Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Οι Πιο Απαραίτητες Διεργασίες Των Windows

Οι Πιο Απαραίτητες Διεργασίες Των Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όλοι έχουμε επισκεφτεί τη Διαχείριση Εργασιών μία ή περισσότερες φορές, είτε γιατί θέλαμε να τσεκάρουμε πόσους πόρους καταναλώνουν τα προγράμματά μας, ή ίσως για να τερματίσουμε κάποιο πρόγραμμα που δεν αποκρίνεται. Μαζί με τα προγράμματά που τρέχουμε τη δεδομένη στιγμή, η Διαχείριση Εργασιών δείχνει ταυτόχρονα και διάφορες άλλες διεργασίες των Windows. Παρακάτω θα δούμε τις πιο σημαντικές από αυτές, καθώς και τους λόγους που δεν πρέπει ποτέ να τις τερματίζουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Λίγα λόγια για τη Διαχείριση Εργασιών

Στα Windows 8.1 και 10, η Microsoft έχει αλλάξει την εμφάνιση της Διαχείρισης Εργασιών, δίνοντάς της έναν πιο μοντέρνο σχεδιασμό. Επιπλέον, το περιβάλλον της είναι πολύ πιο φιλικό για τον χρήστη.

Φυσικά, η Διαχείριση Εργασιών έχει τις ίδιες λειτουργίες που γνωρίζαμε από προηγούμενες εκδόσεις των Windows, όπως τα Windows 7.

Μία από τις βασικές διαφορές, εκτός από το περιβάλλον χρήσης, είναι ότι στην νεότερη έκδοση τα ονόματα των διεργασιών είναι πιο περιγραφικά. Έτσι, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε στο Google τι είναι το κάθε .exe που βλέπουμε να τρώει όλη τη RAM μας, για παράδειγμα.

Για τους ελάχιστους χρήστες που δεν έχουν μπει ποτέ στη Διαχείριση Εργασιών – αν φυσικά υπάρχουν, θα τη βρείτε με δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συντόμευση Ctrl + Alt + Del, και να επιλέξουμε τη Διαχείριση Εργασιών / Task Manager.

Στο πρώτο μας “ταξίδι” στον μαγικό κόσμο της Διαχείρισης Εργασιών, θα δούμε την απλή προβολή, στην οποία φαίνονται όλα τα προγράμματα που τρέχουν τη δεδομένη στιγμή.

Σε αυτήν την προβολή δεν πρόκειται να δούμε περίεργες και άγνωστες διεργασίες των Windows.

Τις περισσότερες φορές, η απλή προβολή είναι το μόνο που θα χρειαστεί ένας απλός χρήστης, όπως για παράδειγμα όταν θα θέλει να τερματίσει ένα πρόγραμμα που έχει κολλήσει.

Ωστόσο, υπάρχουν και φορές που θέλουμε να ξέρουμε ποια διεργασία καταναλώνει την επεξεργαστική μας ισχύ, ή τη χρήση της RAM. Ίσως πάλι να θέλουμε να ελέγξουμε αν η καθυστέρηση στην ταχύτητά μας στο ίντερνετ οφείλεται στις ενημερώσεις των Windows ή οπουδήποτε αλλού.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θέλουμε πρόσβαση στην προβολή για προχωρημένους. Έτσι, θα πρέπει να πατήσουμε στο Περισσότερες λεπτομέρειες.

Τώρα μάλιστα.

Εδώ μπορούμε να δούμε αμέτρητες λεπτομέρειες για το ποιες διεργασίες καταναλώνουν τους πόρους μας, καθώς και πολλά άλλα.

Αν θέλουμε περισσότερες πληροφορίες για τους πόρους, πατάμε στην καρτέλα Επιδόσεις, ή στους Χρήστες για την κατανάλωση ανά χρήστη.

Αντίστοιχα, στο Ιστορικό Εφαρμογών θα βρούμε πόσο χρόνο έχει απασχολήσει τον επεξεργαστή μας η κάθε εφαρμογή, ή πόσα MB μας έχει “κοστίσει” στο ίντερνετ.

Η καρτέλα Εκκίνηση είναι χρήσιμη για να ελέγξουμε τα προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τα Windows.

Τέλος, έχουμε τις καρτέλες Πληροφορίες και Υπηρεσίες, όπου θα βρούμε δεδομένα για όλες τις διεργασίες των Windows που τρέχουν τη δεδομένη στιγμή.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τρεις διαφορετικές ορολογίες, τις οποίες θα συναντήσουμε χρησιμοποιώντας τη Διαχείριση Εργασιών.

Εφαρμογές

Οι εφαρμογές είναι προγράμματα που τρέχουν στον υπολογιστή μας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει εμείς ή που υπήρχαν προεγκατεστημένες στα Windows. Για παράδειγμα, ο Edge είναι μία εφαρμογή.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι, αν το τρέξαμε εμείς ή αν έχει δικό του παράθυρο στο οποίο έχουμε πρόσβαση, τότε πρόκειται για εφαρμογή.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η απλή προβολή στη Διαχείριση Εργασιών δείχνει όλες τις εφαρμογές που τρέχουν τη δεδομένη στιγμή.

Διεργασίες

Όσον αφορά τις διεργασίες, θα λέγαμε ότι είναι κι αυτές εκτελέσιμα προγράμματα. Ωστόσο, τις διεργασίες δεν τις έχουμε εκκινήσει εμείς. Αντίθετα, εκκινούν αυτόματα κατά την είσοδο στα Windows, ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τις χρειάζεται το λειτουργικό.

Σε αντίθεση με τις εφαρμογές που εμφανίζονται ως ξεχωριστά παράθυρα στην επιφάνεια εργασίας μας, οι διεργασίες των Windows μπορεί να μην έχουν δικό τους παράθυρο. Τις περισσότερες φορές περνάνε απαρατήρητες από τον χρήστη, εκτός από ορισμένες καταχωρήσεις που μπορεί να εντοπίσουμε στην γραμμή ειδοποιήσεων.

Στην αναλυτική προβολή της Διαχείρισης Εργασιών, βλέπουμε όλες τις εφαρμογές, αλλά και τις διεργασίες των Windows.

Υπηρεσίες

Περνάμε σε μια τρίτη κατηγορία, τις λεγόμενες υπηρεσίες, οι οποίες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μία υπηρεσία είναι μια εργασία που εκτελείται είτε από εφαρμογές, είτε από διεργασίες.

Και οι εφαρμογές, αλλά και οι διεργασίες των Windows ενδέχεται να τρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες ταυτόχρονα.

Στην αντίστοιχη καρτέλα θα βρούμε όλες τις υπηρεσίες που τρέχουν στον υπολογιστή μας.

Τι είναι όλες αυτές οι διεργασίες των Windows;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίον επισκεφτήκαμε τη Διαχείριση Εργασιών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο.

Ωστόσο, ίσως υπάρχουν διεργασίες των Windows και υπηρεσίες που δεν αναγνωρίζουμε. Ενδεχομένως να μπούμε στον πειρασμό να τις τερματίσουμε, αν δούμε ότι καταναλώνουν πολλούς πόρους συστήματος.

Ας δούμε, λοιπόν, τις πιο σημαντικές διεργασίες στη Διαχείριση Εργασιών και το πόσο απαραίτητες είναι για την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Windows Explorer

Όλοι γνωρίζουμε τον Windows Explorer, τη λεγόμενη Εξερεύνηση των Windows στα Ελληνικά. Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε το όνομά του όμως, τον χρησιμοποιούμε καθημερινά όταν ανοίγουμε οποιονδήποτε φάκελο στα Windows.

Με άλλα λόγια, ο Windows Explorer είναι υπεύθυνος για το γραφικό περιβάλλον που χειριζόμαστε κάθε μέρα στο λειτουργικό. Χάρη σ’ αυτόν, περιηγούμαστε σε φακέλους, αρχεία, δίσκους, βλέπουμε την Έναρξη, τη γραμμή εργασιών, και η λίστα συνεχίζεται.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων – κοινώς file manager. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Explorer των Windows είναι το βασικό εργαλείο διεπαφής ανάμεσα στον χρήστη και το λειτουργικό.

Στη Διαχείριση Εργασιών, ο Windows Explorer εμφανίζεται ως εφαρμογή, αν έχουμε ανοιχτό κάποιον φάκελο.

Η διεργασία πίσω απ’ τον Explorer ονομάζεται explorer.exe.

Είναι υψίστης σημασίας να τρέχει απροβλημάτιστα αυτή η διεργασία. Αν επιχειρήσουμε να την τερματίσουμε…

…κάθε φάκελος που είχαμε ανοίξει θα κλείσει. Μαζί μ’ αυτό όμως, θα χαθούν το μενού Έναρξη, η γραμμή εργασιών, καθώς και η επιφάνεια εργασίας.

Σε περίπτωση που τον κλείσουμε κατά λάθος, μπορούμε να τον ξανανοίξουμε.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε Ctrl+Alt+Del και να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών – σε περίπτωση που την κλείσαμε και αυτήν.

Έπειτα, πηγαίνουμε Αρχείο > Εκτέλεση νέας εργασίας…

…και πληκτρολογούμε απλώς “explorer.exe”.

Κάποιες φορές είναι χρήσιμη η επανεκκίνηση της διεργασίας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει κολλήσει το μενού Έναρξη, ή η γραμμή κατάστασης να μην αποκρίνεται.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τερματίζουμε τη διεργασία explorer.exe και την τρέχουμε ξανά όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Windows Logon Application

Αφού αναφέραμε το Ctrl+Alt+Del, θα μιλήσουμε και για τη διεργασία που είναι υπεύθυνη να αντιληφθεί αυτή τη συντόμευση και να μας παρουσιάσει την οθόνη ασφαλείας των Windows.

Η διεργασία που το κάνει πράξη ονομάζεται winlogon.exe και “κυκλοφορεί” με τον τίτλο “Windows Logon Application”. Στα Ελληνικά θα τη βρούμε ως “Εφαρμογή σύνδεσης των Windows”.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο και απ’ το όνομα, το Windows Logon Application φορτώνει το προφίλ του χρήστη κατά την είσοδό μας στα Windows. Επιπλέον, είναι η διεργασία που κλειδώνει τον υπολογιστή μας όποτε δεν τον χρησιμοποιούμε.

Παράλληλα, είναι υπεύθυνο και για την προφύλαξη οθόνης, όμως κανείς δεν τη χρησιμοποιεί πλέον στις μέρες μας.

Αν επιχειρήσουμε να τερματίσουμε τη διεργασία, τα Windows θα εμφανίσουν μια προειδοποίηση για να μας αποτρέψουν.

Σε περίπτωση που είμαστε εξαιρετικά πεισματάρηδες και αγνοήσουμε την προειδοποίηση, το αποτέλεσμα θα είναι να πεισμώσουν και τα Windows, και να μας πετάξουν μια μαύρη οθόνη, και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως.

Αντίθετα με το explorer.exe, ο μόνος τρόπος να επαναφέρουμε το σύστημα μετά από κάτι τέτοιο, είναι η επανεκκίνηση.

System

Μια διεργασία με όνομα “System” σίγουρα θα είναι πολύ σημαντική για το σύστημα. Σωστά;

Μα φυσικά και είναι. Αυτή η διεργασία χειρίζεται διάφορες κρίσιμες εργασίες για το σύστημά μας, όπως για παράδειγμα τους drivers.

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το System, μπορούμε να δοκιμάσουμε να το τερματίσουμε από τη Διαχείριση Εργασιών.

Αυτή τη φορά δεν θα δούμε προειδοποιητικό μήνυμα, κι αυτό γιατί όπως θα αντιληφθούμε, η επιλογή για τερματισμό είναι σκιασμένη και δεν μπορεί να πατηθεί από τον χρήστη.

Για την ακρίβεια, το System δεν είναι καν πραγματική διεργασία. Ωστόσο, επειδή απασχολεί κάποιο ποσοστό της επεξεργαστικής μας ισχύος, τα Windows το καταγράφουν στη Διαχείριση Εργασιών.

Διεργασία Αδράνειας Συστήματος

Φαίνεται ότι όλες οι διεργασίες που έχουν να κάνουν με το σύστημα είναι γεμάτες εκπλήξεις. Το ίδιο ισχύει και για τη Διεργασία Αδράνειας Συστήματος (System Idle Process), με την οποία την έχει πατήσει αρκετός κόσμος.

Αν βλέπετε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα χρήσης από την εν λόγω διεργασία, κάθε φορά που ανοίγετε τη Διαχείριση Εργασιών, μην ανησυχείτε.

Το System Idle Process είναι μια διεργασία που κυριολεκτικά δεν κάνει τίποτα απολύτως. Για την ακρίβεια, δείχνει το ποσοστό του επεξεργαστή που ΔΕΝ χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή. Τονίζουμε το “ΔΕΝ”.

Έτσι, αν για παράδειγμα αναφέρει χρήση CPU 100%, αυτό σημαίνει ότι το 100% του επεξεργαστή μας είναι ελεύθερο προς χρήση.

Στην παραπάνω εικόνα, το System Idle Process αναφέρει ότι απασχολεί το 88% του CPU μας. Οπότε, συμπεραίνουμε ότι μόνο το 12% χρησιμοποιείται απ’ το σύστημα.

Όπως και με το System, έτσι και το System Idle Process δεν μπορεί να τερματιστεί απ’ τον χρήστη. Και ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει και λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Windows Start-Up Application

Προχωράμε στο wininit.exe, που είναι άλλη μία από τις απαραίτητες διεργασίες των Windows που ξεκινάει μαζί με το σύστημα.

Το Windows Start-Up Application ή Εφαρμογή Εκκίνησης των Windows, χειρίζεται την εκκίνηση άλλων σημαντικών διεργασιών. Παράλληλα, είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο κατά την εκκίνηση των Windows.

Για άλλη μια φορά, ο τερματισμός αυτής της διεργασίας θα προκαλέσει κρασάρισμα στο σύστημα, το οποίο θα μπορεί να επανέλθει μόνο με επανεκκίνηση.

Client Server Runtime Process

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει το Client Server Runtime Process – ή αλλιώς csrss.exe, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κλείσιμο του υπολογιστή.

Και σε αυτήν την περίπτωση φυσικά, ο τερματισμός της διεργασίας θα οδηγήσει σε πάγωμα των Windows. Αν οτιδήποτε πάει στραβά και η διεργασία δεν καταφέρει να ξεκινήσει με τα Windows, το λειτουργικό θα εμφανίσει μπλε οθόνη.

Για τη διάγνωση και αντιμετώπισή της, δείτε τον οδηγό μας.

Μπλε Οθόνη στα Windows: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η μπλε οθόνη σφάλματος στα Windows εμφανίζεται όταν έχει συμβεί ένα “θανάσιμο” σφάλμα, τόσο σοβαρό ώστε το λειτουργικό να είναι αδύνατον να επανέλθει χωρίς reset του συστήματος. Στα Αγγλικά…

Διαχείριση Περιόδων των Windows

Προχωράμε στο smss.exe, που ομολογουμένως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα SMS που όλοι γνωρίζουμε.

Η Διαχείριση Περιόδων των Windows (Windows Session Manager) είναι ίσως μία από τις παλαιότερες διεργασίες των Windows, καθώς υπάρχει από την εποχή των Windows 3.1.

Η διεργασία αυτή είναι υπεύθυνη για διάφορες εργασίες που ξεκινούν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, όπως η δημιουργία της εικονικής μνήμης στον δίσκο, η εκκίνηση του winlogon που αναφέραμε παραπάνω, και διάφορες άλλες.

Επιπλέον, το Windows Session Manager θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια που ο υπολογιστής μας είναι ενεργοποιημένος, και θα περιμένει υπομονετικά στο παρασκήνιο για το σήμα τερματισμού από το winlogon ή το csrss.

Αν κάτι πάει στραβά με κάποια απ’ τις δύο διεργασίες, ή αν τερματιστούν απροσδόκητα, ο υπολογιστής μας θα κολλήσει.

Αν πάλι επιχειρήσουμε να κλείσουμε τη διεργασία χειροκίνητα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το γνωστό πλέον παράθυρο προειδοποίησης που μας αποτρέπει να προχωρήσουμε.

Το ηθικό δίδαγμα; Ακόμα και τα Windows γίνονται δύστροπα όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν τις περιόδους τους.

Service Host

Γνωστό και ως svchost.exe, το Service Host είναι μια διεργασία των Windows που “φιλοξενεί” θα λέγαμε διάφορες υπηρεσίες των Windows.

Για να το θέσουμε πιο απλά, τα Windows για να λειτουργήσουν σωστά, χρειάζονται κάποια αρχεία DLL. Ωστόσο, τα αρχεία DLL δεν μπορούν να τρέξουν όπως τα εκτελέσιμα αρχεία exe. Αντίθετα, χρειάζονται κάποιον host, δηλαδή ένα εκτελέσιμο αρχείο για να τα “φιλοξενήσει”, και αυτό ακριβώς αναλαμβάνει να κάνει το svchost.

Με άλλα λόγια, το Service Host – που έχει αποδοθεί ως Υποδοχή Υπηρεσίας στα Ελληνικά, είναι μια εκτελέσιμη διεργασία που περιέχει πολλαπλά DLL αρχεία, τα οποία είναι απαραίτητα στα Windows για να λειτουργήσουν σωστά.

Όταν ανοίγουμε τη Διαχείριση Εργασιών, βλέπουμε πολλαπλές καταχωρήσεις του svchost.

Εφόσον τα απαραίτητα DLL είναι δεκάδες, δεν θα ήταν λογικό να φιλοξενούνται όλα σε ένα αρχείο svchost. Η παραμικρή αποτυχία σε κάποιο απ’ τα DLL, θα οδηγούσε στη δυσλειτουργία του svchost, και κατά συνέπεια στο πάγωμα του υπολογιστή.

Γι’ αυτό τα Windows ομαδοποιούν τα DLL σε διάφορες κατηγορίες. Στην αναλυτική περιγραφή στη Διαχείριση Εργασιών, βλέπουμε την ονομασία κάθε κατηγορίας.

Αν ανοίξουμε την κάθε κατηγορία για να δούμε τι περιλαμβάνει, βλέπουμε τις υπηρεσίες που τρέχουν στον συγκεκριμένο host.

Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε με τα Service Hosts. Γενικά, δεν θα πρέπει να επεμβαίνουμε σε αυτές τις διεργασίες, καθώς όπως είπαμε φιλοξενούν ζωτικές υπηρεσίες για τα Windows.

Επισκέπτεστε συχνά τη Διαχείριση Εργασιών;

Αυτές ήταν οι πιο σημαντικές διεργασίες των Windows, τις οποίες δεν θα έπρεπε να πειράζουμε ή να τερματίζουμε χωρίς λόγο.

Σας φάνηκε χρήσιμος ο οδηγός μας; Έχετε κάποια απορία για τη Διαχείριση Εργασιών; Μήπως θα θέλατε πληροφορίες για κάποιες άλλες διεργασίες των Windows;

Γράψτε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps