Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel
QuickSteps#344 - Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel

Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel

Αυτή την εβδομάδα, εντοπίζουμε τι καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο στον δίσκο, καρφιτσώνουμε και αφαιρούμε φακέλους από τη Γρήγορη πρόσβαση, αλλάζουμε τα εικονίδια των συντομεύσεων στη Γραμμή εργασιών, κάνουμε πιο εύκολη την επιλογή στοιχείων και ενεργοποιούμε το σκούρο θέμα στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows 11. Δημιουργούμε προσωπική ροή ειδήσεων με δωρεάν εφαρμογή και μορφοποιούμε αυτόματα το κείμενο κελιών στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς βρίσκω τι πιάνει τον περισσότερο χώρο στον δίσκο στα Windows 11

Η έλλειψη χώρου στον δίσκο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιδόσεων του. Οπότε, καλό είναι όταν ο δίσκος γεμίζει, ή έχει λίγο ελεύθερο χώρο, να φροντίζουμε να διαγράφουμε αρχεία που δεν χρειαζόμαστε.

Η καλύτερη τακτική είναι να στοχεύουμε τα μεγαλύτερα αρχεία, ώστε να επιτύχουμε την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απελευθέρωση χώρου. Μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα αρχεία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας παρέχουν τα Windows 11.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Σύστημα”.

QuickSteps#344 - Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Χώρος αποθήκευσης”.

Θα εμφανιστούν διάφορες κατηγορίες, όπως “Εγκατεστημένες εφαρμογές”, “Έγγραφα”, και άλλα. Πατώντας το βελάκι δίπλα σε κάθε κατηγορία, θα δούμε μία λίστα η οποία περιέχει στοιχεία που αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα φίλτρα, μπορούμε να ταξινομήσουμε τα στοιχεία της λίστας βάσει του μεγέθους τους. Για παράδειγμα, στις “Εγκατεστημένες εφαρμογές” επιλέγουμε το “Μέγεθος (Μεγάλο προς μικρό)” από το μενού δίπλα στο “Ταξινόμηση κατά”.

Εφόσον ταξινομήσουμε κατάλληλα τα στοιχεία της λίστας, μπορούμε να επιλέξουμε ποια θέλουμε να διαγράψουμε, ή στην περίπτωση των εφαρμογών ποιες να απεγκαταστήσουμε.

Για να εντοπίσουμε περισσότερα μεγάλα αρχεία στον υπολογιστή, τα οποία πιθανώς δεν εμφανίζονται στη συγκεκριμένη ενότητα των ρυθμίσεων, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων, επιλέγουμε τον δίσκο που μας ενδιαφέρει, και γράφουμε στην αναζήτηση “size: gigantic”.

Τα Windows 11 θα σαρώσουν όλον τον δίσκο και θα εμφανίσουν τα εξαιρετικά μεγάλα αρχεία που περιέχει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί το λειτουργικό σύστημα για να ολοκληρώσει αυτήν τη διαδικασία εξαρτάται από το πλήθος των αρχείων που περιέχει ο δίσκος και το πόσο ισχυρό είναι το σύστημα μας.

Πώς ενεργοποιώ το σκούρο θέμα στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 11

Από προεπιλογή, η Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 11 κάνει χρήση του ανοιχτόχρωμου θέματος. Αν και αυτό το θέμα είναι ιδανικό για χρήση του υπολογιστή κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις νυχτερινές ώρες μπορεί να αποτελεί πηγή κούρασης των ματιών.

Για να μειώσουμε την καταπόνηση των ματιών και να κάνουμε τον χειρισμό του υπολογιστή πιο ξεκούραστο, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το σκούρο θέμα τόσο για την Εξερεύνηση αρχείων, όσο και για τις εφαρμογές.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Εξατομίκευση”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στα “Χρώματα”.

Στη συνέχεια, από το μενού δίπλα στο “Επιλέξτε την επιθυμητή λειτουργία” διαλέγουμε το “Προσαρμοσμένη”.

Τέλος, διαλέγουμε το “Σκουρόχρωμη” δίπλα στο “Επιλέξτε την προεπιλεγμένη λειτουργία Windows” και το “Επιλογή προεπιλεγμένης λειτουργίας εφαρμογής”.

Πώς κάνω πιο εύκολη την επιλογή στοιχείων στην Εξερεύνηση αρχείων

Στα Windows 11 μπορούμε να επιλέγουμε στοιχεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, πατώντας “Ctrl + A” διαλέγουμε όλα τα αντικείμενα που περιέχει ο φάκελος. Ωστόσο, η επιλογή πολλών διαφορετικών στοιχείων είναι λίγο πιο δύσκολη.

Αν θέλουμε να επιλέξουμε διαφορετικά αντικείμενα σε έναν φάκελο, πρέπει να κρατήσουμε πατημένο το “Ctrl” και να κάνουμε κλικ σε κάθε ένα στοιχείο χωριστά. Όμως, μπορούμε να κάνουμε αρκετά πιο εύκολη τη συγκεκριμένη διαδικασία, ενεργοποιώντας τα πλαίσια ελέγχου.

Αρχικά, πατάμε το μενού “Προβολή”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Εμφάνιση”.

Τέλος, επιλέγουμε το “Πλαίσια ελέγχου στοιχείων”.

Με ενεργά τα πλαίσια ελέγχου, μπορούμε να διαλέγουμε όσα και όποια στοιχεία θέλουμε, επιλέγοντας το κουτάκι δίπλα τους.

Πώς καρφιτσώνω φακέλους στη Γρήγορη πρόσβαση των Windows 11

Η Γρήγορη πρόσβαση είναι μία περιοχή των Windows 11 που επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε φακέλους, τους οποίους έχουμε καρφιτσώσει σε αυτή. Επίσης, περιέχει ορισμένες προεπιλεγμένες συντομεύσεις.

Τα Windows 11 επιτρέπουν να αφαιρέσουμε τις προεπιλεγμένες συντομεύσεις, καθώς και να προσθέσουμε τις δικές μας. Αρχικά, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων και πηγαίνουμε στον φάκελο ο οποίος περιέχει τον φάκελο που θέλουμε να καρφιτσώσουμε στη Γρήγορη πρόσβαση.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο που μας ενδιαφέρει και πατάμε “Καρφίτσωμα στην Γρήγορη πρόσβαση”.

Τέλος, για να αφαιρέσουμε έναν φάκελο από τη Γρήγορη πρόσβαση, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του, είτε από το Παράθυρο περιήγησης είτε από τον φάκελο “Κεντρική”, και πατάμε “Ξεκαρφίτσωμα από τη Γρήγορη πρόσβαση”.

Πώς δημιουργώ προσωπική ροή ειδήσεων με δωρεάν εφαρμογή

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες ιστοσελίδες ενημέρωσης. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπίσουμε αυτές των οποίων το περιεχόμενο θα μας ενδιέφερε περισσότερο. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να παρακολουθούμε το περιεχόμενο που δημοσιεύουν αυτοί οι ιστότοποι.

Ωστόσο, με τη βοήθεια μιας δωρεάν online εφαρμογής μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας προσωπική ροή ειδήσεων, να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, και τα λοιπά.

Αρχικά, μπαίνουμε στον ιστότοπο του Inoreader και δημιουργούμε έναν νέο λογαριασμό, πατώντας “Create account” και ακολουθώντας τα βήματα εγγραφής.

Έπειτα, προσθέτουμε πηγές ειδήσεων πατώντας το “Add new” και επιλέγοντας την ανάλογη πλατφόρμα. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε το PCSteps πατώντας το “Feed”, πληκτρολογώντας “PCSteps” στην αναζήτηση, και κάνοντας κλικ στο “Follow”.

Εφόσον έχουμε προσθέσει όλες τις επιθυμητές πηγές, μπορούμε να περιορίσουμε το περιεχόμενο που θα βλέπουμε δημιουργώντας κανόνες και προσθέτοντας φίλτρα.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε το γρανάζι δίπλα στο “FEEDS”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο γρανάζι με τον κεραυνό για να δημιουργήσουμε κανόνες ή στο χωνί για να προσθέσουμε φίλτρα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε φίλτρο ώστε το Inoreader να αφαιρεί από τη ροή ειδήσεων άρθρα του PCsteps που το περιεχόμενο ή ο τίτλος τους περιέχει τη φράση “Windows 11”.

Τέλος, πηγαίνοντας στο “Dashboard” και πατώντας “Create custom dashboard”, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πίνακα προβολής της ροής ειδήσεων, σύμφωνα με το δικό μας γούστο.

Πώς αλλάζω τα εικονίδια συντομεύσεων στη Γραμμή εργασιών των Windows 11

Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τα εικονίδια των συντομεύσεων που έχουμε τοποθετήσει στη Γραμμή εργασιών να έχουν περισσότερη οπτική συνοχή, ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι πιο όμορφο.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, δημιουργούμε συντομεύσεις των εφαρμογών που μας ενδιαφέρουν στην Επιφάνεια εργασίας.

Έπειτα, εντοπίζουμε και κατεβάζουμε τα εικονίδια της αρεσκείας μας. Μπορούμε να βρούμε πολλά ενδιαφέροντα εικονίδια σε ιστοσελίδες όπως το Icons8 και το IconsScout.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ σε μία συντόμευση και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Συντόμευση” και πατάμε “Αλλαγή εικονιδίου”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “Αναζήτηση”, εντοπίζουμε το εικονίδιο που έχουμε κατεβάσει για τη συγκεκριμένη συντόμευση, και πατάμε διαδοχικά “OK”, για να αλλάξουμε το εικονίδιο και να κλείσουμε τα ανοιχτά παράθυρα.

Με τον ίδιο τρόπο αλλάξουμε τα εικονίδια για όλες τις συντομεύσεις.

Εφόσον έχουμε αλλάξει τα εικονίδια σε όλες τις συντομεύσεις, κάνουμε δεξί κλικ σε κάποια από αυτές, πατάμε το “Εμφάνιση περισσότερων επιλογών”, και διαλέγουμε το “Ξεκαρφίτσωμα από τη γραμμή εργασιών”.

Έπειτα, κάνουμε ξανά δεξί κλικ στην ίδια συντόμευση, πατάμε “Εμφάνιση περισσότερων επιλογών”, και επιλέγουμε “Καρφίτσωμα στη γραμμή εργασιών”.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις συντομεύσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με αυτό της ακόλουθης εικόνας.

Όταν ολοκληρώσουμε την αλλαγή των εικονιδίων στη Γραμμή εργασιών, μπορούμε να διαγράψουμε τις συντομεύσεις από την Επιφάνεια εργασίας.

Πώς μετατρέπω αυτόματα τα κεφαλαία και πεζά γράμματα στο Excel

Για διάφορους λόγους, μπορεί να θέλουμε τα κείμενα σε ένα υπολογιστικό φύλλο να είναι γραμμένα με κεφαλαία, πεζά, ή μίξη αυτών. Στο Excel μπορούμε με τη χρήση συναρτήσεων να μετατρέπουμε αυτόματα τα γράμματα που περιέχει το εκάστοτε κελί, ώστε να ταιριάζουν με τις προτιμήσεις μας.

Για να μετατρέπει το Excel τα γράμματα σε κεφαλαία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση “=UPPER(“ΚΕΙΜΕΝΟ”)”.

Αντίστοιχα, για τη μετατροπή των γραμμάτων σε πεζά, κάνουμε χρήση της συνάρτησης “=LOWER(“ΚΕΙΜΕΝΟ”)”.

Αν θέλουμε το κείμενο να έχει τη μορφή τίτλου, δηλαδή το πρώτο γράμμα κάθε λέξης να είναι κεφαλαίο και όλα τα άλλα πεζά, τότε χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση “=PROPER(“ΚΕΙΜΕΝΟ”)”.

Σε όλες τις παραπάνω συναρτήσεις μπορούμε στη θέση του κειμένου να βάλουμε τη διεύθυνση κάποιου κελιού.

Τέλος, μπορούμε να συνδυάσουμε τις παραπάνω συναρτήσεις με τις LEFT, RIGHT, και LEN, ώστε να μετατρέψουμε συγκεκριμένα γράμματα του περιεχομένου ενός κελιού.

    • LEFT: Επιστρέφει χαρακτήρες από την αρχή της φράσης.
    • RIGHT: Επιστρέφει χαρακτήρες από το τέλος της φράσης.
    • LEN: Μετρά τον αριθμό των χαρακτήρων της φράσης.

Για παράδειγμα, η παρακάτω συνάρτηση μετατρέπει σε κεφαλαίο το πρώτο γράμμα του κειμένου και σε μικρά τα υπόλοιπα γράμματα του κειμένου.

“=UPPER(LEFT(ΚΕΛΙ ή "ΚΕΙΜΕΝΟ" ; 1))&LOWER(RIGHT(ΚΕΛΙ ή "ΚΕΙΜΕΝΟ" ; LEN(ΚΕΛΙ)-1))”

QuickSteps#344 - Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert a921_x4 ΟΚ1
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#344 - Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel
QuickSteps
GamingSteps#20240914 - Τα Πάντα Για Το PS5 Pro, Ανακατασκευασμένα PS5, Η Επιστροφή Του Flappy Bird, Minecraft
GamingSteps