Μία θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο Android και τα Windows σαν λειτουργικά συστήματα, είναι πως μόνο τα Windows μας δίνουν πλήρη δικαιώματα διαχειριστή. Για το Android, θα πρέπει να μπούμε στην παράτυπη διαδικασία του root, η οποία απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους χρήστες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κόλπα για Android που μπορούν να γίνουν και χωρίς τους κινδύνους του root.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι το root και γιατί δεν θα το χρειαστούμε
Το root χρησιμοποιείται για να ξεκλειδώσουμε τις πλήρεις δυνατότητες του Android κινητού μας. Είναι ουσιαστικά η διαδικασία πρόσβασης στον λογαριασμό “υπέρ-χρήστη”, που μας επιτρέπει να τροποποιήσουμε διάφορα αρχεία του συστήματος.
Τώρα πλέον το root έχει δυσκολέψει, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του Android 6.0. Όμως πέρα από αυτό, εμπεριέχει και αρκετούς κινδύνους. Μπορεί να μας κοστίσει από την απώλεια της εγγύησης, μέχρι και τη μόνιμη βλάβη του κινητού.
Γι’ αυτούς του λόγους το root δεν συνίσταται σε αρχάριους χρήστες.
Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές στο Play Store που απαιτούν root για τη λειτουργία τους. Άλλες το θέλουν για απλά πράγματα όπως το tethering, και άλλες για πιο περίπλοκα, όπως η απενεργοποίηση διαφημίσεων.
Αντίστοιχα υπάρχουν και εφαρμογές που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε εξ αποστάσεως το κινητό μας, να το μετατρέπουμε σε μετρητή για τους καρδιακούς παλμούς μας, και να κάνουμε διάφορα άλλα κόλπα για Android. Και όλα αυτά χωρίς τους κινδύνους του root.
Επομένως καταλαβαίνουμε ότι, παρόλο που το root είναι πολύ χρήσιμο, δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αυτές τις εφαρμογές θα παρουσιάσουμε παρακάτω στον οδηγό, και θα δούμε τι επιπλέον μπορούν να μας προσφέρουν.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το root, καθώς και για τους κινδύνους που το συνοδεύουν μπορείτε να διαβάσετε τον προηγούμενο οδηγό μας.
Πώς Κάνω Root στο Android Και Για Ποιον ΛόγοΜε το rooting απελευθερώνουμε την Android συσκευή και αποκτούμε τον απόλυτο έλεγχό της. Αν και είναι λιγότερο απαραίτητο σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί να…
Εφαρμογές σε πλήρη οθόνη
Ένα από τα πιο χρήσιμα κόλπα για Android που δεν προϋποθέτει root, είναι οι εφαρμογές ή τα παιχνίδια του κινητού να τρέχουν σε πλήρη οθόνη. Θα λέγαμε ότι είναι κάτι αντίστοιχο με το F11 όταν βρισκόμαστε στον browser μας. Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή GMD Full Screen Immersive Mode.
Ουσιαστικά η εφαρμογή αυτή αφαιρεί τη λεγόμενη status bar και τη μπάρα πλοήγησης απ' το κάτω μέρος.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η εφαρμογή λειτουργεί μόνο για Android 4.4 και πάνω. Επίσης, προτείνεται σε κινητά που έχουν soft keys στην οθόνη. Όπως τα Nexus, το OnePlus One, το LG G3, και άλλα.
Στα κινητά της Samsung με τα φυσικά κουμπιά δεν είναι και η ιδανικότερη λύση.
Μόλις εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, πηγαίνουμε στο General και από εκεί επιλέγουμε το πρώτο κουτάκι που γράφει Notification.
Έτσι, θα μπορούμε επιλέγουμε άμα θα μπαίνουμε σε Full Screen (ή αλλιώς Immersive Mode) από το πάνελ ειδοποιήσεων.
Υπάρχουν τρεις επιλογές. Μπορούμε να επιλέξουμε την πρώτη που κρύβει και το status bar και την μπάρα πλοήγησης, τη δεύτερη που κρύβει μόνο την μπάρα πλοήγησης, ή την τρίτη που δεν κρύβει καμία από τις δύο.
Καταγραφή οθόνης
Οι περισσότερες εφαρμογές που μας δίνουν τη δυνατότητα να καταγράψουμε την οθόνη του κινητού μας χρειάζονται root. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το AZ Screen Recorder.
Η εφαρμογή λειτουργεί σε κινητά με Android 5 Lollipop και μεταγενέστερα. Σε αντίθεση με πολλές εφαρμογές, η AZ Screen Recorder μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τα βίντεο μέσα από την εφαρμογή.
Επίσης, είναι η μόνη εφαρμογή που μας αφήνει να κάνουμε παύση και συνέχεια κατά τη διάρκεια της εγγραφής οθόνης.
Ακόμα, μπορούμε να αλλάξουμε την ανάλυση του βίντεο, το bitrate του, τον προσανατολισμό, κτλ.
Απομακρυσμένος έλεγχος
Λίγα πράγματα μπορούν να μας προκαλέσουν τέτοιο πανικό, σε σημείο που να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Ένα από αυτά είναι να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, και να συνειδητοποιούμε προς λύπη μας ότι λείπει το κινητό.
Ακόμα χειρότερο είναι να ξέρουμε ότι κάποιος μπορεί και να έχει πρόσβαση στα αρχεία μας. Ευτυχώς υπάρχουν διάφορα κόλπα για Android, ώστε να πάρουμε τον έλεγχο του κινητού, και να νιώσουμε σαν πράκτορες του FBI.
Με το Find My Device, πιο παλιά γνωστή ως Android Device Manager, μπορούμε να εντοπίσουμε τη θέση του κινητού μας. Επιπλέον, μπορούμε να το κλειδώσουμε απομακρυσμένα, να το αναγκάσουμε να επανέλθει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, ή να το βάλουμε να παίξει έναν ήχο για να το εντοπίσουμε.
Πρέπει απλώς να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή στο κυρίως κινητό μας, και μετά σε ένα άλλο δευτερεύον κινητό ή tablet.
Αφού το κάνουμε αυτό, πηγαίνουμε στην εφαρμογή και συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας στην Google. Θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένη την τοποθεσία, προκειμένου να δουλέψει η εφαρμογή.
Υπάρχουν 4 επιλογές:
- Location: Εδώ βλέπουμε την τελευταία θέση που εντοπίστηκε το κινητό, καθώς και το επίπεδο της μπαταρίας του.
- Play Sound: Αυτή η επιλογή θυμίζει την περίπτωση που λέμε σε κάποιον να μας πάρει τηλέφωνο για να εντοπίσουμε τη συσκευή. Έτσι και εδώ, το κινητό θα χτυπήσει για 5 λεπτά στη μέγιστη ένταση, ακόμα κι αν είναι στο αθόρυβο ή στη δόνηση.
- Lock: Μόλις το πατήσουμε, θα μας ζητηθεί ο κωδικός δύο φορές. Προαιρετικά μπορούμε να εισάγουμε και ένα τηλέφωνο για να μας καλέσει όποιος βρει το κινητό.
- Erase: Αν παρ' όλα αυτά είμαστε σίγουροι ότι το κινητό μας δεν θα βρεθεί, επιλέγουμε το Erase. Μπορεί επίσης να μη θέλουμε να ρισκάρουμε κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία μας. Από τη στιγμή που το πατήσουμε, το κινητό θα επιστρέψει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διαγραφούν όλα τα αρχεία μας. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, δεν θα έχουμε πια πρόσβαση στο κινητό από αυτήν την εφαρμογή.
Εννοείται ότι για να λειτουργήσουν αυτές οι επιλογές, θα πρέπει το κινητό μας να είναι συνδεδεμένο στο ίντερνετ. Η εφαρμογή λειτουργεί για Android 4.0 +.
Για περισσότερες επιλογές σε περίπτωση που χάσουμε ή μας κλέψουν τη συσκευή μας, δείτε τον οδηγό:
Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή ΚλοπήΣε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με…
Έλεγχος υπολογιστή μέσω του κινητού
Πολλές φορές καθόμαστε και απολαμβάνουμε μια ταινία στον υπολογιστή ή το laptop από τον καναπέ ή το κρεβάτι μας. Βαριόμαστε όμως να σηκωθούμε για να δυναμώσουμε/χαμηλώσουμε τον ήχο ή να αλλάξουμε ταινία.
Άλλες φορές πάλι, βρισκόμαστε έξω και έχουμε αφήσει τον υπολογιστή στο σπίτι να κατεβάζει μια ταινία. Ή μπορεί απλώς να τον έχουμε ξεχάσει ανοιχτό και θέλουμε να τον κλείσουμε για να μην καίει ρεύμα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα θέλαμε να υπάρχει ένας τρόπος για να μπορούμε να ελέγξουμε απομακρυσμένα τον υπολογιστή από το κινητό.
Ευτυχώς υπάρχουν κόλπα για Android που μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό εύκολα και απλά, αλλά πάνω απ' όλα χωρίς root.
Πολλές είναι οι εφαρμογές που μας δίνουν πρόσβαση στον υπολογιστή από το κινητό χωρίς root, αλλά η καλύτερη κατά τη γνώμη μας είναι το Chrome Remote Desktop.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό, καθώς και για το πώς γίνεται η εγκατάσταση, διαβάστε τον οδηγό μας.
23+3 Δυνατότητες του Chrome Που Ίσως Δεν ΓνωρίζατεΟ Google Chrome είναι αναμφίβολα ο δημοφιλέστερος browser, αλλά στους περισσότερους από εμάς ενδέχεται να διαφεύγουν αρκετές λειτουργίες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά….
Εξοικονόμηση μπαταρίας
Ένα θέμα που μας απασχολεί πάντα στα κινητά και παίζει μεγάλο ρόλο, είναι η διάρκειά της μπαταρίας. Όλοι θα θέλαμε να είχαμε ένα κινητό με μπαταρία 1000000mAh, να κοστίζει λίγο, και να μην έχει το μέγεθος ενός τούβλου.
Επειδή όμως ακόμα οι εξελίξεις στην τεχνολογία δεν έχουν φτάσει τόσο μακριά, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια κόλπα για Android, με στόχο η μπαταρία του κινητού να κρατάει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Δυστυχώς οι εφαρμογές για εξοικονόμηση μπαταρίας που κάνουν όντως δουλεία είναι λίγες, και στο μεγαλύτερο μέρος τους απαιτούν το κινητό να είναι root.
Παρακάτω βλέπουμε μερικά κόλπα για Android όσον αφορά την εξοικονόμηση μπαταρίας που δεν απαιτούν root:
- Απεγκατάσταση Bloatware: Τα Bloatware είναι εφαρμογές που έρχονται στο κινητό προεγκατεστημένες από τον κατασκευαστή ή από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αν αγοράσαμε το κινητό πακέτο με κάποια σύνδεση. Μπορεί εμείς να μην τις χρησιμοποιούμε, αλλά αυτές τρέχουν πολλές φορές στο παρασκήνιο, καταναλώνοντας CPU, RAM, χώρο στην SD κάρτα, και συνεπώς μπαταρία. Θα πρέπει να διαγράψουμε όσες μπορούμε, παρόλο που πολλές χρειάζονται root.
- Απενεργοποίηση της δόνησης: Η δόνηση του κινητού καταναλώνει πολύ μπαταρία, παρόλο που δεν κάνει τόση φασαρία όπως ο ήχος κλήσης. Στη δόνηση εννοείται ότι περιλαμβάνεται και η δόνηση από τις ειδοποιήσεις, όπως μηνύματα, αλλά και η δόνηση κατά την πληκτρολόγηση.
- Χρησιμοποιούμε τη λειτουργία πτήσης: Σε περιπτώσεις που η μπαταρία μας έχει φτάσει πολύ χαμηλά και δεν θέλουμε να σβήσει το κινητό, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία πτήσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα απενεργοποιηθεί το Wi-Fi, τα δεδομένα, το 2G/3G/4G, κτλ, και έτσι η μπαταρία θα κρατήσει περισσότερο.
Για να μάθετε περισσότερα για τη διάρκεια στην μπαταρία του κινητού σας, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας:
Πώς να Έχω Μεγαλύτερη Διάρκεια στη Μπαταρία του ΚινητούΔεν είναι μυστικό ότι πολλές λειτουργίες και εφαρμογές “σκοτώνουν” στην κυριολεξία την μπαταρία του κινητού μας. Τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο χωρίς να μας ρωτήσουν, ακόμη…
Μέτρηση καρδιακών παλμών
Ακόμα και αν το κινητό μας δεν έρχεται με την τεχνολογία μέτρησης των καρδιακών παλμών, είναι πολύ εύκολο να την ενσωματώσουμε. Έτσι, θα το μετατρέψουμε σε παλμογράφο χωρίς root.
Σίγουρα δεν είναι τόσο ακριβής όσο αυτοί που διαθέτουν οι γιατροί και τα νοσοκομεία, αλλά παραμένει ένα από τα καλύτερα κόλπα για Android κατά τη γνώμη μας.
Η τεχνολογία πίσω από τις οθόνες καρδιακού ρυθμού σε συσκευές Android βασίζονται πρακτικά σε ένα φως που παρατηρεί τις αλλαγές χρώματος κάτω από το δέρμα μας, και παρακολουθεί την ποσότητα του αίματος που διέρχεται.
Με την εφαρμογή Instant Heart Rate Monitor μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα του κινητού για να κάνει τη δουλεία που περιγράψαμε.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε την άκρη του δείκτη μας στην κάμερα του κινητού. Σε μερικά δευτερόλεπτα θα μας εμφανίσει τους καρδιακούς μας παλμούς.
Εσείς γνωρίζετε άλλα κόλπα για Android κινητά?
Αυτά ήταν μερικά από τα καλύτερα και πιο χρήσιμα κόλπα για Android χωρίς root. Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας; Γνωρίζεται άλλα? Γράψτε μας στα σχόλια.