Home » Technology Explained » Τι Είναι η Αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο Τηλεοπτικό Σήμα
Αποκωδικοποίηση DVB-T2

Τι Είναι η Αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο Τηλεοπτικό Σήμα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο σχέδιο κατάρτισης του οδικού χάρτη της νέας τεχνολογίας. Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί περίοδος δύο ετών για την ομαλή μετάβαση, δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επερχόμενο DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι η αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα

Το όνομα του DVB-T2 είναι μια συντομογραφία του “Digital Video Broadcasting – Second Generation Terrestrial”. Κοινώς, είναι η επίγεια ψηφιακή μετάδοση βίντεο δεύτερης γενιάς, και η εξέλιξη του τηλεοπτικού προτύπου DVB-T, που εκδίδεται από την κοινοπραξία DVB.

Το DVB-T2 πρόκειται να βελτιώσει θεαματικά το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Με τη νέα τεχνολογία ο συμπιεσμένος ψηφιακός ήχος, τα βίντεο, και άλλα δεδομένα, θα μεταδίδονται με υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το DVB-T.

Με άλλα λόγια, το νέο πρότυπο θα είναι πολύ πιο αποδοτικό και αξιόπιστο με τη μεταφορά σημάτων HDTV στο επίγειο τηλεοπτικό κανάλι. Θεωρείται, μάλιστα, ως η τεχνολογία που στο εγγύς μέλλον θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλότατης ευκρίνειας 4Κ-8Κ.

Η τεχνολογία DVB-T2 με κωδικοποίηση High Efficiency Video Coding (HEVC) έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014 σε πολλές αναπτυγμένες χώρες.

Επιπλέον, το πρότυπο βρίσκεται ήδη σε παράλληλη λειτουργία με το υφιστάμενο DVB-T σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αλβανία, η Αρμενία, το Αφγανιστάν, και πολλές ακόμη.

Πότε θα γίνει η μετάβαση στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με το ίντερνετ, τα πράγματα έχουν καθυστερήσει λίγο – έως πολύ.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του διεθνούς οργανισμού διαχείρισης φάσματος (ITU), αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας πρέπει σταδιακά να υιοθετήσει την αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα.

Παρ' όλα αυτά, η μετάβαση στη νέα τεχνολογία δεν πρόκειται να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Προϋποθέτει περίοδο δύο ετών, όπου θα περιλαμβάνεται και η κατάλληλη ενημέρωση των τηλεθεατών.

2ο Ψηφιακό Μέρισμα

Πιο συγκεκριμένα, η μετάβαση περιλαμβάνει τη μεταφορά τμήματος του σημερινού τηλεοπτικού φάσματος, που πρέπει να αποδοθεί στην κινητή τηλεφωνία μέσω του λεγόμενου “ψηφιακού μερίσματος 2”.

Πρόκειται για το φάσμα που θα κοπεί από την τηλεόραση και θα δοθεί με διαγωνισμό στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, για την ανάπτυξη του 5G. Αυτό θα γίνει κατά το διάστημα 2020-2022, με συγκεκριμένο πλάνο που θα προσδιοριστεί στις αρχές του 2018.

Η σχετική απόφαση της ΕΕ προτρέπει την Ελλάδα, αλλά και όσα κράτη μέλη έχουν καθυστερήσει, όπως η Δανία και η Ισπανία, να ξεκινήσουν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για να εκμεταλλευτούν το ταχύτερο δυνατόν την νέα τεχνολογία DVB-T2, και να αυξήσουν τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος.

Τηλεοπτικό Σήμα 10

Έτσι λοιπόν, η υλοποίηση του 2ου ψηφιακού μερίσματος για την Ελλάδα οδηγεί αναπόφευκτα στη μετάβαση της τεχνολογίας DVB-T2 εν ευθέτω χρόνω.

Αυτό επιβάλλεται και λόγω του περιορισμένου πλάνου των συχνοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Θράκη και η Δυτική Ελλάδα. Ένας λόγος παραπάνω σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η Τουρκία φαίνεται ότι ήδη προπορεύεται.

Ως εκ τούτου, η χώρα μας καλείται άμεσα να ορίσει έναν οδικό χάρτη μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2, αντίστοιχο με αυτόν που ακολούθησαν εδώ και καιρό οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο.

Σε διαφορετική περίπτωση, λόγω του διεθνούς συντονισμού και τη χρήση της τεχνολογίας DVB-T2 από τις περισσότερες χώρες, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει αποθετήριο παλαιών τηλεοράσεων.

Τα οφέλη του DVB-T2

Μέχρι σήμερα με τη χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας DVB-T, θεωρητικά μπορούν να φιλοξενηθούν εννιά ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη εκπομπή σε τυπική (SD) και υψηλή ευκρίνεια (HD), ή δώδεκα ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας σε HD.

Με την τεχνολογία DVB-T2 ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται, και ο κάθε πολυπλέκτης (τηλεοπτικός δίαυλος), έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλαπλάσια προγράμματα SD, αλλά και HD υψηλής ευκρίνειας, ή έναν συνδυασμό αυτών.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το μεγαλύτερο όφελος από την επερχόμενη αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα δεν είναι μόνο η αύξηση των προγραμμάτων ανά πολυπλέκτη, αλλά η επικράτηση της μετάδοσης περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας.

Ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο

Η Digea, που ολοκλήρωσε τη μετάβαση σε DVB-T μόλις το 2015, είναι ο μοναδικός πάροχος για το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στην Ελλάδα. Μάλιστα, στις ημέρες μας πιέζει τις ελληνικές αρχές για την ταχύτερη μετάβαση.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη τέσσερις πολυπλέκτες. Αυτό σημαίνει ότι αν περνούσαμε σήμερα στην τεχνολογία DVB-T2, θα μπορούσαν να μεταδοθούν θεωρητικά 72 προγράμματα SD, ή 24 προγράμματα HD, ή 12 προγράμματα ταυτόχρονης εκπομπής σε SD και HD.

Ωστόσο, με τη νέα τεχνολογία και με τον αλγόριθμο συμπίεσης H.265 HEVC που θα δούμε στη συνέχεια, δεν χρειάζεται πλέον η ταυτόχρονη μετάδοση προγραμμάτων σε SD και HD ανάλυση, καθότι όλοι οι δέκτες DVB-T2 είναι HD.

Κωδικοποίηση HEVC

Η κωδικοποίηση HEVC είναι η εξέλιξη της σημερινής κωδικοποίησης MPEG4 και θεωρητικά βελτιώνει το τηλεοπτικό φάσμα, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του κάθε πολυπλέκτη με ρυθμό μετάδοσης από τα 24 στα 36 Mbit/s.

Σε αυτήν την περίπτωση, και εφόσον πάρει σάρκα και οστά ο αλγόριθμος συμπίεσης H.265 HEVC, τότε ανεβαίνει σημαντικά ο διαθέσιμος αριθμός στα HD κανάλια.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το επερχόμενο πρότυπο DVB-T2-HEVC θα παρέχει την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος, αποκλειστικά με HD περιεχόμενο.

Πώς μας επηρεάζει το νέο πρότυπο

Κατά τη μετάβαση στο DVB-T2, οι τηλεοπτικές συχνότητες θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους.

Όμως, δεδομένου ότι πολλά μοντέλα τηλεοράσεων δεν υποστηρίζουν το πρότυπο, θα απαιτηθεί η αγορά ενός ψηφιακού δέκτη, εφόσον ήδη έχουμε αγοράσει μια ασύμβατη TV.

Παρότι στη χώρα μας οι πωλήσεις τηλεοράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-Τ2 έχουν ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά από τον Ιανουάριο του 2014, ωστόσο, οι συσκευές που το υποστηρίζουν είναι πολύ λιγότερες από τις αντίστοιχες που είναι ασύμβατες.

Οι πωλήσεις των συμβατών TV με DVB-Τ2 δεν ξεπερνούν το 37%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς. Βέβαια αναμένεται να αυξηθούν μετά από την ενημέρωση των τηλεθεατών, που επί του παρόντος είναι ελλιπής.

Αποκωδικοποίηση DVB-T2 13

Από την θεωρία στην ελληνική πραγματικότητα

Εδώ βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος από χιλιάδες χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και υμών.

Η ένσταση εδράζεται στην ανεπάρκεια του εγχώριου ψηφιακού τηλεοπτικού τοπίου, που γεννά αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προτύπου στη μετάβαση από την θεωρία στην πράξη.

Σε αντίθεση με ό,τι θα συμβεί ή συμβαίνει στο εξωτερικό, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες και φόβοι για το αν θα έχουμε άμεσα όλα τα οφέλη του DVB-T2, και για το αν θα αλλάξει κάτι με την ποιότητα της εικόνας στο φτωχό ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία.

Για παράδειγμα, παρότι το πρότυπο DVB-T2 στο ανεπτυγμένο ψηφιακό τηλεοπτικό τοπίο του εξωτερικού, ανεβάζει όπως είδαμε την χωρητικότητα του πολυπλέκτη από τα 24 στα 36 Mbit/s, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη και στη χώρα μας.

Οι ανακρίβειες στο ελληνικό τηλεοπτικό σήμα

Η Digea δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τα κεκτημένα της υπάρχουσας τεχνολογίας. Πώς θα καταφέρει να διασφαλίσει ότι θα πετύχει με το νέο πρότυπο, αυτό που δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής με το παλιό;

Ήδη εν μέσω του καυτού θέματος των τηλεοπτικών αδειών, έχει αποκαλυφθεί ότι “δεν βγαίνουν τα νούμερα” στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα και η HD μετάδοση είναι μόνο στη θεωρία.

Οι ανησυχίες που γεννιούνται από τη σημερινή κατάσταση

Επιπλέον, αυξάνονται και οι ανησυχίες ότι η Digea δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη για τα HD προγράμματα.

Τα περισσότερα ελληνικά κανάλια παρέχουν ανεπαρκές και μέτριο HD σήμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εικόνα έχει έντονο το πιξέλιασμα με ανεπαρκή χρώματα. Και να ήταν μόνο αυτά τα προβλήματα;

Αρκετοί πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν χωρίς απώλειες στην ποιότητα, τα κανάλια και τα προγράμματα στους πολυπλέκτες της Digea, όπως προβλέπεται με το επερχόμενο DVB-T2.

Το επιχείρημα είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, κάθε κανάλι χρειάζεται τουλάχιστον 6-9 Mbps για να εκπέμπει ταυτόχρονα σε HD ευκρίνεια, και ήδη διαφαίνεται ότι δεν υλοποιείται η προβλεπόμενη αύξηση.

Πόσο μάλιστα όταν ο ένας πολυπλέκτης από τους τέσσερις της Digea χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ΕΡΤ, καθώς και ότι δύο από τους τέσσερις πολυπλέκτες για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια δεν έχουν χωρητικότητα 24,88 Mbps, αλλά 16,8 Mbps.

Πρακτικά, η συνολική χωρητικότητα των πολυπλεκτών με τη σημερινή τεχνολογία είναι 58,5 Mbps. Αν διαιρεθεί με 9 Mbps κατά προσέγγιση (6+3 για HD και SD αντίστοιχα), δίνει αρκετά μικρότερο αριθμό καναλιών και προγραμμάτων, από το “όλα τα καλά κανάλια χωράνε” που υποστηρίζει η Digea.

Ως εκ τούτου, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει όταν η Ελλάδα, στα πλαίσια του ψηφιακού μερίσματος 2 για το DVB-T2, θα παραχωρήσει επιπλέον σε φάσμα στην κινητή τηλεφωνία, από τη στιγμή που ο βασικός πάροχος δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής με την τρέχουσα τεχνολογία.

Web TV ή μονόδρομος

Παρότι η νέα τεχνολογία σύμφωνα με την Digea θα ξεκαθαρίσει αυτό το ομιχλώδες τοπίο, αρκετοί πιστεύουν ότι η WebTV μπορεί να προσφέρει καλύτερη HD εικόνα και περιεχόμενο, σε σχέση με τη φτωχή ελληνική ψηφιακή τηλεόραση.

Όλο σχεδόν το φτωχό ψηφιακό τηλεοπτικό περιεχόμενο της χώρας μεταδίδεται και στο Web, ενίοτε και σε υψηλότερη ευκρίνεια. Συν τοις άλλοις, η μετάδοση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με την έλευση της οπτικής ίνας που είναι προ των πυλών.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για χιλιάδες νοικοκυριά, που είναι φυσικό να μην μπορούν να επωφεληθούν από τη Web TV, και να διαχειριστούν το ανεξάντλητο on-line περιεχόμενο γενικότερα.

Έτσι λοιπόν, αν διαθέτουμε μία TV που δεν υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα, η αγορά του ψηφιακού δέκτη είναι προφανές ότι πρόκειται για μονόδρομο για χιλιάδες τηλεθεατές.

Τηλεοπτικό Σήμα 10αα

Κόστος αποκωδικοποιητή

Υπάρχουν πάντως και υποτιθέμενα καλά νέα, σε περίπτωση που έχουμε ασύμβατη TV, καθότι οι επίγειοι ψηφιακοί δέκτες για την αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα δεν κοστίζουν πολύ, και οι τιμές τους ξεκινούν από τα 17 ευρώ.

Τα κακά νέα είναι ότι σε πολλούς τηλεθεατές ενδεχομένως να μην τους περισσεύει ούτε αυτό το μικρό ποσό του δέκτη, και συν τοις άλλοις, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία ασύμβατες TV στον χώρο μας.

Όμως υπάρχουν και χειρότερα, καθώς οι οικονομικοί ψηφιακοί δέκτες DVB-T2 ενδέχεται να μην υποστηρίζουν το H.265 HEVC.

Προσοχή στην επιλογή

Ως εκ τούτου, αν κάποια στιγμή προβούμε σε αγορά δέκτη, πρέπει να προσέξουμε ότι έχουμε να κάνουμε με αποκωδικοποιητή DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC, και όχι μόνο MPEG-2, MPEG-4/AVC/H.264.

Ειδάλλως, μπορούμε να καταφύγουμε σε μια μοναδική υβριδική λύση όλα σε ένα, με το σχετικά οικονομικό κινέζικο TV BOX MECOOL KI PRO, που έχει και πολύ θετικά σχόλια μαζί με βίντεο στη σελίδα του καταστήματος από χρήστες που το αγόρασαν.

Η συγκεκριμένη υβριδική συσκευή, εκτός από πανίσχυρο TV Box με Android 7.1 και ταχύτατη DDR4 μνήμη, είναι και ψηφιακός δέκτης DVB-T2 HEVC, αλλά και δορυφορικός δέκτης DVB-S2.

Έτσι τα έχουμε όλα, ψηφιακή, δορυφορική, και Web TV, μαζί με τα οφέλη του TV Box.

Τι Είναι Το TV Box, Γιατί Αξίζει, Και Πώς Κάνω Συμβατό Το Netflix
Τι Είναι Το TV Box, Γιατί Αξίζει, Και Πώς Κάνω Συμβατό Το Netflix

Στο παρελθόν, για να απολαύσουμε θέαμα στην τηλεόραση, έπρεπε να ψάχνουμε στα κανάλια μήπως και βρούμε κάτι που να βλέπεται. Οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει,…

Την ώρα που γράφαμε τον οδηγό, η συγκεκριμένη συσκευή βρισκόταν σε νέα προσφορά περί τα 59 ευρώ με το ακόλουθο κουπόνι:

KIPRO
Υβριδικό TV Box DDR4 Ψηφιακός+ Δορυφορικός δέκτης DVB-S2, €58.6

Οι εκπτώσεις από το GearBest συνεχίζονται ακάθεκτες και τον Οκτώβριο, με το διεθνές e-shop να παρουσιάζει τον πρώτο υβριδικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς των συσκευών…

Άμεση αντικατάσταση

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αν έχουμε αγοράσει πολύ πρόσφατα μια TV (διάστημα μερικών ημερών), που δεν έχει αποκωδικοποίηση DVB-T2, μπορούμε να την επιστρέψουμε με επιτυχή ενδεχομένως κατάληξη.

Οι πωλητές, αν δεν μας ενημέρωσαν ως όφειλαν για την ασυμβατότητα του DVB-T2, υποχρεούνται να μας την αντικαταστήσουν με μια συμβατή τηλεόραση, πληρώνοντας βέβαια εμείς με τη σειρά μας τη διαφορά – εφόσον υπάρχει.

Αυτό το λέμε και από προσωπική εμπειρία, όπου κοντινό συγγενικό μας πρόσωπο μετά την αγορά μια F&U 32” FHD χωρίς αποκωδικοποίηση DVB-T2, ζήτησε από το κατάστημα να την αντικαταστήσουν, καθότι δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση. Όπερ και έγινε άμεσα, με μια LG TV FHD, σε μεγαλύτερο όμως κόστος.

Εσείς τι άποψη έχετε για την αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο ελληνικό τηλεοπτικό σήμα?

Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2. Το επερχόμενο πρότυπο αποτελεί μονόδρομο στις ψηφιακές μεταδόσεις, και ήδη εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το θέμα όμως είναι με ποιον τρόπο σκοπεύουν οι επιχειρήσεις του κλάδου να μετριάσουν την απογοήτευση των καταναλωτών που δεν έχουν ενημερωθεί καθόλου για το DVB-T2, και έχουν ήδη προβεί στην αγορά νέας TV που δεν υποστηρίζει το πρότυπο.

Επιπλέον, τι θα τις κάνουν όλες αυτές τις χιλιάδες ασύμβατες τηλεοράσεις? Μήπως πρέπει να παρέχεται δωρεάν ο αποκωδικοποιητής H.265 HEVC με την αγορά TV? Άλλωστε δεν θα τους κοστίσει και ιδιαίτερα.

Τηλεοπτικό Σήμα 25

Τα ελληνικά κανάλια θα εναρμονιστούν με το επερχόμενο πρότυπο, βελτιώνοντας την υψηλή ευκρίνεια στο HD σήμα, και προσφέροντας πραγματικό ΗD περιεχόμενο? Η Digea θα υλοποιήσει στο έπακρο το επερχόμενο πρότυπο, χωρίς να αυτοαναιρείται με ανακρίβειες?

Θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η HD μετάδοση και η πλήρης εφαρμογή και τα οφέλη του DVB-T2 είναι ασύμβατα με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως ακριβώς είναι και οι TV που μας πουλάνε χωρίς το πρότυπο?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες με την επερχόμενη αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#363 - Κόστος Καυσίμων Στους Χάρτες Google, Το Doom Τρέχει Μέσα Σε PDF, Βελτιστοποίηση Του ChatGPT
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps