Home » Διάφορα » Βαγγέλης Μαρινάκης: Καράβια, Κανάλια, Μπάλα Και Τρεις Τόνοι Ηρωίνης

Βαγγέλης Μαρινάκης: Καράβια, Κανάλια, Μπάλα Και Τρεις Τόνοι Ηρωίνης

Γνωστός περισσότερο ως εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είναι μόνο αυτό. Έχει εξαγοράσει όποιο χρεοκοπημένο μέσο ενημέρωσης υπήρχε. Και το όνομά του έχει αναφερθεί στη μεγαλύτερη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Βαγγέλης Μαρινάκης

Με τα παραπανίσια κιλά, το μακρύ μούσι, το στυλ στο πουκάμισο που έκλεψε από τον κύριο Προϊστάμενο, και μια περιουσία που υπολογίζεται στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες στην Ελλάδα.

Παρότι γόνος γνωστής οικογένειας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε ξαφνικά στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Όμως το μπάσιμό του ήταν δυναμικό. Όχι, πάντα με την καλή έννοια.

Ο πατέρας του Βαγγέλη Μαρινάκη, Μιλτιάδης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1930 και ήταν γιος του Απόστολου Μαρινάκη.

Βαγγέλης Μαρινάκης 2

Η οικογένειά του, διατηρούσε το μεγαλύτερο χυτήριο του νησιού, ένα εργαστήριο επισκευής πλοίων καθώς και κάποια χερσαία μέσα μεταφοράς. Στα χυτήρια του Μαρινάκη αναφέρεται ακόμα και ο Νίκος Καζαντζάκης, στο “Ζορμπά”.

Όμως, κατά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η περιουσία της οικογένειας σχεδόν χάθηκε ολοκληρωτικά. Ο Μιλτιάδης αναγκάστηκε να εργαστεί σε νεαρή ηλικία. Ταυτόχρονα, εντάχθηκε στην αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.

Μεταπολεμικά, σπούδασε στη σχολή μηχανικών του εμπορικού ναυτικού και εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο μηχανουργείο του αδερφού του, Θεμιστοκλή. Το 1958, μετακόμισε μόνιμα στον Πειραιά.

Τότε ήταν που δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, ένα μηχανουργείο που δραστηριοποιούταν στην επισκευή πλοίων. Μάλιστα, δούλευε μόνος του τον τόρνο και θεωρούνταν από τους καλύτερους τεχνίτες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, απέκτησε το πρώτο του πλοίο και ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία με την επωνυμία Vanimar. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ναυτιλίας μέχρι το τέλος της ζωής του.

Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλεγόταν πρώτος ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά από το 1978 μέχρι το 89.

Όντας επιστήθιος φίλος και συνεργάτης με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στην Πρώτη περιφέρεια Πειραιά και νήσων με τη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη το 1985 και το 1989.

Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος από μικρός, το 1979 μετείχε στην ομάδα εφοπλιστών που ίδρυσαν την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ήταν εκείνος που ανακάλυψε και έφερε τον Νίκο Βαμβακούλα στον Ολυμπιακό. Επίσης, καθιέρωσε το Νίκο Σαργκάνη ως βασικό τερματοφύλακα.

Μαζί με τον Λουκά Χατζηιωάννου, ήταν οι μόνοι που δεν πούλησαν στον Γιώργο Κοσκωτά το μερίδιό που είχαν στην ομάδα. Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης πέθανε στον Πειραιά, στις 27 Απριλίου του 1999. Είχε παντρευτεί τον νεανικό του έρωτα, την Ειρήνη Καρακατσάνη και μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Βαγγέλη.

Bιογραφικό – Επιχειρηματικές δραστηριότητες

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Βαγγέλης ανέλαβε τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Το 2005 ίδρυσε την εταιρεία που, μέχρι και σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα του Ομίλου Μαρινάκη. Την Capital Maritime & Trading Corp.

Το 2007 προχωράει σε συγχώνευση των εταιρειών του. Ιδρύει την Capital Product Partners L.P. Οι μετοχές της εισάγονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά του Nasdaq.

Πάταγο στους εφοπλιστικούς κύκλους έκανε η είδηση πως η Capital Product Partners, συμφερόντων Μαρινάκη, συγχωνεύτηκε με την Diamond S Shipping, συμφερόντων του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Βαγγέλης Μαρινάκης 3

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη συγχώνευση στον ναυτιλιακό κλάδο που έχει γίνει ποτέ από Έλληνα εφοπλιστή. Τον Απρίλιο του 2019 οι μετοχές της Diamond S Shipping εισήχθησαν στην αμερικανική χρηματαγορά. Συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αν θέλεις κι εσύ να επενδύσεις σε κάθε είδους πολυεθνικές στο χρηματιστήριο, ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνεις είναι με ένα δωρεάν λογαριασμό στη Freedom24.

Αν πάλι προτιμάς να αγνοήσεις τα χρηματιστήρια και την αστάθειά τους, ή θέλεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αναλύσεις καλύτερα την αγορά, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στον λογαριασμό D.

Πλέον ο λογαριασμός D προσφέρει επιτόκιο 3,89% για καταθέσεις σε ευρώ, βασισμένο στο κυμαινόμενο επιτόκιο του δείκτη EURIBOR, και 5,31% για δολάρια, βασισμένο στο κυμαινόμενο επιτόκιο του δείκτη SOFR. Και έχουμε πάντοτε πλήρη πρόσβαση στα χρήματά μας.

Επιπλέον, τα νέα αποταμιευτικά προγράμματα έχουν επίσης επιλογές για προθεσμιακές καταθέσεις τριών, έξι ή δώδεκα μηνών με υψηλότερο επιτόκιο, έως 6,42% για τα ευρώ και 8,76% για τα δολάρια.

Μπορείς να κάνεις τη δωρεάν εγγραφή σου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, με την ταυτότητά σου και ένα λογαριασμό στο όνομά σου. Και, ακόμα καλύτερα, θα έχεις ένα μοναδικό έξτρα bonus αν κάνεις την εγγραφή σου από το link μας.

Ο Όμιλος Μαρινάκη, μέσω της Capital Maritime & Trading Corp και των συνδεδεμένων σε αυτή εταιριών, διαχειρίζονται ένα στόλο 117 πλοίων.

Έχοντας υπερδεκαπλασιάσει τη δύναμη του στόλου του πατέρα του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Επίσης ενισχύει συνεχώς το στόλο του, επενδύοντας σε νεόκτιστα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το 2023, η Capital ήταν μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, με εταιρική αξία 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα πλοία του Μαρινάκη έχουν ως επί το πλείστον Αρχαιοελληνικά ονόματα όπως Αχιλλέας, Άδωνις, Αγαμέμνων, Αβαξ, και Άτρωτος. Όμως, σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας των Συντακτών το Μάιο του ‘14, κανένα δεν φέρει την ελληνική σημαία.

Βαγγέλης Μαρινάκης 5

Για την ακρίβεια, η εφημερίδα αναφέρει: “Η αγαπημένη σημαία του κ. Μαρινάκη είναι η σημαία Λιβερίας (32 τάνκερ και άλλα φορτηγά). Δεύτερη έρχεται η σημαία των Νήσων Μάρσαλ (9 πλοία), ενώ υπάρχει και ένα πλοίο με σημαία Παναμά.

Αθλητισμός

Παρά τις αναμφισβήτητες επιχειρηματικές επιτυχίες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε παραμείνει στη σκιά, όπως επιλέγουν πολλοί εφοπλιστές. Το όνομά του εμφανιζόταν μόνο σε οικονομικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Αυτό άλλαξε, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Από το 2005 είχε αναλάβει την χρηματοδότηση των τμημάτων βόλεϊ του Ολυμπιακού. Ανακαίνισε επίσης το κλειστό γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” στον Πειραιά για να το χρησιμοποιούν ως έδρα. Όμως, το μεγάλο μπαμ έκανε η είσοδός του στο ποδόσφαιρο.

Το 2010 ήταν η χρονιά που ο κύκλος του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό έκλεινε, με την ΠΑΕ να βιώνει τη χειρότερη εποχή στη σύγχρονη ιστορία της. Στις 18 Ιουνίου του 2010, και με τίμημα 50 εκατομμύρια ευρώ, το 67% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Υπό την ηγεσία του, το αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό τμήμα αναγεννήθηκε. Ο Ολυμπιακός κέρδισε δέκα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Ελλάδας και τρία νταμπλ.

Ο Μαρινάκης, αποτελεί αντικείμενο λατρείας για τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Ταυτόχρονα, αποτελεί κόκκινο πανί για τους αντιπάλους. Του χρεώνουν έλεγχο του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου και αξιοποίηση πολιτικών διασυνδέσεων προς όφελος της ομάδας του.

Όμως, το ενδιαφέρον του Μαρινάκη δεν περιορίζεται μόνο στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Το 2017 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ. Το κόστος ήταν 50 εκατομμύρια στερλίνες.

Τότε, η ομάδα αγωνιζόταν στην δεύτερη τη τάξη ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας.

Τον Μάιο του 2022, και ύστερα από 23 χρόνια, η Νότιγχαμ Φόρεστ κέρδισε την άνοδό της στην Premier League. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατηγορία στην Αγγλία που θεωρείται το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Τον τελευταίο καιρό, διέρρευσαν φήμες στα ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης προτίθεται να επενδύσει και σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό σύλλογο.

Τις φήμες αυτές, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης των μελών της Πορτογαλικής Ρίο Άβε.

Η πρόεδρος των μελών, Αλεξανδρίνα Κρουζ, ανέφερε στην ομιλία της, πως ο σύλλογος έχει χρέη προς τρίτους, ύψους 16 εκ. ευρώ. Η πρόταση του Έλληνα επιχειρηματία είναι να επενδύσει 20 εκ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το σενάριο δεν έχει ανακοινωθεί κάποια επίσημη συμφωνία εξαγοράς.

Media

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έδειχνε ενδιαφέρον για να επενδύσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το Σεπτέμβριο του 2016, κέρδισε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν, με συμφωνημένο ποσό τα 73,8 εκ. ευρώ.

Όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί τηλεοπτικών αδειών, και η άδεια αυτή ακυρώθηκε.

Ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2017, η εταιρεία Alter Ego Media, του Μαρινάκη, κέρδισε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Η προσφορά της ήταν 22,9 εκ. ευρώ.

Έτσι, απέκτησε τις εφημερίδες «Το Βήμα», «Τα Νέα», τις ιστοσελίδες τους (In.gr, tovima.gr, tanea.gr, vita.gr, imommy.gr, marieclaire.gr, cosmopolitan.gr, gamos.gr), τον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 -τον οποίο έκλεισε αμέσως μετά- και ποσοστό 22,11% του Mega Channel.

Σημειώνεται, ότι για την εξαγορά του ΔΟΛ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ιβάν Σαββίδης καθώς και μια κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη. Και στο “πακέτο” δεν υπήρχε καμία αθλητική εφημερίδα. Περίεργα πράγματα…

Όμως ο Μαρινάκης, δεν έμεινε στα έντυπα μέσα. Το Νοέμβριο του 2019, έκανε προσφορά 39.999.999 ευρώ, για να αποκτήσει ολόκληρο το MEGA Channel. Ούτε καν 40 εκατομμύρια.

Οι προσφορές κατατέθηκαν σε κλειστό φάκελο σε συμβολαιογραφικό γραφείο. Η μεγαλύτερη θα έπαιρνε το κανάλι. Η προσφορά του Μαρινάκη αποδείχτηκε η μεγαλύτερη.

Δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά, ήταν τα 33 εκ. μιας offshore εταιρείας, της «Liquorina Limited» με έδρα την Κύπρο. Η Liquorina Limited αποτέλεσε κοινοπραξία των επιχειρηματιών Βαρδινογιάννη (Alpha – Star), Σαββίδη (Μακεδονία TV και Open,) και Κυριακού (ΑΝΤ1).

Αυτή τη στιγμή, η Alter Ego Media έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο τηλεοπτικό αρχείο στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει περισσότερες από 250 τηλεοπτικές σειρές και 12.000 ώρες τηλεοπτικής παραγωγής.

Φιλανθρωπικό έργο

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είτε ιδιωτικά, είτε με την ιδιότητα του προέδρου του Ολυμπιακού, έχει υποστηρίξει διαχρονικά πολλές ελληνικές και διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ενδεικτικά, τον Ιούνιο του 2012 εξαγόρασε 1.364.000 ευρώ του ελληνικού χρέους, προσφέροντας το συμβολικό ποσό των 168.590 ευρώ εκ μέρους των 55 παικτών και υπαλλήλων της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Από το 2013 χρηματοδοτεί το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Νίκαιας και την ενορία της Σύρου για την καθημερινή σίτιση χιλίων ατόμων εβδομαδιαία.

Το 2016, χρηματοδότησε σχεδόν χίλιες μερίδες φαγητού και ειδών ρουχισμού που διανέμονταν καθημερινά στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. Το 2018 προχώρησε σε δωρεά ύψους ενός εκ. ευρώ με την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους πληγέντες των πυρκαγιών στο Μάτι της Αττικής.

Τον Οκτώβριο του 2013 ανακοινώθηκε η συνεργασία του Ολυμπιακού με τη UNICEF, η οποία ανανεώθηκε το 2017.

Η συνεργασία αφορούσε τη χρηματοδότηση του προγράμματος εμβολιασμού παιδιών σε διάφορες χώρες του κόσμου, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους υγείας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, ο σύλλογος είχε αναλάβει να συγκεντρώσει το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η φανέλα του φέρει το λογότυπο της UNICEF.

Μαζί με την Αγγελική Φράγκου και την ΙΟΝ πραγματοποίησαν δωρεά 12 νέων πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Η δωρεά ήταν συνολικού ύψους άνω του 1,5 εκ. ευρώ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, επί 13 συναπτά έτη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας της βρετανικής έκδοσης της Lloyd's List.

Στα χνάρια του πατέρα του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν μπόρεσε να μείνει μακριά από τα κοινά της πόλης που γεννήθηκε.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, που ήταν συνεργάτης του στον Ολυμπιακό. Ο Μώραλης εξελέγη Δήμαρχος Πειραιά.

Το 2017 παραιτήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου λόγω του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου των Εφετών για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών.

Το 2019 έθεσε ξανά υποψηφιότητα με τον ίδιο συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος για δεύτερη φορά, παίρνοντας τους περισσότερους σταυρούς.

Ποινικές διώξεις

Είτε ασχολείται κάποιος με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, είτε όχι, ξέρει πως δεν είναι και ο πιο καθαρός χώρος. Συνήθως είναι μια αρένα σύγκρουσης συμφερόντων, επιχειρηματιών, και ενίοτε ηλίθιων οπαδών.

Στο λεγόμενο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κατηγορήθηκε για τα εξής το 2011:

  • Χειραγώγηση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου
  • Απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση
  • Εκβίαση και δωροδοκία κατά συρροή

Τελικά η δίωξη έπαψε, μιας και κατά τη διάρκεια της έρευνας του ανακριτή δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.

Αφού τελείωσε με το σκάνδαλο του 2011, η δικαιοσύνη, καταπιάστηκε με το επόμενο. Αυτό ήταν το σκάνδαλο στημένων αγώνων 2012 έως 2015. Αθάνατο. Ελληνικό. Ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με βούλευμα του 2017, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μαζί με άλλους 27, παραπέμφθηκε σε δίκη. Οι κατηγορίες ήταν δύο. Η μία ήταν η αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, η οποία είναι κακούργημα. Η δεύτερη ήταν η σύσταση συμμορίας, που είναι πλημμέλημα.

Η δίκη άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020. Το δικαστήριο αθώωσε παμψηφεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει ακουστεί σε συνάρτηση και στη μεγαλύτερη γνωστή μεταφορά ηρωίνης στην Ευρώπη. Αναφερόμαστε φυσικά στην υπόθεση του Noor1.

Ο φιναλίστ του βραβείου Πούλιτζερ 2020, Αλεξάντερ Κλαπ, δημοσίευσε σχετικά το άρθρο με τον τίτλο “The Vampire Ship” στο περιοδικό “The New Republic”.

Το καλοκαίρι του 2014, το λιμενικό σώμα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την αμερικανική DEA, εντόπισαν και έθεσαν υπό παρακολούθηση το δεξαμενόπλοιο Noor1. Το πλοίο είχε καταπλεύσει στη προβλήτα της Νέας Βλύχας της Ελευσίνας.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση, σε αποθήκες του Κορωπίου καθώς και σε μία βίλα στη Φιλοθέη, εντοπίστηκαν συνολικά 2,1 τόνοι ηρωίνης υψηλής καθαρότητας που προέρχονταν από το Noor1. Η αξία των ναρκωτικών υπολογίζεται σε μεγαλύτερη των 200εκ ευρώ.

Το πλοίο ήταν ιδιοκτησία της εταιρείας G-Tankers Petroleum του εφοπλιστή Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Είχε μισθωθεί από Έλληνα για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Λιβύη στην Ελλάδα. Η βίλα στη Φιλοθέη ανήκε σε πρώην σύζυγο του Γιαννουσάκη.

Στις 27 Απριλίου του ‘14, το Noor One είχε ξεκινήσει από το Dubai με προορισμό την Ελλάδα. Μία ημέρα αργότερα, όταν το καράβι βρισκόταν σε διεθνή ύδατα κοντά στον Κόλπο του Ομάν, ένα μικρό αλιευτικό σκάφος το προσέγγισε. Αναφορές λένε πως το Noor 1 είχε σταματήσει επειδή είχε επικαλεστεί βλάβη.

Τρεις άνδρες ανέβηκαν στο καράβι από το αλιευτικό. Όλη τη νύχτα ετοίμαζαν εκατοντάδες μικρά πακέτα ηρωίνης, που αθροιστικά ζύγιζαν τουλάχιστον δύο τόνους.

Όταν τελείωσαν, οι δύο άνδρες επέστρεψαν στην ακτή. Ο τρίτος έμεινε πίσω, με ένα περίστροφο, και διέταξε το πλήρωμα να συνεχίσει την πορεία του.

Τον Ιούνιο, καθώς το Noor 1 πλησίαζε στην Ελλάδα, έπαθε ξανά βλάβη και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Ελευσίνας, όπου και εντοπίστηκε τελικά από τις αρχές.

Η υπόθεση του Noor1 είναι ζοφερή. Εκτός από την τεράστια ποσότητα ναρκωτικών στην οποία εμπλέκεται η Τουρκική μαφία, έχει πέσει και μια “κατάρα” που εξοντώνει τους μάρτυρες της υπόθεσης.

Η μακάβρια λίστα αριθμεί 11 ανθρώπους με τον τρόπο θανάτου τους να ποικίλει. Τροχαία ατυχήματα, δολοφονίες, αδιαθεσίες στη φυλακή και… “εξαφανίσεις”.

Μάλιστα, την εξαφάνιση του μεταφραστή του πληρώματος του Noor1 την δήλωσε επίσημα η σύζυγός του. Και αμέσως μετά εξαφανίστηκε κι εκείνη. Φαίνεται είναι μεταδοτική ασθένεια.

Για να ξετυλίξουμε ολόκληρο το βρώμικο χαλί του -μισοβυθισμένου πλέον- Noor1 θα χρειάζονταν περισσότερα από ένα βίντεο. Και το παρόν, δεν είναι βίντεο για κάτι τέτοιο.

Το ρεζουμέ είναι πως μέχρι το 2017 είχαν αποχωρήσει από την υπόθεση ένας δικαστής και τρεις εισαγγελείς. Επίσης, πολλά μέλη του δικαστικού συστήματος και του λιμενικού σώματος έχουν δεχτεί γράμματα με βόμβες ή σφαίρες.

Το Μάρτιο του 2018, η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, μετά από μακρά προκαταρκτική εξέταση, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και στενών συνεργατών του.

Η δίωξη αφορούσε τα αδικήματα: Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Κατοχή, διακίνηση, χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών. Αποθήκευση και πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης, προχώρησε και σε εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση αδικημάτων σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη λαθρεμπορία καυσίμων.

Επιβαρυντικά προς τον Μαρινάκη είναι τα εμβάσματα από εταιρείες του προς την G-Tankers του Γιαννουσάκη την περίοδο που το πλοίο μετέφερε τα ναρκωτικά. Ο Γιαννουσάκης εκτίει ισόβια ποινή για την υπόθεση Noor1.

Με διάταξη της ίδιας εισαγγελέα, επιβλήθηκε στον Μαρινάκη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Η απόφαση αυτή δεν επικυρώθηκε από το δικαστικό συμβούλιο.

Επίσης, το 2018, ο Γιαννουσάκης άρχισε από τη φυλακή να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για το Noor 1. Ισχυρίστηκε πως υπήρχαν τρεις τόνοι ηρωίνης, όχι δύο, και πως ο ένας τόνος ανήκε προσωπικά στον Μαρινάκη.

Βέβαια, ο Γιαννουσάκης είχε πει και αρκετές άλλες πληροφορίες τα τελευταία χρόνια, που αποδείχθηκαν ψευδείς. Όπως και να έχει, λίγους μήνες αργότερα ο Γιαννουσάκης αναθεώρησε την ιστορία του.

Ισχυρίστηκε πως κάποιοι τον εκβίαζαν για να μπλέξει τον Μαρινάκη στην υπόθεση, μεταξύ αυτών ακόμα και πολιτικοί. Και πως ο Μαρινάκης δεν έχει καμία σχέση με το Noor 1.

Τον Απρίλιο του 2018, ο Μαρινάκης κατέθεσε αίτηση για ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας. Ωστόσο η ένσταση απορρίφθηκε, καθώς η ποινική δίωξη θεωρήθηκε νόμιμη.

Το Φεβρουάριο του 21, ο σχετικός ανακριτής ζήτησε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά διαφώνησε, επιμένοντας στο να γίνει περεταίρω έρευνα.

Τη διαφωνία τους κλήθηκε να λύσει το δικαστικό συμβούλιο. Το τελικό πόρισμα ήταν ότι έπρεπε να συνεχιστεί η ανάκριση, αλλά να διαχωριστεί από τους Τούρκους χρηματοδότες και διακινητές της ηρωίνης.

Σχέσεις με πολιτικούς

Είχαμε αναφέρει τη στενή φιλία του Μιλτιάδη Μαρινάκη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνέχισε την παράδοση με την οικογένεια. Ήταν κουμπάρος στο γάμο της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο.

Ο Ισίδωρος Κούβελος, ασχολείται με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και έχει σφυρηλατήσει στο πέρασμα των χρόνων δυνατή φιλία με τον εφοπλιστή. Οι εταιρείες των δύο ανδρών συστεγάζονται στα ίδια γραφεία στον Πειραιά.

Κατά καιρούς, πολιτικοί αντίπαλοι έχουν εκμεταλλευτεί την σχέση αυτή για να βάλουν εναντίον της οικογένειας Μητσοτάκη. Τους κατηγορούν πως υποκινούνται από τα συμφέροντα του εφοπλιστή.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει δημόσια πως δεν έχει καμία προσωπική σχέση με τον Μαρινάκη. Όμως η Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα της βουλής είπε: «Με έχει παντρέψει ο Μαρινάκης και έχω βαφτίσει τον γιο του».

Όμως, με αφορμή τα όσα θλιβερά συμβαίνουν με τις συγκρούσεις οπαδών και τις τιμωρίες ομάδων, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αντικυβερνητική ρητορική του Μαρινάκη από δηλώσεις του ιδίου και των συνεργατών του.

Αναλύσεις υποστηρίζουν πως ο Μαρινάκης, χρησιμοποιεί τον Ολυμπιακό σαν μοχλό πίεσης στην Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή τα Media που ελέγχει “σιγοντάρουν”, χωρίς να αλλάξουν εμφανώς γραμμή από την κυβερνητική που είχαν αρχικά.

Ο Αλεξάντερ Κλαπ, που είχε γράψει και για το Noor 1, σε ένα μακροσκελές άρθρο του στην Guardian, αναρωτιέται: “Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας ολιγάρχης επιτίθεται στον πρωθυπουργό μιας χώρας;”

Στο άρθρο του αναφέρεται στην τρομερή ιδέα των υποκλοπών. Στο ότι συνεργάτες του Μαρινάκη παρακολουθούνταν με το predator. Στην αντίδραση του επιχειρηματία – μιντιάρχη που ελέγχοντας έναν όχλο οπαδών μπορεί πιέζει πολιτικά.

Εσάς ποια η άποψή σας;

Γνωρίζατε την ιστορία του Βαγγέλη Μαρινάκη; Πιστεύετε ότι οι επενδύσεις σε Media και λαοφιλείς οργανισμούς γίνεται τυχαία; Ή θέλετε να το καταγγείλετε και μετά να εξαφανιστείτε;

Όπως και να ‘χει, μην αφήσεις τον πληθωρισμό να φάει τις καταθέσεις σου. Ρίξε μια ματιά στον λογαριασμό D της Freedom 24.

Μπορείς να κάνεις τη δωρεάν εγγραφή σου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, με την ταυτότητά σου και ένα λογαριασμό στο όνομά σου. Και, ακόμα καλύτερα, θα έχεις ένα μοναδικό έξτρα bonus αν κάνεις την εγγραφή σου από το link μας.

*Το κεφάλαιό σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι προηγούμενες προβλέψεις και τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι απαραίτητο να κάνετε τη δική σας ανάλυση πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση. Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να αναζητήσετε προσεκτικά ανεξάρτητη επενδυτική συμβουλή από πιστοποιημένο ειδικό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Tablet Με Android, Windows, iOS, €56-€1.199 Σεπτέμβριος 2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#334 - Διαφημίσεις Στο Facebook, Gaming Επιδόσεις Στο Android, Ύβρεις Σε Υπότιτλους Στα Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20240706 - Το Πρώτο Open-World Crazy Taxi, Nintendo Για Generative AI, Το Dead Space Στο Battlefield 2042
GamingSteps