Αυτή την εβδομάδα θα γίνουμε λίγο πιο ειδικοί στη Γραμμή Εντολών, και θα επιλέξουμε ποιοι φάκελοι θα προβάλονται στην Έναρξη των Windows 10. Στη συνέχεια, θα παγώσουμε γραμμές και στήλες στο Excel, ενώ θα μάθουμε τις βασικές συντομεύσεις του Photoshop. Τέλος, θα εγκαταστήσουμε πρόσθετα του Chrome στον Opera, θα δούμε πόσο μοναδικό λογότυπο έχουμε, και θα ακολουθήσουμε hashtags στο Instagram.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Επιλογή Φακέλων για Εμφάνιση στην Έναρξη των Windows 10
Στο μενού Έναρξης των Windows 10, υπάρχει μία σειρά συντομεύσεων δεξιά, ακριβώς πάνω από το κουμπί παροχής ενέργειας. Αυτές οι συντομεύσεις μπορούν να τροποποιηθούν, και για την ακρίβεια έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποιες θα είναι.
Για να αλλάξουμε τις συντομεύσεις αυτές, πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”, και από εκεί στην “Εξατομίκευση”.
Στις ρυθμίσεις της εξατομίκευσης θα βρούμε την επιλογή “Έναρξη” στα δεξιά, και αριστερά τον σύνδεσμο “Επιλέξτε τους φακέλους που θα εμφανίζονται στην Έναρξη”.
Διαλέγουμε ποιες συντομεύσεις θα είναι διαθέσιμες, γυρνώντας τον ανάλογο διακόπτη στην “Ενεργό” θέση.
Φυσικά δεν έχουμε αμέτρητες επιλογές, αλλά συγκεκριμένες που οδηγούν σε ρυθμίσεις και φακέλους των Windows.
- Εξερεύνηση αρχείων: Ανοίγει την εξερεύνηση των Windows στην τοποθεσία της γρήγορης πρόσβασης.
- Ρυθμίσεις: Ανοίγει το κεντρικό παράθυρο των ρυθμίσεων.
- Έγγραφα/Στοιχεία λήψης/Μουσική/Εικόνες/Βίντεο: Ανοίγει τον ανάλογο φάκελο του χρήστη.
- Οικιακή ομάδα: Εμφανίζεται το παράθυρο ρυθμίσεων της οικιακής ομάδας. Σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει ρύθμιση, ανοίγει το παράθυρο της ομάδας.
- Δίκτυο: Ανοίγει το παράθυρο των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο με τον υπολογιστή.
- Προσωπικός φάκελος: Ανοίγει ο κεντρικός προσωπικός φάκελος του χρήστη.
Μόλις τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις μας, κλείνουμε το παράθυρο, και οι συντομεύσεις που επιλέξαμε έχουν λάβει θέσεις.
Ξέρατε ότι τα Windows έχουν εναλλακτικό μενού Έναρξης; Διαβάστε τι είναι και πώς να το εκμεταλλευτείτε.
Δωρεάν Παιχνίδια, Εναλλακτικό Start Menu, Οργάνωση ΠαραθύρωνΥπάρχουν μικρές συμβουλές ή απλές ρυθμίσεις που δεν έχουν αρκετό υλικό για να στηρίξουν έναν αποκλειστικό οδηγό. Άλλες πάλι μπορεί να έχουν αναφερθεί σε κάποια…
Κόλπα για να Γίνουμε Ειδικοί της Γραμμής Εντολών – Μέρος 2
Σε προηγούμενο QuickSteps είδαμε κάποιες ιδιαίτερες εντολές της Γραμμής Εντολών. Ο δρόμος προς τον τίτλο του Master μπορεί είναι μακρύς, αλλά όχι δύσκολος. Μαζί θα τα καταφέρουμε, και στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τις εξόδους των εντολών.
Προβολή Εξόδου Εντολής, Σελίδα – Σελίδα
Κάποιες φορές οι έξοδοι των εντολών καταλαμβάνουν αρκετό χώρο, με αποτέλεσμα να μην χωράνε σε ένα και μόνο παράθυρο. Η ανάγνωσή τους με τη βοήθεια της ροδέλας του ποντικιού, είναι απλά Γολγοθάς.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία παράμετρος εντολών που μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλουμε την έξοδο της εκάστοτε εντολής, σελίδα προς σελίδα.
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να γράψουμε την εντολή, και έπειτα να προσθέσουμε την παράμετρο “more”.
εντολή | more
Αυτή η παράμετρος σταματά την έξοδο της εντολής στο σημείο που τελειώνει το παράθυρο, και προσθέτει την καταχώρηση “– More –”.
Κάθε φορά που πατάμε το πλήκτρο “Space”, προβάλλεται περισσότερο κείμενο, το οποίο συνεχίζει από το σημείο που μείναμε.
Με το Space εμφανίζεται μία ακόμη σελίδα, ενώ με το πάτημα του Enter θα εμφανιστεί μόνο μία επιπλέον σειρά κειμένου.
Φιλτράρισμα Εξόδου Εντολής
Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε να διαβάσουμε συγκεκριμένο κομμάτι από την έξοδο μιας εντολής. Δεν υπάρχει λόγος να καθόμαστε να ψάχνουμε, κουράζοντας τα μάτια μας.
Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε να τρέξουμε διαγνωστικά εργαλεία για ένα ολόκληρο έτος. Παράλληλα όμως, να ενδιαφερόμαστε μόνο για τα σφάλματα που αφορούν ένα και μόνο κομμάτι του συστήματός μας.
Μπορούμε απλά να πληκτρολογήσουμε την εντολή, και να χρησιμοποιήσουμε την παράμετρο “find”.
εντολή | find “λέξη_κλειδί”
Αντιγραφή Εξόδου Εντολής
Με λίγη εμπειρία στα σφάλματα και την ταλαιπωρία στα διάφορα κέντρα υποστήριξης, γνωρίζουμε πως τυγχάνει κάποιες φορές να ζητούν να τρέξουμε κάποιες εντολές. Αν το πράγμα έμενε εκεί, όλα καλά, αλλά θέλουν να τους στείλουμε τα αποτελέσματα.
Γράφοντας στο τέλος της εντολής την παράμετρο “clip”, αντιγράφεται στο πρόχειρο η έξοδος της εντολής, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η εκτέλεσή της. Εμείς απλά ανοίγουμε ένα σημειωματάριο, και κάνουμε επικόλληση με “Ctrl+V”.
εντολή | clip
Αποθήκευση Εξόδου Εντολής
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγουμε τη χειροκίνητη δημιουργία αρχείου. Γράφουμε την εντολή ακολουθούμενη από το “> Όνομα_Αρχείου.txt”.
εντολή > Όνομα_Αρχείου.txt
Ως όνομα αρχείου δίνουμε αυτό που θέλουμε, και η εντολή δημιουργεί ένα αρχείο κειμένου στην τοποθεσία που εκτελείται η Γραμμή Εντολών.
Αν πάλι θέλουμε να αποθηκεύσουμε σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία, τότε πρέπει να γράψουμε ολόκληρη τη διαδρομή, πχ “C:\Φάκελος\Όνομα_Αρχείου.txt”.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πώς στην περίπτωση που το αρχείο υπάρχει ήδη, το περιεχόμενό του επανεγγράφεται, με αποτέλεσμα ό,τι περιείχε να χαθεί.
Για να αποφύγουμε την αντικατάσταση του περιεχομένου, απλώς αντικαθιστούμε το “>” με “>>”. Με αυτόν τον τρόπο, το αρχείο θα διατηρήσει το περιεχόμενό του, και στο τέλος του θα προστεθεί το αποτέλεσμα της εντολής.
εντολή >> Όνομα_Υπάρχοντως_Αρχείου.txt
Για να διαβάσετε το πρώτο μέρος της ενότητας, πατήστε στο ακόλουθο άρθρο μας.
QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες ΣυμβουλέςΑυτή την εβδομάδα, θα γίνουμε master της Γραμμής Εντολών, και θα πάρουμε στιγμιότυπα μεμονωμένης περιοχής στα Windows, χωρίς χρήση προγράμματος. Θα αλλάξουμε γλώσσα στον Chrome,…
Πάγωμα και Ξεπάγωμα Γραμμών και Στηλών στο Excel
Έχουμε ήδη δει πώς πραγματοποιούμε απόκρυψη και επανεμφάνιση γραμμών/στηλών, ή φύλλων εργασίας στο Excel.
Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να παγώσουμε – ξεπαγώσουμε γραμμές ή/και στήλες, ώστε να εμφανίζονται μόνιμα, όσο κι αν σύρουμε το φύλλο εργασίας.
Πάγωμα Πρώτης Γραμμής ή Στήλης
Για να παγώσουμε την πρώτη γραμμή ή στήλη, έχοντας ανοιχτό το αρχείο μας, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προβολή”.
Εκεί, βρίσκουμε την κατηγορία “Σταθεροποίηση παραθύρων”, και από το αναδυόμενο μενού επιλέγουμε “Σταθεροποίηση πρώτης γραμμής” ή “Σταθεροποίηση πρώτης στήλης”. Όσο και να αλλάζουμε θέση στο φύλλο εργασίας, η πρώτη γραμμή θα μένει εκεί.
Πάγωμα Επιλεγμένων Γραμμών και Στηλών
Ενδέχεται να έχουμε δοκιμάσει να παγώσουμε την πρώτη γραμμή και την πρώτη στήλη, με απόλυτη αποτυχία. Ο λόγος είναι απλός. Σταθεροποιούμε την πρώτη γραμμή, κάνουμε τη διαδικασία από την αρχή, αλλά μόλις επιλέξουμε να σταθεροποιηθεί η πρώτη στήλη, η γραμμή χάνει το πάγωμα.
Υπάρχει τρόπος να το κάνουμε να δουλέψει και για τα δύο, αλλά θέλει κόλπο. Πρέπει πάντα να διαλέγουμε ένα κελί πιο δίπλα και πιο κάτω. Δηλαδή, αν θέλουμε να παγώσουμε τις τέσσερις πρώτες στήλες, και τα έντεκα πρώτα κελιά, πρέπει να επιλέξουμε το κελί Ε12.
Αντίστοιχα, αν θέλουμε να παγώσουμε την πρώτη γραμμή και στήλη, θα πρέπει να διαλέξουμε το κελί Β2.
Μόλις επιλέξουμε το σωστό κελί, πηγαίνουμε “Προβολή→Σταθεροποίηση παραθύρων”, και πατάμε το “Σταθεροποίηση τμημάτων παραθύρου”. Είμαστε έτοιμοι, οι γραμμές και στήλες που θέλουμε έχουν παγώσει.
Ξεπάγωμα Γραμμών και Στηλών
Το ξεπάγωμα είναι η πιο εύκολη διαδικασία από όσες αναφέραμε. Απλά πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προβολή”, πατάμε το “Σταθεροποίηση παραθύρων”, και κάνουμε κλικ στο “Αποσταθεροποίηση τμημάτων παραθύρων”.
Για περισσότερα κόλπα και μυστικά του Excel, διαβάστε τα άλλα QuickSteps.
Οι Πιο Χρήσιμες Συντομεύσεις Πληκτρολογίου στο Photoshop – Μέρος 1
Το Photoshop είναι ένα πρόγραμμα με πληθώρα δυνατοτήτων. Όσο κι αν εκμεταλλευόμαστε αυτές τις δυνατότητες, υπάρχουν πράγματα που κάνουμε συνεχώς.
Ευτυχώς η Adobe έχει φροντίσει τα πάντα να μπορούν να εκτελεστούν και με τη χρήση συντομεύσεων. Ήρθε η ώρα να δούμε τις πιο χρήσιμες από αυτές.
Βασικές Συντομεύσεις
Το Photoshop έχει προεπιλεγμένες συντομεύσεις, με το πάτημα όμως του συνδυασμού “Alt + Shift + Control + K”, ανοίγουμε το παράθυρο διαχείρισης των συντομεύσεων.
Στο Photoshop, όπως σχεδόν κάθε πρόγραμμα επεξεργασίας και δημιουργίας αρχείων, καταγράφεται το ιστορικό όσων έχουμε κάνει. Το πάτημα των πλήκτρων “Ctrl + Z”, θα αναιρέσει μία μόνο ενέργεια, και η επανάληψη του συνδυασμού επαναφέρει την αλλαγή.
Αντίθετα, ο συνδυασμός πλήκτρων “Ctrl + Alt + Z”, αναιρεί μία ενέργεια κάθε φορά που τον πατάμε.
Συντομεύσεις Περιβάλλοντος Εργασίας
Το περιβάλλον χρήσης του Photoshop παίρνει εντολές και από το πληκτρολόγιό μας. Το πάτημα του “Tab” εξαφανίζει όλα τα μενού, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το έγγραφο που επεξεργαζόμαστε.
Το κουμπί “F” αλλάζει το μέγεθος προβολής, μεταξύ: Προβολής Παραθύρου, Πλήρους Οθόνης, και Προβολή Εγγράφου σε Πλήρη Οθόνη.
Με το δεξί κλικ του ποντικιού σε κενό χώρο, μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα του φόντου στο παράθυρο επεξεργασίας.
Αν κρατήσουμε πατημένο το “Alt” σε οποιοδήποτε παράθυρο ρυθμίσεων, το κουμπί “Cancel” θα αλλάξει σε “Reset”. Μόλις πατήσουμε το κουμπί “Reset”, όλες οι αλλαγές που κάναμε σε αυτό το παράθυρο θα αναιρεθούν.
Κάθε εργαλείο στο Photoshop έχει τη δική του συντόμευση. Για παράδειγμα, το εργαλείο επιλογής ενεργοποιείται με το κουμπί “M”.
Παρ’ όλα αυτά, διαθέτει τέσσερις διαφορετικές επιλογές. Αν πατήσουμε το “Shift” σε συνδυασμό με τη συντόμευση του εργαλείου, τότε εναλλάσσουμε τα υπόλοιπα εργαλεία.
Ενδέχεται το έγγραφο που επεξεργαζόμαστε να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μπάρες κύλισης ή το πλήκτρο “Ctrl”.
Με πατημένο το κουμπί “Ctrl” και τον δείκτη του ποντικιού μας στην ανάλογη μπάρα κύλισης, γυρνάμε την ροδέλα του ποντικιού πάνω και κάτω. Το έγγραφο θα μετακινείται αριστερά και δεξιά, ή πάνω και κάτω, για μία μικρή απόσταση.
Επιπλέον, το πάτημα του πλήκτρου “Shift” προκαλεί άμεση μετακίνηση σε μεγάλη απόσταση.
Τελευταία συντόμευση για σήμερα οι συνδυασμοί “Ctrl + Tab” και “Ctrl + Shift + Tab”. Κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα, και πιέζοντας σταδιακά το “Tab”, πλοηγούμαστε από αριστερά προς τα δεξιά, και αντίστροφα, στα ανοιχτά έγγραφα.
Μάθετε πώς να αποκτήσετε δωρεάν το Photoshop, και διαβάστε σε παλαιότερα QuickSteps περισσότερα κόλπα γι' αυτό.
Απενεργοποίηση Πρόσθετων στον Chrome με Ένα Κλικ
Τα πρόσθετα στον Chrome είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, αλλά αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αιτίες που ο browser ρουφάει τη RAM με το καλαμάκι.
Η απενεργοποίηση των πρόσθετων δεν θα μπορούσε να είναι πιο χρονοβόρα.
Πρέπει να κάνουμε κλικ πάνω δεξιά στις τρεις τελείες, και έπειτα “Περισσότερα εργαλεία→Επεκτάσεις”. Τέλος πατάμε στο πλαίσιο ελέγχου, και απενεργοποιούμε οποιαδήποτε επέκταση θέλουμε.
Ευτυχώς που υπάρχει το Extensity, ένα πρόσθετο που βοηθά στη διαχείριση των υπολοίπων.
Μόλις μπούμε στη σελίδα του και το εγκαταστήσουμε, θα εμφανιστεί ένα κουπί στην μπάρα του Chrome.
Πατώντας το κουμπί του Extensity, εμφανίζεται μία λίστα με όλα τα πρόσθετα που έχουμε εγκατεστημένα στον Chrome. Εμείς χρειάζεται απλά να κάνουμε ένα κλικ σε όποιο πρόσθετο θέλουμε, ώστε να ενεργοποιηθεί/απενεργοποιηθεί.
Διαβάστε τον αναλυτικό μας οδηγό για τις καλύτερες επεκτάσεις του Chrome και του Firefox.
Πρόσθετα Chrome: 10 Επεκτάσεις Που Αλλάζουν Τον Τρόπο Πλοήγησης Σε PC & ΚινητόΟι επεκτάσεις είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύγχρονων browser. Προσθέτουν πολλές δυνατότητες και διευκολύνουν αφάνταστα την πλοήγηση στον υπολογιστή. Στον οδηγό θα δούμε 10…
Πώς να Ακολουθήσουμε Hashtag στο Instagram
Οι χρήστες του Instagram γνωρίζουμε πώς να ακολουθούμε έναν άλλον χρήστη. Δεν είναι άλλωστε και πυρηνική φυσική. Πλέον στο Instagram υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθούμε hashtags.
Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς βλέπουμε δημοσιεύσεις που αφορούν συγκεκριμένα αντικείμενα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνουμε για να βρούμε τα καλύτερα account για υπολογιστές. Απλά κάνουμε follow το #PC.
Με αυτόν τον τρόπο, θα βλέπουμε δημοσιεύσεις που αφορούν τους υπολογιστές, αρκεί να έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο hashtag. Από εκεί διαλέγουμε τους λογαριασμούς που μας έκαναν κλικ, και τους ακολουθούμε.
Για να ακολουθήσουμε ένα hashtag, πηγαίνουμε στην αναζήτηση και εντοπίζουμε το hashtag που θέλουμε. Επίσης, μπορούμε να πατήσουμε οποιοδήποτε hashtag, σε οποιαδήποτε δημοσίευση.
Σε κάθε περίπτωση, θα οδηγηθούμε στη σελίδα του hashtag, και εκεί πλέον υπάρχει το μπλε κουμπί “Follow” ή “Ακολουθήστε”. Πατάμε μία φορά, και είμαστε έτοιμοι.
Σε περίπτωση που θέλουμε να σταματήσουμε να ακολουθούμε ένα hashtag, επαναλαμβανούμε τη διαδικασία. Απλά, αυτή τη φορά το κουμπί είναι λευκό, και γράφει “Following” ή “Ακολουθείτε”.
Μόλις το πατήσουμε, επιβεβαιώνουμε με το “Να μην ακολουθώ”, και η εγγραφή μας ακυρώνεται.
Διαβάστε πώς να ανεβάσετε φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram, από υπολογιστή.
Πώς Ανεβάζω Φωτογραφίες στο Instagram Από Windows/MacΕνώ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες, με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, το Instagram επισήμως επιτρέπει το ανέβασμα φωτογραφιών ή βίντεο μόνο από κάποιο smartphone ή…
Πόσο Μοναδικό Είναι το Λογότυπό μας;
Μπορεί πραγματικά μία μηχανή να πει πόσο καλό είναι ένα λογότυπο; Το Logo Rank μπορεί, ή τουλάχιστον προσπαθεί.
Άλλωστε, όπως λένε και οι δημιουργοί του, “Στην τελική, αυτοί είναι κάποιοι απλοί κανόνες. Υπάρχουν πολλά καλοσχεδιασμένα λογότυπα, που δεν συμμορφώνονται με αυτά τα πρότυπα. Το να γνωρίζουμε πότε να παρεκκλίνουμε από τους κανόνες, έγκειται στην ανθρώπινη κρίση, η οποία ξεπερνά κάθε τεχνητή νοημοσύνη.”
Το Logo Rank είναι ένα online εργαλείο, στο οποίο ανεβάζουμε το λογότυπό μας, κι αυτό το αξιολογεί με βάση τρία κριτήρια. Τα κριτήρια είναι η μοναδικότητα, η καθαρότητα/εύκολη ανάγνωση, και το χρώμα/αντίθεση.
Πατώντας το κουμπί “Random”, το σύστημα θα αξιολογήσει ένα τυχαίο λογότυπο. Αν θέλουμε όμως να δούμε τη βαθμολογία του δικού μας λογότυπου, απλά το σύρουμε πάνω στο σχετικό πλαίσιο. Μόλις η εικόνα ανέβει και ολοκληρωθεί η ανάλυση, βλέπουμε άμεσα τα αποτελέσματα.
Το εμπορικό σήμα της ιστοσελίδας μας, σύμφωνα με το Logo Rank, είναι μόλις κατά 13/100 μοναδικό, καθώς βρήκε ακόμη 36 εικονίδια που του μοιάζουν. Επίσης, λέει πως χάσαμε το στοίχημα με τα χρώματα, με σκορ μόλις 32/100. Ευτυχώς κερδίσαμε στην καθαρότητα του λογότυπου, με σκορ 100/100.
Ως εγκυκλοπαιδική αναφορά, θα αφήσουμε κάπου εδώ τα σκορ του εμπορικού σήματος της Apple.
- Μοναδικότητα: 30
- Καθαρότητα/Εύκολη Ανάγνωση: 100
- Χρώμα/Αντίθεση: 50
Δεν τα πήγαμε άσχημα τελικά. Σίγουρα δεν έχουμε εκατομμύρια οπαδούς όπως ο κολοσσός της τεχνολογίας, αλλά είμαστε απόλυτα αναγνωρίσιμοι. Οι αναγνώστες μας ξέρουν γιατί βρίσκονται εδώ, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.
Γιατί όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο; Απλό, έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε το λογότυπο μας με εκατομμύρια άλλα, και να πάρουμε μια ιδέα για το πόσο μοναδικό είναι τελικά.
Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Τρίτη, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.