Home » Hardware » Reviews » Xiaomi Mi Notebook Pro Review: Συνδυάζοντας Design Και Επιδόσεις

Xiaomi Mi Notebook Pro Review: Συνδυάζοντας Design Και Επιδόσεις

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η αγορά ενός φορητού υπολογιστή άγνωστης μάρκας από την Κίνα ίσως θεωρείται από πολλούς ως μια ενέργεια υψηλού ρίσκου. Όμως η Xiaomi, εκτός από τα κινητά, έχει αποδείξει την αξία της και στα laptop, όπως είδαμε παλαιότερα. Δείτε το ισχυρό Xiaomi Mi Notebook Pro, με επεξεργαστή i7 8ης γενιάς και 8GB RAM, που εκτός από τον κομψό σχεδιασμό και την εξαιρετική οθόνη, μας έδωσε υψηλή απόδοση και μεγάλη αυτονομία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Λίγα λόγια για την Xiaomi

H δημοφιλής κινέζικη εταιρεία δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθότι οι περισσότεροι από εμάς είναι βέβαιο ότι τη γνωρίζουμε καλά, και σίγουρα προφέρουμε σωστά και το “Σιάο-μί”. Ως εκ τούτου, προχωράμε ευθύς εξαρχής στην παρουσίαση του φορητού.

Mi Νotebook Pro 42aaaa

Xiaomi Mi Notebook Pro

Το κομψό laptop της Xiaomi που μας ήρθε από τις κινέζικες αποθήκες διακρίνεται για την λεπτή και μεταλλική κατασκευή από κράμα μαγνησίου, που διαφέρει καθώς δεν έχει το συνηθισμένο ασημί χρώμα που συναντάμε στα περισσότερα μεταλλικά laptop.

Έτσι λοιπόν πριν προχωρήσουμε στο Unboxing, παραθέτουμε συνοπτικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Xiaomi Mi Notebook Pro.

  • Οθόνη 15.6” FHD με Gorilla Glass
  • Τετραπύρηνος επεξεργαστής Intel Core i7-8550U 1.80GHz – 4.0GHz
  • Caching: 8 MB SmartCache
  • Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce MX150 2GB DDR5
  • RAM: 8GB DDR4
  • 256GB Samsung PM961 SSD αποθηκευτικός
  • Αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο touchpad
  • Αναγνώστης καρτών microSD
  • Ηχεία Harman Kardon
  • Υποδοχές: 2x USB 3.0, 2 x USB Type-C, 1 x HDMI, audio jack
  • Bluetooth και WLAN

Unboxing

Παραλάβαμε το laptop της Xiaomi μέσω Priority Line, και μας ήρθε στην πόρτα μας μέσα σε είκοσι ημέρες, και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα μικρό κουτί που είναι πολύ καλά προστατευμένο με φελιζόλ, όπου στο εσωτερικό του βρίσκεται το laptop μαζί με τα καλώδιά του.

Μέσα στη συσκευασία υπήρχαν:

  • Το Xiaomi Mi Notebook Pro
  • Μια λευκή πρίζα με κινέζικη απόληξη. Θα χρειαστούμε έναν universal EU αντάπτορα.
  • Ένα λευκό USB καλώδιο
  • Το εγχειρίδιο χρήσης

Mi Νotebook Pro 5

Mi Νotebook Pro 7

Σχεδιασμός και ποιότητα κατασκευής

Όταν κρατήσαμε το Xiaomi Mi Notebook Pro στα χέρια μας για πρώτη φορά, μας έκανε εντύπωση η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Επιπλέον είναι και σχετικά ελαφρύ με βάρος 1.99 κιλά. Σίγουρα η μεταφορά δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αφού φαίνεται πως χωράει στις περισσότερες τσάντες.

Όσον αφορά την εμφάνιση, το laptop έχει minimal σχεδιασμό, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ στιβαρό και συμπαγές, και δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα laptop κόσμημα στην κυριολεξία.

Πρώτες εντυπώσεις

Όπως και με το Acer Predator G6, πρέπει να πούμε πως εντυπωσιαστήκαμε ευθύς εξαρχής μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί το Xiaomi Mi Notebook Pro.

Στην πρώτη μας εκκίνηση, το κινέζικο laptop άνοιξε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα των εφαρμογών.

Η απόκριση είναι εντυπωσιακή, καθώς ο SSD της Samsung βγάζει φωτιές, αποδίδοντας πέρα από κάθε προσδοκία, όπως θα δούμε παρακάτω.

Σε αυτό το σημείο, το μόνο αρνητικό είναι πως το laptop έρχεται με την κινέζική έκδοση των Windows 10, που έχει περιορισμό ως προς την αλλαγή της γλώσσας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τη γλώσσα των Windows μέσα από το λειτουργικό σύστημα, όπως γενικά μπορούμε στα Windows 8.1 και Windows 10.

Η μόνη λύση είναι μία νέα εγκατάσταση του λειτουργικού Τα Windows θα μας βρουν από μόνα τους όλους τους drivers, συμπεριλαμβανομένου και του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος.

Καθαρή εγκατάσταση των Windows

Η εγκατάσταση των Windows 10 είναι πολύ απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να κατεβάσουμε τα Windows 10…

…και να δημιουργήσουμε ένα bootable Windows USB.

Δημιουργία Boot USB Για Κάθε Χρήση Με Το Rufus
Δημιουργία Boot USB Για Κάθε Χρήση Με Το Rufus

Για την εγκατάσταση κάθε έκδοσης Windows, κάθε διανομής Linux, ή για την εκτέλεση διαφόρων προγραμμάτων επιδιόρθωσης, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα boot USB. Δεν συζητάμε…

Στο παρακάτω βίντεο θα βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία της εγκατάστασης.

Θα βρείτε τις ίδιες πληροφορίες και στον γραπτό οδηγό:

Format Υπολογιστή Με Απόλυτη Ασφάλεια, Βήμα Προς Βήμα
Format Υπολογιστή Εύκολα, Με Απόλυτη Ασφάλεια, Βήμα Προς Βήμα

Η διαδικασία του format και της επανεγκατάστασης των Windows 10 είναι εξαιρετικά απλή, και αν την κάνουμε σωστά, απόλυτα ασφαλής. Στον οδηγό αυτόν θα δούμε…

Το πολύ καλό νέο είναι ότι δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει το κλειδί των Windows κατά την εγκατάσταση.

Προχωράμε στην εγκατάσταση των Ελληνικών ή Αγγλικών Windows χωρίς να εισάγουμε κλειδί, κάνοντας κλικ στην “Παράλειψη”

Μόλις μπούμε στη νέα εγκατάσταση Windows και συνδεθούμε στο ίντερνετ, τα Windows θα ενεργοποιηθούν με το “ψηφιακό δικαίωμα” της Microsoft, το οποίο ισχύει ανεξαρτήτως γλώσσας.

Επίσης, το BIOS είναι στα αγγλικά, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία για εκείνο το κομμάτι της εγκατάστασης.

Χρήση του Xiaomi Mi Notebook Pro

Eκείνο λοιπόν που εντυπωσιάζει στην αρχή, εκτός βέβαια από την premium μεταλλική κατασκευή, είναι η πολύ φωτεινή bezel-less οθόνη FHD των 15.6 ιντσών, και βέβαια το αστραπιαίο ξεκλείδωμα με κάποιο από τα δάκτυλά μας που του έχουμε ορίσει.

Δακτυλικό αποτύπωμα

Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος συνεργάζεται με το Windows Hello, που σημαίνει ότι μας δίνει αυτόματο ξεκλείδωμα και στους λογαριασμούς που διατηρούμε στην Microsoft.

Στις δοκιμές μας, αλλά και την καθημερινή πλέον χρήση, οφείλουμε να πούμε ότι αυτή η λειτουργία στο Xiaomi Mi Notebook Pro είναι στα σίγουρα μια πρωτόγνωρη και εξαιρετική εμπειρία.

Mi Νotebook Pro 11

Οθόνη και πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο έχει οπίσθιο φωτισμό που ενεργοποιείται αυτόματα όταν πληκτρολογούμε. Αν δεν πατήσουμε κάποιο πλήκτρο για 15 δευτερόλεπτα, ο φωτισμός θα σβήνει από μόνος του, έτσι ώστε να εξοικονομούμε μπαταρία.

Ο φορητός δίνει εξαιρετική αίσθηση στην πληκτρολόγηση, καθώς διαθέτει μεγάλα μαύρα πλήκτρα, τα οποία σημειωτέον είναι 19% μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του MacBook Pro.

Επιπλέον, διαθέτει στην πρώτη σειρά και όλα τα καλούδια των συντομεύσεων F1, F2 κ.τ.λ. για ήχο, φωτεινότητα, και όχι μόνο.

Άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το τεράστιο touchpad που καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του πλάτους του φορητού.

Εκτός από το ότι είναι πολύ εύκολο στη χρήση, έχει και εντυπωσιακή ανταπόκρισή στις χειρονομίες, όπως επίσης και ακρίβεια στην κίνηση του ποντικιού. Όλα αυτά μπορούμε να τα καθορίσουμε και εμείς ανάλογα τις ανάγκες μας, μέσα από τις ρυθμίσεις των Windows.

Εντύπωση μας έκανε επίσης η οθόνη IPS, που έχει πολύ ζωντανά και φωτεινά χρώματα, με πολύ καλές γωνίες θέασης, προσφέροντας άφθονο χώρο για να κάνουμε άνετα όλες τις εργασίες μας.

Παρότι δεν πρόκειται για tablet ή κινητό, υπάρχει επικάλυψη από Gorilla Glass 3, που δίνει μια γυαλιστερή νότα σε όλη την επιφάνεια της οθόνης.

Επιπλέον, λόγω της στιβαρής κατασκευής, όταν ανασηκώνουμε την οθόνη δεν απαιτείται η αντίσταση με το άλλο χέρι μας στο laptop.

Harman Kardon Infinity

Εκείνο που θα αρέσει ακόμη περισσότερο είναι η ένταση αλλά και η πιστότητα του ήχου. Το Xiaomi Mi Notebook Pro κρύβει δύο ηχεία 2.5W Harman Kardon Infinity, που προσφέρουν ήχο υψηλής ευκρίνειας σε συνδυασμό με την τεχνολογία Dolby Atmos.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ήχους, τo laptop είναι σε γενικές γραμμές αθόρυβο. Ωστόσο, σε συνθήκες υψηλών επιδόσεων, θα ακούμε ενίοτε τους ανεμιστήρες του.

Μπαταρία και αυτονομία

Και σε αυτόν τον τομέα το Xiaomi Mi Notebook Pro μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Η μπαταρία του μας κράτησε περίπου επτά ώρες σε κανονική χρήση (browsing, office, YouTube), και με τη φωτεινότητα στο 75%.

Όταν εξαντληθεί η μπαταρία, μπορούμε να επαναφορτίσουμε τον φορητό από το 0% έως 100% σε λιγότερο από δύο ώρες, και αυτό αποτελεί μια εξαιρετική απόδοση, που θα μας φανεί πολύ χρήσιμη. Η σωστή θύρα για την φόρτιση είναι μόνο αυτή που παρατηρούμε παρακάτω.

Mi-Νotebook-Pro-40

Θύρες και συνδεσιμότητα

Περιφερειακά του laptop θα βρούμε στα δεξιά τις δύο θύρες USB-C που είδαμε προηγουμένως, μαζί με μια υποδοχή κάρτας SD, και στα αριστερά μια θύρα HDMI πλήρους μεγέθους, καθώς επίσης άλλες δύο θύρες USB 3.0, και υποδοχή ακουστικών 3,5 χιλιοστών.

Το laptop της Xiaomi δεν έχει ethernet, και όπως είναι φυσικό λόγω του πολύ λεπτού σχεδιασμού, δεν έχει ούτε μονάδα οπτικού δίσκου DVD.

Mi-Νotebook-Pro-40b

Επιδόσεις και benchmarks

Το καλύτερο χαρακτηριστικό του Xiaomi Mi Notebook Pro είναι αναμφίβολα η εξαιρετική απόδοση του σε βαριές εργασίες, που όπως και να το κάνουμε είναι το “Α” και το “Ω” σε έναν φορητό αυτής της κατηγορίας.

Την οφείλει κυρίως στον τετραπύρηνο/8 thread Intel Core i7-8550U, όγδοης γενιάς Kaby Lake Refresh με boost μέχρι τα 3,4GHz, και είναι σε θέση να προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις σε συνδυασμό με την GeForce MX150 με 2GB DDR5 RAM, αλλά και τα 8GB της DDR4 μνήμης.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν μας έρθει το laptop θεωρούσαμε ότι κάναμε λάθος που δεν πήραμε το μοντέλο με τα 16GB μνήμη, έτσι ώστε να σιγουρέψουμε ακόμη περισσότερο τις βαριές μας εργασίες. Δεν κρύβουμε ότι μας είχε πάρει λίγο από κάτω.

Ωστόσο, “ανακουφιστήκαμε” όταν με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι δεν είχαμε τη σοβαρή δυσχέρεια στα πολύ βαριά άρθρα στο WordPress με δεκάδες φωτογραφίες, που σερνόντουσαν σε φυσιολογικό επιτραπέζιο PC με αξιοπρεπή χαρακτηριστικά και 8GB μνήμη.

Αυτό ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε, και υπό αυτή την έννοια δεν χωρά αμφιβολία ότι το ακριβότερο μοντέλο με τα 16GB DDR4 θα ανεβάσει τον πήχη ακόμη υψηλότερα στις πολύ βαριές εργασίες.

Έτσι λοιπόν, στη συνέχεια θα δούμε μερικά αποτελέσματα μετρήσεων μέσα από γνωστά συνθετικά benchmark.

Passmark

Πρόκειται για ένα benchmark γενικής φύσεως, που μετράει τη συνολική απόδοση ενός υπολογιστή. Έτσι, έχει ξεχωριστά τεστ για κάθε υποσύστημα.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, μπορούμε να πούμε ότι το Xiaomi Mi Notebook Pro τα πάει πολύ καλά, και μάλιστα υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά στην απόδοση σε σχέση με το μικρό του αδερφάκι, το Mi Notebook Air, που παρουσιάσαμε παλαιότερα.

Για τις αναλυτικές μετρήσεις του κάθε τεστ, ανεβάσαμε το σκορ μας εδώ.

Novabench

Τα ίδια καλά αποτελέσματα είχαμε και σε συγκριτικό επίπεδο από το δωρεάν υβριδικό benchmark, το Novabench, που έχουμε δει σε παλιότερο οδηγό, όπως παρατηρούμε στην ακόλουθη εικόνα.

Mi Νotebook Pro 17

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το συγκριτικό του Novabench για το Xiaomi Mi Notebook Pro, σε σχέση με τα κορυφαία και πανάκριβα gaming PC που φοράνε τους High-end επεξεργαστές και την GTX 1080, αλλά και σε σχέση με τους οικονομικότερους φορητούς με i5-7200U και Intel HD.

Mi Νotebook Pro 18α

3DMark – Gaming

Το ενσωματωμένο chip Intel UHD Graphics 620 του φορητού υποστηρίζεται επαρκώς από την Nvidia GeForce MX150 με την αρχιτεκτονική Pascal, έτσι ώστε να αποδώσει αξιοπρεπώς και πάνω από τον μέσο όρο σε κάποια παιχνίδια.

Ωστόσο, η απόδοση της GPU όπως είναι φυσικό δεν βρίσκεται σε υψηλή κατάταξη, και σε σύγκριση με τις νεότερες GTX 1050 και άνω, η MX150 υστερεί δραματικά.

Στο 3DMark δοκιμάσαμε το Fire Strike και το Sky Diver, που είναι μετρήσεις για gaming. Το Sky Diver είναι λιγότερο απαιτητικό, γι' αυτό το σκορ ήταν υψηλότερο, με μέσο όρο τα 48 fps στα τεστ των γραφικών.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μια σύγκριση με άλλα gaming laptop.

Παραθέτουμε και τις ενδεικτικές μετρήσεις από το πλέον εξειδικευμένο και αξιόπιστο site για φορητούς, το Νotebookcheck, με συγκεκριμένα laptop των ανταγωνιστών, που έχουν την ίδια κάρτα γραφικών αλλά και νεότερη.

Mi Νotebook Pro 18ααα

CPU-Z

Στο benchmark του CPU-Z μετρήθηκε η απόδοση του επεξεργαστή σε single και multi threaded σενάρια.

Mi Νotebook Pro 20α

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το συγκριτικό σε σχέση με άλλους επεξεργαστές.

Για τις αναλυτικές μετρήσεις του κάθε τεστ, ανεβάσαμε το σκορ μας εδώ.

CrystalDiskMark

Το Xiaomi Mi Notebook Pro έρχεται με έναν από τους πιο δυνατούς SSD της Samsung στα 256GB, που χρησιμοποιεί και τις τέσσερις λωρίδες (lanes) της σύνδεσης PCIe.

Στην πράξη και την καθημερινή πολύωρη χρήση που κάνουμε, αποδείχθηκε εξαιρετικά γρήγορος, πέρα από κάθε προσδοκία, όπως βλέπουμε παρακάτω και στο CrystalDiskMark που έχουμε δει σε παλιότερο οδηγό.

Xiaomi Mi Notebook Pro a

Ενδεικτικά, παραθέτουμε στην παρακάτω φωτογραφία την μεγάλη διαφορά στην απόδοση του ταϊβανέζικου Liteon SSD στα 128GB, που φοράει η εξωτική “μηχανή του πολέμου”, o επιτραπέζιος Acer Predator G6 που παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε τι έχουν αποφανθεί για τις επιδόσεις του Xiaomi Mi Notebook Pro μερικά από τα μεγαλύτερα sites των μετρήσεων.

Δυνατότητες αναβάθμισης

Όπως συμβαίνει με πολλά laptop, δεν μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση υλικού αν το επιθυμήσουμε στο μέλλον, καθώς η μνήμη και ο επεξεργαστής είναι κολλημένοι στη μητρική.

Έτσι, αν θέλουμε να κρατήσει ακόμη περισσότερο σε βάθος χρόνου, γιατί η ενασχόλησή μας περιέχει όλο και πιο βαριά προγράμματα, ίσως είναι καλή ιδέα να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην επένδυσή μας με το μοντέλο στα 16GB μνήμης.

Πλεονεκτήματα

  • Κομψός και mimimal σχεδιασμός
  • Συμπαγής και premium κατασκευή από μαγνήσιο
  • Μεγάλη οθόνη με μικρά περιθώρια
  • Εξαιρετική απόδοση σε βαριές εργασίες
  • Αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος
  • Άνετο πληκτρολόγιο οπίσθιου φωτισμού
  • Ταχύτατο touchpad
  • Εντυπωσιακός SSD
  • Ταχύτατη φόρτιση
  • Πολυ καλός ήχος

Μειονεκτήματα

  • Κινέζικα Windows
  • Απουσία θύρας Thunderbolt, με διαθέσιμη θύρα HDMI 1.4 και όχι 2.0.
  • Οι ανεμιστήρες ενίοτε και για μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους χωρίς να κάνουμε βαριές εργασίες.
  • Ενδέχεται να εμφανίσει αστοχία με το tethering των κινητών της Samsung, αλλά και με το APN του Cosmote.

Πόσο κοστίζει

Το laptop της Xiaomi θα το βρούμε στα €1.142,29 στην ιστοσελίδα του Gearbest. Αν θέλουμε την έκδοση με τα 16GB DDR4, θα τη βρούμε εδώ στα €1.177,08.

Η μικρή διαφορά στην τιμή για την έκδοση των 16GB ισχύει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, λόγω προσφοράς. Τυπικά οι δύο εκδόσεις έχουν διαφορά γύρω στα 200 ευρώ. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει το laptop, είναι ευκαιρία.

Αξίζει η αγορά του Xiaomi Νotebook Pro?

Ο φορητός- κόσμημα της δημοφιλούς κινέζικης εταιρείας μας άρεσε ιδιαίτερα πολύ, και χάρη στον ταχύτατο επεξεργαστή, δεν αντιμετωπίσαμε καμία επιβράδυνση στις βαριές εργασίες μας.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το Xiaomi Νotebook Pro αξίζει κάθε ευρώ της τιμής του, και θα το χαρακτηρίζαμε σίγουρα ως έναν από τους πιο value for money φορητούς σε αυτή την κατηγορία.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη εμπειρία σας για τα laptop της Xiaomi και να πείτε τη γνώμη σας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured Image shop
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps