Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς να Δω Όλες τις Προσωπικές Μου Πληροφορίες στο Facebook
Πώς να Δω Όλες τις Προσωπικές Μου Πληροφορίες στο Facebook

Πώς να Δω Όλες τις Προσωπικές Μου Πληροφορίες στο Facebook

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Facebook είναι αδιαμφισβήτητα το νούμερο ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Διαθέτει 2,01 δισεκατομμύρια χρήστες, περίπου δηλαδή το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook έχουν διαμορφωθεί και βελτιωθεί με τα χρόνια, αλλά δεν παύει να είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς χρήστες. Σε αυτόν τον οδηγό θα μάθουμε τι είναι το Stalkscan και πώς μπορεί να μας βοηθήσει στο να αποκρύψουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες στο Facebook.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Εν αρχή ην το Graph Search

Τον Μάρτιο του 2013, το Facebook δημιούργησε μια προηγμένη υπηρεσία αναζήτησης με το όνομα Graph Search. Σκοπός του ήταν να κάνει την εύρεση περιοχών, βιβλιοπωλείων, εστιατορίων, φωτογραφιών, τραγουδιών, κτλ, πολύ πιο εύκολη για τους χρήστες.

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε απλά ξεχάσει και το χρησιμοποιούμε απλώς για να αναζητήσουμε κάποιον φίλο ή να βρούμε μια σελίδα/ομάδα Facebook που μας αρέσει. Οι δυνατότητές του όμως δεν σταματούν εκεί.

Ένας παράγοντας που συνέβαλε στη μειωμένη χρήση του ήταν το γεγονός ότι υποστηρίζει μόνο Αγγλικά. Επιπλέον, για τους περισσότερους η διαδικασία αναζήτησης είναι λίγο περίπλοκη και χρονοβόρα.

Αν αγνοήσουμε αυτά τα αρνητικά, τότε το Graph Search μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμο.

Πώς λειτουργεί το Graph Search

Το Graph Search είναι μια υπηρεσία αναζήτησης, όπως η Google. Όμως το Graph Search δεν κάνει αναζήτηση σε όλο τον παγκόσμιο ιστό, αλλά περιορίζεται στο δίκτυο του Facebook.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τo Graph Search έχει σχεδιαστεί από τους Lars Rasmussen και Tom Stocky, που ήταν δύο πρώην εργαζόμενοι της Google.

Ταυτόχρονα, έχει ενσωματωμένο το Bing της Microsoft, το οποίο χρησιμοποιεί σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρει αποτέλεσμα σε μια αναζήτηση.

Οι σημαντικότερες δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει

  • Εύρεση καλού εστιατορίου γράφοντας “nearby restaurants <όνομα φίλου με γευσιγνωσία> likes”.
  • Αναζήτηση τοποθεσιών για ταξίδια/εκδρομές γράφοντας “places <όνομα φίλου που είναι παθιασμένος με τα ταξίδια> has visited”.
  • Αν βαριόμαστε και θέλουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι, πληκτρολογούμε “games <όνομα φίλου που είναι “καμένος” με games του Facebook> plays”.
  • Αν θέλουμε μια λίστα με φωτογραφίες/σελίδες που έχουμε κάνει Like, γράφουμε “photo/page I have liked”.
  • Για μια λίστα με φωτογραφίες με έναν φίλο μας, γράφουμε “photos of me and <όνομα φίλου>”.
  • Για τους πιο περίεργους ή κουτσομπόληδες, υπάρχει και η δυνατότητα “photos of <όνομα φίλου/αγοριού/κοριτσιού> that <όνομα φίλου/φίλης> likes”.

Όπως αναφέραμε και πριν, οι πιο πολλοί δεν τη χρησιμοποιούμε για τέτοιους σκοπούς, γι' αυτό και το Facebook πλέον έχει σταματήσει να την προωθεί ως μια ξεχωριστή υπηρεσία.

Πώς από το Graph Search φτάσαμε στο Stalkscan

Το Stalkscan είναι μια καινούργια υπηρεσία που δημιουργήθηκε από τον Βέλγο Inti De Ceukelaire, ο οποίος αυτοαποκαλείται και “ηθικός hacker”.

Η υπηρεσία μας επιτρέπει να δούμε ποιες από τις προσωπικές μας – και όχι μόνο – πληροφορίες στο Facebook είναι δημόσιες.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μπούμε στο προφίλ μας στο Facebook, να αντιγράψουμε τη διεύθυνση URL…

…και να την κάνουμε επικόλληση στη σελίδα του Stalkscan.

Ουσιαστικά, το Stalkscan εκμεταλλεύτηκε το Graph Search και το βελτίωσε. Δημιούργησε μάλιστα ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον (UI), έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στους χρήστες.

Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το Stalkscan δεν συνεργάζεται με το Facebook, που σημαίνει ότι δεν βγάζει χρήματα.

Επίσης, δεν παραβιάζει καμία ρύθμιση απόρρητου. Αν πχ έχουμε θέσει τις δημοσιεύσεις μας να τις βλέπουν μόνο φίλοι, τότε δεν θα μπορεί να τις δει κανένας (που δεν είναι φίλος μας) μέσω του Stalkscan.

Ο Inti De Ceukelaire έχει αναφέρει στο παρελθόν τον λόγο που δημιούργησε το Stalkscan. Παραθέτουμε μια ελεύθερη μετάφραση όσων είπε:

“Το Graph Search και τα ζητήματα της προσωπικής ζωής δεν είναι καινούργια, αλλά αισθάνθηκα ότι δεν άγγιξαν ποτέ πραγματικά τον καθημερινό άνθρωπο. Με τις πράξεις μου και με τα φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία, ήθελα να στοχεύσω στους ανθρώπους που δεν έχουν τεχνογνωσία, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ιδέα τι μοιράζονται δημόσια.”

Η κυριότερη χρήση της εφαρμογής, λοιπόν, είναι να δοκιμάσουμε το δικό μας προφίλ, για να δούμε πόσες πληροφορίες στο Facebook είναι ορατές σε όλους, χωρίς ίσως να το γνωρίζουμε.

Εδώ να επισημάνουμε ότι, επειδή το Stalkscan βασίζεται στο Graph Search, αν κάνουμε αναζήτηση για τον εαυτό μας όσο είμαστε συνδεδεμένοι στο Facebook, θα μας εμφανιστούν και πληροφορίες οι οποίες δεν είναι δημόσιες.

Αν επιθυμούμε να δούμε ακριβώς ποιες πληροφορίες στο Facebook είναι ορατές στους άλλους, τότε θα πρέπει να πάμε στο προσωπικό μας προφίλ. Στα δεξιά επιλέγουμε το “Προβολή ως” από το μενού με τις τρεις τελείες.

Τώρα πλέον βλέπουμε το προφίλ μας όπως θα το έβλεπε ο οποιοσδήποτε άγνωστος. Επισκεπτόμαστε λοιπόν το Stalkscan, και εισάγουμε τον σύνδεσμο του προφίλ μας.

Η υπηρεσία έχει 8 δυνατότητες, τις οποίες βλέπουμε αναλυτικά παρακάτω.

Available options

Εδώ υπάρχουν ορισμένα φίλτρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μια πιο συγκεκριμένη αναζήτηση. Μπορούμε να καθορίσουμε την ηλικία, το φύλο του ατόμου, το αν είναι φίλος μας, κτλ.

Profile

Σ’ αυτήν την καρτέλα μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε πληροφορίες στο Facebook που βρίσκονται στο προφίλ του ατόμου που εισάγαμε.

Βλέπουμε για παράδειγμα τις φωτογραφίες…

…τα βίντεο…

…τις αναρτήσεις του…

…τις ομάδες που συμμετέχει…

…τα events – είτε είναι παλιά είτε μελλοντικά…

…καθώς και τα παιχνίδια που παίζει ή τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί.

Tags

Η καρτέλα Tags όπως αντιλαμβανόμαστε, περιέχει τις φωτογραφίες…

…τα βίντεο…

…και τα post στα οποία έχει προστεθεί με “tag” ο χρήστης.

Comments

Αν θέλουμε να δούμε τα σχόλια που έκανε ο χρήστης, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε το Comments.

Θα μεταβούμε αμέσως στα σχόλια του χρήστη σε άλλες αναρτήσεις, και μπορούμε να τα δούμε ένα προς ένα.

Liked

Όσον αφορά τα Like που έκανε ο χρήστης, μπορούμε να τα βρούμε από την αντίστοιχη κατηγορία.

Και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε επιλογές για φωτογραφίες…

…βίντεο…

…ή και δημοσιεύσεις.

Places

Αυτή η κατηγορία αποτελείται από περιοχές που επισκέφθηκε ο χρήστης.

Για παράδειγμα, θα δούμε σε ποια μπαρ πήγε, εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία, θέατρα, και ό,τι άλλο έχει επισκεφτεί.

People

Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει την οικογένεια, τους φίλους, τους συμμαθητές, τους συνεργάτες και πάει λέγοντας του εκάστοτε χρήστη.

Interests

Αν πάλι θέλουμε τα ενδιαφέρονται, θα τα βρούμε στην κατηγορία Interests.

Βλέπουμε για παράδειγμα τις σελίδες που ακολουθεί κάποιος…

…τη μουσική που ακούει…

…τις ταινίες που βλέπει….

…καθώς και τα βιβλία που διαβάζει.

Επίσης, μπορούμε να δούμε τη θρησκεία αλλά και τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζει, αν και ελάχιστοι δηλώνουν τέτοια στοιχεία στο Facebook.

Πώς αποκρύπτω τις πληροφορίες που δεν θέλω να εμφανίζονται

Σε περίπτωση που βρήκαμε κάτι που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει ή νομίζαμε ότι είχε κρυφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, έχουμε τη δυνατότητα να το διορθώσουμε.

Έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε είτε να διαγράψουμε εντελώς τη δημοσίευση που κάναμε, ή απλά να την “κρύψουμε” από το χρονολόγιό μας (timeline). Σ' αυτήν την περίπτωση, θα μπορούμε να την ξανά εμφανίσουμε όποτε επιθυμούμε.

Για να κάνουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις τελείες που βρίσκεται δεξιά από κάθε δημοσίευση, και στη συνέχεια επιλέγουμε ανάλογα το “Διαγραφή” ή το “Απόκρυψη από το χρονολόγιο”.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να αποκρύψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Facebook, καθώς και τον τρόπο που θα σας βοηθήσει να γίνετε εντελώς “αόρατοι”, τότε διαβάστε τον οδηγό μας.

Ρυθμίσεις Απορρήτου Facebook – Φτιάξ' τες Τώρα, Πριν την Πατήσεις!

Οι ρυθμίσεις απορρήτου Facebook μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, αν δεν τις έχουμε κάνει σωστά ή αν δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Εργαζόμενοι έχουν χάσει τη…

Τι γνώμη έχετε για τις ορατές πληροφορίες στο Facebook?

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το συγκεκριμένο εργαλείο δεν προσφέρει τίποτα πρωτότυπο, αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το Graph Search με ίδια λειτουργία.

Εσείς συμφωνείτε? Τι πιστεύετε για το Stalkscan? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured Image shop
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps