Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μπλοκάρισμα Περιεχομένου Και Ακόλουθοι Στο Instagram, Μετατροπή Αρχείων JFIF Σε JPG
QuickSteps329_000

Μπλοκάρισμα Περιεχομένου Και Ακόλουθοι Στο Instagram, Μετατροπή Αρχείων JFIF Σε JPG

Αυτή την εβδομάδα, κρύβουμε περιεχόμενο βάσει συγκεκριμένων λέξεων και βλέπουμε αν μας ακολουθούν όσοι ακολουθούμε στο Instagram. Αποδεσμεύουμε το ποντίκι από το Num Lock και βελτιώνουμε το διάφανο μενού στο δεξί κλικ στα Windows 11. Μετατρέπουμε αρχεία “.jfif” σε “.jpg”, αποθηκεύουμε κινούμενα GIF με το PowerPoint, και συγκρίνουμε δύο στήλες στο Microsoft Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κρύβω περιεχόμενο βάσει συγκεκριμένων λέξεων στο Instagram

Το Instagram, όπως και οι άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta, προσφέρει ποικίλους τρόπους να περιορίσουμε το περιεχόμενο το οποίο παρακολουθούμε, ενώ το χρησιμοποιούμε.

Σε προηγούμενο QuickSteps είδαμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε το ευαίσθητο περιεχόμενο που βλέπουμε στην εφαρμογή του Instagram. Αυτήν τη φορά, θα μπλοκάρουμε σχόλια και μηνύματα βάσει συγκεκριμένων λέξεων ή φράσεων.

Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε την εικόνα προφίλ.

QuickSteps#329 - Μπλοκάρισμα Περιεχομένου Και Ακόλουθοι Στο Instagram, Μετατροπή Αρχείων JFIF Σε JPG

Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Τρόποι αλληλεπίδρασης μαζί σας” και πατάμε το “Κρυφές λέξεις”.

Μετά, ενεργοποιούμε τους διακόπτες δίπλα στα “Απόκρυψη σχολίων”, “Σύνθετο φιλτράρισμα σχολίων”, και “Απόκρυψη αιτημάτων μηνυμάτων”.

Έπειτα, πατάμε στο “Διαχείριση προσαρμοσμένων λέξεων και φράσεων”.

Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε λέξεις και φράσεις, τις οποίες όταν εντοπίζει το Instagram σε σχόλια ή μηνύματα, θα αποκρύπτει αυτό το περιεχόμενο. Για να προσθέσουμε μία λέξη ή φράση, την πληκτρολογούμε στο πλαίσιο και πατάμε “Προσθήκη”.

Τέλος, ενεργοποιούμε τους διακόπτες δίπλα στο “Απόκρυψη σχολίων” και στο “Απόκρυψη αιτημάτων μηνυμάτων”, κάτω από τη “Διαχείριση προσαρμοσμένων λέξεων και φράσεων”.

Πώς αποδεσμεύω το ποντίκι από το Num Lock στα Windows 11

Στα Windows μπορούμε να χειριζόμαστε τον δείκτη του ποντικιού με τα νούμερα 2 (↓), 4 (←), 6 (→), και 8 (↑) από το αριθμητικό πληκτρολόγιο. Αυτά τα κουμπιά, η Microsoft τα ονομάζει “Κουμπιά ποντικιού” και έχει προσθέσει μία ρύθμιση στο λειτουργικό που εμποδίζει τη χρήση τους όταν το Num Lock είναι ανενεργό.

Αυτή η ρύθμιση είναι ενεργή από προεπιλογή στα Windows 11. Ωστόσο, αν θέλουμε μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε και να έχουμε τη δυνατότητα να μετακινούμε τον δείκτη του ποντικιού χρησιμοποιώντας το αριθμητικό πληκτρολόγιο, είτε είναι ενεργό το Num Lock, είτε όχι.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στο “Προσβασιμότητα”.

Έπειτα, πατάμε στο “Ποντίκι”.

Στη συνέχεια, αποεπιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Χρήση των πλήκτρων ποντικιού μόνο όταν το Num lock είναι ενεργό”.

Πώς βλέπω αν με ακολουθούν όσοι ακολουθώ στο Instagram

Δυστυχώς, το Instagram δεν προσφέρει κάποιον άμεσο τρόπο να ελέγξουμε αν ένας άλλος χρήστης μας ακολουθεί. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, ακολουθώντας μία πλάγια μέθοδο.

Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ και πατάμε τις τρεις γραμμές.

Έπειτα, μπαίνουμε στο “Κέντρο διαχείρισης λογαριασμών”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Πληροφορίες και δικαιώματα”.

Μετά, πατάμε το “Κατεβάστε τις πληροφορίες σας”.

Έπειτα, πατάμε στο “Κατεβάστε ή μεταφέρετε τις πληροφορίες σας”, διαλέγουμε τον Instagram λογαριασμό μας, και πατάμε “Επόμενο”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Ορισμένες από τις πληροφορίες σας”, επιλέγουμε το “Ακόλουθοι και άτομα που ακολουθείτε”, και πατάμε “Επόμενο”.

Μετά, διαλέγουμε το “Λήψη στη συσκευή” και πατάμε “Επόμενο”.

Για να δημιουργήσει το Instagram ένα αντίγραφο των δεδομένων που ζητήσαμε και να επιτρέψει τη λήψη τους, πατάμε “Δημιουργία αρχείων”.

Όταν η πλατφόρμα δημιουργήσει τα απαραίτητα αρχεία, πατάμε “Λήψη” για να τα κατεβάσουμε στη συσκευή.

Έπειτα, ανοίγουμε τα αρχεία “ followers_1.html” και “following.html” στον browser.

Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο “comparetwolists.com”, κάνουμε επικόλληση στο ένα πλαίσιο το περιεχόμενο του αρχείου “ followers_1.html” και στο άλλο πλαίσιο το περιεχόμενο του αρχείου “following.html”, και πατάμε “Compare lists”.

Το εργαλείο θα συγκρίνει τις δύο λίστες και θα εμφανίσει ποια ονόματα εντόπισε μόνο στην μία λίστα ή την άλλη, καθώς και εκείνα που βρήκε και στις δύο λίστες. Προφανώς, τα άτομα που δεν είναι και στις δύο λίστες, αλλά μόνο στη λίστα όσων ακολουθούμε, δεν μας ακολουθούν.

Πώς βελτιώνω το διάφανο μενού στο δεξί κλικ στα Windows 11

Τα εφέ διαφάνειας είναι διαθέσιμα στα Windows εδώ και πολλές εκδόσεις, από τα Vista και έπειτα. Σε κάθε νέα έκδοση, η Microsoft βελτιώνει αυτό το κομμάτι, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να μην υπάρχουν προβλήματα. Άλλωστε, πιθανώς, Windows χωρίς προβλήματα, δεν θα ήταν Windows.

Στα Windows 11, ακόμα και με ενεργή την επιλογή για διάφανα μενού, το αποτέλεσμα μερικές φορές δεν είναι τόσο καλό. Επιπλέον, η Microsoft δεν έχει προσθέσει ρυθμίσεις που να επιτρέπουν την παραμετροποίηση αυτών των εφέ.

Χρησιμοποιώντας το TranslucentFlyouts, μπορούμε να παραμετροποιήσουμε και να τροποποιήσουμε το διάφανο μενού στο δεξί κλικ, βελτιώνοντας έτσι την όψη του και την εμπειρία μας. Αρχικά, κατεβάζουμε το πρόγραμμα από τη σελίδα του, πατώντας “TranslucentFlyouts.Win32.V3.x64.rar”.

Μόλις τρέξουμε την εφαρμογή, θα ξεκινήσει τη λήψη και φόρτωση κάποιων αρχείων.

Έπειτα, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα, κατεβάζουμε το “TranslucentFlyoutsConfigV1.4.0.zip” και το αποσυμπιέζουμε στον ίδιο φάκελο με το TranslucentFlyouts.

Στη συνέχεια, τρέχουμε το αρχείο “TranslucentFlyoutsConfig.exe”, πραγματοποιούμε τις αλλαγές που θέλουμε στο μενού στο δεξί κλικ, και πατάμε “Apply”.

Αν θέλουμε να επαναφέρουμε το μενού στην προεπιλεγμένη κατάσταση που ορίζουν τα Windows 11, πατάμε “Reset All” και “Apply”

Πώς μετατρέπω ένα αρχείο “.jfif” σε “.jpg”

Το JFIF δεν είναι τόσο ευρέως αναγνωρισμένο όσο το JPG ή το PNG. Αν και χρησιμοποιείται συνήθως στην ψηφιακή φωτογραφία, αυτή η μορφή εικόνας είναι παραλλαγή της μορφής JPEG. Πρόκειται για bitmap που χρησιμοποιεί συμπίεση εικόνας JPEG.

Αν και ως μορφή δεν αποτελεί πρόβλημα, το γεγονός ότι δεν είναι τόσο διαδεδομένη δημιουργεί ορισμένα. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις, τα αρχεία εικόνας που κατεβάζουμε από διάφορες ιστοσελίδες έχουν την επέκταση αρχείου “.jfif” και έτσι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε, ή να τα ανεβάσουμε σε ποικίλες πλατφόρμες.

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να μετατρέψουμε ένα αρχείο “.jfif” σε “.jpg”. Αρχικά, όπως είπαμε, το JFIF είναι παραλλαγή του JPEG. Οπότε, πολλές φορές, αρκεί απλά να αλλάξουμε την επέκταση του αρχείου.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο και διαλέγουμε “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αντικαθιστούμε το “jfif” με “jpg” και πατάμε “OK”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο” στο οποίο κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Αν όλα έχουν πάει καλά, τότε θα μπορούμε να δούμε την προεπισκόπηση του αρχείου και θα έχουμε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε κανονικά.

Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται η προεπισκόπηση του αρχείου, τότε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, και αυτήν τη φορά αντικαθιστούμε το “jpg” με “jfif”. Έπειτα, χρησιμοποιούμε κάποιο εργαλείο όπως το Convertio, για να μετατρέψουμε την εικόνα από “*.jfif” σε “*jpg”.

Πώς αποθηκεύω κινούμενα GIF με το PowerPoint

Οι κινούμενες GIF εικόνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και μπορούμε να τις βρούμε σε πολλές τοποθεσίες στο διαδίκτυο. Στο PCSteps έχουμε δημοσιεύσει δεκάδες τέτοιες εικόνες στα άρθρα μας.

Όταν πρόκειται για κάποια εικόνα που είναι διαθέσιμη online, συνήθως, μπορούμε να την κατεβάσουμε κάνοντας δεξί κλικ πάνω της και επιλέγοντας την αποθήκευση ή λήψη της εικόνας.

Ωστόσο, τι γίνεται αν εντοπίσουμε ένα κινούμενο GIF σε κάποιο αρχείο παρουσίασης διαφανειών του PowerPoint; Υπάρχουν δύο τρόποι να αποθηκεύσουμε αυτή την εικόνα ως ξεχωριστό αρχείο.

Η πιο απλή μέθοδος είναι να επιλέξουμε την εικόνα, να κάνουμε δεξί κλικ, και να πατήσουμε το “Αποθήκευση ως εικόνας”.

Κάποιες φορές, δεν είναι δυνατό να αποθηκεύσουμε την κινούμενη GIF εικόνα με τον παραπάνω τρόπο. Κάτι τέτοιο, μπορεί να ισχύει σε PowerPoint αρχεία τα οποία είναι κλειδωμένα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο του PowerPoint και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αντικαθιστούμε το “pptx” με “zip” και πατάμε “OK”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Έπειτα, αποσυμπιέζουμε το αρχείο ZIP που δημιουργήσαμε και θα βρούμε το GIF στη διαδρομή “ΟΝΟΜΑ_ΑΡΧΕΙΟΥ\ppt\media”.

Πώς συγκρίνω δύο στήλες στο Microsoft Excel

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να συγκρίνουμε δύο στήλες στο Excel είναι πολλοί. Αντίστοιχα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι πιο εύκολες και αποτελεσματικοί μέθοδοι είναι η χρήση των συναρτήσεων IF και EXACT, και η μορφοποίηση υπό όρους.

Σύγκριση με τη συνάρτηση IF

Αρχικά, μπορούμε να εισάγουμε τη συνάρτηση IF σε μία τρίτη στήλη, δίπλα από τις δύο που θέλουμε να συγκρίνουμε, και να ζητήσουμε από τη συνάρτηση να επιστρέφει την τιμή “TRUE” όταν τα δεδομένα είναι ίδια, ή την τιμή “FALSE” αν δεν είναι ίδια.

Προφανώς, μπορούμε στη θέση των “TRUE” και “FALSE” να χρησιμοποιήσουμε όποιες τιμές εμείς θέλουμε, ακόμη και emoji. Επίσης, ο έλεγχος μπορεί να είναι οποιαδήποτε σύγκριση.

Χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση EXACT

Σε αντίθεση με την IF, η EXACT συγκρίνει μόνο την ισότητα των δεδομένων που λαμβάνει. Επιπλέον, είναι ευαίσθητη ως προς την κεφαλαιοποίηση των χαρακτήρων και απαιτεί τα δεδομένα που συγκρίνει να είναι ακριβώς ίδια, ώστε να επιστρέψει “TRUE”.

Για παράδειγμα, μία IF που συγκρίνει τα “PCSteps” και “PCSTEPS” θα γράψει στο κελί “TRUE”, καθώς οι δύο λέξεις είναι ίδιες, και ας γράφονται με διαφορετικό συνδυασμό πεζών και κεφαλαίων.

Από την άλλη, η EXACT θα επιστρέψει “FALSE” αν συγκρίνει τα “PCSteps” και “PCSTEPS”, ενώ θα δώσει την τιμή “TRUE” κατά τη σύγκριση των “PCSteps” και “PCSteps”.

Σύγκριση με τη μορφοποίηση υπό όρους

Με τη βοήθεια της μορφοποίησης υπό όρους, μπορούμε να οπτικοποιήσουμε τη σύγκριση των στηλών. Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά της στήλης στην οποία έχουμε εισάγει τη συνάρτηση για τη σύγκριση των δεδομένων των άλλων δύο στηλών.

Στη συνέχεια, από την “Κεντρική” καρτέλα πατάμε το “Μορφοποίηση υπό όρους” και επιλέγουμε το “Δημιουργία κανόνα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το “Μορφοποίηση μόνο των κελιών που περιέχουν”. Μετά, στην ενότητα “Μορφοποίηση μόνο των κελιών με” επιλέγουμε το “Τιμή κελιού” και το “ίσο με”, ενώ στο τρίτο πλαίσιο πληκτρολογούμε “TRUE”, ή την τιμή που έχουμε χρησιμοποιήσει στην IF.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Μορφοποίηση”, διαμορφώνουμε το κελί όπως επιθυμούμε, και πατάμε “OK”.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλαπλούς κανόνες, ώστε να οπτικοποιήσουμε το αποτέλεσμα της σύγκρισης των δύο στηλών.

QuickSteps#329 - Μπλοκάρισμα Περιεχομένου Και Ακόλουθοι Στο Instagram, Μετατροπή Αρχείων JFIF Σε JPG

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Tablet Με Android, Windows, iOS, €56-€1.199 Σεπτέμβριος 2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#343 - Κρύψιμο Ενημερώσεων Και Gemini Ως Εφαρμογή Στα Windows 11, Σχόλια Σε Ιστορίες Στο Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20240907 - 30 Χρόνια PlayStation, Η Πρώτη Live-Action Ταινία Minecraft, Τα Πάντα Για Το Acer Nitro Blaze 7
GamingSteps