Home » Hardware » Reviews » Παρουσίαση: Xiaomi Mi 4K Drone - Το πιο VFM Drone της Αγοράς

Παρουσίαση: Xiaomi Mi 4K Drone – Το πιο VFM Drone της Αγοράς

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όταν μιλάμε για drone, υπάρχουν αρκετές επιλογές για αγορά, ξεκινώντας από παιχνίδια στις εξευτελιστικές τιμές των 10€, και φτάνοντας έως μερικές χιλιάδες ευρώ. Το πέταγμα ενός drone είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ασχολία, αλλά συνήθως τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες φωτογράφους για βιντεοσκόπηση διαφόρων event. Δείτε το Xiaomi Mi 4K Drone, μία αρκετά οικονομική επιλογή για κάθε χρήση.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Xiaomi Mi 4K Drone

Πρώτα από όλα, αυτή δεν είναι η πρώτη αλλά η δεύτερη προσπάθεια της Xiaomi να μπει στην αγορά των drone.

Η πρώτη έγινε το 2016, με ένα Full HD drone, που εξωτερικά έμοιαζε πολύ με αυτό της σημερινής παρουσίασης. Εν τούτοις, το 4K μοντέλο, εκτός από την αναβαθμισμένη κάμερα, ενσωματώνει αρκετές ακόμα βελτιώσεις.

Παρουσίαση: Xiaomi Mi 4K Drone - Ιπτάμενη Αξία

Πάμε όμως να δούμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Xiaomi Mi 4K Drone. Αρχικά βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης προσγείωσης και απογείωσης, καθώς και ορισμένα προγραμματιζόμενα προφίλ πτήσης.

Όσον αφορά την κάμερα, το Xiaomi Mi 4K Drone έρχεται με την δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο έως 4Κ στα 30 FPS.

Επίσης, η κάμερα βρίσκεται πάνω σε ένα gimbal τριών αξόνων, το οποίο μπορούμε να χειριστούμε από απόσταση.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η καλή εμπειρία πτήσης είναι η σωστή αεροδυναμική, σε συνδυασμό με το βάρος του drone…

…καθώς επίσης και ότι η μπαταρία είναι ικανή να βγάλει 27 ολόκληρα λεπτά πτήσης.

Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από το είδος της καταγραφής, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο αέρας στο σημείο της πτήσης.

Στο κομμάτι της ασφάλειας τώρα, υπάρχει δυνατότητα αποφυγής εμποδίων και επιστροφής σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τέλος, για να γίνουν όλα αυτά, το Xiaomi Mi 4K Drone είναι εξοπλισμένο με τους κατάλληλους αισθητήρες, καθώς και με το απαραίτητο GPS σύστημα.

Unboxing

Παραλάβαμε το συγκεκριμένο drone στις αρχές του Σεπτέμβρη, και ήρθε στην πόρτα μας με ACS, επιλέγοντας την Priority Line EU Express μέθοδο αποστολής.

Λίγη από την αίγλη του κουτιού θέλησε και το Gearbest, γι' αυτό φρόντισε να κολλήσει ένα αυτοκόλλητο με το logo του.

Ανοίγοντας το κουτί…

…και αφαιρώντας το, βλέπουμε το drone σε μια σακούλα…

…την οποία βγάλαμε αμέσως.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι κατά την προσφιλή της συνήθεια, η Xiaomi φροντίζει το logo της να βρίσκεται σε διακριτικό σημείο.

Ας περάσουμε όμως στην ουσία της συσκευασίας, που δεν είναι άλλη από τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο.

Αυτό είναι λοιπόν το κύριο σώμα του drone.

Παρατηρούμε στα πλάγια την εσοχή της μπαταρίας…

…καθώς και τον διακόπτη δύο θέσεων για να κλειδώνει.

Στα μοτέρ έχουν τοποθετηθεί ειδικά προστατευτικά, τα οποία δεν αφαιρούμε γιατί θα μιλήσουμε γι' αυτά στη συνέχεια του άρθρου.

Γυρίζοντας το Xiaomi Mi 4K Drone ανάποδα, εντύπωση προκαλούν, εκτός από τους αισθητήρες…

…και οι χρυσές λεπτομέρειες με τις γρίλιες.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος της premium unboxing εμπειρίας.

Το δεύτερο κρύβεται εδώ.

Και συγκεκριμένα, κάτω από το πλαίσιο από χαρτόνι.

Βλέπουμε ότι ο πάτος του κουτιού-βαλίτσας είναι χωρισμένος σε τέσσερα κομμάτια, ενώ περιέχει και έναν φάκελο, από τον οποίο και θα αρχίσουμε το unboxing.

Ο φάκελος αυτός, όπως το περιμέναμε, είναι εντελώς άχρηστος, αφού δεν ξέραμε Κινέζικα χθες, δεν ξέρουμε σήμερα, και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

Και αφού κάναμε την αρχή με τον αριθμό 5, πάμε να δούμε τι κρύβεται κάτω από το κουτί 4…

…που βρίσκεται στο πλάι της συσκευασίας.

Αναλυτικά, στα περιεχόμενά του υπάρχει η μπαταρία…

…ο ιδιαίτερος φορτιστής της…

…ένα καλώδιο με κινέζικη απόληξη…

…και ένα μικρού μεγέθους καλώδιο Micro USB για να φορτίζουμε το χειριστήριο του Xiaomi Mi 4K Drone.

Ποιο χειριστήριο;

Α, ναι! Αυτού που βρίσκεται στο κουτί 3.

Κοιτώντας το προσεκτικά, βλέπουμε ότι διαθέτει θέση για το κινητό με ρυθμιζόμενο ύψος….

…οι κεραίες του μπορούν να αλλάξουν θέση σύμφωνα με τα θέλω μας…

…ενώ ακόμα και το πιαστράκι για να το δέσουμε στον λαιμό, φωνάζει το premium της κατασκευής – πάλι με τις χρυσές λεπτομέρειες.

Στο ίδιο σημείο θα βρούμε και την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο gimbal, για την οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια του οδηγού.

Τέλος,  στο κουτί με τον αριθμό 2 θα βρούμε τα προστατευτικά για τους έλικες…

…ενώ στο 1 είναι οι βίδες και το εργαλείο για να τις εφαρμόσουμε.

Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις του drone, με τη φθηνότερη να μη συμπεριλαμβάνει τα προστατευτικά στη συσκευασία. Οπότε μην παραξενευτείτε αν κάποιο από τα αριθμημένα κουτιά είναι άδειο.

Επίσης, θα βρούμε και δύο τετράδες από έλικες.

Όπως βλέπουμε, το Xiaomi Mi 4K Drone δεν αποτελεί κάποια out of the box λύση, αλλά έρχεται σε πολλά κομμάτια που πρέπει εμείς να ενώσουμε.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του συγκεκριμένου μοντέλου, καθώς μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε εύκολα όποιο part χαλάσει.

Η συναρμολόγηση είναι πολύ απλή διαδικασία, οπότε δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω.

Χειριστήριο

Πριν κάνουμε οτιδήποτε, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο χειριστήριο.

Στο πάνω μέρος του υπάρχει ειδική θέση για το κινητό μας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το κρατάμε κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Γενικά στο κράτημα είναι ανάλαφρο και βολεύει να το κρατάς για ώρα. Από μπροστά έχει τις κεραίες, ενώ στο πάνω μέρος έχουμε δύο κουμπιά, το κλασικό On/Off και το κουμπί αυτόματης προσγείωσης και απογείωσης.

Ο αριστερός μοχλός ελέγχει το ύψος και την περιστροφή του drone, και παράλληλα με τον δεξί κουμαντάρουμε την κίνηση μπρος πίσω δεξιά αριστερά.

Ένα κουμπάκι που βλέπετε πάνω στο κέντρο είναι το RTH, δηλαδή “Return To Home”. Θα μας πείτε, σε ποιανού το σπίτι επιστρέφει; Φανταζόμαστε από εκεί που ξεκίνησε, και όχι στο σπίτι του Κινέζου.

Στο κέντρο έχει κάτι που μοιάζει με διακόπτη, αλλά εντέλει συνειδητοποιήσαμε ότι είναι για να δέσουμε κάποιο λουράκι και να το κρεμάσουμε στο λαιμό.

Στο πίσω μέρος το χειριστήριο έχει δύο ροδέλες. Με την αριστερή ελέγχουμε την κίνηση της κάμερας, ενώ με τη δεξιά ρυθμίζουμε το Exposure της κάμερας, ανάλογα με το πόσο φωτεινό ή σκοτεινό είναι το τοπίο.

Να πούμε επίσης ότι πέρα απ' το Exposure, η εφαρμογή έχει κι άλλες ρυθμίσεις για φωτεινότητα, κοντράστ, και άλλα. Τα δύο τελευταία κουμπιά στο πίσω μέρος είναι για να τραβάμε φωτογραφίες και βίντεο.

Εφαρμογή Mi Drone

Για να χρησιμοποιήσουμε το drone, θα χρειαστεί να κατεβάσουμε από το Play Store την εφαρμογή Mi Drone.

Έπειτα, μπορούμε να συνδέσουμε το κινητό μας με το χειριστήριο μέσω WiFi με το ειδικό φλασάκι που έρχεται στη συσκευασία, ή εναλλακτικά με καλώδιο USB.

Μόλις πραγματοποιήσουμε τη σύνδεση, η εφαρμογή θα εντοπίσει την τοποθεσία μας, και θα μας την παρουσιάσει σε ένα όμορφο περιβάλλον εξομοίωσης πτήσης.

Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, το app μας ενημερώνει για το ύψος πτήσης, την απόσταση του drone, τον χρόνο καταγραφής βίντεο, την μπαταρία, και άλλα.

Επιπλέον, μας δίνει διάφορες επιλογές για να ρυθμίσουμε την πορεία του drone, τις ρυθμίσεις της κάμερας, και πάει λέγοντας.

Πρώτη πτήση

Με το που ενεργοποιήσουμε το drone, θα δούμε τα φωτάκια κάτω από τους έλικες να ανάβουν.

Επίσης, το gimbal της κάμερας θα σταθεροποιηθεί, και στη συνέχεια θα κάνει ορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους για να ενημερωθεί το software για την κατάσταση του drone.

Στην πρώτη μας πτήση διαπιστώσαμε ότι είναι πανεύκολο να χειριστεί το Mi 4K Drone ακόμα και κάποιος αρχάριος.

Η εφαρμογή της Xiaomi μας καθοδήγησε βήμα-βήμα, και μάλιστα για τις πρώτες τρεις πτήσεις δεν μας επέτρεψε να απενεργοποιήσουμε το beginner mode.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι διαθέτει λειτουργίες για αυτόματη απογείωση και αυτόματη προσγείωση. Και με τη ρύθμιση που έχει για να ορίσουμε τη διαδρομή που θέλουμε να εκτελέσει, δεν χρειάζεται καν να κρατάμε το χειριστήριο.

Το ρυθμίζουμε, πετάει, κάνει κύκλους γύρω από κάποιο σημείο αν θέλουμε, και έρχεται πίσω μόνο του. Τελειώνει η μπαταρία; Μας ενημερώνει κι έρχεται πίσω μόνο του.

Χάνεται το σήμα του GPS; Πατάμε το RTH και έρχεται πίσω μόνο του. Το ρίχνουμε πάνω σε δέντρο; Εκεί δεν έρχεται πίσω μόνο του, οπότε δεν συνιστούμε να το δοκιμάσετε.

Στο beginner mode το Mi 4K Drone δεν μας άφησε να πετάξουμε πάνω από τα 50 μέτρα, και όσον αφορά την απόσταση, δεν μας επέτρεψε να πάμε πολύ μακριά.

Μετά τις τρεις πρώτες πτήσεις, όμως, και αφού απενεργοποιήσαμε το beginner mode, ξεκλειδώθηκαν όλες οι δυνατότητες του drone.

Η απόσταση πτήσης αυξήθηκε, το ύψος μπορέσαμε να το ορίσουμε έως τα 500 μέτρα, και επίσης παρατηρήσαμε ότι αυξήθηκε και η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει το drone.

Ο συνολικός χρόνος πτήσης με καταγραφή βίντεο είναι κοντά στη μισή ώρα, που είναι αρκετός χρόνος για τις περισσότερες χρήσεις.

Κάμερα

Η κάμερα τραβάει 4K βίντεο στα 30fps και συνιστούμε τη χρήση αυτής της ανάλυσης για βέλτιστα αποτελέσματα.

Το Mi 4K Drone θα χρειαστεί μία κάρτα microSD για να καταγράψει τις πτήσεις μας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε μία microSD των 64GB και δεν καταφέραμε να τη γεμίσουμε με βίντεο σε μια πλήρη πτήση. Τα 32GB θεωρούμε ότι δεν αρκούν.

Εδώ να σημειώσουμε ότι πρέπει να προσέξουμε τι κάρτα microSD θα αγοράσουμε. Όταν πρόκειται για καταγραφή βίντεο, η κάρτα πρέπει να έχει συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας.

Κάρτα Μνήμης: Ξεμπερδεύουμε το Χάος Στην Αγορά SD και MicroSD

Αν έχετε προσπαθήσει να αγοράσετε κάρτα μνήμης SD ή microSD τα τελευταία χρόνια, θα έχετε διαπιστώσει ότι επικρατεί χάος με τις κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά….

Την ώρα που τραβάει το βίντεο, μπορούμε να κατεβάσουμε άμεσα την καταγραφή στο κινητό μας.

Επιπλέον, το stabilization της κάμερας είναι απίστευτο. Το Mi 4K Drone δεν έχει την παραμικρή υπόνοια κουνήματος, όσο αέρα κι αν έχει, όσο κι αν το πήγαμε πάνω κάτω.

Όσο για την ποιότητα του βίντεο, έχουμε να πούμε τα καλύτερα. Ειδικά σε συνθήκες καλού φωτισμού με ήλιο, η εικόνα είναι πεντακάθαρη, με ζωηρά χρώματα και όλες τις λεπτομέρειες.

Ωστόσο, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μπορούμε να διακρίνουμε θόρυβο στο βίντεο.

Στο παρακάτω βίντεο συγκεντρώσαμε πλάνα από διάφορες πτήσεις με το drone.

Τιμή

Το Mi 4K Drone παίζει να είναι ό,τι πιο VFM κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, για κάποιον που θέλει μεν ένα καλό drone, αλλά δεν θέλει ή δεν μπορεί να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Άλλωστε πόσο πιο βαθιά;

Το συγκεκριμένο drone κοστίζει κοντά στα 400€, το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Ωστόσο, για να πάρουμε κάτι καλύτερο, θα χρειαστούμε περίπου τα διπλά χρήματα.

Πριν προχωρήσουμε όμως στην αγορά, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στον οδηγό για το πώς κάνουμε αγορές από την Κίνα, και το τι πρέπει να προσέχουμε για να μην έχουμε εκπλήξεις από το τελωνείο.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Τελικές εντυπώσεις

Το Mi 4K Drone μπορεί να είναι κινέζικο, αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ακριβότερες επιλογές. Άλλωστε η Xiaomi είναι γνωστή για τις ποιοτικές συσκευές της.

Ποιοτικά, λοιπόν, είναι άριστο, σχεδιαστικά είναι πανέμορφο, και συνδυάζει στιβαρότητα με μικρό βάρος.

Από την πρώτη στιγμή που ανοίξαμε την συσκευή έως τώρα, η εφαρμογή έχει φροντίσει να ενημερώσει αρκετές φορές το firmware του Xiaomi Mi 4K Drone, διορθώνοντας διάφορα bugs στην κάμερα και στην σταθερότητα του drone.

Αυτό δείχνει ότι την εταιρεία την ενδιαφέρει να στηρίξει το προϊόν της με συνεχείς αναβαθμίσεις, και δεν το εγκαταλείπει με τα προβλήματά του. Αν μας ενδιαφέρει η επαγγελματική καταγραφή με drone, τότε σίγουρα εκτιμάμε αυτή της την κίνηση.

Εκτός αυτού όμως, το drone της Xiaomi χαρακτηρίζεται και από κάτι άλλο. Είναι ένα ήμι-επαγγελματικό drone, που θα καλύψει τόσο έναν έμπειρο χρήστη που δεν θέλει να πάει σε κάτι αμιγώς επαγγελματικό όπως το DJI Mavic ή το DJI Phantom 4…

…αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει και έναν χρήστη που τώρα ξεκινάει, να μάθει να χειρίζεται ένα τέτοιο σύγχρονο εργαλείο.

Καθ' όλη την εμπειρία μας με το drone δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για κάθε χρήστη.

Πλεονεκτήματα

  • Όμορφος σχεδιασμός
  • Σχετικά μεγάλη διάρκεια μπαταρίας
  • Ανταλλακτικοί έλικες
  • Εντυπωσιακή εφαρμογή
  • Άψογο χειριστήριο
  • Πολύ καλή ποιότητα κάμερας
  • Άνετος και εύκολος χειρισμός
  • Πολλαπλές λειτουργίες πτήσης
  • VFM επιλογή για την κατηγορία

Μειονεκτήματα

  • Όχι τόσο καλές λήψεις σε χαμηλό φωτισμό

Σας αρέσουν οι πτήσεις με drone;

Η αλήθεια είναι ότι το πέταγμα του drone είναι μια μοναδική εμπειρία. Θυμίζει μεν τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα που ενδεχομένως είχαμε αρκετοί από εμάς όταν ήμασταν παιδιά, με τη διαφορά ότι το drone πετάει.

Θα θέλατε να δείτε την παρουσίαση κι άλλων προτάσεων drone; Σας άρεσε το Xiaomi Mi Drone; Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps