Home » Internet » Επηρεάζει η Πειρατεία τις Πωλήσεις? Η "Θαμμένη" Έρευνα της ΕΕ

Επηρεάζει η Πειρατεία τις Πωλήσεις? Η “Θαμμένη” Έρευνα της ΕΕ

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε μια μελέτη κόστους 360.000 ευρώ σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της πειρατείας στις πωλήσεις μουσικής, βιβλίων, ταινιών, και παιχνιδιών. Ωστόσο, η ΕΕ δεν δημοσίευσε ποτέ την έκθεση της έρευνας, τεκμηριώνοντας τις βάσιμες υποψίες ότι “θάφτηκε”, γιατί όπως θα δούμε, υπήρχαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πειρατεία – ιδίως σε games και μουσική – αυξάνει τις πωλήσεις τους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η “θαμμένη” έρευνα για την πειρατεία

Η ΕΕ το 2013 παρήγγειλε στην Ecory, ένα Ολλανδικό ινστιτούτο εμπειρογνωμόνων, να διερευνήσει πώς η πειρατεία επηρεάζει τις πωλήσεις. Η μελέτη διήρκεσε πολλούς μήνες, και ο οργανισμός που έκανε την έρευνα, υπέβαλε τελικά μια ολοκληρωμένη έκθεση 306 σελίδων στην ΕΕ τον Μάιο του 2015.

Ο πυρήνας των πορισμάτων της μελέτης προέρχεται από έρευνες σε 30.000 καταναλωτές από έξι χώρες της ΕΕ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, και Σουηδία).

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρυψε σκόπιμα τη μελέτη, επιλέγοντας μόνο τα αποτελέσματα που επιθυμούσε να δημοσιευθούν, τα οποία υποστήριζαν την πολιτική τους ατζέντα – και κατά επέκταση των εταιρειών – για αυστηρότερους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πειρατεία 2

Την ξέθαψε το πολιτικό κόμμα πειρατών Γερμανίας

Ένα από τα σκοτεινά σημεία της έρευνας, που αποδεικνύουν ότι πράγματι η πειρατεία ευνοεί τις πωλήσεις και δεν τις ζημιώνει, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ότι η μελέτη παρότι έγινε κατόπιν παραγγελίας και χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους με σκοπό να δημοσιευτεί, εντούτοις “θάφτηκε” στην κυριολεξία.

Ουδείς δεν θα γνώριζε το περιεχόμενο της έρευνας, πλην βέβαια των επιτρόπων της ΕΕ και των εταιρειών, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες από την ευρωβουλευτή του κόμματος πειρατών, Τζούλια Ρέντα.

Πρόκειται για ένα γερμανικό πολιτικό κόμμα με έδρες σε τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, και είναι μέλος της Πειρατικής Διεθνούς, ενός κινήματος για την ψηφιακή επανάσταση.

Η μελέτη ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, και πιο συγκεκριμένα ενάμισι χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της.

Αυτό έγινε απευθείας από την Julia Reda, όπου η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε την έκθεση στο προσωπικό της blog. Φυσικά, χρειάστηκε να πιέσει επί μακρόν, δεχόμενη παρεμπόδιση και δυσφήμηση από την ΕΕ, έως ότου της δοθεί τελικά το αντίγραφο της ολοκληρωμένης έκθεσης.

“Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι”

Το ολλανδικό Ινστιτούτο Προοπτικών Τεχνολογικών Μελετών εξετάζοντας τις διαδικτυακές συνήθειες των Ευρωπαίων, διαπίστωσε στη μελέτη που είχε παραγγελθεί, ότι οι παράνομες λήψεις και ροές μπορούν στην πραγματικότητα να ενισχύσουν τις νόμιμες πωλήσεις.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, “πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι”, καθότι η ΕΕ ήθελε τη  μελέτη για να υποστηρίξει την πολιτική της ατζέντα για αυστηρότερους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, παρέχοντας έτσι και τα αναμενόμενα οφέλη στις εταιρείες που περίμεναν – πώς και πώς – να εκμεταλλευτούν αναλόγως την έκθεση.

Η επίσημη έκθεση για την πειρατεία στα games

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μεγαλύτερος και μη αναμενόμενος θετικός αντίκτυπος από την πειρατεία, αφορούσε τα παιχνίδια και τη μουσική. Διαπιστώθηκε ότι η “παράνομη” λήψη των παιχνιδιών οδηγεί σε αυξημένη νόμιμη κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη υπολογίζει ότι για κάθε 100 παιχνίδια που έχουν ληφθεί παράνομα, οι παίκτες αγοράζουν νόμιμα 100 + 24 επιπλέον παιχνίδια. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται χονδρικά για μια αύξηση 24%, που όπως αναφέρεται δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η πειρατεία.

Όλα τα Παιχνίδια Δωρεάν στα Windows, Για Δοκιμή Πριν την Αγορά

Πολλοί από εμάς, πριν αγοράσουμε ένα PC game, θα θέλαμε να δούμε από πρώτο χέρι αν μας αρέσει ή όχι. Ενώ θα βρούμε περιορισμένα δωρεάν…

Η αποκάλυψη της κρυμμένης μελέτης συν τοις άλλοις αναδεικνύει και το μέγεθος της παραπληροφόρησης όλα αυτά τα χρόνια, και κυρίως εκθέτει την πολιτική της ΕΕ.

Εκτός των άλλων, είναι πολλοί εκείνοι πλέον που θεωρούν ότι στις τάξεις της υπάρχουν θύλακες διαπλοκής και αλληλένδετα πολιτικό-οικονομικά συμφέροντα.

Η πειρατεία στη μουσική

Όπως έγραψαν οι εμπειρογνώμονες στην πολυσέλιδη μελέτη, “φαίνεται ότι η πλειοψηφία της μουσικής που καταναλώνεται παράνομα από τα άτομα του δείγματός μας, δεν θα είχε αγοραστεί αν τα κομμάτια δεν ήταν διαθέσιμα στις παράνομες ιστοσελίδες”.

“Παρόλο που υπάρχουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας (copyrights), είναι πιο πιθανό να υπάρξει κέρδος, παρά ζημία στα έσοδα της ψηφιακής μουσικής”, προσθέτουν.

Η ομάδα ανέλυσε όλα τα δεδομένα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπηρεσίες ροής μουσικής, όπως οι Spotify και Pandora, έδιναν ελάχιστη ώθηση στις πωλήσεις μουσικής, σε αντίθεση με την “παράνομη” συμπεριφορά, η οποία αύξανε περισσότερο τις νόμιμες πωλήσεις.

“Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η αύξηση των κλικ σε δικτυακούς τόπους μουσικής ροής κατά 10% οδηγεί σε αύξηση κατά 0,7% των κλικ σε δικτυακούς τόπους νόμιμων ψηφιακών αγορών”, αναφέρει η έκθεση.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), παρότι όπως ήταν φυσικό δήλωσε ότι η έρευνα ήταν “λανθασμένη και παραπλανητική”, ωστόσο, δεν μπόρεσε ποτέ να αντικρούσει με πειστικά επιχειρήματα την εμπεριστατωμένη μελέτη των επιστημόνων, σφυρίζοντας και αδιάφορα που είχε θαφτεί.

Η μελέτη για την πειρατεία στις ταινίες

Δεν είναι μόνο ότι η ΕΕ “ξέχασε” τη μελέτη που η ίδια παρήγγειλε, σε ένα συρτάρι. Είναι ότι από όλη την έκθεση των 306 σελίδων, κατέληξε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, επιλέγοντας μόνο τα αποτελέσματα που υποστηρίζουν την πολιτική τους ατζέντα.

Έτσι λοιπόν, επιχείρησαν σε ανυποψίαστο χρόνο να εκμεταλλευτούν με επίσημο τρόπο, τον μοναδικό αρνητικό αντίκτυπο της πειρατείας που προέκυπτε από την έκθεση, και αφορούσε βέβαια τις ταινίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειχναν ποσοστό μετατόπισης 40%, που σημαίνει ότι για κάθε δέκα πρόσφατες κορυφαίες ταινίες που παρακολουθούνται παράνομα, τέσσερις λιγότερες ταινίες καταναλώνονται νόμιμα.

Χρησιμοποίησαν επιλεκτικά μόνο την κινηματογραφική βιομηχανία

Συνολικά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 4,4% εως 5%. Δύο επίτροποι της ΕΕ μάλιστα, πριν παρέμβει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, είχαν σπεύσει να χρησιμοποιήσουν επίσημα αυτά τα ελάχιστα αρνητικά αποτελέσματα, για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς ότι η πειρατεία επηρεάζει γενικά τις πωλήσεις.

Ωστόσο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της ψηφιακής ελευθερίας, European Digital Rights (EDRi), αντέκρουσε τους δυο επιτρόπους, επικρίνοντας μάλιστα την επιλεκτική χρήση του αρνητικού αντίκτυπου της πειρατείας στις ταινίες, ενώ όλα τα υπόλοιπα τα είχαν κρύψει στα συρτάρια.

“Οι κινηματογραφικές ταινίες είναι φυσικό να είναι περισσότερο ευάλωτες στην πειρατεία. Όμως, η πτώση και απώλεια κερδών μπορεί να οφείλεται στην υψηλότερη πολιτική τιμών για τις ταινίες, σε σύγκριση με τη βιομηχανία μουσικής, βιβλίων, και παιχνιδιών”, δήλωσε η EDRi.

Πλην των ταινιών, κανένα από τα υπόλοιπα αποτελέσματα της μελέτης δεν εμφανίστηκε ποτέ σε κάποια ακαδημαϊκή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή στο κοινό, ή οπουδήποτε αλλού. Αν δεν παρενέβαινε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, η μελέτη δεν θα γινόταν ποτέ γνωστή στο ευρύ κοινό.

Ως εκ τούτου, τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε οι περισσότεροι από εμάς τους κοινούς θνητούς, δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι εύκολα και προφανή.

Εσείς πιστεύετε ότι η πειρατεία ζημιώνει ή βοηθά τις πωλήσεις?

Παρόλο που είναι πραγματικά αδύνατο να γνωρίζουμε πώς θα ήταν το ίντερνετ χωρίς την πειρατεία, όπως αποδεικνύεται, οι πολιτικοί, τα συμφέροντα, και οι εταιρείες, μας έχουν “φλομώσει” με μπόλικο παραμύθι για την πειρατεία.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την πειρατεία, τη σκόπιμη παραπληροφόρηση, αλλά και για την καταφανέστατη σπέκουλα και συνεργασία των Ευρωπαίων πολιτικών και εταιρειών, με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241214 - Assassin's Creed Shadows Canon Mode, The Game Awards, Η Ciri Πρωταγωνίστρια Στο The Witcher 4
GamingSteps