Η σύνδεση στο ίντερνετ με καλώδιο Ethernet είναι μακράν η πιο σταθερή επιλογή, χωρίς τις παρεμβολές και τα άλλα προβλήματα του WiFi. Είναι όμως σημαντικό να έχουμε ακριβώς το μήκος καλωδίου που χρειαζόμαστε, να μην είναι ούτε κοντό και δεν φτάνει, αλλά ούτε και κουλούρα στο πάτωμα. Σε αυτό τον οδηγό θα φτιάξουμε το δικό μας καλώδιο Ethernet, στο μήκος που θέλουμε.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει αν προτιμάτε το καλώδιο Ethernet ή το Wi-Fi, μπορείτε να δείτε τον σχετικό οδηγό μας.
Να Βάλω Ασύρματο Ίντερνετ ή Καλώδιο Ethernet? Υπέρ και ΚατάΑπό τη στιγμή που εμφανίστηκε το ασύρματο ίντερνετ, οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν προτίμηση σε αυτό, κυρίως για τις φορητές συσκευές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και…
Πόσο μακρύ μπορεί να είναι ένα καλώδιο Ethernet;
Για ένα απλό UTP καλώδιο για χρήση Ethernet, το μέγιστο μήκος χωρίς ενίσχυση θα πρέπει θεωρητικά να μην ξεπερνάει τα 100 μέτρα, με βάση τις επίσημες προδιαγραφές. Αυτό το μήκος φαίνεται ατέλειωτο σε οποιοδήποτε οικιακό περιβάλλον.
Στην πραγματικότητα, όμως, τα 100 μέτρα προβλέπουν πως τα 90 μέτρα θα είναι σε εντοιχισμένη καλωδιακή εγκατάσταση με καλώδιο συμπαγούς πυρήνα (solid core), σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
Αυτού του τύπου τα καλώδια δεν είναι ιδιαίτερα εύκαμπτα, γι' αυτό προορίζονται για εντοιχισμένες εγκαταστάσεις. Αν καμφθούν κατά πολύ ή επανειλημμένα, είναι πιθανό να κοπεί εσωτερικά το καλώδιο.
Μόνο 10 μέτρα μπορούν να είναι ελεύθερο καλώδιο (patch cable) και αυτά πρέπει να είναι μοιρασμένα έως 5 μέτρα σε κάθε πλευρά.
Αυτό το ελεύθερο κομμάτι χρησιμοποιεί καλώδιο stranded, όπου το κάθε καλώδιο περιέχει πολλαπλά χάλκινα καλώδια εσωτερικά.
Κάθε καλώδιο Ethernet που έχουμε χρησιμοποιήσει ήταν αυτού του τύπου, καθώς είναι ευλύγιστο και μειώνεται η πιθανότητα να κοπεί αν το λυγίσουμε ή το τυλίξουμε.
Εν κατακλείδι, αν θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας καλώδιο Ethernet με βάση τις προδιαγραφές, το μέγιστο μήκος είναι 5 μέτρα. Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό, καθώς και για την κάθε κατηγορία του καλωδίου Ethernet, θα βρείτε στον οδηγό μας:
Οικιακή Δικτύωση – Πώς Λειτουργεί Το Ενσύρματο Δίκτυο Στο ΣπίτιΈνα τοπικό δίκτυο LAN μπορεί να συνδέσει από δύο υπολογιστές στο ίδιο δωμάτιο μέχρι και δεκάδες χιλιάδες σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα. Σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογές,…
Βέβαια, σε οικιακό επίπεδο που δεν έχουμε υψηλής ισχύος ηλεκτρομαγνητικές πηγές – πχ γεννήτριες ή καλώδια υψηλής τάσεως – το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε θέμα αν φτιάξουμε ένα καλώδιο 10 μέτρα ή και μεγαλύτερο, ενδεχομένως.
Μην ξεχνάμε πως η ταχύτητα της σύνδεσης στο ίντερνετ είναι αρκετά μικρότερη από 100Mbps – εκτός αν είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί. Ακόμα κι αν έχουμε κάποια απώλεια λόγω του μήκους των καλωδίων, δεν θα είναι αισθητή στην πλοήγηση και το download.
Οι ακροδέκτες και η πρέσα ακροδεκτών
Κάθε καλώδιο Ethernet έχει στα άκρα του ακροδέκτες τύπου RJ45. Ο κάθε ακροδέκτης έχει 8 επαφές, ενώ εμφανισιακά είναι διπλάσιος από αυτόν του τηλεφώνου (RJ11).
Τα βύσματα αυτά είναι μιας χρήσης. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αφαιρέσουμε το βύσμα από ένα καλώδιο και να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα άλλο.
Θα βρούμε κενούς ακροδέκτες στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών. Συνήθως θα τους βρούμε σε συσκευασία των 50 ή των 100.
Πάντως, επειδή το πιθανότερο είναι πως δεν θα φτιάξουμε το τέλειο καλώδιο Ethernet με την πρώτη, καλό είναι να έχουμε μερικούς έξτρα ακροδέκτες, για εξάσκηση.
Για τη δημιουργία καλωδίου Ethernet θα χρειαστούμε επίσης μια πρέσα ακροδεκτών. Συνήθως οι πρέσες υποστηρίζουν τόσο ακροδέκτες ethernet όσο και τηλεφώνου.
Μπορούμε να βρούμε μοντέλο με κόστος κάτω των 10 ευρώ, και συχνά ενσωματώνει και στέλεχος κοπής για την απογύμνωση των καλωδίων.
Αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε πολλά καλώδια ethernet, είτε για επάγγελμα είτε από χόμπι, συμφέρει να πάρουμε μια πλήρη κασετίνα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συσκευή για έλεγχο του καλωδίου.
Παίζει ρόλο η σειρά των καλωδίων;
Κάθε καλώδιο Ethernet έχει στο εσωτερικό 8 καλώδια, τα οποία είναι χωρισμένα σε τέσσερα συνεστραμμένα ζεύγη. Με απλά λόγια, τα καλώδια είναι ανά δύο σε πλεξίδα μεταξύ τους.
Fun fact: η συστροφή των καλωδίων ακυρώνει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές σε μη-θωρακισμένα καλώδια, και εμποδίζει τον επηρεασμό των δεδομένων από διπλανά καλώδια. Την εφηύρε ο Alexander Graham Bell, που εφηύρε και το τηλέφωνο.
Το ίδιο το όνομα του καλωδίου UTP προέρχεται από τη φράση “Unshielded Twisted Pair” (μη-θωρακισμένο συνεστραμμένο ζεύγος).
Τα ζεύγη αυτά είναι κωδικοποιημένα με χρώματα: καφέ, μπλε, πορτοκαλί, και πράσινο. Το κάθε χρώμα έχει μια παραλλαγή με λευκό: λευκό-καφέ, λευκό-μπλε κ.ο.κ.
Αυτά τα καλώδια είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους. Έχουν τον ίδιο χαλκό εσωτερικά, και εκτός από το χρώμα του πλαστικού, δεν διαφέρουν σε τίποτα.
Όμως, είναι συνεστραμμένα με συγκεκριμένο τρόπο, μελετημένο ώστε να ελαχιστοποιεί τις παρεμβολές. Μάλιστα, δεν έχουν καν το ίδιο μήκος μεταξύ τους, ανά μονάδα καλωδίου.
Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να βάλουμε τα καλώδια σε οποιαδήποτε σειρά, και εφόσον θα ήταν η ίδια και στις δύο πλευρές του καλωδίου, θα λειτουργούσε.
Για να εκμεταλλευτούμε όμως στο μέγιστο τις ιδιότητες της συστροφής, είναι σημαντικό να έχουμε τα καλώδια σε συγκεκριμένη σειρά.
Στον επαγγελματικό τερματισμό καλωδίων, ακολουθούνται δύο συγκεκριμένες διατάξεις, οι EIA 568A και EIA 568B. Για συντομία, οι επαγγελματίες τις αποκαλούν απλά Α και Β. Είναι ισοδύναμες μεταξύ τους, όσον αφορά την απόδοση του καλωδίου.
Η ύπαρξη δύο διατάξεων αφορά τη δημιουργία ειδικών καλωδίων που ονομάζονται Crossover. Αυτά είναι καλώδια για πολύ ειδικές και σχετικά σπάνιες χρήσεις. Θα τα δούμε αναλυτικά στο τέλος του οδηγού.
Η διάταξη Α έχει αυτή τη σειρά:
- Άσπρο-πράσινο
- Πράσινο
- Άσπρο-πορτοκαλί
- Μπλε
- Άσπρο-μπλε
- Πορτοκαλί
- Άσπρο-καφέ
- Καφέ
Αντίστοιχα η διάταξη Β είναι:
- Άσπρο-πορτοκαλί
- Πορτοκαλί
- Άσπρο-πράσινο
- Μπλε
- Άσπρο-μπλε
- Πράσινο
- Άσπρο-καφέ
- Καφέ
Συνοψίζοντας: τι θα χρειαστούμε
Κατόπιν όλων αυτών, για να φτιάξουμε το δικό μας καλώδιο ethernet θα χρειαστούμε:
- Καλώδιο UTP στα μέτρα που θέλουμε, ιδανικά 5m ή λιγότερο. Το Cat5e υποστηρίζει μέχρι Gigabit Ethernet (1000Mbps) και είναι αρκετό για το 99,99% των οικιακών εγκαταστάσεων
- Ειδική πρέσα για καλώδιο Ethernet ή τηλεφώνου
- 2 βύσματα για Ethernet
- Κοφτάκι ή απογυμνωτή καλωδίου. Οι καλές πρέσες έχουν ενσωματωμένο σύστημα απογύμνωσης του εξωτερικού φλοιού
Δημιουργία καλωδίου Ethernet
Στο παράδειγμα χρησιμοποιήσαμε καλώδιο CAT 5e UTP.
Αν έχουμε αγοράσει υψηλότερης ποιότητας καλώδιο, όπως S/FTP, θα περιλαμβάνει έξτρα θωράκιση με αλουμινόχαρτο.
Επίσης, ορισμένοι τύποι καλωδίων περιλαμβάνουν έναν πλαστικό διαχωριστή στο κέντρο.
Γενικά, αν το καλώδιο που έχουμε έχει τέτοια έξτρα, στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα σημαντικό στη διαδικασία. Απλά έχουμε περισσότερα πράγματα να κόψουμε πριν βάλουμε το βύσμα.
Εκτός από τη δημιουργία καλωδίου Ethernet, η μέθοδος που περιγράφουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επισκευή χαλασμένου ethernet. Αρκεί να κόψουμε το άκρο που είναι χαλασμένο, και να συνεχίσουμε τη διαδικασία με ένα νέο βύσμα RJ45.
Απογύμνωση καλωδίου
Όπως είπαμε, οι καλές πρέσες διαθέτουν σύστημα απογύμνωσης. Έτσι, βάζουμε τον κόφτη αφήνοντας χώρο λίγο παραπάνω από ένα βύσμα.
Σημαδεύουμε το σημείο, και χωρίς απότομες και βιαστικές κινήσεις αν είμαστε αρχάριοι, κόβουμε το εξωτερικό περίβλημα, χωρίς να πληγώσουμε τους εσωτερικούς κλώνους.
Στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να μπορεί να βγει το μονωτικό υλικό χωρίς πίεση, με ένα απλό τράβηγμα.
Πρεσάρισμα βυσμάτων
Το αμέσως επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε τα χρωματιστά καλώδια στο ίδιο ύψος. Για να γίνει αυτό, προσπαθούμε να τα απλώσουμε στην ίδια ευθεία.
Σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε τα καλώδια στον αέρα ή ένα – ένα. Όπως τα έχουμε απλωμένα, χρησιμοποιούμε τον κόφτη και τα κόβουμε με μία κίνηση και μοναδική.
Πλέον, και αφού έχουν όλα το ίδιο ύψος, τα βάζουμε στη σειρά σύμφωνα με ένα από τα πρότυπα Α ή Β που δείξαμε πιο πάνω. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξουμε το Α ή το Β, αρκεί να είναι το ίδιο και από τις δύο πλευρές.
Περνάμε μέσα το βύσμα, χωρίς να χαλάσουμε τη σειρά των καλωδίων, και πιέζουμε προς τα μέσα. Θα πρέπει οι εσωτερικοί κλώνοι να φτάσουν στο τέρμα όταν το εξωτερικό κέλυφος θα μπει λίγο μέσα στο βύσμα.
Τώρα, είμαστε έτοιμοι για το πρεσάρισμα. Τοποθετούμε το φις στο ειδικό σημείο της πρέσας…
…και πιέζουμε.
Δεν βγάζουμε το άχτι μας, πολύ απλά γιατί δεν χρειάζεται. Με μια ικανοποιητική δύναμη, τα λαμάκια στο πάνω μέρος θα μπούνε μέσα στο καλώδιο.
Κάνοντας το ίδιο και στο άλλο άκρο, έχουμε ένα ολοκαίνουριο καλώδιο Ethernet.
Πώς φτιάχνω καλώδιο Crossover Ethernet
Το καλώδιο που περιγράψαμε μέχρι στιγμής, που έχει την ίδια διάταξη και στις δύο πλευρές, ονομάζεται straight throught Ethernet.
Υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες χρήσεις, όμως, που θέλουν ένα καλώδιο Crossover. Πολύ απλά, αυτό σημαίνει πως η μία πλευρά του καλωδίου θα έχει διάταξη Α, και η άλλη πλευρά του καλωδίου θα έχει διάταξη Β.
Η πιο διαδεδομένη χρήση ενός καλωδίου crossover Ethernet είναι αν θέλουμε να συνδέσουμε δύο υπολογιστές μεταξύ τους χωρίς τη χρήση router, για μεταφορά αρχείων.
Μεταφορά Αρχείων Ανάμεσα σε Υπολογιστή & Κινητό: Όλοι οι ΤρόποιΣτις μέρες μας η μεταφορά αρχείων είναι μία απαραίτητη διαδικασία. Τη χρειαζόμαστε όταν αγοράζουμε έναν καινούργιο υπολογιστή, αλλά και όταν θέλουμε να μετακινήσουμε αρχεία, όπως…
Γενικά το crossover Ethernet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση οποιωνδήποτε ομοειδών συσκευών μεταξύ τους, όπως πχ δύο network switch. Το straight through Ethernet συνδέει διαφορετικές συσκευές, όπως τον υπολογιστή με το router ή το switch.
Συνολικά, για τη δημιουργία Crossover Ethernet ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, επιλέγοντας ξεχωριστή διάταξη σε κάθε βύσμα.
Ούτε ρετάλι χαμένο
Επειδή είναι συχνό φαινόμενο σε μια τέτοια προσπάθεια να μας μείνει στο χέρι ένα σπασμένο κλιπ ή κάποιο ρετάλι καλωδίου, μπορούμε πρεσάροντας και τα δύο άκρα ενός καλωδίου μαζί, να φτιάξουμε ένα ωραιότατο μπρελόκ για τα κλειδιά μας.
Προσοχή όμως. Ούτε για πλάκα δεν πρέπει να συνδέσουμε τον παραπάνω συνδυασμό σε κάποιο ενεργό router ή switch. Θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην έξοδο, λόγω βραχυκυκλώματος.
Έχετε σκοπό να φτιάξετε μόνοι σας το καλώδιο Ethernet;
Σίγουρα είναι πολύ πιο απλό να πάμε σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά, και να ζητήσουμε να μας φτιάξουν ένα καλώδιο Ethernet στα μέτρα που θέλουμε. Ωστόσο, για τους λάτρεις των DIY, το καλώδιο Ethernet είναι από τις πιο απλές κατασκευές. Εσείς έχετε μπει ποτέ στην παραπάνω διαδικασία;
Αυτή ήταν μια δημοσίευση της εβδομαδιαίας στήλης DIYsteps. Εσείς τι project θέλετε να δείτε στο μέλλον; Γράψτε μας στα σχόλια.