Για όλους μας κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να ανανεώσουμε το σύστημά μας με την αγορά ενός νέου. Μάλιστα, αν σταδιακά αναβαθμίζουμε έναν υπολογιστή, αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε με ένα πλήρες δεύτερο σύστημα, ένα PC του Θησέα. Αυτό το παλιό PC δεν είναι ανάγκη να μένει σε μια αποθήκη να σκονίζεται, ή να καταλήξει στα σκουπίδια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το αξιοποιήσουμε. Ας δούμε τους κυριότερους από αυτούς.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Μετατροπή σε οικιακό Server ή NAS
Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες προτάσεις χρήσης για ένα παλιό PC.
Αν στο οικιακό μας δίκτυο υπάρχουν περισσότεροι από ένας χρήστες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παλιό PC μας ως μέσο αποθήκευσης για όλο το δίκτυο, δηλαδή ως NAS (Network Access Storage).
Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε πρόσβαση σε αρχεία από όλες τις συσκευές μας και κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας στο τοπικό δίκτυο.
Αντί λοιπόν να σπαταλήσουμε χρήματα για την αγορά ενός έτοιμου NAS, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το παλιό PC μας και, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, να στήσουμε πάνω του έναν File Server.
Δεν θα χρειαστούν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε RAM ή σκληρό δίσκο. Κατά πάσα πιθανότητα το PC δεν θα χρειάζεται και τις κλασικές συσκευές εισόδου κι εξόδου (οθόνη – πληκτρολόγιο – ποντίκι), ενώ θα εγκαταστήσουμε και κάποιο λειτουργικό κατάλληλο για τέτοιες εφαρμογές server.
Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το παλιό PC μας σε NAS με το Fedora Linux και το λογισμικό Amahi.
Αν και στο ίντερνετ κυκλοφορούν οδηγοί για δημιουργία NAS με διάφορα προγράμματα, όπως το FreeNAS, το Amahi αποτελεί μια εύκολη και αρκετά ολοκληρωμένη λύση.
Δωρεά σε οργανισμό
Συχνά αποφασίζουμε για την αγορά νέου μηχανήματος, επειδή το προηγούμενο δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει χαλάσει.
Αν λοιπόν το παλιό PC μας είναι ακόμα λειτουργικό και δεν ανήκει στην εποχή του Σιδήρου…
…έχουμε την επιλογή να το δωρίσουμε σε κάποιον κοινωφελή φορέα ή εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Για όσους θέλουν να μάθουν πώς μπορούμε να χαρίσουμε το παλιό μας PC, έχουμε αναφέρει κάποιες επιλογές σε αυτόν τον οδηγό.
Πώς να Δωρίσω ένα Παλιό Υπολογιστή ή ένα Παλιό LaptopΠολλοί έχουμε έναν παλιό υπολογιστή ή ένα παλιό laptop, που λειτουργεί μεν κανονικά ή σχεδόν κανονικά, αλλά είναι σε αχρηστία. Τώρα, μια πρωτοβουλία της ΕΕΛ/ΛΑΚ, του…
Δωρεά σε συγγενή
Κάποιοι ίσως προτιμήσουν να δώσουν το παλιό τους PC σε έναν συγγενή ή φίλο, από το να δοθεί σε έναν άγνωστο.
Η πρόταση βέβαια περιέχει κινδύνους· αν πρόκειται για νέα άτομα, μπορεί το PC να τους είναι το ίδιο άχρηστο. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειάζονται επίσης ισχυρό μηχάνημα για τις ασχολίες τους, που συχνά περιλαμβάνουν βαριές εφαρμογές, όπως Photoshop, Premier ή πιο συνηθισμένα GTA, Witcher, και άλλα παιχνίδια.
Στην αντίπερα όχθη, αν πάει σε μεγάλης ηλικίας συγγενικό πρόσωπο, υπάρχει ο φόβος να αποτελούμε πλέον την τεχνική υποστήριξη για κάθε πιθανό πρόβλημα.
Ούτε τότε θα έχουμε κάποιο θέμα βέβαια, μπορούμε πάντα να ανατρέξουμε στον οδηγό μας.
Παλιό PC για πειράματα
Ίσως έχουμε κατά νου να δοκιμάσουμε κάποια στιγμή μια διανομή Linux, αλλά δεν θέλουμε να μπλέκουμε με Virtual Box ή dual boot στο κύριο μηχάνημά μας.
Το παλιό PC που προορίζεται για το πατάρι – πλάι στο Atari – είναι κατάλληλο για κάθε είδους πειραματισμούς.
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε τη διανομή Linux που επιθυμούμε χωρίς φόβο για τυχόν ασυμβατότητες, αφού κατά κανόνα τα Linux υποστηρίζουν ακόμα και πολύ παλαιό hardware.
Ακόμα και στην περίπτωση που τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας είναι κάκιστα, θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε κάποια ελαφριά διανομή Linux, όπως την Lubuntu.
Από την άλλη, αν το παλιό μας PC δεν είναι πολύ μάπα και έχουμε τη διάθεση να δαπανήσουμε χρόνο (μάλλον και χρήμα), είναι μια ευκαιρία να επιχειρήσουμε τη δημιουργία ενός Hackintosh, δηλαδή εγκατάσταση Mac OS σε PC.
Η διαδικασία είναι πολύ μπελαλίδικη, και ίσως χρειαστεί ένα ποσό για ενίσχυση σε κάποια υποσυστήματα του PC μας. Πρέπει να έχουμε υπόψιν, βέβαια, ότι απαιτεί και πολύ συγκεκριμένο hardware για να λειτουργήσει.
Επειδή ακριβώς οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι υψηλές, είναι προτιμότερο να μην κάνουμε πειραματισμούς στο κύριο μηχάνημά μας, αλλά σε κάποιον παλιό υπολογιστή.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τον οδηγό μας.
Τι Είναι το Hackintosh και Γιατί Δεν Είναι για ΌλουςΌταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή Mac, πληρώνουμε μαζί και το software, όχι μόνο το hardware. Είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε μόνο το software –…
Τέλος, αν ο επεξεργαστής είναι ξεκλείδωτος και η μητρική το υποστηρίζει, ένας παλιός υπολογιστής είναι μια καλή ευκαιρία για έναν αρχάριο ώστε να ασχοληθεί με το overclocking.
Η διαδικασία υπερχρονισμού έχει πάντοτε κάποιους κινδύνους, και από το να κάψουμε έναν σύγχρονο επεξεργαστή των 200-300ων ευρώ, καλύτερα είναι να πειραματιστούμε στο παλιό hardware, όπου ένα ενδεχόμενο λάθος δεν θα έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις.
Συμμετοχή σε distributed computing
Πολλά επιστημονικά και τεχνολογικά project απαιτούν τεράστιους υπολογιστικούς πόρους.
Το υψηλό κόστος των υπολογιστών που χρειάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με τον χαμηλό προϋπολογισμό των ερευνητικών ομάδων, έχουν οδηγήσει στη λύση του κατανεμημένου computing.
Υπάρχουν έτσι διάφορα project που βασίζονται σε εθελοντές. Αυτοί κατεβάζουν το κατάλληλο λογισμικό στους υπολογιστές τους και το τρέχουν, αναλύοντας μικρά κομμάτια δεδομένων ο καθένας και συνεισφέροντας στην συνολική επεξεργαστική ισχύ του project.
Αν διστάζουμε να προσθέσουμε αυτόν τον φόρτο στον βασικό υπολογιστή μας, ο παλιός ίσως αποτελεί μια καλή ευκαιρία να συνεισφέρουμε στην ανθρωπότητα.
Υπάρχουν σήμερα αρκετά τρέχοντα project στα οποία μπορούμε να μετέχουμε.
Ενδεικτικά:
- Το SETI@home, που αποσκοπεί στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής.
- To Enigma@Home, για την αποκρυπτογράφηση ορισμένων μηνυμάτων Enigma του Β' Παγκόσμιου Πολέμου τα οποία δεν αποκρυπτογραφήθηκαν ποτέ.
- Το Folding@Home, για την κατανόηση ασθενειών μέσω της μελέτης της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών.
Επιδρομή για παλιά κομμάτια
Προετοιμαζόμαστε για την κατασκευή νέου υπολογιστή? Αν έχουμε κάποια ιδέα σχετικά με τα μέρη του PC μας, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του νέου μας συστήματος, εξάγοντας ό,τι χρειαζόμαστε (και αξίζει) από το παλιό.
Για παράδειγμα, αν είχαμε αγοράσει ένα ακριβό κουτί, πιθανότατα θα καλύπτει τις ανάγκες μας και για τον καινούργιο υπολογιστή.
Το ίδιο ίσως ισχύει και για το τροφοδοτικό, εφόσον πρώτα έχουμε συμβουλευτεί κάποιο PSU Calculator, για να διασφαλίσουμε την καταλληλότητά του.
Αν ο σκληρός δίσκος δεν ήταν SSD (το πιθανότερο), μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με επιφύλαξη σαν αποθηκευτικό δεύτερο – τρίτο δίσκο στο νέο μας σύστημα. Καλό θα είναι να δημιουργούμε συχνά αντίγραφα ασφαλείας, καθώς ο παλιός σκληρός ίσως οδεύει προς το τέλος του χρόνου ζωής του.
Διάρκεια Ζωής Σκληρού Δίσκου: Η “Σκληρή” ΑλήθειαΟ σκληρός δίσκος HDD είναι το μόνο αναντικατάστατο τμήμα του υπολογιστή, καθώς περιέχει όλα μας τα αρχεία. Επειδή όμως διαθέτει κινητά μέρη, φθείρεται περισσότερο από…
Σε περίπτωση που είχαμε προλάβει να επενδύσουμε σε νέα μνήμη RAM DDR3 ή DDR4, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ξανά. Άλλωστε μπορούμε πάντα να προσθέσουμε επιπλέον μνήμη, πχ παίρνοντας άλλο ένα άρθρωμα 4GB DDR3 1600MHz, αν έχουμε ήδη ένα.
Αντίθετα, μετά από πολλά χρόνια χρήσης, η μητρική, η CPU, και η κάρτα γραφικών δύσκολα μπορούν να σταθούν σε ένα καινούργιο μηχάνημα.
Σε γενικές γραμμές πάντως, καλό είναι να αποφύγουμε να βάλουμε σε νέο μηχάνημα πολλά μεταχειρισμένα μέρη.
Δοκιμή ελαττωματικού hardware
Σε περίπτωση που συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα στο hardware του βασικού υπολογιστή μας, ο παλιός μπορεί και πάλι να μας φανεί χρήσιμος.
Για παράδειγμα, αν υποψιαζόμαστε ότι χάλασε το τροφοδοτικό, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το αντίστοιχο του παλιού μας υπολογιστή. Αν δούμε ότι το PC τρέχει χωρίς πρόβλημα, έχουμε μια καλή ένδειξη ότι το τροφοδοτικό μας είναι όντως ελαττωματικό.
Από την άλλη μπορούμε να δοκιμάσουμε το πιθανόν χαλασμένο τροφοδοτικό στο παλιό μας σύστημα, χωρίς να φοβόμαστε για τυχόν βλάβες (εφόσον δεν θεωρούμε αξίας τα συστατικά του μέρη).
Το ίδιο ισχύει και για να τσεκάρουμε μια προβληματική κάρτα γραφικών. Αν παρατηρούμε οπτικές παραμορφώσεις ή διακοπές στην εικόνα μας…
…μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σύστημα σε άλλη οθόνη ή να συνδέσουμε την οθόνη μας στο παλιό PC μας. Έτσι θα αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ευθύνεται αυτή και όχι η κάρτα γραφικών για την εικόνα.
Αν το σύστημά μας δεν βλέπει την συνολική RAM που έχουμε εγκατεστημένη, μπορούμε να ελέγξουμε αν φταίει η ίδια τοποθετώντας την στο δεύτερο σύστημά μας. Αν αναγνωρίζεται κανονικά, μπορούμε να αναζητήσουμε την λύση κάπου αλλού: σε κάποιο πρόβλημα στα Windows, στην μητρική ή σε κάποιον υποδοχέα μνήμης.
Αυτού του τύπου ο φυσικός έλεγχος είναι πολύ πιο γρήγορος και αποτελεσματικός από οποιοδήποτε πρόγραμμα για τον έλεγχο της RAM.
Γενικότερα, όποτε ο υπολογιστής μας έχει θέματα συμβατότητας ή δεν αναγνωρίζει κάποιο hardware, μπορούμε να περιορίσουμε τα πιθανά αίτια του προβλήματος δοκιμάζοντας το συγκεκριμένο στοιχείο σε ένα δεύτερο σύστημα.
Αν έχουμε μόνο έναν υπολογιστή, όσο μεγάλη και αν είναι η εμπειρία μας, πολλές δοκιμές είναι αδύνατες χωρίς να αγοράσουμε τα αντίστοιχα υποσυστήματα ή να απευθυνθούμε σε κάποιον τεχνικό.
Παλιό PC για retro gaming
Αντί να έχουμε τον παλιό μας υπολογιστή σε αχρηστία, μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε χρησιμοποιώντας τον σαν παιχνιδομηχανή.
Για όσους λοιπόν έχουν νοσταλγήσει παλαιότερα παιχνίδια εποχής DOS, arcade, ή 00’s, το παλιό μας PC είναι μια καλή ευκαιρία να καούμε στο gaming παλαιάς κοπής.
Και έχουμε πληθώρα επιλογών. Σε περίπτωση που θέλουμε να παίξουμε παιχνίδια για Windows 95 ή DOS, μπορούμε να εγκαταστήσουμε Windows 98, και να τα παίξουμε από εκεί.
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε τόσο παλιό λειτουργικό, το DOSBox μας παρέχει προσομοίωση περιβάλλοντος MS-DOS σε σύγχρονα λειτουργικά. Αφού το εγκαταστήσουμε, μπορούμε να τρέξουμε μέσα από αυτό τα παιχνίδια της αρεσκείας μας.
Όσον αφορά τα games, στη σελίδα του Good Old Games θα βρούμε πολλούς τίτλους περασμένης γενιάς (Might & Magic, Baldur’s Gate κ.λπ.) συμβατούς με σύγχρονα λειτουργικά.
Τέλος, αγαπημένη επιλογή πολλών gamer και στην Ελλάδα, το MAME (μέιμ ή μάμε?), που έχει καταβροχθίσει ατέλειωτες ώρες και virtual κέρματα από γενιές arcade-άδων. Το MAME είναι πολύ ελαφρύ και τρέχει χωρίς προβλήματα στα περισσότερα λειτουργικά.
Το βρίσκουμε από την ελληνική του σελίδα, και με τη βοήθεια του εξίσου καμένου συναδέλφου μπορούμε να τερματίσουμε επιτέλους το Bubble Bobble…
…το Metal Slug…
…γιατί όχι και το Zzyzzyxx, ό,τι κι αν είναι αυτό.
Για περισσότερες επιλογές όσον αφορά παλιά παιχνίδια και emulators, δείτε τον οδηγό μας:
Πώς να Παίξω Παλιά Παιχνίδια σε Emulator με το RetroArchΝιώθετε ποτέ νοσταλγία για τα παλιά παιχνίδια που παίζατε κάποτε στις κονσόλες; Ψάχνετε να βρείτε κάποιον τρόπο να τα παίξετε ξανά; Μην ψάχνετε άλλο, γιατί σε…
Πώληση
Αν και τα τεχνολογικά προϊόντα χάνουν γρήγορα την αξία τους, πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να βρίσκει χρησιμότητα σε έναν υπολογιστή που εμείς θεωρούμε άχρηστο.
Ίσως πρόκειται για άτομα που δεν κάνουν ιδιαίτερη χρήση ή δεν επιζητούν μεγάλες επιδόσεις στο PC τους, άτομα με χαμηλό budget, τεχνικούς που θέλουν να σφάξουν ένα μηχάνημα για εξάσκηση, κτλ.
Είναι επίσης συχνό φαινόμενο να έχει κάποιος ένα παλιό υπολογιστή, να χαλάσει η μητρική που έχει καταργηθεί, όπως πχ οι μητρικές με socket 1156, και να θέλει να τον επισκευάσει όσο γίνεται πιο οικονομικά, καταφεύγοντας σε μεταχειρισμένα.
Για να πουλήσουμε τον παλιό μας εξοπλισμό, μπορούμε να συμβουλευτούμε την ενότητα “ζητείται” σε site με μικρές αγγελίες ή να βάλουμε μια δική μας αγγελία.
Μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε μια καταχώρηση σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως το διεθνές ebay ή διάφορα εγχώρια site.
Ανακύκλωση
Αν καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν μας συγκινεί, μπορούμε πριν τον κάδο απορριμμάτων να διαλέξουμε τον κάδο ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών.
Πλέον έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας δράση για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, κι έτσι μπορούμε να εναποθέσουμε το παλιό PC μας σε κάποιο από τα πολλά σημεία περισυλλογής, σε εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ.
Πώς θα αξιοποιούσατε το παλιό PC σας?
Εσείς έχετε κάποιο παλιό μηχάνημα που κάθεται? Είχατε σκεφτεί ποτέ κάποιον τρόπο να το εκμεταλλευτείτε ή έχετε κάποια άλλη ιδέα που δεν αναφέραμε? Γράψτε μας στα σχόλια.