Home » Technology Explained » Τι Είναι η Blockchain: Όλη η Αλήθεια για τις Αμέτρητες Εφαρμογές Της
Τι Είναι Η Blockchain Και Ποιες Είναι Οι Εφαρμογές Της

Τι Είναι η Blockchain: Όλη η Αλήθεια για τις Αμέτρητες Εφαρμογές Της

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα νέα μέσα των ψηφιακών συναλλαγών και η απήχηση των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Ethereum, έφεραν στο προσκήνιο την blockchain. Πρόκειται για μια τεχνολογία που φέρνει δραστικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους, ακόμα και σε όσους δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Δείτε τι είναι η blockchain, ποιες είναι οι βασικότερες εφαρμογές της, και πώς λειτουργεί η καινοτόμος τεχνολογία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σημειωτέον, ορισμένοι αναφέρονται στη blockchain σαν “το blockchain”, ουδέτερου γένους. Αν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δεν λένε “το αλυσίδα”, κάτι δεν έχουν καταλάβει καθόλου καλά για το πώς λειτουργούν οι λέξεις και οι γλώσσες. Μην είσαι τέτοιος.

Χορηγός: mytracknet

Αυτό το άρθρο είναι μία χορηγία της Mytracknet. Η Mytracknet είναι ένα 100% ελληνικό project που αξιοποιεί την τεχνολογία της blockchain, και λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της blockchain για να βοηθήσει στην εύρεση αντικειμένων με bluetooth tracker, χαμένων κατοικιδίων, ή ακόμα και ανθρώπων που έχουν χαθεί, όπως ηλικιωμένοι με άνοια ή μικρά παιδιά.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της mytracknet και να εγκαταστήσετε τη δωρεάν εφαρμογή σε Android ή iPhone. Στην πορεία του οδηγού θα αναλύσουμε πώς ακριβώς λειτουργεί το δίκτυο και πώς μπορούμε να έχουμε κέρδος από αυτό.

Τι είναι η blockchain

Όπως λέει και το όνομά της, η blockchain είναι μια αλυσίδα από ψηφιακά block, τα οποία περιέχουν δεδομένα.

Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε κάθε μπλοκ, δηλαδή κάθε κρίκος της αλυσίδας, να συνδέεται άρρηκτα με το προηγούμενό του block, χρησιμοποιώντας μεθόδους κρυπτογραφίας.

Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς Λειτουργεί

Σε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για…

Αυτό σημαίνει πως αν προσπαθήσει κάποιος να αλλάξει εκ των υστέρων ένα μπλοκ κάπου στη μέση της αλυσίδας, θα πρέπει να αλλάξει όλα τα block που ακολουθούν για να συνεχίσει να ισχύει η blockchain. Αν δεν το κάνει, τότε όλα τα block μετά το αλλαγμένο, θα είναι άκυρα.

Πολύς κόσμος νομίζει πως η ιδέα της blockchain επινοήθηκε μαζί με το Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρώτη θεωρητική αναφορά στην τεχνολογία της blockchain έγινε πολύ νωρίτερα.

Το 1982, ο κρυπτογράφος David Chaum πρότεινε ένα πρωτόκολλο που θυμίζει τη λειτουργία της blockchain. Το 1991, οι Stuart Haber και W. Scott Stornetta περιέγραψαν για πρώτη φορά μια κρυπτογραφική αλυσίδα από block.

Blockchain_3ζαμ

Πάντως, η πρώτη πρακτική εφαρμογή της blockchain στην ιστορία ήταν όντως το Bitcoin. Μέχρι τότε, ήταν καθαρά θεωρητική. Σήμερα, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα βασίζονται σε ένα είδος blockchain.

Νεότερες υλοποιήσεις blockchain, όπως στο δίκτυο Ethereum, επιτρέπουν τα λεγόμενα smart contracts που θα δούμε στη συνέχεια. Υπάρχουν και χρήσεις blockchain οι οποίες δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με κρυπτονομίσματα.

Η ανάγκη της blockchain

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ανάγκη της τεχνολογίας blockchain, πρέπει να δούμε πρώτα τον σκοπό τον οποίον εξυπηρετεί.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν φανταστικό φίλο, τον Μήτσο. Ο Μήτσος αποφασίζει να κάνει ένα “ταξίδι, και μετά από μερικές μέρες μας τηλεφωνεί για να μας πει ότι έχει ξεμείνει από χρήματα και χρειάζεται 500 ευρώ.

Σαν φίλοι που είμαστε, εμείς τον διαβεβαιώνουμε ότι θα τον βοηθήσουμε και θα του στείλουμε τα χρήματα.

Blockchain_2

Τι κάνουμε μετά? Ας πούμε ότι δεν υπάρχουν υπολογιστές, για να μείνει απλό το παράδειγμα.

Θα πάμε στην τράπεζα όπου έχουμε τις καταθέσεις μας, και θα ζητήσουμε από τον υπάλληλο να μεταφέρει ένα πεντακοσάρικο από τον λογαριασμό μας στον λογαριασμό του Μήτσου.

Ο υπάλληλος θα δει από τα κατάστιχά του ότι όντως υπάρχουν αρκετά λεφτά στον λογαριασμό μας, και θα πραγματοποιήσει μια νέα εγγραφή στο Μητρώο Συναλλαγών.

Μόλις συμβεί αυτό, παίρνουμε τον Μήτσο να τον ειδοποιήσουμε ότι του μεταφέραμε λεφτά. Πλέον, μπορεί να πάει στην τράπεζά του και να κάνει ανάληψη τα €500 που του αποστείλαμε.

Blockchain_4

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι τόσο εμείς, όσο και ο φίλος Μήτσος, εμπιστευτήκαμε έναν τρίτο, δηλαδή την τράπεζα, για να διαχειριστεί τα χρήματά μας.

Δεν υλοποιήθηκε κάποια πραγματική κίνηση φυσικού λογαριασμού ή φυσικών χρημάτων. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια εγγραφή στο Μητρώο. Εγγραφή, μάλιστα, πάνω στην οποία δεν έχουμε έλεγχο ούτε εμείς, ούτε ο Μήτσος.

Και στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, η όλη μεταφορά θα κοστίσει μια προμήθεια μερικών ευρώ είτε στον αποστολέα, είτε στον παραλήπτη, είτε και στους δύο, ανάλογα με το τι θα επιλέξουμε. Επειδή μας έκαναν τη χάρη να αλλάξουν μερικά νούμερα.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα των συστημάτων που ίσχυαν μέχρι σήμερα γύρω από τη διαχείριση χρημάτων: Για πολλά χρόνια, εξαρτόμαστε από κάποιον μεσάζοντα για να εξασφαλίσουμε εμπιστοσύνη στις συναλλαγές μας.

Χωρίς μεσάζοντες

Οι μεσάζοντες έχουν τον απόλυτο έλεγχο στους λογαριασμούς και ό,τι χρήματα έχουμε μέσα. Η τράπεζα μπορεί να παγώσει πλήρως στην πρόσβασή μας στους λογαριασμούς μας, αν ας πούμε υποψιάζεται πως τα χρήματα έχουν αποκτηθεί από παράνομες ενέργειες.

Επίσης, μπορεί να περιορίσει το πόσα χρήματα μπορούμε να κάνουμε ανάληψη από το ATM, όπως έγινε με τα capital controls στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο πως το Bitcoin, το πρώτο κρυπτονόμισμα, πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές του 2009, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008. Η οποία κατάρρευση στα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και κατά τόπους σε μνημόνια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το Bitcoin δεν δημιουργήθηκε σαν επενδυτικό όχημα. Να το αγοράσουμε δηλαδή 10 ευρώ το ένα, και να περιμένουμε να ανέβει για να το πουλήσουμε 50.000 ευρώ το ένα.

Ο πρωταρχικός στόχος του Bitcoin ήταν να είναι ένα νόμισμα που να παράγεται από χρήστες, χωρίς να εμπλέκονται κυβερνήσεις, νομισματοκοπεία, και κεντρικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, να επιτρέπει ασφαλείς και αδιαμφισβήτητες συναλλαγές ανάμεσα στους χρήστες απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, όπως οι τράπεζες.

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Με αυτό τον τρόπο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να “παγώσει” ένα ψηφιακό πορτοφόλι Bitcoin. Ούτε να κουρέψει ή να κατασχέσει το περιεχόμενό του αν δεν έχει τον κωδικό πρόσβασης του κατόχου.

Τι είναι λοιπόν αυτό που προσφέρει εμπιστοσύνη στα κρυπτονομίσματα? Όταν δεν τα παράγει καμία κυβέρνηση, και δεν ελέγχει τις συναλλαγές καμία τράπεζα? Η απάντηση είναι η blockchain.

Ο τρόπος που λειτουργεί μπορεί να προσφέρει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ύπαρξη και τη λειτουργία του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων.

Η blockchain είναι ο λόγος που κανένας χάκερ δεν μπορεί να παράγει ένα ή περισσότερα bitcoin από το πουθενά.

Δεν μπορεί να “σπάσει” ένα bitcoin και να το αντιγράψει ένα δισεκατομμύριο φορές. Κάτι που θα το έκανε πιο άχρηστο από τα χαρτονομίσματα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών επί κατοχής.

Πώς λειτουργεί η blockchain?

Η τεχνολογία της blockchain απαιτεί την ύπαρξη αρκετών ανθρώπων που δεν θέλουν να εξαρτώνται από τρίτους. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για μια τέτοια ομάδα είναι τουλάχιστον τρεις. Στο παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε δέκα άτομα.

Ας πούμε λοιπόν πως δέκα άνθρωποι, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, θέλουν να ανταλλάσσουν χρήματα ανάμεσά τους χωρίς κάποιον τρίτο μεσάζοντα. Θα τους αναφέρουμε ως “χρήστες”.

Blockchain_3ζ

Εφόσον οι χρήστες είναι άγνωστοι, δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Συμφωνούν αρχικά πως οι λογαριασμοί τους θα είναι ανώνυμοι, δεν θα περιλαμβάνουν κανένα προσωπικό στοιχείο, όπως ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, ή οτιδήποτε σχετικό.

Όμως, το περιεχόμενο του κάθε λογαριασμού, το πόσα χρήματα περιέχει, θα είναι ορατό σε όλους, και στους δέκα χρήστες. Επίσης, ο κάθε λογαριασμός θα έχει έναν μοναδικό αριθμό σαν διεύθυνση, ας πούμε από το 1 ως το 10 για το παράδειγμα.

Τέλος, πριν γίνει η πρώτη συναλλαγή, κάθε χρήστης έχει μια λευκή κόλλα χαρτί, και μια άδεια αρχειοθήκη.

Κενός φάκελος – Μητρώο

Έτσι λοιπόν, όλοι έχουν αρχικά έναν κενό φάκελο.

Όσο προχωράμε, και οι δέκα θα προσθέτουν σελίδες στους αρχικά άδειους φακέλους τους. Αυτή η συλλογή σελίδων θα αποτελέσει το μητρώο που παρακολουθεί τις διάφορες συναλλαγές.

Έστω λοιπόν πως ο χρήστης με τον λογαριασμό νούμερο 2 θέλει να στείλει 100 ευρώ στον χρήστη με το λογαριασμό νούμερο 8. Αυτό που κάνει είναι να ανακοινώσει σε όλους τους χρήστες πως θέλει να κάνει τη συγκεκριμένη μεταφορά.

Στη συνέχεια, και οι 10 χρήστες κοιτάζουν τον λογαριασμό νούμερο 2 για να επιβεβαιώσουν πως περιέχει τουλάχιστον 100 ευρώ.

Εφόσον αυτό ισχύει, ο κάθε χρήστης γράφει στη λευκή κόλλα τη συναλλαγή. Ποιος λογαριασμός στέλνει χρήματα. Ποιος λογαριασμός λαμβάνει χρήματα. Και ποιο είναι το ποσό.

Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή από όλους τους χρήστες, η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί. Πλέον ο λογαριασμός νούμερο 2 έχει 100 ευρώ λιγότερα, και ο λογαριασμός νούμερο 8 έχει 100 ευρώ περισσότερα.

Γίνονται και άλλες συναλλαγές, μέχρι που η πρώτη σελίδα να γεμίσει, να μην χωράει άλλες. Όταν γίνει αυτό, τότε όλοι οι χρήστες βάζουν τη σελίδα στην αρχειοθήκη, και την κλειδώνουν εκεί, με ένα μοναδικό κλειδί για το οποίο συμφωνούν και οι δέκα χρήστες στο δίκτυο.

Με το που θα μπει στην αρχειοθήκη, η σελίδα θα μείνει για πάντα εκεί, σφραγισμένη. Όλοι οι χρήστες μπορούν να τη διαβάσουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό της εκ των υστέρων. Έτσι λειτουργεί η blockchain, σε πολύ αδρές γραμμές.

Να τονίσουμε φυσικά πως όλες οι διαδικασίες που αναφέραμε γίνονται αυτοματοποιημένα στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος. Κανένας χρήστης δεν χρειάζεται κοιτάζει το περιεχόμενο των λογαριασμών, ή να καταγράφει τις συναλλαγές με το χέρι.

Το ψηφιακό πορτοφόλι

Αυτό που στο παράδειγμα αναφέραμε σαν λογαριασμό είναι το digital wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι.

Κάθε ψηφιακό πορτοφόλι έχει μια μοναδική διεύθυνση, που συνήθως είναι μια σειρά αλφαριθμητικοί χαρακτήρες. Στα περισσότερα κρυπτονομίσματα, το περιεχόμενο κάθε digital wallet είναι ορατό δημοσίως.

Αν έχουμε τη διεύθυνση οποιουδήποτε bitcoin wallet, μέσα σε δευτερόλεπτα μπορούμε να δούμε όλα τα bitcoin που περιέχει, και όλες τις συναλλαγές που έγιναν ποτέ σε αυτό. Το wallet επίσης δεν περιλαμβάνει κανένα προσωπικό στοιχείο του κατόχου του.

Η λευκή σελίδα στο παράδειγμα της προηγούμενης ενότητας είναι αυτό που ονομάζεται προσωρινό block. Κάθε block έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος, που σημαίνει πως χωράει έναν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών.

Όταν το προσωρινό block γεμίσει, τότε υπολογίζεται κρυπτογραφικά ένας μοναδικός αριθμός, το hash, ο οποίος εξαρτάται από το περιεχόμενο του block. Αυτό είναι το “κλειδί” που αναφέραμε στο παράδειγμα, και μπορούμε να το δούμε σαν το δακτυλικό αποτύπωμα του block.

Συνάρτηση Ηash (Hash Function)

Αν αλλάξει το παραμικρό σε οποιαδήποτε συναλλαγή εντός του block, το block θα έχει εντελώς διαφορετικό hash. Επίσης, κάθε block περιέχει το hash του ακριβώς προηγούμενου block.

Αυτό το μοναδικό hash είναι που τα συνδέει άρρηκτα μεταξύ τους στη blockchain.

Το hash είναι έμφυτο χαρακτηριστικό του block. Το mining, που είναι η διαδικασία με την οποία παράγονται τα περισσότερα είδη κρυπτονομισμάτων, είναι η διαδικασία του να βρει κάποιος στο δίκτυο ποιο είναι το hash ενός προσωρινού block.

Μόνο όταν βρει το σωστό hash το μπλοκ θα “κλείσει”, θα γίνει τμήμα της blockchain, και ο miner που το βρήκε θα πάρει την ανταμοιβή του σε νέα νομίσματα.

Αυτό είναι που κάνουν όλες οι συσκευές που κάνουν mining, είτε είναι ASIC για το Bitcoin, είτε GPU για το Ethereum και άλλα νομίσματα. Δοκιμάζουν διαφορετικά hashes, με ρυθμό μέχρι και τρισεκατομμυρίων κάθε δευτερόλεπτο, μέχρι να βρουν το σωστό για το block.

Δεν θα μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς υπολογίζεται το hash, γιατί είναι πολύ τεχνικό.

Το μόνο που αρκεί να πούμε είναι πως είναι σχεδιασμένο ώστε να χρειάζεται πολλή ώρα για να βρούμε το σωστό hash, αλλά αν έχεις ήδη το σωστό, μπορείς να το επιβεβαιώσεις ουσιαστικά άμεσα.

Επίσης, στα περισσότερα νομίσματα, το mining έχει έναν τεχνητό συντελεστή δυσκολίας. Στο bitcoin, ο συντελεστής φροντίζει ώστε να βρίσκεται ένα hash, και άρα να κλείνει το αντίστοιχο block, περίπου κάθε δέκα λεπτά.

Αν κάνουν λιγότεροι χρήστες mining, ή με μικρότερο εξοπλισμό, η δυσκολία μειώνεται. Αν κάνουν περισσότεροι χρήστες mining, και με καλύτερο εξοπλισμό, η δυσκολία αυξάνεται. Ο στόχος πάντως είναι να κλείσει ένα block κάθε δέκα λεπτά περίπου.

Proof of work – proof of stake

Το γεγονός πως η εύρεση του hash θέλει χρόνο και επεξεργαστική ισχύ έχει δώσει σε αυτό το σύστημα το όνομα “proof of work”. Δηλαδή το γεγονός πως βρήκες το hash “απέδειξε” ότι έκανες τη δουλειά για να το βρεις.

Υπάρχει και μια άλλη μέθοδος να λειτουργήσει μια blockchain, χωρίς mining, που ονομάζεται proof of stake. Μπορούμε να δούμε την πλήρη ανάλυση τους σε σχετικό βίντεο μας.

Αυτός είναι λοιπόν ο τρόπος που η blockchain εμπνέει εμπιστοσύνη για το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Οι συναλλαγές μπαίνουν σε block, κάθε block έχει ένα μοναδικό hash, και περιλαμβάνει και το μοναδικό hash του προηγούμενου block.

Αν κάποιος επιχειρήσει εκ των υστέρων να κάνει αλλαγή σε μια συναλλαγή σε ένα block που έχει κλείσει, αυτό αυτόματα θα αλλάξει το hash του συγκεκριμένου block. Είναι αδύνατον το hash να παραμείνει το ίδιο.

Εφαρμογές της blockchain εκτός των κρυπτονομισμάτων

Όπως αναφέραμε στην αρχή του οδηγού, μία blockchain μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις, εκτός από τα κρυπτονομίσματα.

Το κάθε block της blockchain περιλαμβάνει δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Μπορούν να είναι πρακτικά οποιοσδήποτε τύπος δεδομένων, που θέλουμε να καταγραφεί με ασφάλεια και να μην αλλάζει εκ των υστέρων.

Για παράδειγμα, στη βιομηχανία τροφίμων, μία blockchain μπορεί να καταγράφει όλες τις πληροφορίες για την πορεία ενός προϊόντος, από την παραγωγή ως τη λιανική πώληση.

Μπορούμε να γνωρίζουμε τον τόπο και την ημερομηνία σφαγής του ζώου, πού έγινε η επεξεργασία του κρέατος, όλα τα στάδια της μεταφοράς του, ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της ψύξης του, σε ποιο κρεοπωλείο κατέληξε, και πότε ακριβώς πουλήθηκε.

Αν λοιπόν κάποιο κρέας αποδειχτεί μολυσμένο με παθογόνους μικροοργανισμούς, οι πληροφορίες της blockchain θα μπορέσουν να εντοπίσουν άμεσα ακριβώς από που προήλθε, και ποια άλλα κρέατα ήταν στην ίδια παρτίδα.

Blockchain_3aaa

H IBM ήδη εργάζεται σε μια τέτοια blockchain με το σύστημα Food Trust. Ένας άλλος χώρος στον οποίο η IBM εφαρμόζει την τεχνολογία blockchain είναι οι διεθνείς μεταφορές, για την παρακολούθηση κάθε είδους προϊόντος στο διεθνές εμπόριο.

To εργαστήριο IoT της Bosch δοκιμάζει πειραματικά ένα έξυπνο οδόμετρο αυτοκινήτου που θα καταγράφει τα χιλιόμετρα μέσω της τεχνολογίας blockchain.

Σκοπός αυτής της εφεύρεσης είναι να αντιμετωπίσει απάτες στις οποίες επιτήδειοι πειράζουν τη χιλιομετρική ένδειξη για να πουλήσουν ακριβότερα ένα μεταχειρισμένο όχημα, δήθεν με λιγότερα χιλιόμετρα.

Επιπλέον, υπάρχουν τα smart contracts, που είναι κώδικας ο οποίος μπορεί να εκτελεστεί αυτόματα εντός της blockchain, με βάση συγκεκριμένες συνθήκες.

Για παράδειγμα, μια υπηρεσία audio streaming θα μπορούσε μέσω της blockchain να καταγράφει με ακρίβεια και διαφάνεια τις ακροάσεις κάθε τραγουδιού, και με τη χρήση smart contracts να αποδίδει αυτόματα τα δικαιώματα στον εκάστοτε καλλιτέχνη ή δισκογραφική.

Mytracknet: Ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας

Η Mytracknet είναι ένα 100% ελληνικό project που λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της blockchain για να βοηθήσει στην εύρεση αντικειμένων με bluetooth tracker, χαμένων κατοικίδιων, ή ακόμα και ανθρώπων που αγνοούνται, όπως ηλικιωμένοι με άνοια ή μικρά παιδιά.

Blockchain_3ζαααα

Στην επίσημη σελίδα της, η mytracknet διαθέτει δωρεάν εφαρμογή η οποία αποτελεί ένα lost and found δίκτυο, για την εύρεση αλλά και την πρόληψη εξαφάνισης όσον αφορά κατοικίδια, αλλά και ανθρώπους με άνοια ή μικρά παιδιά.

Η εφαρμογή

Η εφαρμογή λειτουργεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με τη δυνατότητα κοινοποίησης φωτογραφίας σε όλους τους κοντινούς χρήστες της εφαρμογής. Άνθρωποι που έχουν χάσει ένα κατοικίδιο, συχνά δημοσιεύουν στα social media ή αναρτούν φωτογραφίες του κατοικίδιου στη γειτονιά.

Με τη χρήση της εφαρμογής mytracknet, από την πρώτη στιγμή που ο χρήστης θα συνειδητοποιήσει την εξαφάνιση, θα μπορέσει να ενημερώσει τους άλλους χρήστες της εφαρμογής σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων. Και ενδεχομένως να προσφέρει και κάποια αμοιβή για την εύρεση.

Όπως ίσως ξέρουμε αν μας έχει συμβεί, οι πρώτες στιγμές μια εξαφάνισης είναι και οι πιο κρίσιμες για την εύρεση, κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Blockchain_3ζα

Εξίσου καλά θα λειτουργήσει η εφαρμογή mytracknet σε περίπτωση που χάσουμε κάποιο μέλος της οικογένειάς μας, όπως έναν ηλικιωμένο με άνοια ή κάποιο μικρό παιδί, σαν ένα πιο άμεσο Silver και Amber Alert αντίστοιχα.

Σε δεύτερο επίπεδο, η εφαρμογή mytracknet συνεργάζεται με οποιονδήποτε bluetooth tracker της αγοράς, όπως τα νέα AirTags της Apple, και προτάσεις άλλων εταιρειών σε λογικότερες τιμές.

Αν δεν το γνωρίζουμε ήδη, οι bluetooth trackers είναι μικροσυσκευές εντοπισμού. Μπορούμε να τις έχουμε στο μπρελόκ με τα κλειδιά μας, στην τσάντα μας, ή στο κολάρο του σκύλου μας.

Αν ο tracker απομακρυνθεί πάνω από κάποια μέτρα από το κινητό μας, ή από κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένα σταθερό hotspot, ο tracker ειδοποιεί τον χρήστη.

Παγκόσμιο δίκτυο εντοπισμού

Σε περίπτωση που χαθεί κάποιος tracker, μαζί με τα κλειδιά, την τσάντα, ή το κατοικίδιό μας, τότε τα κινητά τηλέφωνα όλων των χρηστών της εφαρμογής, αυτόματα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σήματα από το χαμένο tracker, όταν αυτό εισέλθει σε απόσταση 50-150 μέτρων από οποιονδήποτε χρήστη.

Η εμβέλεια αυξάνει στα 50 έως 500 μέτρα σε hot spot που ίσως να έχει τοποθετήσει ο δήμος ή ιδιώτες στην πόλη. Μόλις ο χαμένος tracker εντοπιστεί, ο κάτοχος του ενημερώνεται για τη νέα τοποθεσία.

Blockchain_3ζαα

Φυσικά, για να είναι το δίκτυο της Mytracknet αποτελεσματικό, χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερους χρήστες, που να δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο.

Πώς ανταμείβονται οι χρήστες

Σαν κίνητρο για να εγκαταστήσουμε τη δωρεάν εφαρμογή, η mytracknet προσφέρει το mtnt, το mytracknet token. Πρόκειται για ένα νόμισμα το οποίο κερδίζουμε έχοντας εγκατεστημένη την εφαρμογή στο κινητό μας, και αλληλοεπιδρώντας μαζί της.

Blockchain_3ζααα

Αρχικά, κερδίζουμε mytracknet token με βάση τα βήματα που κάνουμε έχοντας πάνω μας το κινητό μας. Επίσης, παίζει ρόλο το πόσες ειδοποιήσεις της εφαρμογής είδαμε, πόσες ανοίξαμε, και σε ποιες περιπτώσεις συνεισφέραμε ενεργά στην εύρεση ενός χαμένου tracker, κατοικίδιου, ή και ανθρώπου.

Τα mytracknet token που συγκεντρώνουμε μπορούμε να τα ανταλλάξουμε με άλλα νομίσματα, όπως ευρώ, δολάρια, ή bitcoin.

Επιπλέον, η mytracknet θα διοργανώνει μηνιαίους διαγωνισμούς για τους συμμετέχοντες στο δίκτυο, με πολλά και πλούσια δώρα όπως κινητά, tablet, τηλεοράσεις αλλά και δώρα για του φιλόζωους, όπως ζωοτροφές και παιχνίδια.

Ποια είναι η γνώμη σας για την blockchain?

Εσείς γνωρίζατε ή έχετε ασχοληθεί με κάποιο ψηφιακό νόμισμα μέχρι σήμερα? Εάν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας όσον αφορά την τεχνολογία blockchain, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps