Home » Smartphones-Tablets » Παίζει Ρόλο η 800άρα Μπάντα (B20) Για το 4G σε Κινέζικα Κινητά?

Παίζει Ρόλο η 800άρα Μπάντα (B20) Για το 4G σε Κινέζικα Κινητά?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Έχουμε λάβει αμέτρητες ερωτήσεις σχετικά με την 800άρα μπάντα – ή B20 όπως λέγεται επίσημα – και για το αν αυτή θα επηρεάσει ή όχι την 4G κάλυψη στο κινέζικο κινητό μας. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι ισχύει για αυτήν την πολυσυζητημένη συχνότητα, τι πρέπει να προσέχουμε ανάλογα με το που κατοικούμε, ποια η ενημέρωση από τους παρόχους, και κατά πόσο αποτελεί σημαντικό κριτήριο στις αγορές μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο θρύλος

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε κινέζικα κινητά και συσκευές από διεθνή eshop, όπως το Banggood, το Gearbest, και άλλα διεθνή e-shop.

Αν θέλετε κι εσείς να παραγγείλετε κάποιο κινητό από την Κίνα με ασφάλεια, δείτε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτό το κύμα αγορών, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το αν ένα κινητό που έρχεται από την Αμερική, την Κίνα, την Γουαδελούπη, και όπου αλλού, θα είναι συμβατό με τα ελληνικά δεδομένα.

Θα είναι Συμβατό το Κινητό με ένα Διεθνές Δίκτυο?

Ένα smartphone δεν μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε δίκτυο στον κόσμο. Οι διαφορετικές συχνότητες και τα κανάλια LTE έχουν σαν αποτέλεσμα κάποια smartphones να μην…

Οι ανησυχίες αυτές, σε συνδυασμό με κάποια αρνητικά αποτελέσματα, όπως το γεγονός ότι τα αμερικάνικα Nexus δεν λειτουργούσαν με 4G στη χώρα μας, οδήγησε στο να πλαστεί ένας μύθος σχετικά με τη λειτουργία των “ξενόφερτων” κινητών.

Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε και η μεγαλύτερη ανάπτυξη της Xiaomi, της οποίας έχουμε δείξει αρκετές συσκευές στο PCsteps.

Παρουσίαση: Xiaomi Mi Notebook Air – Το Πρώτο Laptop της Xiaomi

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τη Xiaomi από τις ποιοτικές κινητές της συσκευές σε πολύ προσιτές τιμές. Η εταιρεία πρόσφατα αποφάσισε να επεκταθεί ένα βήμα παραπέρα, μπαίνοντας…

Η άρνηση ωστόσο της Κινέζικης εταιρείας τα πρώτα χρόνια να δώσει στην αγορά συσκευές που να έχουν ταυτόχρονα ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διόγκωσε τον θρύλο.

Σημείο αναφοράς αυτής της υπερβολής που κρατεί ακόμα, στέκεται η απουσία της B20 – ή αλλιώς της 800άρας μπάντας – στα κινέζικα κινητά, που προβληματίζει πολλούς Έλληνες χρήστες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η απουσία μιας συχνότητας έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα, όσο και η επικινδυνότητα του δείκτη SAR.

Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;
Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;

Πολλά έχουμε ακούσει κατά καιρούς για την ακτινοβολία κινητών και για τον διαβόητο δείκτη SAR. Για αρκετούς δεν παίζει κανέναν ρόλο ο δείκτης SAR για…

Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα από την αρχή, για να καταλάβουμε πόσο βάση έχουν τα όσα λέγονται ή γράφονται.

Λίγα λόγια για τις μπάντες

Μία μπάντα είναι στην ουσία ένα σύνολο ραδιοσυχνοτήτων. Για να μην μπούμε όμως στο κομμάτι της κυματικής, των ταλαντώσεων, και του ηλεκτρομαγνητισμού, θα κινηθούμε στην ιστορική τους εξέλιξη.

Η ανάπτυξη των ραδιοσυχνοτήτων ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αφορμή στάθηκε η σταδιακή ανάπτυξη του ραδιοφώνου, και κυρίως αυτού που σήμερα ονομάζουμε AM.

Τα κύματα AM (μικρά, μέσα, και βραχέα) αποτελούν ακόμα και σήμερα το παγκόσμιο ραδιόφωνο, και το γεγονός ότι η απόσταση πομπού και δέκτη είναι εκ των πραγμάτων τεράστια, δημιούργησε την ανάγκη να τους αποδοθεί το φάσμα από 0,1 MHz έως 30 MHz.

Μέσα σε αυτό το φάσμα εκπέμπει και ο μοναδικός ελληνικός σταθμός που μπορούμε να ακούσουμε από το εξωτερικό.

Το επόμενο επίτευγμα ήταν η τηλεόραση, στην οποία αποδόθηκε το τεράστιο για τις τότε ανάγκες φάσμα των 47 MHz έως 862 MHz. Βέβαια, ενδιάμεσα στο φάσμα αυτό, ορισμένες συχνότητες δόθηκαν στα FM, στους σταθμούς της αστυνομίας, και στην αεροπορία.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, τα παραπάνω ίσχυαν χωρίς σημαντικές μεταβολές, κι αυτές λόγω της προσθήκης του χρώματος στην τηλεόραση.

Ωστόσο, προς το τέλος του ψυχρού πολέμου, τα πράγματα άρχισαν τα αλλάζουν, αφού η ΤΕΔ δεν ήταν πλέον το μονοπώλιο.

Το φάσμα που περιείχε την 800άρα μπάντα άρχισε να γεμίζει επικίνδυνα, και συν τοις άλλοις, ορισμένες συχνότητες καταλαμβάνονταν από ερασιτέχνες, που για κάποιον λόγο… δεν συμπαθούσαν τον Κυριάκο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κινητά. Η μεταφορά δεδομένων μέσω αυτών ήταν απαραίτητη, και η πιο σύγχρονη τότε μορφή μετάδοσης δεδομένων – το 2G – τοποθετήθηκε στα 1800MHz, ή αλλιώς 1,8GHz.

Ωστόσο, επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα εκπομπής, τόσο λιγότερη απόσταση καλύπτει, και άρα και τόσο περισσότερες κεραίες χρειάζονται, οι εταιρείες σύντομα διεκδίκησαν από την ΕΕΤΤ να εκπέμπουν και στα 900MHz.

Αργότερα, με την εμφάνιση του 3G, κι ενώ δεν υπήρχε χαμηλότερη μπάντα για να αξιοποιήσουν, όλοι οι πάροχοι επένδυσαν στα 2100MHz, ή αλλιώς στα 2,1GHz.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα δίκτυα 4G, 3G, και Edge, δείτε τον οδηγό μας.

Πώς Λειτουργεί το Δίκτυο 4G και τι Σημαίνουν τα EDGE, H+, κλπ

Σήμερα είναι γεγονός ότι οι κινητές μας συσκευές έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν κινητό χωρίς να έχουν mobile…

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η αναλογική τηλεόραση είχε γεμίσει ασφυκτικά, και πλέον άρχισε η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Λίγο αργότερα, ήρθε το ανανεωμένο 4G, το οποίο αναγκάστηκε να μοιραστεί τα 1800MHz με το 2G, και να εκπέμψει μόνο του στη συχνότητα των 2600MHz.

Το 2014, η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, και πλέον η συχνότητα των 800Hz, μαζί με ένα ευρύ φάσμα γύρω της, παρέμενε κενή.

Σήμερα η συχνότητα αυτή είναι η γνωστή σε όλους μας ως 800άρα μπάντα (B20).

Η 800άρα μπάντα

Σύμφωνα με τα όσα είδαμε στην προηγούμενη ενότητα, η 800άρα μπάντα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας ήταν συχνότητα εκπομπής αναλογικών καναλιών.

Τον Γενάρη του 2014 ωστόσο, που είχε αδειάσει η B20, μισθώθηκε στους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας.

Οι λόγοι, όπως εξηγήσαμε, είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί, αφού οι μικρότερες συχνότητες καλύπτουν μεγαλύτερη εμβέλεια, και άρα η κάθε εταιρεία μειώνει το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης των κεραιών.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν σχετικής οδηγίας.

Έτσι, οι κατασκευαστές κινητών που στόχευαν στη συγκεκριμένη αγορά, προσαρμόστηκαν ώστε να μπορούν να προσφέρουν κινητά που λειτουργούν απροβλημάτιστα, όπου εκπέμπεται το 4G στην 800άρα μπάντα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Στην ουσία, με βάση την απόφαση της ΕΕΤΤ, η οποία βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το 2030, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την 800άρα μπάντα.

Σωστά; Σωστά!

Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν να εκμεταλλεύονται τις υπόλοιπες συχνότητες.

Αντιθέτως μάλιστα. Όπως βλέπουμε και στην επίσημη σελίδα του οργανισμού κινητής τηλεφωνίας (κάτι σαν το ΕΣΡ της καρτοκινητής δηλαδή), και οι τρεις πάροχοι μεταδίδουν το 4G σήμα στους συνδρομητές από διαφορετικά φάσματα στις ίδιες μπάντες.

Η ίδια πηγή μάλιστα μας επιβεβαιώνει ότι για τουλάχιστον 13 χρόνια ακόμα, η 800άρα μπάντα δεν θα έχει το μονοπώλιο.

Άρα ποιο είναι το πρόβλημα με τα κινέζικα κινητά;

Δεδομένο ότι στην Κίνα δεν χρησιμοποιείται αυτή η συχνότητα, τα κινέζικα κινητά δεν την υποστήριζαν. Ωστόσο, το ότι ένα κινητό δεν διαθέτει την B20, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα έχει 4G στη χώρα μας.

Πρώτα από όλα, οι πάροχοι δεν έχουν ενημερώσει με κανέναν τρόπο σε ποιες περιοχές χρησιμοποιούν την 800άρα μπάντα και σε ποιες περιοχές τις υπόλοιπες.

Αν δούμε το θέμα ιστορικά, αφού η τελευταία συχνότητα που μισθώθηκε είναι η 800MHz, τότε τα σημεία που απέκτησαν τελευταία 4G σήμα στο σύνολο τις επικράτειας, είναι και αυτά που αξιοποιούν την B20.

Ακόμη όμως και αυτή η εξήγηση υστερεί σε πολλά σημεία, και δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει. Το μοναδικό συμπέρασμα που μπορεί ίσως να ευσταθεί, είναι ότι στην επαρχία η χρήση της συχνότητας των 800MHz είναι πιο συνηθισμένη.

Επομένως, αυτό που αξίζει να δούμε είναι ποιοι είναι οι παράγοντες που αποφασίζουν για το αν θα έχουμε ή όχι 4G σήμα στο κινητό μας.

Αρχικά, όποιας εταιρείας συνδρομητές κι αν είμαστε, πιάνουμε σήμα από μια κεραία (πομπός).

Η κεραία αυτή είναι ρυθμισμένη σε ένα φάσμα εκπομπής, είτε της 800άρας μπάντας, είτε κάποιας άλλης.

Το κινητό μας (δέκτης) λαμβάνει σήματα σε συγκεκριμένες συχνότητες. Ωστόσο, για μια σωστή συνεργασία πομπού και δέκτη, χρειάζεται και μια λογική απόσταση του κινητού με την κεραία.

Άρα μέχρι στιγμής, έχουμε δύο παράγοντες που επηρεάζουν το σήμα μας:

  • Την απόσταση κεραίας – κινητού
  • Την εκπομπή σήματος από την κεραία της εταιρείας μας σε μπάντα που υποστηρίζει το κινητό μας

Αν εμείς βάλουμε στο κινητό μας μια θήκη προστασίας από μέταλλο, τότε θωρακίζουμε μαζί και τον δέκτη, και χαμηλώνουμε την εμβέλειά του.

Αν αλλάξουμε πάροχο, το πιο πιθανό είναι ότι στο ίδιο σημείο δεν εκπέμπουν τις ίδιες μπάντες.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο σημαντικό. Τα δεδομένα, και γενικά το mobile internet, λέγεται έτσι γιατί ακριβώς χρησιμοποιείται από οπουδήποτε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα σημείο μπορεί να έχουμε 4G, ενώ σε άλλο όχι, ασχέτως της 800άρας μπάντας.

Δυστυχώς, η όποια προσπάθεια να κυνηγήσουμε το 4G είναι μάταια, και αυτό γιατί μη γνωρίζοντας όλους τους παράγοντες, την κατάσταση την ορίζει η τύχη.

Το κυνήγι του 4G

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, ένα ταξίδι μας από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη. Στην διαδρομή παίρνουμε σήμα από αρκετές διαφορετικές κεραίες της ίδια εταιρείας.

Συνολικά λοιπόν, για να έχουμε ίντερνετ σε όλον τον δρόμο, και μάλιστα 4G, πρέπει να κάνουμε τα εξής απλά πράγματα:

  1. Να φροντίσουμε να έχουμε κινητό με όλες τις μπάντες. Εναλλακτικά, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να αναγκάσουμε την εταιρεία να γυρίσει όλες τις κεραίες στην μπάντα που μας βολεύει.
  2. Να είμαστε πάντα κοντά στην εκάστοτε κεραία. Ασχέτως αν δεν γνωρίζουμε πού είναι, ή τι ισχύ έχει.
  3. Να έχουμε cabrio ή αμάξι με ηλιοροφή.
  4. Να μην κινούμαστε με πάνω από 100km την ώρα.

Και όλα αυτά είναι μόνο για τη διαδρομή. Όταν φτάσουμε μετά από 6 ώρες ταξίδι, και μπούμε στο ξενοδοχείο, θα πρέπει να ρωτήσουμε σε ποια μπάντα εκπέμπει 4G η Cosmote, η Vodafone, ή η Wind στην περιοχή, και πόσο ισχυρό είναι το σήμα.

Εναλλακτικά, κάνουμε camping στον Χορτιάτη.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για μικρότερες αποστάσεις. Ειδικά στην Αθήνα, υπάρχουν τρία διαφορετικά κέντρα εκπομπής σε όλο το λεκανοπέδιο, λόγω υψηλού φόρτου.

Εν κατακλείδι

Για να κλείσει το θέμα με την 800άρα μπάντα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι το παν.

Είναι όντως προτιμότερο ένα κινητό που υποστηρίζει και τις τρεις συχνότητες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι το κλειδί για να έχουμε 4G.

Παρ' όλα αυτά, με δεδομένο ότι στο εξωτερικό ένα μεγαλύτερο ποσοστό του δικτύου βρίσκεται κάτω από την B20, όσο επεκτείνεται η τεχνολογία αυτή, τόσο την ενσωματώνουν και οι Κινέζοι κατασκευαστές.

Στη φάση πάντως που βρισκόμαστε, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ζυγίσει τις ανάγκες του, καθώς οι Global εκδόσεις είναι ανέκαθεν ακριβότερες.

Αν βρισκόμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές, ή αν μετακινούμαστε συχνά, η ύπαρξη της 800άρας μπάντας θα μας δώσει επιπλέον πιθανότητες να πιάσουμε σήμα 4G. Και πάλι όμως δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα έχουμε 4G, όπως και το αντίθετο.

Αν δηλαδή απουσιάζει η 800άρα μπάντα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε το 4G.

Συνηθισμένες ερωτήσεις

Ναι αλλά τι γίνεται με τις κλήσεις;

Απολύτως τίποτα. Η συχνότητα μεταφοράς δεδομένων δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα των κλήσεων.

Μπορώ να προσθέσω την B20 αν δεν υπάρχει;

Ξεκάθαρα όχι. Οι συχνότητες λήψης σήματος ενός κινητού είναι περιορισμός του hardware, ο οποίος μάλιστα είναι μη αναστρέψιμος.

Τι γίνεται με την ακτινοβολία αν δεν υπάρχει η 800άρα μπάντα;

Η ερώτηση αυτή είναι πολύ λογική. Μακάρι όμως να ήταν έτσι και η συχνότερη απάντησή της. Για την ακρίβεια, η άποψη ότι χωρίς την B20 η ακτινοβολία αυξάνεται είναι εντελώς λανθασμένη.

Και ο λόγος είναι ο εξής. Αφού η B20 χρησιμοποιείται για μεγαλύτερη εμβέλεια, τότε χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διαδοθούν τα κύματα. Άρα θα έχει περισσότερη ακτινοβολία.

Περισσότερα για την ακτινοβολία του κινητού στον οδηγό μας.

Πώς η Ακτινοβολία του Κινητού Μπορεί να Βλάψει την Υγεία

Ναι, η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να βλάψει την υγεία. Μόνο που πιθανώς να μην είναι η ακτινοβολία που έχετε στο νου, και οι επιπτώσεις να…

Εσείς έχετε την 800άρα μπάντα;

Ή αν δεν την έχετε, εξακολουθείτε να τη θέλετε διακαώς; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps