Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Κλιματιστικού - Τι Πρέπει Να Προσέξω

Αγορά Κλιματιστικού – Τι Πρέπει Να Προσέξω

Η αγορά κλιματιστικού είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις που κάνουμε για τον χώρο μας. Είναι ιδανικό για τη ζέστη του καύσωνα, αλλά και το κρύο του χειμώνα αν δεν έχουμε κεντρική θέρμανση. Όμως, το Air Condition μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το πορτοφόλι μας, αν δεν προσέξουμε λεπτομέρειες πριν την αγορά, και αν δεν κάνουμε τη σωστή συντήρησή του.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αγορά κλιματιστικού

Όλες οι προτάσεις μας για κλιματιστικό βρίσκονται μέσα στο BestPrice. Όπως ήδη θα έχουμε παρατηρήσει πολλοί από εμάς, προσφέρει εδώ και καιρό αναρίθμητα καταστήματα, ώστε να βρούμε τα προϊόντα στη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το κλιματιστικό, είναι γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η χώρα μας ψήνεται. Οπότε, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, σπίτι χωρίς Air Condition είναι ένα αργό καθημερινό βασανιστήριο.

Η αγορά κλιματιστικού όμως, δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αρκετούς παράγοντες, όπως θόρυβο, ενεργειακή κλάση, BTU, μόνωση, πιστοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το άρθρο θα λάβουμε υπόψη ακόμη και τα μαθηματικά.

Κατηγορίες κλιματιστικών

Ο πιο διαδεδομένος τύπος είναι τα διαιρούμενα ή split κλιματιστικά. Αποτελούνται από δύο μονάδες. Μία μπαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού, και μία έξω. Οι δύο μονάδες συνδέονται μέσω ενός ανοίγματος στον τοίχο, οπότε προβλέπεται και εγκατάσταση από κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό.

Άλλο ένα είδος είναι τα multi split ή πολυδιαιρούμενα κλιματιστικά. Είναι ακριβώς τα ίδια με τα split, με τη διαφορά ότι, αντί να έχουν μία εσωτερική μονάδα, έχουν πολλές. Και συνδέονται όλες οι εσωτερικές μονάδες με μία εξωτερική.

Αυτό το σύστημα διευκολύνει την ψύξη πολλών επιμέρους χώρων. Παρότι η εγκατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, ένα τέτοιο σύστημα είναι συνήθως πιο οικονομικό, από το να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε πολλαπλές split μονάδες σε κάθε δωμάτιο. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από τη διαμόρφωση της κάθε οικίας.

Ένα τρίτο είδος, το οποίο μπορεί να βάλει πολλούς από εμάς σε πειρασμό, είναι το φορητό κλιματιστικό. Όπως μαρτυρά και το όνομα, αυτά τα κλιματιστικά τα παίρνουμε όπου θέλουμε, τα τοποθετούμε μόνοι μας, και είμαστε έτοιμοι.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά που αναφέραμε προηγουμένως, τα φορητά κλιματιστικά αποτελούνται από μία μονάδα. Και συγκεντρώνουν όλες τις λειτουργίες τους σε αυτή τη μονάδα. Διαθέτουν έναν εύκαμπτο σωλήνα, τον οποίο πρέπει να τον τοποθετήσουμε σε ένα άνοιγμα. Σε παράθυρο. Σε μπαλκονόπορτα. Κάπου προς τα έξω.

Επίσης, είναι πολύ πιο φθηνά από τα split κλιματιστικά. Γι’ αυτό και όπως προείπαμε, ακούγονται σαν μία πολύ δελεαστική λύση, έστω για κάποιον που έχει μικρό χώρο, ή που έχει ζέστη για ένα μικρό διάστημα του χρόνου.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο όμορφα όσο ακούγονται. Ο κύριος λόγος είναι ότι θα πρέπει να έχουμε έναν σωλήνα προς το παράθυρό μας για να λειτουργεί. Βέβαια, υπάρχουν και φορητά κλιματιστικά χωρίς αγωγό εξαερισμού, τα οποία είναι σαφώς πιο εύχρηστα.

Ωστόσο, μία συσκευή χωρίς αγωγό απόρριψης του αέρα του συμπυκνωτή δεν ανήκει στην κατηγορία των κλιματιστικών. Και αυτό γιατί δεν διαθέτει συμπιεστή για τη λειτουργία ψύξης. Λειτουργεί μέσω συστήματος εξάτμισης, όπου ο ζεστός αέρας έρχεται σε επαφή με νερό ή πάγο, και ψύχεται.

Αν έχουμε δει κάτι mini κλιματιστικά που συνδέονται με USB στον υπολογιστή, λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το εφοδιάζουμε συνέχεια με νερό. Και σίγουρα η απόδοσή του δεν είναι εφάμιλλη με ένα κανονικό κλιματιστικό. Γι’ αυτό και δεν θα προτείνουμε στη συνέχεια καθόλου τέτοιες λύσεις.

Παραμένοντας στο φορητό κλιματιστικό με αγωγό, υπάρχει και η λύση του να τρυπήσουμε στον τοίχο για την εξαγωγή του σωλήνα. Όμως, αν το κάνουμε αυτό, χάνεται αμέσως η ευκολία της φορητότητας.

Η μόνη περίπτωση που θα προτείναμε φορητό κλιματιστικό, είναι σε κάποιον που ψάχνει μία προσωρινή και οικονομική λύση, που να είναι καλύτερη από ανεμιστήρα. Και μόνο εφόσον μιλάμε για μικρό χώρο ενός δωματίου.

Ισχύς κλιματιστικού BTU

Αφού επιλέξαμε τύπο κλιματιστικού, θα πρέπει να υπολογίσουμε την ισχύ που θα χρειαστούμε. Η θερμότητα που απορροφάται κατά τη λειτουργία ψύξης του κλιματιστικού μετράται σε BTU – British Thermal Unit. Το ίδιο ισχύει και για τη θερμότητα που εκπέμπεται κατά τη λειτουργία θέρμανσης του κλιματιστικού.

Για να υπολογίσουμε τα BTU που θα πρέπει να έχει ένα Air Condition, πρέπει αρχικά να μετρήσουμε το εμβαδό και τον όγκο του χώρου τοποθέτησης.

Το εμβαδό το μετράμε πολλαπλασιάζοντας το μήκος με το πλάτος του δωματίου. Τον όγκο τον μετράμε πολλαπλασιάζοντας το εμβαδόν που βρήκαμε πριν, με το ύψος του δωματίου μας.

Για παράδειγμα, σε εμάς εδώ ο χώρος έχει μήκος πέντε μέτρα και πλάτος τέσσερα μέτρα. Οπότε το εμβαδόν είναι 20 τετραγωνικά. Το ύψος του δωματίου είναι τρία μέτρα, οπότε έχει όγκο 60 κυβικά μέτρα.

Σε γενικές γραμμές, χρειαζόμαστε 150BTU ανά κυβικό μέτρο. Οπότε πολλαπλασιάζοντας το 60 με 150, μας δίνει 9000BTU.

Τώρα, ανάλογα με την τοποθεσία του δωματίου, θα χρειαστούμε μερικούς ακόμα υπολογισμούς. Αν ο χώρος “βλέπει” ήλιο κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, επιλέγουμε κλιματιστικό με 10% μεγαλύτερη ισχύ.

Στην περίπτωσή μας δηλαδή, 9000×10% = 900. Τα προσθέτουμε στα 9000BTU που βρήκαμε πριν, και πάμε στα 9900.

Αν στον χώρο υπάρχει συσκευή που παράγει αρκετή θερμότητα, όπως π.χ μια κουζίνα, επιλέγουμε κλιματιστικό με ισχύ μεγαλύτερη κατά 4000 με 5000 BTU. Εμείς, παρότι δεν έχουμε κουζίνα, έχουμε υπολογιστή που δουλεύει 24/7.

Σε γενικές γραμμές, 1 wh ισοδυναμεί με περίπου 3.4 BTU. Αν δηλαδή ο υπολογιστής μας όταν δουλεύει στα μέγιστα καίει 300Watt – θα χρειαστούμε 300×3.4 = 1020 BTU. Οπότε θα προσθέσουμε χοντρικά 1000 BTU, και θα πάμε στα 10.900.

Τέλος, προσθέτουμε στον υπολογισμό μας 500 BTU ανά άτομο που θα βρίσκεται στον χώρο. Αυτό γιατί το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει επίσης θερμότητα. Είμαστε δύο στον χώρο, οπότε ας βάλουμε 1000 ακόμα. Και φτάσαμε αισίως στα 11.900. Ας πούμε 12000.

Αν όλα αυτά με τους υπολογισμούς μας φαίνονται κινέζικα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχει online calculator, πατώντας εδώ. Βάζουμε τις διαστάσεις του χώρου μας και τις πληροφορίες που μας ζητάει, πατάμε calculate, και μας δίνει έτοιμο τον υπολογισμό.

Εναλλακτικά, υπάρχουν ενδεικτικοί πίνακες που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Φυσικά, μπορούμε πάντα να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό που θα κάνει αυτός τους υπολογισμούς για λογαριασμό μας.

Κλιματιστικό inverter

Το επόμενο χαρακτηριστικό σίγουρα το έχουμε ακούσει, αλλά ενδέχεται να μην ξέρουμε ακόμα τι είναι. Ο λόγος για τα κλιματιστικά inverter. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι είναι τα συγκεκριμένα κλιματιστικά, αν δεν πούμε δύο λόγια για τον τρόπο λειτουργίας των κλιματιστικών γενικότερα.

Το Air Condition λειτουργεί με ένα ψυκτικό μέσο, το οποίο κάνει έναν αέναο κύκλο ως εξής. Συμπιέζεται μέσα στον συμπιεστή, που είναι στο εξωτερικό μηχάνημα. Κατά συνέπεια συμπυκνώνεται και υγροποιείται. Έπειτα εκτονώνεται στην εκτονωτική βαλβίδα και αεριοποιείται στον εξατμιστή, που είναι στο εσωτερικό μηχάνημα.

Αγορά Κλιματιστικού Air Condition κλιματιστικό 2

Τη βασική δουλειά σε αυτόν τον κύκλο την κάνει ο συμπιεστής. Ο οποίος σε ένα απλό κλιματιστικό λειτουργεί με τη μέθοδο On/Off. Δηλαδή είτε λειτουργεί, είτε όχι. Όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από την επιθυμητή τιμή, μπαίνει στο On και λειτουργεί. Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από αυτήν την τιμή, μπαίνει στο Off και σταματάει να λειτουργεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία στον χώρο μας να μην είναι σταθερή. Θα υπάρχει δηλαδή διακύμανση. Αν ας πούμε θέλουμε 23 βαθμούς, με ένα τέτοιο κλιματιστικό θα πιάνουμε μία 24, μία 22, και πάει λέγοντας.

Στα inverter τώρα, γίνεται το εξής. Ο συμπιεστής μπορεί να μεταβάλλει τις στροφές του, και κατά συνέπεια να προσαρμόσει κάθε στιγμή τη λειτουργία του, ώστε να μένει πιο κοντά στην επιθυμητή θερμοκρασία το δωμάτιο.

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία λίγο πάνω από το επιθυμητό, αυξάνονται οι στροφές στον συμπιεστή. Όταν πέφτει η θερμοκρασία λίγο κάτω από το επιθυμητό, μειώνονται οι στροφές. Δεν σταματάει να λειτουργεί.

Αυτό επιτυγχάνει 3 βασικά πράγματα:

Πρώτον, όπως είπαμε, ο χώρος είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία που θέλουμε, χωρίς σκαμπανεβάσματα.

Δεύτερον, δεν έχουμε συνέχεια άνοιξε-κλείσε στο κλιματιστικό, και άρα έχουμε λιγότερες φθορές σε βάθος χρόνου.

Και τρίτον, λόγω του ότι το ρεύμα εκκίνησης για το κλιματιστικό είναι πολλαπλάσιο από το ρεύμα λειτουργίας, εξοικονομούμε και χρήματα με τη μέθοδο του inverter. Λειτουργεί δηλαδή πιο αποδοτικά. Μπορεί να είναι πιο ακριβό στην αγορά από ένα on/off κλιματιστικό, όμως καταναλώνει 2 με 3 φορές λιγότερο ρεύμα, που σε βάθος χρόνου είναι πολύ πιο σημαντικό.

Με όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι εν έτει 2024, πάμε οπωσδήποτε για κλιματιστικό inverter. Το θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο ούτως ή άλλως να βρούμε στην αγορά κλιματιστικό που δεν είναι inverter, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει ξεμείνει από αρχαιολογίες, καλό είναι να το έχουμε κατά νου.

Ενεργειακή κλάση κλιματιστικού

Η ενεργειακή κλάση μιας ηλεκτρικής συσκευής μας δείχνει την κατανάλωση ενέργειας αυτής της συσκευής. Στα κλιματιστικά υπάρχει διαχωρισμός στην απόδοση κατά τη λειτουργία ψύξης, είναι η κλίμακα SEER. Και κατά τη λειτουργία θέρμανσης, στην κλίμακα SCOP.

Αν ένα κλιματιστικό βρίσκεται στην κλάση Α+ για τη λειτουργία ψύξης, δεν σημαίνει ότι θα έχει την ίδια κλάση και στη λειτουργία θέρμανσης. Εμάς μας ενδιαφέρει η ανώτερη δυνατή κλάση για και τις δύο λειτουργίες, αν φυσικά επιλέξουμε κλιματιστικό που έχει και τις δύο λειτουργίες.

Κάθε κλιματιστικό θα έχει την ακόλουθη ενεργειακή ετικέτα.

Κλιματιστικό Αγορά Κλιματιστικού Air Condition

Στο επάνω μέρος θα βρούμε το εμπορικό σήμα, μαζί με το μοντέλο της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.

Στο SEER είναι όπως είπαμε η ενεργειακή κατάταξη για την ψύξη. Από κάτω γράφει αναλυτικά το ψυκτικό φορτίο σχεδιασμού σε kW, τον βαθμό ενεργειακής απόδοσης στην ψύξη, και την ενδεικτική ετήσια κατανάλωση ρεύματος κατά τη λειτουργία ψύξης, σε kWh.

Αντίστοιχα δεξιά, στο SCOP είναι η ενεργειακή κατάταξη κατά τη θέρμανση. Με τα ίδια νούμερα όπως και πριν, ακριβώς από κάτω. Με τη διαφορά ότι εδώ βλέπουμε και έναν χάρτη της Ευρώπης χωρισμένο σε τρεις ζώνες. Θερμή, μέση, και ψυχρή.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ κάτω στα πορτοκαλί, που είναι το θερμό. Και άρα έχει μικρότερη ενδεικτική ετήσια κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση, σε σχέση με το μέσο και ψυχρό κλίμα άλλων χωρών. Βλέπετε πάντως ότι, ανάλογα και με το κλίμα της περιοχής, η ενεργειακή κλάση αλλάζει.

Και πάμε και κάτω αριστερά, όπου μας δείχνει τα επίπεδα θορύβου του κλιματιστικού σε decibel. Το πάνω για την εσωτερική μονάδα και το κάτω για την εξωτερική.

Θόρυβος

Σίγουρα ο θόρυβος είναι υποκειμενικός για τον καθένα. Και έχει σημασία το πού θα τοποθετηθεί το κλιματιστικό. Αν πρόκειται πχ να το βάλουμε σε χώρο που θέλουμε ησυχία, όπως στο υπνοδωμάτιο, σαφώς ο θόρυβος θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη ισχύ έχει το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερα και τα επίπεδα θορύβου.

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Ιονιστής: Άλλο ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό ενός Air Condition είναι η ύπαρξη ή όχι ιονιστή. Πρόκειται για ένα φίλτρο μέσα στο κλιματιστικό, το οποίο βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα. Οπότε καλό είναι να υπάρχει.

Αφύγρανση: Θα βρούμε επίσης κλιματιστικά με λειτουργία αφυγραντήρα. Το οποίο βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα. Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι τόσο απαραίτητο χαρακτηριστικό, αλλά ο καθένας κρίνει από τις δικές του ανάγκες.

Wi-Fi: Πλέον τα νέα κλιματιστικά έχουν και λειτουργία Wi-Fi, ώστε να μπορούμε να τα ελέγχουμε μέσω κινητού. Προσωπικά, δεν μας συγκινεί ιδιαίτερα αυτή η λειτουργία.

Φυσικά, για κάποιον που είναι ίσως εκτός σπιτιού, και θέλει με το που επιστρέψει στο σπίτι ο χώρος να είναι στη σωστή θερμοκρασία, ίσως να είναι χρήσιμη λειτουργία.

Ενδεικτικές προτάσεις αγοράς

Παραθέτουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας για αγορά κλιματιστικού.

Συντήρηση

Όπως είναι φυσικό, μια φορά το χρόνο απαιτείται συντήρηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυκτικούς, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν βλάβες του μηχανήματος, ή να προλάβουν την εμφάνισή τους.

Ωστόσο, εμείς πρέπει από μόνοι μας να κάνουμε συχνά καθαρισμό των φίλτρων και των πτερυγίων του μηχανήματος από σκόνες, γιατί σταδιακά επιβαρύνουν την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού.

Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε κλιματιστικό και αν επιλέξουμε, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η ετήσια συντήρηση είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους και τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής τους. Παραλείποντας την τακτική συντήρηση, το κλιματιστικό χάνει κάθε χρόνο σε απόδοση.

Εσείς μπορείτε χωρίς air condition;

Αυτά ήταν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αγορά κλιματιστικού.

Σε κάθε περίπτωση, στο BestPrice.gr θα βρούμε τιμές για πάνω 25.000.000 προϊόντα σε 3800 ελληνικά καταστήματα. Μπορεί να ψάχνετε για ψησταριά μέρες που είναι, και όχι για κλιματιστικό. Μπορείτε να δείτε και τον αναλυτικό μας οδηγό για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες online αγορές.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#353 - AI Και Κοινή Χρήση Δεδομένων Στον Edge, Outlook Εκτός Σύνδεσης, Ποιοτικά Παιχνίδια Στο Android
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps