Αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσουμε την πορεία κατάκτησης της Γραμμής Εντολών, θα μάθουμε λίγες ακόμη συντομεύσεις του Photoshop, και θα δουλέψουμε με τις στήλες στο Excel. Επίσης, θα κρύψουμε τις ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος του Android, και θα ρυθμίσουμε τι από όσα κάνουμε θα βλέπει ο καθένας στο Facebook. Τέλος, θα περάσουμε πρόσθετα του Chrome στον Opera, και θα αλλάξουμε γλώσσα στο Google.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Κόλπα για να Γίνουμε Ειδικοί της Γραμμής Εντολών – Μέρος 3
Έχουμε ήδη δει αρκετά για την Γραμμή Εντολών των Windows, και όσο προχωράμε μαθαίνουμε πιο δύσκολα κόλπα. Σε αυτό το τρίτο μέρος θα δούμε πώς να εκμεταλλευτούμε αρχεία και φακέλους στη Γραμμή Εντολών.
Drag and Drop Αρχείων
Η εκτέλεση κάποιων εντολών απαιτεί να έχουμε μεταβεί σε συγκεκριμένους φακέλους, μέσω της Γραμμής Εντολών. Για να το κάνουμε αυτό, γράφουμε την εντολή “cd”, και στη συνέχεια τη διαδρομή.
Επίσης, μπορούμε να αντιγράψουμε τη διεύθυνση από τη γραμμή διευθύνσεων του παραθύρου, και να την επικολλήσουμε στη Γραμμή Εντολών με δεξί κλικ.
Υπάρχει όμως και πιο εύκολος τρόπος να σύρουμε το αρχείο ή τον φάκελο στη Γραμμή Εντολών, και η διαδρομή θα συμπληρωθεί αυτόματα.
Προβολή Δέντρου Δομής Περιεχομένων Φακέλου
Με την εντολή “DIR”, βλέπουμε τα αρχεία και τους υποφακέλους ενός φακέλου. Αν όμως ο φάκελος αυτός περιέχει μεγάλο αριθμό αρχείων και υποφακέλων, η ανάγνωση της λίστα θα ήταν δύσκολη.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την εντολή “TREE”, η οποία προβάλει το περιεχόμενο ενός φακέλου σε μορφή δομής δέντρου.
Ως προεπιλογή, η εντολή έχει την προβολή μόνο φακέλων, αλλά η προσθήκη της παραμέτρου “/F”, θα εμφανίσει και τα αρχεία.
Αυτόματη Συμπλήρωση Ονομάτων Αρχείων και Φακέλων
Το “Tab” είναι ένα “ισχυρό” κουμπί, που βοηθά σε αρκετές περιπτώσεις. Αντίστοιχα, έχει μία ιδιαίτερη λειτουργία στην Γραμμή Εντολών.
Αν αρχίσουμε να γράφουμε μία διαδρομή, σταματήσουμε σε κάποιο γράμμα, και πατήσουμε το “Tab”, τότε η Γραμμή Εντολών θα συμπληρώσει την υπόλοιπη διαδρομή.
Για παράδειγμα, αν γράψουμε “cd C:\U”, και πατήσουμε “Tab”, τότε η διαδρομή θα γίνει “C:\Users”.
Στην περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένας φάκελοι με το ίδιο αρχικό γράμμα, ο φάκελος που συμπληρώνεται είναι ο πιο κοντινός, αλφαβητικά. Αν συνεχίσουμε να πατάμε το “Tab”, τότε η Γραμμή Εντολών θα αλλάζει κυκλικά τους φακέλους.
Καθαρισμός Περιεχομένου Οθόνης
Κάπου εδώ, το παράθυρο της Γραμμής Εντολών έχει γεμίσει με έναν τόνο κείμενα, και πρέπει να το καθαρίσουμε. Για να το κάνουμε αυτό, απλώς πληκτρολογούμε την εντολή “CLS” (από το CLear Screen), και πατάμε Enter.
Για να διαβάσετε το δεύτερο μέρος της ενότητας, πατήστε στο ακόλουθο άρθρο μας.
QuickSteps #20: Σύντομες και Χρήσιμες ΣυμβουλέςΑυτή την εβδομάδα θα γίνουμε λίγο πιο ειδικοί στη Γραμμή Εντολών, και θα επιλέξουμε ποιοι φάκελοι θα προβάλονται στην Έναρξη των Windows 10. Στη συνέχεια,…
Διαχείρηση Στηλών στο Microsoft Excel – Μέρος 1
Η έκταση ενός φύλλου εργασίας στο Excel έχει κάποια συγκεκριμένα όρια, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα απ' όσο θα χρειαστεί ο οποιοσδήποτε από εμάς. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το πόσες γραμμές και στήλες έχουμε συμπληρωμένες.
Τι γίνεται όμως αν θελήσουμε να προσθέσουμε μία νέα στήλη, ανάμεσα σε δυο άλλες; Ή αν θελήσουμε να μετακινήσουμε κάποια; Ας δούμε μαζί πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις στήλες στο Microsoft Excel.
Προσθήκη Στηλών
Για να προσθέσουμε μία νέα στήλη, κάνουμε δεξί κλικ στο γράμμα της στήλης δίπλα στην οποία θέλουμε να τοποθετηθεί.
Εμφανίζεται το μενού εργαλείων, από το οποίο επιλέγουμε “Εισαγωγή”. Η στήλη προστίθεται πάντα από την αριστερή πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε όσες στήλες θέλουμε.
Για να προσθέσουμε παραπάνω από μία στήλες, με ένα μόνο κλικ, επιλέγουμε όσες στήλες θέλουμε.
Kάνουμε δεξί κλικ, επιλέγουμε“Εισαγωγή”, και θα προστεθούν όσες στήλες επιλέξαμε.
Μετακίνηση με Drag and Drop
Η μετακίνηση στηλών με drag and drop είναι ο πιο εύκολος τρόπος μετακίνησής τους. Παρ’ όλα αυτά, αντικαθιστά τις στήλες πάνω στις οποίες θα μετακινηθούν.
Επιλέγουμε τις στήλες που θέλουμε, και στη συνέχεια μετακινούμε το ποντίκι μας στο περιθώριο της επιλογής. Θα δούμε πως αλλάζει μορφή, και προστίθεται ο σταυρός μετακίνησης.
Τώρα πατάμε παρατεταμένα αριστερό κλικ, και μετακινούμε τις στήλες εκεί που θέλουμε.
Το πλαίσιο μας δείχνει πού θα τοποθετηθούν οι στήλες, και τα γράμματα είναι οι στήλες που θα αντικατασταθούν.
Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι, απλώς αφήνουμε το κουμπί του ποντικιού.
Αν από την άλλη απλά θέλουμε να αντιγράψουμε κάποιες στήλες, ακολουθούμε την ίδια μέθοδο, αλλά κρατάμε πατημένο το πλήκτρο “Ctrl” κατά τη μετακίνηση. Θα δούμε πως αυτή τη φορά, ο δείκτης δεν έχει τη μορφή σταυρού, αλλά έχει ένα “+”.
Μετακίνηση με Αποκοπή – Επικόλληση
Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης είναι η Αποκοπή – Επικόλληση. Επιλέγουμε τις στήλες που θέλουμε, και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+X”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη στήλη δίπλα στην οποία θέλουμε να μετακινηθούν, κάνουμε δεξί κλικ, και διαλέγουμε “Εισαγωγή αποκομμένων κελιών”. Οι στήλες θα μετακινηθούν αριστερά της επιλεγμένης στήλης.
Για να αντιγράψουμε στήλες, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλλά πατάμε τα κουμπιά “Ctrl+C”.
Για περισσότερα κόλπα και μυστικά του Excel, διαβάστε τα άλλα QuickSteps.
Οι Πιο Χρήσιμες Συντομεύσεις Πληκτρολογίου στο Photoshop – Μέρος 2
Είδαμε ήδη τις βασικές συντομεύσεις πληκτρολογίου του Photoshop, και πώς χειριζόμαστε το περιβάλλον εργασίας του με αυτές. Σε αυτό το μέρος, θα δούμε πώς ρυθμίζουμε τις βούρτσες και τα χρώματα.
Βούρτες – Brushes
Με τις αγκύλες “[“ και “]”, μπορούμε να αλλάζουμε το μέγεθος μιας βούρτσας. Με την αριστερή αγκύλη “[” μειώνουμε το μέγεθός της, και με τη δεξιά “]” το αυξάνουμε.
Το hardness, ή σκληρότητα ακμής, το αυξομειώνουμε με τα άγκιστρα “{“ και “}”. Όπως είναι λογικό, το αριστερό άγκιστρο “{“ μειώνει το hardness, και το δεξί “}” το αυξάνει.
Τέλος, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο προβολής του δείκτη, ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε το “Caps Lock”.
Με ανενεργό το “Caps Lock”, ο δείκτης της βούρτσας αποτελεί την προεπισκόπησή της. Αν το “Caps Lock” είναι ενεργό, τότε ο δείκτης μετατρέπεται σε έναν απλό σταυρό.
Χρώμα – Color
Είναι λογικό να αλλάζουμε συχνά χρώματα καθώς δουλεύουμε στο Photoshop. Το πάτημα του κουμπιού “D”, επαναφέρει τα επιλεγμένα χρώματα σε μαύρο και άσπρο.
Επίσης, το κουμπί “X”, εναλλάσσει τα χρώματα μεταξύ τους, μετατρέποντας το χρώμα φόντου (background color) σε κύριο χρώμα (foreground color), και αντίστροφα.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να χρωματίσουμε πλήρως το επιλεγμένο layer με ένα από τα επιλεγμένα χρώματα. Ο πιο εύκολος όμως είναι οι συνδυασμοί πλήκτρων “Alt + Backspace” και “Ctrl + Backspace”.
Με τα κουμπία “Alt + Backspace”, γεμίζουμε το layer με το foreground color, ενώ με τον συνδυασμό “Ctrl + Backspace” το χρωματίζουμε με το background color.
Διαβάστε το πρώτο μέρος, με τις πιο χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου του Photshop εδώ.
Απόκρυψη Ευαίσθητου Περιεχομένου στην Οθόνη Κλειδώματος στο Android
Το Android έχει τη δυνατότητα προβολής ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος. Αυτή είναι μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία, όμως το περιεχόμενο των μηνυμάτων μας προβάλλεται από προεπιλογή.
Αν δεν θέλουμε να βλέπουν οι αδιάκριτοι τι λαμβάνουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τη σχετική ρύθμιση.
Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής μας, και έπειτα στις “Ειδοποιήσεις”. Εδώ πατάμε το γρανάζι πάνω δεξιά, στη συνέχεια την επιλογή “Στο κλείδωμα οθόνης”, και αλλάζουμε τη ρύθμιση σε “Να μην εμφανίζονται ειδοποιήσεις”.
Είμαστε έτοιμοι, από εδώ και πέρα δεν θα εμφανίζονται ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος.
Εγκατάσταση Πρόσθετων του Chrome στον Opera
Ο Chrome είναι ακόμη ο πιο δημοφιλής browser. Γι' αυτόν τον λόγο, αρκετοί δημιουργοί πρόσθετων τα αναπτύσσουν πρώτα για αυτόν, ενώ οι περισσότεροι δεν δημιουργούν καν εκδόσεις για άλλα προγράμματα περιήγησης.
Κάποιοι ίσως θέλουν να εγκαταλείψουν τον Chrome, γιατί θεωρούν ότι καταναλώνει πολλούς πόρους συστήματος. Δεν το κάνουν όμως, διότι φοβούνται πως θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσθετα.
Ωστόσο, στον Opera μπορούμε να τρέχουμε πρόσθετα του Chrome. Αυτό είναι δυνατό χάρη στην επέκταση Install Chrome Extensions, που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρεία.
Αν επισκεφθούμε τη σελίδα ενός προσθέτου για τον Chrome, χωρίς το Install Chrome Extensions εγκατεστημένο, το κουμπί εγκατάστασης θα απουσιάζει.
Μόλις όμως εγκαταστήσουμε το Install Chrome Extensions, και επιστρέψουμε στη σελίδα, το κουμπί βρίσκεται εκεί.
Πατάμε το κουμπί για να περάσουμε την επέκταση. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που μας ενημερώνει πως θα πρέπει να πάμε στις επεκτάσεις, για να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση.
Πατάμε το “ΕΝΤΑΞΕΙ”, και θα μεταφερθούμε στις επεκτάσεις του Opera. Κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση”, και το πρόσθετο είναι έτοιμο για χρήση.
Πλέον μπορούμε να εγκαθιστούμε πρόσθετα του Chrome, ως επεκτάσεις του Opera. Αρκεί να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας από τη λίστα που έχουμε δημιουργήσει, με τις καλύτερες επεκτάσεις για τον browser της Google.
Πρόσθετα Chrome: 10 Επεκτάσεις Που Αλλάζουν Τον Τρόπο Πλοήγησης Σε PC & ΚινητόΟι επεκτάσεις είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύγχρονων browser. Προσθέτουν πολλές δυνατότητες και διευκολύνουν αφάνταστα την πλοήγηση στον υπολογιστή. Στον οδηγό θα δούμε 10…
Πώς Επιλέγω Ποιος Βλέπει Τι Στο Facebook
Στο Facebook, είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβουμε ποιος βλέπει τι. Παρ’ όλο που φαντάζει αδύνατο να προστατεύσουμε το περιεχόμενό μας από τους ξένους, δεν είναι τόσο δύσκολο.
Αρχικά πατάμε το μικρό βέλος πάνω δεξιά, και μπαίνουμε στις ρυθμίσεις.
Στη σελίδα αυτή, επιλέγουμε το “Απόρρητο” από τα αριστερά, κι εδώ είναι όλες οι σημαντικές επιλογές.
Μπορούμε να επιλέξουμε ποιοι θα βλέπουν τις μελλοντικές μας δημοσιεύσεις, ή τη λίστα φίλων μας. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε ποιοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας, και ποιοι θα μας εντοπίζουν με βάση το email ή το τηλέφωνό μας.
Οι επιλογές που θα συναντήσουμε ποικίλουν, αλλά συνολικά είναι οι παρακάτω:
- Όλοι: Αφορά την αναζήτηση και τα αιτήματα φιλίας. Με αυτήν την επιλογή μπορούν να μας στέλνουν όλοι αίτημα ή να μας βρίσκουν μέσω της αναζήτησης.
- Δημόσια: Αφορά δημοσιεύσεις και τη λίστα φίλων. Αν επιλέξουμε το δημόσια, τότε όποιος μπαίνει στο προφίλ μας, θα μπορεί να δει το περιεχόμενο και τους φίλους μας.
- Φίλοι: Το βρίσκουμε σε όλες τις κατηγορίες, κι αν το διαλέξουμε, μόνο οι φίλοι μας θα βλέπουν το ανάλογο περιεχόμενο.
- Φίλοι εκτός από: Υπάρχει μόνο στις δημοσιεύσεις, και επιλέγουμε ποιοι φίλοι δεν θα τις βλέπουν.
- Συγκεκριμένοι φίλοι: Υπάρχει μόνο στις δημοσιεύσεις, και επιλέγουμε ποιοι φίλοι θα τις βλέπουν.
- Προσαρμογή: Θα το βρούμε ως επιλογή μόνο στη λίστα φίλων, και επιλέγουμε ποιοι θα βλέπουν ή όχι τη λίστα.
- Μόνο Εγώ: Είναι διαθέσιμο σε όλες τις ρυθμίσεις, εκτός από την αναζήτηση. Αν το επιλέξουμε, δεν θα μπορεί να δει κανείς αυτό το περιεχόμενο, εκτός από εμάς.
Σε καθεμιά κάνουμε κλικ στην “Επεξεργασία”, επιλέγουμε αυτό που θέλουμε, και με το “Κλείσιμο” αποθηκεύονται οι αλλαγές.
Αν θέλετε να μάθετε αναλυτικά για τις ρυθμίσεις του Facebook, διαβάστε τον οδηγό μας.
Facebook: Βασικές Ρυθμίσεις για Εμφάνιση και ΑσφάλειαΟι δημοσιεύσεις στο λογαριασμό μας του Facebook δεν εμφανίζονται τυχαία. Μία σειρά αλγόριθμοι μελετούν τις κινήσεις και τις προτιμήσεις μας, και εμφανίζουν δημοσιεύσεις που κρίνουν ως “σχετικές”. Δείτε…
Αλλαγή Γλώσσας στις Υπηρεσίες της Google
Όλες οι υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιούμε, μοιράζονται μία κοινή ρύθμιση γλώσσας μέσω του λογαριασμού μας. Η γλώσσα αυτή επιλέγεται αυτόματα κατά την εγγραφή μας, σύμφωνα με τη χώρα που έχουμε επιλέξει.
Ενδέχεται να θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη γλώσσα, γιατί αν επιλέξαμε Ελλάδα, το Google ρύθμισε τον λογαριασμό μας στα Ελληνικά, αλλά εμείς θέλουμε τα πάντα να είναι στα Αγγλικά.
Αλλαγή Γλώσσας από Αγγλικά σε Ελληνικά
Για να πραγματοποιήσουμε αλλαγή της γλώσσας, πηγαίνουμε στον λογαριασμό μας. Κάτω από το “Account preferences”, θα βρούμε την επιλογή “Language & Input Tools”, όπου και κάνουμε κλικ.
Εδώ, στο πεδίο “Language”, πατάμε το βελάκι, και στην επόμενη σελίδα το μολύβι δίπλα στη γλώσσα.
Βρίσκουμε τα Ελληνικά από τη λίστα, ή τα αναζητούμε με τη βοήθεια του σχετικού πεδίου. Τέλος κάνουμε κλικ στο “SELECT”.
Αλλαγή Γλώσσας από Ελληνικά σε Άλλη Γλώσσα
Για να πραγματοποιήσουμε αλλαγή της γλώσσας, πηγαίνουμε στον λογαριασμό μας. Κάτω από τις “Προτιμήσεις λογαριασμού”, θα βρούμε την επιλογή “Γλώσσα και Εργαλεία εισαγωγής”, όπου και κάνουμε κλικ.
Εδώ, στο πεδίο “Γλώσσα”, πατάμε το βελάκι, και στην επόμενη σελίδα το μολύβι δίπλα στη γλώσσα.
Επιλέγουμε οποιαδήποτε γλώσσα θέλουμε από τη λίστα, ή την αναζητούμε με τη βοήθεια του σχετικού πεδίου. Μόλις διαλέξουμε τη γλώσσα, κάνουμε κλικ στο “ΕΠΙΛΟΓΗ”.
Η αλλαγή πραγματοποιείται άμεσα, και πλέον όλες οι υπηρεσίες της Google θα εμφανίζονται στη γλώσσα που επιλέξαμε.
Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Τρίτη, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.