Home » Technology Explained » Τι Είναι το Bitcoin Cash Και τι Σημαίνει το Hard Fork του Bitcoin

Τι Είναι το Bitcoin Cash Και τι Σημαίνει το Hard Fork του Bitcoin

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Bitcoin, το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα, στις αρχές Αυγούστου 2017 υπέστη ένα γεγονός γνωστό ως “hard fork”. Αυτό οδήγησε στη διάσπασή του σε δυο διαφορετικά κρυπτονομίσματα, το κλασικό Bitcoin και το Bitcoin Cash. Πάμε να δούμε τους λόγους που οδήγησαν στον διαχωρισμό αυτόν, αλλά και τι σημαίνει για τα δύο νομίσματα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το ιστορικό της διαμάχης

Υπήρχαν ανέκαθεν αντικρουόμενες απόψεις για διάφορα θέματα σχετικά με το Bitcoin. Πώς όμως έφτασαν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο, ώστε τόσοι miner να αποφασίσουν την απόσχιση από το αρχικό νόμισμα, και το hard fork του Bitcoin να γίνει αναπόφευκτο?

Τι Είναι το Bitcoin Cash Και Γιατί Διαχωρίστηκε Από το Bitcoin

Για εκτενή παρουσίαση του Bitcoin, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό μας.

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Οι διαφωνίες είχαν εξαρχής ως επίκεντρο ζητήματα τεχνικού περιεχομένου. Βέβαια, και μόνο η ύπαρξη τόσων διαφορετικών απόψεων, καταδεικνύει την (θεωρητικά μη υποκείμενη σε άμεσο έλεγχο) φύση του Bitcoin.

Σε αντίθεση με άλλα λογισμικά, οι developers δεν μπορούν απλά να αποφασίσουν για αλλαγές από μόνοι τους. Θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των εταιρειών και των ομάδων που είναι υπεύθυνες για τη «δημιουργία» του Bitcoin.

Έτσι, έχουν ισχύ και οι εταιρείες που τρέχουν τις συναλλαγές και κάνουν δυνατές τις αγοραπωλησίες σε Bitcoin, όπως και οι miners.

Το ζήτημα ξεκίνησε με μια συζήτηση γύρω από τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στην τεχνική υποδομή του Bitcoin.

Τεχνητοί περιορισμοί κατά τη σχεδίαση του Bitcoin έθεταν χαμηλά όρια στον όγκο των συναλλαγών που είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν και να μπουν στη δημόσια αλυσίδα των συναλλαγών – δηλαδή το blockchain.

Η λογική πίσω από την κίνηση αυτή είχε να κάνει με την απόφαση να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια του συστήματος, αντί της λειτουργικότητας.

Ειδικά στις απαρχές του Bitcoin, η λειτουργικότητα δεν φαινόταν να αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα, λόγω και του μικρού αριθμού χρηστών.

Έτσι, με τη σταδιακή αύξηση του όγκου των πραγματοποιούμενων συναλλαγών, άρχισε να διαφαίνεται ότι, σε σύγκριση με τη διεκπεραιωτική ικανότητα συμβατικών μέσων, το Bitcoin είναι αργό.

Για παράδειγμα η Visa, το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμών παγκοσμίως, επεξεργάζεται κατά μέσο όρο πάνω από 1.600 συναλλαγές το δευτερόλεπτο, με δυνατότητα να φτάσει τις 24.000.

Αντίθετα, για το δίκτυο του Bitcoin το νούμερο αυτό υπολογίζεται σε 6-7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, με κάθε συναλλαγή να χρειάζεται 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Ήταν λοιπόν εμφανής η ανάγκη για αύξηση της απόδοσης του, ώστε να είναι ικανό να ανταπεξέρχεται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ατόμων που το χρησιμοποιούν.

Όσο το δίκτυο του Bitcoin μεγαλώνει, οι χρόνοι αναμονής όλο και θα αυξάνονται, γιατί περισσότερες συναλλαγές θα πραγματοποιούνται χωρίς να έχει αλλάξει η υποστηριζόμενη τεχνολογία.

Καταλαβαίνουμε επομένως γιατί όλο και περισσότεροι miners απαιτούσαν το Bitcoin να αυξήσει το τεχνητό όριο (του 1MB) που καθυστερεί τις συναλλαγές, δημιουργεί κωλύματα στο δίκτυο, και αυξάνει το μέσο κόστος της συναλλαγής.

Οι διάφορες επιλογές που κατά καιρούς προτάθηκαν προς άρση αυτών των περιορισμών, εξελίχθηκαν σε σημείο προστριβών μεταξύ διαφορετικών ομάδων προγραμματιστών και των αντίστοιχων υποστηρικτών τους.

Η διαμάχη προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με την υποκείμενη τεχνολογία. Υπάρχουν και ιδεολογικές διαφορές, καθώς και εμπορικά συμφέροντα που υποκινούν τις αποφάσεις των διαφόρων εμπλεκομένων.

Μετά από κάποια χρόνια έντονου διαλόγου, έτειναν να επικρατήσουν δύο θεωρίες, με διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προτεινόμενη λύση.

Η λύση της αναβάθμισης του Bitcoin

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των προγραμματιστών που συνεισφέρουν στον πυρήνα του Bitcoin, είχαν τεθεί υπέρ της διατήρησης του περιορισμού, με το επιχείρημα ότι προέχει η ασφάλεια ενάντια σε πιθανές επιθέσεις hacking.

Σύντομα μια μεγάλη μερίδα από miners, εταιρείες του δικτύου του Bitcoin, και προγραμματιστές του πυρήνα, άρχισαν να συζητούν την πρόταση μιας σταδιακής τροποποίησης του πρωτοκόλλου.

Η πρόταση αυτή προέβλεπε σε πρώτη φάση τη δημιουργία περισσότερου χώρου στην αλυσίδα τροποποιώντας τον τρόπο αποθήκευσης των συναλλαγών, και σε δεύτερη φάση την αύξηση του μεγέθους των block, δηλαδή του συνολικού αριθμού συναλλαγών που προστίθενται στο blockchain. Η πρόταση είναι γνωστή με το όνομα SegWit2x (Segregated Witness 2x).

Μπορούμε να θυμηθούμε την αναλογία των block ως σελίδες πάνω στις οποίες αναγράφονται οι συναλλαγές…

…με κάθε επόμενη σελίδα να συνδέεται με την προηγούμενη, για λόγους ασφάλειας.

Εφόσον το Bitcoin επιτρέπει την αποθήκευση μιας σελίδας στο blockchain κάθε 10 λεπτά, όταν η σελίδα έχει γεμίσει με συναλλαγές, οποιαδήποτε νέα συναλλαγή θα πρέπει να περιμένει να γραφτεί στην επόμενη σελίδα.

Σε κάθε σελίδα, εκτός των άλλων, περιέχονται υπογραφές του αποστολέα, για το ότι όντως έχει διαθέσιμο το ποσό που επιθυμεί να μεταφέρει, και για το ακριβές ποσό που θα μεταφερθεί.

Η πρόταση της πλειοψηφίας της κοινότητας του Bitcoin, λοιπόν, βασίστηκε στο υψηλό ποσοστό του χώρου που καταλαμβάνουν οι υπογραφές.

Έτσι, με έναρξη ισχύος την 1η Αυγούστου 2017, υλοποιήθηκε το πρώτο κομμάτι της τροποποίησης. Αυτό περιλαμβάνει τη μετακίνηση των υπογραφών σε μια ξεχωριστή σελίδα, η οποία γεμίζεται παράλληλα με την κλασική σελίδα που περιέχει τις συναλλαγές και ακολουθεί μια παράλληλη διαδρομή. Με αυτόν τον τρόπο μένει περισσότερος χώρος στη σελίδα για να καταγράφει μεγαλύτερος αριθμός συναλλαγών.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης για διπλασιασμό του μεγέθους κάθε block σε 2ΜΒ (εξού και το 2x) δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, και έχει τοποθετηθεί σε έναν χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τριών μηνών μετά την 1η Αυγούστου.

Η λύση των ανθρώπων του Bitcoin Cash

Αντίθετα, μια άλλη ομάδα προγραμματιστών με ηγετική φυσιογνωμία τον πρώην developer του Facebook Amaury Séchet, πρόβαλλε ενστάσεις σε αυτήν την προσέγγιση. Δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει επιλύοντας επαρκώς τα προβλήματα και έτσι σκέφτηκαν έναν διαφορετικό σχεδιασμό.

Οι προγραμματιστές που υποστηρίζουν το Bitcoin Cash θεώρησαν ότι δεν ήταν σωστό να διαχωριστούν οι υπογραφές από την εκάστοτε συναλλαγή, καθώς θα δημιουργούσε μειωμένη ασφάλεια απέναντι σε τυχόν επιθέσεις. Επίσης, αντί του απλού διπλασιασμού του μεγέθους κάθε block, το Bitcoin Cash αποφάσισε το block να μπορεί να γίνει μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερο.

Προτάθηκε, ακόμη, να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον χρησιμοποιούνται οι υπογραφές, για να ταιριάζει καλύτερα στους συγκεκριμένους τύπους hardware που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση του Bitcoin.

Αποφάσισαν να προχωρήσουν λοιπόν με τη δικιά τους σχεδίαση, κάτι το οποίο ουσιαστικά σήμαινε την απόσχισή τους από το υπάρχον blockchain του Bitcoin, και τη δημιουργία μιας ξεχωριστής έκδοσής της.

Ο μόνος τρόπος που βρήκαν για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ήταν να τεθεί ένας χρόνος, και να αρχίσει από τότε και μετά η δημιουργία της νέας έκδοσης, δηλαδή του Bitcoin Cash.

Αυτό είχε τελικά ως αποτέλεσμα το forking του Bitcoin σε δύο εκδόσεις: το Bitcoin, όπως το ξέρει ο κόσμος, αλλά με τις καινοτομίες που αναφέραμε που το καθιστούν πιο αποτελεσματικό, και το Bitcoin Cash, ως κλώνο του Bitcoin, αλλά με αρκετές τροποποιήσεις.

Διάσπαση του Bitcoin

Την 1η Αυγούστου 2017 λοιπόν, έλαβε χώρα τελικά το λεγόμενο “hard fork”, από το οποίο προέκυψε το Bitcoin Cash.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι με το “soft fork”, εννοούμε αλλαγές στο πρωτόκολλο με τις οποίες οι παλαιοί κόμβοι αναγνωρίζουν τα νέα block ως έγκυρα.

Αρκεί για την υλοποίησή του η υιοθέτηση της νέας έκδοσης από την πλειοψηφία των miners, ενώ η αλυσίδα παραμένει η ίδια.

Στο “hard fork” αντίθετα, με την υιοθέτηση της αναβαθμισμένης έκδοσης του λογισμικού, δημιουργείται μια νέα αλυσίδα.

Απαιτείται λοιπόν όλοι οι κόμβοι ή χρήστες να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους στην τελευταία έκδοση, ειδάλλως ακολουθούν το παλιό blockchain.

Μπορεί κατά καιρούς να έχουν υπάρξει και άλλα νομίσματα – κλώνοι του Bitcoin διαφόρων τύπων, το Bitcoin Cash όμως διαφέρει σε ένα τουλάχιστον σημαντικό σημείο: όπως είδαμε, αντιγράφει εκτός από τον κώδικα του Bitcoin, και το blockchain του μέχρι το σημείο απόσχισης, όπου και εκίνησε η δικιά του ξεχωριστή αλυσίδα.

Αυτό σημαίνει ότι, από το σημείο εκείνο και μετά, όσοι είχαν στη διάθεση τους Bitcoin, είχαν θεωρητικά και ίδιο αριθμό Bitcoin Cash, εφόσον είχαν τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών τους (και όχι αποθηκευμένα σε κάποιο e-wallet για παράδειγμα).

Διαφορές Bitcoin και Bitcoin Cash

Όπως και ο άμεσος πρόγονός του, το Bitcoin Cash είναι ένα αποκεντροποιημένο, peer-to-peer ψηφιακό νόμισμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικονομικές συναλλαγές στο διαδίκτυο. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι γίνεται δεκτό από τον εκάστοτε έμπορο ως μέσο πληρωμής.

Σε σύγκριση με το Bitcoin, όπου το μέγεθος των μπλοκ περιορίζεται στο 1MB, κάθε μπλοκ του blockchain του Bitcoin Cash μπορεί να χωρέσει μέχρι και 8MB δεδομένων. Ακόμα και το πρώτο block που παράχθηκε μέσω mining την 1η Αυγούστου, περιείχε 6.985 συναλλαγές με συνολικό μέγεθος block 1.915MB, σχεδόν διπλάσιο από το όριο της αρχικής αλυσίδας του Bitcoin.

Το νέο κρυπτονόμισμα εισάγει μεταξύ άλλων μια νέα μέθοδο υπογραφής των συναλλαγών, με σκοπό διάφορες βελτιώσεις. Υπόσχεται δε, αυξημένη ασφάλεια αποθήκευσης σε hardware wallet, αλλά και την εξάλειψη του προβλήματος τετραγωνικού hashing, που προέρχεται από παράβλεψη στην αρχική σχεδίαση του Bitcoin.

Μέχρι στιγμής, αρκετές εταιρείες Bitcoin, miners, και προγραμματιστές που συνεισφέρουν στο Bitcoin δείχνουν σχετικά αδιάφοροι για την προσπάθεια. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί υποστηρικτές του.

H εταιρεία mining ViaBTC του Πεκίνου, που παράγει το 4% της υπολογιστικής ισχύος του Bitcoin, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός που προωθεί το Bitcoin Cash. Έχει αποφασίσει μάλιστα να αφιερώσει ένα μέρος του mining pool της στο Bitcoin Cash, ενώ το έχει συμπεριλάβει στα αναγνωρισμένα κρυπτονομίσματα.

Το Bitcoin Cash έχει επίσης προσελκύσει το ενδιαφέρον χρηστών που τάσσονται υπέρ της αύξησης του block size, καθώς και προγραμματιστών άλλων εναλλακτικών προτάσεων, όπως τα Bitcoin Classic και Bitcoin Unlimited.

Bitcoin ή Bitcoin Cash?

Τι πρέπει να περιμένουμε λοιπόν για τη μελλοντική εξέλιξη των δύο ψηφιακών νομισμάτων? Πού να ρίξουμε τα λεφτά μας (εκτός από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου) για σίγουρα κέρδη?

Δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε αυτόν τον άτυπο πόλεμο κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin συνεχίζει να τυγχάνει ευρείας υποστήριξης από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, τα ανταλλακτήρια, και τα e-wallets, ενώ η τιμή του έχει φτάσει (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) σε τεράστια ύψη.

Από την άλλη και το Bitcoin Cash, για το οποίο πολλοί διέβλεπαν άμεση κατάρρευση, έχει καταφέρει να επιβιώσει, τουλάχιστον με κριτήριο την εξέλιξη της τιμής του μέχρι τώρα.

Το ποια θα είναι η μελλοντική του πορεία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αναγνώριση και την υποστήριξη που θα λάβει από εμπορικές επιχειρήσεις, ανταλλακτήρια, και miners.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αβεβαιότητας που επικρατεί αποτελεί η περίπτωση του Coinbase, του δημοφιλέστερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Ενώ αρχικά αποφάσισε ότι δεν έχει πρόθεση να υποστηρίξει το Bitcoin Cash στο άμεσο μέλλον, ήδη με νέα ανακοίνωσή του κάνει στροφή 360…

…180 μοιρών. Στην ανακοίνωση αυτή, μας ενημερώνει ότι προγραμματίζει την έναρξη υποστήριξης για το Bitcoin Cash από τον Ιανουάριο του 2018.

Ποια είναι η γνώμη σας για το Bitcoin Cash?

Είχατε ακούσει κάτι σχετικά με την πρόσφατη διάσπαση του Bitcoin ή τα σχετικά σενάρια καταστροφολογίας? Έχετε μήπως στην κατοχή σας Bitcoin Cash και αν ναι, ποια είναι η γνώμη σας για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών του?

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps