Home » Hardware » Reviews » Παρουσίαση: Xiaomi Mi Notebook Air - Το Πρώτο Laptop της Xiaomi

Παρουσίαση: Xiaomi Mi Notebook Air – Το Πρώτο Laptop της Xiaomi

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τη Xiaomi από τις ποιοτικές κινητές της συσκευές σε πολύ προσιτές τιμές. Η εταιρεία πρόσφατα αποφάσισε να επεκταθεί ένα βήμα παραπέρα, μπαίνοντας και στην αγορά των laptop με το μικρό και εκλεπτυσμένο Xiaomi Mi Notebook Air. Το εν λόγω laptop θυμίζει αρκετά το στυλ των MacBook της Apple, έχει αντίστοιχες επιδόσεις, και έρχεται σχεδόν στη μισή τιμή. Δείτε στον οδηγό μας την παρουσίαση του πρώτου laptop της Xiaomi.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί να επιλέξω Xiaomi;

Η Xiaomi δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για μια κινέζικη εταιρεία ηλεκτρονικών, που βρίσκεται στην αγορά από το 2010, και έχει κερδίσει δικαίως τις καρδιές ενός πολύ μεγάλου ποσοστού χρηστών smartphone.

Πέρα από κινητά τηλέφωνα, η Xiaomi κυκλοφορεί και διάφορες άλλες έξυπνες συσκευές, όπως drones, smarthwatch, κάμερες, και πολλά άλλα.

Η κινεζική εταιρεία έχει τραβήξει την προσοχή μας τα τελευταία χρόνια, και έχει χτίσει ένα πολύ καλό όνομα στην αγορά.

Πολλοί μάλιστα τη παρομοιάζουν με την Apple ή της δίνουν το παρατσούκλι “η Apple των φτωχών”, αφού οι φορητές συσκευές Xiaomi μοιάζουν αρκετά στην εμφάνιση με τις συσκευές του Κουπερτίνο, ενώ παράλληλα κοστίζουν σημαντικά λιγότερο.

Tον Ιούλιο του 2016, η Xiaomi αποφάσισε να μπει στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την κυκλοφορία του Xiaomi Mi Notebook Air, ενός laptop με Windows 10 στις 13.3 ίντσες.

Το εν λόγω laptop βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία με τον επεξεργαστή i5-6200U και μία με τον i7-6500U. Και οι δύο εκδόσεις έχουν 8GB μνήμη RAM DDR4 και 256GB εσωτερικό δίσκο SSD.

Εκτός από το μοντέλο των 13.3 ιντσών, η Xiaomi διέθεσε στην αγορά και το μικρό του αδερφάκι, στις 12.5 ίντσες, με σαφώς κατώτερα χαρακτηριστικά, αλλά πιο προσιτή τιμή.

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε το Xiaomi Mi Notebook Air με τον i5 επεξεργαστή, και θα μετρήσουμε την απόδοσή του σε συνθήκες gaming, multitasking, κτλ.

Πριν απ' αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το διεθνές κατάστημα GearBest, που μας προμήθευσε ένα δείγμα για τις δοκιμές μας.

Χαρακτηριστικά

Ξεκινώντας απ' τα χαρακτηριστικά, το Xiaomi Mi Notebook Air έχει πολλά να μας δείξει.

Όπως αναφέραμε, φοράει τον επεξεργαστή Skylake i5-6200U της Intel, που μπορεί να αντεπεξέλθει άνετα σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες.Η συχνότητά του βρίσκεται στα 2.3GHz, ενώ φτάνει τα 2.8GHz με την τεχνολογία Turbo.

Η μνήμη των 8GB DDR4 στα 2133MHz είναι ό,τι πρέπει για κάθε χρήση, έτσι ώστε το multitasking να μην αποτελέσει ποτέ πρόβλημα.

Αν λάβουμε υπόψιν και τον NVMe SSD δίσκο των 256GB, το Xiaomi Mi Notebook Air γίνεται ιδανικό για ταχύτατο άνοιγμα προγραμμάτων και αρχείων.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία NVMe, πρόκειται για ένα πρωτόκολλο επικοινωνιών, σχεδιασμένο για να ξεπεράσει τους περιορισμούς του γνωστού σε όλους SATA.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε και δεύτερο δίσκο, το laptop διαθέτει και δεύτερη θύρα M.2.

Η Xiaomi, για να μην απογοητεύσει τους gamers, πρόσθεσε το μικρό laptop την NVIDIA GeForce 940MX. Φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια κάρτα γραφικών υψηλών επιδόσεων (high-end). Μπορεί όμως να σηκώσει άνετα και σε υψηλές ρυθμίσεις παιχνίδια μεσαίου βεληνεκούς τύπου RPG και MOBA, όπως LoL, DoTA, Overwatch, κτλ.

Τα laptop γενικότερα δεν μπορούν να κάνουν πολλά σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, οπότε δεν θα περιμέναμε κάτι περισσότερο από το μικρό Xiaomi Mi Notebook Air, που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη φορητότητα.

Η οθόνη του έχει IPS πάνελ, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρώματα αποδίδονται με εξαιρετική ακρίβεια, ενώ η ποιότητα παραμένει υψηλή από πολλές γωνίες θέασης. Επιπλέον, διαθέτει ανάλυση FullHD (1920×1080).

Το laptop τρέχει Windows 10. Τέλος, υπάρχει διαθέσιμο σε δύο χρωματισμούς, ασημί και χρυσό.

Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του Xiaomi Mi Notebook Air:

Υλικό

  • CPU: Intel Core i5-6200U @ 2.7Ghz, 3MB cache
  • RAM: 8GB DDR4 2133Mhz
  • SSD: Samsung NVMe SSD 256GB
  • GPU: NVIDIA GeForce 940MX @ 5Ghz, 1GB GDDR5
  • Κάμερα: 1280*720 pixels
  • Ήχος: Realtek ALC255
  • Ηχεία: Customised AKG 2x2W
  • OS: Chinese Windows 10 Home Edition

Οθόνη

  • Είδος: IPS LCD
  • Μέγεθος: 13.3″
  • Ανάλυση: 1920*1080 pixels, 166 PPI
  • Φωτεινότητα: 300 nits
  • Λόγος αντίθεσης: 800:1

Συνδεσιμότητα

  • WiFi: Intel dual-band 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: v4.1
  • Θύρες: Full-feature USB Type-C, 2x USB 3.0, HDMI, 3.5mm headphone jack

Πληκτρολόγιο και touchpad

  • US layout
  • Οπίσθιος φωτισμός 3 nits
  • Γυάλινο multi-touch touchpad

Μπαταρία

  • Χωρητικότητα: 40W
  • Πυκνότητα: 578Wh / L
  • Γρήγορη φόρτιση με καλώδιο USB-C

Διαστάσεις

  • Μέγεθος: 309.6 * 210.9 * 14.8 mm
  • Βάρος: 1.28 kg

Unboxing

Φτάνει όμως με τα χαρακτηριστικά, ώρα να προχωρήσουμε στην πράξη.

Το πακέτο του laptop είναι αρκετά απλό, με ένα κομψό σχέδιο των δύο διαθέσιμων χρωματικών επιλογών στην πάνω πλευρά.

Τα Κινέζικά μας είναι λίγο σκουριασμένα – κοινώς δεν ξέρουμε γρι – οπότε δεν είμαστε σίγουροι για το τι γράφει στις πλευρές.

Πιστεύουμε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι γράφει “Xiaomi Mi Notebook Air i5”, ή κάτι παρόμοιο. Στο πίσω μέρος βλέπουμε κι άλλα Κινέζικα, και προφανώς πρόκειται για τα χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας στο εσωτερικό της συσκευασίας, το laptop είναι το πρώτο που αντικρίζουμε. Δεν έχει επάνω κανένα σχέδιο ή logo, πράγμα που καθιστά σαφές ότι η Xiaomi ήθελε όσο πιο απλό σχεδιασμό γίνεται.

Όταν ανασηκώσαμε το laptop, βρήκαμε έναν φάκελο να μας περιμένει ακριβώς από κάτω.

Ο φάκελος περιέχει το φυλλάδιο οδηγιών, που για άλλη μια φορά είναι στα Κινέζικα.

Ακόμα πιο κάτω στο τελευταίο στρώμα του κουτιού, βρίσκονται ο φορτιστής και το καλώδιο φόρτισης. Ο σχεδιασμός είναι σαφώς επηρεασμένος από των Macbook.

Ο φορτιστής είναι τυλιγμένος με πλαστική μεμβράνη, την οποία μπορούμε να αφαιρέσουμε.

Το laptop με μια πρώτη ματιά είναι πάρα πολύ ελαφρύ, ενώ το πληκτρολόγιο είναι σκεπασμένο με ένα προστατευτικό κάλυμμα.

Στο πίσω μέρος υπάρχουν αυτοκόλλητα Windows, NVIDIA, και άλλα…

…ενώ το αυτοκόλλητο i5 βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος, κάτω απ' το πληκτρολόγιο.

Πρώτη εκκίνηση

Στην πρώτη μας εκκίνηση, το Xiaomi Mi Notebook Air έκανε γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα για να ανοίξει.

Δεν μας ζητήθηκε να κάνουμε καμία ρύθμιση στα Windows, όπως θα έπρεπε κανονικά αν ήταν όντως η πρώτη του εκκίνηση. Επιπλέον, είχε εγκατεστημένα τα Windows 10 Pro στα Αγγλικά.

Εφόσον το δικό μας μοντέλο πρόκειται για δείγμα, υποθέτουμε ότι η συσκευασία ήταν ανοιγμένη. Στην περίπτωση ενός ολοκαίνουργιου Xiaomi Mi Notebook Air, το laptop έρχεται με την Κινέζικη έκδοση των Windows 10 Home.

Το κατάστημα μας προειδοποιεί ότι, ακόμα κι αν αλλάξουμε τη γλώσσα, κάποια πράγματα θα εξακολουθούν να φαίνονται στα Κινέζικα.

Κάποια e-shop διαθέτουν το laptop με την Αγγλική έκδοση των Windows, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για δοκιμαστική έκδοση που δεν είναι ενεργοποιημένη.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς έχουμε δει ότι τα Windows 10 δεν έχουν σημαντικούς περιορισμούς στην trial έκδοση, όμως δεν υπάρχει λόγος να πληρώσουμε επιπλέον για κάτι τέτοιο.

Μπορούμε πολύ εύκολα μόνοι μας να περάσουμε τα Windows, με τις μεθόδους που περιγράφουμε παρακάτω.

Καθαρή εγκατάσταση

Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε καθαρή εγκατάσταση μόνοι μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να κατεβάσουμε τα Windows 10…

…και να δημιουργήσουμε ένα bootable Windows USB.

Δημιουργία Boot USB Για Κάθε Χρήση Με Το Rufus
Δημιουργία Boot USB Για Κάθε Χρήση Με Το Rufus

Για την εγκατάσταση κάθε έκδοσης Windows, κάθε διανομής Linux, ή για την εκτέλεση διαφόρων προγραμμάτων επιδιόρθωσης, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα boot USB. Δεν συζητάμε…

Στον παρακάτω οδηγό θα βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία της εγκατάστασης.

Εγκατάσταση Windows 10 Σε Νέο Υπολογιστή
Εγκατάσταση Windows 10 Σε Νέο Υπολογιστή

Αν συμβουλευτήκαμε τον οδηγό αγοράς υπολογιστή, αγοράσαμε κομμάτι-κομμάτι όλα τα υποσυστήματα, και τα συναρμολογήσαμε μόνοι μας, τότε μένει να κάνουμε ένα τελευταίο βήμα για να…

Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι το κλειδί ενεργοποίησης της Κινέζικης έκδοσης που διαθέτει το laptop, δεν θα λειτουργήσει σε οποιαδήποτε άλλη έκδοση. Προφανώς πρόκειται για κλειδί της έκδοσης Single Language των Windows 10 Home, το οποίο μας περιορίζει σε μία μόνο γλώσσα.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα Windows μας δεν θα είναι ενεργοποιημένα. Ευτυχώς τα Windows 10 δεν έχουν κάποιον χρονικό περιορισμό για χρήση χωρίς κλειδί, οπότε μπορούμε να μην κάνουμε απολύτως τίποτα.

Απ' την άλλη, μπορούμε να αγοράσουμε ένα νέο κλειδί των Windows 10 από τη Microsoft και να το εισάγουμε. Εναλλακτικά, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε παλιό κλειδί Windows 7/8/8.1 που τυχόν έχουμε κρατήσει.

Επικοινωνία με τη Microsoft

Σύμφωνα με έναν χρήστη στο Reddit, θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τη Microsoft για να μας δώσει ένα νέο κλειδί ενεργοποίησης.

Ο ίδιος ζήτησε βοήθεια γιατί το κλειδί του δεν δούλευε μετά την καθαρή εγκατάσταση – όπως είναι φυσικό, και η εταιρεία του έδωσε νέο κλειδί, και μάλιστα για έκδοση Multilanguage. Μάλλον τους πέτυχε στις καλές τους.

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτή η λύση θα δουλέψει για όλους, καθώς εξαρτάται απ' τις ορέξεις του εκάστοτε υπαλλήλου της Microsoft. Ωστόσο, δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε.

Αν ανήκετε στους χρήστες που δεν ασχολούνται με τα Windows, μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποια διανομή Linux.

Εγκατάσταση Ubuntu 16.04 LTS μαζί με Windows

Το Ubuntu Linux είναι πιο εύχρηστο και φιλικό από ποτέ, και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα Windows σε όλες τις βασικές εργασίες του υπολογιστή –…

Εγκατάσταση Windows Single Language

Παραπάνω αναφέραμε ότι το laptop έρχεται με έκδοση Single Language, όμως δεν διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή η γλώσσα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τα Ελληνικά, αντί για τα Κινέζικα.

Κάποια χρήστες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα Single Language Windows για Αγγλικά, χρησιμοποιώντας το αυθεντικό κλειδί του κινέζικου laptop.

Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να επιλέξουμε τα Windows 10 Home Single Language από το Media Creation Tool, και να ακολουθήσουμε τα βήματα της καθαρής εγκατάστασης που περιγράφουμε παραπάνω.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτή τη μέθοδο, αφού όπως είπαμε το δικό μας laptop ήρθε με έκδοση Windows 10 Pro Multilanguage. Οφείλουμε ωστόσο να την αναφέρουμε. Αν δοκιμάσατε τη μέθοδο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια αν λειτούργησε ή απέτυχε.

Πρώτες εντυπώσεις

Όταν κρατήσαμε το Xiaomi Mi Notebook Air στα χέρια μας για πρώτη φορά, μας έκανε εντύπωση το πόσο ελαφρύ και μικρό είναι. Σίγουρα η μεταφορά δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αφού φαίνεται να χωράει ακόμα και σε μικρές τσάντες.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό, το laptop είναι minimal, δεν διαθέτει πολλές λεπτομέρειες, και θα λέγαμε ότι η λέξη “κομψό” το χαρακτηρίζει απόλυτα.

Αναφέραμε ήδη πιο πάνω ότι η εκκίνηση του λειτουργικού πραγματοποιήθηκε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα των εφαρμογών. Η απόκριση είναι εκπληκτική, οπότε ο SSD κάνει σίγουρα σωστά τη δουλειά του.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που μας τράβηξε την προσοχή – ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, ΔΕΝ μας τράβηξε την προσοχή – είναι οι αθόρυβοι ανεμιστήρες του. Στην αρχή δεν προσέξαμε κανέναν θόρυβο κατά τη διάρκεια του browsing, οπότε αναρωτηθήκαμε αν πράγματι διαθέτει σύστημα ψύξης.

Στην πραγματικότητα, έχει δύο ανεμιστήρες στο εσωτερικό του, αλλά σε καθημερινή χρήση δεν ακούγεται τίποτα. Η απουσία δίσκου HDD συμβάλλει σίγουρα σ' αυτό. Φυσικά, σε συνθήκες υψηλών επιδόσεων, όπως στα benchmark που θα παρουσιάσουμε αργότερα, οι ανεμιστήρες κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους.

Η οθόνη IPS έχει εκπληκτικά χρώματα. Οι εικόνες φαίνονται “ζωντανές” και φωτεινές, ενώ οι γωνίες θέασης δεν μας περιορίζουν. Επίσης, η ποιότητα του ήχου μας εντυπωσίασε για ένα τόσο μικρό laptop.

Σε γενικές γραμμές, οι πρώτες εντυπώσεις μας είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του και τις επιδόσεις του.

Το Xiaomi Mi Notebook Air κάτω απ' το μικροσκόπιο του PCsteps

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά το laptop, είδαμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφέρουμε.

Ποιότητα κατασκευής

Το Xiaomi Mi Notebook Air έχει μεταλλική κατασκευή, που του δίνει μια αρκετά στιβαρή αίσθηση, παρά το μικρό του μέγεθος. Παρότι θα φανταζόταν κανείς ότι είναι αρκετά εύθραυστο, από κοντά δίνει μια εντελώς διαφορετική εντύπωση.

Πληκτρολόγιο και touchpad

Το πληκτρολόγιο έχει οπίσθιο φωτισμό που ενεργοποιείται αυτόματα όποτε πληκτρολογούμε. Αν δεν πατήσουμε κάποιο πλήκτρο για 15 δευτερόλεπτα, ο φωτισμός σβήνει αυτόματα.

Προφανώς, το πληκτρολόγιο είναι tenkeyless, δηλαδή δεν έχει numpad. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να χωρέσει το numpad σε τόσο λίγο χώρο;

Όσον αφορά το touchpad, τα κουμπιά του είναι “αόρατα”. Με άλλα λόγια, δεν ξεχωρίζει κανείς με το μάτι ότι υπάρχει αριστερό και δεξί κλικ. Αυτού του είδους τα touchpad είναι γνωστά με την ονομασία “clickpad”.

Η ανταπόκρισή του είναι εξαιρετική, ενώ από την ακρίβεια στην κίνηση του ποντικιού δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο. Επιπλέον, υποστηρίζει και miltitouch gestures.

Μπαταρία

Η μπαταρία του μας κράτησε περίπου 5-6 ώρες σε κανονική χρήση (browsing, office). Δεν είναι σίγουρα το δυνατό του σημείο, όμως είναι αξιοπρεπής. Φυσικά, η μπαταρία είναι ενσωματωμένη και δεν μπορεί να αλλαχθεί.

Οι χρόνοι φόρτισης ήταν αρκετά γρήγοροι, καθώς το Xiaomi Mi Notebook Air υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση μέσω USB-C. Παρατηρήσαμε ότι για να φτάσει από 0% έως 100%, του πήρε περίπου 50-60 λεπτά.

Θύρες

Οι θύρες του Xiaomi Mi Notebook Air βρίσκονται διασκορπισμένες και στις δύο πλευρές του.

Στη δεξιά πλευρά θα βρούμε τη θύρα USB-C για τη φόρτιση, μαζί με μια θύρα USB 3.0.

Στα αριστερά υπάρχει άλλη μία θύρα USB 3.0, μία θύρα HDMI για σύνδεση σε εξωτερική οθόνη, και ένα 3.5mm jack για ακουστικά.

Απόδοση

Η απόδοση είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό σε ένα laptop, και το Xiaomi Mi Notebook Air δεν μας απογοήτευσε σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε:

  • Διαθέτει ξεχωριστή κάρτα γραφικών, που προσθέτει ένα επιπλέον μπόνους στην απόδοση.
  • Τα 8 GB RAM επιτρέπουν άνετα το multitasking. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μνήμη είναι κολλημένη στη μητρική και δεν αναβαθμίζεται. Τρέχει επίσης σε single-channel, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί ιδιαίτερα.
  • Έχει τον i5-6200U, έναν διπύρηνο επεξεργαστή με Hyper-Threading (4 νήματα) και Turbo Boost. Ο επεξεργαστής είναι επίσης κολλημένος στη μητρική, και άρα δεν αναβαθμίζεται. Βέβαια πολύ σπάνια αναβαθμίζει κανείς τον επεξεργαστή σε ένα laptop.
  • Είπαμε, NVMe SSD. Τελεία και παύλα.

Εμείς ξεζουμίσαμε το laptop για 3 ημέρες σε πολύωρες εργασίες office, browsing, ταινιών, και ελαφρύ gaming (LoL). Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς όσα περιγράψαμε παραπάνω το καθιστούν ταχύτατο σε κάθε εργασία.

Εκτός από την προσωπική μας γνώμη όμως, τρέξαμε και κάποια benchmark για να μετρήσουμε και ποσοτικά την απόδοση. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις αρχικές μας εντυπώσεις.

Passmark

Πρόκειται για ένα benchmark γενικής φύσεως, που μετράει τη συνολική απόδοση ενός υπολογιστή. Έτσι, έχει ξεχωριστά τεστ για κάθε υποσύστημα.

Όπως βλέπουμε στην εικόνα, το Xiaomi Mi Notebook Air τα πήγε αρκετά καλά, φτάνοντας κοντά στον μέσο όρο σε όλες τις μετρήσεις. Όπως το περιμέναμε, ο SSD είχε την καλύτερη απόδοση.

Για τις αναλυτικές μετρήσεις του κάθε τεστ, ανεβάσαμε το σκορ μας εδώ.

Geekbench 4

Αυτό το benchmark μετράει την απόδοση του συστήματος σε επεξεργαστική ισχύ και γραφικά.

Ο επεξεργαστής μας σκόραρε 3226 πόντους στη single-core απόδοση, ενώ έφτασε τους 6035 πόντους στο multi-core.

Εδώ μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με άλλες συσκευές.

Όσο για την κάρτα γραφικών, κατάφερε να φτάσει τα 27446 στο OpenCL, που σύμφωνα με τις συγκρίσεις, είναι ένα μέτριο σκορ.

3DMark

Στο 3DMark δοκιμάσαμε το Fire Strike και το Sky Diver, που είναι μετρήσεις για gaming.

Το Sky Diver είναι λιγότερο απαιτητικό, γι' αυτό το σκορ ήταν υψηλότερο, με μέσο όρο τα 30 fps στα τεστ των γραφικών.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μια σύγκριση με άλλα gaming laptop.

Στο Fire Strike το σκορ ήταν εμφανώς πιο χαμηλό.

Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το benchmark προορίζεται για συστήματα υψηλών επιδόσεων στο gaming.

CPU-Z

Στο benchmark του CPU-Z μετρήθηκε η απόδοση του επεξεργαστή σε single και multi threaded σενάρια.

Στην εικόνα που ακολουθεί γίνεται σύγκριση με άλλους επεξεργαστές.

Εδώ θα βρείτε το σκορ μας online.

CrystalDiskMark

Αυτή η μέτρηση αφορά την ταχύτητα του δίσκου.

Σε σύγκριση με τον SATA Samsung 850 EVO που διαθέτουμε στον σταθερό μας υπολογιστή, η διαφορά είναι εμφανής.

Αποτελέσματα

Συνοψίζοντας, συγκεντρώσαμε όλες τις μετρήσεις στον παρακάτω πίνακα.

Τιμή

To Xiaomi Mi Notebook Air κοστίζει κάτι λιγότερο από 700€ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ.

Αν θέλετε την έκδοση με τον i7, θα τη βρείτε εδώ στα 879€.

Όποια από τις εκδόσεις κι αν επιλέξετε, οι τιμές είναι σίγουρα ελκυστικές. Το laptop αξίζει κάθε ευρώ της τιμής του, και θα το χαρακτηρίζαμε σίγουρα ως value for money στην κατηγορία του.

Μεταφορικά και τελωνείο

Αν ανησυχείτε για αγορές από Κίνα, δείτε τον οδηγό μας:

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Ωστόσο, για μεγάλες και ακριβές συσκευές, όπως το laptop που παρουσιάσαμε, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε το Priority Line για αποστολή.

Με μόλις 20€ επιπλέον, το πακέτο κατά 99% θα έρθει γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς επιπλέον κόστος.

Στην περίπτωσή μας, ήρθε απευθείας στο σπίτι μας με ACS μέσα σε μόλις 10 ημέρες από την αποστολή.

Συμπεράσματα

Παρότι το Xiaomi Mi Notebook Air είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στην αγορά των laptop, είναι αξιοπρεπέστατο. Η Xiaomi έκανε ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά και απολαύσαμε τη χρήση της συσκευής σε όλες τις καθημερινές μας εργασίες.

Πλεονεκτήματα

  • Υψηλή ποιότητα κατασκευής
  • Όμορφος και κομψός σχεδιασμός
  • Πολύ γρήγορος δίσκος SSD
  • Άψογη απόδοση
  • Αθόρυβη ψύξη σε καθημερινή χρήση
  • Εξαιρετική οθόνη IPS
  • Γρήγορη φόρτιση
  • Καλή τιμή (VFM)

Μειονεκτήματα

  • Η οθόνη είναι glossy, πράγμα που σημαίνει ότι έχει έντονες αντανακλάσεις στο φως
  • Έρχεται με Κινέζικο λειτουργικό
  • Η RAM δεν αναβαθμίζεται στο μέλλον
  • Θα πρέπει να έχουμε κατά νου το κόστος του τελωνείου

Ποια είναι η άποψή σας για το Xiaomi Mi Notebook Air;

Ο φορητός υπολογιστής της Xiaomi κατάφερε να μας εντυπωσιάζει, και ήδη εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους το θεωρούμε VFM επιλογή.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει με τον σχεδιασμό ανανεωμένων εκδόσεων για τα μοντέλα της, στα οποία έχει τοποθετήσει τους νεότερους Kaby Lake επεξεργαστές i7-7500U και i5-7200U αντίστοιχα. Μαζί ενσωμάτωσε την πιο ισχυρή NVIDIA GeForce MX150.

Οι ανανεωμένες εκδόσεις θα έχουν και επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, και θα είναι διαθέσιμες στα τέλη Αυγούστου 2017. Μπορείτε να προπαραγγείλετε τις συσκευές από εδώ.

Σας άρεσε η παρουσίαση του Xiaomi Mi Notebook Air; Θα θέλατε το laptop να είχε κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά; Μην ξεχάσετε να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps