Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Έξυπνα Κόλπα του Google Photos Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Έξυπνα Κόλπα του Google Photos Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Google Photos είναι το πρόγραμμα της Google για online αποθήκευση, ταξινόμηση, και διαμοιρασμό των προσωπικών μας φωτογραφιών. Για όσους δεν γνωρίζουν το Google Photos, ή δεν το έχουν χρησιμοποιήσει σε βάθος, στον παρακάτω οδηγό αναλύουμε λεπτομερώς όλες τις λειτουργίες και τις δυνατότητές του, και παραθέτουμε μερικά έξυπνα κόλπα της υπηρεσίας, που θα απογειώσουν την εμπειρία χρήσης της.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Google Photos

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει – για πολλούς από εμάς – οι καλύτερες φωτογραφικές μηχανές που έχουμε. Έτσι, τραβάμε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από ποτέ.

Τι γίνεται όμως με την αποθήκευση και την αρχειοθέτηση όλων αυτών των βίντεο και των φωτογραφιών;

Η Google για ακόμη μια φορά προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, με το Google Photos. Το Google Photos μπορεί να φαντάζει σαν μια online αποθήκη για τις φωτογραφίες και τα βίντεό μας, όμως είναι κάτι παραπάνω από αυτό.

Μπορούμε εκτός από το να αποθηκεύσουμε τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας, να τα οργανώσουμε, να τα ομαδοποιήσουμε, ακόμα και να κάνουμε αναζήτηση σε αυτά.

Μπορούμε να φτιάξουμε αυτόματα μέχρι και GIF (κινούμενες εικόνες) από την υπάρχουσα συλλογή μας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μπορεί να μας προσφέρει η υπηρεσία της Google.

Εγκατάσταση του Backup and Sync (Windows 7+)

Με την εγκατάσταση του Backup and Sync, μπορούμε να διαχειριζόμαστε πολύ εύκολα τα αρχεία που θέλουμε να ανεβάσουμε στο Google Photos. Η εγκατάσταση είναι αρκετά απλή και διακρίνεται σε 3 βήματα.

Αρχικά, κατεβάζουμε το Backup and Sync από την επίσημη σελίδα της Google.

Αφού λάβουμε το εκτελέσιμο αρχείο και το ανοίξουμε κάνοντας διπλό κλικ επάνω του, θα βρεθούμε στο παράθυρο εγκατάστασης της εφαρμογής. Για να συνεχίσουμε, απλά πατάμε “Έναρξη”, στο κάτω μέρος του παραθύρου.

Στο πρώτο βήμα της εγκατάστασης θα χρειαστεί να κάνουμε σύνδεση με το Gmail μας. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ήδη, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιο λογαριασμό, πατώντας το “Δημιουργία νέου λογαριασμού”.

Για να μάθετε όλες τις δυνατότητες και τα μυστικά του Gmail, δείτε τον οδηγό μας.

Όλες οι Δυνατότητες και τα Μυστικά του Gmail

Οι περισσότεροι από εμάς είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιούμε το Gmail και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γνωρίζουμε τις βασικές του λειτουργίες. Ωστόσο, η Google συχνά-πυκνά προσθέτει…

Αφού συνδεθούμε, επιλέγουμε για ποια αρχεία θέλουμε να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας.

Η πρώτη επιλογή είναι να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας μόνο για αρχεία εικόνων και βίντεο, ενώ η δεύτερη μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας για κάθε τύπο αρχείου.

Με τη δεύτερη επιλογή, τα αρχεία φωτογραφιών και βίντεο θα αποθηκεύονται στο Google Photos, ενώ τα υπόλοιπα αρχεία στο Google Drive.

Στο τελευταίο βήμα της εγκατάστασης, καλούμαστε να επιλέξουμε την ποιότητα μεταφόρτωσης που επιθυμούμε, καθώς και τους φακέλους από τους οποίους θέλουμε να κρατήσουμε τα αντίγραφα ασφαλείας.

Για να επιλέξουμε τους φακέλους που θέλουμε να συγχρονίσουμε με το Google Photos, πηγαίνουμε στο πλαίσιο επιλογής φακέλων.

Αν οι φάκελοι που θέλουμε να συγχρονίσουμε δεν υπάρχουν ήδη στο πλαίσιο, πατάμε το “Επιλογή Φακέλου”, και από εκεί επιλέγουμε τον φάκελο που θέλουμε.

Αφού επιλέξουμε την ποιότητα μεταφόρτωσης και τους φακέλους που θέλουμε να συγχρονιστούν, πατάμε “Έναρξη” για να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση του Backup and Sync.

Ποιότητα μεταφόρτωσης και ποιότητα εικόνων/βίντεο

Σχετικά με την ποιότητα μεταφόρτωσης, μας δίνονται δύο δυνατότητες.

Η πρώτη επιλογή μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε εικόνες και βίντεο σε υψηλή ποιότητα, με μειωμένο μέγεθος. Με την “Υψηλή ποιότητα” μεταφόρτωσης έχουμε απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο, εν αντιθέσει με τη δεύτερη επιλογή που μας δίνεται.

Η “Αρχική” ποιότητα μεταφόρτωσης μας επιτρέπει να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας ανεβάζοντας το αρχικό μέγεθος του αρχείου, περιορίζοντας όμως τον χώρο αποθήκευσης στα 15 GB.

Έξυπνα κόλπα του Google Photos που ίσως δεν γνωρίζατε

Με την “Υψηλή Ποιότητα”, οι φωτογραφίες και τα βίντεό μας συμπιέζονται, ώστε να έχουμε μικρότερο μέγεθος αρχείου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ελάττωση του μεγέθους που επιτυγχάνεται φτάνει μέχρι και το 95%.

Ως εκ τούτου, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς για τις επιπτώσεις στην ποιότητα των εικόνων. Χάρη στους έξυπνους αλγορίθμους της Google για συμπίεση εικόνων, η διαφορά στην ποιότητα των εικόνων είναι αρκετά μικρή.

Παρακάτω συγκρίνονται δύο φωτογραφίες 13 MP σε πλήρες μέγεθος.

Η πρωτότυπη…

…και η συμπιεσμένη.

Σε 100% μεγέθυνση η πρωτότυπη…

Και ομοίως η συμπιεσμένη.

Το μέγεθος των εικόνων με ανάλυση μεγαλύτερη από 16 MP θα υποβιβαστεί υποχρεωτικά στα 16, ενώ τα βίντεο με ανάλυση μεγαλύτερη από 1080p θα υποβιβαστούν σε βίντεο ανάλυσης 1080p (Full High Definition).

Σε περίπτωση που θέλουμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες ή βίντεο στο αρχικό τους μέγεθος, και τα 15 GB δεν επαρκούν, μπορούμε να επεκτείνουμε τον αποθηκευτικό μας χώρο, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Η Google φρόντισε να προσφέρει πακέτα επέκτασης χώρου για όλα τα γούστα. Τα πακέτα ξεκινούν από 100 GB και φτάνουν μέχρι και τα 30 Terabytes. Μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα πακέτα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου.

Να σημειωθεί ότι ο αποθηκευτικός χώρος χρησιμοποιείται, όχι μόνο από το Google Photos, αλλά και από άλλες υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail και το Google Drive.

Έξυπνα κόλπα με το Google Photos

Πάμε όμως να δούμε τι επιπλέον μας προσφέρει το Google Photos, και γιατί είναι μία από τις καλύτερες υπηρεσίες για συγχρονισμό εικόνων και βίντεο.

Αναζήτηση

Η αναζήτηση του Google Photos φαντάζει σαν κάτι μαγικό, αφού μπορούμε από το πλαίσιο αναζήτησης να αναζητήσουμε αντικείμενα, άτομα, ή ό,τι άλλο θέλουμε σε φωτογραφίες.

Για παράδειγμα, μπορούμε πληκτρολογώντας τη λέξη σκυλί στο πλαίσιο αναζήτησης, να δούμε τις φωτογραφίες εκείνες της συλλογής μας που περιέχουν κάποιον σκύλο.

Να σημειωθεί ότι η αναζήτηση λειτουργεί και στην ελληνική γλώσσα, με μικρότερη βέβαια επιτυχία. Δεν παύει όμως να είναι χρηστική σε αρκετές περιπτώσεις.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε περαιτέρω το συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Αναζήτηση με λέξη-κλειδί πλοίο…

…με λέξη-κλειδί θάλασσα…

…και με λέξι-κλειδί δέντρο.

Προφανώς αυτό γίνεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, και όχι με υπαλλήλους της Google να κοιτάζουν ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες μας και να καταγράφουν λέξεις-κλειδιά για ό,τι βλέπουν.

Κάτι τέτοιο, εκτός από παράνομο, με τον ρυθμό των φωτογραφιών που ανεβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο στο Google Photos από όλο τον κόσμο, θα ήταν απλά αδύνατον.

Google Photos και Google Drive

Σε περίπτωση που έχουμε φωτογραφίες, των οποίων το μέγεθος και η ανάλυση θέλουμε να μείνουν αναλλοίωτα, το Google Photos μας δίνει μια λύση.

Μπορούμε να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες που δεν θέλουμε να περάσουν από τη συμπίεση του Google Photos στο Google Drive.

Έπειτα, ανοίγουμε το Google Photos, πατάμε στο “Κύριο Μενού”…


…και μετά στις “Ρυθμίσεις”.

Από εκεί ενεργοποιούμε την επιλογή Google Drive.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι φωτογραφίες και τα βίντεο στο Google Drive θα εμφανίζονται κανονικά στα άλμπουμ μας στο Google Photos, χωρίς να έχουν υποστεί συμπίεση.

Να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες που έχουμε αποθηκευμένες στο Google Drive καταναλώνουν τον χώρο του Google Drive μας, ακόμα και αν είναι σε μικρότερη ανάλυση των 16 MP.

Εύκολη κοινοποίηση φωτογραφίας/άλμπουμ/βίντεο

Μπορούμε να κάνουμε εύκολη κοινοποίηση μιας ή περισσοτέρων φωτογραφιών, άλμπουμ, ή βίντεο. Επιλέγουμε το στοιχείο που θέλουμε να κοινοποιήσουμε και πατάμε το εικονίδιο κοινοποίησης που βρίσκεται επάνω δεξιά στην οθόνη μας.

Ύστερα επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να το κοινοποιήσουμε. Εδώ το Google Photos μας δίνει αρκετές επιλογές. Μπορούμε να κοινοποιήσουμε τα αρχεία μας με τους εξής τρόπους:

  • Με τη δημιουργία νέου κοινόχρηστου λευκώματος
  • Προσθέτοντας τα αρχεία σε ένα υπάρχον κοινόχρηστο λεύκωμα
  • Με κοινοποίηση των αρχείων μας στο Google+, στο Facebook, ή στο Twitter
  • Κοινοποιώντας τα αρχεία μας μέσω συνδέσμου
  • Με το να μοιραστούμε τα αρχεία μας με συγκεκριμένα άτομα μέσω Google Contacts

Τέλος, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε αν τα άτομα με τα οποία θα μοιραστούμε τις φωτογραφίες ή/και τα βίντεό μας, θα μπορούν να προσθέτουν και αυτά φωτογραφίες και βίντεο στο λεύκωμα. Για να επιλέξουμε, πατάμε στο εικονίδιο με την κλειδαριά.

Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις, για να κοινοποιηθεί το περιεχόμενο στα επιλεγμένα άτομα, πατάμε “Αποστολή”.

Πώς να αποκρύψω την τοποθεσία από φωτογραφίες σε κοινή σύνδεση

Αν για κάποιον λόγο δεν θέλουμε να φαίνεται η τοποθεσία σε κάποια φωτογραφία που μοιραζόμαστε με άλλους, μπορούμε να αποκρύψουμε την πληροφορία αυτή.

Πηγαίνοντας στο “Κύριο Μενού” του Google Photos…

…και έπειτα στις “Ρυθμίσεις”.

Αν επιλέξουμε “Κατάργηση γεωγραφικής τοποθεσίας στα κοινόχρηστα στοιχεία μέσω συνδέσμου” κάτω από την καρτέλα “Κοινοποίηση”…

…οι φωτογραφίες που μοιραζόμαστε μέσω συνδέσμου δεν θα περιέχουν την πληροφορία της γεωγραφικής τοποθεσίας που τραβήχτηκαν.

Η γεωγραφική θέση της φωτογραφίας εξακολουθεί να εμφανίζεται αν την κοινοποιήσουμε σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Η πληροφορία αποκρύπτεται μόνο στις φωτογραφίες που μοιραζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες μας θα περιέχουν την πληροφορία της τοποθεσίας και θα εμφανίζονται κανονικά σε τυχόν αναζητήσεις που τις περιέχουν.

Γρήγορη πλοήγηση και επιλογή φωτογραφιών

Σε αυτό το σημείο, αναλύουμε τόσο την πλοήγηση, όσο και την επιλογή συνεχόμενων ή όχι στοιχείων από τη συλλογή μας, για να μπορούμε να κινούμαστε και να επιλέγουμε εύκολα και γρήγορα τα αρχεία.

Στην online εφαρμογή

Για να επιλέξουμε πολλές συνεχόμενες φωτογραφίες, επιλέγουμε το εικονίδιο μαρκαρίσματος στο επάνω αριστερά μέρος της πρώτης φωτογραφίας.

Στη συνέχεια, έχοντας πατημένο το πλήκτρο Shift, και μετακινώντας τον βελάκι μας, φαίνονται οι φωτογραφίες που πρόκειται να επιλεγούν. Κρατώντας λοιπόν πατημένο το πλήκτρο Shift, επιλέγουμε την τελευταία κατά σειρά φωτογραφία.

Με τον τρόπο αυτό, όλες οι ενδιάμεσες φωτογραφίες θα επιλεγούν αυτόματα.

Μπορούμε να επιλέξουμε επίσης όλες τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Πηγαίνοντας το βελάκι μας επάνω στη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο μαρκαρίσματος.

Επιλέγοντας το εικονίδιο αυτό, μαρκάρουμε όλες τις φωτογραφίες που περιέχονται στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλοήγηση γίνεται αρκετά εύκολη, χάρη στο Timeline που αναδύεται αν περάσουμε το βελάκι μας στο δεξιά μέρος της οθόνης μας, ή αν κάνουμε scroll.

Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε εύκολα μια φωτογραφία, χωρίς να κάνουμε scroll σε όλη τη συλλογή μας.

Στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

Η Google δεν άφησε παραπονεμένος τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων στο κομμάτι της πλοήγησης.

Κάνοντας pinch ή expand – τις ίδιες κινήσεις που κάνουμε στην οθόνη αφής με δύο δάχτυλα για zoom in ή zoom out αντίστοιχα – μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο εμφάνισης της συλλογής μας.

Ξεκινώντας από μία φωτογραφία και κάνοντας pinch…

…μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο εμφάνισης σε εμφάνιση ανά ημέρα, ανά μήνα, ή ανά χρόνο.

Σε συνδυασμό με το παραπάνω, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε όλες τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μια συγκεκριμένη ημέρα ή έναν συγκεκριμένο μήνα. Απλά αλλάζουμε την εμφάνιση ανά ημέρα ή ανά μήνα, κάνοντας pinch ή expand…

…και πατάμε παρατεταμένα επάνω στην ημέρα ή στον μήνα που θέλουμε.

Μπορούμε και στην εφαρμογή για το κινητό μας τηλέφωνο να επιλέξουμε εξίσου γρήγορα φωτογραφίες ή βίντεο, με την online εφαρμογή του Google Photos.

Για να επιλέξουμε πολλές συνεχόμενες φωτογραφίες, αρκεί να επιλέξουμε την πρώτη πατώντας παρατεταμένα επάνω στη μικρογραφία.

Στη συνέχεια, σύρουμε το δάχτυλό μας επάνω στην τελευταία φωτογραφία, και όλες οι ενδιάμεσες φωτογραφίες επιλέγονται αυτόματα.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η μετακίνηση, η επεξεργασία, και η δημιουργία κολλάζ ή κινούμενων εικόνων για πολλές φωτογραφίες γίνονται αρκετά πιο εύκολα.

Εύκολη και γρήγορη ψηφιοποίηση των παλιών μας φωτογραφιών

Αν έχουμε παλιές φωτογραφίες ή poster, μπορούμε να τα σκανάρουμε και να τα ψηφιοποιήσουμε με το Google PhotoScan.

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Google PhotoScan από το Play Store.

Αφού ανοίξουμε το PhotoScan, κεντράρουμε την φωτογραφία που θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε εντός του πλαισίου, όπως φαίνεται παρακάτω.

Αφού πραγματοποιήσουμε την λήψη, εμφανίζεται ένας κυκλικός δείκτης στο μέσον της οθόνης μας, και τέσσερις κουκίδες-στόχοι. Περνάμε τον δείκτη επάνω από κάθε κουκίδα-στόχο και περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να εξαφανιστεί.

Μόλις τελειώσουμε και με την τελευταία κουκίδα-στόχο, η φωτογραφία μας ψηφιοποιείται χωρίς θαμπά σημεία, και προπαντός χωρίς αντανακλάσεις.

Μετά την ψηφιοποίηση, μπορούμε επίσης να περιστρέψουμε τη φωτογραφία και να ρυθμίσουμε τις γωνίες.

Εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου

Για να εξοικονομήσουμε αποθηκευτικό χώρο στο smartphone μας, το Google Photos μας δίνει την επιλογή να διαγράψουμε όλα τα αρχεία για τα οποία έχουμε κάνει αντίγραφα ασφαλείας.

Για να το κάνουμε αυτό, επιλέγουμε το “Κύριο Μενού”, και πατάμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα επιλέγουμε “Απελευθέρωση αποθηκευτικού χώρου συσκευής“.

Προσοχή: Αν χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα, τα μοναδικά αντίγραφα της φωτογραφίας μας θα βρίσκονται στους servers της Google, στην ανάλυση που θα αποθηκευτούν από το Google Photos.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε δικά μας αντίγραφα ή να κρατήσουμε αντίγραφα του αρχικού μεγέθους και ανάλυσης για ορισμένες φωτογραφίες, θα πρέπει να γίνει πριν χρησιμοποιήσουμε την επιλογή “Ελευθερώστε χώρο”.

Αντίγραφα ασφαλείας μόνο με WiFi

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεμείνουμε από Megabyte. Το να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών μας όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο WiFi, είναι ένας από αυτούς.

Για να απενεργοποιήσουμε τα αντίγραφα ασφαλείας μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, πηγαίνουμε στο “Κύριο Μενού”, στις “Ρυθμίσεις”…

…και απενεργοποιούμε τις επιλογές “Φωτογραφίες” και “Βίντεο” κάτω από τη στήλη “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας”.

Έτσι, τα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας θα γίνονται μόνο όταν είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο WiFi.

Για περισσότερους τρόπους εξοικονόμησης δεδομένων, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.

Εξοικονόμηση Δεδομένων Για Περισσότερο Mobile Internet

Είναι γεγονός ότι το internet αποτελεί πλέον ένα απαραίτητο εργαλείο για όλους μας. Τα smartphone μας δίνουν έναν εύκολο τρόπο πρόσβασης στο internet με τη…

Ανάκτηση φωτογραφιών που διαγράψαμε

Ο κάδος απορριμμάτων του Google Photos μοιάζει με τον κάδο ανακύκλωσης των Windows, και μας επιτρέπει να επαναφέρουμε αρχεία που έχουμε διαγράψει πρόσφατα.

Η παρακάτω διαδικασία είναι διαθέσιμη τόσο στην online εφαρμογή του Google Photos, όσο και στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Στην online εφαρμογή μπορούμε να επαναφέρουμε αρχεία με τον εξής τρόπο. Αρχικά επιλέγουμε το ”Κύριο Μενού” για να εμφανιστεί το μενού επιλογών…

…και στη συνέχεια πηγαίνουμε στον “Κάδο απορριμμάτων”.

Στο νέο παράθυρο επιλέγουμε τα στοιχεία που θέλουμε να επαναφέρουμε, και πατάμε το εικονίδιο επαναφορά που βρίσκεται στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης μας.

Στη mobile εφαρμογή η διαδικασία για να προσπελάσουμε τον κάδο απορριμμάτων είναι η ίδια. Αφού μεταβούμε στον κάδο, μπορούμε να επιλέξουμε τα αρχεία που θέλουμε, και να πατήσουμε επαναφορά.

Τα αντικείμενα που μεταφέρουμε στον κάδο παραμένουν εκεί για 60 μέρες. Μετά το πέρας των 60 ημερών, τα στοιχεία διαγράφονται οριστικά.

Αν θέλουμε, μπορούμε να τα διαγράψουμε νωρίτερα, πατώντας άδειασμα του κάδου απορριμάτων στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης μας, κάτω από το εικονίδιο επαναφοράς.

Αρχειοθέτηση

Όλοι μας έχουμε τραβήξει φωτογραφία κάποια σημείωση, ένα ωράριο καταστήματος, την ταυτότητά μας, κάποια απόδειξη, ή οτιδήποτε χρειάζεται να θυμόμαστε. Ακόμα και φωτογραφίες που θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να βλέπουμε συχνά.

Μπορούμε λοιπόν να αρχειοθετήσουμε τις φωτογραφίες που θα μας χρειαστούν στο μέλλον, αλλά δεν θέλουμε να εμφανίζονται στα άλμπουμ μας.

Για να αρχειοθετήσουμε μία ή περισσότερες φωτογραφίες, τις επιλέγουμε και πατάμε στο εικονίδιο “Περισσότερες Επιλογές” που βρίσκεται επάνω και δεξιά στην οθόνη μας.

Έπειτα επιλέγουμε Αρχειοθέτηση.

Διαφορετικά, για να αρχειοθετήσουμε τις φωτογραφίες μας, αφού τις επιλέξουμε, πατάμε τον συνδυασμό των πλήκτρων Shift + A.

Οι αρχειοθετημένες φωτογραφίες δεν θα εμφανίζονται πλέον στα άλμπουμ μας. Οι φωτογραφίες που έχουμε αρχειοθετήσει θα συνεχίσουν να φαίνονται σε τυχόν αποτελέσματα αναζήτησης στη συλλογή μας.

Μπορούμε με την ίδια διαδικασία να αναιρέσουμε την αρχειοθέτηση μίας ή περισσοτέρων φωτογραφιών. Ανοίγουμε το “Κύριο Μενού”…

…και επιλέγουμε “Αρχειοθέτηση”.


Στη συνέχεια, επιλέγουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε να αναιρέσουμε την αρχειοθέτηση, και είτε πατάμε Shift + A, είτε το εικονίδιο “Περισσότερες Επιλογές”…

και “Αναίρεση Αρχειοθέτησης”.

Εύκολο upload βίντεο στο Youtube

Με το Google Photos μπορούμε να ανεβάσουμε τα βίντεο που τραβήξαμε στο Youtube, επιλέγοντάς τα από τη συλλογή μας.

Αρκεί να συνδεθούμε στον Youtube λογαριασμό μας, να επιλέξουμε το “Μεταφόρτωση” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης μας…

…και στη συνέχεια να πατήσουμε “Εισαγωγή” από φωτογραφίες Google, όπως φαίνεται παρακάτω.

Τέλος, επιλέγουμε το ή τα βίντεο που θέλουμε να ανεβάσουμε…

…και πατάμε “Επιλογή”.

Αλλαγή ποιότητας μεταφόρτωσης

Αν είχαμε επιλέξει τα αρχεία μας να αποθηκεύονται στο αρχικό τους μέγεθος και μετά αλλάξαμε γνώμη, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο αποθήκευσης των αρχείων μας σε υψηλή ποιότητα ανά πάσα στιγμή.

Όλα τα αρχεία που έχουμε αποθηκεύσει στο αρχικό τους μέγεθος θα μετατραπούν σε αρχεία με μειωμένο μέγεθος από το Google Photos, με τον τρόπο που εξηγείται παραπάνω. Προσοχή, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αντιστραφεί, και η μείωση στην ποιότητα θα είναι οριστική.

Για να αλλάξουμε τον τρόπο αποθήκευσης στην online εφαρμογή, ανοίγουμε το “Κύριο Μενού”…

…και επιλέγουμε “Ρυθμίσεις”.

Εκεί επιλέγουμε την ποιότητα μεταφόρτωσης που θέλουμε.

Επεξεργασία φωτογραφίας

Το Google Photos είναι εφοδιασμένο και με τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας. Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει η online υπηρεσία στους χρήστες της, για επεξεργασία εικόνας.

Επεξεργασία μεμονωμένης φωτογραφίας

Για να κάνουμε επεξεργασία μιας φωτογραφίας, πατάμε επάνω στη φωτογραφία που θέλουμε.

Αφού η φωτογραφία που επιλέξαμε εμφανιστεί σε πλήρες μέγεθος, στο επάνω και αριστερά μέρος της οθόνης μας θα δούμε το μενού επιλογών. Εκεί επιλέγουμε επεξεργασία.

Τώρα στο αριστερό μέρος της οθόνης μας θα εμφανιστεί το μενού με τα εργαλεία.

Εκεί μπορούμε να βρούμε φίλτρα χρώματος, βασικές προσαρμογές, καθώς και εργαλείο για περιστροφή και περικοπή της φωτογραφίας μας.

Στην πρώτη καρτέλα θα βρούμε ένα πλήθος φίλτρων. Επιλέγοντας κάθε φίλτρο, εμφανίζεται μια μπάρα, στην οποία επιλέγουμε την ένταση εφαρμογής του φίλτρου.

Στην καρτέλα “Βασικές προσαρμογές”, θα βρούμε 3 βασικές κατηγορίες προσαρμογών, “Ανοιχτό”, “Χρώματα”, και “Ποπ”.

Οι δύο πρώτες, “Ανοιχτό” και “Χρώματα”, αποτελούνται από περισσότερα συστατικά στοιχεία, τα οποία μπορούμε να δούμε κάνοντας επέκταση από το βελάκι που βρίσκεται δεξιά στην καθεμιά.

Ειδάλλως, μπορούμε να “πειράξουμε” τις βασικές κατηγορίες, και το Google Photos προσαρμόζει αυτόματα τα συστατικά τους στοιχεία. Δηλαδή αλλάζοντας την μπάρα στο “Ανοιχτό”, προσαρμόζονται όλα τα στοιχεία από κάτω (Έκθεση, Αντίθεση, κτλ).

Τέλος, στην τελευταία καρτέλα θα βρούμε ένα εργαλείο για περικοπή, μια επιλογή για τον λόγο μεγέθους της φωτογραφίας, καθώς και το εργαλείο περιστροφής.

Στις δύο πρώτες καρτέλες οι αλλαγές εφαρμόζονται δυναμικά, ενώ στην τελευταία καρτέλα για να εφαρμοστούν οι αλλαγές, πρέπει να πατήσουμε “Τέλος”.

Αντίγραφο πρωτότυπης φωτογραφίας

Το Google Photos όμως δεν σταματά εκεί. Έχουμε την επιλογή να κρατήσουμε αυτόματα ένα αντίγραφο σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε και την πρωτότυπη, και την επεξεργασμένη φωτογραφία.

Για να κρατήσουμε αντίγραφο της πρωτότυπης φωτογραφίας, ενώ έχουμε επιλέξει επεξεργασία, επιλέγουμε το εικονίδιο “Περισσότερες Επιλογές”…

…και πατάμε “Αποθήκευση αντιγράφου”.

Εφαρμογή μιας σειράς αλλαγών σε πολλές φωτογραφίες

Τέλος, η Google μας δίνει την επιλογή να εφαρμόσουμε μια σειρά αλλαγών που κάναμε σε μια φωτογραφία κατά την επεξεργασία της, σε άλλες φωτογραφίες.

Για να το πετύχουμε αυτό, αρχικά επιλέγουμε μια από τις φωτογραφίες που θέλουμε να εφαρμοστούν οι αλλαγές, και πατάμε επεξεργασία.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, και αφού τελειώσουμε με αυτές, πατάμε το εικονίδιο “Περισσότερες Επιλογές”.

Στο μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε “Αντιγραφή Επεξεργασιών” ή πατάμε τον συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + C.

Μόλις οι αλλαγές μας αντιγραφούν, θα ενημερωθούμε με ανάλογο αναδυόμενο μήνυμα στο κάτω αριστερά μέρος της οθόνης μας. Έπειτα πατάμε “Τέλος”.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις αλλαγές στις υπόλοιπες φωτογραφίες. Εδώ να τονίσουμε ότι οι αλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν σε μία φωτογραφία τη φορά.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τη φωτογραφία που θέλουμε, και να πατήσουμε επεξεργασία.

Στη συνέχεια πατάμε στο “Περισσότερες Επιλογές” και “Επικόλληση Επεξεργασιών”, ή τον συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + V.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αλλαγές που εφαρμόζονται αφορούν μόνο τις δύο πρώτες καρτέλες από το μενού με τα εργαλεία. Οι αλλαγές από την τρίτη καρτέλα (λόγος διαστάσεων, περικοπή, περιστροφή) δεν μεταφέρονται σε άλλες φωτογραφίες.

Σύγκριση επεξεργασμένης με πρωτότυπη φωτογραφία

Πατώντας παρατεταμένα το αριστερό κλικ του ποντικιού μας στο επάνω μέρος μιας επεξεργασμένης φωτογραφίας, μας δίνεται η δυνατότητα να τη συγκρίνουμε με την πρωτότυπη.

Έτσι, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δούμε τις αλλαγές που έχει υποστεί η πρωτότυπη φωτογραφία, χωρίς καν να βγούμε από την επεξεργασία.

Αναίρεση επεξεργασιών

Μπορούμε ακόμα, αν αποφασίσουμε ότι για οποιονδήποτε λόγο δεν μας αρέσουν πλέον οι αλλαγές σε κάποια επεξεργασμένη φωτογραφία μας, να τις αναιρέσουμε.

Επιλέγοντας μια επεξεργασμένη φωτογραφία και πατώντας πάλι στο εικονίδιο “Επεξεργασία” επάνω δεξιά στην οθόνη μας, θα δούμε την επιλογή “Αναίρεση Επεξεργασιών”.

Κάνοντας κλικ στην επιλογή, όλες οι επεξεργασίες που έχει υποστεί η συγκεκριμένη φωτογραφία θα αναιρεθούν.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η online εφαρμογή και η εφαρμογή για κινητά συγχρονίζονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αναιρέσουμε επεξεργασίες που έχουν γίνει από την εφαρμογή μας στο κινητό, από την online εφαρμογή, και αντίστροφα.

Πώς να κατεβάσουμε όλες τις φωτογραφίες από το Google Photos

Το Google Photos αναντίρρητα αποτελεί μια πολύ καλή λύση για αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών και των βίντεό μας.

Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις φωτογραφίες μας, να τις κρατήσουμε τοπικά σε κάποιον υπολογιστή, ή ακόμα και να αλλάξουμε υπηρεσία;

Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες υπηρεσίες όπως το Flickr, το Dropbox, το iCloud, οι οποίες είναι εξίσου καλές.

Υπάρχουν δύο τρόποι να κατεβάσουμε το περιεχόμενο του λογαριασμού μας από το Google Photos. Ο πρώτος τρόπος είναι να επιλέξουμε τις φωτογραφίες μας από την εφαρμογή, να πατήσουμε στο “Περισσότερες Επιλογές” …

…και να επιλέξουμε Λήψη.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε λήψη των επιλεγμένων φωτογραφιών μας, χρησιμοποιώντας τη συντόμευση Shift + D.

Ωστόσο, η Google μας περιορίζει στις 500 φωτογραφίες ανά λήψη. Το νούμερο φαντάζει μεγάλο, αλλά ακόμα και για έναν μέσο χρήστη, είναι μικρό όταν μιλάμε για φωτογραφίες χρόνων. Έτσι, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία αρκετές φορές.

Ο μόνος τρόπος για να κατεβάσουμε όλες τις φωτογραφίες μας είναι η υπηρεσία Google Takeout. Από εκεί μπορούμε να κατεβάσουμε όλο το περιεχόμενο του Google Photos, αλλά και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας της Google.

Αφού μεταβούμε στη σελίδα της υπηρεσίας, πατάμε επιλογή κανενός…

…και διαλέγουμε μόνο το Google Photos.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο τέλος της σελίδας και πατάμε επόμενο.

Έπειτα, θα βρεθούμε στη σελίδα δημιουργίας του αρχείου που πρόκειται να κατεβάσουμε. Εκεί επιλέγουμε “Δημιουργία αρχείου”.

Περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, και μετά πατάμε λήψη, όπως φαίνεται παρακάτω.

Βοηθός του Google Photos

Στην online εφαρμογή μεταβαίνουμε στον “Βοηθό”, πατώντας το ομώνυμο εικονίδιο στη στήλη που βρίσκεται στο αριστερό μέρος της οθόνης μας.

Εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε λευκώματα, κολλάζ, και κινούμενες εικόνες.

Στην εφαρμογή για κινητά υπάρχει και επιλογή για ταινίες.

Θα δούμε επίσης μια επιλογή με όνομα “Κοινόχρηστο Λεύκωμα”, στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε λευκώματα, και στη συνέχεια να προσθέσουμε τα άτομα με τα οποία θέλουμε να τα μοιραστούμε.

Για να δημιουργήσουμε κολλάζ, επιλέγουμε το εικονίδιο κολλάζ.

Από εκεί μεταφερόμαστε στη συλλογή μας, από όπου μπορούμε να επιλέξουμε από δύο μέχρι και εννιά φωτογραφίες. Αφού τελειώσουμε με την επιλογή, πατάμε “Δημιουργία” επάνω αριστερά.

Το κολλάζ μας είναι έτοιμο.

Παρόμοια είναι και η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε τις δικές μας κινούμενες εικόνες. Επιλέγουμε το εικονίδιο κινούμενη εικόνα…

…και θα μεταφερθούμε στη συλλογή μας. Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε μέχρι και 50 φωτογραφίες. Αφού τελειώσουμε με την επιλογή, πατάμε “Δημιουργία”, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης μας.

Και ιδού το αποτέλεσμα.

Μια δυνατότητα της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία ωστόσο δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην online εφαρμογή, είναι η δημιουργία “Ταινίας”.

Για να δημιουργήσουμε μια “Ταινία”, επιλέγουμε το ομώνυμο εικονίδιο στην καρτέλα “Βοηθός”.

Θα μεταφερθούμε στη συλλογή μας, όπου μπορούμε να επιλέξουμε από 2 μέχρι και 50 στοιχεία φωτογραφιών ή βίντεο. Αφού τελειώσουμε με την επιλογή, πατάμε “Δημιουργία”.

Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία της ταινίας μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τίτλο της πατώντας επάνω στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τη δική μας μουσική από την υπάρχουσα συλλογή μουσικής μας…

…να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποιο στοιχείο…

…και να αλλάξουμε τον τρόπο εμφάνισής της.

Αν δεν θέλουμε τις προτάσεις του Βοηθού, μπορούμε να τις απενεργοποιήσουμε πηγαίνοντας στο “Κύριο Μενού”…

…στις “Ρυθμίσεις”…

…και από εκεί απενεργοποιούμε τις κάρτες που δεν θέλουμε να βλέπουμε.

Έξυπνα κόλπα του Google Photos που ίσως δεν γνωρίζατε

Σας άρεσε το άρθρο;

Εσείς ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε για αποθήκευση των φωτογραφιών σας; Γνωρίζετε άλλες δυνατότητες του Google Photos; Μοιραστείτε μαζί μας τη γνώμη σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps