Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #10: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #10: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα απενεργοποιούμε την αδρανοποίηση στα Windows 10 και βγάζουμε screenshot την οθόνη σύνδεσης του υπολογιστή μας. Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε το Wi-Fi όσο κάνουμε χρήση του Ethernet, μεταφράζουμε τη ροή ειδήσεων στο Facebook, και συμβουλευόμαστε site προκειμένου να ελέγξουμε την ασφάλεια των συνδέσμων. Τέλος, μαθαίνουμε συντομεύσεις με το Shift αλλά και πώς ν’ ακούμε μουσική με το ένα αυτί.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση της αδρανοποίησης στα Windows

Αρκετοί χρήστες συγχέουν την αδρανοποίηση (Hibernate) με την αναστολή λειτουργίας (Sleep mode).

Και οι δύο καταστάσεις παίρνουν ένα “στιγμιότυπο” από τα αρχεία και τους drivers του υπολογιστή μας τη δεδομένη στιγμή και τα αποθηκεύουν.

Η αναστολή λειτουργίας αποθηκεύει τα δεδομένα στη μνήμη RAM, ενώ η αδρανοποίηση στον δίσκο εκκίνησης (Boot drive), είτε αυτός είναι SSD είτε HDD. Με αυτόν τον τρόπο, ο υπολογιστής ξεκινάει πολύ πιο γρήγορα.

Η αδρανοποίηση έχει σχεδιαστεί κυρίως για laptop, γιατί προσφέρει τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα, είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός κι αν χρειαζόμαστε απεγνωσμένα αποθηκευτικό χώρο.

Γεμίζει ο Δίσκος Ανεξέλεγκτα? Οι Πιθανοί Ένοχοι

Αν γεμίζει ο δίσκος των Windows χωρίς προφανή αιτία – πχ χωρίς να έχουμε εγκαταστήσει προγράμματα ή να κατεβάζουμε ταινίες – καλό είναι να το ψάξουμε,…

Όπως προείπαμε, αυτή η “κατάσταση” δεσμεύει χώρο από τον δίσκο μας για το αρχείο hiberfil.sys. Πιο συγκεκριμένα, το μέγεθος που καταλαμβάνει αναλογεί στο 75% της RAM μας.

Δηλαδή αν έχουμε 16 GB Ram, το αρχείο hiberfil.sys θα δεσμεύσει 12 GB, αν έχουμε 8 GB, θα δεσμεύσει 6 GB, κοκ. Φυσικά, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέγεθος του αρχείου.

Αυτό βέβαια μπορεί να μην μας ενδιαφέρει τόσο πολύ, αν έχουμε HDD με αρκετό αποθηκευτικό χώρο για το λειτουργικό. Αν όμως χρησιμοποιούμε SSD, προφανώς μετράμε το κάθε GB.

Για να απενεργοποιήσουμε την αδρανοποίηση, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Γράφουμε στην αναζήτηση των Windows “cmd”, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο “Γραμμή εντολών” και επιλέγουμε “Εκτέλεση ως διαχειριστής” ή “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”, ανάλογα με την έκδοση των Windows.

Στη γραμμή εντολών που θα ανοίξει, γράφουμε την παρακάτω φράση, με τα κενά ακριβώς όπως τα βλέπουμε, και πατάμε Enter:

powercfg.exe /hibernate off

Εφόσον το κάνουμε σωστά, δεν θα δεχτούμε κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης, αυτή είναι η προεπιλεγμένη συμπεριφορά του συστήματος.

Αν θέλουμε να ξαναενεργοποιήσουμε την αδρανοποίηση, τότε γράφουμε αντίστοιχα:

powercfg.exe /hibernate on

Πώς να βγάλουμε screenshot την οθόνη σύνδεσης και κλειδώματος στα Windows 10

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να βγάλουμε Screenshot αυτές τις οθόνες, παρόλο που είναι οι περισσότερο αδιάφορες. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι επειδή έχουμε κάποιο πρόβλημα και χρειαζόμαστε αυτό το στιγμιότυπο για να δείξουμε κάτι.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, δεν θα το καταφέρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, πατώντας δηλαδή Windows Key + Print Screen ή Alt + Print Screen.

Για να βγάλουμε Screenshot την οθόνη σύνδεσης ή κλειδώματος, αρκεί απλά να πατήσουμε το κουμπί Print Screen…

…και μετά να κάνουμε Ctrl + V (επικόλληση)…

…στη Ζωγραφική ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα για επεξεργασία εικόνας διαθέτουμε.

Πώς να απενεργοποιήσουμε το Wi-Fi όταν χρησιμοποιούμε Ethernet

Το Wi-Fi, όπως και το Ethernet, έχουν τα αρνητικά και θετικά τους, τα οποία τα έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο οδηγό.

Να Βάλω Ασύρματο Ίντερνετ ή Καλώδιο Ethernet? Υπέρ και Κατά

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ασύρματο ίντερνετ, οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν προτίμηση σε αυτό, κυρίως για τις φορητές συσκευές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και…

Αν χρησιμοποιούμε και τα δύο εναλλάξ – πχ σε ένα laptop – θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα Windows 10 δεν απενεργοποιούν το Wi-Fi κατά τη χρήση του Ethernet, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μπαταρία χωρίς λόγο.

Για να ρυθμίσουμε τα Windows 10 να απενεργοποιούν αυτόματα το Wi-Fi όταν χρησιμοποιούμε Ethernet, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Καταρχήν, βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet με Wi-Fi. Πηγαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου και στην κατηγορία “Δίκτυο και Internet” επιλέγουμε το “Προβολή κατάστασης δικτύου και εργασιών”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε στην τρέχουσα σύνδεση Wi-Fi…

…και στη συνέχεια επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Αμέσως μετά, στην προεπιλεγμένη καρτέλα “Δίκτυο” και πατάμε “Παράμετροι”.

Τέλος, κατευθυνόμαστε στην καρτέλα “Για προχωρημένους”, όπου επιλέγουμε “Απενεργοποίηση μετά από ενσύρματη σύνδεση” και πατάμε “Ενεργοποίηση”.

Προσοχή: Μπορεί η επιλογή “Απενεργοποίηση μετά από ενσύρματη σύνδεση” να μην εμφανίζεται, καθώς δεν υποστηρίζεται από τον προσαρμογέα (adapter) ασύρματου δικτύου μας, όπως στο παράδειγμα

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να κατεβάσουμε ένα τρίτο πρόγραμμα για την ίδια δουλειά, όπως το BridgeChecker.

Το αρνητικό είναι ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δωρεάν, αν και μπορούμε να δοκιμάσουμε τη δωρεάν έκδοση των 30 ημερών πριν αποφασίσουμε να το αγοράσουμε.

Πώς να μεταφράσουμε τη ροή ειδήσεων στο Facebook

Το Facebook μας δίνει ορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τη γλώσσα που θα εμφανίζονται οι αναρτήσεις στον τοίχο μας. Μπορεί να μας φανούν χρήσιμες, ειδικά αν θέλουμε να εξασκηθούμε σε μια δεύτερη γλώσσα.

Για να δούμε αυτές τις επιλογές, πηγαίνουμε στο βελάκι που βρίσκεται πάνω δεξιά και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε “Γλώσσα”.

Μας δίνονται τρεις επιλογές όσον αφορά τις “Προτιμήσεις των μεταφράσεων στις Ενημερώσεις”, τις οποίες αναλύουμε παρακάτω.

Σε ποια γλώσσα θέλετε να μεταφράζονται οι ανακοινώσεις σας?

Μας επιτρέπει να επιλέξουμε μόνο μια γλώσσα. Θεωρητικά, θα έπρεπε να επιλέξουμε τη μητρική μας γλώσσα, αλλά αν θέλουμε να εξασκηθούμε σε μια άλλη, όπως πχ. τα Ιταλικά, μπορούμε να επιλέξουμε αυτή ή όποια άλλη επιθυμούμε.

Ποιες γλώσσες καταλαβαίνετε?

Σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή, εδώ μπορούμε να βάλουμε πολλαπλές γλώσσες. Ανάλογα με το ποιες θα επιλέξουμε, σε αυτές τις γλώσσες δεν θα μας δίνεται η δυνατότητα μετάφρασης της δημοσίευσης.

Ποιες γλώσσες δεν θέλετε να μεταφράζονται αυτόματα?

Όπως και πριν, έτσι και εδώ μπορούμε να επιλέξουμε παραπάνω από μια γλώσσα.

Ανάλογα με το ποιες θα διαλέξουμε, οι δημοσιεύσεις σε αυτές δεν θα μεταφράζονται αυτόματα (στην γλώσσα που επιλέξαμε στην πρώτη επιλογή), αλλά θα εμφανίζεται ένα κουμπί μετάφρασης.

Site για να ελέγξουμε αν οι σύνδεσμοι είναι ασφαλείς

Υπάρχουν πάρα πολλά μέσα από τα οποία μπορεί κάποιος να κολλήσει έναν ιό. Ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου το Facebook πρωτοστατεί, είναι πολύ εύκολο για κάποιον hacker ή spammer να μας ξεγελάσει στέλνοντάς μας έναν ψεύτικο σύνδεσμο.

Εκτός βέβαια από το Facebook, υπάρχουν το Twitter, τα email, τα SMS, και οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας, αν δεν προσέχουμε.

Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί πατώντας ένα link που δεν είναι ασφαλές είναι να κολλήσουμε ένα ransomware.

Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες, που σκοπό έχουν να ελέγχουν τα link που θέλουμε και να μας λένε αν είναι ασφαλή.

Δύο από τα καλύτερα είναι το AVG Threatlabs και το Kaspersky VirusDesk.

Και στις δύο περιπτώσεις, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε το link που θέλουμε να ελέγξουμε, να το κάνουμε επικόλληση, και να πατήσουμε “Check” στο πρώτο ….

…και “Scan”, αν επιλέξαμε τη δεύτερη σελίδα.

Ωστόσο, αν δεν εμπιστευόμαστε για οποιοδήποτε λόγο τα αποτελέσματα των προηγούμενων ιστοσελίδων, υπάρχουν και εναλλακτικές, όπως είναι το ScanURL, το PhishTank, και το Google Transparency Report.

Τέλος, σταθερή αξία και για τον έλεγχο συνδέσμων είναι και το VirusTotal.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου με Shift στα Windows

Αν θέλουμε να είμαστε γρήγοροι και παραγωγικοί, θα πρέπει να ξεχάσουμε την ύπαρξη του ποντικιού, και να μάθουμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα από το πληκτρολόγιο.

Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα μας γλυτώσει χρόνο, αλλά απαιτεί και λιγότερο κόπο από το να κάνουμε παραπάνω κλικ με το ποντίκι.

Αν θέλετε να μάθετε τις περισσότερες και πιο σημαντικές συντομεύσεις του πληκτρολογίου, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Οι Πιο Χρήσιμες Συντομεύσεις Πληκτρολογίου Στα Windows 10 Α2
Συντομεύσεις Πληκτρολογίου για Windows, Browser, και Όχι Μόνο

Το ποντίκι είναι ένας βολικός τρόπος για τον χειρισμό του υπολογιστή, δεν είναι όμως ο ταχύτερος δυνατός. Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου είναι συνδυασμοί πλήκτρων οι οποίοι…

Σ’ αυτό το άρθρο θα μάθουμε μερικές χρήσιμες συντομεύσεις που μπορούμε να κάνουμε με το Shift.

  • Ctrl+ Shift + V: Επικόλληση χωρίς μορφοποίηση του κειμένου.

  • Ctrl + Shift + Esc: Ανοίγει τη Διαχείριση Εργασιών.

  • Ctrl + Shift + αριστερό κλικ σε ένα πρόγραμμα: Ανοίγει το πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή.

  • Windows Key + Shift+ αριστερό/δεξί βελάκι: Εναλλαγή παραθύρων ανάμεσα σε δύο/τρεις/περισσότερες οθόνες.

  • Αριστερό Alt + Αριστερό Shift + Num Lock: Ανοίγει/κλείνει τα κουμπιά του ποντικιού.

  • Shift + Delete: Διαγράφει μόνιμα έναν φάκελο.

Ακούστε μουσική από το ένα ακουστικό στο Android

Υπάρχει περίπτωση να ακούμε μουσική μόνο από το ένα αυτί, είτε επειδή το ένα ακουστικό έχει χαλάσει και δεν έχουμε προλάβει να πάρουμε καινούργια, ίσως επειδή έχουμε κάποιο πρόβλημα στο ένα αυτί, ή για οποιοδήποτε άλλον λόγο.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, θέλουμε μονοφωνικό ήχο, αλλιώς θα χάνουμε ηχητική πληροφορία από το κανάλι που δεν ακούμε. Για να αλλάξουμε τον ήχο από στερεοφωνικό σε μονοφωνικό στο Android, ακολουθούμε τα βήματα που φαίνονται παρακάτω.

Αφού πάμε στις ρυθμίσεις, επιλέγουμε “Προσβασιμότητα”.

Στη συνέχεια πατάμε “Ακοή”.

Τέλος, πατάμε το κουτάκι που βρίσκεται κάτω-κάτω και γράφει “Μονοφωνικός ήχος”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps