Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Πώς Κάνω Πλήρη Διαγραφή Driver Στα Windows

Πώς Κάνω Πλήρη Διαγραφή Driver Στα Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι κατασκευαστές συσκευών ενημερώνουν τους drivers αρκετά συχνά – ειδικά αν πρόκειται για κάρτες γραφικών – και αρκετοί από εμάς εγκαθιστούμε άμεσα τις νέες ενημερώσεις. Έτσι, καθώς περνάει ο καιρός, η εγκατάσταση των Windows ενδέχεται να γεμίσει με παλιούς drivers που δεν χρειαζόμαστε πλέον. Δείτε στη συνέχεια πώς μπορούμε να κάνουμε διαγραφή driver για να ελευθερώσουμε χώρο στον δίσκο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι οι drivers

Όταν συνδέουμε μία νέα συσκευή στον υπολογιστή μας, τα Windows μας ενημερώνουν ότι τα προγράμματα οδήγησης εγκαταστάθηκαν επιτυχώς. Άλλες φορές ίσως προσέξουμε ότι κάποιος driver ενημερώθηκε από το Windows Update, ή ίσως κάποιο πρόγραμμα να μας ζητήσει ενημέρωση στους νεότερους drivers.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ο πιο αρχάριος χρήστης έχει ακούσει τη λέξη “driver” τουλάχιστον μία φορά κατά τη διεπαφή του με τον υπολογιστή.

Ίσως γνωρίζετε, λοιπόν, ότι οι drivers είναι απαραίτητοι για έναν υπολογιστή, εφόσον επιτρέπουν στις συσκευές μας να επικοινωνήσουν με το λειτουργικό σύστημα.

Πριν εξηγήσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε διαγραφή driver, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο πώς χειρίζονται τα Windows τα προγράμματα οδήγησης.

Driver Store

Από τα Windows Vista και μετά, η Microsoft έχει ενσωματώσει σε όλες τις εκδόσεις των Windows το Driver Store.

Το άκουσμά του παραπέμπει ίσως σε κάτι αντίστοιχο του Play Store, όμως δεν έχει καμία σχέση. Δεν πρόκειται για κάποιο online κατάστημα, απ' το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε drivers, όπως για παράδειγμα το Windows Store που προσφέρει εφαρμογές.

Αντίθετα, είναι ένας απλός φάκελος στα Windows, ο οποίος περιέχει πακέτα από drivers της Microsoft και τρίτων κατασκευαστών. Ο φάκελος αυτός βρίσκεται στον σκληρό μας δίσκο, και πιο συγκεκριμένα στην εξής διαδρομή:

%SystemRoot%\System32\DriverStore

Όλα τα πακέτα των driver αποτελούνται από πολλαπλά αρχεία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα αρχείο INF.

Αυτό το αρχείο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εγκατάσταση συσκευών. Με άλλα λόγια, τα Windows το χρησιμοποιούν για να εγκαταστήσουν τον εκάστοτε driver.

Όλα τα υπόλοιπα αρχεία μέσα σε ένα πακέτο με drivers είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι, αν λείπει κάποιο από αυτά, το πακέτο δεν θα μπορεί να μεταφερθεί στο Driver Store.

Τι συμβαίνει όταν εγκαθιστούμε έναν driver;

Όπως αναφέραμε, όταν ένα πακέτο προγραμμάτων οδήγησης αντιγράφεται στο Driver Store, τα Windows ελέγχουν το αρχείο INF και αντιγράφουν μόνο τα αρχεία τα οποία περιέχει.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται “staging”. Πριν μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε κάποια νέα συσκευή, θα πρέπει να προηγηθεί το staging των προγραμμάτων οδήγησης στον φάκελο Driver Store.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν αναφερόμαστε σε staging των driver και σε εγκατάσταση driver, εννοούμε δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες.

Το staging λοιπόν έχει να κάνει με την επαλήθευση και επικύρωση του πακέτου προγραμμάτων οδήγησης. Κατά την πρώτη διαδικασία, τα Windows επαληθεύουν την ψηφιακή υπογραφή του driver.

Έπειτα, ξεκινάει η επικύρωση του πακέτου. Σε αυτό το κομμάτι, το λειτουργικό σύστημα ελέγχει αν το αρχείο INF είναι συντακτικά σωστό, και έπειτα επικυρώνει ότι όλα τα υπόλοιπα αρχεία που αναφέρει βρίσκονται μέσα στο πακέτο.

Μόλις το πακέτο περάσει τους ελέγχους, αντιγράφεται μέσα στο Driver Store. Από εκεί και έπειτα, τα Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πακέτο των driver, έτσι ώστε να αναγνωρίσουν αυτόματα την εκάστοτε συσκευή που θα συνδέσουμε στο σύστημα.

Πότε πρέπει να γίνει διαγραφή driver στα Windows;

Κατά την ενημέρωση και εγκατάσταση νέων driver στο σύστημα, τα Windows δεν διαγράφουν τους παλιούς. Έτσι, το Driver Store θα γεμίσει μετά από κάποιο διάστημα με ένα σωρό από άχρηστους drivers.

Αυτοί οι παλιοί drivers συνήθως πιάνουν αρκετό χώρο στο σύστημά μας, που μπορεί να υπερβαίνει και τα 3 ή 4GB.

Ειδικά αν πρόκειται για κάρτες γραφικών, συνήθως το μέγεθος των driver τους ξεπερνά τα 200MB έκαστος.

Εφόσον τα προγράμματα οδήγησης στις κάρτες γραφικών ανανεώνονται αρκετά συχνά, είναι πολύ εύκολο να φτάσουν να πιάνουν 2GB ή παραπάνω μόνο για αυτού του τύπου τους drivers.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να ξεφορτωνόμαστε τα άχρηστα προγράμματα οδήγησης, για να ελευθερώνουμε χώρο. Η διαγραφή driver στα Windows είναι ακόμα πιο χρήσιμη στους SSD, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, συγκριτικά με τους HDD δίσκους.

Φυσικά, όλα τα συστήματα είναι διαφορετικά, και αρκετοί χρήστες ενδέχεται να μην ενημερώνουν συχνά τους drivers τους.

Γι' αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε αν χρειαζόμαστε διαγραφή driver, είναι να πάμε στον φάκελο DriverStore και να πατήσουμε δεξί κλικ > Ιδιότητες.

Έπειτα, ελέγχουμε πόσο χώρο πιάνει στον δίσκο μας.

Αν βρίσκεται κοντά στο 1GB, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Στην περίπτωση που πιάνει από 2 έως 3GB, θα ήταν καλή ιδέα να προχωρήσουμε με την διαγραφή driver. Για πάνω από 3GB, θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσουμε το ξεκαθάρισμα.

Αντίγραφα ασφαλείας

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να αποβούν σωτήρια. Θα πρέπει πάντα να κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας, ειδικά όταν πρόκειται να πειράξουμε αρχεία συστήματος των Windows.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Professional
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro

Έχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…

Παρότι η διαδικασία που θα περιγράψουμε είναι απολύτως ασφαλής, ένα σημείο επαναφοράς θα μας λύσει τα χέρια σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.

Πώς κάνω διαγραφή driver στα Windows

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους το λειτουργικό μας επιτρέπει να διαγράψουμε παλιούς drivers. Όλα εξαρτώνται απ' το τι είδους drivers θέλουμε να σβήσουμε.

Διαγραφή παλιότερων εκδόσεων

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, όταν ενημερώνουμε κάποιον driver, τα Windows δεν σβήνουν τις παλιότερες εκδόσεις.

Αντίθετα, τις κρατάνε αποθηκευμένες στο Driver Store. Αυτό μπορεί να μας φανεί χρήσιμο, σε περίπτωση που θέλουμε να επαναφέρουμε τον παλαιότερο driver, είτε λόγω bug, είτε λόγω ασυμβατότητας.

Ωστόσο, αν τυχόν χρειαστεί ποτέ να επαναφέρουμε παλιότερη έκδοση, αυτή θα είναι η αμέσως προηγούμενη. Όλες οι υπόλοιπες είναι άχρηστες και μπορούμε να τις διαγράψουμε άφοβα.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την Εκκαθάριση Δίσκου των Windows. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε την επιλογή να κρατήσουμε κάποια από τις παλιότερες εκδόσεις των driver.

Για να ανοίξουμε το εργαλείο, πατάμε το κουμπί των Windows + R.

Στο παράθυρο της εκτέλεσης, πληκτρολογούμε “cleanmgr” και πατάμε ΟΚ.

Έπειτα πατάμε το κουμπί “Εκκαθάριση αρχείων συστήματος”.

Πλέον βλέπουμε μία λίστα με όλα τα στοιχεία που μπορούμε να διαγράψουμε. Ανάμεσά τους θα βρούμε το “Πακέτα προγραμμάτων οδήγησης συστήματος”, το οποίο και επιλέγουμε.

Πατώντας ΟΚ, θα ολοκληρωθεί η διαγραφή.

Σημειώνουμε ότι στη δική μας περίπτωση, το μέγεθος των παλιών driver ήταν μηδενικό, καθώς πρόκειται για καινούργια εγκατάσταση σε εικονική μηχανή.

Παλιές συσκευές

Αν ο υπολογιστής μας βρίσκεται κοντά μας για αρκετό καιρό, είναι βέβαιο ότι σ' αυτό το διάστημα θα έχουμε αλλάξει ουκ ολίγες περιφερειακές συσκευές, όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, ηχεία, και πάει λέγοντας.

Επιπλέον, πιθανόν να έχουμε αναβαθμίσει και τα υποσυστήματα του υπολογιστή, όπως την κάρτα γραφικών, ή να έχουμε εγκαταστήσει κάποια κάρτα ήχου.

Αυτές οι συσκευές εγκατέστησαν σίγουρα κάποιους drivers στο σύστημά μας. Αν δεν έχουμε κάνει πρόσφατα καθαρή εγκατάσταση στα Windows, τότε όλοι αυτοί οι drivers βρίσκονται στο Driver Store.

Ωστόσο, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται, είναι κρυμμένοι και δεν μπορούμε να τους δούμε. Για να τους διαγράψουμε, θα πρέπει πρώτα να τους εμφανίσουμε.

Εμφάνιση παλιών driver

Για να εμφανίσουμε τα παλιά προγράμματα οδήγησης, θα πρέπει να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών.

Κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη και επιλέγουμε Γραμμή Εντολών (Διαχειριστής).

Επειδή η Microsoft έχει αντικαταστήσει στην τελευταία έκδοση τη γραμμή εντολών με το Powershell, ενδέχεται να μην τη βρούμε με δεξί κλικ στην Έναρξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είτε επιλέγουμε το Windows PowerShell και προχωράμε κανονικά, είτε εναλλακτικά ψάχνουμε τη γραμμή εντολών από την αναζήτηση των Windows.

Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε επικόλληση το παρακάτω και πατάμε Enter.

SET DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1

Δεν θα εμφανιστεί κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης, όμως μπορούμε να κλείσουμε το παράθυρο και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Διαγραφή driver

Τώρα πλέον μπορούμε να δούμε τους παλιούς οδηγούς στη Διαχείριση Συσκευών. Για να την ανοίξουμε, πατάμε ξανά δεξί κλικ στην Έναρξη και την επιλέγουμε.

Από εκεί, επιλέγουμε “Προβολή > Εμφάνιση κρυφών συσκευών”.

Θα παρατηρήσουμε ότι κάποιες συσκευές φαίνονται γκριζαρισμένες. Αυτές είναι οι παλιές συσκευές μας, που δεν είναι πλέον ενεργές.

Αν κάποια συσκευή δεν τη χρησιμοποιούμε πλέον, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ πάνω της, και να επιλέξουμε “Κατάργηση εγκατάστασης συσκευής”.

Αυτή η μέθοδος έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν μας επιτρέπει να απεγκαταστήσουμε μαζικά όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να τις καταργήσουμε μία προς μία με δεξί κλικ.

Κάπου εδώ, μπαίνει στη μέση το DriverStore Explorer.

DriverStore Explorer

Αν θέλουμε να κάνουμε μαζική διαγραφή driver στα Windows, ή αν επιθυμούμε να κρατήσουμε μία ή δύο προηγούμενες εκδόσεις κάποιου driver, τότε καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν μας βολεύει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τρίτο πρόγραμμα. Ο λόγος για το DriverStore Explorer, ένα εργαλείο που μπορούμε να βρούμε στο CodePlex.

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το CodePlex, θα αναφέρουμε συνοπτικά ότι πρόκειται για μια σελίδα της Microsoft, που φιλοξενεί προγράμματα ανοικτού κώδικα. Κλείνοντας τη μικρή παρένθεση, να πούμε ότι η σελίδα φτάνει στο τέλος της ζωής της στις 6 Νοεμβρίου, αλλά θα μπορούμε να κατεβάσουμε όλα τα project της από το GitHub.

Για να κατεβάσουμε το DriverStore Explorer, ακολουθούμε αυτόν τον σύνδεσμο και επιλέγουμε το αρχείο .zip.

Έπειτα, αποσυμπιέζουμε το αρχείο στην τοποθεσία της αρεσκείας μας, κάνοντας δεξί κλικ πάνω του και να επιλέγοντας “Εξαγωγή όλων”.

Πλέον, μπορούμε να τρέξουμε το αρχείο Rapr.exe για να ανοίξουμε το εργαλείο. Φροντίζουμε να το τρέξουμε ως διαχειριστές, κάνοντας δεξί κλικ πάνω του.

Όπως βλέπουμε, έχουμε άμεση πρόσβαση σε όλα τα πακέτα driver που υπάρχουν στον υπολογιστή μας.

Διαγραφή driver

Το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε απευθείας όλους τους παλιούς drivers στα Windows. Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να πατήσουμε στο κουμπί “Select Old Drivers”.

Στο κάτω μέρος του παραθυρου θα δούμε τον χώρο που καταλαμβάνουν οι παλιοί driver στο σύστημά μας.

Στο παράδειγμά μας, ο χώρος αυτός είναι ελάχιστος, εφόσον η εγκατάσταση των Windows είναι σχετικά πρόσφατη. Σε παλαιότερα συστήματα, το μέγεθος αυτό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Πλέον μπορούμε να πατήσουμε “Delete Package” από το πάνελ δεξιά, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή.

Αν θέλουμε να διαγράψουμε κάποιον άλλον driver, δεν έχουμε παρά να τον επιλέξουμε και να ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να ελέγξουμε για διπλότυπα και να διαγράψουμε το πιο παλιό.

Εσείς διαγράψατε παλιά προγράμματα οδήγησης;

Το DriverStore Explorer είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να χειριστούμε παλιούς drivers στο σύστημά μας. Ωστόσο, αν θέλουμε έναν γρήγορο έλεγχο ή διαγραφή μικρού αριθμού από drivers, μπορούμε να βασιστούμε στα ενσωματωμένα εργαλεία των Windows για το καθάρισμα.

Εσείς κάνατε διαγραφή driver στα Windows σας; Πόσο χώρο εξοικονομήσατε στον δίσκο;

Αν γνωρίζετε κι άλλους τρόπους για να διαγράψουμε παλιούς drivers ή αν έχετε απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps