Το πολύμετρο είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία όταν ασχολούμαστε με ηλεκτρονικές κατασκευές, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να μετρήσουμε βασικά μεγέθη ενός κυκλώματος, και όχι μόνο. Σκοπός του σημερινού DIYsteps είναι να κατανοήσει ο χρήστης τι ακριβώς είναι το πολύμετρο και πού μπορεί να μας φανεί χρήσιμο. Στο τέλος του οδηγού πραγματοποιούμε και κάποιους δοκιμαστικούς ελέγχους, και θα δείξουμε ενδεικτικά πώς μπορούμε να κάνουμε μέτρηση με πολύμετρο σε μπαταρίες.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης DIYsteps, αρκεί να κάνετε κλικ εδώ.
Ηλεκτρικά κυκλώματα
Μπορεί να έχετε ακούσει αρκετές φορές τον όρο “ηλεκτρικό κύκλωμα”, όμως πόσοι από εσάς γνωρίζετε τι πραγματικά είναι; Οι περισσότεροι ίσως έχουμε στο μυαλό μας κάτι πολύπλοκο και δυσνόητο.
Άλλοι πάλι μπορεί να φαντάζονται κάποιου είδους εξωγήινης τεχνολογίας.
Στην πραγματικότητα, ένα ηλεκτρικό κύκλωμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διάταξη από την οποία μπορεί να διέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, ακόμα και κάτι πολύ απλό, όπως η σύνδεση μιας μπαταρίας σε ένα λαμπάκι LED, αποτελεί ένα κύκλωμα.
Για να είναι δυνατή η ροή ηλεκτρονίων, είναι απαραίτητο το ηλεκτρικό κύκλωμα να είναι κλειστό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει να διακόπτεται σε κανένα σημείο το κύκλωμα, δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχουν κενά.
Αν για παράδειγμα κόψουμε το σύρμα στην παραπάνω διάταξη που αναφέραμε, τότε θα σταματήσει η ροή του ρεύματος από την μπαταρία προς το LED, με αποτέλεσμα να μην ανάβει πια.
Τα βασικά στοιχεία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος είναι οι αγωγοί, η πηγή, και η ηλεκτρική συσκευή. Ξανά στο παράδειγμά μας, το σύρμα αποτελεί τον αγωγό απ' τον οποίο διέρχεται το ρεύμα και η πηγή μας είναι η μπαταρία. Η ηλεκτρική συσκευή που πρέπει να τροφοδοτηθεί με ρεύμα είναι το λαμπάκι LED.
Συνήθως υπάρχει και κάποιος διακόπτης On/Off, ο οποίος στην ουσία “κόβει” το κύκλωμα όταν βρίσκεται στο Off για να μην περνάει ρεύμα, ενώ το ξαναενώνει στο On.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το φως που μας μαθαίνουν στο σχολείο, όπου θεωρητικά θα έπρεπε να λέμε “άνοιξε τον διακόπτη” όταν σβήνουμε το φως, ή “κλείσε τον διακόπτη” όταν το ανάβουμε.
Όπως αντιλαμβάνεστε, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας – από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες – λειτουργούν χάρη στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύπαρξης των ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
Άλλα ηλεκτρικά κυκλώματα είναι αρκετά μεγάλα, όπως οι καλωδιώσεις στο σπίτι μας. Από την άλλη, υπάρχουν και κυκλώματα που δεν είναι καν ορατά με το μάτι, όπως για παράδειγμα το κύκλωμα ενός επεξεργαστή.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο για τα ηλεκτρικά κυκλώματα, αλλά για τις ανάγκες του οδηγού οι παραπάνω πληροφορίες θα μας καλύψουν. Περισσότερα για τα βασικά του ηλεκτρικού ρεύματος θα βρείτε στον αναλυτικό μας οδηγό:
Ηλεκτρισμός – Πώς Λειτουργεί το θεμέλιο της ΤεχνολογίαςΟ ηλεκτρισμός είναι πιθανότατα η σημαντικότερη εφεύρεση του ανθρώπου, και το θεμέλιο του σύγχρονου πολιτισμού. Όλοι διδαχτήκαμε στο σχολείο το πώς λειτουργεί ο ηλεκτρισμός, αλλά…
Τι είναι το πολύμετρο
Κάπου εδώ μπαίνει στη μέση – μεταφορικά και κυριολεκτικά – το πολύμετρο.
Πρόκειται για ένα όργανο, το οποίο μετράει την ένταση, την τάση, και την αντίσταση σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Εξ' ου και η ονομασία “πολύμετρο”, εφόσον μετράει πολλά και διάφορα μεγέθη που έχουν να κάνουν με το ρεύμα.
Τα μέρη ενός πολύμετρου
Το πολύμετρο αποτελείται από τρία βασικά μέρη:
- Την οθόνη
- Τον επιλογέα
- Τους ακροδέκτες
Ο επιλογέας βρίσκεται στο κέντρο του πολύμετρου και πρόκειται για έναν στρογγυλό διακόπτη. Ο διακόπτης αυτός μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το τι θέλουμε να μετρήσουμε (τάση, αντίσταση, κτλ) και σε ποια κλίμακα.
Έτσι, για να πραγματοποιήσουμε μέτρηση με πολύμετρο σε οποιοδήποτε από τα μεγέθη του ρεύματος που αναφέραμε, ξεκινάμε γυρνώντας τον επιλογέα στη σχετική μέτρηση.
Έπειτα, συνδέουμε τους ακροδέκτες σε συγκεκριμένα σημεία του κυκλώματος. Τέλος, βλέπουμε το αποτέλεσμα στην οθόνη του εργαλείου.
Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα πολύμετρα έχουν αποσπώμενους ακροδέκτες, τους οποίους πρέπει να συνδέσουμε στην κατάλληλη υποδοχή για να κάνουμε τη σωστή μέτρηση.
Κατηγορίες
Τα πολύμετρα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα αναλογικά και τα ψηφιακά.
Όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία, αναλογικό είναι το πολύμετρο που έχει αναλογική οθόνη, στην οποία η μέτρησή μας φαίνεται με βελόνα.
Αντίστοιχα, τα ψηφιακά πολύμετρα διαθέτουν οθόνη LCD. Είναι μάλιστα πιο διαδεδομένα, καθώς η μέτρηση στην ψηφιακή οθόνη είναι πιο ακριβής.
Πολύμετρα αυτόματης κλίμακας
Ανάλογα με τις δυνατότητες του πολύμετρου που διαθέτουμε, ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερος επιλογέας, ή να μην υπάρχουν οι διάφορες κλίμακες. Σε τέτοια περίπτωση, το πολύμετρο είναι αυτόματης κλίμακας (autoranging), που σημαίνει ότι αναγνωρίζει αυτόματα το εύρος της μέτρησης.
Όπως βλέπουμε και στην παραπάνω εικόνα, ο επιλογέας του πολύμετρου στα αριστερά έχει μόνο επτά ενδείξεις. Αν θέλουμε να μετρήσουμε για παράδειγμα την αντίσταση οποιουδήποτε κυκλώματος, γυρίζουμε τον διακόπτη στο Ω.
Αντίθετα, στο δεξιά εικονιζόμενο πολύμετρο ο επιλογέας έχει καμιά εικοσαριά θέσεις. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι η ένδειξη Ω έχει διάφορες υποενότητες (200M, 20M, 200K, κτλ). Εκεί θα πρέπει να γνωρίζουμε περίπου σε τι εύρος κυμαίνεται η αντίσταση που θα μετρήσουμε, έτσι ώστε να επιλέξουμε το σωστό.
Πώς κάνω μέτρηση με πολύμετρο
Η μέτρηση με πολύμετρο είναι αρκετά απλή διαδικασία.
Ξεκινάμε πάντα επιλέγοντας από τον επιλογέα το μέγεθος που θέλουμε να μετρήσουμε. Συνήθως μετράμε την τάση (V), την ένταση (A ή mA ή μA), ή την αντίσταση (Ω).
Γυρνώντας τον επιλογέα στην κατάλληλη ένδειξη
Από προεπιλογή, ο επιλογέας είναι στη θέση Off. Τα διαθέσιμα μεγέθη που μετράει ακόμα και το πιο φθηνό πολύμετρο περιγράφονται παρακάτω.
Να σημειώσουμε ότι σε κάθε πολύμετρο, τα μεγέθη συμβολίζονται με την αντίστοιχη μονάδα μέτρησης (πχ A για τη μέτρηση του ηλεκτρικού ρεύματος, που συμβολίζει τα Ampere).
Τάση
Η τάση του ρεύματος μετράται σε Volt (V) και μπορεί να είναι είτε συνεχής, είτε εναλλασσόμενη. Το πολύμετρο μετράει και τα δύο είδη.
Η συνεχής τάση (DCV) συμβολίζεται με μία διακεκομμένη και μία ευθεία γραμμή, ενώ η εναλλασσόμενη (ACV) με την γνωστή περισπωμένη. Οι συμβολισμοί φαίνονται αναλυτικά στην παρακάτω εικόνα.
Όπως βλέπουμε, για τη συνεχή τάση το πολύμετρό μας έχει μεγέθη από 200mV, έως και 300V. Αντίστοιχα, για τη μέτρηση της εναλλασσόμενης τάσης διαθέτει μεγέθη της τάξεως των 200V και 300V.
Ανάλογα με το πολύμετρο που έχουμε, οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν.
Γενικότερα, η μέτρηση της τάσης είναι η πιο συνηθισμένη μέτρηση με πολύμετρο. Μερικά παραδείγματα για το πού μπορεί να μας φανεί χρήσιμη, είναι τα εξής:
- Έλεγχος της τάσης ενός τροφοδοτικού υπολογιστή (laptop ή desktop)
- Επιβεβαίωση ότι κάποιο κύκλωμα παίρνει αρκετό ρεύμα
- Έλεγχος της τάσης σε διάφορα μέρη ενός κυκλώματος
- Μέτρηση με πολύμετρο της τάσης μιας μπαταρίας, ενός καλωδίου, πολύπριζου, ή κάποιας πρίζας του σπιτιού
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την τάση του ρεύματος μπορούμε να τη μετρήσουμε μόνο αν περνάει ρεύμα μέσα στο κύκλωμα. Για παράδειγμα, για να μετρήσουμε ένα πολύπριζο, πρέπει να το βάλουμε πρώτα στην πρίζα.
Ένταση ηλεκτρικού ρεύματος
Η ένταση του ρεύματος μετράται σε Ampere, που προφέρεται ως “Αμπέρ” και συμβολίζεται με το γράμμα Α.
Στο δικό μας πολύμετρο, οι τιμές του κυμαίνονται από 2000μA (=0,002A) έως 200mA (=0,2A).
Αντίστοιχα και για την ένταση, μπορούμε να μετρήσουμε συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα. Οι συμβολισμοί με τις γραμμές παραμένουν ίδιοι.
Η μέτρηση με πολύμετρο της έντασης μπορεί να μας φανεί χρήσιμη στις εξής περιπτώσεις:
- Για να δούμε πόση ισχύ χρειάζεται το κύκλωμα
- Να επιβεβαιώσουμε ότι λειτουργεί σωστά ένα κύκλωμα
- Να ελέγξουμε την απόδοση ενός τροφοδοτικού
- Επιβεβαίωση ότι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες φορτίζουν με σωστούς ρυθμούς
- Να υπολογίσουμε προσεγγιστικά τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας ή τον χρόνο επαναφόρτισης
- Να διαγνώσουμε τυχόν προβλήματα σε κάποιο κύκλωμα
Ηλεκτρική αντίσταση
Το σύμβολο Ω στη μέτρηση με πολύμετρο χρησιμοποιείται για την αντίσταση ενός κυκλώματος, η οποία μετράται σε Ohm.
Μια τέτοια μέτρηση με πολύμετρο μπορεί να μας χρησιμεύσει για:
- Να ελέγξουμε τα χαρακτηριστικά κάποιου αντιστάτη
- Να μετρήσουμε την αντίσταση ενός κυκλώματος
Σε αντίθεση με την τάση, για να μετρήσουμε την αντίσταση ενός κυκλώματος, θα πρέπει να μην περνάει ρεύμα από τη συσκευή ή ότι άλλο μετράμε. Ομοίως και για τους αντιστάτες, μπορούμε να πάρουμε ακριβείς μετρήσεις μόνο πριν τους συγκολλήσουμε στο κύκλωμα.
Άλλα μεγέθη
Ορισμένα πιο εξειδικευμένα και ακριβά πολύμετρα ενδέχεται να έχουν επιλογές και για τη μέτρηση άλλων μεγεθών, όπως συχνότητα, χωρητικότητα, υγρασία και θερμοκρασία, και διάφορα άλλα.
Ωστόσο, στις απλές DIY κατασκευές που θα δούμε στο μέλλον, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστούμε κάτι από τα παραπάνω.
Οδηγός αγοράς πολύμετρου
Στην αγορά υπάρχουν πολύμετρα από μερικά ευρώ…
…έως μερικές εκατοντάδες ευρώ.
Πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός από αυτά, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας κάποια πράγματα.
Όσον αφορά την τιμή, για ερασιτεχνική χρήση δεν θα χρειαστούμε κάποιο ακριβό πολύμετρο. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας άνετα με μια συσκευή κόστους κάτω των 20€.
Θα πρέπει να φροντίσουμε να έχει οθόνη LCD, καθώς οι μετρήσεις θα είναι πιο ακριβείς. Οι LCD οθόνες είναι χαρακτηριστικό που υπάρχει ακόμα και στα πιο φθηνά μοντέλα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέξουμε αναλογικό πολύμετρο.
Επόμενο χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι η αυτόματη ανίχνευση κλίμακας. Είναι σίγουρα πιο εύκολο να κάνουμε μετρήσεις με τέτοια πολύμετρα, απ' ό,τι με τα απλά. Ωστόσο, τέτοια πολύμετρα ανεβάζουν λίγο περισσότερο την τιμή του προϊόντος.
Τέλος, υπάρχουν και διάφορες μάρκες που μπορούμε να έχουμε υπόψη.
Τα UNI-T, για παράδειγμα, είναι πολύμετρα κινέζικης κατασκευής και αποτελούν τις πιο οικονομικές προτάσεις της αγοράς για εντελώς ερασιτεχνική χρήση, με αρκετά αξιόπιστες μετρήσεις.
Το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να ξοδέψουμε για ένα πολύμετρο είναι στα 10€.
Πολύμετρα των 2€ και 3€ είναι συνήθως εντελώς αναξιόπιστα.
Αξίζει βέβαια να πάμε στο λίγο πιο εξελιγμένο μοντέλο UNI-T UT-33D στα 13€, το οποίο και προτείνουμε για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί ερασιτεχνικά και να μάθει τα βασικά.
Το συγκεκριμένο πολύμετρο διαθέτει αποσπώμενους ακροδέκτες, φωτιζόμενη οθόνη, μνήμη για να αποθηκεύσουμε κάποια μέτρηση, και έξοδο ήχου για τον έλεγχο συνέχειας.
Για ακόμα πιο εξειδικευμένες λειτουργίες, καθώς και για επαγγελματική χρήση, γράψτε μας στα σχόλια τα χρήματα που σκοπεύετε να διαθέσετε για να σας γίνουν οι κατάλληλες προτάσεις.
Ειδικές προφυλάξεις
Αρκετοί μπορεί να σκεφτούν ότι ένα πολύμετρο είναι ακίνδυνο, εφόσον δεν το διαπερνάει ρεύμα. Οπότε δεν χρειάζεται κανενός είδους προφύλαξη.
Ωστόσο, ο ναύτης του Αμερικανικού Ναυτικού που θα περιγράψουμε παρακάτω μάλλον θα διαφωνήσει, καθώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που… “πήγε” από πολύμετρο.
Για του λόγου το αληθές, ο άτυχος ναύτης ήθελε να μετρήσει την εσωτερική αντίσταση του σώματός του.
Για τον λόγο αυτόν, τρύπησε τα δάχτυλά του με τους ακροδέκτες ενός πολύμετρου, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η αντίσταση του δέρματος, και κράτησε έναν σε κάθε χέρι.
Το αποτέλεσμα ήταν η μπαταρία των μόλις 9V του πολύμετρου να διακόψει τους καρδιακούς παλμούς του, και να του προκαλέσει άμεσα ανακοπή. O συνδυασμός του πολύμετρου με τη μικρότερη αντίσταση του αίματος έναντι του δέρματος, ήταν που προκάλεσε τον θάνατό του.
Ο παραπάνω τρόπος είναι ένας απ' τους πιο ηλίθιους τρόπους για να πεθάνει κανείς, καθώς θέλει πολύ προσπάθεια για να σε σκοτώσει μια μπαταρία των 9V.
Ωστόσο, εξυπακούεται ότι όταν “παίζουμε” με το ρεύμα, παίρνουμε πάντα τις κατάλληλες προφυλάξεις. Το ίδιο ισχύει και στη χρήση του πολύμετρου.
Ποτέ δεν πρέπει να επιχειρούμε κάποια μέτρηση, αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για το τι πάμε να κάνουμε.
Εφιστούμε την προσοχή σας να μην χρησιμοποιήσετε το πολύμετρο απευθείας σε κάποια πρίζα του σπιτιού σας, ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή υψηλής τάσης.
Η τάση του ρεύματος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ επικίνδυνη, και το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Η μέτρηση με πολύμετρο στην πράξη – Έλεγχος μπαταρίας
Το θεωρητικό κομμάτι έλαβε τέλος. Επιτέλους ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πράξη. Για τις ανάγκες του οδηγού, χρησιμοποιήσαμε ένα απλό ψηφιακό πολύμετρο των 10€, χωρίς αποσπώμενους ακροδέκτες.
Η πιο απλή μέτρηση με πολύμετρο που μπορεί να κάνει κανείς, έτσι ώστε να εξοικειωθεί με τη χρήση του εργαλείου, είναι η συνεχής τάση μιας οποιασδήποτε μπαταρίας.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε αν η μπαταρία μας είναι ακόμα “ζωντανή” ή αν πρέπει να την αλλάξουμε.
Εμείς είχαμε κάποιες παλιές μπαταρίες στην άκρη.
Όχι, δεν τις κάνουμε συλλογή, απλώς είχαμε καιρό να επισκεφτούμε κάποιο σημείο ανακύκλωσης μπαταριών.
Σημειώνουμε ότι η μέτρηση με πολύμετρο της τάσης μιας μπαταρίας δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο, εκτός κι αν για κάποιον μυστήριο λόγο αποφασίσουμε να τρυπήσουμε τα δάχτυλά μας.
Μια κλασική μικρή μπαταρία AA ή AAA έχει τάση 1,5V. Συνήθως αναγράφεται στο πίσω μέρος της.
Ξεκινάμε, λοιπόν, ρυθμίζοντας τη σχετική ένδειξη σε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει πάνω από 1,5V. Στην περίπτωσή μας, είναι τα 2000mV (δηλαδή 2V).
Τοποθετούμε τον κόκκινο ακροδέκτη στη θετική πλευρά της μπαταρίας, και τον μαύρο ακροδέκτη στην αρνητική. Η πλευρές έχουν συνήθως σύμβολα + και – για να τις ξεχωρίζουμε.
Βλέπουμε τη μέτρηση που αναγράφεται στην οθόνη του πολύμετρου.
Όπως βλέπουμε, η μέτρηση είναι στα 1330mV, δηλαδή στα 1,33V. Εφόσον πρόκειται για χρησιμοποιημένη μπαταρία, είναι λογικό να μην φτάνει πλέον τα 1,5V των προδιαγραφών της.
Αν ρυθμίσουμε τον διακόπτη σε περισσότερα V και επαναλάβουμε τη μέτρηση, πχ στα 20V, πάλι θα δείξει κάποια τιμή το πολύμετρο.
Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά η μέτρηση δεν έχει τόσα δεκαδικά ψηφία όπως πριν, οπότε έχει μικρότερη ακρίβεια. Αντίστοιχα, αν ανεβάσουμε κι άλλο την κλίματα στα 200 V, βλέπουμε ότι η ακρίβεια μειώνεται ακόμα περισσότερο, με μέτρηση στα 1.3V.
Αντίθετα, αν ρυθμίσουμε ένα μέγεθος μικρότερο απ' αυτό που θέλουμε να μετρήσουμε, το πολύμετρο δεν θα δείξει κάποια τιμή. Για παράδειγμα, βάζουμε τον επιλογέα στην τιμή 200mV και ξαναμετράμε την ίδια μπαταρία.
Βλέπουμε ότι αναγράφεται η τιμή “1” στην αριστερή πλευρά της οθόνης, που σημαίνει ότι η ρύθμισή μας είναι αρκετά μικρή, και πρέπει να ανέβουμε σκάλα.
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα
Όπως είδαμε, η μπαταρία που μετρήσαμε έδειξε τιμή 1,33V.
Γενικά, μια αλκαλική μπαταρία των 1,5V έχει ακόμα διάρκεια ζωής, αν η μέτρηση με πολύμετρο βρίσκεται από 1,3V και πάνω. Στα επίπεδα 1,2V έως 1,3V η μπαταρία είναι στα τελευταία της, και το πολύ-πολύ να λειτουργήσει σε κανένα ρολόι τοίχου.
Δεν είναι απαραίτητο η μέτρηση με πολύμετρο να δείξει 0 για να πετάξουμε την μπαταρία. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι δεν θα λειτουργήσουν με τάση κάτω από 1,2V. Οποιαδήποτε μπαταρία έχει φτάσει κάτω από αυτήν την τιμή, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι παρέδωσε πνεύμα και να τη στείλουμε άμεσα για ανακύκλωση.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Volt που αναγράφονται στις μπαταρίες, αναφέρονται σε προσεγγιστικές τιμές. Αν για παράδειγμα μετρήσουμε μια καινούργια μπαταρία, δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε τιμή ακριβώς στα 1,5V.
Οπότε, οτιδήποτε λίγο πάνω από 1,5V είναι λογικό και αναμενόμενο.
Εσείς κάνατε κάποια μέτρηση με πολύμετρο;
Το πολύμετρο είναι απαραίτητο όργανο για τη μέτρηση βασικών μεγεθών του ηλεκτρικού ρεύματος. Στον οδηγό είδαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κανείς, και κάναμε δοκιμαστικές μετρήσεις με μπαταρίες για να εξοικειωθούμε με το εργαλείο.
Στο επόμενο DIYsteps ακολουθεί το δεύτερο μέρος του οδηγού, όπου θα επιχειρήσουμε πιο εξειδικευμένες μετρήσεις. Για παράδειγμα, θα δούμε πώς να ελέγξουμε αν το τροφοδοτικό του σταθερού υπολογιστή ή του laptop λειτουργεί σωστά ή όχι. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη εβδομάδα.
Εσείς έχετε πολύμετρο ή ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάποιο; Αν δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας κάποιο από τα πολύμετρα που προτείνουμε στον οδηγό, γράψτε μας τι ζητάτε, έτσι ώστε να σας γίνει κάποια πιο συγκεκριμένη πρόταση.
Αν δυσκολευτήκατε σε κάποια μέτρηση, αν δεν αναγνωρίζετε κάποιο σύμβολο στο πολύμετρό σας, ή αν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία, αφήστε σχόλιο.