Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Do Not Track Στον Google Chrome, Ξεκλείδωμα Αρχείων ZIP Και PDF, Διαγραφή Σελίδας Facebook
QuickSteps#346 - Do Not Track Στον Google Chrome, Ξεκλείδωμα Αρχείων ZIP Και PDF, Διαγραφή Σελίδας Facebook

Do Not Track Στον Google Chrome, Ξεκλείδωμα Αρχείων ZIP Και PDF, Διαγραφή Σελίδας Facebook

Αυτή την εβδομάδα, ενεργοποιούμε το Do Not Track στον Google Chrome, ξεκλειδώνουμε αρχεία ZIP και PDF, και απενεργοποιούμε ή διαγράφουμε σελίδες στο Facebook. Χρησιμοποιούμε τα δωρεάν εργαλεία του Google Search, μαθαίνουμε μουσική και μαθηματικά με το Duolingo, μετατρέπουμε εικόνες σε ASCII Art, και εισάγω δεδομένα από το ένα υπολογιστικό φύλλο στο άλλο με το Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ενεργοποιώ το Do Not Track στον Google Chrome

Οι περισσότεροι browser διαθέτουν το Do Not Track. Όταν είναι ενεργό αυτό το χαρακτηριστικό, το πρόγραμμα περιήγησης ζητά από τους ιστότοπους που επισκεπτόμαστε να μην συλλέγουν ή να μην παρακολουθούν τα δεδομένα από την πλοήγησης μας στο διαδίκτυο.

Οι ιστοσελίδες μπορούν να αρνηθούν το αίτημα του browser και να συλλέγουν ή να παρακολουθούν τα διαδικτυακά δεδομένα μας. Παρ' όλα αυτά, αξίζει να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία, καθώς βελτιώνει έστω και λίγο το διαδικτυακό μας απόρρητο.

Για να ενεργοποιήσουμε το Do Not Track στον Google Chrome, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

QuickSteps#346 - Do Not Track Στον Google Chrome, Ξεκλείδωμα Αρχείων ZIP Και PDF, Διαγραφή Σελίδας Facebook

Στη συνέχεια, πατάμε “Απόρρητο και ασφάλεια”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Cookie τρίτου μέρους”.

Μετά, εντοπίζουμε και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Να αποστέλλεται ένα αίτημα “Do Not Track” με την επισκεψιμότητα της περιήγησής σας. Η απάντηση αυτού του αιτήματος εναπόκειται στην κρίση των ιστοτόπων”.

Τέλος, στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πατάμε “Επιβεβαίωση”.

Πώς ξεκλειδώνω ZIP και PDF αρχεία με ένα δωρεάν εργαλείο

Ορισμένες φορές, μπορεί να κλειδώσουμε αρχεία ZIP ή PDF, ώστε να προστατεύσουμε το περιεχόμενο τους από τα “αδιάκριτα” βλέμματα. Τι γίνεται όμως αν ξεχάσουμε τον κωδικό με τον οποίο ασφαλίσαμε ένα τέτοιο αρχείο;

Ευτυχώς, με τη βοήθεια του δωρεάν εργαλείου ZipRipper, μπορούμε να εντοπίσουμε τον κωδικό και να ξεκλειδώσουμε το εκάστοτε αρχείο. Αρχικά, επισκεπτόμαστε τη σελίδα του εργαλείου στο GitHub, κάνουμε κλικ στο “Code”, και πατάμε “Download ZIP”.

Έπειτα, αποσυμπιέζουμε το αρχείο και κάνουμε διπλό κλικ στο “ZipRipper.cmd”.

Μετά, πατάμε το “JtR” και στο παράθυρο που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στο “OK”, ώστε να κατεβάσουμε τα απαραίτητα αρχεία για την εκτός σύνδεση χρήση του εργαλείου.

Μόλις το ZipRipper ολοκληρώσει τη λήψη και διαμόρφωση των απαραίτητων αρχείων, θα εμφανίσει το ακόλουθο παράθυρο, στο οποίο πατάμε “Yes”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Start” και επιλέγουμε το αρχείο ZIP ή PDF το οποίο θέλουμε να ξεκλειδώσουμε.

Το ZipRipper θα ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού του κωδικού ασφαλείας και μόλις τον βρει θα εμφανίσει ένα παράθυρο σαν το ακόλουθο. Όπως βλέπουμε, το κείμενο είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα.

Ο κωδικός με τον οποίο ξεκλειδώνει το αρχείο είναι γραμμένος στο μεσαίο τμήμα του κειμένου, δίπλα ακριβώς από το όνομα του αρχείου.

Πώς απενεργοποιώ ή διαγράφω σελίδες στο Facebook

Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε πλήρως μία σελίδα που έχουμε δημιουργήσει στο Facebook, τότε μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα μέσα από την ιστοσελίδα του social media.

Απενεργοποίηση ή διαγραφή της σελίδας

Αρχικά, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ και επιλέγουμε τη σελίδα που μας ενδιαφέρει.

Έπειτα, πατάμε την εικόνα προφίλ, κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο”, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και πατάμε το “Πρόσβαση και έλεγχος”.

Σε αυτό το σημείο, επιλέγουμε αν θέλουμε να διαγράψουμε ή να απενεργοποιήσουμε τη σελίδα και κάνουμε κλικ στο “Συνέχεια”.

Στην περίπτωση της απενεργοποίησης της σελίδας, επιλέγουμε έναν λόγο για τον οποίο απενεργοποιούμε τη σελίδα και πατάμε “Απενεργοποίηση”.

Από την άλλη, αν επιλέξουμε να διαγράψουμε τη σελίδα, το Facebook θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε ένα αντίγραφο των φωτογραφιών και πληροφοριών της σελίδας, ή να μεταφέρουμε ένα αντίγραφο τους σε κάποια άλλη υπηρεσία.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη λήψη των αρχείων, ή και τη δημιουργία των αντιγράφων, πατάμε “Συνέχεια”.

Για να προχωρήσουμε στη διαγραφή της σελίδας, πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας και κάνουμε κλικ στο “Συνέχεια”.

Τέλος, για να ολοκληρώσουμε τη διαγραφή της σελίδας, πατάμε “Συνέχεια” στο σχετικό πλαίσιο.

Επανενεργοποίηση ή ακύρωση διαγραφής της σελίδας

Για να επαναφέρουμε μία σελίδα την οποία έχουμε απενεργοποιήσει, ή να ακυρώσουμε τη διαδικασία διαγραφής, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού και πατάμε “Σελίδες.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ενεργοποίηση”, δίπλα από το όνομα της σελίδας που μας ενδιαφέρει.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες και θα επαναφέρει τη συγκεκριμένη σελίδα.

Ποια είναι και πώς χρησιμοποιώ όλα τα δωρεάν εργαλεία του Google Search

Η Google έχει δημιουργήσει διάφορα εργαλεία, τα οποία είναι προσβάσιμα από το Search. Για να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε από αυτά τα εργαλεία, πραγματοποιούμε αναζήτηση με το όνομα του.

Τα διαθέσιμα εργαλεία του Google Search είναι συνολικά εννέα, το αλφάδι, η αριθμομηχανή, ο επιλογέας χρωμάτων, ο μετρονόμος, το κουρδιστήρι, η εφαρμογή διαλογισμού, τα ζάρια, το νόμισμα, και ο τροχός τυχαίας επιλογής αριθμών.

Το αλφάδι λειτουργεί μόνο στη mobile έκδοση της ιστοσελίδας, διότι χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του κινητού. Για να το χρησιμοποιήσουμε, ανοίγουμε το Google Search και πραγματοποιούμε αναζήτηση με τη φράση “αλφάδι google”.

Από την άλλη, η αριθμομηχανή ανοίγει όταν αναζητήσουμε τη φράση “αριθμομηχανή google”. Η συγκεκριμένη αναζήτηση θα εμφανίσει στην κορυφή των αποτελεσμάτων μία επιστημονική αριθμομηχανή.

Για να ανοίξουμε τον επιλογέα χρωμάτων, κάνουμε μία αναζήτηση με τη φράση “επιλογέας χρωμάτων google”. Με αυτό το εργαλείο μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για οποιοδήποτε χρώμα επιλέξουμε. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να δούμε τον κωδικό RGB, τα ποσοστά CMYK, τον κωδικό HEX, και άλλα.

Ο μετρονόμος μπορεί να φανεί χρήσιμος στους μουσικούς, όπως και το κουρδιστήρι. Το πρώτο εμφανίζεται με την αναζήτηση της φράσης “μετρονόμος google” και το δεύτερο αν αναζητήσουμε τη φράση “κουρδιστήρι google”.

Στον μετρονόμο επιλέγουμε τον ρυθμό και πατάμε το κουμπί της έναρξης, ενώ το κουρδιστήρι το χρησιμοποιούμε όπως κάθε άλλο φυσικό ή ψηφιακό εργαλείο του είδους.

Η εφαρμογή διαλογισμού ανοίγει μόλις αναζητήσουμε τη φράση “άσκηση αναπνοής google”. Στην ουσία, αυτό το εργαλείο είναι μία κλασική εφαρμογή ασκήσεων αναπνοής. Οπότε, για να το χρησιμοποιήσουμε, πατάμε απλά το κουμπί έναρξης και ακολουθούμε τις οδηγίες του εργαλείου.

Τα ζάρια της Google είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όταν χρειαζόμαστε ζάρια, αλλά δεν έχουμε. Για να το εμφανίσουμε στο Search κάνουμε μία αναζήτηση με τη φράση “ρίξιμο ζαριών google”.

Αυτό το εργαλείο έχει τεράστια ποικιλία ζαριών, από τρίεδρο έως και εικοσάεδρο. Μπορούμε να προσθέτουμε επιπλέον ζάρια πατώντας απλά πάνω τους στο σχετικό μενού, ενώ για να αφαιρέσουμε ένα ζάρι κάνουμε κλικ πάνω του στο μεγάλο πλαίσιο με τα ζάρια, το οποίο αναφέρει και το “Σύνολο” της ζαριάς.

Επίσης, αν θέλουμε να ρίξουμε νέα ζαριά, πατάμε το κουμπί “Roll”.

Το εργαλείο με το νόμισμα δεν είναι τίποτε άλλο από το γνωστό παιχνίδι κορώνα – γράμματα. Για να το ανοίξουμε, αναζητούμε τη φράση “κορώνα-γράμματα google” και για να ρίξουμε το νόμισμα πατάμε “ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΞΑΝΑ”.

Τέλος, ο τροχός τυχαίας επιλογής αριθμών εμφανίζεται όταν αναζητούμε τη φράση “spinner google”. Κάνοντας κλικ στο “SPIN”, ο τροχός γυρίζει και σταματά σε ένα τυχαίο αριθμό.

Επίσης, αν αλλάξουμε τον διακόπτη από το “Number” στο “Fidget”, τη θέση του τροχού θα πάρει ένα παιχνίδι fidget spinner που μπορούμε να περιστρέφουμε είτε σύρωντας τον δείκτη του ποντικιού, είτε κάνοντας κλικ στο “SPIN”.

Πώς μπορώ να μάθω μουσική ή μαθηματικά με την εφαρμογή Duolingo

Το Duolingo είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές εκμάθησης γλωσσών. Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές του είδους, η συγκεκριμένη προσφέρει τη δυνατότητα να μάθουμε ακόμα και τεχνητές γλώσσες, όπως τα Klingon και τα High Valyrian.

Εκτός από γλώσσες, το Duolingo διαθέτει και μαθήματα μαθηματικών και μουσικής. Προς το παρόν, αυτά τα μαθήματα είναι διαθέσιμα μόνο στην Αγγλική γλώσσα, αλλά στο μέλλον η εταιρεία θα προσθέσει υποστήριξη για περισσότερες γλώσσες.

Αρχικά, πατάμε το εικονίδιο της σημαίας και επιλέγουμε το “+ Μάθημα”

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “For English speakers”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο τέλος της λίστας των γλωσσών που μπορούμε να μάθουμε. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο μαθήματα, το “Music” για τη μουσική και το “Math” για τα μαθηματικά.

Επιλέγουμε το μάθημα της αρεσκείας μας και πατάμε “Συνέχεια”.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο που μας ενημερώνει ότι θα γίνει αλλαγή της γλώσσας της εφαρμογής στα Αγγλικά. Πατάμε “ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΑ”, για να συνεχίσουμε.

Για να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα μουσικής ή και μαθηματικών στο Duolingo δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε πολύ καλά αγγλικά. Επιπλέον, όπως αναφέραμε, στο μέλλον η εταιρεία θα προσθέσει υποστήριξη για περισσότερες γλώσσες.

Άσχετα με τη γλώσσα στην οποία θα επιλέξουμε να μάθουμε μαθηματικά ή μουσική, η διαδικασία επιλογής αυτών των μαθημάτων παραμένει η ίδια.

Πώς μετατρέπω εικόνες σε ASCII Art με δωρεάν εργαλείο

Το ASCII είναι ένα καλλιτεχνικό στυλ σχεδόν 60 ετών που παραμένει ζωντανό, χάρη στο εξαιρετικά μεγάλο κοινό του.

Κάποτε, για να δημιουργήσει κάποιος εικόνες με την τεχνική του ASCII έπρεπε να αφιερώσει πολύ χρόνο και να έχει ιδιαίτερη φαντασία, ώστε να συνδυάζει τα κατάλληλα σύμβολα και χαρακτήρες. Πλέον, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που επιτρέπουν να μετατρέπουμε φωτογραφίες και κείμενα σε ASCII Art.

Μετατροπή εικόνων με δωρεάν online εργαλείο

Ένα από τα πιο δημοφιλή online εργαλεία μετατροπής εικόνων και γραφικών σε ASCII Art είναι το ImgASCII. Εφόσον επισκεφθούμε την ιστοσελίδα του, κάνουμε κλικ στο “Choose a file” και διαλέγουμε την εικόνα που θέλουμε να μετατρέψουμε.

Έπειτα, επιλέγουμε την ποιότητα που θέλουμε να έχει το ASCII Art και το αν επιθυμούμε να είναι σε κλίμακα του γκρι ή χρωματιστό.

Μετά, πατάμε “Launch” και το ImgASCII θα μετατρέψει την εικόνα.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το τελικό αποτέλεσμα, αντιγράφοντας όλους τους χαρακτήρες σε ένα απλό αρχείο κειμένου.

Δημιουργία ASCII κειμένου

Το TAAG είναι ένα online εργαλείο με το οποίο μπορούμε να μετατρέπουμε οποιοδήποτε κείμενο σε ASCII Art. Μόλις μπούμε στον ιστότοπο του, πληκτρολογούμε το κείμενο που θέλουμε στο δεξί πλαίσιο.

Μετά, επιλέγουμε τη γραμματοσειρά της αρεσκείας μας, καθώς και το πλάτος και το ύψος του κάθε χαρακτήρα.

Όπως και με το ImgASCII, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το τελικό αποτέλεσμα αντιγράφοντας το σύνολο των χαρακτήρων σε ένα αρχείο κειμένου.

Πώς εισάγω δεδομένα από το ένα υπολογιστικό φύλλο στο άλλο με το Excel

Όταν εργαζόμαστε με πολλαπλά υπολογιστικά φύλλα σε ένα βιβλίο εργασίας του Excel, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα του ενός φύλλου στο άλλο, για την εκτέλεση υπολογισμών, αναλύσεων, και άλλα.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να εισάγουμε χειροκίνητα αυτά τα δεδομένα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να κάνουμε χρήση δεδομένων και από ένα βιβλίο εργασίας σε ένα άλλο.

Για να εισάγουμε τα δεδομένα από ένα υπολογιστικό φύλλο σε ένα άλλο, χρησιμοποιούμε αναφορές προς τα κελιά που τα περιέχουν. Οι αναφορές αυτές έχουν τη μορφή “ΟΝΟΜΑ_ΦΥΛΛΟΥ!ΚΕΛΙ”.

Στο παράδειγμά μας, έχουμε εισάγει τα δεδομένα από κελιά της στήλης A του “Φύλλο2” σε κελιά της στήλης B του “Φύλλου1”.

Αυτό το πετύχαμε χρησιμοποιώντας την εξίσωση “=Φύλλο2!ΚΕΛΙ”, αλλάζοντας κάθε φορά το κελί. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να εισάγουμε αυτόματα τα δεδομένα των κελιών μιας ή περισσότερων στηλών του ενός φύλλου, σε στήλες του άλλου φύλλου.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, αντί για τη διεύθυνση ενός κελιού, εισάγουμε το φάσμα κελιών που μας ενδιαφέρει. Στο παράδειγμά μας, χρησιμοποιήσαμε τη συνάρτηση “=Φύλλο2!A:Β” στο κελί “C1” του “Φύλλο1”.

Με αυτόν τον τρόπο, ό,τι πληκτρολογούμε στις στήλες A και B του “Φύλλο2” θα γίνεται αυτόματα εισαγωγή στα αντίστοιχα κελιά των στηλών C και D του “Φύλλο1”.

Τέλος, για να εισάγουμε δεδομένα από ένα βιβλίο εργασίας σε ένα άλλο, θα πρέπει τα αρχεία τους να είναι στον ίδιο φάκελο. Έπειτα, στα κελία όπου θέλουμε να γίνει η εισαγωγή των δεδομένων, πληκτρολογούμε εξισώσεις με αναφορές της μορφής “[ΟΝΟΜΑ_ΒΙΒΛΙΟΥ.xlsx]ΟΝΟΜΑ_ΦΥΛΛΟΥ!ΚΕΛΙ_Η_ΦΑΣΜΑ_ΚΕΛΙΩΝ”.

Στο παράδειγμά μας, εισάγαμε τα δεδομένα από τα κελιά της στήλης A του “Book2” στα κελιά της στήλης C του “Book1”, χρησιμοποιώντας την εξίσωση “=[Book2.xlsx]Φύλλο1!A:A”.

QuickSteps#346 - Do Not Track Στον Google Chrome, Ξεκλείδωμα Αρχείων ZIP Και PDF, Διαγραφή Σελίδας Facebook

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps