Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows
Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows

Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς σβήνουμε εντελώς τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε. Όμως, εκτός από τον τερματισμό λειτουργίας, έχουμε και άλλες επιλογές, προκειμένου ο υπολογιστής να μην καίει ρεύμα άδικα αλλά και να είναι διαθέσιμος άμεσα όταν τον χρειαστούμε. Δείτε τι είναι η αναστολή λειτουργίας και η αδρανοποίηση, που μοιάζουν, σε τι διαφέρουν, και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμεύει η καθεμία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αναστολή λειτουργίας

Η πρώτη και χρησιμότερη επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας είναι η αναστολή λειτουργίας. Όταν θέτουμε τον υπολογιστή σε αναστολή, είναι σαν να κοιμάται. Εξ' ου και η ονομασία “Sleep” στις αγγλικές εκδόσεις.

Τι συμβαίνει όταν το σύστημα πέφτει σε αναστολή

Πριν ο υπολογιστής “πάει για ύπνο”, αποθηκεύει στη μνήμη RAM όλες τις εργασίες που είναι ενεργές, απενεργοποιεί όλες τις διεργασίες, και θέτει τα υποσυστήματα σε χαμηλά επίπεδα λειτουργίας. Σε σύγχρονες μητρικές, σταματούν μέχρι και οι ανεμιστήρες.

Ενώ ο υπολογιστής φαίνεται σβηστός, στην πραγματικότητα συνεχίζει να λειτουργεί – συνήθως κάποιο led αναβοσβήνει. Αρκεί να κουνήσουμε το ποντίκι, να πατήσουμε ένα πλήκτρο ή το power στο κουτί, και το σύστημα θα επανέλθει σε δευτερόλεπτα.

Όχι μόνο δεν χρειάζεται να περιμένουμε την εκκίνηση των Windows, αλλά θα βρεθούμε στην επιφάνεια εργασίας με ενεργά όλα τα προγράμματα που είχαμε πριν την αναστολή λειτουργίας.

Να σημειωθεί πως σε αυτή την κατάσταση ο υπολογιστής καταναλώνει ρεύμα, έστω και ελάχιστο.

Κατά συνέπεια αν τον βγάλουμε από την πρίζα, έχουμε διακοπή ρεύματος, ή τελειώσει η μπαταρία στο laptop, στην επόμενη εκκίνηση τα Windows θα ξεκινήσουν από την αρχή, χωρίς να θυμούνται τα προγράμματα που είχαμε ανοιχτά.

Μάλιστα, μπορεί τα Windows να βγάλουν κάποιο μήνυμα πως δεν φορτώθηκαν σωστά, όπως θα έβγαζαν ενδεχομένως αν είχαμε διακοπή ρεύματος εν ώρα κανονικής λειτουργίας.

Αδρανοποίηση

Η αδρανοποίηση είναι μία παρόμοια κατάσταση με την αναστολή λειτουργίας, αλλά με κάποιες ουσιαστικές διαφορές. Κατά την αδρανοποίηση, ο υπολογιστής κλείνει ολοκληρωτικά, αλλά όταν χρειαστεί, επαναφέρει όλες τις εργασίες που υπήρχαν ενεργές.

Με άλλα λόγια, μοιάζει σαν μία αρκούδα που είναι σε χειμέρια νάρκη. Είναι σε μια κατάσταση πιο βαθιά από τον απλό ύπνο, και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ξυπνήσει.

Τι συμβαίνει όταν το σύστημα πέφτει σε χειμερία νάρκη

Προτού το σύστημα μπει σε αδράνεια, αποθηκεύει όλα τα έγγραφά και τις ενεργές εργασίες στον σκληρό μας δίσκο, ενώ απενεργοποιεί και όλες τις διεργασίες. Στη συνέχεια απενεργοποιείται εντελώς, και γι' αυτό δεν καταναλώνει καθόλου ενέργεια.

Ο υπολογιστής επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία αρκετά πιο αργά, σε σύγκριση με την αναστολή λειτουργίας, αλλά ιδιαίτερα πιο γρήγορα, σε σύγκριση με την πλήρη απενεργοποίηση.

Οι χρόνοι βέβαια είναι σχετικοί, και στην περίπτωση χρήσης ενός δίσκους SSD οι διαφορές είναι αμελητέες.

Ποια η διαφορά του τερματισμού λειτουργίας με την αδρανοποίηση

Είτε κάνουμε τερματισμό του υπολογιστή, είτε τον θέσουμε σε αδρανοποίηση, η κατανάλωση ενέργειάς του είναι εντελώς μηδενική. Μπορούμε να τον βγάλουμε από την πρίζα, να αφαιρέσουμε τη μπαταρία στο laptop, και δεν θα επηρεάσει τίποτα.

Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο καταστάσεις είναι πως όταν κάνουμε τερματισμό λειτουργίας, υποχρεωτικά κλείνουν όλα τα προγράμματα του υπολογιστή. Στην επόμενη εκκίνηση, θα πρέπει να ανοίξουμε ξανά χειροκίνητα τα προγράμματα που θέλουμε.

Με την αδρανοποίηση, στην επόμενη εκκίνηση το σύστημα “θυμάται” όλα τα προγράμματα και τα αρχεία που είχαμε ανοιχτά, ακριβώς όπως τα είχαμε επί της οθόνης. Πρακτικά, είναι σαν ο υπολογιστής να μην έσβησε ποτέ.

Επηρεάζει η αδρανοποίηση έναν SSD;

Κάθε φορά που εφαρμόζεται η λειτουργία της αδρανοποίησης, στον δίσκο μας αποθηκεύονται δεδομένα σχεδόν ίσα με το 75% της συνολικής μνήμης RAM του υπολογιστή μας.

Για παράδειγμα, αν το σύστημα μας διαθέτει 32GB μνήμης, τότε κάθε φορά η αδρανοποίηση αποθηκεύει 24GB δεδομένων.

Ο βασικότερος τρόπος υπολογισμού της διάρκειας ζωής ενός SSD, είναι ο όγκος των δεδομένων που μπορούν να επανεγγραφούν σε αυτόν. Ο Chris Geiser, που έχει τη θέση του “Senior Product Manager” στον τομέα “Memory and Storage” της Samsung, δήλωσε:

“Αν γράφω 10GB την ημέρα σε έναν SSD των 120GB, θα κρατήσει 10 χρόνια”.

Με γνώμονα τα παραπάνω, σε ένα σύστημα που διαθέτει 32GB μνήμης και με χρήση της αδρανοποίησης μία φορά την ημέρα, ένας SSD των 120GB θα αρχίσει να βγάζει καπνούς σε μόλις 4 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι τα τέσσερα χρόνια ισχύουν χωρίς καν την εγγραφή περαιτέρω δεδομένων στον δίσκο.

Φυσικά, αυτό είναι ένα σχετικά ακραίο σενάριο. Για αρχή, τα περισσότερα συστήματα έχουν 8GB ή το πολύ 16GB μνήμης, και όχι 32GB.

Ωστόσο, διαπιστώνουμε πως η χρήση της αδρανοποίησης επιβαρύνει με περιττές εγγραφές έναν δίσκο SSD. Το καλύτερο για τον δίσκο μας σε μια τέτοια περίπτωση, είναι η απενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας, με τον τρόπο που θα περιγράψουμε πιο κάτω.

Άλλωστε σε ένα σύστημα με δίσκο SSD, ο χρόνος έναρξης του υπολογιστή είναι ιδιαίτερα χαμηλός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κερδίζαμε κάτι ουσιώδες από την αδρανοποίηση, έτσι κι αλλιώς.

Περισσότερα για τη διάρκεια ζωής ενός δίσκου στον αναλυτικό οδηγό μας:

Διάρκεια Ζωής Σκληρού Δίσκου: Η “Σκληρή” Αλήθεια

Ο σκληρός δίσκος HDD είναι το μόνο αναντικατάστατο τμήμα του υπολογιστή, καθώς περιέχει όλα μας τα αρχεία. Επειδή όμως διαθέτει κινητά μέρη, φθείρεται περισσότερο από…

Αν σας ενδιαφέρει η αγορά SSD δίσκου, μην ξεχάσετε να διαβάσετε το άρθρο μας ώστε να αποφύγετε τις αναποδιές.

Υβριδική αναστολή λειτουργίας

Αν η αναστολή λειτουργίας και η αδρανοποίηση είχαν παιδί, τότε αυτό θα ήταν η υβριδική αναστολή λειτουργίας. Εδώ ο υπολογιστής “κοιμάται”, αλλά αν παραστεί ανάγκη “πέφτει σε χειμέρια νάρκη”.

Η συγκεκριμένη λειτουργία σχεδιάστηκε για τους σταθερούς υπολογιστές. Παρ’ όλα αυτά, διατίθεται και στους φορητούς, όπου τη βρίσκουμε απενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Πώς λειτουργεί η υβριδική αναστολή λειτουργίας

Στην πραγματικότητα, ο υπολογιστής συμπεριφέρεται σαν να παίρνει με τη σειρά τις δύο προαναφερθείσες λειτουργίες.

Αρχικά αποθηκεύει τα πάντα στη μνήμη RAM, έπειτα αποθηκεύει το περιεχόμενο της RAM στον σκληρό δίσκο, και τέλος μπαίνει σε αναστολή.

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, δεν πρόκειται να χάσουμε τίποτα, καθώς θα έχουν αποθηκευτεί όλα τα δεδομένα στον σκληρό μας δίσκο, πέρα από τη RAM.

Με την υβριδική αναστολή λειτουργίας ενεργή ως ρύθμιση, τα Windows επιλέγουν πάντα αυτή την κατάσταση παροχής ενέργειας, έναντι της απλής αναστολής λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, με την υβριδική αναστολή λειτουργίας, το σύστημά μας επανέρχεται σε πλήρη ισχύ σχετικά άμεσα.

Για ποιον λόγο δεν είναι ενεργή η υβριδική αναστολή στα laptop

Οι εταιρείες κατασκευής φορητών υπολογιστών απενεργοποιούν την υβριδική λειτουργία, διότι τα ίδια τα laptop είναι προγραμματισμένα να αποθηκεύουν τη δουλειά μας, πριν η μπαταρία μείνει από ενέργεια.

Οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν ρυθμίσεις κρίσιμων επιπέδων ενέργειας. Σε περίπτωση που βάλουμε για “ύπνο” το laptop ενώ βρίσκεται εκτός πρίζας, όταν φθάσει στο κρίσιμο σημείο, εκτελεί τη διαδικασία της αδρανοποίησης.

Λόγοι που ίσως να μην λειτουργούν η αναστολή και η αδρανοποίηση

Πράγματι υπάρχει πιθανότητα ο υπολογιστής μας να μην μπορεί να τεθεί σε αναστολή ή αδράνεια, και κατ' επέκταση ούτε σε υβριδική αναστολή λειτουργίας.

Οι λόγοι που κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι αρκετοί:

  • Η κάρτα γραφικών μας ίσως δεν υποστηρίζει την αναστολή λειτουργίας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρούμε στο φυλλάδιο οδηγιών της κάρτας. Επίσης, ίσως βοηθήσει μία αναβάθμιση στους οδηγούς της.
  • Ενδέχεται ο διαχειριστής του συστήματος να έχει απενεργοποιήσει τις σχετικές ρυθμίσεις. Αν δεν είμαστε εμείς διαχειριστές, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον υπεύθυνο.
  • Οι επιλογές παροχής ενέργειας μπορούν επίσης να απενεργοποιηθούν μέσω του BIOS. Καλό είναι να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις στο BIOS, αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.
  • Στα Windows 7 η υβριδική αναστολή λειτουργίας είναι ενεργή από προεπιλογή. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν βλέπουμε τις άλλες δύο επιλογές. Εξηγούμε στη συνέχεια πώς αλλάζουμε την κατάσταση της υβριδικής αναστολής.
  • Η αδρανοποίηση είναι κρυφή εξ ορισμού στα Windows 8 και 10. Θα δούμε πώς την ενεργοποιούμε στη συνέχεια του άρθρου.

Ενεργοποίηση υβριδικής αναστολής λειτουργίας σε laptop

Οποιαδήποτε αλλαγή κι αν θέλουμε να κάνουμε στις παροχές ενέργειας, γίνεται από το μενού των σχετικών ρυθμίσεων.

Για να ανοίξουμε τις “Επιλογές παροχής ενέργειας”, πατάμε τα πλήκτρα Windows + R στο πληκτρολόγιό μας, και στο παράθυρο της εκτέλεσης πληκτρολογούμε “powercfg.cpl”.

Στο παράθυρο των επιλογών παροχής ενέργειας κάνουμε κλικ στο “Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου” για το τρέχον πλάνο μας, και στη συνέχεια στον σύνδεσμο “Αλλαγή ρυθμίσεων παροχής ενέργειας για προχωρημένους”.

Σε αυτό το παράθυρο θα βρούμε όλες τις πιθανές επιλογές που έχουμε σχετικά με την παροχή ενέργειας.

Για να ενεργοποιήσουμε την υβριδική λειτουργία, εντοπίζουμε την “Αναστολή λειτουργίας” και κάνουμε κλικ στο “+”.

Στην καταχώρηση “Αποδοχή υβριδικής αναστολής λειτουργίας”, πατάμε το “+” και επιλέγουμε να είναι ενεργή, σε περίπτωση που ο υπολογιστής χρησιμοποιεί την μπαταρία.

Τροποποιούμε τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, και οι αλλαγές αποθηκεύονται μόλις πατήσουμε “Εφαρμογή” ή “ΟΚ”.

Προσθήκη αδρανοποίησης στο μενού παροχής ενέργειας

Το μενού παροχής ενέργειας είναι αυτό που εμφανίζεται όταν πατήσουμε το κουμπί της απενεργοποίησης.

Όπως βλέπουμε και στην παραπάνω εικόνα, η επιλογή της αδρανοποίησης δεν βρίσκεται εκεί. Κυρίως γιατί η μαμά Microsoft αποφάσισε ότι δεν είναι απαραίτητη. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλουμε να την προσθέτουμε εμείς, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Πηγαίνουμε για αρχή στις επιλογές παροχής ενέργειας, και στη λίστα των συνδέσμων αριστερά πατάμε στο “Επιλογή ενέργειας κουμπιού τροφοδοσίας”.

Τώρα βρισκόμαστε στις “Ρυθμίσεις συστήματος” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Αλλαγή των ρυθμίσεων που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή”.

Πλέον ενεργοποιούμε την “Αδρανοποίηση”, πατάμε  “Αποθήκευση αλλαγών”, και ιδού η επιλογή εμπεριέχεται στο μενού.

Απενεργοποίηση της αδρανοποίησης

Για να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία αδρανοποίησης, θα χρειαστεί να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.

Μόλις το παράθυρο ανοίξει, γράφουμε την εντολή “powercfg.exe /hibernate off” και πατάμε ENTER. Η λειτουργία αδρανοποίησης έχει απενεργοποιηθεί, και σε περίπτωση που αλλάξουμε γνώμη, την ενεργοποιούμε με την εντολή “powercfg.exe /hibernate on”.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία στο Quicksteps #10.

Πώς ξυπνάω τον υπολογιστή

Καλά όλα αυτά περί ύπνου και ξύπνιου, αλλά πως “ξυπνάει” ένας υπολογιστής;

Ένα σύστημα σε αναστολή λειτουργίας μπορεί να ξυπνήσει με το πάτημα του “ESC” ή του “SPACE”, είτε οποιουδήποτε πλήκτρου. Το κούνημα του ποντικιού ή το πάτημα των κουμπιών του επίσης λειτουργεί.

Κάποιες άλλες επιλογές είναι το πάτημα του κουμπιού ενεργοποίησης του υπολογιστή ή το άνοιγμα του καπακιού/οθόνης στους φορητούς υπολογιστές.

Ο τρόπος με τον οποίο “ξυπνά” ένας υπολογιστής εξαρτάται από τον κατασκευαστή και τις ρυθμίσεις παροχής ενέργειας. Με λίγο ψάξιμο και πειραματισμούς, θα βρούμε πώς επαναφέρουμε τον δικό μας. Το σίγουρο είναι ότι το ξυπνητήρι δεν θα λειτουργήσει.

Πάντως, στην αδρανοποίηση είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Για να επαναφέρουμε τον υπολογιστή από αδρανοποίηση, θα πρέπει υποχρεωτικά να πατήσουμε το κουμπί που τον ανοίγει.

Αποτροπή υπολογιστή από τον ύπνο

Εκτός από το να θέσουμε χειροκίνητα τον υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας, τα Windows έχουν επίσης μια ρύθμιση για αυτόματη αναστολή, αν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται για μερικά λεπτά.

Αν δεν μας αρέσει να πέφτει αυτόματα ο υπολογιστής για “ύπνο”, είναι απλό να αλλάξουμε αυτή τη ρύθμιση.

Για να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη αναστολή λειτουργίας στα Windows 10, πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”, και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο “Σύστημα”.

Μπαίνουμε στην “Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργίας”, και επιλέγουμε να μην αναστέλλεται η λειτουργία “Ποτέ”, τόσο όταν ο υπολογιστής κάνει χρήση της μπαταρίας, όσο και στην περίπτωση που βρίσκεται στην πρίζα.

Πλέον ο υπολογιστής δεν θα “κοιμάται” ποτέ χωρίς τη θέλησή μας, κι εμείς θα “κοιμόμαστε” ήσυχοι.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή παροχής ενέργειας

Όπως είδαμε, οι δυνατότητες που έχουμε για την παροχή ενέργειας είναι πολλές και η επιλογή της σωστής είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Γι' αυτό παρακάτω θα δούμε πότε είναι κατάλληλη η καθεμία από αυτές.

Χρήση αναστολής λειτουργίας

Η αναστολή λειτουργίας αποτελεί την ιδανική επιλογή αν θέλουμε να φύγουμε από τον υπολογιστή μας για λίγο, και δεν θέλουμε να καταναλώνουμε ενέργεια ή μπαταρία.

Επιπρόσθετα, η επαναφορά του PC γίνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, κι εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας από εκεί που είχαμε μείνει.

Ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν σκοπεύουμε να σταματήσουμε την εργασίας μας για μεγάλο διάστημα. Ειδικά αν δεν έχουμε αρκετή μπαταρία.

Χρήση αδρανοποίησης

Η ενέργεια που καταναλώνει ο υπολογιστής σε κατάσταση αδράνειας είναι μηδενική. Επίσης, επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία αρκετά πιο γρήγορα, σε σχέση με την κοινή απενεργοποίηση, ενώ έχουμε ξανά ανοιχτά όλα τα παράθυρα, όπως τα είχαμε αφήσει.

Η αδρανοποίηση είναι πραγματικά χρήσιμη αν θέλουμε να αφήσουμε τον υπολογιστή σε αναμονή για μεγάλο διάστημα.

Για παράδειγμα το βράδυ που πάμε για ύπνο, μπορούμε να θέσουμε τον υπολογιστή σε αδράνεια με όλα τα επιθυμητά παράθυρα ανοιχτά, έτσι ώστε να μην περιμένουμε αρκετά για το άνοιγμα το επόμενο πρωί.

Αντιθέτως, δεν συστήνεται στις περιπτώσεις που απομακρυνόμαστε από το PC πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την αναστολή λειτουργίας, που θα μας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο από τις αναμονές επαναφοράς και τις περιττές εγγραφές στον δίσκο.

Απενεργοποίηση του υπολογιστή

Ο βασικός λόγος για να απενεργοποιήσουμε το PC μας, είναι γιατί δεν σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, είναι καλό κατά διαστήματα να απενεργοποιούμε ή να επανεκκινούμε τον υπολογιστή μας. Η διαδικασία αυτή, εφόσον ο υπολογιστής μας εκκινεί από το μηδέν, ανανεώνει τα Windows, τη RAM, τυχόν ενημερώσεις που περίμεναν τον τερματισμό, και “φρεσκάρει” γενικά το σύστημά μας.

Εσείς ποια επιλογή παροχής ενέργειας χρησιμοποιείτε;

Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη επιλογή απενεργοποίησης του υπολογιστή; Είναι καλύτερος ένας υπνάκος ή η χειμερία νάρκη;

Η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι η μόνη παράμετρος, έχει σημασία και ο χρόνος που παίρνει η επαναφορά του υπολογιστή.

Πείτε μας στα σχόλια ποια είναι η αγαπημένη σας επιλογή και γιατί.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps