Αυτή την εβδομάδα ανακαλύπτουμε την εσωτερική IP του υπολογιστή μας, και δημιουργούμε αρχεία PDF στα Windows. Μαθαίνουμε πώς να κρύβουμε γραμμές και στήλες στο Excel, και προσθέτουμε περίγραμμα σε κείμενο με το Photoshop. Επίσης, κάνουμε οικονομία στα δεδομένα μας με το Google Datally, κατεβάζουμε ιδιωτικά βίντεο από το Facebook, και αποσυμπιέζουμε αρχεία ZIP απευθείας στο Google Drive.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Εντοπισμός Εσωτερικής Διεύθυνσης IP στα Windows 10
Η IP που παρέχεται στον υπολογιστή μας από το router, είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του συστήματός μας. Για διάφορους λόγους, όπως η χειροκίνητη ρύθμιση μιας σύνδεσης, θα θέλουμε να τη γνωρίζουμε. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τη μάθουμε, και θα τους δούμε μαζί.
Εδώ να σημειωθεί πως η IP στην οποία αναφερόμαστε είναι η εσωτερική IP του τοπικού δικτύου, και όχι η εξωτερική IP της σύνδεσής μας, που είναι η ίδια για όλες τις συσκευές στο τοπικό μας δίκτυο.
Κατ' αρχάς, την IP μας μπορούμε να τη βρούμε στις ρυθμίσεις των Windows. Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις και έπειτα στο “Δίκτυο και Internet”.
Στη λίστα αριστερά κάνουμε κλικ στο “Wi-Fi” ή το “Ethernet”, ανάλογα τον τύπο σύνδεσης που χρησιμοποιούμε, και στη συνέχεια πατάμε το όνομα της σύνδεσής μας.
Στη σελίδα που θα βρεθούμε, κατεβαίνουμε προς τα κάτω και εντοπίζουμε την καταχώρηση “Διεύθυνση IPv4”. Ο αριθμός που βλέπουμε εδώ, είναι η IP μας.
Ένας δεύτερος τρόπος είναι μέσω της γραμμής εντολών των Windows. Για να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών, πατάμε τα κουμπιά “Win+R”, πληκτρολογούμε “cmd”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.
Στο παράθυρο της γραμμής εντολών γράφουμε την εντολή “ipconfig”, και πατάμε Enter. Στην οθόνη μας θα δούμε όλες τις συνδέσεις μας.
Δίπλα στο IPv4 Address αναγράφεται η IP που αντιστοιχεί στην κάθε σύνδεση. To “Wireless LAN adapter Wi-Fi” αντιπροσωπεύει την ασύρματη σύνδεση, και η “Ethernet adapter Ethernet” την ενσύρματη.
Αν θέλετε να μάθετε τι ακριβώς είναι η IP, πώς ορίζεται, και ποια είναι τα είδη της, διαβάστε τον οδηγό μας.
Διεύθυνση IP – Τι Είναι, Πώς Ορίζεται, Ποια Είδη ΥπάρχουνΗ διεύθυνση IP είναι το θεμέλιο οποιουδήποτε δικτύου, είτε μιλάμε για ένα μικρό τοπικό δίκτυο, ή για ολόκληρο το Internet. Αποτελεί το ηλεκτρονικό αποτύπωμα που…
Δημιουργία PDF στα Windows 10
Τα Windows μας δίνουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουμε τα πάντα ψηφιακά, σε μορφή PDF. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, και μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα.
Για τις ανάγκες του οδηγού θα δείξουμε τον τρόπο εκτέλεσης στο Σημειωματάριο, στο οποίο έχουμε ήδη κάποιο κείμενο.
Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε το μενού της εκτύπωσης, οπότε πηγαίνουμε στο “Αρχείο→Εκτύπωση…” ή πατάμε τα πλήκτρα “Ctrl+P”.
Στο παράθυρο της εκτύπωσης θα δούμε έναν εκτυπωτή με όνομα “Microsoft Print to PDF”. Τον επιλέγουμε και φροντίζουμε να επιλέξουμε το πλαίσιο “Εκτύπωση σε αρχείο”.
Στο κουμπί “Προτιμήσεις” θα βρούμε αναλυτικές ρυθμίσεις για την εκτύπωση, και οι επιλογές που έχουμε εξαρτώνται από το πρόγραμμα στο οποίο βρισκόμαστε.
Για παράδειγμα, η μοναδική επιλογή που έχουμε στο Σημειωματάριο είναι ο προσανατολισμός της σελίδας.
Με το πάτημα του κουμπιού “Εκτύπωση” θα εμφανιστεί ένα παράθυρο, που θα μας ζητά να ορίσουμε το όνομα και την τοποθεσία αποθήκευσης του αρχείου. Επιλέγουμε την τοποθεσία, δίνουμε το όνομα που θέλουμε, και κάνουμε κλικ στο “Αποθήκευση”.
Μετά από λίγη ώρα θα δούμε ένα αρχείο PDF στο φάκελο που επιλέξαμε, με το όνομα που δώσαμε.
Διαβάστε επίσης πώς να μετατρέψετε ένα Word σε PDF, ή πως να επεξεργαστείτε ένα αρχείο PDF δωρεάν.
Μείωση Χρήσης Δεδομένων με το Google Datally
Η Google πρόσφατα δημιούργησε το Datally, ένα app που μας βοηθά να μειώσουμε την κατανάλωση δεδομένων από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τη σύνδεσή μας.
Αρχικά, μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή από εδώ. Στη συνέχεια τρέχουμε την εφαρμογή, πατάμε “CONTINUE”, δίνουμε οποιεσδήποτε άδειες μας ζητήσει, και επιλέγουμε το “YES, I AGREE” ώστε να στέλνονται ανώνυμες πληροφορίες στην Google.
Ήρθε η ώρα να ρυθμίσουμε την εφαρμογή. Πατάμε το “Set up now”, επιτρέπουμε στο app να δημιουργεί VPN σύνδεση, κι αν επιθυμούμε δίνουμε στο Datally το δικαίωμα να εμφανίζει μία αναδυόμενη φούσκα με τη χρήση των δεδομένων.
Το Datally συνδέεται άμεσα σε VPN και προβάλει στη γραμμή ειδοποιήσεων τη χρήση. Επίσης, μέσα στην εφαρμογή βλέπουμε τη χρήση των δεδομένων, ενώ μπορούμε εύκολα να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία της, καθώς και να διαχειριστούμε τα δικαιώματα των εφαρμογών.
Αν και το app φροντίζει για την καλύτερη διαχείριση της σύνδεσής μας, καλό είναι να επιλέγουμε εμείς ποιες εφαρμογές θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας. Για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, μπαίνουμε στο “Manage data”.
Σε αυτή τη σελίδα βλέπουμε αναλυτικά τη χρήση των δεδομένων, και ακριβώς από κάτω όλες τις εφαρμογές που τα χρησιμοποιούν. Όταν το λουκέτο είναι λευκό και κλειδωμένο, η εφαρμογή δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τα δεδομένα μας. Αντίθετα, όταν το λουκέτο είναι πράσινο και ανοιχτό, τότε το app έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη σύνδεσή μας.
Δοκιμάσαμε την εφαρμογή και δείχνει να λειτουργεί αρκετά καλά. Επίσης, δεν απαιτεί να έχουμε κάνει root στη συσκευή μας.
Διαβάστε στον οδηγό μας ποιες εφαρμογές ρουφάνε με το καλαμάκι τα δεδομένα της σύνδεσής μας.
Οι Εφαρμογές που Σπαταλούν Δεδομένα στο ΚινητόΚαθώς η τεχνολογία προχωρά, η κατανάλωση των δεδομένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι νεότερες εφαρμογές σπαταλούν δεδομένα στο κινητό, επιφέροντας υπερβολικές χρεώσεις ή πρόωρη απώλεια…
Απόκρυψη και Επανεμφάνιση Γραμμών και Στηλών στο Excel
Το Excel το χρησιμοποιούμε για αμέτρητους λόγους. Καθώς δημιουργούμε κάθε λογής λογιστικά φύλλα, ενδέχεται να βρεθούμε με μεγάλο αριθμό δεδομένων σε ένα φύλλο εργασίας.
Στο Excel έχουμε τη δυνατότητα να κρύβουμε στήλες ή γραμμές. Αυτές οι στήλες μπορεί να είναι σταθερά δεδομένα, ή περιεχόμενα αναδυόμενων μενού, ή στοιχεία που δεν θέλουμε να τα δουν τα λάθος μάτια.
Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξουμε τις στήλες/γραμμές που θέλουμε.
- Η επιλογή μια ολόκληρης στήλης ή γραμμής γίνεται με κλικ στο γράμμα ή τον αριθμό της.
- Για επιλογή περισσότερων στηλών/γραμμών κρατάμε παρατεταμένα το Shift και πατάμε τα βελάκια.
- Με πατημένο το κουμπί Ctrl και κλικ, επιλέγουμε στήλες/γραμμές που δεν είναι συνεχόμενες.
Έχοντας επιλέξει ό,τι θέλουμε, στην “Κεντρική” καρτέλα κάνουμε κλικ στη “Μορφοποίηση”. Εδώ θα βρούμε την “Απόκρυση και επανεμφάνιση”, που περιέχει επιλογές για απόκρυψη, στηλών, γραμμών ή ολόκληρου του φύλλου.
Εμείς επιλέγουμε αυτή που μας χρησιμεύει, οι επιλεγμένες περιοχές θα κρυφτούν. Στη θέση των στηλών ή γραμμών που κρύψαμε εμφανίζονται ειδικά πεδία.
Ένας ακόμη τρόπος απόκρυψης μίας και μόνο γραμμής ή στήλης, είναι να πατήσουμε δεξί κλικ στο γράμμα ή τον αριθμό και να επιλέξουμε την απόκρυψη.
Η επανεμφάνιση των στηλών/γραμμών που κρύψαμε γίνεται εξίσου εύκολα.
Ο πρώτος τρόπος είναι με δεξί κλικ στο ειδικό πεδίο και πάτημα στην “Επανεμφάνιση”.
Ενδέχεται όμως να είναι τόσο μικρό το πεδίο, που δεν γίνεται να το επιλέξουμε. Τότε από τη “Μορφοποίηση” και το μενού “Απόκρυψη και επανεμφάνιση”, διαλέγουμε μία από τις επιλογές επανεμφάνισης.
Για περισσότερα κόλπα και μυστικά του Excel, διαβάστε τα άλλα QuickSteps.
Προσθήκη Περιγράμματος (Outline) σε Κείμενο με το Photoshop
Όλοι γνωρίζουμε το Photoshop, και οι περισσότεροι ξέρουμε πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η χρήση του. Δεν είναι όμως τα πάντα δύσκολα. Μπορούμε να κάνουμε μικρά απλά πράγματα, χωρίς εξεζητημένες γνώσεις.
Η Adobe διαθέτει δωρεάν στο YouTube κανάλι του Photoshop, τη σειρά μαθημάτων για αρχάριους “3, 2, 1… Photoshop!”, με δασκάλα την Julieanne Kost.
Τα μαθήματα της Julieanne Kost αγγίζουν πιο προχωρημένα πεδία. Εμείς θα αρχίσουμε με κάτι πιο απλό, την προσθήκη περιγράμματος σε κείμενο.
Δημιουργούμε ένα νέο αρχείο, ή ανοίγουμε μία εικόνα στην οποία θέλουμε να προσθέσουμε κείμενο με περίγραμμα. Έπειτα, πατάμε στο εργαλείο εισαγωγής κειμένου, και γράφουμε το κείμενό μας.
Γράφουμε το κείμενο, επιλέγουμε το layer, και πατάμε στο κουμπί των εφέ κάτω δεξιά. Εδώ, κάνουμε κλικ στο “Blending Options…”.
Στο νέο παράθυρο διαλέγουμε το “Stroke”, και επιλέγουμε το πλαίσιο ώστε να ενεργοποιηθεί.
Το Stroke έχει αρκετές ρυθμίσεις:
- Size: ρυθμίζουμε πόσο παχή θέλουμε το περίγραμμα
- Position: επιλέγουμε τη θέση που θα έχει το περίγραμμα
- Blend Mode: διαλέγουμε πώς θα αναμιγνύεται με τα άλλα χρώματα
- Opacity: ρυθμίζουμε τη διαφάνεια
- Overprint: είναι ειδική λειτουργία με την οποία θα ασχοληθούμε στο μέλλον
- Fill Type: διαλέγουμε τη μορφή που θα έχει το περίγραμμα. Έχουμε τις επιλογές Color (συμπαγές χρώμα), Gradient (σταδιακό σβήσιμο), και Pattern (μοτίβο).
Μόλις κάνουμε όλες τις ρυθμίσεις μας, πατάμε το OK, και το κείμενό μας έχει το περίγραμμα που δημιουργήσαμε.
Μέχρι το επόμενο QuickStep του Photoshop, μάθετε πώς να αποκτήσετε δωρεάν το Photoshop.
Αποσυμπίεση ZIP Αρχείων στο Google Drive Χωρίς Λήψη
Το Google Drive είναι μία από τις καλύτερες υπηρεσίες online αποθήκευσης δεδομένων. Δυστυχώς, όπως και στις περισσότερες εξ αυτών, δεν παρέχεται η δυνατότητα αποσυμπίεσης αρχείων, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει τρόπος να αποσυμπιέζουμε αρχεία ZIP πριν τα κατεβάσουμε. Δεν πρόκειται για κάποια δυνατότητα του ίδιου του Google Drive, αλλά για το πρόσθετο του Chrome “ZIP Extractor”.
Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση του ZIP Extractor από τη σελίδα του στο Chrome Web Store.
Μόλις εγκαταστήσουμε τον ZIP Extractor, πηγαίνουμε στο Google Drive μας. Βρίσκουμε το αρχείο ZIP που μας ενδιαφέρει, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Open with→ZIP Extractor”.
Την πρώτη φορά που θα τρέξει ο ZIP Extractor μας ζητά άδεια, την οποία δίνουμε.
Περιμένουμε μέχρι να φορτώσει τα περιεχόμενα του αρχείου, και τώρα μπορούμε να επιλέξουμε τι θέλουμε να αποσυμπιεστεί.
Με το κουμπί “Extract now” αποσυμπιέσουμε το αρχείο, με το “Change destination folder…” αλλάζουμε την τοποθεσία στην οποία θα αποθηκευτούν τα αρχεία, ενώ με το “Cancel” ακυρώνουμε τη διαδικασία. Η προεπιλεγμένη τοποθεσία αποσυμπίεσης είναι ο φάκελος στον οποίο βρίσκεται το αρχείο ZIP.
Η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη, αν και στα μεγάλα αρχεία ενδέχεται να πάρει αρκετό χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, γιατί μπορεί να χρειαζόμαστε ένα μόνο από τα συμπιεσμένα αρχεία, και έτσι αποφεύγουμε τη λήψη ενός ολόκληρου ZIP.
Έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο μας τις καλύτερες υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων στο internet.
Αποθήκευση Αρχείων στο Internet | Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud BackupΣτην εποχή του ίντερνετ, η αποθήκευση αρχείων στο cloud είναι η πλέον απαραίτητη ενέργεια για την ασφάλεια των δεδομένων μας. Η απώλεια αρχείων είναι πολύ…
Λήψη Ιδιωτικών Βίντεο στο Facebook
Στο παρελθόν έχουμε δει πώς μπορούμε να κατεβάσουμε σχεδόν κάθε βίντεο από το internet. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πώς να κάνουμε λήψη των ιδιωτικών μας βίντεο από το Facebook.
Η λήψη των ιδιωτικών βίντεο του Facebook γίνεται με το εργαλείο FBDown.net, και η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:
- Ανοίγουμε τη σελίδα fbdown.net/private-downloader.php.
- Πηγαίνουμε στη σελίδα που περιέχει το ιδιωτικό βίντεο.
- Πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+U, ο οποίος θα μας δείξει τον πηγαίο κώδικα τις σελίδας.
- Κάνουμε κλικ στο κείμενο, και πατάμε τα κουμπιά Ctrl+A για να το επιλέξουμε όλο.
- Πατάμε Ctrl+C για να αντιγράψουμε τον κώδικα, και επιστρέφουμε στη σελίδα του FBDown.net.
- Κάνουμε κλικ στο πλαίσιο και πατάμε τα Ctrl+V, για να γίνει επικόλληση του κώδικα.
- Τέλος, με το “Download” κατεβάζουμε το βίντεο
Εκτός της σελίδας του, το FBDown.net διαθέτει και πρόσθετο λήψης βίντεο για τον Chrome.
Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Τρίτη, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.