Νίκος Κοκλώνης, ο άνθρωπος που βγήκε στο προσκήνιο με την AirFastTickets, από την εντυπωσιακή της ανάπτυξη μέχρι την κατάρρευσή της. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με πολλαπλές τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και με ιστοσελίδες προσφορών και εκδόσεις περιοδικού τύπου. Πλέον, όμως, του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Νίκος Κοκλώνης
Ο Νίκος Κοκλώνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου του 1983. Οι γονείς του εργάζονταν ως πωλητές σε κατάστημα επίπλων για να ζήσουν την πολύτεκνη οικογένειά τους.
Εκτός από το Νίκο, έχουν άλλα τρία παιδιά: Τον Άγγελο, που εργάζεται σαν μάγειρας, την Ελένη, που είναι ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Νέα Υόρκη, και την Κωνσταντίνα.
Αφού ο Νίκος τελείωσε το σχολείο, έδωσε πανελλήνιες και πέρασε στη σχολή εμποροπλοιάρχων. Όμως, αποφάσισε να μη γίνει καπετάνιος της θάλασσας, αλλά των επιχειρήσεων.
Παράτησε την εμποροπλοιάρχων και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην ΑΣΟΕΕ. Έπειτα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Μετά τις σπουδές του, ο Κοκλώνης επέστρεψε στην Ελλάδα και το 2009 εργαζόταν στο τμήμα δανείων της τράπεζας Société Générale. Όμως, εκείνη την εποχή είχε αποφασίσει να μετοικήσει στο Βερολίνο, διότι ήταν ερωτευμένος εκεί και ήθελε να ζήσει τον έρωτά του.
Βρήκε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οικονομικής Ανάλυσης το οποίο μπορούσε να γίνει και απομακρυσμένα. Έβαλε τα μαθήματα Παρασκευή απόγευμα και Σαββατοκύριακα, και έπιασε σπίτι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.
Η AirFastTickets
Εκείνη την εποχή η μοναδική αεροπορική εταιρεία που είχε απευθείας πτήση για Βερολίνο ήταν η Easy Jet. Ενώ ο Κοκλώνης πετούσε, σκεφτόταν πόσο ακριβά είναι τα εισιτήρια και πόσο περίπλοκη η διαδικασία να τα κλείσεις. Αποφάσισε να δημιουργήσει το γρηγορότερο ταξιδιωτικό γραφείο.
Σε μια χαρτοπετσέτα του αεροπλάνου σχεδίασε ένα σήμα: Έβαλε μπλε χρώμα διότι είναι Έλληνας. Κοίταξε γύρω του, είδε το πορτοκαλί στο σήμα της EasyJet και το υιοθέτησε και αυτό. Σκέφτηκε τη λέξη Air διότι ήταν στον αέρα, τη λέξη fast επειδή σιχαίνεται τις αργοπορίες, και το tickets επειδή θα εξέδιδε εισιτήρια.
Το λογότυπο ήταν πανεύκολο. Ένας τύπος με μια βαλίτσα και εισιτήριο στο χέρι που τρέχει στο terminal. Ο ίδιος ο Νίκος Κοκλώνης. Ο “Nikoman”! Και εγένετο AirFastTickets.
Όμως, κάθε αρχή και δύσκολη. Η εταιρεία ήταν άγνωστη και κανείς δεν την εμπιστευόταν. Μέχρι που ο Κοκλώνης έκανε κάτι τολμηρό.
Ζήτησε από την Ολυμπιακή Αεροπορία να του διαθέσει 2.000 θέσεις από πτήσεις εσωτερικού με χαμηλή ζήτηση και τις διέθεσε στην πλατφόρμα του Groupon. Σε λιγότερες από 24 ώρες είχε πουλήσει τις 2.000 θέσεις που ήδη είχε, και επιπλέον 1.500, σύνολο 3.500 θέσεις.
Η κίνησή του αυτή τράβηξε την προσοχή των μεγαλοστελεχών της Groupon, που τον κάλεσαν στα γραφεία τους στο Βερολίνο. Εκεί του πρότειναν να ανοίξει το travel sector στη Groupon. Ήθελαν να τους αποδείξει πως αυτό που έκανε στην Ελλάδα, μπορούσε να το κάνει σε μεγαλύτερες αγορές όπως αυτή της Γερμανίας.
Ο Κοκλώνης δέχεται την πρόκληση. Μέσα στους επόμενους δέκα μήνες η AirFastTickets πούλησε 700.000 εισιτήρια. Ο ίδιος βρέθηκε με 20 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του και με το δίλημμα να τα πάρει και να αράξει ή να τα επενδύσει στην AirFast.
Άνθρωποι που έχουν τη δική τους επιχείρηση συχνά επιλέγουν να επανεπενδύσουν μεγάλο μέρος των κερδών για την ανάπτυξή της. Αν όμως θέλουμε απλά να προστατέψουμε τις οικονομίες μας από τον πληθωρισμό, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στο λογαριασμό D της Freedom24.
Εμείς, στον προσωπικό μας λογαριασμό της Freedom24 προτιμούμε και επενδύουμε σε ETFs που ακολουθούν το δείκτη S&P 500. Συγκεκριμένα το Vanguard S&P 500 για δολάρια, με σύμβολο VUAA, και το iShares S&P 500 για ευρώ, με σύμβολο SXR8.
Αν πάλι επιθυμούμε να αγνοήσουμε τα χρηματιστήρια και την αστάθειά τους, ή θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναλύσουμε καλύτερα την αγορά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά οφέλη του λογαριασμού D.
Πλέον ο λογαριασμός D προσφέρει επιτόκιο 3,37% για καταθέσεις σε ευρώ, βασισμένο στο κυμαινόμενο επιτόκιο του δείκτη EURIBOR, και 4,83% για δολάρια, βασισμένο στο κυμαινόμενο επιτόκιο του δείκτη SOFR. Και έχουμε πάντοτε πλήρη πρόσβαση στα χρήματά μας.
Επιπλέον, τα νέα αποταμιευτικά προγράμματα έχουν επίσης επιλογές για προθεσμιακά προγράμματα τριών, έξι ή δώδεκα μηνών με υψηλότερο επιτόκιο, έως 5,56% για τα ευρώ και 7,97% για τα δολάρια.
Μπορείς να κάνεις τη δωρεάν εγγραφή σου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, με την ταυτότητά σου και ένα λογαριασμό στο όνομά σου. Και, ακόμα καλύτερα, θα έχεις ένα μοναδικό έξτρα bonus αν κάνεις την εγγραφή σου από το link μας.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή τρέχει μία περιορισμένη φθινοπωρινή προσφορά. Με αυτή μπορείς να λάβεις δωρεάν μέχρι και 20 μετοχές αξίας μέχρι και 800ων δολαρίων η καθεμία!
Για δώρο 3 μετοχές: κάνε κατάθεση άνω των 5 χιλιάδων ευρώ με τον κωδικό WELCOME5.
Για δώρο 10 μετοχές: Κάνε κατάθεση άνω των 20 χιλιάδων ευρώ, με τους κωδικούς WELCOME5 και WELCOME20.
Για δώρο 20 μετοχές: Κάνε κατάθεση άνω των 50 χιλιάδων ευρώ με τους κωδικούς WELCOME5, WELCOME20, και WELCOME 50.
Τελικά, ο Νίκος Κοκλώνης επένδυσε τα 20 εκατομμύρια στη δική του επιχείρηση. Αποφάσισε να αφήσει το Groupon και να στήσει μια δική του πλατφόρμα κρατήσεων εισιτηρίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, του κόστισε 17 εκατομμύρια για να στηθεί το software. Ναι, μην απορείς. Οι ταλαντούχοι προγραμματιστές στο εξωτερικό πληρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Και χρειάζεται ολόκληρη ομάδα προγραμματιστών για ένα φιλόδοξο διεθνές project.
Τα υπόλοιπα χρήματα, ο Νίκος Κοκλώνης τα επένδυσε για να διαφημιστεί στην Αμερική, που τη θεωρούσε κομβική αγορά. Αν τον δέχονταν οι Αμερικανοί, θα τον δεχόταν και ο υπόλοιπος κόσμος.
Τον Αύγουστο του 2013 η πλατφόρμα βγαίνει στον αέρα. Στο επόμενο διάστημα, η AirFastTickets απογειώνεται. Σε λιγότερο από έξι μήνες πουλάει δύο εκατομμύρια εισιτήρια και κάνει τζίρο 500 εκατομμύρια ευρώ.
“Από εκεί που δεν με ήξερε κανείς, είχα στην τράπεζα 60 εκατομμύρια, έκανα τα πάρτι μου, δεν χρώσταγα πουθενά, δεν είχα επιταγές, δεν είχα δάνεια, όλοι μιλούσαν για μένα. Δεν είχα εχθρούς –ή έτσι νόμιζα– και αισθανόμουν βασιλιάς”, δηλώνει ο ίδιος. “Κι έκανα κάθε τρέλα μέσα από τη δουλειά, η AirFastTickets έγινε το ναρκωτικό μου, μου άρεσε να τη βλέπω παντού”.
Τον Ιούνιο του 2014 εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό τα οποία παρουσίαζαν πως η AirFast έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά, από τη δραστηριοποίησή της σε Αγγλία, Γερμανία, και Ελλάδα.
Τα δημοσιεύματα φαίνεται πως είχαν βάση. Στις 18 Ιουνίου, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ) έθεσε σε καθεστώς default την AirFastTickets, δηλαδή πως αθέτησε τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Η ΙΑΤΑ είναι ο φορέας που εποπτεύει τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της.
Από τη στιγμή που έπαψε να είναι διαπιστευμένο μέλος της ΙΑΤΑ, η AirFastTickets δεν μπορούσε να πουλάει εισιτήρια μέσα από αυτή.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως τη στιγμή που η AirFastTickets άρχιζε να παρακμάζει, βραβεύτηκε. Στις 23 Ιουνίου του 2014 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών απένειμε στην AirFastTickets το βραβείο της πλέον αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης.
Ο Νίκος Κοκλώνης δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση για να παραλάβει το βραβείο του. Μάλλον είχε πιο σοβαρές δραστηριότητες εκείνη τη στιγμή. Όπως το να βγάλει ανακοίνωση στην οποία διέψευδε τα δημοσιεύματα πως η ΙΑΤΑ διεκδικεί 45 εκατομμύρια ευρώ και πως καμία αναστολή online πωλήσεων δεν υφίσταται.
Ο ίδιος ο Νίκος Κοκλώνης δήλωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της AirFastTickets υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνολικές οφειλές της εταιρείας.
Αν αναρωτιέστε ποια είναι η ΙΑΤΑ και τι σόι νταβατζιλίκι είναι αυτό, πάμε να δούμε δυο πράγματα.
Σύμφωνα με το Travel Agent Handbook της ΙΑΤΑ, κάθε πράκτορας που συνεργάζεται μαζί της πρέπει να έχει στην τράπεζα κεφάλαιο κατατεθειμένο ύψους όσο και οι μηνιαίες πωλήσεις του. Αυτό ώστε αν όλα πάνε στραβά, η IATA να εισπράξει από την τράπεζα τα χρήματά της.
Με λίγα λόγια, αν υπολογίζεις πως μέσω της ΙΑΤΑ θα πουλήσεις εισιτήρια ύψους 100 χιλιάδων ευρώ σε ένα μήνα, πρέπει να έχεις βάλει στην τράπεζα 100 χιλιάρικα από πριν. Αυτό για να μην πάρεις τα εισιτήρια, τα πουλήσεις, βουτήξεις τις εισπράξεις και φύγεις. Η ΙΑΤΑ δεν ανέχεται το φέσωμα.
Σύμφωνα με το έγγραφο της ΙΑΤΑ, η AirFastTickets για το Μάιο και το πρώτο μισό του Ιουνίου του 2014 είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 71,6 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτά μόνο για το σύστημα πληρωμών της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Από αυτό το ποσό, τα 14 εκατομμύρια καλύφθηκαν από εμπρόθεσμες καταβολές και τα 11 εκατομμύρια από εγγυητικές επιταγές. Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, το επισφαλές ποσό έως τις 15 Ιουνίου ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ.
Μέσα σε αυτή τη θύελλα, το γραφείο της AirFastTickets στην Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε υπό διαχείριση. Επιβάτες κατήγγειλαν πως αγόρασαν εισιτήρια και στη συνέχεια αυτά ακυρώθηκαν δίχως να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Η ένωση των κατόχων αδειών διοργάνωσης αεροπορικών ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε τα μέλη της να αποφεύγουν τις συναλλαγές με την AirFastTickets.
Οι μεγάλοι ανταγωνιστές της AirFastTickets στην Ελλάδα πέρασαν στην επίθεση. Ειδικότερα εκείνοι που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο εισιτηρίων, όπως οι viva.gr, pamediakopes.gr, και airtickets.gr.
Κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα πως η AirFastTickets, από το Μάρτιο του 2014, πουλούσε εισιτήρια όχι απλώς κάτω του κόστους της χονδρικής, αλλά και κάτω από τον φόρο και τα τέλη.
Ο ιδρυτής και CEO της VivaWallet, Χάρης Καρώνης έχει δηλώσει σχετικά:
“Όταν κάποιος πουλάει το εισιτήριο 100 με 150 ευρώ κάτω από την τιμή της αεροπορικής που το αγοράζει, καταλαβαίνεις ότι αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι μία προσπάθεια να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και να εκμεταλλευτεί το delay που πληρώνει, για να κάνει μεγαλύτερο ‘κανόνι’ στη συνέχεια”.
Όταν τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν, η AirFastTickets παραδέχτηκε τα προηγούμενα και δεσμεύτηκε να μην επαναληφθεί η συγκεκριμένη εμπορική πρακτική.
Το Σεπτέμβριο του 2015, ο Νίκος Κοκλώνης δηλώνει πως πούλησε σε Κινέζους επενδυτές το 45% της AirFastTickets Αμερικής, εισπράττοντας 180 εκατομμύρια ευρώ. Μπράβο του όμως που δεν μας κούρασε να ψάχνουμε ισοτιμίες και είπε το ποσό σε ευρώ και όχι δολάρια. Ή Κινεζικά γουάν.
Το ίδιο διάστημα οι εργαζόμενοι της AirFastTickets στον Πειραιά προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης τον Ιούνιο του 2016.
Τον Ιούλιο του 2017 βγήκαν σε πλειστηριασμό τα αντικείμενα που υπήρχαν στα γραφεία της AirFastTickets στον Πειραιά.
Στην πλειονότητά τους ήταν είδη γραφείου, ηλεκτρικές συσκευές, ένα μπιλιάρδο και εξοπλισμός γυμναστηρίου. Η συνολική εκτιμητέα αξία τους δεν ξεπέρασε τις 45 χιλιάδες ευρώ. Ποσό αστείο μπροστά στα δύο εκατομμύρια που φέρεται να οφείλει η AirFastTickets στους πρώην εργαζομένους της.
Η Dealber
Τον Αύγουστο του 2015 ιδρύεται η Dealber Ι.Κ.Ε. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ο Νίκος Κοκλώνης είναι ο διαχειριστής της εταιρείας.
Η ιστοσελίδα της Dealber ήταν άλλη μία σελίδα με περιορισμένα deals και κουπόνια, όπως το Groupon και γύρω στις 500 χιλιάδες άλλες μόνο στην Ελλάδα.
Στις αρχές του 2017 ο Συνήγορος του Καταναλωτή καθώς και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή άρχιζαν να δέχονται καταγγελίες για την Dealber. Οι δυνητικοί πελάτες είχαν αγοράσει κάποιες από τις προσφορές που διαφημιζόταν στην ιστοσελίδα της εταιρείας και δεν τους παραδόθηκαν ποτέ.
Άλλοι κατήγγειλαν πως η Dealber διέθεσε εκπτωτικά κουπόνια για αγορά προϊόντων από δύο κορυφαίες πολυεθνικές επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών. Όταν οι καταναλωτές ζητούσαν την έκπτωση από το κατάστημα οι εταιρείες δήλωναν πως δεν έχουν καμία συνεργασία με την Dealber.
Στην ιστοσελίδα της Dealber, που την βρίσκεις πια στο internet archive, διαλέξαμε τυχαία τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017. Βλέπουμε τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus με έκπτωση 46%, από 463 ευρώ.
Σε παλαιότερό μας βίντεο είχαμε αγοράσει iPhone με μια προσφορά που παρά ήταν καλή για να είναι αλήθινή, και το ξέρετε το αποτέλεσμα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια ακριβώς “περιορισμένη προσφορά” την βλέπουμε και στις 7 Ιουλίου στο Internet Archive. Η μόνη διαφορά είναι πως τον Ιούλιο είχαν αγοραστεί μόνο 28 iPhone 7 ή Plus, ενώ το Σεπτέμβριο είχαν αγοραστεί 59.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σταδιακά επέβαλε τρία πρόστιμα στην Dealber. Το ύψος τους ήταν 15.000, 30.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Ο συνήγορος της Dealber, Στυλιανός Σούρλας δήλωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” πως θα προσκομίσει παραστατικά που αποδεικνύουν πως όλα τα προϊόντα έχουν παραδοθεί.
Το Φεβρουάριο του 2017, η Dealber υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, προκειμένου να παραδίδει τα μη χρηματικά έπαθλα των νικητών του τηλεπαιχνιδιού “LETS MAKE A DEAL – ΚΑΝΕ ΠΑΖΑΡΙ”.
Μάλιστα, κατά την προβολή της εκπομπής εμφανιζόταν μήνυμα που το τόνιζε με σαφήνεια. Το ιδιωτικό συμφωνητικό το υπέγραψε ο Νίκος Κοκλώνης ως νόμιμος εκπρόσωπος της Dealber.
Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο ΣΚΑΙ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλει την εταιρεία για μη απόδοση των επάθλων στους νικητές.
Τονίζει πως έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του προς την Dealber και αναφέρει πως ασκεί πιέσεις για να παραδοθούν τα έπαθλα. Τέλος, γνωστοποιεί πως ενημέρωσε το Συνήγορο του καταναλωτή και διέκοψε την εκπομπή “ΚΑΝΕ ΠΑΖΑΡΙ” εξαιτίας αυτού.
Από πλευράς της Dealber απάντησε ο μέτοχος και CO, Ιωάννης Ηλιόπουλος. Μίλησε για αθέτηση συμφωνίας από πλευράς ΣΚΑΙ και πως το συμφωνητικό το υπέγραψε ο Κοκλώνης, και όχι ο ίδιος που μόλις είχε αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.
Πάντως διαρρέεται ότι ο Νίκος Κοκλώνης είχε απεμπλακεί από την Dealber την περίοδο των καταγγελιών και είχε παραδώσει την εταιρεία στον Αλβανικής καταγωγής Meta Armando. Πρόκειται για ένα μυθικό πρόσωπο, σαν τον Νωε. Θα τον δούμε αργότερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται στο ΓΕΜΗ, ο Κοκλώνης ήταν διαχειριστής της Dealber έως τις 31 Ιουλίου 2017 όπου και παρέδωσε τον τίτλο στον Armando. Όμως, από τις 13 Απριλίου 2023 είναι ξανά ο ενεργός διαχειριστής της εταιρείας.
Τηλεοπτική καριέρα
Η τηλεοπτική πορεία του Νίκου Κοκλώνη ξεκίνησε το 2017 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Φυσικά, με μια εκπομπή που ήταν στο στοιχείο του. Το όνομα αυτής, “Celebrity travel”.
Στο “Celebrity travel” ο Mr Travel Νίκος Κοκλώνης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκπομπής, μαζί με διάσημους καλεσμένους, επιχειρούν να μεταδώσουν την ομορφιά την ιστορία, τα αξιοθέατα και τις γεύσεις κάθε προορισμού.
Μετά από ένα χρόνο, η εκπομπή μεταφέρθηκε στον ΑΝΤ1. Την αμέσως επόμενη χρονιά βρήκε τηλεοπτική στέγη στο OPEN TV, όπου και προβάλλεται μέχρι σήμερα.
Τον Μάρτιο του 2019, ξανά στο OPEN TV, ο Κοκλώνης παρουσίασε την μουσικοχορευτική εκπομπή “It’s show time”.
Η εκπομπή ήταν στα πιο εκμοντερνισμενα πρότυπα των βραδινών show της δεκαετίας του ‘90. Είχε συναντήσεις επωνύμων, μουσική, χορό, τηλεοπτικές φάρσες και τηλεπαιχνίδια. Το πρόγραμμα δεν ευδοκίμησε καθώς στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν διακόπηκε.
Ξανά στο OPEN TV, το 2020 ο Κοκλώνης ξεκίνησε να παρουσιάζει την τρίτη σεζόν του γνωστού τηλεοπτικού διαγωνισμού παύλα ριάλιτι σόου “Just the 2 of Us”. Η ιδέα είναι μεταφορά του αντίστοιχου show του BBC.
Οι δύο πρώτες σεζόν μεταδόθηκαν από το MEGA το 2010 και 2014, με παρουσιαστές τον Γιώργο Καπουτζίδη και τη Ζέτα Μακρυπούλια αντίστοιχα.
Το 2021 η εκπομπή μεταφέρθηκε στον Alpha TV. Με τον Κοκλώνη ως παρουσιαστή, το Just the 2 of Us διανύει αισίως την 8η σεζόν του, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024.
Επενδύσεις στον χώρο των ΜΜΕ
Το 2018 ο Νίκος Κοκλώνης ιδρύει την εταιρεία Barkingwell Media A.E. Μέσω της Barkingwell ο Κοκλώνης ξεκίνησε μια σειρά από επενδύσεις στα ελληνικά media κυρίως στο χώρο της ψυχαγωγίας και του gossip.
Εκδίδει το περιοδικό OΚ, το οποίο είναι ένθετο στην εφημερίδα “Τα Νεα Σαββατοκύριακο”. Δημιούργησε επίσης την ιστοσελίδα Znews.gr η οποία έχει παρόμοιο περιεχόμενο με το ΟΚ.
Στο χώρο της τηλεόρασης η Barkingwell Media συνεργάζεται με σχεδόν όλα τα μεγάλα κανάλια. Μέσα από αυτά έχει συμμετάσχει ή ακόμα και έχει αναλάβει αποκλειστικά την παραγωγή πλήθους τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Μιλάμε για εκπομπές όπως τα Just The 2 Of Us, Style Me Up, Μy Greece, Γράμμα για σένα, Γλυκές αλχημείες, Super Κατερίνα, Fame Story, Πρωινό σουσού, Family Game, Total Blackout και άλλα.
Σύμφωνα με πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton, την τηλεοπτική σεζόν 2022-23 οι παραγωγές της Barkingwell Media ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κατηγορίες για κατάχρηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Τον Φεβρουάριο του 2023 δημοσιοποιήθηκε μια γνωμοδότηση 80 σελίδων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Κοινώς της ανεξάρτητης αρχής που ασχολείται με την έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η γνωμοδότηση διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες. Ο επικεφαλής της αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι ο συνταξιούχος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Με τη γνωμοδότησή του ζητάει να ασκηθεί ποινική δίωξη στο Νίκο Κοκλώνη για: Απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στο ίδιο πολυσέλιδο έγγραφο ο Κοκλώνης εμφανίζεται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης με τη μορφή μαφίας. Εκτός από τον Κοκλώνη εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα 7 άτομα. Ο Κοκλώνης σε συνεννόηση με μία δικηγόρο και ένα λογιστή φέρονται να ίδρυαν εταιρείες με σκοπό αφενός να καταχραστούν χρήματα του Ελληνικού δημοσίου.
Συνολικά αναφέρονται 24 εταιρείες “αμφίβολης δραστηριότητας” με τις 13 από αυτές να έχουν έδρα την Ελλάδα. Για αυτές ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης αναφέρει:
“Ο Νικόλαος Κοκλώνης ίδρυσε κύκλο εταιρειών στην Ελλάδα με προφανή σκοπό να καταχραστεί χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και να ξεπλύνει χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες του ίδιου κι άλλων, άγνωστης ταυτότητας, προσώπων σε χώρες του εξωτερικού.
Χρησιμοποιούσε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες του προκειμένου να αναλάβει την ποινική, ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη των χρεών που θα δημιουργούσαν μεθοδευμένα οι εταιρείες του, είτε από την παράνομη ιδιοποίηση του ΦΠΑ, είτε από τους ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος ή τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών.”
Κατά το πόρισμα Βουρλιώτη, ο Κοκλώνης κυρίως με τη βοήθεια της δικηγόρου, του λογιστή, αλλά και ενός κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, αποκόμισε παράνομα οφέλη εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, έλαβε το ποσό των 2.032.581 ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ που δεν είχε καταβάλει. Από εικονική εταιρεία του που δεν κατέβαλε ποτέ φόρους έλαβε επιστροφή φόρων ύψους 615.483 ευρώ.
Τέλος, οι εικονικές εταιρείες του Κοκλώνη, με φοροδιαφυγή ληξιπρόθεσμων οφειλών φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και φόρους μισθωτών υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει χρέη προς στο δημόσιο ύψους 10.036.839 ευρώ.
Η συνολική ζημιά που αναφέρεται πως έχει προκαλέσει στο Ελληνικό Δημόσιο η δραστηριότητα του Κοκλώνη φέρεται να είναι τουλάχιστον 12.684.904 ευρώ.
Με απόφαση του Βουρλιώτη δεσμεύτηκε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του τηλεοπτικού Κοκλώνη. Ακόμα δεσμεύτηκαν και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των επτά φυσικών προσώπων και των εμπλεκομένων εταιρειών. Συνολικά, οι δεσμεύσεις ανέρχονται στις 20.
Ήταν διευθυντής, γραμματέας, ή ταμίας;
“Και γιατί άρχισε η επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος να ερευνά τον Κοκλώνη;” θα αναρωτιόμαστε. Μήπως έχει προηγούμενα μαζί του; Μήπως έσπασε το αυγό του υπουργού;
Η απάντηση που δίνει το πορισμα της επιτροπής, είναι πως διαπίστωσαν ότι από το 2015 ο Νίκος Κοκλώνης δήλωνε πολύ μικρά εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθόλου ακίνητη και μεγάλη κινητή περιουσία.
Παρ’ όλα αυτά, ο Κοκλώνης φέρεται να έχει εταιρείες σε τρεις ηπείρους. Εμφανιζόταν ως διαχειριστής και πραγματικός δικαιούχος σε πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα σε Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Παναμά, και Ηνωμένες Πολιτείες.
“Η δραστηριότητα αυτών των εταιρειών είναι αμφίβολη.” αναφέρει ο Βουρλιώτης στο πόρισμά του.
Στην Ελλάδα, οκτώ από τις εταιρείες του Κοκλώνη παρουσιάζουν ποινικό ενδιαφέρον. Από αυτές, οι τέσσερις είναι εικονικές εταιρείες, με τις τρεις να έχουν ανύπαρκτο διαχειριστή. Στην 4η “μπροστινός” είναι ένας λογιστής.
Οι επόμενες δύο είναι shell companies που έχουν τη μητρική τους εταιρεία στο εξωτερικό.
Οι δύο που απομένουν αναφέρονται ως οχήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι τραπεζικές τους συναλλαγές “δείχνουν” πως ξεπλένουν χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του Νίκου Κοκλώνη και άλλων άγνωστων προσώπων.
Armando. Ο…φανταστικός φίλος του Κοκλώνη
Αν μπορούσατε να δημιουργήσετε τον τέλειο φίλο και συνεργάτη, δεν θα το κάνατε; Σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη, το έκανε και ο Νίκος Κοκλώνης.
Οι εταιρείες του Νίκου Κοκλώνη στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν το χρονικό διάστημα 2015-2021. Όταν ο Κοκλώνης ανέλαβε τη διαχείρισή τους σχεδόν αμέσως τη μεταβίβασε στον αλβανικής υπηκοότητας, Armando Meta.
Ο Βουρλιώτης θεωρεί οτι ο Armando δεν υπάρχει. Όχι “δεν υπάρχει”, είναι γαμώ τα παιδιά, είναι και ο πρώτος. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανονικά, δεν γεννήθηκε ποτέ. Τουλάχιστον φυσικά, γιατί νομικά μια χαρά γενέθλια έχει.
Το πόρισμα αναφέρει πως ένας πρώην υπάλληλος της ΑirFastTickets, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, διέθετε ένα πλαστό διαβατήριο με τα στοιχεία Armando Meta.
Με αυτό το διαβατήριο, το 2017, κατάφερε την έκδοση ΑΦΜ και εμφανίζεται ως συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που συμμετείχε.
Ο Βουρλιώτης αποδίδει ενεργή συμμετοχή του Κοκλώνη στην απάτη καθώς γνώριζε ότι ο Armando είναι ψευτο-Armando και παρόλα αυτά τον “απασχολούσε” σε εταιρείες του.
Έφτιαξε ο Κοκλώνης τη Bossa της Ινδίας;
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Times of India, ο Νίκος Κοκλώνης μαζί με τη δικηγόρο του, Καλυψώ Κοντογιάννη, φέρονται να ήταν οι εγκέφαλοι ενός σχήματος Ponzi στην Ινδία.
Σύμφωνα με τον Ινδό δημοσιογράφο Mateen Hafeez, ή όπως προφέρεται, τον Ιανουάριο του 2018 οι δύο Έλληνες πήγαν στη Βομβάη και ίδρυσαν την εταιρεία Drego Consultants Pvt Ltd. Η εταιρεία δεν είχε ξεκάθαρο σκοπό λειτουργίας.
Σύμφωνα με στέλεχος της αστυνομίας που μίλησε στην εφημερίδα, το…επενδυτικό σχήμα ονομαζόταν Global Inter Gold, που είναι πολύ καλύτερο όνομα από το Bossa.
Μάλιστα, διέθετε κι εκείνη η εταιρεία κανάλι στο YouTube που έδειχνε τον τρόπο που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συνεργαστούν μαζί τους ώστε να αποκομίσουν κέρδος. Χοντρικά το σύστημα ήταν: Τοποθετείς στην “εταιρεία” 400 ευρώ και μόλις φέρεις δύο επενδυτές θα πάρεις πίσω 500 ευρώ.
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με την ιδιότητα του νομικού εκπροσώπου του Κοκλώνη και της Κοντογιάννη ως απάντηση σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr σχετικά με τα προηγούμενα, δήλωσε:
“Η εταιρεία Drego Consultants, που ιδρύθηκε το 2000, είναι μία συμβουλευτική εταιρεία και όλα όσα αναφέρονται σχετικά με επενδυτική εταιρεία – πυραμίδα, είναι παντελώς ανακριβή”.
Η ίδια η Καλυψώ Κοντογιάννη, σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα mononews.gr κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.
Δήλωσε πως η ίδια και ο Νίκος Κοκλώνης συμμετέχουν ως επενδυτές αλλά και ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Drego Consultants Private Limited που ιδρύθηκε το 2000, δηλαδή όταν ο Κοκλώνης ήταν 17 ετών. Και πως δεν έχουν σχέση με τη Drego Consultants Pvt Ltd που ιδρύθηκε το 2018 και φέρεται να τρέχει την πυραμίδα.
Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;
Θεωρείτε την επιχειρηματική αλλά και τηλεοπτική πορεία του Νίκου Κοκλώνη επιτυχημένη; Πιστεύετε ότι όντως έχει εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες; Ή είναι όλα κακές γλώσσες και φήμες;
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.
Όπως και να ‘χει, με το νέο έτος μην αφήσεις τον πληθωρισμό να φάει τις καταθέσεις σου. Ρίξε μια ματιά στον λογαριασμό D της Freedom24.
Μπορείς να κάνεις τη δωρεάν εγγραφή σου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, με την ταυτότητά σου και ένα λογαριασμό στο όνομά σου. Και, ακόμα καλύτερα, θα έχεις ένα μοναδικό έξτρα bonus αν κάνεις την εγγραφή σου από το link μας.
*Το κεφάλαιό σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι προηγούμενες προβλέψεις και τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι απαραίτητο να κάνετε τη δική σας ανάλυση πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση. Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να αναζητήσετε προσεκτικά ανεξάρτητη επενδυτική συμβουλή από πιστοποιημένο ειδικό.