Η αναβάθμιση σε έναν ταχύτερο ή μεγαλύτερο δίσκο SSD είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να φρεσκάρουμε και επιταχύνουμε τον υπολογιστή. Έτσι, όταν αγοράσουμε την νέα μονάδα, το καλύτερο είναι να έχουμε σε αυτόν το λειτουργικό σύστημα και όλα τα προγράμματα μας. Με την κλωνοποίηση δίσκου θα μεταφέρουμε αυτούσια όλη την εγκατάσταση των Windows και άλλων λειτουργικών, τα εγκατεστημένα προγράμματα και τα αρχεία, ακριβώς όπως ήταν, χωρίς να χρειάζεται format και επανεγκατάσταση.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ο οδηγός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιγραφή δίσκου κάθε τύπου, από μηχανικό δίσκο σε SSD, μηχανικό σε μηχανικό, SSD σε SSD, ή ακόμα και SSD σε μηχανικό, για όποιον θέλει να το κάνει.
Προετοιμασία – Τι θα χρειαστώ
Το πιο συνηθισμένο σενάριο για αντιγραφή σκληρού δίσκου είναι να έχουμε αγοράσει έναν καινούριο SSD και να θέλουμε να τον κάνουμε την κύρια μονάδα αποθήκευσης του συστήματός μας. Επιπλέον, να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον SSD που έχουμε με έναν νέο μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Άλλωστε, ένας νέος και ταχύτερος SSD είναι μία από τις καλύτερες αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε στον επιτραπέζιο υπολογιστή μας, καθώς το πρόβλημα της μικρότερης χωρητικότητας που είχαμε στο παρελθόν σε σχέση με τους HDD δεν υφίσταται πλέον.
Στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε δίσκους SSD με μεγάλη χωρητικότητα σε πολύ καλές τιμές. Έχουμε κάποιες καλές προτάσεις στο PCsteps.shop, αλλά αν o προϋπολογισμός σας είναι χαμηλός, μπορείτε να βρείτε ακόμη πιο οικονομικούς SSD στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.
Όπως είναι φυσικό, εκτός από την νέα μονάδα SSD, θα πρέπει να κάνουμε μερικές απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί με ασφάλεια η κλωνοποίηση δίσκου.
Βήμα 1 – Τακτοποιώ τον τρέχοντα σκληρό δίσκο
Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν την κλωνοποίηση δίσκου, καταργούμε όλα τα προγράμματα που δεν χρειαζόμαστε και σβήνουμε τα προσωρινά αρχεία που έχουν ξεμείνει. Επιπλέον, αν έχουμε τεράστια αρχεία όπως ταινίες, κ.λ.π, τα μεταφέρουμε σε κάποιον εξωτερικό δίσκο.
Φυσικά, αν ο νέος μας δίσκος είναι ένας μεγάλος SSD στο 1TB, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια ποια αρχεία θα μεταφέρουμε.
Για τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους απελευθέρωσης χώρου στον σκληρό μας δίσκο, δείτε τον οδηγό:
Εκκαθάριση Δίσκου: Οι Καλύτερες Μέθοδοι Για Περισσότερο ΧώροΔεν είναι ποτέ καλό το να φτάσει ένα αποθηκευτικό μέσο στα όρια της χωρητικότητάς του. Εκτός από την έλλειψη χώρου, μειώνονται σημαντικά και οι επιδόσεις…
Βήμα 2 – Έλεγχος δίσκου, ανασυγκρότηση, και backup
Η αντιγραφή δίσκου θα είναι πολύ πιο εύκολη και “αναίμακτη” αν βεβαιωθούμε πρώτα πως όλα είναι καλά με τον προηγούμενό μας δίσκο. Γι' αυτό τον λόγο, κάνουμε πρώτα έναν έλεγχο δίσκου.
Ομοίως, χρήσιμο είναι να κάνουμε μια ανασυγκρότηση δίσκου αν πρόκειται για HDD. Ιδίως αν σβήσαμε προηγουμένως αρκετά GB δεδομένων, για να βρίσκονται τα αρχεία μας σε τάξη και αποκερματισμένα.
Τέλος, όπως σε οποιαδήποτε εργασία έχει να κάνει με τον σκληρό δίσκο, πάντοτε κάνουμε ένα πλήρες backup των αρχείων που δεν θέλουμε να χάσουμε, σε περίπτωση που οτιδήποτε πάει στραβά κατά την αντιγραφή ολόκληρου σκληρού δίσκου.
Βήμα 3 – Σύνδεση και εγκατάσταση του νέου δίσκου
Ακολουθούμε αυτόν τον οδηγό για να εγκαταστήσουμε τον νέο δίσκο στον υπολογιστή μας.
Εγκατάσταση SSD ή Σκληρού Δίσκου HDD και Ρυθμίσεις των WindowsΗ εγκατάσταση SSD και η εγκατάσταση σκληρού δίσκου HDD είναι από τις πιο απλές εργασίες που μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή. Οι ενέργειες που απαιτούνται…
Φροντίζουμε οπωσδήποτε να επιλέξουμε στυλ διαμερίσματος MBR, αλλιώς μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τα Windows μετά τη μεταφορά.
Βήμα 4 – Κατεβάζω το δωρεάν AOMEI Backupper για κλωνοποίηση δίσκου
Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για Disk Cloning – όπως ονομάζεται η διαδικασία για την κλωνοποίηση δίσκου – πολλές εκ των οποίων είναι δωρεάν.
Έτσι, στον οδηγό αυτόν θα χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν AOMEI Backupper. Είναι μία από τις πλέον εύχρηστες σχετικές εφαρμογές, και επιπλέον έχει προβλέψει ειδική βελτιστοποίηση για την αντιγραφή δίσκου σε SSD.
Για να κατεβάσουμε την τελευταία δωρεάν έκδοση του προγράμματος, πηγαίνουμε σε αυτή τη σελίδα. Στη συνέχεια, πατάμε στο AOMEI Backupper Standard για να κατεβάσουμε το μικρό πρόγραμμα.
Κατόπιν, το μόνο που απαιτείται για να ξεκινήσει η λήψη είναι να συμπληρώσουμε το email μας στην καρτέλα που θα εμφανιστεί.
Από εκεί και μετά, η εγκατάσταση του αρχείου των 113MB περίπου είναι πολύ απλή και το AOMEI Backupper δεν θα προσπαθήσει να μας φορτώσει με άχρηστα προγράμματα ή toolbars.
Η πλήρης κλωνοποίηση δίσκου σε SSD
Τώρα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κλωνοποίηση δίσκου. Παραθέτουμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε με το AOMEI Backupper.
Βήμα 1 – Εκκίνηση AOMEI
Ξεκινάμε το AOMEI Backupper και επιλέγουμε το Clone.
Για πλήρη αντιγραφή σκληρού δίσκου, επιλέγουμε το Disk Clone. Το System Clone που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα είναι μία λειτουργία μόνο για την Pro έκδοση.
Δεν συνιστούμε το Partition Clone όσον αφορά την αντιγραφή λειτουργικού από έναν δίσκο στον άλλο. Ο λόγος είναι πως οι πληροφορίες για το boot βρίσκονται στο Master Boot Record (MBR) του δίσκου, και θα πρέπει μετά να κάνουμε επιδιόρθωση των Windows για να ξεκινούν πάλι κανονικά.
Βήμα 2 – Επιλογή παλαιού δίσκου
Στην οθόνη του Disk Clone, φροντίζουμε στο “Source Disk” να είναι επιλεγμένος ο παλιός μας δίσκος. Θα δούμε να πρασινίζει όλο το πεδίο μόλις τον επιλέξουμε. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο “Next”.
Βήμα 3 – Επιλογή δίσκου προορισμού
Επιλέγουμε τον δίσκο προορισμού στον οποίο θέλουμε να κάνουμε την κλωνοποίηση δίσκου, και πατάμε πάλι στο “Next”.
Σε αυτό το σημείο ο δίσκος προορισμού θα μορφοποιηθεί και όλα τα τυχόν υπάρχοντα δεδομένα θα αντικατασταθούν.
Ακόμα και αν ο νέος SSD είναι μικρότερος από τον τρέχοντα σκληρό μας δίσκο, το AOMEI θα προσαρμόσει το μέγεθος. Δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, εκτός εάν η μονάδα προέλευσης περιέχει περισσότερα δεδομένα από αυτά που μπορούν να χωρέσουν στον νέο SSD.
Βήμα 4 – Προαιρετικό
Έτσι λοιπόν, κάνοντας κλικ στο “Next”, μπορούμε να προχωρήσουμε στο τέταρτο βήμα. Είναι αναγκαίο μόνο αν ο παλιός μας δίσκος είχε περισσότερα από ένα διαμερίσματα δίσκου.
Σε αυτή την περίπτωση , το πρόγραμμα μας δίνει την επιλογή ‘Edit Partitions” στο κάτω τμήμα της καρτέλας.
Πατώντας αυτό το κουμπί, θα μας ανοίξει μία νέα καρτέλα με τις τρεις επιλογές που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.
Η δωρεάν έκδοση μας επιτρέπει μόνο την πρώτη επιλογή “Copy without resizing partitions”, εφόσον δεν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές στα μεγέθη των διαμερισμάτων.
Αν θέλουμε να ρυθμίσουμε με μη αυτόματο τρόπο το μέγεθος του διαμερίσματος και με ποια αναλογία θέλουμε να μεταφέρουμε τα partition στον νέο δίσκο, πρέπει να αγοράσουμε την οικονομική έκδοση Pro που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο οδηγό.
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper ProΈχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…
Βήμα 5 – Κλωνοποίηση δίσκου
Κατόπιν, το AOMEI θα μας ζητήσει να κάνουμε για τελευταία φορά ένα έλεγχο με προεπισκόπηση των πληροφοριών της πηγής και του δίσκου προορισμού.
Επιλέγουμε το SSD Alignment στο κάτω μέρος, εφόσον ο δίσκος προορισμού είναι SSD. Διασφαλίζει ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση. Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Start Clone” κάτω δεξιά.
Από εδώ και μετά, απλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά έως μερικές ώρες, ανάλογα του πόσα GB δεδομένων είχαμε στον παλιό δίσκο.
Παρότι είμαστε ακόμα μέσα στα Windows, καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή όσο διαρκεί η κλωνοποίηση σκληρού δίσκου. Στη συνέχεια, πατάμε στο “Finish”.
Μόλις η κλωνοποίηση δίσκου ολοκληρωθεί, θα δούμε τον νέο μας SSD στην Εξερεύνηση αρχείων με όλα τα δεδομένα μας.
Έναρξη με νέο δίσκο
Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, είναι σημαντικό να απενεργοποιήσουμε τον υπολογιστή, έτσι ώστε να αποσυνδέουμε εντελώς και με ασφάλεια τον παλιό δίσκο. Μόνο με τον καινούριο SSD επάνω, ξεκινάμε το σύστημα και θα εκκινήσει αυτόματα από τη νέα μονάδα αποθήκευσης.
Από εκεί και μετά, θα μπούμε στα Windows χωρίς πρόβλημα, και ο νέος μας SSD θα είναι κανονικά ο C:.
Εάν χρησιμοποιούμε επιτραπέζιο υπολογιστή και θέλουμε να αφήσουμε τον παλιό δίσκο στη θέση του – ίσως ως εφεδρική αποθηκευτική συσκευή – τότε θα πρέπει να κάνουμε εκκίνηση στο BIOS του συστήματός μας, και επιλέγουμε το boot να γίνει από τον νέο δίσκο.
Συνήθως θα πρέπει να πατήσουμε επανηλλειμένα ένα πλήκτρο όπως το DEL, το F10, ή το F12, για να μπούμε στο μενού εκκίνησης. Αυτό μπορεί να διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή.
Το δικό σας BIOS θα έχει πιθανότατα άλλη εμφάνιση. Αν δεν βρίσκετε πώς να αλλάξετε τη σειρά του Boot, δείτε αυτόν τον οδηγό:
Εκκίνηση Υπολογιστή από USB, DVD, ή CD, σε BIOS / UEFIΑν θέλουμε να επανεγκαταστήσουμε τα Windows ή να δοκιμάσουμε μια διανομή Linux, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την εκκίνηση υπολογιστή από ένα USB, DVD, ή CD….
Από εκεί και μετά, ανοίγοντας τον υπολογιστή, ο παλιός δίσκος θα εμφανίζεται πλέον σαν δεύτερος.
Αρκεί να μπούμε στην διαχείριση δίσκων, να διαγράψουμε τα υπάρχοντα διαμερίσματα και τα δεδομένα τους, και να τον χρησιμοποιήσουμε πλέον αποκλειστικά για αποθήκευση αρχείων.
Τελικές πινελιές στον νέο δίσκο
Μόλις η νέα μονάδα δίσκου συστήματος τεθεί σε λειτουργία, θα χρειαστεί να κάνουμε μερικές ακόμη ενέργειες για να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν άψογα.
Έτσι, δεν έχουμε παρά να δούμε αν το TRIM είναι ενεργοποιημένο. Το TRIM είναι ένα ειδικό σύνολο εντολών που βοηθούν τους SSD να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον κενό χώρο στον δίσκο.
Ανοίγουμε το PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή, ή το σύγχρονο Windows Terminal και πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή.
fsutil behavior query DisableDeleteNotify
Εάν μας επιστρέψει την τιμή 0, τότε το TRIM είναι ενεργοποιημένο.
Αν δούμε την τιμή 1, τότε το TRIM δεν είναι ενεργοποιημένο. Σε αυτή την περίπτωση, για να το ενεργοποιήσουμε, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή:
fsutil behavior set DisableNotify 0
Τέλος, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η ανασυγκρότηση δίσκου είναι απενεργοποιημένη. Δεν υπάρχει ανάγκη ανασυγκρότησης ενός SSD, καθώς θα τον φθείρει χωρίς να έχουμε κανένα απολύτως όφελος.
Παρότι τα Windows θα το έχουν διαχειριστεί αυτό το θέμα αυτόματα, δεν χάνουμε τίποτα να το ελέγξουμε.
Πληκτρολογούμε στο πλαίσιο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών την “ανασυγκρότηση”. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στη συντόμευση “Ανασυγκρότηση και βελτιστοποίηση μονάδων δίσκων” στο πάνω τμήμα.
Θα εμφανιστεί το παράθυρο της βελτιστοποίησης το οποίο εμφανίζει όλες τις μονάδες αποθήκευσης στο σύστημά μας που είναι κατάλληλες για ανασυγκρότηση δίσκου.
Εφόσον δούμε ότι η μονάδα σταθερής κατάστασης (Solid State Drive, SSD) είναι προγραμματισμένη να μην εκτελείται ποτέ η ανασυγκρότηση δίσκου, είμαστε πλέον έτοιμοι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον νέο SSD.
Αυτό ήταν. Πλέον το σύστημά μας τρέχει στον ολοκαίνουριο SSD, και έχουμε τον παλιό δίσκο για τις ταινίες και τα άλλα ογκώδη αρχεία μας.
Είχατε κάποιο θέμα με την κλωνοποίηση δίσκου?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την προσωπική σας εμπειρία με την κλωνοποίηση σκληρού δίσκου με λειτουργικό, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.