Η ασύρματη φόρτιση των κινητών υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, και αναμφίβολα όσοι την χρησιμοποιούμε γνωρίζουμε τα οφέλη της. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν την υιοθετούν όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες. Δείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την ασύρματη φόρτιση, ποια κινητά την υποστηρίζουν, και πώς μπορούμε να την προσθέσουμε ακόμη και σε μη υποστηριζόμενες συσκευές.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πώς λειτουργεί η ασύρματη φόρτιση
Οι ασύρματοι φορτιστές χρησιμοποιούν κατά κανόνα τον μαγνητισμό για τη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δυο διαφορετικούς τρόπους.
Μαγνητική επαγωγή
Η ασύρματη φόρτιση λειτουργεί με μεταφορά ενέργειας μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής ανάμεσα στο φορτιστή και σε έναν δέκτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κινητού.
Το ρεύμα που προέρχεται από την πρίζα του τοίχου μετακινείται μέσω του καλωδίου στον ασύρματο φορτιστή, ο οποίος δημιουργεί ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
Στη συνέχεια, αυτή η μαγνητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα από το αντίστοιχο πηνίο του κινητού που κάθεται πάνω στον ασύρματο φορτιστή, και έτσι τροφοδοτείται η μπαταρία.
Μαγνητικός συντονισμός
Ο μαγνητικός συντονισμός πρόκειται για ασύρματη φόρτιση που λειτουργεί παρόμοια. Η διαφορά έγκειται στο ότι η συσκευή μπορεί να βρίσκεται μέχρι και 45 χιλιοστά μακριά από την επιφάνεια του ασύρματου φορτιστή, αντί να εφάπτεται.
Αν και αυτό είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τη μαγνητική επαγωγή, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα.
Για παράδειγμα, ένας ασύρματος φορτιστής θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια ενός τραπεζιού. Έτσι, θα μπορούσαμε απλά να τοποθετήσουμε το κινητό στο τραπέζι για να φορτιστεί.
Μάλιστα η γνωστή σουηδική εταιρεία επίπλων IKEA έχει σχεδιάσει και διαθέτει τέτοια τραπέζια στην αγορά.
Επίσης, ο μαγνητικός συντονισμός μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε πολλαπλές φορητές συσκευές σε μία μόνο βάση φόρτισης. Έτσι μπορούμε να τις φορτίσουμε όλες ταυτόχρονα.
Τα ανταγωνιστικά πρότυπα
Η ασύρματη φόρτιση, παρότι γίνεται ολοένα και πιο συμβατή, ωστόσο δεν την υιοθετούν πολλές κατασκευάστριες εταιρείες κινητών συσκευών.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Google. Σταμάτησε την ασύρματη φόρτιση στα κινητά Pixel, παρότι στα προηγούμενα Nexus της εταιρείας υπήρχε η λειτουργία.
Παρακάτω θα δούμε τα τρία πρότυπα ασύρματης φόρτισης, εκ των οποίων το Qi είναι το πλέον διαδεδομένο. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Qi
Είναι το πιο συνηθισμένο πρότυπο για την ασύρματη φόρτιση και βρίσκεται στα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, και άλλες δημόσιες τοποθεσίες.
Το βασικότερο είναι ότι το Qi, το οποίο ανήκει στην Consortium Wireless Power, υποστηρίζεται από όλες σχεδόν τις εταιρείες.
Πρόσφατα το υιοθέτησε αποκλειστικά και η Apple, όπου για πρώτη φορά παρέχει ασύρματη φόρτιση στα νέα iPhone 8.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που πιστεύουν ότι η υιοθέτηση του Qi από την Apple, είναι πιθανό να ωθήσει την ασύρματη φόρτιση σε όλα τα Android κινητά στο εγγύς μέλλον.
Ενώ το πρότυπο Qi αρχικά περιοριζόταν μόνο στη μαγνητική επαγωγή, έχει αναβαθμιστεί και υποστηρίζει πλέον και τον μαγνητικό συντονισμό.
Powermat
Το δεύτερο πρότυπο είναι το Powermat, κοινώς PMA. Χρησιμοποιεί και αυτό τη μαγνητική επαγωγή, όπως το Qi. Ωστόσο, το PMA δεν είναι συμβατό με κάποιες συσκευές.
Για παράδειγμα, το iPhone 8 δεν μπορεί να φορτιστεί από το PMA. Ωστόσο μεγάλες αμερικάνικες αλυσίδες εστίασης όπως τα Starbucks – και όχι μόνο – προσφέρουν δωρεάν στους πελάτες τους αυτό το πρότυπο ασύρματης φόρτισης.
Μία από τις εταιρίες που επιτρέπει ταυτόχρονη ασύρματη φόρτιση και από τα δύο πρότυπα είναι η Samsung. Οι σύγχρονες συσκευές της εταιρείας, όπως τα Galaxy Note 8, S8, και S7, υποστηρίζουν Qi και PMA, και μπορούν να φορτιστούν και από τα δυο.
Rezence
Το λιγότερο γνωστό πρότυπο είναι το Rezence (A4WP). Αυτό το πρότυπο χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο τον μαγνητικό συντονισμό, που υιοθέτησε αργότερα και το Qi που είδαμε προηγουμένως. Το Rezence απαιτεί επιπλέον την επικοινωνία μέσω Bluetooth με τη συσκευή.
Στις μέρες μας, δυο εταιρείες πίσω από το λιγότερο διαδεδομένο πρότυπα Rezence έχουν δημιουργήσει μια κοινοπραξία, την AirFuel Alliance, με σκοπό να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης στους δημόσιους χώρους, έναντι του καθιερωμένου Qi.
Είναι ταχύτερη η ασύρματη φόρτιση?
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασύρματη φόρτιση είναι σχετικά πιο αργή από την αντίστοιχη φόρτιση μέσω καλωδίου.
Ορισμένοι ασύρματοι φορτιστές, ιδίως αυτοί που κατασκευάζονται από τις ίδιες εταιρείες των κινητών, είναι ταχύτεροι από τους άλλους του εμπορίου.
Για την ακρίβεια, διαθέτουν συνήθως υψηλότερη ισχύ και μπορούν να φορτίζουν πλήρως ένα smartphone μεγάλης μπαταρίας σε περίπου δύο ώρες.
Τα οφέλη
Όπως είναι προφανές, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ασύρματης φόρτισης είναι η αμεσότητα και οι λιγότερες κινήσεις που απαιτούνται για να φορτίζουμε τη συσκευή.
Επιπλέον, μειώνουμε και τα καλώδια από δω κι από εκεί. Ακουμπάμε απλά το κινητό πάνω στον ασύρματο φορτιστή και ξεκινάει η φόρτιση, χωρίς να συνδέουμε και να αποσυνδέουμε καλώδια.
Ταυτόχρονα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και το κινητό μας όταν φορτίζεται ασύρματα.
Αν μετακινούμαστε πολύ με το αυτοκίνητό μας, από προσωπική εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ωφεληθούμε ακόμη περισσότερο από την Qi.
Υπάρχουν ειδικές βάσεις που κρατούν το κινητό στο παρμπρίζ και ταυτόχρονα το φορτίζουν ασύρματα, χωρίς να χρειάζεται εν κινήσει να αποσυνδέουμε το κινητό μας όταν έχουμε κλήσεις, και να το συνδέουμε ξανά για φόρτιση ενώ οδηγούμε.
Εμείς, αν και πλέον δεν μετακινούμαστε τόσο πολύ όπως στο παρελθόν με το αυτοκίνητο, εντούτοις εδώ και καιρό έχουμε βολευτεί πολύ με τις δυνατότητες του ITian C1 Qi Car, που αγοράσαμε από την κινέζικη αγορά.
Πού υστερεί η ασύρματη φόρτιση
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι η ασύρματη φόρτιση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς, αν το κινητό έχει μεταλλική πλάτη. Απαιτείται πλαστική ή γυάλινη επιφάνεια για να υπάρχει επιτυχής ασύρματη φόρτιση. Οι λεπτές θήκες των κινητών δεν εμποδίζουν.
Επιπλέον, κάποιοι από τους φθηνότερους ασύρματους φορτιστές του εμπορίου μπορεί να μην είναι πιστοποιημένοι, και παρόλο που συνεργάζονται με όλα τα συμβατά κινητά, ενδέχεται να αυξηθεί η θερμοκρασία της συσκευής.
Τι χρειάζομαι για να χρησιμοποιήσω την ασύρματη φόρτιση
Η κινητή μας συσκευή όπως είδαμε πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο υλικό για να υποστηρίξει την ασύρματη φόρτιση. Είναι προφανές ότι χωρίς το απαραίτητο πηνίο, δεν μπορεί να φορτιστεί ασύρματα.
Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχουν τρόποι ανά περίπτωση, για να μετατρέψουμε το ασύμβατο κινητό σε μια συσκευή που μπορεί να δεχθεί ασύρματη φόρτιση.
Έτσι λοιπόν, και δεδομένου ότι έχουμε ένα συμβατό κινητό, η ασύρματη φόρτιση είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Εκείνο που πρωτίστως χρειαζόμαστε είναι ο ασύρματος φορτιστής, για να τοποθετήσουμε πάνω του το κινητό μας.
Οποιοσδήποτε ασύρματος φορτιστής πιστοποιημένος με Qi θα λειτουργήσει απρόσκοπτα με την πιστοποιημένη κινητή συσκευή.
Μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά αρκετούς ασύρματους φορτιστές Qi. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε μετά, είναι να τοποθετήσουμε το κινητό μας για να ξεκινήσει η ασύρματη φόρτιση.
Σε περίπτωση που προχωρήσετε σε αγορά, εμείς προτείνουμε να επιλέξετε ασύρματους φορτιστές Qi που έχουν μια σχετική κλίση αντί για οριζόντια.
Έτσι, θα μπορείτε να βλέπετε το περιεχόμενο στην οθόνη της συσκευής, χωρίς να μετακινείστε από την άνεση του γραφείου.
Τα κινητά που την υποστηρίζουν
Η Samsung είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία που υποστηρίζει θερμά και ανελλιπώς την ασύρματη φόρτιση στα περισσότερα κινητά της.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη συσκευές από άλλες εταιρείες που υποστηρίζουν ιδίως τη φόρτιση Qi. Τις παραθέτουμε συνοπτικά.
Οι συσκευές που επισημαίνονται με τον αστερίσκο, δεν υποστηρίζουν την ασύρματη φόρτιση του PMA, ή της κοινοπραξίας AirFuel που είδαμε στα πρότυπα.
- Samsung Galaxy Note 8
- Galaxy S8 και S8+
- Samsung Galaxy S8 Active
- Galaxy S5 *, S6 *, S7 και S7 edge
- Galaxy S7 Active
- Samsung Galaxy Note 5 *
- LG G6 (μόνο εκδόσεις ΗΠΑ) *
- LG V30 και LG Optimus G Pro *
- Sony Xperia Z3V
- Sony Xperia Z4V
- Moto Z και Moto Z Play (μόνο με Mod) *
- Moto Z2 Force και Moto Z2 Play (μόνο με Mod) *
- Motorola Droid Mini και Maxx, Turbo, Turbo 2 *
- Motorola Moto X Force *
- Nexus 4,5,6,7 *
- Nexus 7 tablet *
- Microsoft Lumia 950 και Lumia 950 XL
- Nokia Lumia 735, 820, 830, 920, 928, 929/Icon, 930, 1520
- iPhone 8 και iPhone X *
- Asus Padfone S
- BlackBerry Z30 *
Πώς να προσθέσουμε την Qi σε ένα μη υποστηριζόμενο κινητό
Η πιο απλή και universal λύση για να μετατρέψουμε το ασύμβατο κινητό σε συσκευή που δέχεται ασύρματη φόρτιση, είναι οι αυτοκόλλητοι αντάπτορες. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε όλες σχεδόν τις συσκευές.
Αν το κινητό μας έχει αποσπώμενη πλάτη και μπαταρία, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αισθητική, την αμεσότητα, και το τέλος των καλωδίων που είδαμε στα οφέλη της ασύρματης φόρτισης.
Το μόνο που κάνουμε είναι να συνδέσουμε το μοναδικό βύσμα του ασύρματου προσαρμογέα στις υποδοχές microUSB, USB-C, ή Apple Lightning του κινητού. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το λεπτό σώμα του αντάπτορα, κάτω από το καπάκι της πλάτης του κινητού.
Το μόνο μειονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αν πρόκειται για συσκευή που δεν έχει υποδοχή ακουστικών, αλλά μόνο USB-C, θα πρέπει να αποσυνδέουμε το βύσμα για να μπει το αντίστοιχο των ακουστικών.
Όμως, τα περισσότερα σύγχρονα κινητά έχουν unibody κατασκευή, όπερ σημαίνει ότι δεν έχουν αποσπώμενη πλάτη και μπαταρία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο προσαρμογέας θα πρέπει να βγει απ' έξω και να κάτσει πάνω στην πλάτη του κινητού.
Είναι προφανές ότι έτσι χάνουμε άμεσα όλα τα πλεονεκτήματα της αμεσότητας, εκτός αν κολλήσουμε τον αυτοκόλλητο αντάπτορα στην πλάτη του κινητού, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.
Ειδάλλως, θα πρέπει να το βγάζουμε-βάζουμε όπως κάναμε πάντα και με το καλώδιο φόρτισης. Όπως θα έχουμε αντιληφθεί, σε αυτήν την περίπτωση η αισθητική και η αμεσότητα πάνε περίπατο, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.
Τέτοιους universal Qi αντάπτορες που σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται πακέτο με τον ασύρματο φορτιστή, μπορούμε να τους βρούμε σε χαμηλές τιμές στο Gearbest. Στην ελληνική αγορά θα τους βρούμε σε υψηλότερη τιμή και χωρίς τον Qi φορτιστή.
Τα Υπέρ και τα Κατά συγκεντρωτικά
Όπως είναι φυσικό, στην τεχνολογία υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ως εκ τούτου, παραθέτουμε συνοπτικά τα θετικά και τα αρνητικά στην ασύρματη φόρτιση, για να έχετε καλύτερη εικόνα στο αν θα σας είναι χρήσιμη ή όχι.
Πλεονεκτήματα:
- Ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς ενέργειας στο κινητό.
- Αμεσότητα χωρίς καλώδια.
- Εξασφαλίζει λιγότερη πίεση και φθορές στη θύρα φόρτισης του κινητού.
- Το Qi πρότυπο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στους δημόσιους χώρους και στα μέρη εστίασης.
Μειονεκτήματα:
- Παρέχει μόνο ισχύ έως 5 Watt, όπως και από βύσμα 1 Amp, και όχι 2 Amp που φορτίζει ταχύτερα.
- Τα κινητά με τεχνολογία γρήγορης φόρτισης δεν θα επωφεληθούν από την ασύρματη φόρτιση, καθώς με το καλώδιο η φόρτιση θα είναι πολύ ταχύτερη.
- Ο εξοπλισμός είναι ακριβότερος από ένα κοινό καλώδιο φόρτισης.
Εσείς χρησιμοποιείτε την ασύρματη φόρτιση?
Η ασύρματη φόρτιση δεν έχει ακόμη την αναμενόμενη απήχηση, αν και όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον, οι ασύρματοι φορτιστές θα βρίσκονται σε όλες τις δημόσιες τοποθεσίες και χώρους εστίασης.
Έτσι, θα μπορούμε να φορτίζουμε το κινητό χωρίς να κουβαλάμε τα καλώδια φόρτισης μαζί μας, συν του ότι θα τα έχουμε ήδη ξεφορτωθεί στο σπίτι και στο γραφείο.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την ασύρματη φόρτιση, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.