Home » Internet » Τα VPN και η Παραβίαση Της Ιδιωτικότητας Από Τα "14 Eyes"

Τα VPN και η Παραβίαση Της Ιδιωτικότητας Από Τα “14 Eyes”

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι φυσικό οι περισσότεροι από εμάς να μην έχουμε ακούσει τι είναι τα πέντε, τα εννιά, και τα “δεκατέσσερα μάτια”. Ακούγεται ως κάτι παράξενο και συνωμοτικό, ωστόσο αφορά την παγκόσμια επιτήρηση με συλλογή και ανάλυση πληροφοριών. Δείτε τους βάσιμους φόβους για παραβίαση της ιδιωτικότητας, και πώς ενδέχεται να επηρεάσουν τις περισσότερες VPN υπηρεσίες.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η συμφωνία “UKUSA Agreement”

Ας ξεκινήσουμε με την συμφωνία που είναι γνωστή ως UKUSA Agreement.

Πρόκειται για μια μια πολυμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών χωρών. Η συμφωνία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ (USA) και του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), από όπου και προέκυψε το όνομά της.

Η κύρια ομάδα των χωρών-μελών που μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες είναι γνωστή ως “πέντε μάτια”. Η ομάδα αυτή αποτελεί τη βάση του δικτύου παρακολούθησης.

Παραβίαση της Ιδιωτικότητας 10

Ωστόσο, το δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών αυξήθηκε με την προσθήκη νέων εταίρων στην κύρια ομάδα των πέντε κρατών που είδαμε. Δημιουργήθηκε έτσι η συμμαχία των εννιά ματιών.

Παραβίαση της Ιδιωτικότητας 11

Έκτοτε, το δίκτυο των χωρών έχει επεκταθεί περαιτέρω με προσθήκη τρίτων χωρών-μελών. Η επέκταση έδωσε την τελική μορφή στα περίφημα “14 eyes” (SSEUR).

Στην πλειονότητά τους αποτελούνται από ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, θεωρούνται σύμμαχοι η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότιος Κορέα.

Παραβίαση της Ιδιωτικότητας 3

Μαζική επιτήρηση της επικοινωνίας

Ενώ οι χώρες της κεντρικής ομάδας των “Five Eyes” διατείνονται ότι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο, υπήρξαν διαρροές που το διέψευδαν. Η βασικότερη ήταν από τον Edward Snowden.

Αποκαλύφθηκε ότι οι χώρες-μέλη των πέντε ματιών παρακολουθούν τους πολίτες των εταίρων, και όχι μόνο, ενώ μοιράζονται ιδιωτικές πληροφορίες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί ο φόβος για τις μυστικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών, που όπως ήταν φυσικό δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Για παράδειγμα, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση μιας χώρας-μέλους δεν μπορεί να παραβιάσει τον νόμο της και να κατασκοπεύει τους πολίτες της, μπορούν να το πράξουν για λογαριασμό της οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας άλλης συμβεβλημένης χώρας, και ούτω καθεξής.

Όλοι φανταζόμαστε ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας. Πάνω-κάτω γνωρίζουμε ποιος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τέτοιο ηγετικό ρόλο, και να παρακολουθεί τους πάντες.

Οι βασικοί υπεύθυνοι

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται ως θεωρία συνωμοσίας. Όμως, όλα σχεδόν τα site που ασχολούνται με την ιδιωτικότητα και τα VPN, έχουν αρχίσει να προβάλλουν ολοένα και περισσότερο τις ανησυχίες τους.

Είναι φυσικό άλλωστε να γεννούνται φόβοι από αυτό το σύστημα της online μαζικής επιτήρησης, το οποίο περιορίζει την ελευθερία των πολιτών.

Οι ανησυχίες εδράζονται στην ενδεχόμενη παραβίαση της ιδιωτικότητας που μπορεί να προκύψει μέσα από τη δραστηριότητά μας στο ίντερνετ, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούμε μία VPN υπηρεσία.

Οι συμβουλές που δίνονται είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε μακριά από παρόχους VPN που βρίσκονται στις χώρες που αποτελούν τα 14 Eyes. Ιδίως σε αυτές που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, οι περισσότερες VPN υπηρεσίες προβάλλουν πλέον ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, το ότι εδρεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της συμμαχίας.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά ποιοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για αυτό το δίκτυο της online παρακολούθησης των δεκατεσσάρων ματιών, και στη συνέχεια αν υπάρχει κίνδυνος για μαζική παραβίαση της ιδιωτικότητας στα VPN.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο νησί έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι πιο ακραίες μορφές εποπτείας στην ιστορία της δυτικής δημοκρατίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις και τα αποκαλυπτικά έγγραφα του Edward Snowden. Κάτι παρόμοιο πιστεύουν και πολλοί εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού απορρήτου.

Επιπλέον, αυτό αποδεικνύεται και από το ότι η Βρετανία υποχρεώνει όλους τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τις τηλεφωνικές εταιρείες, να καταγράφουν οτιδήποτε κάνουν οι χρήστες online.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υποχρεούνται να παρέχουν ανά πάσα στιγμή τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε 48 διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Το κράτος επικαλείται την απειλή του Ισλαμικού κράτους, που ωστόσο, δημιουργήθηκε από την ασύδοτη πολιτική του UKUSA.

Το αποτέλεσμα είναι στη Βρετανία να έχει πάρει σάρκα και οστά το έγκλημα σκέψης του Όργουελ. Τα ακραία ή προσβλητικά σχόλια στα κοινωνικά μέσα, θεωρούνται πλέον σοβαρό αδίκημα, ικανό να επιφέρει δίωξη, πρόστιμο, και φυλάκιση.

Επιπλέον, όπως είδαμε και στους μύθους του Kodi, είναι σοβαρό αδίκημα και η χρήση των ανεπίσημων προσθέτων.

Οι Μεγαλύτεροι Μύθοι για το Kodi και Γιατί Δεν Ισχύουν

Αναμφίβολα το Kodi είναι το πιο δημοφιλές μέσο για την ψυχαγωγία μας. Στις ημέρες μας, η δημοτικότητα του εντυπωσιακού media player έχει πάρει και αρνητικές…

Ηνωμένες Πολιτείες

Το 2013 έγινε ευρέως γνωστό ότι όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας (NSA). Ούτε λίγο, ούτε πολύ, βοηθούν στη μαζική επιτήρηση.

Όλες ανεξαιρέτως οι γνωστές εταιρίες, όπως η Google, το Facebook, το Twitter, και η Microsoft, κατασκοπεύουν τους χρήστες εξ ονόματος της επιτήρησης. Σε ό,τι αφορά την Apple, αυτή η γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και εταιρικής επιτήρησης παραμένει προς το παρόν θολή.

Επίσης στις ΗΠΑ, το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας απαιτεί πλήρη πρόσβαση στους online λογαριασμούς και τα μέσα δικτύωσης από τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα, είτε για τουρισμό, είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Επιπλέον, οι Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και τα κοινωνικά μέσα της χώρας, στα πλαίσια της συνεργασίας των “14 Eyes”, βοηθούν και στη λογοκρισία της ελεύθερης σκέψης.

Για παράδειγμα, το Facebook διαμέσου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέπτυξε ισχυρό λογισμικό λογοκρισίας για την κινεζική κυβέρνηση. Τώρα συνεργάζεται με διαφορετικές κυβερνήσεις του δικτύου των 14 ματιών. Ο στόχος είναι να λογοκρίνουν τις απόψεις, και να απαγορεύσουν αυτό που θεωρούν ότι είναι “προσβλητικό” ή “ακραίο”.

Αυστραλία

Η μακρινή Αυστραλία θεωρείται ως μία από τις πιο επιθετικές χώρες των “14 Eyes”, που συμμετέχουν στη μαζική επιτήρηση.

Οι σχετικοί νόμοι της Αυστραλίας (MetaData Retention Law), επιτρέπουν την παραβίαση της ιδιωτικότητας με μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα στοχεύουν σε όλους τους πολίτες, απειλώντας επίσης και τους δημοσιογράφους.

Κίνα

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος “παίκτης” στην παραβίαση της ιδιωτικότητας στην Ασία.

Οι υπηρεσίες της χώρας έχουν αναπτύξει ένα σύστημα επιτήρησης και προστασίας, το επονομαζόμενο “Great Firewall“, που επιτρέπει στις αρχές τον απόλυτο έλεγχο της δραστηριότητας των χρηστών στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, η Κίνα έχει απαγορεύσει τις VPN υπηρεσίες, καθιστώντας δύσκολη αλλά ευτυχώς όχι αδύνατη προς το παρόν τη χρήση τους.

Ρωσία

Τον Ιούλιο του 2017 ο πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin υπέγραψε έναν νόμο που απαγορεύει τη χρήση των VPN στη Ρωσία, ενισχύοντας έτσι την παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Ο νόμος θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2017. Όλα τα VPN θα θεωρούνται παράνομα από αυτή την ημερομηνία και μετά στην αχανή χώρα.

Πώς μπορούν να επηρεαστούν τα VPN

Αν ο πάροχος του VPN έχει την έδρα του σε μια χώρα που ανήκει στα 14 μάτια, μπορεί να του ζητηθεί να παραδώσει τα δεδομένα των πελατών του. Εκ του νόμου, υποχρεούται να συμμορφωθεί.

Ωστόσο, τα κορυφαία VPN που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες, μπορούν να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο ευθύς εξαρχής.

Ο τρόπος είναι απλός, και έγκειται στο κατά πόσο η υπηρεσία πραγματοποιεί τις υποσχέσεις της, και δεν καταγράφει την online δραστηριότητά του χρήστη (Logging).

Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες VPN που ισχυρίζονται ότι δεν την καταγράφουν, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει πάντα. Πρέπει να υπάρχουν επίσημα δικαστικά έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι δεν γίνεται καταγραφή. Με λίγα λόγια τρέχα – γύρευε.

Όμως, αξιόπιστο VPN όπως το PIA που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναλύσαμε σε προηγούμενο οδηγό, τιμώντας το “No Logs” που υπόσχεται, αναγκάστηκε να διακόψει τις λειτουργίες του σε χώρες της συμμαχίας. Αυτό συνέβη επειδή του ζητήθηκε να καταγράφει την online δραστηριότητα των χρηστών.

Παρ' όλα αυτά, είναι πλέον πολύ γνωστή η παραβίαση της ιδιωτικότητας στις χώρες του 14 Eyes. Ως εκ τούτου, αρκετές VPN υπηρεσίες έχουν μετακινηθεί, και εδρεύουν σε χώρες που δεν είναι συμβεβλημένες.

Τα VPN που πρέπει να αποφεύγονται

Οι υπηρεσίες VPN που βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν συνιστώνται σε καμία περίπτωση. Αυτό οφείλεται στα προγράμματα επιτήρησης της χώρας, και ιδίως στα National Security Letters (Εθνικά Έγγραφα Ασφαλείας).

“Το VPN και τα μάτια τους”

Πρόκειται για δικαστική απόφαση και επίσημη νομική διαδικασία, που επιτρέπει πρωτίστως στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και στους συμμάχους των “14 eyes”, να εξαναγκάζουν κρυφά τις αμερικάνικες υπηρεσίες VPN να παρέχουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών.

Με άλλα λόγια, έχουν μετατρέψει το VPN σε εργαλείο μαζικής επιτήρησης. Δυο γνωστές υπηρεσίες VPN που εδρεύουν στις ΗΠΑ και είδαμε σε παλαιότερο οδηγό, είναι το IPVanish και το StrongVPN.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα της σκληρής επιτήρησης στις ΗΠΑ είναι το Lavabit, που αφορούσε μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Lavabit κλήθηκε να δώσει τα αρχεία του Snowden, όταν το FBI διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούσε αυτήν την υπηρεσία.

Ωστόσο, η υπηρεσία δεν κρατούσε αρχεία καταγραφής. Επιπλέον, το περιεχόμενο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν κρυπτογραφημένο. Το FBI παρ' όλα αυτά κίνησε τη νομική διαδικασία των Εθνικών Εγγράφων Ασφάλειας, ζητώντας την αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών.

Σε αυτήν την περίπτωση, είτε συνεργάζεσαι με την κυβέρνηση και σώζεις την επιχείρησή σου, είτε αρνείσαι και χάνεις τα πάντα. Είναι προφανές ότι τα περισσότερα VPN θα διαλέξουν τη βιωσιμότητα της υπηρεσίας. Σε αντίθεση με το Lavabit, βέβαια, που αρνήθηκε και το έκλεισαν.

Για την ιστορία, το Lavabit πρόσφατα ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί. Χρησιμοποιεί το νέο Dark Internet Mail Environment (DIME), μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο ανθεκτική στην επιτήρηση.

Η Ευρωπαϊκή χώρα που αντιτίθεται στα “14 Eyes”

Η Ελβετία ήταν πάντα μία ουδέτερη χώρα. Δεν γνώρισε πολέμους και συμμαχίες στον 20ό αιώνα, χάρη στην παραδοσιακή προστασία που παρείχε σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, με το αδιάβλητο και ασφαλές τραπεζικό της σύστημα.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα με τη συμμαχία των 14 ματιών. Η μικροσκοπική χώρα δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο, και έχει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Το 2011 κράτησε σκληρή στάση στην απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου της ζητούσαν να θεσπίσει νόμους εναντίον του παράνομου downloading και των torrent.

Η Ελβετία είναι από τις λίγες χώρες που δια νόμου επιτρέπει για προσωπική χρήση τη μη εξουσιοδοτημένη κοινή χρήση αρχείων. Ταυτόχρονα, επιτρέπει και τη λήψη περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Παρότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν μεγάλες, η κυβέρνηση της χώρας έκλεισε οριστικά το θέμα, δηλώνοντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή νομοθεσίας στο νομικό σύστημα της Ελβετίας.

Πιο συγκεκριμένα, από τα επίσημα χείλη της ελβετικής κυβέρνησης, δηλώθηκε ότι η προστασία δεδομένων και η ιδιωτικότητα είναι μια μακρά παράδοση στη χώρα, και αυτό είναι αδύνατο να αλλάξει.

Ένα από τα καλύτερα VPN που κατάγεται αλλά και εδρεύει στην Ελβετία είναι αναμφίβολα το κορυφαίο και ταχύτατο Hotspot Shield. Κάναμε αναλυτική σύγκριση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε προηγούμενο οδηγό.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν VPN, αλλά περιορίζουν την ταχύτητα,…

Τα κορυφαία VPN που δεν επηρεάζονται από τα “14 Eyes”

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε αρκετούς οδηγούς για τα VPN και τη χρησιμότητά τους.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις καλύτερες υπηρεσίες VPN, που δεν μπορούν να επηρεαστούν από τη λαίλαπα της μαζικής επιτήρησης των “14 Eyes”, για όσους ενδιαφέρονται για ξεμάτιασμα.

Πληρωμένα VPN

Δωρεάν VPN

Πώς Φτιάχνω Δωρεάν Προσωπικό VPN Για Ανωνυμία & Λήψη Torrent
Πώς Φτιάχνω Δωρεάν Προσωπικό VPN Για Ανωνυμία & Λήψεις Torrent

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένη σε σοβαρότατους κινδύνους. Ιδίως αν χρησιμοποιούμε το streaming και είμαστε φίλοι των πειρατικών ταινιών,…

To δακτυλικό αποτύπωμα του browser

Όπως είδαμε, τα VPN που δεν είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των 14 Eyes, είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψουν την παραβίαση της ιδιωτικότητας μας.

Ωστόσο, παρότι οι υπηρεσίες VPN κάνουν ό,τι μπορούν, οι περισσότεροι browser δεν συμβάλλουν το ίδιο στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Ίσως ήδη να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης ενδέχεται να εκτεθούν στο περίφημο “Browser Fingerprint”.

Όταν επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα, ανεξάρτητα αν έχουμε ένα ισχυρό VPN, ο browser αποστέλλει οικειοθελώς πληροφορίες σχετικά με τη διαμόρφωση και την ταυτότητά του.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι εύκολο να αναγνωριστούμε, καθότι το δακτυλικό αποτύπωμα του προγράμματος περιήγησης είναι μοναδικό. Μπορούμε να εντοπιστούμε ανάμεσα από εκατομμύρια χρήστες, και η online δραστηριότητά μας να τεθεί υπό επιτήρηση χωρίς τη χρήση cookies.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερο εργαλείο που ονομάζεται Panopticlick. Ελέγχει τον browser που χρησιμοποιούμε, και μπορεί να μας πει αν το δακτυλικό αποτύπωμα του προγράμματος περιήγησης είναι ανιχνεύσιμο.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε πάνω στο “Test me”, που παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Αν θέλουμε να μην ανιχνεύεται το αποτύπωμα του προγράμματος περιήγησης, και όχι μόνο, μπορούμε να δούμε τους ειδικούς browser που το αποτρέπουν.

4+1 Ειδικοί Browser για τη Μέγιστη Προστασία στο Ίντερνετ

Κάποτε, για την ασφάλεια στο ίντερνετ ήταν αρκετό το να προσέχουμε τις σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που τρέχουμε. Πλέον, όμως, κυκλοφορούν απειλές που…

Το ίδιο συμβαίνει και στον ταχύτατο Brave που είδαμε στους καλύτερους browser για κάθε χρήση.

Ποιος Είναι ο Καλύτερος Browser για Κάθε Χρήση

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποφασίσει ποιον browser θέλουμε να χρησιμοποιούμε, και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτή τη συνήθεια. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι είναι…

Επίσης, αν θέλουμε να αποτρέψουμε ακόμα περισσότερο την παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας, και να εξαλείψουμε και το πρόβλημα με τη διαρροή της IP από το WebRTC, μπορούμε να διαβάσουμε τη σχετική ενότητα παλαιότερου οδηγού.

Εσείς ανησυχείτε για τη μαζική παραβίαση της ιδιωτικότητας?

Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, η παραβίαση της ιδιωτικότητας που κλιμακώνεται από τα “14 Eyes”, είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση.

Οι περισσότεροι από εμάς ενδέχεται να μην ανησυχούμε. Είτε γιατί δεν κάνουμε torrenting και δεν βλέπουμε παράνομες ταινίες, είτε γιατί δεν μας ενδιαφέρει αν εκτίθεται η online δραστηριότητά μας σε κοινή θέα. Είναι γνωστό άλλωστε το κλασικό σλόγκαν: “Σιγά μην τους ενδιαφέρει τι κάνω εγώ στην προσωπική μου ζωή.”

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι για πολλούς η ιδιωτικότητα είναι το κύριο μέλημά τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση ενός ασφαλούς VPN που δεν είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί στη νέα τάξη πραγμάτων είναι αναγκαίο όσο ποτέ.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη δικιά σας άποψη για το θέμα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps