Home » Hardware » Σκληρός Δίσκος » Εγκατάσταση SSD ή Σκληρού Δίσκου HDD και Ρυθμίσεις των Windows
Εγκατάσταση Σκληρού Δίσκου SSD HDD Και Ρύθμιση

Εγκατάσταση SSD ή Σκληρού Δίσκου HDD και Ρυθμίσεις των Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η εγκατάσταση SSD και η εγκατάσταση σκληρού δίσκου HDD είναι από τις πιο απλές εργασίες που μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή. Οι ενέργειες που απαιτούνται είναι ουσιαστικά οι ίδιες και για τους δύο τύπους μονάδων αποθήκευσης. Στον οδηγό θα δούμε αναλυτικά τη διαδικασία για να προσθέσουμε έναν νέο δίσκο στο σύστημά μας, καθώς και τις ρυθμίσεις που θα χρειαστούν για να τον αναγνωρίσουν τα Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Φυσική εγκατάσταση SSD σε PC ή laptop

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, η εγκατάσταση σκληρού δίσκου γίνεται με τον ίδιο τρόπο για τους HDD και τους SSD. Στον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε σαν παράδειγμα έναν SSD, που είναι η πιο δημοφιλής αγορά αποθηκευτικού μέσου στις μέρες μας.

Μιλώντας για SSD, πρέπει να αναφέρουμε και τους M.2 που δεν έχουν την μορφή των μονάδων που γνωρίζουμε, καθώς μοιάζουν περισσότερο με τις μνήμες RAM.

Εγκατάσταση Σκληρού Δίσκου 1μ

Οι SSD με αυτό το πρότυπο δεν συνδέονται στη μητρική μέσω καλωδίου SATA με τον τρόπο που κάνουν οι κανονικές μονάδες δίσκου, αλλά μέσω μιας ειδικής θύρας. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε πως η μητρική μας διαθέτει τέτοια θύρα M.2. πριν την αγορά.

Πάντως, όλες οι σύγχρονες μητρικές, ακόμα και τα ιδιαίτερα οικονομικά μοντέλα, διαθέτουν τουλάχιστον μία θύρα M.2. Τα ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν περισσότερες από μία, για πολλαπλή εγκατάσταση SSD τύπου M.2.

Διάφοροι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μονάδες M.2. Αν δεν γνωρίζετε για το δικό σας μοντέλο, μπορείτε να ανατρέξετε στο site του κατασκευαστή.

Εναλλακτικά, η σελίδα Laptopmedia έχει μια λίστα με εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα από όλες τις γνωστές μάρκες. Πιθανώς να βρείτε εκεί και το δικό σας.

Πάντως, η εγκατάσταση SSD διαφέρει ανάλογα το μοντέλο του laptop. Επίσης, είναι πιθανό να ακυρώσει την εγγύηση του laptop αν την επιχειρήσουμε μόνοι μας, και όχι μέσω ενός εξουσιοδοτημένου τεχνικού.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα laptop, καθώς έχουν γίνει μικρότερα και πιο λεπτά, η εγκατάσταση σκληρού δίσκου έχει δυσκολέψει.

Οι φθηνότεροι φορητοί, αλλά και όσοι δεν έχουν μετακινηθεί στο πρότυπο M.2, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μονάδες 2.5”. Ενδέχεται όμως να μην έχουμε πρόσβαση για την αναβάθμιση, ή να χρειάζεται εξειδικευμένη εργασία για να φτάσουμε στον χώρο του δίσκου.

Προετοιμασία

Όλες οι σύγχρονες μονάδες δίσκου 3,5″ και 2,5″ χρησιμοποιούν σύνδεση SATA για τροφοδοσία και δεδομένα. Έτσι, για την εγκατάσταση σκληρού δίσκου θα χρειαστούμε:

Καλώδιο SATA

Οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι και SSD δεν περιλαμβάνουν καλώδιο SATA στη συσκευασία, αλλά συνήθως έχουμε τα 2 καλώδια που ήρθαν μαζί με τη μητρική κάρτα. Τα καλώδια δεδομένων SATA έρχονται σε ελαφρώς διαφορετικές μορφές.

Εγκατάσταση Σκληρού Δίσκου 2μ

Ορισμένα έχουν ένα βύσμα σχήματος L στο άλλο άκρο τους, όπως αυτό που παρατηρούμε παρακάτω.

Αυτή η μορφή διευκολύνει την τοποθέτηση σε υποδοχές που είναι πολύ κοντά σε άλλα εξαρτήματα. Έτσι, αν η εγκατάσταση σκληρού δίσκου γίνεται σε έναν ιδιαίτερα στενό χώρο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και αυτές οι επιλογές.

Ελεύθερη τροφοδοσία Serial ATA στο τροφοδοτικό μας

Το καλώδιο τροφοδοσίας SATA είναι ένα καλώδιο 15 ακίδων που τρέχει από το τροφοδοτικό του υπολογιστή μας.

Τουλάχιστον ένα από τα καλώδια που ξεκινούν από το τροφοδοτικό του υπολογιστή μας (μέσα στο κουτί) θα πρέπει να καταλήγει σε ένα ελεύθερο βύσμα όπως το παραπάνω.

Εάν ο υπολογιστής μας διαθέτει μόνο τα παλαιότερα καλώδια Molex 4 ακίδων, ή για κάποιο λόγο το τροφοδοτικό μας δεν έχει τέτοια τροφοδοσία ελεύθερη, υπάρχουν μετατροπείς από το απλό Molex που λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εγκατάσταση Σκληρού Δίσκου SSD HDD Και Ρύθμιση 1ν

Μετατροπέας 2.5 -> 3/5 (για SSD)

Οι SSD έχουν μικρότερο μέγεθος από τους δίσκους HDD. Αν το κουτί μας είναι παλιό και δεν έχει θέση ειδική για την εγκατάσταση SSD, θα χρειαστούμε έναν αντάπτορα από 3.5″ σε 2.5″.

Αν ο SSD που αγοράσαμε δεν ήταν σε “upgrade kit” για να περιλαμβάνει ένα τέτοιο μετατροπέα, μπορούμε να αγοράσουμε έναν με λιγότερα από 10 ευρώ.

Βίδες + Κατσαβίδι

Ένα απλό κατσαβίδι τύπου Philips, το γνωστό σταυροκατσάβιδο, είναι αρκετό για την εγκατάσταση σκληρού δίσκου.

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 05a

Όσο για τις βίδες, συνήθως οι δίσκοι δεν περιέχουν στη συσκευασία, αλλά όλα τα towers περιλαμβάνουν ένα σακουλάκι με βίδες.

Εγκατάσταση-Σκληρού-Δίσκου-2ωωω

Εγκατάσταση SSD στο κουτί

Βιδώνουμε πρώτα τον SSD στον μετατροπέα, αν το κουτί μας δεν έχει θέση ειδικά για την εγκατάσταση SSD.

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 06

Πριν αγγίζουμε οτιδήποτε εντός του υπολογιστή, φροντίζουμε πρώτα να έχουμε γειωθεί από τυχόν στατικό ηλεκτρισμό, αγγίζοντας κάτι μεταλλικό. Ιδανικά ένα άβαφο τμήμα στο σώμα του καλοριφέρ, που γνωρίζουμε πως γειώνεται μέσω των σωληνώσεων.

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 06a

Επίσης, βγάζουμε εντελώς τον υπολογιστή από την πρίζα και κρατάμε πατημένο το κουμπί που τον ανοίγει για 10 δευτερόλεπτα, για να αποφορτιστούν όλοι οι πυκνωτές.

Ανοίγοντας το κουτί, τοποθετούμε όλο το σύστημα δίσκου-μετατροπέα στην κατάλληλη θήκη του tower.

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 07

Αναλόγως το tower, μπορεί να χρειαστεί να το βιδώσουμε με απλές βίδες ή να έχει κάποιο σύστημα με το οποίο “κουμπώνει”.

Στη συνέχεια, συνδέουμε το καλώδιο Serial ATA στον δίσκο…

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 08

…και την άλλη άκρη στην μητρική. Δεν έχει σημασία η θύρα που θα επιλέξουμε.

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 09

Οι θύρες και τα καλώδια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορούν να συνδεθούν με ένα μόνο τρόπο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε ότι τα τοποθετήσαμε ανάποδα.

Τέλος, συνδέουμε την τροφοδοσία, και αυτό ολοκληρώνει τη φυσική εγκατάσταση SSD στον υπολογιστή μας.

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 10

Τέλος, αν θυμάστε από τους παλιούς δίσκους IDE χαρακτηριστικά όπως master και slave, τα οποία επιλέγαμε με ένα jumper, αυτά πλέον έχουν καταργηθεί στους δίσκους SATA, και δεν χρειάζεται να σας απασχολούν.

Εγκατάσταση σκληρού δίσκου στα Windows

Αν αγοράσαμε SSD, το λογικότερο είναι να μεταφέρουμε εκεί το λειτουργικό σύστημα, ώστε να λειτουργεί όσο γίνεται ταχύτερα. Πληροφορίες σχετικά θα βρείτε στον οδηγό μας:

Αν όμως προχωρήσαμε στην εγκατάσταση σκληρού δίσκου HDD για έξτρα αποθηκευτικό χώρο, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες απλές ρυθμίσεις μέσα από τα Windows ώστε να ξεκινήσουμε να τον χρησιμοποιούμε.

Θα χρειαστεί να πάμε στη διαχείριση δίσκων. Αρκεί να πατήσουμε ταυτόχρονα το κουμπί των Windows και το R.

Στο παράθυρο της εκτέλεσης που θα ανοίξει γράφουμε “diskmgmt.mscκαι πατάμε ΟΚ.

Εγκατάσταση Σκληρού Δίσκου 4μ

Μόλις ανοίξει η διαχείριση δίσκων, το σύστημα θα εντοπίσει άμεσα πως προσθέσαμε έναν νέο δίσκο.

Προσοχή όμως. Αν σκοπεύουμε σε αυτόν τον σκληρό δίσκο να εγκαταστήσουμε Windows στο μέλλον, και το μέγεθός του είναι μικρότερο από 2TB, καλύτερα είναι στη χρήση του παρακάτω στυλ να επιλέξουμε “MBR” για λόγους συμβατότητας.

Αν όμως ο δίσκος είναι 2TB ή μεγαλύτερος, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξουμε το GPT, αλλιώς το σύστημα δεν θα βλέπει όλη τη χωρητικότητά του. Επιβεβαίωνουμε την επιλογή μας με το ΟΚ.

Ο νέος δίσκος θα εμφανιστεί στη λίστα με την ένδειξη “Δεν έχει εκχωρηθεί”.

Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε “Νέος απλός τόμος”.

εγκατάσταση σκληρού δίσκου ssd ide windows 14

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, αρκεί να πατάμε το “επόμενο” μέχρι να ολοκληρωθεί.

Στην παρακάτω οθόνη μπορούμε προαιρετικά να αλλάξουμε το μέγεθος του τόμου με κάποιο μικρότερο νούμερο, αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε δύο ή περισσότερα διαμερίσματα (partitions) στον νέο δίσκο.

εγκατάσταση-σκληρού-δίσκου-ssd-ide-windows-15

Αλλιώς, αφήνουμε την προεπιλογή για να αξιοποιηθεί ολόκληρος ο δίσκος.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε ποιο γράμμα θα αντιστοιχηθεί από αυτά που είναι διαθέσιμα στο σύστημα. Η προεπιλογή θα είναι το επόμενο διαθέσιμο γράμμα, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε όποιο θέλουμε.

εγκατάσταση-σκληρού-δίσκου-ssd-ide-windows-16

Τέλος, στην παρακάτω σελίδα μπορούμε να αλλάξουμε την ετικέτα του τόμου (η προεπιλογή είναι “Νέος Τόμος”). Στο παράδειγμα βάλαμε “Data”.

εγκατάσταση-σκληρού-δίσκου-ssd-ide-windows-17

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τον νέο μας δίσκο.

Χρειάζεστε βοήθεια με την εγκατάσταση SSD ή HDD?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την προσωπική σας εμπειρία με κάποια εγκατάσταση σκληρού δίσκου ή την εγκατάσταση SSD ή HDD, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#353 - AI Και Κοινή Χρήση Δεδομένων Στον Edge, Outlook Εκτός Σύνδεσης, Ποιοτικά Παιχνίδια Στο Android
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps