Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Κρυφά Εργαλεία Στα Windows 10/11 Που Ίσως Δεν Τα Αξιοποιούμε
FEATURED 8 Εργαλεία Των Windows Που Ίσως Δεν Τα Αξιοποιούμε

Κρυφά Εργαλεία Στα Windows 10/11 Που Ίσως Δεν Τα Αξιοποιούμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα Windows 10/11 ενσωματώνουν ορισμένα χρήσιμα εργαλεία που δίνουν άμεση πρόσβαση σε κρίσιμες λειτουργίες και καλύπτουν πολλές ανάγκες μας. Μερικά είναι κρυμμένα και κάποια ίσως τα βλέπουμε αλλά δεν τα αξιοποιούμε. Δείτε ποια είναι αυτά τα εργαλεία στα Windows που μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρόνο, να αυξήσουμε τις επιδόσεις, αλλά και να λύσουμε τυχόν προβλήματα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα χρήσιμα εργαλεία στα Windows

Συνήθως όταν ψάχνουμε ένα εργαλείο συστήματος για τον υπολογιστή μας, κάνουμε αναζήτηση στο Internet για να βρούμε κάποιο δωρεάν.

Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τα ίδια τα Windows περιέχουν μία ποικιλία εργαλείων συστήματος.

Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία μπορούμε να τα βρούμε εάν ψάξουμε λίγο καλύτερα στον Πίνακα Ελέγχου του λειτουργικού. Έτσι, για πιο γρήγορη πρόσβαση, καλό είναι να τον καρφιτσώσουμε ευθύς εξαρχής στη γραμμή εργασιών των Windows.

Εργαλεία Στα Windows 1α

Ας δούμε λοιπόν αυτά τα χρήσιμα εργαλεία στα Windows που πολλοί από εμάς ενδέχεται να μην τα αξιοποιούμε.

Ταρακουνήστε το χάος

Όπως υποδηλώνει το όνομα της ενότητας, το Shake είναι ένα από τα εργαλεία στα Windows 10/11 που μας απαλλάσσει με μία κίνηση από την ακαταστασία των πολλών παραθύρων στην επιφάνεια εργασίας. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για εργαλείο, αλλά για τέχνασμα του λειτουργικού.

Εάν έχουμε μια οθόνη γεμάτη παράθυρα, απλά τοποθετούμε τον κέρσορα στο πάνω μέρος του παραθύρου που θέλουμε να παραμείνει ενεργό και το κουνάμε πάνω-κάτω για να ελαχιστοποιήσουμε όλα τα άλλα παράθυρα.

Εργαλεία Στα Windows 3αμλλ

Με τον ίδιο τρόπο τα επαναφέρουμε όλα αμέσως.

Ιστορικό αρχείων

Το όνομα αυτού του εργαλείου στα Windows είναι σχετικά παραπλανητικό. Ο λόγος είναι ότι όχι μόνο μας επιτρέπει να επαναφέρουμε προηγούμενες εκδόσεις των αρχείων μας, αλλά είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Εργαλεία Στα Windows 2

Ουσιαστικά, αρκεί να έχουμε μια εξωτερική μονάδα δίσκου στον υπολογιστή μας, και στη συνέχεια, επιλέγουμε τους φακέλους που θέλουμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας και σε ποια χρονικά διαστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε το εύκολο backup στους 4-5 κρίσιμους φακέλους των Windows 10/11 που έχουμε αναλύσει σε πρόσφατο οδηγό.

Featured Backup Αρχείων Στο PC Φάκελοι Που Πάντα Πρέπει Να Κάνω Αντίγραφα Ασφαλείας 2
Backup Αρχείων Στο PC: Φάκελοι Που Πάντα Τους Κάνω Αντίγραφα Ασφαλείας

Ο σκληρός δίσκος μπορεί να αποτύχει στα καλά καθούμενα, ή ένα σοβαρό σφάλμα λογισμικού μπορεί να διαγράψει σημαντικά δεδομένα. Επομένως, το  backup αρχείων είναι ζωτικής … Συνεχίστε να διαβάζετε το Κρυφά Εργαλεία Στα Windows 10/11 Που Ίσως Δεν Τα Αξιοποιούμε.

Έτσι, δεν χρειάζεται να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας σε όλα τα αρχεία, ούτε να μπλέξουμε με σύνθετα εργαλεία. Θα μας το κάνουν αυτόματα τα Windows ανά τακτά διαστήματα. Αρκεί μόνο να ενεργοποιήσουμε το εργαλείο, πατώντας στη σχετική ένδειξη.

Εργαλεία Στα Windows 1

Το εργαλείο Ιστορικού αρχείων στα Windows 10 και 11 το εντοπίζουμε από τον Πίνακα ελέγχου > Σύστημα και ασφάλεια > Ιστορικό αρχείων.

Εργαλεία Στα Windows 1αα

Μόλις το ενεργοποιήσουμε όπως είδαμε παραπάνω, τα Windows θα δημιουργούν  αντίγραφο των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στις βιβλιοθήκες μας, την Επιφάνεια εργασίας, και τους προεπιλεγμένους φακέλους που έχει ορίσει το λειτουργικό. Μπορούμε να εξαιρέσουμε όποιους θέλουμε πατώντας στη σχετική ένδειξη.

Εργαλεία Στα Windows 1αααα

Αν θέλουμε να προσθέσουμε και τους κρίσιμους φακέλους που αναφέραμε προηγουμένως, απλά πατάμε στην ένδειξη “Αντίγραφο ασφαλείας ειδώλου συστήματος”, και μετά στις ενδείξεις που παρατηρούμε στις κάτωθι εικόνες.

Εφόσον δεν θέλουμε να κάνουμε είδωλο συστήματος, απλά επιλέγουμε τη δεύτερη ένδειξη για να ορίσουμε τους κρίσιμους φακέλους που θέλουμε να μας κάνουν τα Windows backup αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

H προεπιλογή του λειτουργικού είναι κάθε ώρα να κάνει αποθήκευση στα αντίγραφα αρχείων, και να τα διατηρεί για πάντα. Μπορούμε να αλλάξουμε το χρονικό εύρος από τις ρυθμίσεις για προχωρημένους.

Το πρώτο αντίγραφο ασφαλείας μπορεί να διαρκέσει λίγο (ανάλογα με τα δεδομένα μας), αλλά τα επόμενα θα είναι πιο γρήγορα. Από εκεί και μετά, μπορούμε να επαναφέρουμε προηγούμενες εκδόσεις οποιουδήποτε αρχείου, εάν και όταν το χρειαστούμε.

Παραμελημένα εργαλεία της αριθμομηχανής

Η ενσωματωμένη εφαρμογή της αριθμομηχανής των Windows 10 /11 δεν κάνει μόνο τους τυπικούς υπολογισμούς.  Είναι βολική για την εκτέλεση όλων των ειδών των υπολογισμών. Ακόμη και για τις ημερομηνίες.

Αυτός ο συγκεκριμένος υπολογισμός μας επιτρέπει να δούμε τη διαφορά μεταξύ δύο ημερομηνιών. Επιπλέον, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από μια ημερομηνία.

Για παράδειγμα, να υπολογίσουμε πόσες ημέρες απομένουν μέχρι ένα προγραμματισμένο ταξίδι, ή εάν ένα προϊόν που αγοράσαμε εξακολουθεί να είναι εντός της εγγύησής του, κ.α.

Εργαλείο διάγνωσης μνήμης των Windows

Πρόκειται για ένα από τα κρυφά εργαλεία στα Windows που μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα στη μνήμη RAM.

Παρότι έχει ρυθμιστεί να εκτελείται αυτόματα κάθε φορά που ο υπολογιστής μας αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μνήμη, εφόσον υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να το εκτελέσουμε χειροκίνητα.

Μπορούμε να το βρούμε πολύ εύκολα μέσα από την αναζήτηση των Windows.

Αυτό το εργαλείο κάνει επανεκκίνηση του συστήματός μας, έτσι ώστε να μην φορτωθεί τίποτα στη μνήμη, και τη δοκιμάζει για τυχόν προβλήματα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα Διαγνωστικά μνήμης των Windows, αλλά και για εργαλεία άλλων κατασκευαστών, δείτε τον οδηγό μας.

Πώς Βρίσκω Τι Μνήμη RAM Έχω - Οι Καλύτερες Δωρεάν Μέθοδοι
Πώς Βρίσκω Τι Μνήμη RAM Έχω & Έλεγχος Μνήμης RAM Για Σφάλματα

Η μνήμη RAM είναι ένα από τα βασικά υποσυστήματα του υπολογιστή μας. Όταν το PC λειτουργεί αργά, κολλάει σε τυχαίες εργασίες, ή βγάζει τυχαία μπλε … Συνεχίστε να διαβάζετε το Κρυφά Εργαλεία Στα Windows 10/11 Που Ίσως Δεν Τα Αξιοποιούμε.

Εικονικές επιφάνειες εργασίας

Οι πολλαπλές επιφάνειες εργασίας των Windows 10/11 είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στα Windows ιδίως αν εργαζόμαστε πολύ με το λειτουργικό.

Αν τις τροποποιήσουμε κατάλληλα, μπορούν να μας βοηθήσουν να εργαζόμαστε πολύ πιο αποδοτικά, αλλά και να μειώσουν δραστικά την ακαταστασία.

καθαρισμός PC από άχρηστα αρχεία 2μμ

Για παράδειγμα, σε μια επιφάνεια εργασίας μπορούμε να βάλουμε μόνο τους σημαντικούς φακέλους, ενώ σε μια άλλη μόνο τα σημαντικά προγράμματα κ.ο.κ. Με άλλα λόγια να δώσουμε σε κάθε κατηγορία εικονιδίων τη δικιά του επιφάνεια εργασίας.

Απλά πατάμε στην προβολή εργασιών ή στο πληκτρολόγιο το Windows + Tab…

…και μετά κάνουμε κλικ στο “+” Νέα επιφάνεια εργασίας. Στα Windows 10 είναι πάνω αριστερά, και στα Windows 11 κάτω στο κέντρο.

Από εκεί και μετά, απλά μετονομάζουμε την κάθε επιφάνεια εργασίας όπως επιθυμούμε και τέλος η ακαταστασία.

Εποπτεία Πόρων

Η εφαρμογή Εποπτεία Πόρων (Resource Monitor) παρέχει μια λεπτομερή ματιά στη χρήση πόρων του υπολογιστή μας. Μας παρέχει περισσότερη λεπτομέρεια στη χρήση πόρων του συστήματος σε σχέση με τη Διαχείριση Εργασιών.

Εργαλεία Στα Windows 2α

Μπορούμε να δούμε αναλυτικά τη χρήση του επεξεργαστή, του δίσκου, του δικτύου, και της μνήμης του συστήματος.

Επίσης, βλέπουμε ποιες διαδικασίες χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους πόρους του συστήματος, τη δραστηριότητα του δικτύου, διευθύνσεις TCP, και πολλά άλλα.

Μπορούμε να βρούμε την Εποπτεία Πόρων, είτε από την αναζήτηση των Windows, είτε ανοίγοντας τη Διαχείριση Εργασιών, μέσα από την καρτέλα Επιδόσεις.

Εργαλεία Στα Windows 2αα

Windows Power Menu

Το Power Menu είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στα Windows 10/11, καθώς κάνει όλες τις βασικές λειτουργίες ακόμα πιο προσιτές. Δεν έχει κάποια σχέση με το Windows Power Options Menu, καθώς αυτό έχει να κάνει με τη διαχείριση ενέργειας.

Φυσικά, πολλοί από εμάς θα το έχουμε εντοπίσει ήδη. Ωστόσο, ενδέχεται να μας διαφεύγει όταν θέλουμε πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες των Windows, με αποτέλεσμα να κάνουμε άδικα περισσότερες ενέργειες.

Ως εκ τούτου, αξίζει τον κόπο να το χρησιμοποιούμε περισσότερο αν θέλουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα, τόσο τη δικιά μας, όσο και του συστήματός μας.

Η γρήγορη πρόσβαση στο Power Menu των Windows 10/11 γίνεται είτε πατώντας Win + X, είτε κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο του μενού Έναρξη στη γραμμή εργασιών.

Μπορούμε να δούμε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα εργαλεία που περιλαμβάνει το Windows Power Menu σε προηγούμενο οδηγό μας.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Πρόκειται για ένα από τα εργαλεία στα Windows που αποδίδει πλέον πολύ καλά στις μέρες μας.

Πρέπει να είναι η πρώτη μας ενέργεια κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε μέσα στα Windows. Για παράδειγμα, ο ήχος, ο εκτυπωτής, η σύνδεση στο Internet, κ.λ.π.

Το εργαλείο το εντοπίζουμε στα Windows 10 μέσα από τις ρυθμίσεις και στην ενότητα των Windows Update. Στα Windows 11 απλά πληκτρολογούμε αντιμετώπιση προβλημάτων στο πεδίο της αναζήτησης των ρυθμίσεων.

Παράμετροι Συστήματος

Οι Παράμετροι Συστήματος είναι ένα από τα κλασικά εργαλεία στα Windows, που ίσως δεν το αξιοποιούμε καθόλου.

Εργαλεία Στα Windows 3αμ

Στα εργαλεία του μπορούμε να δούμε και άλλα επιμέρους κρυφά εργαλεία στα Windows.

Παραθέτουμε τα βασικότερα συνοπτικά:

  • Εποπτεία Επιδόσεων: Συλλέγει δεδομένα από εκατοντάδες διαφορετικές πηγές.
  • Πληροφορίες Συστήματος: Πληροφορίες που αφορούν την ακριβή έκδοση των Windows, τη μητρική πλακέτα, την RAM, την κάρτα γραφικών, κ.α.
  • Επαναφορά Συστήματος: Σε περίπτωση προβλήματος, μπορεί να επαναφέρει τα Windows σε μια παλαιότερη, λειτουργική κατάσταση.
  • Επεξεργαστής Μητρώου: Πληροφορίες που αφορούν ρυθμίσεις και επιλογές του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών.

God Mode

Το God Mode μας συγκεντρώνει όλα τα εργαλεία του λειτουργικού, 198 για την ακρίβεια. Τα περισσότερα εργαλεία στα Windows που έχουμε περιγράψει στον οδηγό βρίσκονται εδώ μέσα, και έτσι δεν χρειάζεται να τα ψάχνουμε μεμονωμένα.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το πολυεργαλείο, απλά δημιουργούμε έναν νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας και τον μετονομάζουμε με το ακόλουθο:

God Mode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}.

Εργαλεία Στα Windows 3αμκ

Γνωρίζετε άλλα χρήσιμα εργαλεία στα Windows?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured CHEERLUX E1 Νέος Βιντεοπροβολέας Android 13 Με Πιστοποίηση Netflix Σε Προσφορά x4α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#361 - Ειδοποιήσεις Με Φλας Και Εκφώνηση Καλούντος Στο Android, Έγγραφα Google Ως Εργαλείο OCR
QuickSteps
GamingSteps#20250111 - Αποκάλυψη Για Το Switch 2, Κάρτες Γραφικών Nvidia RTX 50, AMD RX 9070 Και Ryzen Z2
GamingSteps