Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων
QuickSteps#351 - Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων

Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων

Αυτή την εβδομάδα, ενεργοποιούμε το Firmware Protection, βλέπουμε το ιστορικό εγκατάστασης/απεγκατάστασης προγραμμάτων, και ελέγχουμε αν υπάρχουν συγκεκριμένα αρχεία ή φάκελοι με το PowerShell στα Windows 11. Μετατρέπουμε ιστοσελίδες σε εφαρμογές και χρησιμοποιούμε το Kinnu στο Android. Αφαιρούμε μηχανές αναζήτησης από τον Google Chrome και προσθέτουμε υποσημειώσεις σε αρχεία κειμένου με τα Έγγραφα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ενεργοποιώ το Firmware Protection στα Windows 11

Η Microsoft έχει συνεργαστεί με OEM για τη δημιουργία ασφαλών υπολογιστών, τα λεγόμενα Secured-Core PC. Πρόκειται για μία ειδική κατηγορία συσκευών με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στο επίπεδο υλικολογισμικού.

Αυτές οι συσκευές αποτρέπουν τις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και ελαχιστοποιούν τα τρωτά σημεία του υλικολογισμικού, εκκινώντας σε ειδική κατάσταση με τη χρήση της επιβαλλόμενης από το υλικό ρίζας εμπιστοσύνης.

Επίσης, προστατεύουν από φυσικές και εικονικές απειλές, διασφαλίζοντας ότι όλα τα εκτελέσιμα προγράμματα υπογράφονται από εξουσιοδοτημένες αρχές και αποτρέποντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κρίσιμο κώδικα.

QuickSteps#351 - Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων

Αν διαθέτουμε ένα τέτοιο PC και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις εξελιγμένες μεθόδους προστασίας, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το Firmware Protection.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι αναγκαίο να επέμβουμε στο Μητρώο το Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς με μυστικά και κόλπα για την βελτίωση του συστήματος. Ταυτόχρονα, μια λάθος κίνηση στο μητρώο των Windows μπορεί να αποβεί καταστροφική. Τι είναι όμως το Windows registry, σε τι χρειάζεται, και ποιους μύθους πρέπει να προσέχουμε?

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\DeviceGuard\Scenarios\SystemGuard

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “Enabled”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “Enabled”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς βλέπω το ιστορικό εγκατάστασης προγραμμάτων στα Windows 11

Στα Windows 11 μπορούμε να δούμε αναλυτικό ιστορικό με κάθε εφαρμογή ή ενημέρωση λογισμικού που έχουμε εγκαταστήσει ή απεγκαταστήσει. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να φανούν χρήσιμες στην επίλυση προβλημάτων, που ίσως προέκυψαν από κάποια πρόσφατη αλλαγή λογισμικού.

Αρχικά, πατάμε “Win + R” για να ανοίξουμε την Εκτέλεση των Windows.

Στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “eventvwr.msc” και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Στη συνέχεια, πατάμε το βελάκι δίπλα στο “Αρχεία καταγραφής των Windows”.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στο “Εφαρμογή” και διαλέγουμε το “Φιλτράρισμα τρέχοντος αρχείου καταγραφής”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε στο “Προελεύσεις συμβάντος” το “Msinstaller” και πατάμε “OK”.

Στο πλαίσιο “Εφαρμογή” μπορούμε να δούμε όλες τις αλλαγές λογισμικού. Το “Αναγνωριστικό συμβάντος” για την εγκατάσταση είναι το “11707” και για την απεγκατάσταση το “11724”.

Πώς ελέγχω αν υπάρχουν συγκεκριμένα αρχεία ή φάκελοι με το PowerShell

Το PowerShell επιτρέπει να ελέγχουμε αν υπάρχουν συγκεκριμένα αρχεία ή φάκελοι στον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν διατηρούμε ακόμη στο σύστημα αυτά τα στοιχεία πιο γρήγορα από το να πλοηγούμαστε από τον έναν φάκελο στον άλλο, μέσω της Εξερεύνησης αρχείων.

Αρχικά, γράφουμε “PowerShell” στην αναζήτηση των Windows 11 και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, αντιγράφουμε τον ακόλουθο κώδικά, τον κάνουμε επικόλληση στο PowerShell, και στη θέση του “ΔΙΑΔΡΟΜΗ” πληκτρολογούμε τη διαδρομή στην οποία θα πρέπει να βρίσκεται το συγκεκριμένο αρχείο ή ο φάκελος.

if (Test-Path "ΔΙΑΔΡΟΜΗ") {
Write-Output "Ο φάκελος ή το αρχείο υπάρχει."
} else {
Write-Output "Ο φάκελος ή το αρχείο δεν υπάρχει."
}

Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία για τον έλεγχο ύπαρξης πολλαπλών αρχείων ή φακέλων, τότε χρησιμοποιούμε τον παρακάτω κώδικα.

$paths = @(
"ΔΙΑΔΡΟΜΗ_1",
"ΔΙΑΔΡΟΜΗ_2",
"ΔΙΑΔΡΟΜΗ_3",
"ΔΙΑΔΡΟΜΗ_4",
"ΔΙΑΔΡΟΜΗ_5"
)

$results = @()

foreach ($path in $paths) {
if (Test-Path $path) {
$results += "$path υπάρχει."
} else {
$results += "$path δεν υπάρχει."
}
}

$results | ForEach-Object { Write-Output $_ }

Ο παραπάνω κώδικας θα ελέγξει αν υπάρχει το κάθε αρχείο ή φάκελος του οποίου τη διαδρομή προσθέσαμε και θα εμφανίσει το ανάλογο μήνυμα, αν υπάρχει ή όχι.

Πώς αφαιρώ μηχανές αναζήτησης από τον Google Chrome

Η Google επιτρέπει να προσθέτουμε και να αφαιρούμε μηχανές αναζήτησης στον Chrome, καθώς και να ορίσουμε ποια μηχανή αναζήτησης θα χρησιμοποιεί ο browser από προεπιλογή.

Αρχικά, πατάμε τις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Μηχανή αναζήτησης”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Διαχείριση μηχανών αναζήτησης και αναζήτησης ιστότοπου”.

Σε αυτήν τη σελίδα θα δούμε όλες τις μηχανές αναζήτησης που είναι εγκατεστημένες στον Chrome. Για να ορίσουμε ως προεπιλογή ή να διαγράψουμε μία μηχανή αναζήτησης, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και πατάμε την ανάλογη επιλογή.

Τέλος, για να προσθέσουμε μία νέα μηχανή αναζήτησης, κάνουμε κλικ στο “Προσθήκη”, στο παράθυρο που θα ανοίξει πληκτρολογούμε το URL και το όνομα της μηχανής αναζήτησης, στο τέλος του URL προσθέτουμε το “?q=%s”, και πατάμε “Προσθήκη”.

Πώς μετατρέπω οποιαδήποτε ιστοσελίδα σε εφαρμογή Android

Με τη χρήση του Hermit — Lite Apps Browser μπορούμε να μετατρέψουμε οποιαδήποτε ιστοσελίδα σε εφαρμογή Android. Αρχικά, κατεβάζουμε το Hermit από το Play Store.

Έπειτα, τρέχουμε το “Hermit — Lite Apps Browser”, πατάμε το “Create”, και διαλέγουμε το “Create Your Own”.

Μετά, πληκτρολογούμε το URL του ιστότοπου που θέλουμε να μετατρέψουμε σε εφαρμογή και, μόλις η ιστοσελίδα φορτώσει πλήρως, πατάμε το “Create a Lite App”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχει η εφαρμογή, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Add to Home Screen”, και πατάμε “OK”.

Θα ανοίξει ένα πλαίσιο, στο οποίο πατάμε “ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ”.

Έπειτα, πατάμε το γρανάζι και στο πλαίσιο που θα ανοίξει ενεργοποιούμε το “Frameless” και το “Full-screen”.

Από εδώ και στο εξής, όταν θέλουμε να ανοίξουμε την εφαρμογή αυτής της ιστοσελίδας, θα πατάμε τη συντόμευση της από την αρχική οθόνη του κινητού.

Τι είναι και πώς χρησιμοποιώ το Kinnu, το Duolingo των γνώσεων

Το Duolingo είναι μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ωστόσο, η Kinnu Limited δημιούργησε μία εφαρμογή που επιτρέπει να μαθαίνουμε καθημερινά νέα πράγματα, αφιερώνοντας μόλις πέντε λεπτά.

Η εφαρμογή αυτή είναι το Kinnu και μπορούμε να την κατεβάσουμε από το Play Store.

Την πρώτη φορά που θα τρέξουμε το Kinnu πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό ή να συνδεθούμε με τη χρήση ενός λογαριασμού Google, ώστε να αποθηκεύουμε την πρόοδο μας.

Έπειτα, επιλέγουμε το θέμα με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε εκείνη την ημέρα.

Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουμπί “Smart Session”, το οποίο ενεργοποιεί μία ειδικά σχεδιασμένη συνεδρία εκμάθησης.

Για να σχεδιάσει αυτή τη συνεδρία, το Kinnu αναλύει όσα έχουμε μάθει και πόσος καιρός έχει περάσει από την ημέρα που μάθαμε το κάθε τι. Μετά, επιλέγει γνώσεις που υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξεχάσει και δημιουργεί ένα μάθημα για να μας τις υπενθυμίσει.

Τέλος, κάθε ημέρα που κάνουμε ένα πλήρες μάθημα, το Kinnu προσθέτει στο ημερολόγιο του σερί μία σφραγίδα γερανού origami, επιβραβεύοντας μας για το γεγονός ότι χτίζουμε μία συνήθεια.

Πώς προσθέτω υποσημειώσεις σε αρχείο κειμένου με τα Έγγραφα Google

Οι υποσημειώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προσθέτουμε επιπλέον πληροφορίες σε κείμενα και έγγραφα κειμένου. Η Google το γνωρίζει καλά αυτό, γι' αυτό έχει κάνει ιδιαίτερα εύκολη την προσθήκη υποσημειώσεων σε έγγραφα κειμένου.

Αρχικά, τοποθετούμε τον κέρσορα εκεί που θέλουμε να προσθέσουμε την υποσημείωση.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο μενού “Εισαγωγή”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και πατάμε το “Υποσημείωση”.

Θα εμφανιστεί ένας αριθμός στο σημείο του κέρσορα και μπορούμε να πληκτρολογήσουμε την υποσημείωση.

Το κείμενο της υποσημείωσης, μαζί με τον αντίστοιχο αριθμό, θα εμφανιστούν στο κάτω μέρος της σελίδας.

QuickSteps#351 - Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων

Αν θέλουμε να επεξεργαστούμε οποιαδήποτε υποσημείωση, κάνουμε διπλό κλικ στο κείμενο της.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps