. Για όλους τους υπόλοιπους, ακόμα και για 4K υλικό, οι κάρτες V30 είναι αρκετές.

App Performance Class

Η SD Association δεν χάνει ευκαιρία να δημιουργεί νέα λογότυπα και κλάσεις. Πού θα πάει, κάποια στιγμή θα τελειώσει το αλφάβητο.

Το App Performance Class είναι σχετικά νέα ορολογία marketing, που σηματοδοτεί ότι μια κάρτα είναι αρκετά καλή για εγκατάσταση εφαρμογών σε κινητά.

Σε γενικές γραμμές, για την εγγραφή βίντεο μας ενδιαφέρει η κάρτα να είναι γρήγορη στο στη συνεχόμενη εγγραφή ενός μεγάλου αρχείου. Η ταχύτητα αυτή είναι γνωστή ως sequential write speed.

Αντίθετα, συσκευές όπως smartphone και φορητές κονσόλες αλληλεπιδρούν με τον χώρο της μνήμης με διαφορετικό τρόπο. Αντί για ένα μεγάλο αρχείο, γράφουν και διαβάζουν πολλαπλά μικρά αρχεία, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε διάφορα σημεία.

Αυτού του είδους η ταχύτητα αναφέρεται ως random read και random write speed. Το App Performance Class, λοιπόν, πιστοποιεί αυτού του είδους τις ταχύτητες.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες βαθμίδες: App Performance Class 1 και 2, ή απλώς A1 και Α2.

Οι προβλεπόμενες ταχύτητες φαίνονται στον παραπάνω πίνακα.

Τι να επιλέξω;

Δεδομένου ότι αυτή η πιστοποίηση είναι καινούργια, δεν υπάρχουν τόσα πολλά μοντέλα A1 στην αγορά, ενώ A2 δεν θα βρούμε κανένα.

Οπότε άμεσα λύνεται το πρόβλημα της επιλογής μεταξύ των δύο. Το πραγματικό ερώτημα είναι, αξίζει γενικά η επένδυση σε μια κάρτα μνήμης A1, έναντι μιας κάρτας που δεν έχει αυτήν την πιστοποίηση;

Η απάντηση είναι ναι, αν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα μνήμης σε κινητά ή κονσόλες, και μάλιστα να εγκαταστήσουμε εφαρμογές και παιχνίδια πάνω της.

Πώς Μεταφέρω Εφαρμογές στην SD Για Έξτρα Χώρο Στο Android
Πώς Μεταφέρω Εφαρμογές Στην SD Για Έξτρα Χώρο Στο Android

Από προεπιλογή, οι εφαρμογές στο Android εγκαθίστανται στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης της συσκευής μας. Ωστόσο, σε παλαιότερες ή οικονομικότερες συσκευές, ο χώρος αυτός πιθανώς να…

Ακόμα και την πιο γρήγορη κάρτα μνήμης να έχουμε, όσον αφορά το sequential write, δεν μας εγγυάται κανείς ότι θα είναι εξίσου γρήγορη και στα random read και write.

Από την άλλη, αν η κάρτα προορίζεται για απλή αποθήκευση αρχείων ή για κάμερες, η πιστοποίηση Α1 μας είναι άχρηστη.

Αγορά SD και microSD

Βάσει όσων περιγράψαμε ως τώρα, θεωρητικά μπορεί κάποιος να κάνει αγορά SD κάρτας που να ταιριάζει στις ανάγκες του.

Παρακάτω προτείνουμε κάποιες από τις καλύτερες κάρτες της αγοράς για την κάθε κατηγορία. Η λίστα μας ξεκινάει από τις ταχύτερες πιστοποιήσεις, και καταλήγει στις πιο αργές.

Έχουμε συμπεριλάβει μοντέλα για τα συνηθέστερα μεγέθη σε κάθε κατηγορία. Υπάρχουν αμέτρητες κάρτες από διάφορους κατασκευαστές, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον να τις αναφέρουμε όλες.

Αν ψάχνετε για κάτι πιο συγκεκριμένο, και δεν σας καλύπτει η λίστα μας, ή αν θέλετε να ρωτήσετε για κάποια κάρτα μνήμης που δεν συμπεριλάβαμε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια τις ανάγκες σας, και θα σας γίνει άμεσα κάποια πρόταση για αγορά SD και micro SD.

Η παρακάτω λίστα περιέχει προτάσεις από Ελλάδα, αλλά και από εξωτερικό. Όπως θα δείτε, η SanDisk κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο των προτάσεών μας στην αγορά SD, και όχι άδικα.

UHS-II για μέγιστες επιδόσεις

Αν θέλουμε το καλύτερο που κυκλοφορεί, θα πρέπει να βάλουμε και το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Οι κάρτες UHS-II είναι οι ακριβότερες της αγοράς, και όχι άδικα.

Προφανώς, δεν θα πάρουμε κάρτα UHS-II για να τη βάλουμε σε κινητό τηλέφωνο, γιατί πολύ απλά δεν τις υποστηρίζουν. Έχει νόημα να κοιτάμε τέτοιες κάρτες μόνο για καταγραφή 4K βίντεο, κι αυτό σε 60fps και πάνω.

Θεωρούμε, επίσης, ότι αν πάμε σε UHS-II, προφανώς μας ενδιαφέρουν και μεγάλες χωρητικότητες, από 64GB και πάνω.

Με γνώμονα τα παραπάνω, προτείνουμε:

64GB

Lexar SDXC UHS-II U3 C10 64GB 99,99€

SanDisk microSDXC UHS-II U3 64GB 129€

128GB

SanDisk SDXC UHS-II U3 C10 128GB 299€

SanDisk microSDXC UHS-II U3 128GB 249€

UHS-I Α1 για χρήση σε κινητά

Αν ψάχνουμε για αγορά SD κάρτας για smartphone, αυτές είναι οι κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν για τη μέγιστη απόδοση. Οι τιμές τους στην Ελληνική αφορά ξεκινούν από 0.34€ ανά GB.

Προφανώς, κοιτάμε στην κατηγορία microSD, καθώς αυτό είναι το πρότυπο που υποστηρίζουν τα κινητά σήμερα.

Ανάλογα με τη χωρητικότητα, προτείνουμε τα παρακάτω μοντέλα.

32GB: SanDisk microSDHC U3 V30 A1

64GB / 128GB / 256GB: SanDisk Extreme microSDXC C10 U3 V30 A1

UHS-I U3 ή V30 και πάνω για γενική χρήση

Σε αυτήν την κατηγορία θα βρούμε τις πιο VFM κάρτες, όσον αφορά την αναλογία τιμής ανά GB, αλλά και από άποψη ταχύτητας.

Αυτές οι κάρτες θα μας καλύψουν για χρήση σε κινητά, κάμερες, και γενικά στο 90% των περιπτώσεων, αν δεν ψάχνουμε κάτι πιο εξειδικευμένο.

SD

32GB: SanDisk SDHC UHS-I C10 U3

64GB: SanDisk SDXC UHS-I C10 U3 V30

128GB: SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I C10 U3 V30

256GB: Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I C10 U3 V30

microSD

16GB: SanDisk Extreme PLUS C10 U3 V30 

32GB: Toshiba Exceria UHS-I U3

64GB: Samsung EVO UHS-I C10 U3

128GB: Samsung EVO UHS-I U3

UHS-I U1 ή V10

Όπως προείπαμε, δεν προτείνουμε αγορά SD κάτω από U3. Έχουν σημαντικά χαμηλότερες ταχύτητες, χωρίς μεγάλο κέρδος στην τιμή.

Παρ’ όλα αυτά, για απλό αποθηκευτικό χώρο, και μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη να γλιτώσετε μερικά παραπάνω ευρώ, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις παρακάτω.

16GB: Transcend microSDHC C10 U1

32GB: Samsung EVO Plus microSDHC C10 U1

64GB: Kingston microSDXC C10 U1

128GB: Kingston Canvas Select SDXC C10 U1

256GB: Kingston SDXC C10 U1

Αγορά SD και microSD κάτω από U1 / V10 / Class 10

Δεν μπορούμε να προτείνουμε αγορά SD κάρτας με αυτές τις προδιαγραφές, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε κανέναν να τις χρησιμοποιεί τη σήμερον ημέρα.

Σας βοήθησε ο οδηγός για αγορά SD και microSD;

Η αγορά SD θα έπρεπε να είναι απλό ζήτημα για τον καθένα. Ωστόσο, με το μπάχαλο που επικρατεί στις ονομασίες και στο marketing, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί ακόμα και ο πιο έμπειρος χρήστης.

Αν ξεδιαλύναμε έστω και λίγο το θολό τοπίο που λέγεται κάρτες SD, και σας βοηθήσαμε να επιλέξετε ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps