Το Έξυπνο Σπίτι είναι μια ιδέα που εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και υλοποιείται μέσω διαφόρων συσκευών. Μια από τις βασικότερες είναι το smart hub μέσω της οποίας αλληλεπιδρούμε με όλες τις έξυπνες συσκευές μας, χωρίς να χρειαζόμαστε πολλές εφαρμογές. Στο άρθρο θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα smart home hubs των τριών δημοφιλέστερων εταιρειών.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Έξυπνο Σπίτι με smart hub
Όπως πάντα, όλα τα smart hubs που αναλύουμε στο άρθρο βρίσκονται μέσα στο BestPrice. Όπως ήδη θα έχουμε παρατηρήσει πολλοί από εμάς, προσφέρει εδώ και καιρό αναρίθμητα καταστήματα, ώστε να βρούμε τα προϊόντα στη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς.
Ένα smart hub θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε πολλαπλές έξυπνες συσκευές, από μία εφαρμογή ή και μέσω φωνητικών εντολών σε κάποιον ψηφιακό βοηθό. Το θέμα βέβαια είναι, ποιο οικοσύστημα να επιλέξουμε. Οι τρεις πιο γνωστές επιλογές είναι Amazon, Google, και Apple.
Υπάρχουν βέβαια και μικρότερες εταιρείες που φτιάχνουν smart hubs, αλλά αν θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα με την πλειοψηφία των smart συσκευών, θα πρέπει να μείνουμε σε αυτές τις τρεις. Αυτή η επιλογή θα καθορίσει και το οικοσύστημα στο οποίο θα χτίσουμε το έξυπνο σπίτι μας.
Ας δούμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά κάθε οικοσυστήματος, ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.
Amazon Alexa
Το οικοσύστημα της Amazon είναι το πιο δημοφιλές παγκοσμίως εδώ και χρόνια, κι αυτό γιατί προσφέρει ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό: προσιτές τιμές. Όλα τα smart ηχεία της εταιρείας μπορούν να λειτουργήσουν και ως smart hubs, και είναι αρκετά οικονομικά για αυτά που προσφέρουν.
Αν ψάχνουμε κάτι καλύτερο, θα το βρούμε στην Echo Show σειρά, καθώς τα προιόντα της είναι εύκολα στη χρήση, και διαθέτουν οθόνη για να μπορούμε απευθείας να χειριζόμαστε από εκεί κάθε συσκευή.
Η ψηφιακή βοηθός του οικοσυστήματος είναι η Alexa, και δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε smart συσκευή, που να μην συνεργάζεται μαζί της.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που θα βρούμε στην Alexa, το οποίο ισχύει και για τους υπόλοιπους ψηφιακούς βοηθούς, είναι ότι δεν υπάρχει υποστήριξη για ελληνικά. Θα πρέπει να δίνουμε τις εντολές στα αγγλικά.
Σε ό,τι αφορά τις επιλογές smart hub είναι ομολογουμένως πολλές.
Ο φθηνότερος τρόπος για να αποκτήσουμε την ψηφιακή βοηθό της Amazon, είναι το Echo Flex Smart Assistant. Πρόκειται για μια συσκευή που μπαίνει απευθείας στην πρίζα. Έχει θύρα USB για να φορτίζουμε άλλες συσκευές.
Η συγκεκριμένη συσκευή δεν ενδείκνυται για χρήση ως ηχείο, π.χ. για αναπαραγωγή μουσικής, γιατί το ηχείο του είναι πολύ μικρό.
Έτσι, αν το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να δίνουμε εντολές στην Alexa, θα κάνει μια χαρά τη δουλειά. Επιπλέον, αν έχουμε πολλά δωμάτια, μπορούμε πολύ οικονομικά να τα εξοπλίσουμε όλα με τη συσκευή και να κάνουμε τη δουλειά μας.
Για κανονικό smart hub ηχείο, και ξεκινώντας από την οικονομική κατηγορία η προσωπική μας επιλογή είναι το νέο Echo Dot 5ης γενιάς που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα.
Είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το 4ης γενιάς εξωτερικά, αλλά εσωτερικά έχει κάποιες αναβαθμίσεις. Οι σημαντικότερες είναι η προσθήκη καλύτερου ηχείου, ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας, και επιταχυνσιόμετρο.
Σαφώς, αν δεν μας ενδιαφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά, το Echo Dot 4th generation κοντά στα 40 ευρώ αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Όπως αναφέραμε, εμφανισιακά είναι ίδια.
Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, το Echo Dot 3rd gen έχει διαφορετική εμφάνιση, αλλά η μόνη διαφορά στα χαρακτηριστικά από το 4ης γενιάς είναι ότι το ηχείο του εκπέμπει προς τα πάνω, οπότε ίσως να έχει χειρότερη ακουστική εμπειρία.
Ωστόσο, το μαύρο χρώμα είναι παράλληλα και λίγο πιο φθηνό στα 30 ευρώ. Στο λευκό και στο ροζ η τιμή ανεβαίνει και προφανώς δεν αξίζει. Όπως επίσης δεν αξίζουν και οι προηγούμενες γενιές.
Και οι τρεις αυτές γενιές έχουν έκδοση “with clock”, στο οποίο διαθέτουν μία οθόνη μπροστά για να αναγράφουν την ώρα, με ελαφρώς μεγαλύτερο κόστος.
Η αμέσως επόμενη αναβάθμιση είναι η Amazon Echo σειρά. Εδώ έχουμε μέχρι 4η γενιά μέχρι στιγμής, το Amazon Echo 4 gen. Η βασική διαφορά με τα μικρότερα Dot είναι το ηχείο του.
Το Amazon Echo έχει μεγαλύτερο driver, και πολύ καλύτερο ήχο, ειδικά αν μιλάμε για τοποθέτηση σε μεγάλο χώρο. Είναι επίσης μεγαλύτερο σε μέγεθος και βάρος. Το κόστος του στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 85 ευρώ περίπου.
Τέλος, πάμε στη high end σειρά, με το Amazon Echo Plus 2nd gen στα 130 ευρώ. Σε αυτήν την τιμή παίρνουμε ακόμα καλύτερη ποιότητα ήχου και κάποιους ενσωματωμένους αισθητήρες. Ωστόσο, μιλάμε για αρκετά περισσότερα χρήματα, τα οποία δεν βλέπουμε να αντικατοπτρίζουν την αναβάθμιση σε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, αν σκοπεύουμε να δώσουμε τόσα χρήματα, ίσως θα ήταν καλύτερο να κοιτάξουμε την Echo Show σειρά της Amazon, τα οποία είναι smart hubs με ενσωματωμένη οθόνη, ώστε να μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε πιο εύκολα με τις smart λειτουργίες που θέλουμε.
Το Echo Show 5 2ης γενιάς είναι η οικονομικότερη επιλογή για αυτόν τον σκοπό. Το νούμερο δίπλα από το όνομα δηλώνει τις ίντσες της οθόνης. Όμως, στις 5″ είναι λίγο δύσκολο να συναγωνιστεί με το κινητό μας, που το κουβαλάμε πάντα μαζί μας.
Ως εκ τούτου, η λογικότερη επιλογή θα ήταν τα Echo Show 8, 10, και 15, τα οποία βέβαια ανεβαίνουν αρκετά σε κόστος.
Google Home
Το Google Home είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές οικοσύστημα. Παρότι νεότερο από την Alexa, έχει αναπτυχθεί ραγδαία, και από αρκετούς χρήστες χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο οικοσύστημα για να επιλέξει κανείς.
Ειδικά με τη Nest Mini σειρά, διεκδικεί αναμφίβολα την πρωτιά ως το καλύτερο budget smart home οικοσύστημα που υπάρχει. Και σε αυτό το στρατόπεδο θα βρούμε πολύ μεγάλη υποστήριξη από συσκευές.
Το κριτήριο, όμως, που κάνει τη διαφορά σε σχέση με την Amazon, είναι το Google Assistant, ο ψηφιακός βοηθός. Παρότι και εδώ δεν έχουμε υποστήριξη για ελληνικά, το Google Assistant διαθέτει περισσότερες γλώσσες από την Alexa και είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να αποκτήσει πρώτο τα ελληνικά.
Και για όσο θα μιλάμε στα αγγλικά με τον βοηθό, αν η προφορά μας είναι “ελληνική”, οι κριτικές λένε ότι το Google Assistant θα μας καταλαβαίνει καλύτερα. Η Alexa είναι λίγο πιο απαιτητική με τη σωστή αγγλική προφορά.
Ένα σημαντικό αρνητικό που έχουμε εντοπίσει και από τη δική μας εμπειρία με το Google Nest, είναι ότι δεν σε ακούει εύκολα αν είσαι σε μεγαλύτερη απόσταση από 3-4 μέτρα. Θεωρούμε ότι τα Echo ηχεία της Amazon κάνουν καλύτερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι.
Τα προϊόντα που αξίζει να κοιτάξουμε από την πλευρά της Google είναι πολύ λιγότερα, και αυτό κάνει πιο ξεκάθαρη την επιλογή.
Ξεκινάμε με το το Google Nest Mini 2nd gen, το οποίο βρίσκουμε λίγο κάτω από τα 30 ευρώ, και είναι η οικονομικότερη επιλογή για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει το οικοσύστημα της Google. Προσοχή, το Nest Mini, όχι το Home Mini, το οποίο είναι παλιότερο και κατώτερο σε σχέση με το Nest.
Για κάτι καλύτερο ακουστικά, πάμε στο Google Nest Audio, λίγο πάνω από τα 50 ευρώ. Ο μόνος λόγος για να το επιλέξουμε είναι αν θέλουμε να ακούμε και μουσική από το ηχείο. Έχει αρκετά καλύτερη ποιότητα ήχου.
Αυτές τις δύο επιλογές έχουμε όσον αφορά τα ηχεία. Σε ό,τι αφορά το hub με οθόνη, έχουμε και πάλι δύο επιλογές.
Το Google Nest Hub 2nd gen για την οικονομική κατηγορία, και το Google Nest Hub Max, αν πια θέλουμε το καλύτερο δυνατό που μπορεί να μας προσφέρει η Google.
Apple Homekit
Ο τρίτος μεγάλος παίκτης στον τομέα είναι η Apple. Ωστόσο, με μια μικρή αναζήτηση, θα δούμε ότι δεν είναι και τόσο μεγάλος παίκτης εντέλει. Το κλειστό οικοσύστημα της Apple περιορίζει κατά πολύ τις διαθέσιμες συσκευές που υποστηρίζουν τα smart hub της εταιρείας.
Από την άλλη πλευρά όμως, η εταιρεία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Κι αν έχουμε ήδη συσκευές της Apple στην κατοχή μας, ενδεχομένως η παραμονή στο ίδιο οικοσύστημα να είναι και η σωστή επιλογή.
Κι αν το αποφασίσουμε, μπορεί να μην χρειαστούμε καν κάποια έξτρα συσκευή, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Apple TV ή κάποιο iPad ως smart hub. Σε περίπτωση βέβαια που θέλουμε εξειδικευμένη συσκευή για hub, έχουμε μία και μοναδική επιλογή.
Το Apple HomePod mini, κοντά στα 90-100 ευρώ περίπου, και διαθέσιμο σε πέντε χρώματα.
Συνοψίζοντας
Ανάμεσα σε Alexa και Google, η δική μας επιλογή ήταν το δεύτερο, κυρίως λόγω του καλύτερου ψηφιακού βοηθού. Δεν θεωρούμε ότι η Apple είναι ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα, πιστεύουμε ότι είναι εκτός συναγωνισμού. Βέβαια αυτό εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Σε γενικές γραμμές, εκτός από τις προτάσεις μας, στη σελίδα του BestPrice θα βρούμε εκατοντάδες συσκευές για το Έξυπνο Σπίτι για κάθε ανάγκη και στην καλύτερη τιμή της ελληνικής αγοράς, ώστε να επιλέξουμε αυτά που μας ταιριάζουν.
Ποια είναι η γνώμη σας για τα Smart Hubs των τριών εταιρειών;
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.