Gaming πληκτρολόγια, gaming καρέκλες, gaming mousepad… Στην εποχή των e-sports και του Twitch, αρκεί η ταμπέλα “gaming” για να πουλήσουν οι εταιρείες hardware το οποιοδήποτε προϊόν, ακριβότερα. Αν συνδυάσουμε την ταμπέλα gaming με υποσχέσεις για competitive advantage και διαφημίσεις από γνωστούς streamers, έχουμε τη συνταγή της επιτυχίας. Τι γίνεται όμως με τα gaming headset? Υπάρχουν αξιόλογα ακουστικά σε χαμηλή τιμή?
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τα βασικά
Όταν ακούμε για gaming headset, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν σε ένα προϊόν σχεδιασμένο ειδικά για gaming. Τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνουν φανταχτερό design και υποσχέσεις για surround ήχο.
Η τιμή τους μπορεί να ξεκινάει από τα έξι-επτά ευρώ και να φτάνει την τιμή μίας κονσόλας τελευταίας γενιάς.
Κατά πόσο όμως η αγορά ενός gaming headset θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας και σε ποιότητα ήχου, αλλά και σε βελτίωση του όλου gaming experience?
Υπάρχουν όντως ακουστικά που είναι κατάλληλα για gaming? Ναι, υπάρχουν, αλλά το κατά πόσο θα μας δώσουν κάποιο πλεονέκτημα ή θα κάνουν το παιχνίδι πιο απολαυστικό, είναι σχετικό.
Το μόνο είδος παιχνιδιών στα οποία ένα “gaming” ζευγάρι ακουστικών θα μας έδινε κάποιο πλεονέκτημα, είναι τα FPS.
Στα FPS είναι σημαντικό να μπορούμε γρήγορα να αντιληφθούμε την κατεύθυνση από την οποία έρχονται οι σφαίρες, ή τα βήματα των αντιπάλων μας.
Τα ακουστικά που είναι ιδανικά για FPS, είναι εκείνα που δίνουν σημασία στις υψηλές και μεσαίες συχνότητες (treble/mid). Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε με μεγαλύτερη ευκολία να παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Το αρνητικό με αυτού του είδους τα ακουστικά, είναι ότι χάνουν σε απόδοση όσον αφορά το μπάσο. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι σχεδόν ακατάλληλα αν θέλουμε να ακούσουμε μουσική, ή να δούμε κάποια ταινία.
Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα ήδη παιχνιδιών (competitive ή μη), τα ακουστικά δεν κάνουν καμία απολύτως διαφορά. Μάλιστα, για παιχνίδια στα οποία δεν μας απασχολεί το positional sound, είναι καταλληλότερα ακουστικά που είναι σχεδιασμένα για μουσική.
Τι περιμένουμε αγοράζοντας ένα headset?
Σίγουρα στην αγορά ενός headset περιμένουμε καλή ποιότητα ήχου. Βέβαια, αναλογικά με την τιμή του προϊόντος, οι απαιτήσεις μας αυξάνονται. Δεν θα έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από ένα headset των 20 ευρώ, σε σύγκριση με ένα headset των 100 ευρώ.
Επιπλέον, σίγουρα θέλουμε καλή ποιότητα μικροφώνου. Και εδώ οι προσδοκίες μας σχετίζονται με την τιμή, όμως περιμένουμε τουλάχιστον οι εκάστοτε συμπαίκτες μας να μας καταλαβαίνουν όταν μιλάμε.
Τέλος, σε κάποιον βαθμό μας απασχολεί και η άνεση, καθώς και η ποιότητα κατασκευής. Ιδιαίτερα αν τα χρησιμοποιούμε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.
Αποδομώντας τα gaming headset
Όταν μία εταιρεία κατασκευάζει ένα headset, πρέπει να συνδυάσει δύο διαφορετικά προϊόντα: ένα μικρόφωνο και ένα ζευγάρι ακουστικά. Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρήσει μία ανταγωνιστική τιμή στο προϊόν της.
Το αποτέλεσμα αρκετές φορές καταλήγει να είναι ένας “συμβιβασμός” σε κάποια λειτουργία, ή στην ποιότητα κατασκευής.
Μάρκετινγκ
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα ήχου, η προώθηση των gaming headset γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω μάρκετινγκ και διαφημίσεων.
Twitch streams, βίντεο στο YouTube, και e-sport events περιέχουν δεκάδες διαφημίσεις προϊόντων γνωστών εταιρειών.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους των gaming headset, προέρχεται από τα χρήματα που ξοδεύουν οι εταιρείες στο μάρκετινγκ – χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή πιο ποιοτικών προϊόντων.
Μικρόφωνο
Μακράν το χειρότερο κομμάτι ενός gaming headset είναι το μικρόφωνο. Στο 99% των περιπτώσεων, τα gaming headset διαθέτουν τραγικά μικρόφωνα. Ακόμα και τα πολύ ακριβά headsets, έχουν το λιγότερο απογοητευτική ποιότητα μικροφώνου.
Αν θέλετε απλά να συνομιλείτε με τους φίλους σας στο Discord, την ώρα που παίζεται κάποιο online παιχνίδι, μπορείτε απλά να αγοράσετε ένα οποιοδήποτε φθηνό μικρόφωνο. Οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι καλύτερο από το μικρόφωνο ενός gaming headset.
Και, φυσικά, ούτε συζήτηση να χρησιμοποιήσετε το μικρόφωνο για άλλη χρήση, όπως πχ στο YouTube. Σε περιπτώσεις που η ποιότητα μετράει, ένα καλό επαγγελματικό μικρόφωνο είναι μονόδρομος.
Μικρόφωνο Για YouTube Audio Technica AT2020 USB+Όταν πρόκειται για αγορά μικροφώνου, μπορούμε να ξοδέψουμε από ελάχιστα χρήματα, μέχρι τερατώδη ποσά. Για έναν χρήστη που ψάχνει ένα καλό και ποιοτικό μικρόφωνο για…
Το ψέμα του surround ήχου
Πολλά ακουστικά πλασάρονται στην αγορά με την ετικέτα του surround. Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται να έχουμε 5.1 ή 7.1 ήχο σε ακουστικά, η απάντηση είναι απλή. Δεν γίνεται.
Αυτό που παρέχουν στην ουσία τα surround ακουστικά, είναι κάποιο λογισμικό ή κάποιος driver που εξομοιώνει τον τρισδιάστατο ήχο.
Το αν σε ένα FPS μπορούμε να καταλάβουμε αν ο ήχος έρχεται από μπροστά μας ή από πίσω μας, οφείλεται κυρίως στον καλό σχεδιασμό του παιχνιδιού.
Οπότε σε ένα headset που πλασάρεται ως surround, δεν πληρώνουμε κάποια ιδιαίτερη τεχνολογία. Είναι άλλο ένα τρικ του μάρκετινγκ για να διαφοροποιηθεί το προϊόν από τον ανταγωνισμό, και να αυξηθούν οι πωλήσεις.
Αγοράζοντας λοιπόν ένα gaming headset οποιασδήποτε γνωστής εταιρείας, καταλήγουμε να πληρώνουμε για το brand και το μάρκετινγκ. Ταυτόχρονα, καταλήγουμε συνήθως με ένα προϊόν το οποίο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο σε θέμα ποιότητας.
Καλά όλα αυτά, αλλά πώς θα επιλέξουμε ακουστικά?
Αρχικά, πριν προχωρήσουμε στην αγορά ακουστικών, θα πρέπει να σκεφτούμε για ποια χρήση τα θέλουμε. Θέλουμε κάτι για να παίζουμε αποκλειστικά FPS παιχνίδια? Θέλουμε κάτι για πιο all-around χρήση, που θα χρησιμοποιούμε και για να ακούμε μουσική?
Αν θέλουμε και κάποιο μικρόφωνο, η ιδανική λύση είναι να αγοράσουμε κάποιο ξεχωριστό, και όχι κάποιο gaming headset. Σίγουρα η ποιότητα θα είναι ανάλογη με το budget που διαθέτουμε.
Όμως ακόμα και σε πολύ περιορισμένο budget, έχουμε επιλογές που θα μας προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου, ακόμα και από τα πιο ακριβά και πολυδιαφημισμένα gaming headset.
Ακουστικά
Τα ακουστικά “ψείρες” δεν προτείνονται για gaming, οπότε θα ασχοληθούμε με τα on-ear. Τα on-ear ακουστικά μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: Τα ανοιχτά και τα κλειστά.
Τα κλειστά ακουστικά, όπως λέει και το όνομα τους, κλείνουν το πίσω μέρος των ακουστικών. Το αποτέλεσμα είναι να μη ακούμε τους θορύβους του περιβάλλοντος, και ταυτόχρονα, να μην “βγαίνει” ο ήχος εκτός των ακουστικών.
Τα κλειστά ακουστικά έχουν το θετικό ότι μπορούν να μας απομονώσουν τελείως από το περιβάλλον. Είναι ιδανικά αν είμαστε σε κάποιον θορυβώδη χώρο, ή δεν θέλουμε να ακούγεται στους άλλους αυτό που ακούμε.
Το αρνητικό τους είναι ότι χάνουν κατά κάποιον τρόπο σε ποιότητα ήχου. Ο ήχος μοιάζει σαν να είναι περισσότερο “μέσα στο κεφάλι μας”, και λιγότερο σαν να βγαίνει από το περιβάλλον.
Αν ο υπολογιστής σας δεν είναι σε κάποιο θορυβώδες περιβάλλον, ή αν δεν σας απασχολεί το να σας ακούν οι γύρω σας, δεν θα συνιστούσαμε τα κλειστά ακουστικά για gaming.
Τα ανοιχτά ακουστικά από την άλλη, είναι ιδανικά για gaming, αλλά και για μουσική, ταινίες, κτλ. Ο ήχος μοιάζει σαν να είναι γύρω μας και όχι “μέσα στο κεφάλι μας”. Ιδιαίτερα για FPS παιχνίδια, τα ανοιχτά ακουστικά είναι η ιδανική λύση.
Οι επιλογές μας είναι πραγματικά αμέτρητες, ανάλογα με το budget, το αν προτιμάμε ενσύρματα ή ασύρματα ακουστικά, κτλ. Εμείς θα σας προτείνουμε τις καλύτερες λύσεις, για να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Superlux HD668B και HD662 Evo
Τα HD668B της Superlux, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για budget κάτω των 50 ευρώ. Καλή ποιότητα κατασκευής, καθαρός και δυνατός ήχος, και ιδιαίτερα άνετα. Στα συν ότι διαθέτουν αποσπώμενο καλώδιο.
Τα συγκεκριμένα ακουστικά προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου από gaming headset που κοστίζουν ακόμα και 5 φορές περισσότερο. Με λιγότερο από 25 ευρώ, έχουμε ακουστικά ιδανικά είτε για gaming, είτε για ταινίες και μουσική.
Αν τώρα θέλουμε noise cancelling για τον οποιονδήποτε λόγο, μπορούμε να επιλέξουμε τα HD662 Evo από την ίδια εταιρεία. Παρόμοιος σχεδιασμός και απόδοση, καθώς και αποσπώμενο καλώδιο.
Audio Technica AD500X
Πηγαίνοντας σε κάτι πιο ακριβό, τα AD500X της Audio Technica είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις των FPS. Πολύ καλά treble και positional ήχος, και ικανοποιητικά μεσαία.
Το αρνητικό τους είναι η κακή ποιότητα του μπάσου. Για τον λόγο αυτόν, θα τα συνιστούσαμε μόνο αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά για FPS παιχνίδια.
Creative Aurvana Live
Αν ψάχνετε ακουστικά για όλες τις χρήσεις, με μια μικρή έμφαση στο gaming, τα Aurvana Live είναι μια από τις καλύτερες αγορές που μπορείτε να κάνετε.Πολύ ικανοποιητικός positional ήχος για κλειστά ακουστικά, δυνατό μπάσο και ιδιαίτερα άνετα.
Μεγάλο αρνητικό το καλώδιο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της μέτριας ποιότητας κατασκευής. Επίσης, παρά την κλειστή κατασκευή τους, δεν προσφέρουν ιδιαίτερη ηχομόνωση.
Από εκεί και πέρα, είναι τα καλύτερα all-around ακουστικά σε αυτήν την τιμή. Με περίπου 70 ευρώ, θα έχετε ένα ζευγάρι ακουστικών ιδανικό για gaming, χωρίς να χάνει σε απόδοση όταν ακούτε μουσική ή βλέπετε ταινίες.
AKG K712 PRO
Τα K712 Pro, είναι από τα λίγα ακουστικά της αγοράς, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πραγματικά all-around. Ιδανικά για gaming, χωρίς να χάνουν σε απόδοση όταν ακούμε μουσική ή βλέπουμε ταινίες.
Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν, είναι το απροσδόκητα καλό και δυνατό μπάσο για open-back ακουστικά. Ταυτόχρονα, δίνουν έμφαση στον positional ήχο και είναι εξαιρετικά στις μεσαίες και ψηλές συχνότητες.
Αν θέλετε high-end ακουστικά για gaming αλλά και για άλλες χρήσεις, τα K712 Pro, είναι από τις καλύτερες επιλογές. Η τιμή τους είναι περίπου στα 220 ευρώ.
Sennheiser HD 598
Τα Sennheiser HD 598 μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν από τα καλύτερα ακουστικά για FPS παιχνίδια, και όχι άδικα.
Ο εξαιρετικός positional ήχος είναι το δυνατό τους σημείο, καθώς θα μπορείτε να καταλάβετε την θέση των αντιπάλων σας, γρήγορα και με ακρίβεια.
Βέβαια, όπως και στα περισσότερα ακουστικά, η high-end απόδοση στο gaming έρχεται με ένα τίμημα. Στην περίπτωση των HD 598, το τίμημα είναι η πολύ μειωμένη απόδοση κατά την ακρόαση μουσικής ή οποιουδήποτε μη gaming ήχου.
Συστήνονται ανεπιφύλακτα αν θέλετε ακουστικά καθαρά για gaming και έχετε κάποιο άλλο ζευγάρι ακουστικών, για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις. Η τιμή τους κυμαίνεται σε κάτι παραπάνω από 200 ευρώ.
Μικρόφωνο
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε στο μικρόφωνο, είναι το αν θα είναι επιτραπέζιο ή όχι. Τα επιτραπέζια μικρόφωνα τείνουν να “πιάνουν” ήχους από το πληκτρολόγιο, ή γενικότερα από το γραφείο.
Ο συνδυασμός μηχανικού πληκτρολογίου και επιτραπέζιου μικρόφωνου μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικός για τους συνομιλητές σας. Σε αυτήν τη περίπτωση, ίσως να ήταν καλύτερη επιλογή ένα clip-on μικρόφωνο που κουμπώνει στα ακουστικά σας.
Γενικότερα, η επιλογή του μικροφώνου δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει και πολύ, αν δεν ασχολείστε με streaming. Οι επιλογές που θα έκαναν πραγματικά την διαφορά στον ήχο, είναι αρκετά πιο ακριβές, και σίγουρα δεν αξίζουν για gaming.
P2 Mini
Με μόλις ένα ευρώ (!), το P2 mini είναι ό,τι καλύτερο όταν μιλάμε για value for money μικρόφωνο. Όσο και αν σας φανεί περίεργο, το παραπάνω μικρόφωνο είναι, αν όχι καλύτερο, σίγουρα αντάξιο του μικροφώνου που περιέχει κάποιο gaming headset.
Προφανώς το P2 mini δεν είναι για επαγγελματική χρήση. Όμως αν θέλετε απλά να συνομιλείτε με τους φίλους σας όταν παίζετε κάποιο παιχνίδι, είναι μια πολύ αξιόπιστη επιλογή.
Zalman ZM-MIC1
To Zalman ZM-MIC1 είναι μία ακόμα οικονομική και αξιόπιστη επιλογή. Τεράστιο καλώδιο, πολύ καλή ποιότητα για την τιμή του, και ικανοποιητική κατασκευή. Και αυτό το μικρόφωνο είναι αντάξιο των μικροφώνων διάφορων “high-end” gaming headset.
Η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ πέντε και οκτώ ευρώ.
Antlion Audio ModMic
Αν σας απασχολεί η ποιότητα που θα σας ακούν οι συνομιλητές σας, το ModMic θα σας δώσει τη λύση. Είναι μακράν καλύτερο από οποιοδήποτε μικρόφωνο που θα βρείτε σε ένα gaming headset.
Ιδανικά, θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με εξωτερική κάρτα ήχου, για να έχετε ακόμα καλύτερη ποιότητα. Ακόμα όμως και χωρίς κάρτα ήχου, είναι η ιδανική επιλογή αν είστε διατεθειμένοι να δώσετε περίπου 50 ευρώ.
AT2020
Στα 160 ευρώ, το AT2020 μπορεί να θεωρηθεί ένα μικρό “overkill” αν θέλετε ένα μικρόφωνο μόνο για gaming. Όμως εσείς που είστε διατεθειμένοι να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα μείνετε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι.
Η ποιότητα του μπορεί να συγκριθεί με αρκετά πιο επαγγελματικά μικρόφωνα. Αν ασχολείστε ερασιτεχνικά με το streaming ή αν κάνετε βίντεο στο Youtube, είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Εσάς ποια είναι η άποψη σας για τα gaming headset?
Σας βοήθησε ο οδηγός μας να επιλέξετε gaming ακουστικά; Τι ακουστικά και μικρόφωνο χρησιμοποιείτε όταν παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι? Πείτε μας στα σχόλια την άποψή σας για τα gaming headset.